ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Περί Πίστεως
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 12
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 01:55:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
[Ο τρόπος με τον οποίο αποδεχόμαστε τα πράγματα μέσα στον κόσμο, και
τον ίδιο τον κόσμο, είναι ένας τρόπος πίστης.

Ο βασικός χαρακτήρας της αποδοχής του κόσμου και των πραγμάτων
μέσα στον κόσμο, είναι εκείνος της πίστης ή, για να χρησιμοποιήσουμε τον ελληνικό
όρο, της δόξας.]

Από το πολύ καλό e-βιβλίο που μας πρότεινε ο Δημήτρης περί φαινομενολογίας και του οποίου την ανά-γνωση συνεχίζω να προσπαθώ.

Οι πιο …επιμελείς θα θυμούνται πως κάπου στις πρώτες σελίδες είχαμε αναφέρει και ότι:

Η πίστη όμως δεν είναι γνώση, είναι περισσότερο ένα είδος «μεταγνώσης» δηλαδή απόφανσης περί της αξίας όσων έχουμε καταχωρήσει ως γνώσεις, ως ελπιζόμενα, πληροφορίες, εικασίες κτλ…

Με αφορμή και όσα διαβάζω σκέφτομαι και τα εξής:

Η πίστη είναι κάτι σαν τη «βούλα», σαν σφραγίδα επικύρωσης, σαν πιστοποιητικό εγκυρότητας / πραγματικότητας / αλήθειας.

Ας εξετάσουμε για παράδειγμα αυτά που θυμόμαστε και αυτά που φανταζόμαστε.
Ποια η διαφορά μεταξύ τους;
Το ότι τα μέν (ενθυμούμενα) διαθέτουν ...πιστοποιητικό ύπαρξης / πραγματικότητας ενώ τα δε (φανταζόμενα) όχι ή ίσως διαθέτουν πιστοποιητικό μη ύπαρξης / μη πραγματικότητας. (Ίσως σε αυτή τη γνωστική λειτουργία να βρίσκει την εξήγησή της και η Πλατωνική άποψη πώς γνώση είναι ενθύμηση).

Αν τα ενθυμούμενα χάσουν (για διάφορους λόγους, π.χ. έμενταλ, ρόζενταλ κτλ) το πιστοποιητικό γνησιότητας, παύσουμε επομένως να τα πιστεύουμε (πιστοποιούμε) ως γεγονότα, δεν διαφέρουν από τα φανταζόμενα και αντιστρόφως κάποια φανταζόμενα μπορεί να τα εφοδιάσουμε με τη «βούλα» της πιστότητας, να τα πιστεύσουμε και να καταχωρηθούν έτσι στα όντα / συμβαίνοντα ή συμβεβηκότα.

Η διαδικασία πιστοποίησης (πιστεύειν;) είναι ένα είδος κρίσης / αξιολόγησης σε όσα η νοούσα συνείδησή μας στρέφει τα φώτα της προσοχής της. Η διαδικασία αυτή ίσως δεν είναι μόνο θέμα νόησης / λογικής…


Ακολούθησε τη ροή

Edited by - ampere on 21/11/2006 02:16:06Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 02:02:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λίγα και για το Gödel και «το Θεώρημα της Μη Πληρότητας»* που μας πρότεινε ο A. Kircher και που πραγματικά συνυφαίνεται πολύ λειτουργικά με το θέμα και τη φαινομενολογία, όσο κι αν αυτό ίσως δεν είναι άμεσα εμφανές.

Γεννημένος στο Μπρνο της Μοραβίας, το 1906, ο Κουρτ Γκαίντελ (K. Gödel) ήταν ο άνθρωπος που γκρέμισε το όνειρο του... Ντέιβιντ Χίλμπερτ, και όλων των μαθηματικών του 20ού αιώνα, αποδεικνύοντας πως η αριθμητική αλλά και όλες οι μαθηματικές θεωρίες δεν είναι πλήρεις. Πως, *όσα αξιώματα και αν δέχεται κανείς, θα υπάρχουν πάντα μη αποδείξιμες προτάσεις προτάσεις που, αν και ισχύουν, δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Ήταν γροθιά στο στομάχι των μαθηματικών το Θεώρημα της Μη Πληρότητας («πολύ απλό στη διατύπωση και γι' αυτό εύκολο να απλουστευθεί με λάθος τρόπο»), αλλά όχι μόνο των μαθηματικών. Γιατί μπορεί και έχει εφαρμογή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής μας.

«Κάποτε ρώτησαν τον Γκαίντελ, προς τα τέλη της ζωής του, αν το Θεώρημα της Μη Πληρότητας μπορεί να έχει εφαρμογή στην κοινωνία. Κι εκείνος απάντησε πως αν λέει κάτι, αυτό είναι πως μια κοινωνία που προσπαθεί να χτίσει τον εαυτό της αποκλειστικά και μόνο στην τήρηση κανόνων είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το ίδιο ισχύει και για την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει πληρότητα στον κόσμο. Αν δεν πιστέψει κανείς βαθιά στο δόγμα μιας θρησκείας (αλλά καμιά φορά, ακόμη και τότε) η ζωή μας είναι βέβαιο ότι δεν είναι πλήρης**. Έχει πολλά χαοτικά κομμάτια, αναπόδεικτα, σκοτεινά.

Η έκπληξη στο Θεώρημα της Μη Πληρότητας ήταν ότι το ίδιο ισχύει και για τα μαθηματικά. Σε μια επιστήμη που, στη φαντασία εκατομμυρίων μαθηματικών, έμοιαζε να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Που όλοι πίστευαν πως από εκεί μπορεί κανείς να φτάσει στην απόλυτη γνώση. Κι όμως, ακόμη και στα μαθηματικά, είναι αδύνατον.

Αυτό είναι που δημιουργεί μια αίσθηση σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης γύρω από τα όρια της γνώσης, Μια αίσθηση σεμνότητας που τη χρειαζόμαστε και που μόνο καλό μπορεί να μας κάνει».

http://ta-nea.dolnet.gr/print.php?e=A&f=17207&m=R10&aa=1

**Κάπου μου θύμισε και τον φίλο τζίτζικας με το «άνθρωπος στερούμενος της πίστης του οδηγείται και στην απώλεια της υπάρξεώς του»…


Άσχετο (;)… Αναλογιζόμενος την αναφορά του φίλου και μέλους Πλάτωνας στον χρόνο, προσπαθούσα να βρω τι υπάρχει ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές. Αν υπάρχει κάτι ανάμεσα τότε δεν είναι διαδοχικές αλλά αν δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα τότε δεν είναι δύο στιγμές αλλά μία. Αναρωτιέμαι αν η γάτα του Ζήνωνα έχει καμιά απάντηση…


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 08:45:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα αγαπητοί φίλοι !

Ampere

quote:
Δημήτρη, νομίζω ότι δεν πρόκειται για «είδος ανθρώπων». Ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα του ένα «φονταμενταλιστή» οποιοσδήποτε και αν είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του.

Έχεις δίκιο, Ampere, ο καθ' ένας μας έχει μέσα του όλες τις ποιότητες που μπορεί να εκδηλώσει ένας άνθρωπος. Αντί για "είδος ανθρώπων" είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω την έκφραση "ανθρώπινες ποιότητες". Ετσι λοιπόν : σε αυτές τις ανθρώπινες ποιότητες επένδυσε, τις καλλιέργησε και τις μεγένθυνε.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρήματα του Gödel, γίνεται σήμερα 21/11/06 μια παρουσίαση στο νέο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στα πλαίσια εκδηλώσεων προς τιμή του μεγάλου μαθηματικού και φιλοσόφου.

Περισσότερες πληροφορίες : 100 χρόνια Kurt GodelΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 11:34:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα και απο μένα

quote:
Ampere:
Η πίστη όμως δεν είναι γνώση, είναι περισσότερο ένα είδος «μεταγνώσης» δηλαδή απόφανσης περί της αξίας όσων έχουμε καταχωρήσει ως γνώσεις, ως ελπιζόμενα, πληροφορίες, εικασίες κτλ…

Υπάρχει μιά μεγάλη αποθήκη γνώσεων που έχουμε σχηματίσει στο υποσυνείδητο, και την κάθε χρονική της ζωής μας βρίσκεται σε νάρκη νομιζοντας οτι δέν την κατέχουμε.
ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ Η ΑΝΑΓΚΗ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ. ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΗ ΑΛΕΛΦΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.
Χωρίς την αυτοδημιουργούμενη ελπίδα θα μας πάρει η κάτω βόλτα, λύση δέν θα υπάρξει ποτέ μαζί με την ελπίδα δημιουργείται ταυτόχρονα και η πίστη. Οπότε και προστρέχουμε στην ξεχασμένη αποθήκη γνώσεων στο υποσυνείδητο προκειμένου να την βγάλουμε στην επιφάνεια, να νοιώσουμε οτι την κατέχουμε μπάς και αρχίσει να παίρνει μπροστά ο μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος μας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 17:09:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σας φίλοι μου,

Ampere πάρα πολύ χρήσιμα αυτά που έγραψες για τον Gödel. Δημήτρη η εκδήλωση φαίνεται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, κρίμα όμως που είμαι μακρυά.

Σας διαβάζω συνέχεια αν και δεν γράφω τόσο συχνά όσο θα ήθελα.

Τα λέμε.



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 18:30:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν χρειαζόταν να περιγράψω όλες τις «περιπτώσεις» πίστεων θα έπρεπε να ξεκινήσω με τις πιο κάτω διατυπώσεις.

Πιστεύω ότι κάτι είναι (ήταν / θα είναι) …
Πιστεύω ότι κάτι γίνεται (έγινε / θα γίνει) …

Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι πιθανές περιπτώσεις, αλλά αν κάποιος καταλαβαίνει ότι δεν είναι έτσι, παρακαλώ να το επισημάνει.

Τι είναι όμως το «πιστεύω»; Τι είδους ενέργεια δηλώνεται με αυτό το ρήμα; Είναι μόνο γνωστική ενέργεια που αφορά τη λογική, την κρίση, τη σκέψη ή και κάτι άλλο;

Έχει νόημα να πούμε πιστεύω περισσότερο ή πιστεύω λιγότερο και αν ναι ποιο είναι το νόημα αυτού του «περισσότερο» ή «λιγότερο»;

Πώς, αυτή καθ’ αυτή η ενέργεια που σημαίνεται με το ρήμα «πιστεύω», μπορεί να επιδρά στον κόσμο;

«…θα υπάρχουν πάντα μη αποδείξιμες προτάσεις προτάσεις που, αν και ισχύουν, δεν μπορούν να αποδειχθούν»

Υπάρχουν αξεπέραστα / εγγενή όρια στη γνώση. Προσκρούουμε σε ένα από αυτά ή μήπως όχι …ακόμη;

.

Τελικά αγαπητέ snoopy, σκέφτομαι και από αυτά που γράφεις, πως ίσως η πίστη είναι το μέσο που διαθέτουμε για να συμπληρώνουμε / γεμίζουμε τα κενά που «αφήνει» πίσω του το θεώρημα της μη πληρότητας. Αυτά που αν και ισχύουν δεν μπορούν να αποδειχθούν.

