ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Εγκέφαλος, Συνείδηση και Κβαντική Μηχανική
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 27
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 00:21:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
arte :

To προβλημα της υπαρξης ενος φυσικο-υλικου-σωματος εγκεφαλου, λυνεται απο την κβαντικη αποσυνοχή , αλλα τοτε ανακυπτει το θεμελιωδες Προβλημα της μετρησης .


Από την κβαντική αποσυνοχή, λοιπόν , ανακύπτει το θεμελιώδες πρόβλημα της μέτρησης :

Δεν πρέπει, arte , να εξηγήσουμε στον αναγνώστη , έστω και πολύ συνοπτικά , τι σημαίνουν τα προηγούμενα που ανέφερες ;

Ας κάνω μια προσπάθεια μήπως , μπορούμε με αυτά που λες παραπάνω , καταφέρομε να γίνομε κατανοητοί :

Η θεώρηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη ερμηνεία της Κοπεγχάγης στο συγκεκριμένο σημείο που η τελευταία θεωρεί πως οι μακροσκοπικές μετρητικές συσκευές έχουν κλασική συμπεριφορά

Άρα πρέπει να εξηγήσουμε ποια είναι η ερμηνεία της Κοπεγχάγης .

Για να μην ξεκινήσουμε από το "άλφα" ας υποθέσουμε ότι στον αναγνώστη . . . όλα τα προηγούμενα είναι γνωστά . . . και ας αρχίσουμε να εξηγούμε από ένα σχετικά προχωρημένο σημείο :

Μια φορά κι’έναν καιρό . . . ο Niels Bohr αντιμετώπισε τα διλήμματα που έθετε η μέτρηση . Η προσέγγισή του , που την ενστερνίστηκαν οι περισσότεροι ενεργοί φυσικοί , έγινε γνωστή ως ερμηνεία της Κοπεγχάγης της κβαντικής μηχανικής , από την πόλη όπου εργάστηκε και έζησε .

Η βασική της θέση είναι ότι η περιγραφή που δίνουμε για τον μικροσκοπικό κόσμο μειονεκτεί εξαιτίας της ατέλειας της γλώσσας μας , η οποία στηρίζεται στις πληροφορίες που μας παρέχουν οι αισθήσεις μας .

Ο κόσμος έχει ένα κλασικό τμήμα , αποτελούμενο από την πράξη μέτρησης , και ένα κβαντικό , το αντικείμενο που μετράμε .

Μ’ άλλα λόγια , ο κόσμος που παρατηρούμε φαίνεται να είναι ανεξάρτητα πραγματικός , αιωρείται όμως πάνω από έναν "μη πραγματικό" μικροσκοπικό κόσμο . Δεν υπάρχει διαφυγή απ’ αυτόν τον περιορισμό . Συνεπώς , δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα περιγράψουμε τις κβαντικές διαδικασίες όπως είναι πραγματικά .

Ο στενός συνεργάτης του Bohr , Werner Heisenberg διατεινόταν : “Η ελπίδα ότι νέα πειράματα θα μας οδηγήσουν σε αντικειμενικά συμβάντα στο χρόνο και στο χώρο είναι τόσο καλά θεμελιωμένη περίπου όσο και η ελπίδα ότι θα ανακαλύψουμε το τέλος του κόσμου στις ανεξερεύνητες περιοχές της Ανταρκτικής” .

Αντίθετα , οι αναλύσεις μας μπορούν να εκφραστούν μόνο με τη βοήθεια των αναγκαίων μακροσκοπικών παρατηρήσεων που κάνουμε στον κόσμο . Αν αυτή η ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής εξωθηθεί στα άκρα (πράγμα που υποστήριζε ο ίδιος ο Bohr) , αρνείται την αντικειμενική πραγματικότητα των φαινομένων που δεν υπόκεινται σε μέτρηση :

“Δεν υπάρχει κβαντικός κόσμος . Υπάρχει μόνο μια αφηρημένη κβαντική περιγραφή” .