.

quote:
Δημήτρης:Αντί για "είδος ανθρώπων" είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω την έκφραση "ανθρώπινες ποιότητες". Ετσι λοιπόν : σε αυτές τις ανθρώπινες ποιότητες επένδυσε, τις καλλιέργησε και τις μεγένθυνε.
Πιστεύεις αγαπητέ Δημήτρη, ότι υπάρχουν καλές και «κακές» ποιότητες ή όλες οι ποιότητες έχουν την αξία τους και είναι «αγαθοποιές» και απλώς «κακό» είναι το να δια-στραφούν και να απομακρυνθούν από αυτό που τις θέτει στην υπηρεσία του αγαθού;

Για παράδειγμα, ο θυμός και η επιθετικότητα είναι κακό όταν μπαίνουν στην υπηρεσία της υπεράσπισης του δίκαιου, όταν υπηρετούν την αδικία ή είναι πάντα κακές ποιότητες;

Γνώμη μου είναι, ότι δεν υπάρχουν «κακές» ανθρώπινες ποιότητες αλλά ότι κάθε μία ανθρώπινη ποιότητα που βρίσκει το λόγο ύπαρξής της στην υπηρεσία του αγαθού είναι ο.κ. και μόνο όταν απομακρύνεται από αυτό το λόγο γίνεται «κακή» όχι γιατί η κακότητα είναι κάτι που υπάρχει αφ΄εαυτής αλλά γιατί ακριβώς είναι κάτι που δεν υπάρχει.

Τι λες;

.
.

Ό,τι μάθεις για τον Gödel και είναι σχετικό, ρίξε αν θες μια περίληψη.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 19:35:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ampere:
Τελικά αγαπητέ snoopy, σκέφτομαι και από αυτά που γράφεις, πως ίσως η πίστη είναι το μέσο που διαθέτουμε για να συμπληρώνουμε / γεμίζουμε τα κενά που «αφήνει» πίσω του το θεώρημα της μη πληρότητας. Αυτά που αν και ισχύουν δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Ακριβώς
Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα νομίζουμε ακατόρθωτα, μας φαίνονται βουνό αλλά άν θέλουμε με την βοήθεια της πίστης μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε το αντίθετο.
Και στο τέλος φορές - φορές να γελάμε ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτόΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/11/2006, 23:33:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλησπέρα αγαπητοί μου φίλοι χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω καθέναν μέσα στην δική του τελειότητα, όπως πάντα.

Καλέ μου Ampere ασφαλώς δεν θα ήθελα να γίνω αιτία να χαλάσεις την αξιοζήλευτη συλλογή σου... ελπίζω όμως να γίνω αφορμή να επανεξετάσεις τους λόγους που την κρατάς και μάλιστα με τόσο ζήλο... Το ξέρω ότι κατά βάθος πιστεύεις ότι μπορούν να ξεπεραστούν όλα, γι' αυτό πρότεινα εσένα για το πείραμα. Αλήθεια, όμως, αν πιστεύεις ότι μπορούν να ξεπεραστούν τέτοια πράγματα με μια στάλα ακλόνητη πίστη, τι σε εμποδίζει να πιστέψεις ότι μπορεί να επιτύχεις ό,τι ακριβώς θέλεις στα επαγγελματικο-οικονομικά σου; Ποια είναι η διαφορά; Ή μήπως δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά;

Καλέ μου Δημήτρη, δεν θέλησα να μετατρέψω κανέναν άνθρωπο σε γάτο μου. Επίσης, δεν μίλησα για συμμετοχή ψυχιάτρων ή άλλων ειδικών στο πείραμα. Αν επρόκειτο να κάνει κανείς κάτι, το σχέδιο ήταν να το κάνει μόνος του, ο ίδιος για τον εαυτό του, σαν γνήσιο πνευματικό ον και τέκνο του Θεού που είναι, αρθρώνοντας ένα απλό ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ.

Εάν όμως όχι μόνο δεν υπάρχει προθυμία να γίνει το πείραμα, αλλά αντίθετα υπάρχει και μεγάλη σπουδή να αποδειχθεί ότι είναι άχρηστο, ίσως αυτό να είναι από μόνο του μια απόδειξη. Ίσως να λέει ότι είμαστε πρόθυμοι να πιστέψουμε ο,τιδήποτε, εκτός από εκείνο το μικρό κάτι που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά σε αυτό που λέμε "ζωή" μας. Γιατί τι είδους νους θα διατεινόταν "κατά βάθος πιστεύω ότι γίνεται" και δεν θα πήγαινε αυτόματα να καταδυθεί σε αυτό το βάθος και να το κάνει; Ποιος άλλος εκτός ίσως από ένα φοβισμένο παιδί;

Κοιτάξτε όλοι πώς αντιδρούμε. Κοιτάξτε καλά, με επιμονή και σε βάθος. Κάνουμε σαν πληγωμένα μικρά παιδιά. "ΠαλιοUnseen γιατί με μάλλωσες και με όλους τους άλλους ήσουν γλυκιά; Ίσως να μην είσαι αυτό που φαίνεσαι. Ω ναι, ίσως όλα να είναι μέρος ενός δικού σου διεστραμμένου σχεδίου και ναι, ναι, σε βλέπω, στην πραγματικότητα είσαι κακιά και εγωΐστρια, αυτό είσαι. Όμως θα περιμένω να δω τι άλλο θα βγάλει αυτό το κουτί που έχεις για κεφάλι". "Α παλιοΔημήτρη γιατί μου πατάς τον κάλο, θα σου πατήσω κι εγώ τον δικό σου τρεις φορές πιο δυνατά και μετά θα σου σκάσω ένα σβουριχτό φιλί στο γόνατο". Ή κάπως έτσι.

Αυτό που βλέπω είναι ότι όλοι κρατάμε καλά κρυμμένο μέσα μας ένα πληγωμένο παιδί που κάθε στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει ένα κάρο προβλήματα, άγχη, άλυτα ζητήματα και αγωνίες... μέσα από σχέσεις, συσχετισμούς και ονειροφαντασίες. Πώς στην ευχή θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αυτή τη ζωή και σε αυτόν τον κόσμο αν δεν είχε δίπλα του, αν δεν είχε μέσα του την παρουσία του Θεού; Αν το έλλειμμα που αποτελούσε δεν το γέμιζε ο Θεός που το ίδιο Είναι;

Πιστέψτε το, φίλοι μου, at the end of the day καθένας μας αξίζει αυτό που πιστεύει ότι είναι.

Με αγάπη,
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 09:02:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Άσχετο (;)… Αναλογιζόμενος την αναφορά του φίλου και μέλους Πλάτωνας στον χρόνο, προσπαθούσα να βρω τι υπάρχει ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές. Αν υπάρχει κάτι ανάμεσα τότε δεν είναι διαδοχικές αλλά αν δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα τότε δεν είναι δύο στιγμές αλλά μία. Αναρωτιέμαι αν η γάτα του Ζήνωνα έχει καμιά απάντηση…

Φιλε Amper,

θέλεις μια απάντηση?
Αν ναι, γιατί να σε ικανοποιήσει μια απλή απάντηση?

Αν αρέσκεσαι να πειραματίζεσαι, μπορείς να πραξεις ότι έχει στα δύσκολα της, η πλατωνική *(και όχι μόνο) φιλοσοφία. Πάτησε το Νικ μου, διάβασε το αγαπημένο μου απόφθεγμα, είναι εκεί από αρχής εγγραφής μου, *(χάρης στον Πλάτωνα), και ζω/συμπεριφέρομαι έτσι, από τα 28 μου.

Η εξεληξη του Νου σαν μυαλο/χρονος/ψυχή*(σαν θέλω), έχει σχεδόν πάντα μια κατεύθυνση. Είμαι Α και γίνομαι Β. Η Βρίσκομαι εδώ, και πάω εκεί.
Αυτό λέγετε εξέλιξη.

Η εξέλιξη, είναι κάτι παρά πάνω από ανάγκη για την διαβίωση μας, μόνο που ο ακατάπαυστος τρόπος χρήσεως της, έγινε εσωτερική συνήθεια, και δημιουργήθηκε ο ψυχολογικός χρόνος *(για αυτόν γράφω) που κυριάρχησε πάνω από ότι άλλο.

Παραδείγματα,
Α. Σήμερα είμαι αυτό, αύριο θα γίνω εκείνο.
Β. Περνάω άσχημα, μα αύριο ίσως κερδίσω το λαχείο
Γ. Είπε πως είμαι χαζούλης, μα εγώ δεν είμαι δεν είμαι δεν είμαι, και θα της δείξω….

Αν λοιπόν δεις τι κάνει ο ψυχολογικός χρόνος, και πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σαν άνθρωποι το περνάμε εκεί μέσα, *(πιασμένοι ακατάπαυστα από χίλιες δυο σκέψεις), ίσως αναρωτηθείς….

μα αυτό είναι όλο?

Μια ζωή με εμπειρίες, όσο όμορφες και να είναι καταλήγουν παρελθόν, μνήμες, κρατάνε ένα μικρό μέρος μέσα σου, που λέει, ξέρεις κάτι…έκανα αυτό έκανα εκείνο, είμαι ευχαριστημένος η δυσαρεστημένος από ότι έκανα, ακόμα και στα άκρα τους, δίνει αναφορά σε ένα κέντρο *(Τον εαυτό σου) και σου κανονίζει την ψυχοσύνθεση! Είναι παντα εξαρτώμενο από ένα οι περισσότερους παράγοντες, όπως οι έννοιες του καλου/κακου που αναρωτιέσαι και γράφεις πως κακό δεν υπάρχει. Πιστεύω πως οι άκρες τους *(απόλυτα καλο/κακο) είναι σπάνιες περιπτώσεις, και σαν ανθρωπότητα, βρισκόμαστε κάπου ενδιάμεσα (Σωκράτης)

Θα έλεγα να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάτι ακόμα.

Σκέψου την περίπτωση, η ζωή να κρύβεται ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές, που *(ΕΣΥ) δεν υπάρχεις? Δες το και πιο απλά το ζήτημα. Αν ο Χρονος είναι η τυφλα στα μάτια μας, και η ελπιδα, πιστη, δεν κανουν αλλο απο το να τρεφουν το κεντρο μας *(Εαυτος/Εγω). Προσοχη, με αυτο δεν λεω πως δεν χρειαζονται, με ενδιαφερει να βρουν τη θεση τους στη ΖΩΗ.

Ετσι,

Αν τα έβλεπες, όχι γιατί στο είπε ο Πλάτωνας, ο Α η ο Β, μα το νοιώθεις στο πετσί σου, τι θα έκανες?

Έχω χρόνο στο τέλος της εβδομάδος να απαντήσω σε καθε σου ερώτηση, μέχρι τότε πειραματίσου, με τον εαυτο/χρονο σου!

Φιλια στο Φορουμ

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 22/11/2006 09:14:31Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 09:57:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή μου και αγαπητή μου Unseen

quote:
Καλέ μου Δημήτρη, δεν θέλησα να μετατρέψω κανέναν άνθρωπο σε γάτο μου. Επίσης, δεν μίλησα για συμμετοχή ψυχιάτρων ή άλλων ειδικών στο πείραμα. Αν επρόκειτο να κάνει κανείς κάτι, το σχέδιο ήταν να το κάνει μόνος του, ο ίδιος για τον εαυτό του, σαν γνήσιο πνευματικό ον και τέκνο του Θεού που είναι, αρθρώνοντας ένα απλό ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ.

«Ο γάτος της Unseen» ήταν ένα λογοπαίγνιο. Εσύ έριξες την ιδέα για πείραμα που θα επαληθεύσει την δύναμη της πίστης μας (στον εαυτό μας, προσθέτω μετά και το τελευταίο σου ποστ). Μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Για εμένα, αυτό που εννοείς ως θαύμα, δεν είναι θαύμα αλλά μια δυνατότητα του όντος που ονομάζουμε άνθρωπος. Γι’ αυτό και όταν μας ανέφερες την προσωπική εμπειρία, σου είπα ότι αυτό που βλέπω είναι πίστη στη δύναμη της ζωής και τον εαυτό σου. Για να το βλέπω όμως, σημαίνει ότι το έχω ήδη μέσα μου, έτσι δεν είναι ; Λοιπόν δεν υπάρχει ανάγκη για εμένα τουλάχιστον και στα πλαίσια αυτής της συζήτησης να αποδειχτεί ένα τέτοιο είδος πίστης, το έχω γνωρίσει λίγο ή πολύ.

Ναι το παραδέχομαι ότι παίζουμε παιχνίδια και είναι ουσιαστικό για εμένα να παρατηρούμε την συμπεριφορά του παιδιού μέσα σε αυτά. Αυτό προσπαθώ να κάνω και όταν το φοβισμένο παιδί εμφανίζεται ξάφνου από το πουθενά για να κάνει το παιχνίδι του, το αφήνω και το παρατηρώ… Αρχή σοφίας, φόβος θεού (μου έλεγε ένας φίλος.. δεν ξέρω που το άκουσε )

Unseen

quote:

Πιστέψτε το, φίλοι μου, at the end of the day καθένας μας αξίζει αυτό που πιστεύει ότι είναι.


Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό εδώ μέσα και με παραδείγματα!

Ampere

quote:
Ό,τι μάθεις για τον Gödel και είναι σχετικό, ρίξε αν θες μια περίληψη.

Αντί να μάθω, ξε-μαθα ! Καλύτερα να είμαι περισσότερο προσεκτικός όταν επικαλούμαι το όνομά του.

Σχετικά με τις ποιότητες..
Δεν είπα πουθενά για καλές και κακές ποιότητες. Σε ότι αφορά όμως την κακία, με εκφράζει αυτό που διάβασα στον Πλατωνικό Κρατύλο : Κακία είναι εκείνο που εμποδίζει την ροή. Πιστεύω ότι θα σε ενδιαφέρει να το κοιτάξεις και εσύ, εφόσον κάτι αναφέρεις στην υπογραφή σου για ροή. Στο ίδιο κείμενο εξετάζει και πολλές άλλες έννοιες (ονόματα) από την οπτική του Ηράκλειτου (τα πάντα ρει), όπως την Αλήθεια (θεία περιπλάνηση), το Δίκαιο, τη Σοφία, τη Φρόνηση και βεβαίως-βεβαίως, την Γνώμη, την Δόξασία και την Βούληση... και πάρα πολλές άλλες.

Πολύ πολύ καλημέρα σας!


Edited by - Δημήτρης on 22/11/2006 10:03:12Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 11:43:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου μεγάλε Πλάτωνα,

«Σκέψου την περίπτωση, η ζωή να κρύβεται ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές, που *(ΕΣΥ) δεν υπάρχεις?»

Αυτό πολύ μου άρεσε! Φοβερό!

Τα υπόλοιπα, και να με συμπαθάς, δεν τα πολυκαταλαβαίνω, Θα έχεις όμως καταλάβει φαντάζομαι, και από προηγούμενες φορές, πως είμαι λιγάκι …γκάου άτομο, οπότε ελπίζω να δείξεις κατανόηση. Διαβάζω ξανά και ξανά αυτά που έγραψες καθώς και το Πλατωνικό σου ρητό αλλά … Κρατώ πάντως αυτό που μου άρεσε προς το παρόν και το ..επεξεργάζομαι.. Αλλά και τα άλλα δεν τ΄ αφήνω…

Να ‘σαι καλά κι ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Πιστεύω ότι το κακό δεν υπάρχει ως «ον», ως «είναι» αλλά ως αστοχία, (=αμαρτία), αποστροφή από το όντως Ον, ως άρνησή αυτού που «είναι».

.

Γειά σου μεγάλη Unseen,
έτσι σε θέλω, να μας τα λες. Θέλω να τ’ ακούω, να τ’ ακούω να τα λες, που λέει και το τραγούδι.

«…τι είδους νους θα διατεινόταν "κατά βάθος πιστεύω ότι γίνεται" και δεν θα πήγαινε αυτόματα να καταδυθεί σε αυτό το βάθος και να το κάνει; Ποιος άλλος εκτός ίσως από ένα φοβισμένο παιδί;»

Φοβερό ! Όπως και τα υπόλοιπα δηλαδή, αλλά αυτό πια…

Να’ σαι καλά αγαπητή φίλη. Υπέροχο και το καινούργιο σου μότο.

.

Γειά σου κι εσένα μεγάλε snoopy
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα νομίζουμε ακατόρθωτα, μας φαίνονται βουνό αλλά άν θέλουμε με την βοήθεια της πίστης μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε το αντίθετο.
Και στο τέλος φορές - φορές να γελάμε ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό»

Δηλαδή αυτό που λέει και η φίλη μας!

Τελικά όλοι ξέρετε τι «παίζει» και ο μόνος που δεν έχει καταλάβει ακόμα είμαι εγώ; (άντε και ο Δημήτρης )

Αλλά τι βλέπω;!

Μεγάλε Δημήτρη, κι εσύ λοιπόν!;
[/i]…πίστη στη δύναμη της ζωής και τον εαυτό σου.
…δεν υπάρχει ανάγκη για εμένα τουλάχιστον και στα πλαίσια αυτής της συζήτησης να αποδειχτεί ένα τέτοιο είδος πίστης
…Αρχή σοφίας, φόβος θεού
…Κακία είναι εκείνο που εμποδίζει την ροή.[/I]

Σοφέ μου άνθρωπε! Σοφοί μου φίλοι! Τι μένει πλέον να ειπωθεί; Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και την κατανόησή σας.

Πάω να οργανώσω τα …πειράματά μου αφού έμεινα πλέον, μόνος, γκρινιάρης και ανικανοποίητος και ελπίζω σύντομα (κάνα - δυο τέρμινα) να επιστρέψω με αποτελέσματα που να με κάνουν άξιο και μένα μέλος αυτής της καταπληκτικής συντροφιάς.

Έρρωσθε

Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 13:03:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Γεια σου μεγάλε Πλάτωνα,

«Σκέψου την περίπτωση, η ζωή να κρύβεται ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές, που *(ΕΣΥ) δεν υπάρχεις?»

Αυτό πολύ μου άρεσε! Φοβερό!

Τα υπόλοιπα, και να με συμπαθάς, δεν τα πολυκαταλαβαίνω, Θα έχεις όμως καταλάβει φαντάζομαι, και από προηγούμενες φορές, πως είμαι λιγάκι …γκάου άτομο, οπότε ελπίζω να δείξεις κατανόηση. Διαβάζω ξανά και ξανά αυτά που έγραψες καθώς και το Πλατωνικό σου ρητό αλλά … Κρατώ πάντως αυτό που μου άρεσε προς το παρόν και το ..επεξεργάζομαι.. Αλλά και τα άλλα δεν τ΄ αφήνω…

Να ‘σαι καλά κι ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

Πιστεύω ότι το κακό δεν υπάρχει ως «ον», ως «είναι» αλλά ως αστοχία, (=αμαρτία), αποστροφή από το όντως Ον, ως άρνησή αυτού που «είναι».

.

Γειά σου μεγάλη Unseen,
έτσι σε θέλω, να μας τα λες. Θέλω να τ’ ακούω, να τ’ ακούω να τα λες, που λέει και το τραγούδι.

«…τι είδους νους θα διατεινόταν "κατά βάθος πιστεύω ότι γίνεται" και δεν θα πήγαινε αυτόματα να καταδυθεί σε αυτό το βάθος και να το κάνει; Ποιος άλλος εκτός ίσως από ένα φοβισμένο παιδί;»

Φοβερό ! Όπως και τα υπόλοιπα δηλαδή, αλλά αυτό πια…

Να’ σαι καλά αγαπητή φίλη. Υπέροχο και το καινούργιο σου μότο.

.

Γειά σου κι εσένα μεγάλε snoopy
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα νομίζουμε ακατόρθωτα, μας φαίνονται βουνό αλλά άν θέλουμε με την βοήθεια της πίστης μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε το αντίθετο.
Και στο τέλος φορές - φορές να γελάμε ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό»

Δηλαδή αυτό που λέει και η φίλη μας!

Τελικά όλοι ξέρετε τι «παίζει» και ο μόνος που δεν έχει καταλάβει ακόμα είμαι εγώ; (άντε και ο Δημήτρης )

Αλλά τι βλέπω;!

Μεγάλε Δημήτρη, κι εσύ λοιπόν!;
…πίστη στη δύναμη της ζωής και τον εαυτό σου.
…δεν υπάρχει ανάγκη για εμένα τουλάχιστον και στα πλαίσια αυτής της συζήτησης να αποδειχτεί ένα τέτοιο είδος πίστης
…Αρχή σοφίας, φόβος θεού
…Κακία είναι εκείνο που εμποδίζει την ροή.

Σοφέ μου άνθρωπε! Σοφοί μου φίλοι! Τι μένει πλέον να ειπωθεί; Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και την κατανόησή σας.

Πάω να οργανώσω τα …πειράματά μου αφού έμεινα πλέον, μόνος, γκρινιάρης και ανικανοποίητος και ελπίζω σύντομα (κάνα - δυο τέρμινα) να επιστρέψω με αποτελέσματα που να με κάνουν άξιο και μένα μέλος αυτής της καταπληκτικής συντροφιάς.



quote:
Έρρωσθε
Ακολούθησε τη ροή


Unseeeennn..!!! Τρέχα γρήγορα !

Οι 6 νάνοι της Σοφίας και ο γκρινιάρης χρειάζονται την βοήθεια σου! :P))
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 14:01:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου Δημήτρη,

Ειλικρινά σ' αγαπώ. Και σε θαυμάζω. Για την ευθύτητά σου και την παρρησία σου. Και σ' ευχαριστώ που ανταποκρίνεσαι τόσο τέλεια σε αυτό που είναι το εσωτερικό σου κάλεσμα, η παρόρμησή σου, γιατί με βοηθά εξίσου τέλεια να δω το δικό μου έλλειμμα, τη δική μου πληγή, να πάρω το μάθημά μου.

Ασφαλώς και όλοι έχουμε το θαύμα μέσα μας, γι' αυτό και δεν είναι θαύμα, είναι δυνατότητα, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Καλέ μου Ampere,

Κι εσένα σ' αγαπώ ειλικρινά, το ξέρεις αυτό. Και σε θαυμάζω επειδή είσαι τόσο ευαίσθητος και αγκαλιάζεις όλες τις απόψεις με σεβασμό. Σε ευχαριστώ επίσης για τους ίδιους λόγους που ευχαρίστησα τον Δημήτρη παραπάνω και για τη θεραπεία που μου προσφέρετε και οι δύο μέσα από την πλήρη και τέλεια αναγνώριση αυτού που καθένας μας είναι.

Γιατί έτσι είναι.
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Γιώργος
Πλήρες Μέλος


970 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 20:58:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Γιώργος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
διαβάζοντας τα παραπάνω ..

από την εισαγωγή του βιβλίου του Austin Osman Spare - The Book of Pleasure (self-love) ~
The Psychology of Ecstasy


τι άλλο υπάρχει για να πιστέψεις , εκτός από τον Εαυτό?

Και Εαυτός , είναι ή άρνηση της πληρότητας σαν πραγματικότητα. Κανένας άνθρωπος δεν έχει δεί τον εαυτό του, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Είμαστε αυτό που πιστεύουμε και αυτό που συνεπάγεται από την χρονική εξέλιξη στην αντίληψη μας , η δημιουργία προκαλείται από την προσκόλλησή σε αυτή την φόρμουλα

Οι πράξεις μας δεν είναι παρά εκφράσεις Ιδεών δεμένες με πιστεύω

quote:
μα αυτό είναι όλο?

Αγαπητέ Πλάτωνα.. σε καταλαβαίνω.. αλλά θα σου συνιστούσα το "Ναι , ρε, αυτό είναι ..."
(τραβώντας σλοουλι ..το πιστόλι από την θήκη)

υπάρχει μια η Έκσταση στα αποτελέσματα ... (μια βόλτα σε ένα μουσείο ή σε ένα αστεροσκοπείο θα μπορούσε ίσως να σε πείσει για αυτό )

χμ,,, ίσως με τα πιστεύω μας ... να ζητάμε και εμείς ... ένα κομμάτι αυτή της Έκστασης ..