Ακόμα και η απλή υπόθεση ότι τα "στοιχειώδη σωματίδια" , είναι άξια αναθέματος για τους περισσότερους φυσικούς , χημικούς και μοριακούς βιολόγους . Οι χημικοί και οι μοριακοί βιολόγοι , που έχουν πειστεί για την πραγματικότητα των ατόμων , θα θεωρούσαν καθαρή αίρεση κάθε τέτοια σκέψη . Και όμως , η κβαντική θεωρία , στην οποία βασίζονται όλα τα μοντέλα τους , ελάχιστα υποστηρίζει τέτοιες ιδέες . Πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή της πασίγνωστης άρνησης του Επισκόπου Μπέρκλεϋ να δεχτεί ότι το δέντρο στην τετράγωνη αυλή του New College της Οξφόρδης εξακολουθεί να υπάρχει όταν αυτός του στρέφει την πλάτη .

Κατά την ερμηνεία της Κοπεγχάγης , κάθε παρατήρηση πρέπει να αναχθεί στα μακροσκοπικά της συμφραζόμενα . Η καθαυτό διαδικασία της μέτρησης αποκτά προφανώς μεγάλη σημασία στην κβαντική θεωρία , ενώ είχε αγνοηθεί πλήρως στην κλασική φυσική .

Eξηγήσαμε λοιπόν , ποια είναι η ερμηνεία της Κοπεγχάγης .

Ας προχωρήσουμε παρακάτω :

Με την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής από τον Heisenberg αναδύθηκε άλλο ένα ασυνήθιστο γνώρισμα :

Ήταν η περίφημη αρχή της απροσδιοριστίας του 1927 , σύμφωνα με την οποία υπάρχει κάποιο όριο στην ακρίβεια των μετρήσεων , ένα όριο ενσωματωμένο στη φύση .

Φανταστείτε ένα αντικείμενο , όπως ένα ηλεκτρόνιο που κινείται μέσα στο χώρο . Κατά την κλασική φυσική έχει θέση και ορμή , που μπορούμε να τις μετρήσουμε και τις δύο ταυτόχρονα .

Απλουστευμένη , η αρχή του Heisenberg λέει ότι είναι αδύνατο στο υποατομικό βασίλειο να γνωρίζει κανείς ταυτόχρονα και με ακρίβεια τη θέση και την ορμή του ηλεκτρονίου . Αν επιθυμεί να μετρήσει την ακριβή θέση κάποια στιγμή , τότε η ορμή του ηλεκτρονίου (ή , πράγμα ισοδύναμο , η ταχύτητά του) δεν μπορεί να γίνει γνωστή με οποιαδήποτε βεβαιότητα . Και αντιστρόφως .

Η αρχή αποτελεί αντανάκλαση του παράδοξου της δυαδικότητας κύμα – σωματίδιο : η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό σωματιδιακή ιδιότητα , ενώ τα κύματα δεν έχουν ακριβή εντοπισμό . Όσο περισσότερα γίνονται γνωστά για τον κυματικό χαρακτήρα τόσο λιγότερα μπορούν να ειπωθούν για τις σωματιδιακές ιδιότητες .

Για να το αντιληφθούμε , ας φανταστούμε τι συμβαίνει όταν προσδιορίζεται η θέση του ηλεκτρονίου . Θα μπορούσαμε να κάνουμε τη μέτρηση αφήνοντας ένα φωτόνιο να συγκρουστεί μαζί του . Ενώ όμως θα μπορούσαμε να συναγάγουμε με κάποια βεβαιότητα τη θέση του ηλεκτρονίου από την τροχιά του φωτονίου που θα προκύψει , με τη διαδικασία αυτή μεταδώσαμε άγνωστη ποσότητα ορμής από το φωτόνιο στο ηλεκτρόνιο . Ορισμένα κάπως ανάλογα φαινόμενα του καθημερινού κόσμου μας είναι οικεία : η ίδια πράξη μέτρησης της πίεσης ενός λαστίχου αφήνει λίγο αέρα να διαφύγει , οπότε αλλάζει η πίεση .

Η αρχή της απροσδιοριστίας σημαίνει , σε γενικούς όρους , ότι όσο ακριβέστερα γνωρίζουμε τη μετρηθείσα τιμή ενός μεγέθους , τόσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα για ένα άλλο “συζυγές” μέγεθος . Η σταθερά της αναλογίας που συνδέει τις δύο απροσδιοριστίες είναι ο παλιός μας φίλος , η σταθερά του Planck , που είναι τόσο μικρή , ώστε για αντικείμενα , όπως οι μπίλιες του μπιλιάρδου ή το μήλο του Νεύτωνα , είναι στην ουσία μηδέν . Συνεπώς , δεν υπάρχει περιορισμός στις ταυτόχρονες μετρήσεις θέσης και ταχύτητας για τα αντικείμενα που περιγράφει η νευτώνεια (και η σχετικιστική) μηχανική .