Γιώργος
..οι νεκροί εξάλλου , δεν πιστεύουν σε τίποτα..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

wendigo
Μέλος 3ης Βαθμίδας


561 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 21:37:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους wendigo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τελικά όλοι ξέρετε τι «παίζει» και ο μόνος που δεν έχει καταλάβει ακόμα είμαι εγώ;

quote:
Πάω να οργανώσω τα …πειράματά μου αφού έμεινα πλέον, μόνος, γκρινιάρης και ανικανοποίητος

Αγαπητέ Ampere, όταν έρθεις το βράδυ στο Κλαμπ των Ανικανοποίητων Γκρινιάρηδων θα με βρεις στη μέσα δεξιά σάλα, στην δερμάτινη, παλιά πολυθρόνα κοντά στο τζάκι, όπου θα πίνω το παλαιωμένο sherry μου (που ο άχρηστος ο μπάτλερ άργησε να φέρει, κακοχρονονάχει!) με στραβωμένο ύφος και φάτσα που θα ξινίζει το γάλα σε ακτίνα 2 χλμ, με ένα γέρικο σκύλο μπροστά στα πόδια μου τον οποίο θα κλοτσάω όταν αποκοιμιέται (τη γάτα την έβγαλα στο μπαλκόνι γιατί μου σπάει τα νεύρα).
Αν έρθει ο Δημήτρης -ή άλλος γνωστός- μπορούμε να γκρινιάξουμε παρέα για την πίστη, το Θείο, τις παλιοθρησκείες και τις βρωμοϊδεολογίες των αφελών συνανθρώπων μας, να νοσταλγήσουμε τις παλιές καλές εποχές της Αυτοκρατορίας που κρεμάγαμε τους αισιόδοξους ταραξίες που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, να κάνουμε ειρωνικά σχόλια επί παντός επιστητού και, γενικώς, να την περάσουμε κοτσάνι!

quote:
Γιατί έτσι είναι.

Ναι. Γιατί αξίζει πού και πού να λέμε και μεγάλα λόγια, να δηλώνουμε σιγουριά, και πίστη και δόξα και πεποίθηση και να παίρνουμε θέση. Να παίρνουμε θέση!
Κι αν το αύριο, το κάρμα, η τύχη, ο Θεός, ο χρόνος μας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια;
Έστω. Θα σηκωθούμε, θα τιναχτούμε και θα αναζητήσουμε εκ νέου το δρόμο μας. Ή θα τσακιστούμε και θα μας φάει η μαρμάγκα. Ή ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Αλλά δε γίνεται να κινούμαστε μόνιμα ευνουχισμένοι, δυσκοίλιοι και συγκαμμένοι μη τυχόν και κάνουμε λάθος! Σιγά τα ωά! Θα κάνουμε. Και θα ξανακάνουμε. Μπορεί και κάτι να μάθουμε τελικά.
Δεν ξέρω άλλο τρόπο. Δεν είμαι γάτα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά).

Σας ματαευχαριστώ.

No Method, No Guru, No TeacherΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/11/2006, 23:43:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι κρίμα καλέ μου wendigo που δεν είσαι γάτα, θα την περνάγαμε κοτσάνι στα κεραμίδια νιαουρίζοντας όλοι μαζί περί πίστεως, κυνηγώντας ποντίκια και μασουλώντας ψαροκόκκαλα στον ήλιο... Τι τα θες τα τζάκια, τις δερμάτινες πολυθρόνες και τους ντεμοντέ μπάτλερ... Αλλά ας σταματήσουμε λίγο να σκεφτούμε αυτά τα ωραία που ως μη γάτα έγραψες καθώς και κάποια απ' όσα γράφτηκαν παραπάνω.

Ο Πλάτωνας είπε (ή ίσως νιαούρισε) κάτι για τον ψυχολογικό χρόνο. Σε άλλες συζητήσεις του έχω πει κι εγώ, όπως τώρα ο Αμπέρ,ότι δεν τον καταλαβαίνω απόλυτα αλλά να που ήρθε η παρέμβαση του Γιώργου και ίσως τώρα αρχίζω να οσφρίζομαι ως γάτα κάτι.

Τελικά όλοι λέμε ίσως το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Όλοι έχουμε μέσα μας ένα παιδί και ένα ανυπέρβλητο πνευματικό ον, είμαστε δηλαδή σαν ηλεκτρόνιο ένα πράγμα. Η γραμμική μας εκπαίδευση στον χρόνο μας έχει κάνει να επικεντρώνουμε τη συνείδησή μας στο παιδί (κατάρρευση του ηλεκτρονίου) και από κει να συνδιαλεγόμαστε με τον κόσμο, αντιδρώντας σαν παιδιά και σκεπτόμενοι με τους μηχανισμούς και τους τρόπους των παιδιών. Ας γίνουμε λοιπόν και νονοί του παιδιού μας και ας το βαφτίσουμε προς στιγμήν "Εγώ".

Το Εγώ μάς παρορμεί να κάνουμε πράγματα. Να αντιδρούμε, να δρούμε, να πραγματοποιούμε για να πραγματωνόμαστε. Αλλά, αφού είναι παιδί, τα κάνει όλα άτσαλα, ανώριμα και παρορμητικά. Μας κάνει να εκφραζόμαστε από ελλειμματική θέση, γοητευτική ενίοτε, αλλά σχεδόν πάντα υπερβολικά ευαίσθητη και λειψή.

Βεβαίως, σαν παιδιά, βρισκόμαστε στη σωστή θέση. Αυτός εδώ ο κόσμος είναι ένα σχολείο. Ακριβώς αυτό. Δεν είναι το σπίτι μας, γι' αυτό συχνά μας πλημμυρίζουν ακατανόητα αισθήματα ότι δεν ανήκουμε εδώ, ότι μολονότι βρισκόμαστε στον κόσμο αυτόν, δεν είμαστε εκ του κόσμου τούτου. Και βέβαια, όπως μας βεβαιώνουν όλες οι Γραφές, το μάθημα που έχουμε να λάβουμε σε αυτό το σχολείο είναι το μάθημα της Αγάπης.

Όμως δεν είμαστε μόνο παιδιά. Πάνω και πέρα απ’ όλα είμαστε πνευματικά όντα που τελούν εν εξελίξει. Εάν λοιπόν και εφόσον καταφέρουμε να συντονιστούμε με τις δονήσεις της αγάπης και του φωτός που είμαστε, αυτόματα βγαίνουμε από τη γραμμικότητα του χρόνου και αγγίζουμε το αιώνιο άχρονο, την άπειρη δυνατότητά μας. Στο κβαντικό αυτό πεδίο των άπειρων δυνατοτήτων, είμαστε σαν κοσμικές πεταλούδες που βγαίνουν από το κουκούλι της γήινης εμπειρίας. Γινόμαστε ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΡΟΗ και μπορούμε τότε να δούμε, να δούμε με τα πραγματικά μάτια μας (όχι τα ψευδεπίπλαστα υλικά) την ομορφιά καθενός από μας, το φως που αποτελεί, να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να μη μπορούμε να επιτύχουμε και – εντέλει – να παρηγορήσουμε το πληγωμένο μας παιδί και να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει.

Αμπέρ μου, κρυβόμαστε πίσω από τα κόμπλεξ μας, «όπως ένα παιδί κρύβεται πίσω από μια φτωχή, τρύπια καρέκλα και ξεγελιέται πως κανείς δεν το βλέπει» (αχ ο αγαπημένος μου Λειβαδίτης…). Περνάμε μια ζωή μέσα σε ψευδαισθήσεις «αν όμως ήμουν δέκα κιλά πιο αδύνατη» ή «αν είχα αυτό ή αν δεν είχα εκείνο» που είναι ρούχα, περισσότερα ρούχα πάνω στο υλικό ένδυμα που ήδη ντυνόμαστε ερχόμενοι να φοιτήσουμε σε αυτό το σχολείο. Βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι εντέλει ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ και ότι όποιος έχει μάτια, δεν μπορεί, θα μας ξεχωρίσει. Και περνάμε μια ζωή αγωνιώντας ποιος θα μας ξεχωρίσει και πότε επιτέλους θα το κάνει. Και όταν αυτή η επιβεβαίωση δεν έρχεται, μας πιάνει κατάθλιψη και αμφιβολία και ρίχνουμε περισσότερα ρούχα πάνω μας: «ίσως τελικά δεν το αξίζω» ή «ίσως τίποτα δεν έχει σημασία» και αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα υγείας ή επαγγελματικο-οικονομικά. Επειδή ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Και τότε πέφτουμε στην άλλη παγίδα. Στην προσπάθειά μας να προσδώσουμε αξία στο Εγώ μας, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. Και δίνουμε, δίνουμε, δίνουμε, καμιά φορά χωρίς καν να μας το ζητήσουν. Κι όταν δεν πάρουμε την ευγνωμοσύνη και το βάθρο του ήρωα που περιμέναμε, κρεμάμε πάνω μας μερικά ακόμη ρούχα: τώρα πια είμαστε ΘΥΜΑΤΑ, αλήθεια τι κάναμε για να αξίζουμε τέτοια αντιμετώπιση, οι φτωχοί!

Λοιπόν, ιδού τα νέα: κανείς δεν μας χρειάζεται. Καθένας μας έχει μόνο την ευθύνη του εαυτού του και είναι καλό να συναντά τον δρόμο των άλλων μόνο και μόνο για να τους δείξει πώς θα βρουν τον εαυτό τους, πώς θα αναλάβουν την ευθύνη του. Επίσης, καθένας μας ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ. Έχει ευθύνη απέναντι σε αυτό που Είναι, να απαλλαγεί από τα κόμπλεξ του, τα «έξωθεν» προβλήματά του, τα χιλιάδες ενδύματα που φοράει σαν πανοπλία πάνω του και να λάμψει γι' Αυτό που πραγματικά Είναι. Γιατί στο θεϊκό επίπεδο, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει τίποτε, χρειάζεται μόνο ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Ίσως τώρα αυτό που έλεγα παλιότερα, ότι δεν φτάνει να ΠΙΣΤΕΥΕΙ κανείς αλλά πρέπει να έρχεται από την ολότητα και τη βεβαιότητα αυτού που Είναι, να γίνεται πιο κατανόητο.

Βεβαίως υπάρχει και χειρότερο. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ…

Με αγάπη,
Unseen


***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****

Edited by - Unseen on 22/11/2006 23:48:38Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/11/2006, 09:21:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τελικά, είμαστε μια πολύ ωραία παρέα!

Unseen, είχα πραγματικά μια πολύ ωραία συζήτηση μαζί σου, ευχάριστη και παραγωγική (ακόμα γελάω όσο σε σκέφτομαι να παρατηρείς επίμονα τον κομήτη για να αποτρέψεις τη σύγκρουση ). Οσο προσέφερε σε εσένα η μεταξύ μας κουβέντα, άλλο τόσο και περισσότερο ίσως προσέφερε και σε εμένα. Οι όποιες «παρεκτροπές» από μέρους μου σε καμία περίπτωση δεν έχουν ως αιτία (αφορμή μόνο) τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το nickname Unseen ή οποιοδήποτε άλλο, αλλά μόνο τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το nickname Δημήτρης. Το ίδιο κατανοώ και για τους άλλους.

Και εδώ που τα λέμε, οι προκλητικές και η ταραχοποιές δυνάμεις που σε όλους ενυπάρχουν είναι στοιχεία που κάνουν μια συζήτηση περισσότερο ζωντανή ουσιώδες και αποτελεσματική (αρκεί να ξέρουμε περίπου πότε να σταθούμε και να ισορροπήσουμε κάπου σταματώντας την μεθυστική και καταστροφική αυτοτροφοδοσία τους). Γιατί εκεί στα αποτελέσματα βρίσκεται η έκταση και όχι η έκ-σ-ταση διαφωνώντας με το απόσπασμα που κατέθεσε ο Γιώργος (ποιος είναι πάλι ετούτος ο Austin Osman Spare ). Η έκσταση (εκτός στάση) βρίσκεται αλλού.

Προς το παρόν δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στη συζήτηση περί πίστεως και επειδή λόγω ανωτέρας βίας θα περιοριστεί αρκετά η συμμετοχή στις συζητήσεις των φορουμ, για ένα χρονικό διάστημα, κάπου εδώ θα σταματήσω ευχαριστώντας τον αγαπητό Ampere που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντα θέματα που έχει ανοίξει.

Wedigo, για την γκρίνια μέσα είμαι. Τώρα τελευταία γουστάρω να γκρινιάζω για εκείνον τον, πως τον είπαμε, α ναι, Wilber.

Πολύ καλημέρα σας!


Edited by - Δημήτρης on 23/11/2006 09:25:30Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/11/2006, 19:32:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ampere: Δηλαδή αυτό που λέει και η φίλη μας!
Τελικά όλοι ξέρετε τι «παίζει» και ο μόνος που δεν έχει καταλάβει ακόμα είμαι εγώ; (άντε και ο Δημήτρης )
Αλλά τι βλέπω;!

Τελικά απο ότι λές αγαπητέ Ampere τα δύσκολα αινίγματα της πίστης κοντεύουμε να τα φτάσουμε στην λύση τους??

ΜΑΚΑΡΙΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Switzerland
3558 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/11/2006, 03:44:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΑΤΩΝΑΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αγαπητέ Πλάτωνα.. σε καταλαβαίνω.. αλλά θα σου συνιστούσα το "Ναι , ρε, αυτό είναι ..."
(τραβώντας σλοουλι ..το πιστόλι από την θήκη)


quote:
Ο Πλάτωνας είπε (ή ίσως νιαούρισε) κάτι για τον ψυχολογικό χρόνο. Σε άλλες συζητήσεις του έχω πει κι εγώ, όπως τώρα ο Αμπέρ,ότι δεν τον καταλαβαίνω απόλυτα αλλά να που ήρθε η παρέμβαση του Γιώργου και ίσως τώρα αρχίζω να οσφρίζομαι ως γάτα κάτι.

Βεβαίως υπάρχει και χειρότερο. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ…

quote:
«Σκέψου την περίπτωση, η ζωή να κρύβεται ανάμεσα σε δυο διαδοχικές στιγμές, που *(ΕΣΥ) δεν υπάρχεις?»

Αυτό πολύ μου άρεσε! Φοβερό!

Τα υπόλοιπα, και να με συμπαθάς, δεν τα πολυκαταλαβαίνω, Θα έχεις όμως καταλάβει φαντάζομαι, και από προηγούμενες φορές, πως είμαι λιγάκι …γκάου άτομο, οπότε ελπίζω να δείξεις κατανόηση. Διαβάζω ξανά και ξανά αυτά που έγραψες καθώς και το Πλατωνικό σου ρητό αλλά … Κρατώ πάντως αυτό που μου άρεσε προς το παρόν και το ..επεξεργάζομαι.. Αλλά και τα άλλα δεν τ΄ αφήνω…



Δύσκολο κομμάτι ο ψυχολογικός χρόνος, ήταν και για μενα και ο γατουλη μου, συχνά μου νιαούριζε, όπως και ο Πλάτωνας στην ακαδημία, με τους μαθητές του.

Γνωστη σε αρκετούς η στάση του ένα πρωί πριν περάσει στην αίθουσα, σταμάτησε και τους παρατήρησε καθώς έπαιζαν χαρτιά. Οι μαθητές του θέλησαν αμέσως να τον καθησυχάσουν, λέγοντας του, δάσκαλε,
προσεχουμε, δεν παίζουμε ποσά, *(δεν είμαστε διλ. πιασμένοι στο πάθος του κέρδους) μα εκείνο που τους απάντησε ο Πλάτωνας, πήγαινε ακόμα πιο βαθιά.

Την συνήθεια την προσέξατε?

Το πρόβλημα του ψυχολογικού χρόνου, γίνεται κατανοητό, με την κατανόηση των βασικότερων συνηθειών.

Μια από αυτές, σχεδόν πάντα σε κίνηση, δημιουργεί *(με την κίνηση της σαν σκέψη), την αίσθηση του ΕΓΩ.

Έτσι, στους περισσότερους δημιουργείται η αίσθηση πως υπάρχει ένα κέντρο που σκέφτεται, ενώ άλλοι *(σκέφτονται) πως οι σκέψεις έρχονται/ γεννιούνται από το πουθενά.

Ο Πλάτωνας μια μέρα εκεί που γκρίνιαζε, για το έτοιμο Φαστφουντ που του έδινα, νιαούρισε. Κονσέρβα μου δίνεις η κανονική τροφή, χώνεψη θα γίνει, Όπως και να έχει, η σκέψη δεν παύει να είναι μια Υλίκη διαδικασία.

Φανταστείτε λοιπόν τα λεπτεπίλεπτα πιστό κύτταρα μου, τι σοκ δεχθήκανε. Να πω του θεούλη τι?

Τώρα, παρότι τσοπάνης, γνωρίζω τις ευαισθησίες σας και τι σημαίνει για αρκετούς από εσάς ΠΙΣΤΗ. Η σκέψη σας θα τρέξει…κάπου στο… μα, Θεός υπάρχει η δεν υπάρχει. Είναι μια συνήθεια που ανάγεται στο αν δεν είναι κάτι άσπρο είναι μαύρο. Η κατανόηση αυτής της συνήθειας, (δίνει ζωή και αρχή) στη προσοχή και παρατήρηση, και ανοίγει την πόρτα, στο να δείτε τι υπάρχει μέσα σας. (Ο Ηράκλειτος εκφράζεται παρόμοια. Με την παύση της επιθυμίας/συνήθειας γεννιέται… το βλέπειν)

Και αυτό θα σου αρέσει φιλε Αμπερ. Πάντα ο γατουλης μου ο Πλατωνας, το εκμυστηρεύτηκε.

Αν η σκέψεις δεν βοηθούν να ανυψωθείς, και το *(Βλεπειν) είναι δύσκολο, (το οδηγούν χαμηλά οι σκέψεις), μένει το ακούειν, και στο γατουλη μου άρεσε η ποιοτική μουσική. Η κάθε νότα κουνούσε ένα μέρος από το σώμα του. Όταν άκουγε βιολί, τεντονε τα φρυδια και ίσιωνε τα μουστάκια, και όταν έπαιζε ταμπουρο, κούναγε την κοιλιά του.

Μια μέρα εκεί που τον παρατηρούσα, άνοιξε τα μάτια και με ρώτησε τι είναι για μένα η μουσική.

Του απάντησα Αρμονια, μα χασμουρήθηκε σαν να έλεγε, δεν έχεις κάτι καλύτερο. Γκαου σαν και του λόγου σου φίλε Αμπερ, του είπα πως δεν καταλαβαίνω τι μου λέει.
Τότε με όλο το γατήσιο ναζί του ο μπαγάσας, μου αμόλησε την μολότοφ.

Ακούς με το μυαλό μόνο, Μέσα στη δυσαρμονία σου, ξεχωρίζεις τις αρμονικές νότες σαν ευχάριστες. Στην πραγματικότητα δεν ακούς, μα ξεχωρίζεις

Δεν ακούω?

Δεν ακούς, και αν θέλεις απόδειξη, πάρε όποιο κομμάτι μουσικής θέλεις. Φτάνουν λίγα δευτερόλεπτα, άκουσε την.

Μετά ξανά από την αρχή, άκουσε προσεχτικότερα.

Ακόμα προσεχτικότερα.

Αν το κάνεις για καιρό, εξαρτάται από το τι κουβαλάς και η μουσική βοηθάει στην κάθαρση *(όταν ακούς, όχι όταν διασκεδάζεις) θα δεις πως, παύει, έστω για λίγο η ΡΟΗ του Ψυχολογικού χρόνου.

Το σώμα σου γίνεται ευαίσθητο, ακούει μουσική.

Είναι πολλά και πρέπει να τα ανακαλύψεις σιγά σιγά, μέχρι να πιαστείς στην ουρά της κατανόησης

Να πιαστώ στην ουρά της κατανόησης? Γατουλη μου δεν σε καταλαβαίνω!

Δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν εχεις αρκετη ευαισθησία. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει κατανόηση, που είναι αγάπη, και χωρίς αγάπη, ότι και να κάνεις, γίνεται σε ένα μικρό κομμάτι σου. Αυτό το κομμάτι προστίθεται συνεχώς με άλλα κομμάτια, είναι ο ψυχολογικός χρόνος, ότι δηλαδή αισθανόμαστε σαν Εγώ.
Αργά η γρήγορα, *(λόγο συγκρίσεων που κάνει, προπαντός για την ιδέα που έχει σχηματίσει για τον ίδιο), πέφτει αναπόφευκτα σε αντιθέσεις, και σε διχασμό, όχι μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό, μα και με τους άλλους!

Έτσι μίλησε ο γάτος μου, μα την πίστη μου!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NADA
Μέλος 2ης Βαθμίδας


254 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/11/2006, 03:12:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NADA  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

... και καθώς ο χορός των υπέροχων φθινοπωρινών φύλλων συνεχίζεται...

είμαστε εδώ, κάπου στα όρια, αγαπημένε φίλε Ampere

quote:

Ελπίζω πάντως (και μάλιστα πριν φύγει το Φθινόπωρο, που καλώς ήρθε κι αυτό βεβαίως) να βρεις την ευκαιρία να μοιραστείς μαζί μας και τις σκέψεις σου επί του θέματος...

Αγαπητοί φίλοι,
δυόμισι μήνες μετά,
δεν μπορώ παρά να εκφράσω ξανά την χαρά μου για τις τόσο ευγενικές καταθέσεις των εξαιρετικών σκέψεων και συναισθημάτων σας!

Προσωπικά συμφωνώ με τον γενικώς αποδεκτό ορισμό της πίστης ως μία πεποίθηση που ενέχει αμφιβολία και περικλείει τον κίνδυνο της διάψευσης, ή ως μία πεποίθηση η οποία προέρχεται από εσωτερικές και συνήθως αόριστες και μη επικοινωνήσιμες πηγές γνώσης.

Οπότε, Ampere, εδώ

quote:
Αν χρειαζόταν να περιγράψω όλες τις «περιπτώσεις» πίστεων θα έπρεπε να ξεκινήσω με τις πιο κάτω διατυπώσεις.
Πιστεύω ότι κάτι είναι (ήταν / θα είναι)...
Πιστεύω ότι κάτι γίνεται (έγινε / θα γίνει)...
Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνονται όλες οι πιθανές περιπτώσεις, αλλά αν κάποιος καταλαβαίνει ότι δεν είναι έτσι, παρακαλώ να το επισημάνει.


θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής. 'Πιστεύω ότι κάτι είναι', 'ήταν', ή ότι 'έγινε', μόνο αν και εφόσον δεν είμαι παρόν σ' αυτό. Όταν ΖΩ κάτι, όταν Μετέχω, τότε ΓΝΩΡΙΖΩ. Γνωρίζω με όλη μου την Ύπαρξη (ή με αυτό που αντιλαμβάνομαι ως ύπαρξη), με όλες τις αισθήσεις, και χωρίς αμφιβολία.

Είναι σαν την Μουσική που περιέγραψε ο Πλάτωνας: Την ΑΚΟΥΣ με όλο σου το είναι, ολοκληρωτικά.