Η αρχή του Heisenberg έχει επιπτώσεις στη μέτρηση του χρόνου . Ακριβώς όπως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ορμή ενός υποατομικού σωματιδίου με ακρίβεια , έτσι υπάρχει όριο και στην ακρίβεια με την οποία μπορούμε να μετρήσουμε την ενέργεια σε δεδομένο χρονικό διάστημα . Η αρχή συνδέει αυτά τα δύο μεγέθη ακριβώς όπως συσχετίζει τις αμοιβαίες απροσδιοριστίες θέσης και ορμής . Η ακριβής μέτρηση της ενέργειας ενός ατόμου σε μια ιδιαίτερη κβαντική κατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν καταβληθεί το τίμημα της απροσδιοριστίας σχετικά με το χρόνο που παραμένει σ’ αυτήν την κατάσταση , μ’ άλλα λόγια το χρόνο (διάρκεια) ζωής του . Αν όμως η διάρκεια ζωής του είναι με μεγάλη ακρίβεια γνωστή , τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμιά βεβαιότητα στη γνώση της ενέργειάς του . Η αρχή της απροσδιοριστίας ενέργειας – χρόνου έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοσμολογία . Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελεί το κλειδί για το πώς πρωτοξεκίνησε το χτύπημα του ρολογιού του χρόνου .

Φίλη arte , νομίζω ότι κάλυψα ένα μικρό κομμάτι της διευκρίνησης , που οφείλαμε να δώσουμε στους αναγνώστες με τη φράση σου :

“To προβλημα της υπαρξης ενος φυσικο-υλικου-σωματος εγκεφαλου, λυνεται απο την κβαντικη αποσυνοχή , αλλα τοτε ανακυπτει το θεμελιωδες : Προβλημα της μετρησης .”

Αλλά δεν τελειώσαμε εδώ : Θα έπρεπε να συνεχίσω με τη διαμάχη Bohr – Αϊνστάιν , στην οποία (διαμάχη) ο Αϊνστάιν δεν μπορούσε να δεχτεί την αρχή της απροσδιοριστίας ως θεμελιακό δεδομένο της φύσης . Προτιμούσε να πιστεύει ότι η κβαντική μηχανική ήταν στην πραγματικότητα μια μαθηματική συνταγή για να προβλέπονται με στατιστικό τρόπο τα αποτελέσματα πολλών πειραμάτων , αντί να είναι η καλύτερη δυνατή έκφραση ενός μεμονωμένου πειράματος .

Αλλά δεν θα συνεχίσω . . .

Όλα τα προηγούμενα τα ανέφερα για να σου εξηγήσω , φίλη arte , πόσο εύκολο είναι να γλυστρήσει κανείς εκτός ροής του διαλόγου , βάζοντας ένα ερώτημα ή ζητώντας μία διευκρίνιση μη συμβατή ως προς το θέμα που πραγματευόμαστε .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

killuminati
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


661 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 10:49:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους killuminati  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι άθεοι εξελικτές που μισούν με λύσσα τον Χριστιανισμό, έχουν θέσει εκ των προτέρω στόχο της έρευνας τους να αποδείξουν πως υπάρχει μόνο ύλη και αντικειμενική πραγματικότητα χωρίς προσωπικές οντότητες.

Πλανώνται όμως στο ότι η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή απ' τον κάθε υποκείμενο χωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους εαυτού. Το "εγώ" υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο και να τσατίζει τους νεοβουδιστές άθεους ψευδοεπιστήμονες. Γίνονται γελοίοι όταν μιλούν για πλάνη της ύπαρξης του "εγώ", αφού δεν μπορούν να απαντήσουν στο "ποιος πλανάται" τότε.