Το κεντρικό ερώτημα συνοψίζεται εδώ:
"Επηρεάζεται η πραγματικότητα από αυτό που πιστεύουμε εμείς για αυτήν;"

Ορθά ειπώθηκαν πολλά για το τι εστί "Πραγματικότητα".
Αφού η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει και πως κατανοεί ο καθένας την πραγματικότητα.

Η εικόνα του δένδρου, αν και περιοριστική όπως κάθε εικόνα, μπορεί να δώσει την ιδέα της ΜΙΑΣ και των πολλών πραγματικοτήτων.
ΜΙΑ πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί η ΟΥΣΙΑ του σπόρου από όπου προήλθε ολόκληρο το δένδρο. Το "υλικό" (ορατό και αόρατο) από όπου προήλθαν όλα, το υπόστρωμα. Πολλές 'πραγματικότητες' είναι τα διάφορα κλαδιά, οι διαφοροποιήσεις της μίας Πραγματικότητας.

Εμείς μπορούμε είτε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας ως την πρωταρχική αιώνια ΟΥΣΙΑ, (από όπου και το αίσθημα της Ενότητας και Ταύτισης με όλα), είτε να εστιάσουμε στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές ΜΟΡΦΕΣ και σχήματα που παίρνει αυτή η Ουσία, οπότε αντιλαμβανόμαστε την ξεχωριστότητα. Ή και τα δύο.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την Ουσία αυτή και να πλάσουμε ΕΜΕΙΣ τις (προσωρινές) ΜΟΡΦΕΣ / κλαδάκια που επιθυμούμε. Μπορούμε και με την πίστη, μπορούμε και με τη γνώση.

Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που λέει ο αγαπητός μας φίλος wendigo:

quote:
Παίρνουμε θέση!


Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα και να είμαστε παντού...
Βεβαιώνουμε ό,τι μπορούμε να γνωρίσουμε με όποιον τρόπο. Για τα υπόλοιπα υποθέτουμε, ελπίζουμε ή πιστεύουμε.
Έως να τα βιώσουμε και αυτά (ενδεχομένως), και η πίστη μας να εδραιωθεί ως μία νέα βεβαιότητα.


Χάρηκα ιδιαίτερα και για τις αναφορές σας στον Ken Wilber! Χαρακτηριστικός εκφραστής της Σύνθεσης. Και στη θεωρία και στην πράξη.

Unseen...
Ampere,
αγαπητοί φίλοι
χαιρετώ σας!

Στον χορό τα φθινοπωρινών φύλλων, των μορφών που μεταβάλλονται, της Ουσίας που δεν χάνεται ποτέ /της Αιώνιας Πραγματικότητας.

Nad-a


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2006, 08:57:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα φίλοι μου

Έχω αρχίσει να ανησυχώ με την απουσία του Ampere. Παλιοamperάκι βγες σε παρακαλώ, όπου κι αν κρύβεσαι.

Δημήτρη, να είσαι καλά.

Snoopy μου όσο ταυτιζόμαστε με το Εγώ μας τόσο οι λύσεις των φοβερών αινιγμάτων της πίστης θα μας φαίνονται όπως η "θολή γραμμή των οριζόντων", μακρινές και άπιαστες... Τουλάχιστον όμως ας έχουμε ρίξει μια ματιά στον ορίζοντα για να ξέρουμε ότι υπάρχει. Γιατί όπως είπαμε, ό,τι δεν ξέρουμε, ό,τι δεν έχουμε δει, δεν υπάρχει.

Από κει και πέρα υπάρχουν τρόποι. Υπάρχει ο τρόπος του γάτου του Πλάτωνα, να βγεις από το Εγώ μέσα από τη μουσική. Υπάρχει και ο τρόπος της ζωγραφικής: παίρνουμε μαντάλα και τα χρωματίζουμε. Είναι ένα ισχυρό και πολύ ωφέλιμο εργαλείο και κοίταξε τι μπορεί να συμβεί: εκεί που ζωγραφίζεις, ζωγραφίζεις και κάποια στιγμή το κάνεις πια μηχανικά, ξαφνικά εμφανίζεται κάτι, μία γραμμή που ΞΕΡΕΙΣ ότι δεν είναι δική σου, που είναι διαφορετική από τις δικές σου και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι για μια στιγμή, έστω για μία μόνο στιγμή, δεν ήρθες από το Εγώ σου, αλλά Εκείνο το Κάτι Άλλο που Είσαι έβαλε τη δική του γραμμή, εκδήλωσε την παρουσία του. Φυσικά υπάρχει και ο πιο δύσκολος τρόπος του διαλογισμού επί της ουσίας των πραγμάτων.

Καλή μου NADA τι ωραία η παρομοίωση με το δέντρο! Ποια είναι, αλήθεια, η πραγματικότητα του δέντρου: ο σπόρος, οι ρίζες, ο κορμός ή μήπως τα φύλλα και οι καρποί του; Και πότε είναι πλήρης; Όταν το δέντρο έχει όλα τα φύλλα του, όταν δεν τα έχει, όταν έχει καρπούς, όταν δεν έχει; Κάποια στοιχεία φαίνονται πιο εφήμερα (τα φύλλα και οι καρποί), άλλα δεν έχουν καν τη μορφή του δέντρου (π.χ. ο σπόρος), όλα όμως φέρουν την ουσία του δέντρου, αδιαμφισβήτητα. Άραγε έχουν επίγνωση της ουσίας την οποία κομίζουν ή μήπως όχι; Ξέρει το φύλλο ότι, όσο εφήμερο κι αν είναι, μοιράζεται την ίδια ουσία με τον κορμό, που ίσως του φαίνεται αρχαίος (και συγκριτικά με το ίδιο μάλλον είναι); Ο σπόρος; Ξέρει για το τεράστιο δέντρο που πρόκειται να γίνει;

Εμείς; Ξέρουμε τι είμαστε; Ίσως όχι. Μπορούμε όμως να πιστέψουμε σε αυτό που δυνάμεθα να γίνουμε.

Με αγάπη,
Unseen


***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****

Edited by - Unseen on 29/11/2006 08:58:31

Edited by - Unseen on 29/11/2006 08:59:46Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Γιώργος
Πλήρες Μέλος


970 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/11/2006, 21:08:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Γιώργος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

το θέμα με το Εγώ είναι.... ότι τα μεγαλύτερα του ατού ... είναι τα αποτελέσματα στα οποία προσκολλάται - δημιουργία - και

και το πρόβλημα είναι ότι ταυτιζόμαστε και βολευόμαστε (γιατί όχι) με τα υπάρχοντα αποτελέσματα - κατάσταση (ιδίως εάν μας αρέσει ή "κατάσταση)

όποτε μια λύση ... θα ήταν απομακρυνθείς ξεφύγουμε... από αυτά ...

... έχετε προσέξει πώς πάντα οι περισσότεροι Μύστες ... γκουρού..κλπ... πηγαίνουν και "χάνονται" σε ερήμους και βουνά και ερημιές .. και μετά γυρίζουν .. να μας δείξουν ....κάτι ... γιατί άραγε κανένας από αυτούς δεν δούλευε 9-5 (εξαιρούνται βέβαια οι Δημ. Υπάλληλοι στην Ελλάδα ... οπού σχεδόν όλοι τους είναι Ζεν μαστερς...)


Αγαπητή Unseen
και όσο και εάν θα ήθελα να έχω το χρόνο - χρήμα ... για ( πολύ ωφέλιμα και ισχυρά ..?εργαλεία ...) όπως μουσικές ... και ζωγραφικές ...

θα ήθελα να επισημάνω ότι
υπάρχουν ακόμα και διάφορες χρήσεις φυτά/ ουσίες που μπορούν να σε βγάλουν από Εγώ .. ( boundary dissolution) το ίδιο αρχαίες με την χρήση της μουσικής ή της ζωγραφικής)

ή ακόμα οργιαστικές τελετές ... εαν είσαι fun loving guy και θέλεις να γνωρίσεις και κόσμο...(με ερμητικά κλειστά μάτια)


quote:
Ποια είναι, αλήθεια, η πραγματικότητα του δέντρου: ο σπόρος, οι ρίζες, ο κορμός ή μήπως τα φύλλα και οι καρποί του; Και πότε είναι πλήρης; Όταν το δέντρο έχει όλα τα φύλλα του, όταν δεν τα έχει, όταν έχει καρπούς, όταν δεν έχει; Κάποια στοιχεία φαίνονται πιο εφήμερα (τα φύλλα και οι καρποί), άλλα δεν έχουν καν τη μορφή του δέντρου (π.χ. ο σπόρος), όλα όμως φέρουν την ουσία του δέντρου, αδιαμφισβήτητα. Άραγε έχουν επίγνωση της ουσίας την οποία κομίζουν ή μήπως όχι; Ξέρει το φύλλο ότι, όσο εφήμερο κι αν είναι, μοιράζεται την ίδια ουσία με τον κορμό, που ίσως του φαίνεται αρχαίος (και συγκριτικά με το ίδιο μάλλον είναι); Ο σπόρος; Ξέρει για το τεράστιο δέντρο που πρόκειται να γίνει;

Εμείς; Ξέρουμε τι είμαστε; Ίσως όχι. Μπορούμε όμως να πιστέψουμε σε αυτό που δυνάμεθα να γίνουμε.


dude...!!!? μήπως έχουμε "ξεφύγει" λιγουλάκι...


Γιώργος
drugs are bad,.....mk...? if you do drugs then ...you are bad..!!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2006, 12:10:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Unseen:
Snoopy μου όσο ταυτιζόμαστε με το Εγώ μας τόσο οι λύσεις των φοβερών αινιγμάτων της πίστης θα μας φαίνονται όπως η "θολή γραμμή των οριζόντων", μακρινές και άπιαστες... Τουλάχιστον όμως ας έχουμε ρίξει μια ματιά στον ορίζοντα για να ξέρουμε ότι υπάρχει. Γιατί όπως είπαμε, ό,τι δεν ξέρουμε, ό,τι δεν έχουμε δει, δεν υπάρχει.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη αρρώστια :
ΤΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ.
Ακόμα και τα πιό λατρευτά του πρόσωπα ... τα παιδιά του στην σφαίρα του εγώ προσπαθεί να τα φέρει, ο εγωισμός του φτάνει σε τέτοιο σημείο που ούτε κατα διάννοια δέν μπορεί να φανταστεί το εμείς.
Για αυτό και με αυτόν του τον δρόμο τα αινίγματα της πίστης τις περισσότερες φορές δέν τα βλέπει ούτε με το κυάλι.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/11/2006, 12:52:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου ΓΙΩΡΓΟ

Ναι, βέβαια, μπορεί κανείς να ξεφύγει από το Εγώ του χρησιμοποιώντας ουσίες και έχουν γίνει πολλές πανεπιστημιακές μελέτες για τα altered states of consciousness με την ελεγχόμενη χρήση ουσιών, προσωπικά όμως εξακολουθώ να προτιμώ τις πιο δαπανηρές, χρονοβόρες και επικίνδυνες μορφές εξερεύνησης που προσφέρουν η μουσική και η ζωγραφική...

Καλέ μου SNOOPY

Έχεις ασφαλώς δίκιο. Και βέβαια, το τρωτότερο σημείο είναι - όπως σωστά λες - τα παιδιά μας, για τα οποία συνέχεια λέμε ότι έχουμε την ευθύνη. Και συχνά υπό το βάρος της "ευθύνης" (που τελικά είναι το καμουφλαρισμένο Εγώ μας πάλι, το Εγώ μας ως αυθεντία στη ζωή των παιδιών μας) τα εμποδίζουμε να υπάρξουν, να έχουν τις εμπειρίες που τους αναλογούν.. Όμως, γιατί να διαπιστώνουμε μια αδυναμία αν όχι για να κάνουμε κάτι γι' αυτήν; Γιατί να μην τολμάμε να αλλάξουμε; Ας αναλογιστούμε.