Ας συνεχίσουν τις προσπάθειες, ο Θεός θα τους βλέπει και θα γελάει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 19:15:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
killuminati
Οι άθεοι εξελικτές που μισούν με λύσσα τον Χριστιανισμό, έχουν θέσει εκ των προτέρω στόχο της έρευνας τους να αποδείξουν πως υπάρχει μόνο ύλη και αντικειμενική πραγματικότητα χωρίς προσωπικές οντότητες.

Πλανώνται όμως στο ότι η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή απ' τον κάθε υποκείμενο χωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους εαυτού. Το "εγώ" υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο και να τσατίζει τους νεοβουδιστές άθεους ψευδοεπιστήμονες. Γίνονται γελοίοι όταν μιλούν για πλάνη της ύπαρξης του "εγώ", αφού δεν μπορούν να απαντήσουν στο "ποιος πλανάται" τότε.Όταν δεν κατέχουμε ένα θέμα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε αυτά που γράφουν οι γνώστες, και αν μας ενδιαφέρουν να κρατάμε σημειώσεις προκειμένου να τα μελετήσουμε αργότερα με την ησυχία μας και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Αν δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που γράφονται απλούστατα δεν τα διαβάζουμε καθόλου και δεν συμμετέχουμε σεβόμενοι έστω κι έτσι τον θεματοθέτη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πεταγόμαστε σαν π@ρδή να γράψουμε ότι άσχετο μας κατεβεί δίχως να κατανοούμε καν αυτά που πραγματεύεται.
quote:
killuminati
Ας συνεχίσουν τις προσπάθειες, ο Θεός θα τους βλέπει και θα γελάει.

Προς το παρόν γελούν οι άλλοι μ' αυτά που γράφεις.

*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Amar.UTU
troll


14 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 19:36:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Amar.UTU  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Seostris και ο Κυφευς ειναι αρχαιοι Ελληνικοι ΘΕΟΙ και τεραστιοι μυστες!

Ο Εβραιοβλακας ο Ιησους ειναι μια τριχα απο τα @@ τους.

Sieg Heil!

Λιωστε τους ανθελιναισ! Ζιτο η χρισι αβγι!

http://www.youtube.com/watch?v=K6_zsJ8KPP0

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 19:53:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Sesostris :

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
killuminati
Οι άθεοι εξελικτές που μισούν με λύσσα τον Χριστιανισμό, έχουν θέσει εκ των προτέρω στόχο της έρευνας τους να αποδείξουν πως υπάρχει μόνο ύλη και αντικειμενική πραγματικότητα χωρίς προσωπικές οντότητες.

Πλανώνται όμως στο ότι η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή απ' τον κάθε υποκείμενο χωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους εαυτού. Το "εγώ" υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο και να τσατίζει τους νεοβουδιστές άθεους ψευδοεπιστήμονες. Γίνονται γελοίοι όταν μιλούν για πλάνη της ύπαρξης του "εγώ", αφού δεν μπορούν να απαντήσουν στο "ποιος πλανάται" τότε.


--------------------------------------------------------------------------------


Όταν δεν κατέχουμε ένα θέμα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε αυτά που γράφουν οι γνώστες, και αν μας ενδιαφέρουν να κρατάμε σημειώσεις προκειμένου να τα μελετήσουμε αργότερα με την ησυχία μας και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Αν δεν μας ενδιαφέρουν αυτά που γράφονται απλούστατα δεν τα διαβάζουμε καθόλου και δεν συμμετέχουμε σεβόμενοι έστω κι έτσι τον θεματοθέτη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πεταγόμαστε σαν π@ρδή να γράψουμε ότι άσχετο μας κατεβεί δίχως να κατανοούμε καν αυτά που πραγματεύεται.

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
killuminati
Ας συνεχίσουν τις προσπάθειες, ο Θεός θα τους βλέπει και θα γελάει.
--------------------------------------------------------------------------------


Προς το παρόν γελούν οι άλλοι μ' αυτά που γράφεις.


Φίλε Sesostris

Σ'ευχαριστώ για την επέμβαση - παρατήρησή σου .

Οψόμεθα για την συνέχεια .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Amar.UTU
troll


14 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 20:22:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Amar.UTU  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τωρα που το σκεφτομαι ο Κυφεας πρεπει να εχει κερδισει και της Ασπιδα της Αιγιδας. Τοσο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ειναι.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Amar.UTU
troll


14 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 20:27