Και με αυτές τις σκέψεις, αποχαιρετώ το τόπικ και όλους τους φίλους που γνώρισα εδώ. Εύχομαι καλές αναζητήσεις σε όλους.

Με πολλή αγάπη,
Unseen

***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

snoopy
Πλήρες Μέλος

Algeria
1042 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/12/2006, 09:58:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους snoopy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Unseen: Όμως, γιατί να διαπιστώνουμε μια αδυναμία αν όχι για να κάνουμε κάτι γι' αυτήν; Γιατί να μην τολμάμε να αλλάξουμε; Ας αναλογιστούμε.

Αγαπητή Unseen πάντοτε στα λόγια αλλάζουμε ακόμα και την χειρότερη αδυναμία μας, στην πράξη απο πολύ δύσκολα μέχρι ποτέ.
ΤΟ ΓΙΑΤΙ??
Απλούστατα ο δρόμος του καλού είναι στρωμένος με δυσκολίες και αγκάθια, ενώ ο δρόμος του κακού με γαρύφαλα. Μας αρέσει να ακολουθούμε πάντοτε τον εύκολο δρόμο να μήν υποβάλουμε τον εαυτό μας σε καμιά δυσκολία χωρίς να έχουμε την παραμικρή προνοητικότητα πού θα μας οδηγήσει αυτή η στάση μας στο μέλλον.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 21:54:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Edited by - τζιτζικας on 04/12/2006 23:08:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 22:27:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ένα μικρο κειμενο - ακομη ένα - αδιαβαστο κι αυτο, με αφορμη το θεωρημα της μη-πληροτητος. Το αφιερωνω στον A. Kircher και στην ομορφη παρεα. Πολλα συγγνωμη, δεν γινεται πιο μικρο. Ισως μια άλλη φορα, ένα μικροτερο.

***********

1. Το θεωρημα Γκεντελ αποτυπωνει ως μακρινος απογονος, χαρακτηριστικα σημεια πλατωνικων θεωρησεων που αφορουν την εγκυροτητα των πορισματων της επιστημης καθως και την περιεκτικοτητα εις μονιμον αληθειαν της επιστημονικης γνωσεως, αποτελει δε ανανεωση κατα τον 20ο αιωνα μερους της πλατωνικης γνωσιοθεωριας (συγκεκριμενα το σχετικο με την μαθηματικη υλη) και ορθως θα μπορουσε να χαρακτηρισθει ως μια νεα θεωρηση των μαθηματικων αντικειμενων του Πλατωνος εξεταζομενων εκ νεου εις το φως της εξελικτικης εμπειριας των επιστημων και των συγχρονων μορφων της αυστηρης μαθηματικης μεθοδου.

Διαβαζοντας προσεχτικα τον Πλατωνα παρατηρουμε ότι η επιστημη (με τη σημερινη σημασια που εχει η λεξη) χρησιμοποιωντας εικονες των πραγματικων αντικειμενων, λαμβανει αρχη αναζητησης υποθεση τινα, επι της οποιας και προοδευει «ουκ επ’ αρχην αλλ’ επι τελευτην» (ΠΟΛΙΤ.510b6) δηλαδη προς το τελος. Η «εξ υποθεσεων» τιθεμενη αρχη λεγεται αξιωμα. Το ζητειν εξηγησαι τα φαινομενα της εμπειριας, λαμβανοντας αφορμας επι αναποδεικτου προτασεως και αιτημα λεγεται παρα τοις αρχαιοις.
Γνωστα και περιωνυμα, τρια αιτηματα του Καντιου :
1) το της ελευθερας βουλησεως 2) το της αθανασιας 3) το της υπαρξεως του Θεου.
Τα αιτηματα αυτα δεχεται, απρουποθετως και χωρις την απαιτησην αποδειξεως, ο πρακτικος λογος, προς ερμηνειαν,
- της υπαρχουσης εις τον ανθρωπον ηθικης αυτονομιας, (δηλαδη χωρις την απαιτηση προηγουμενης αποδειξης εξηγηται δια του αιτηματος αυτου, γιατι οι ανθρωποι εκλεγουν ηθικους σκοπους ολως διάφορους, πολλακις δε αντικειμενους μεταξυ των),
- της ηθικης αποκαταστασης (διατι εν τω κοσμω κακοδαιμονουσι οι αγαθοι και ευδαιμονουσι οι αδικοι ) τελος,
- της ηθικης ολοκληρωσης εις το υψιστον αγαθον (διοτι μονον ο Θεος νοων και βουλομενος, δυναται να αποκαταστησει την αρμονικην ταξην μεταξυ αγαθου και ευδαιμονιας, την επ’ουρανιοις αιδιως και ατελευτητως υπαρχουσα.

Αγνοουντες λοιπον την αρχην των οντων που ερευνουν, οι γεωμετρες και οι μαθηματικοι και οι επιστημες κανουν σαν να γνωριζουν (ως ειδωτες ΠΟΛΙΤ.510c7) και δεχονται ως δεδομενη αρχη μια δικη τους υποθεση (= αξιωμα), από την οποια ξεκινουν και εξεταζουν το αντικειμενο τους κατά λογικη συνεπεια και σειρα, προσθετωντας κάθε φορα στην προηγουμενη υποθεση μια καινουργια, υπο τον ορον και εφ’οσον μεταξυ των υποθεσεων εχει διαπιστωθει με σαφηνεια μια σχεση συμφωνιας. Υπερνικωντας ολες τις ενδιαμεσες δυσκολιες και χωρις να δινουν λογαριασμο σε κανεναν, ουτε στον εαυτο τους, και σε τιποτα άλλο εκτος από την υποθεση που εθεσαν οι ιδιοι ως αρχη, φθανουν στο συμπερασμα το οποιο πρεπει να είναι απαλλαγμενο από αντιφασεις και το οποιο γινεται αποδεκτο μονο στο βαθμο που δεν ερχεται σε αντιθεση με την αρχικη υποθεση. Ο Πλατων σημειωνει ότι η προταση στην οποια καταληγουν οι επιστημες είναι η αφετηρια της ερευνας τους.
Αποδειξη προκυπτει όταν υποθεση (= αξιωμα) και συμπερασμα συμφωνουν κατά τετοιο τροπο ώστε να μην υπαρχει δυνατοτητα αλληλοαναιρεσεως.
Είναι φανερο ότι δια των αποδειξεων δεν γνωριζομε, ουτε μπορουμε να γνωρισομε την πρωτη αρχη των οντων αλλα μονον την αρχη των υποθεσεων. Οι υποθεσεις τιθεμενες εις την αρχην της ερευνας, εχουν δεσμευτικο χαρακτηρα και καθως δεν αφηνουν την ψυχη να βγη ψηλοτερα, ερπουν αυτές προς τα χαμηλοτερα και προς το τελος (επι τελευτην.) Με τον τροπο της επιστημης, η ψυχη δεν δυναται να κινηθει προς τα ανω και προς την αρχη. Απο τις υποθεσεις από τις οποιες λειπει η οντολογικη αρχη, η ψυχη αποκτα ατελη και αβεβαιη γνωση και αυτή την πλατωνικη θεωρηση εκφραζει, συμφωνα με τους ορους του παιχνιδιου στον 20ο αιωνα, το θεωρημα της μη-πληροτητος.
Μη αποδειξιμες προτασεις που ισχυουν χωρις όμως να μπορουν να αποδειχθουν, είναι υποθεσεις οι οποιες αν και δεν εχουν αποδειχθει στην αρχη, δηλ. στο ξεκινημα, από καποια άλλη αρχη (το επ’ αρχην), ωστοσο επιτρεπουν στο τελος μιας λογικης ακολουθιας, την εξαγωγη συμπερασματος που καθιστα προφανη την υπαρξη ορισμενης αιτιοτητας καθοδηγουσα πισω στην υποθετικη αρχη (δηλ. μεσω ενός λογικου συμπερασματος και της αιτιακης σχεσεως αναχωρουμε παλι από το τελος προς την αρχη.) Δεμενη από μεσα με περιτεχνη σκεψη λεπτης αλυσσου αιτιας-αιτιατου, το πρωι μεν αμυδρως πλην εν τη εσπερα ολοταχως κλινουσα κατω, η αρχικη υποθεση (= αξιωμα), παραμενει και μετα το περας της διανοητικης αναζητησης, ολωσδιολου αγνωστη κατά την οντολογικη της αρχη και μονο ως τελευτωσα αρχη γνωριζετε (τελευτωσιν ομολογουμενως ΠΟΛΙΤ.510d3.)

Αξιωματικη αρχη επομενως νοειται η εκκινηση εξ ενός σημειου τιθεμενου αναγκαιως και προκαταρκτικως ως αρχη και όχι η οντολογικη αληθεια. Αρχη νοουμενη αλλα όχι και πραγματικη. Διοτι λεγει ο Σωκρατης ότι οι επιστημες (με την σημερινη εννοια) κανουν σαν να ονειρευονται το ον, χωρις να το βλεπουν πραγματικα στο ξυπνιο τους, αποκοιμισμενες όπως είναι από υποθεσεις που δεν μπορουν να υπερβουν με το να τις αφηνουν απαραβιαστες. Και όταν παρει κανεις σαν αρχη κατι που δεν ξερει (εννοει εδώ, ότι δεν γνωριζει εις αυτο που ερευνα, την οντολογικην του αρχη) και το συνδεσει καθως πορευεται, από το μεσο προς το τελος των συλλογισμων του, με κατι άλλο εξ ισου αγνωστο, δεν υπαρχει τροπος να συναρμολογηθει επιστημη (εννοωντας εδώ, την πραγματικη επιστημη που είναι η διαλεκτικη μεθοδος ΠΟΛΙΤ.533c2.)
Παιρνοντας σαν βαση της ερευνης τα πραγματα που βλεπουν, οι επιστημες δεν συλλογιζονται αυτά τα ιδια τα πραγματα αλλα εκεινα που είναι εικονες των πραγματων και ο αποδεικτικος τους λογος εχει σαν αντικειμενο αναφορας το καθαυτο τετραγωνο και όχι αυτό που σχεδιαζουν (καθαυτο τετραγωνο, θεωρειται η ιδεα του τετραγωνου της οποιας ομοιωμα αποτελει το αισθητο τετραγωνο.) Τα σχηματα που σχεδιαζουν και πλαθουν, οι επιστημες τα μεταχειριζονται σαν εικονες και ζητουν να δουν εκεινα τα ιδια (δηλαδη τα προτυπα, τις ιδεες) που κανεις δεν μπορει να δη με άλλο τροπο παρα με τη διανοια. Το ειδος αυτό το οποιο η διανοια ερευνα, λεγεται νοητο μερος της ψυχης, οπου η ψυχη χρησιμοποιει ως εικονες τα ομοιωματα που απεικονιζονται από τα οντα του αισθητου κοσμου και τα οποια ομοιωματα θεωρουνται σαν να είναι ζωντανα και αποκτουν μεγαλη υποληψη από τη σχεση τους προς τα νοητα (ΠΟΛΙΤ. 5106d6-511b.)


Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/12/2006, 22:48:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
2. Βλεπομε ότι τα αντικειμενα του αισθητου κοσμου είναι ομοιωματα της ιδεας και οι εικονες των ομοιωματων είναι η αρχη στην οποιαν στηριζουν οι επιστημες την ερευνα τους. Εχομε δηλ. την εικονα του ομοιωματος, όπως λεμε την φωτογραφια ή το σχεδιο ενός τραπεζιου (το τραπεζι που βλεπομε είναι ομοιωμα της ιδεας του τραπεζιου) ή ακομη το εις την σκεψη και μονο ενυπαρχων προσχημα, μια εικονικη πραγματικοτητα θα λεγαμε, την οποια λαμβανομε ως βαση της ερευνας.
Λογω αυτης της κατιουσης συγγενειας που υπαρχει αναποφευκτα αναμεσα στις εικονες των ομοιωματων και τα ιδια τα ομοιωματα, η διανοια όπως την ονομαζει ο Πλατων, (δηλαδη αυτό με το οποιο ορωνται οι εικονες των ομοιωματων και τα νοητα αυτου του ειδους), η διανοια δεν βλεπει προς τα ανω αλλα κατω εις τα ομοιωματα και οι επιστημες, (ως αποτελεσματικη οργανωση των διανοητικων δυναμεων της ψυχης, σε λογικες κατηγοριες δια μεσω των οποιων γνωριζονται τα νοητα αυτου του ειδους), οι επιστημες δεν μπορουν να ξεφυγουν προς τα ανω και ακολουθοντας πορεια αντιθετη προς την αρχη, αναγκαζονται να κανουν υποθεσεις και αυτα των οποιων αγνοουν την ουσια (δηλ.των ομοιωματων) τα δεχονται ως αληθως οντα.
Για να το πουμε με λογια απλα, παραλειποντας ενδεχομενως πολλα και αλλα σημαντικα, οι πολυθρυλητες επιστημες αναλαμβανουν την υποχρεωση να εξηγησουν με συστηματικο τροπο γιατι τελικα αγνοουμε τα παντα, τουλαχιστον την ουσια, είναι σιγουρο δε ότι θεατης αργων εντος του προαυλιου της ακαδημιας των επιστημων προς συλλογην συμπερασματος, θα ανεφωνει τελικα μαλλον ενοχλημενος - μα οι επιστημες δεν είναι για τιποτα ! Μονο για να μας δειχνουν ποσο μεγαλη είναι η αγνοια μας ! Μα και παλι μονο γι’αυτό, υποχρεουνται να αποδεικνυουσι πρωτη και καλυτερη την ιδικη τους. Αλλα εν τη επιστημη, αυτο ισως είναι το μαλιστα ολων ζητουμενον και μειζων. Φιλοδοξουμε να γνωριζομε επ’ ακριβως τι και ποσα πολλα αγνοουμε.

Η διανοητικη εξεργασια των υποθεσεων αποδιδεται στη λατινικη με τον ορο discursus, οπερ σημαινει ενι λεξει την διεξοδο, δηλαδη, εν πραγμασι, την διοδευση διαστηματος από την μια ακρη εως την αλλη και εν τη φιλοσοφια, την σκεψη διατρεχουσα εξεταστικως με λεπτομερειαν και εις το εξης, τα δεδομενα προβληματος τινος. Ώστε γνωστο εργο του Καρτεσιου μεταφραζεται κυριολεκτικως Διεξοδος (περι της) μεθοδου, («Discours de la methode» πρβλ. «εν διεξοδω επεξιεναι» Πλωτ. «απειρον εστι…το διεξοδον εχων ατελευτητον» Αρστ.)

Ο γερμανος φιλοσοφος Wolf C.J. baron von (1679-1754) μαθητης του Λειβνιτιου (Leibniz) ο οποιος εθεωρειτο στην εποχη του ότι αποτελει μονος του μια ολοκληρωμενη φιλοσοφικη εγκυκλοπαιδεια, κατετασε τα ενεργηματα της διανοιας, δηλ. την σκεψην ενεργουσα μεσω των διανοηματων, στη διεξοδικη κριση (juducium discursivum) ισοδυναμου της juducium dianoeticum και αντιθετου προς την ενορατικη σκεψη.
Στη διεξοδικη κριση, η σκεψη ενεργει παραλληλα με την πραγματικοτητα, κινουμενη διαδοχικως από τη μια παρασταση στην άλλη και τυπωνων αλυσιδα νοηματων. Πως μπορω να ειπω οτι ενωπιον μου στο ψηλοτερο ραφι της βιβλιοθηκης μου υπαρχουν δεκα τομοι, αν προηγουμενως δεν τους εχω αριθμησει προσθετικως ένα-ένα μεχρι το δεκα ; Αλλα δεν ημπορω να ιδω το συνολο εις ενιαιαν ταυτοτητα, αν δεν εχω αναγνωρισει προηγουμενως τα μερη του συνολου.
Το παω από δώ το παω από κει, σαν να συρομαι κι εγω μαζι μ’αυτό σε μακρινη περιοδεια πλανητων, μεχρι να βρω την σωστη θεση συγχωρουσα αμφοτερα τα του αντικειμενου και του υποκειμενου. Εως που το γενικο νοημα αποκτα αρμονικη πληροτητα και ευηχον ακουσμα, συνυπαρχων ελευθερως και ειρηνικως προς τα αντιθετα, εναργως αναπαυομενο χωρις να γερνει από δω κι από κει, βρισκοντας την διεξοδον επι του συγκεκριμενου ζητηματος εις το φως της λογικης αληθειας. Ή εγκαταλειπω την ολη προσπαθεια φυσικα, για μια νεαν ευκαιρια.
Δια της ενορατικης σκεψεως (intuition) παραχωρειται στο υποκειμενο της γνωσεως αμεσος θεα της αληθειας, χωρις την προετοιμασια συλλογισμου και εμπειρικης παρατηρησεως. Η ψυχη, γνωριζει την ουσια δια ενιαιας συλληψεως εις μια και μοναδικη στιγμη, όπως το φως ριπτομενο επι του αντικειμενου αποκαλυπτει την υπαρξη του, χωρις να χρειαζεται προηγουμενως να γνωριζει τις ενδιαμεσες αιτιες που συναγονται από την εμπειρια και την ορθολογικη ερευνα. Το φως του ηλιου ανατελωντος, δειχνει το δενδρο του οποιου γνωριζομε αμεσως την υπαρξη χωρις να είναι απαραιτητη προηγουμενως η επιστημονικη αποδειξη. Η απ’ ευθειας συλληψη του ενός και απλου, περιεκτικον των πολλων επι μερους, θεωρειται αποτελεσμα της ενορατικης σκεψεως. Ο ενορατικος νους, σαν να επροκειτο για τον υπερτελειο νου, συλλαμβανει απ’ αρχης δι ενός στιγμιαιου βλεμματος το γενικον συνολον και τον αριθμον δεκα βλεπει χωρις την αναγκην απαριθμησεως ενός πρωτου, ενός δευτερου, τριτου κλπ. Ορισμενον παραδειγμα ενορατικης πληροφοριας επι του πραγματικου, αποτελει η ποιητικη δημιουργια.

Το ενδιαμεσον τμημα, γι αυτό τον λογο ο Πλατων το ονομαζει δια-νοια. Επειδη τοποθετειται αναμεσα στον πραγματικο κοσμο των ιδεων ( = η νοερα ουσια) και στα ομοιωματα ( = η ορατη και αισθητη πραγματικοτητα.) Μεσω της διεξοδικης κρισεως, (η συλλογιστικη σκεψη) και της διανοητικης ενεργειας (η νοερη και λογικη ενεργεια της ψυχης), φθανομε στον πραγματικο κοσμο των ιδεων. Βλεπομε τοτε τις ιδεες εν αποδειξει και, μεσω του αποσπασματικου χαρακτηρος της γνωσεως των επι μερους, διαπιστωνομε την ενοτητα της πραγματικοτητας.
Στην ψηλοτερη βαθμιδα τοποθετειται η ιδεα, ητις είναι αμεσος θεωρησις της αληθειας δια συνοπτικου βλεμματος, χωρις το ενδιαμεσο τμημα της επιστημης. Η ιδεα δεν καθοριζεται ως υποκειμενικη ή αντικειμενικη πραγματικοτης, αλλα είναι καθαρη υπερβαση, το εξω ον και χωριστον του Αριστοτελους. Το γνωστικο οργανο της ψυχης με το οποιο γινεται γνωστη η ιδεα ενός πραγματος, ονομαζεται νους. Στους Πατερες της Εκκλησιας, ο νους ονομαζεται νοερος οφθαλμος της ψυχης και είναι το οργανον της θεογνωσιας, αυτό το οποιο εχει την ικανοτητα να δεχθει την θεια ελλαμψη και να ενωθει με τον Θεο. Η διανοια εκφραζει λογικως αυτά τα οποια βλεπει ο νους, αυτά τα οποια ορα αγνωστως και υπεραγνωστως ο νους.
Με δυο λογια. Διανοια αρχη τελευταια, νους αρχη τελειουσα. Διεξοδος και συνοψις ουσιας.

quote:
[Ο τρόπος με τον οποίο αποδεχόμαστε τα πράγματα μέσα στον κόσμο, και
τον ίδιο τον κόσμο, είναι ένας τρόπος πίστης.
Ο βασικός χαρακτήρας της αποδοχής του κόσμου και των πραγμάτων
μέσα στον κόσμο, είναι εκείνος της πίστης ή, για να χρησιμοποιήσουμε τον ελληνικό
όρο, της δόξας.]
Από το πολύ καλό e-βιβλίο που μας πρότεινε ο Δημήτρης περί φαινομενολογίας και του οποίου την ανά-γνωση συνεχίζω να προσπαθώ.

Η περιοχη της ορατης και αισθητης πραγματικοτητας περιλαμβανει αφ’ενός τις σκιες και τα φαντασματα των αντικειμενων, στα οποια αναφερεται η εικασια και αφ’ ετερου τα ιδια τα αντικειμενα.που υπαρχουν στη πραγματικοτητα στα οποια αναφερεται η πιστη. Ολη η περιοχη αυτή ανηκει στη γνωστικη κατηγορια της δοξας. Ορισμενες φορες, η δοξα αναφερεται ειτε μονο στο ένα ειτε μονο στο άλλο, διχως να ξεκαθαριζεται ρητως σε ποιο από τα δυο. Στην περιπτωση αυτή, η χρηση της λεξης είναι μαλλον αποτελεσμα της αναγκης να διατηρηθει αμεταπτωτη η εσωτερικη ροη του λογου.
(Χ.Π. 4 Δεκεμβριου 2006)


Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2006, 15:11:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η πίστη είναι μια όαση στην έρημο της καρδιάς μας

που δεν μπορεί ποτέ να βρει το καραβάνι της γνώσης.


Χαλίλ Γκιμπράν


Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/12/2006, 05:04:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου τζίτζικα,

σε ευχαριστώ θερμά για το κείμενο που μας παρέθεσες.

Συγκρατώ για την ώρα τα παρακάτω:

A) "Είναι φανερο ότι δια των αποδειξεων δεν γνωριζομε, ουτε μπορουμε να γνωρισομε την πρωτη αρχη των οντων αλλα μονον την αρχη των υποθεσεων. Οι υποθεσεις τιθεμενες εις την αρχην της ερευνας, εχουν δεσμευτικο χαρακτηρα και καθως δεν αφηνουν την ψυχη να βγη ψηλοτερα, ερπουν αυτές προς τα χαμηλοτερα και προς το τελος (επι τελευτην.)"

B) "Δια της ενορατικης σκεψεως (intuition) παραχωρειται στο υποκειμενο της γνωσεως αμεσος θεα της αληθειας, χωρις την προετοιμασια συλλογισμου και εμπειρικης παρατηρησεως. Η ψυχη, γνωριζει την ουσια δια ενιαιας συλληψεως εις μια και μοναδικη στιγμη, όπως το φως ριπτομενο επι του αντικειμενου αποκαλυπτει την υπαρξη του, χωρις να χρειαζεται προηγουμενως να γνωριζει τις ενδιαμεσες αιτιες που συναγονται από την εμπειρια και την ορθολογικη ερευνα."

Γ) "Διανοια αρχη τελευταια, νους αρχη τελειουσα. Διεξοδος και συνοψις ουσιας."

Την αγάπη μου σε όλους και τα λέμε σύντομα!


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 12 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy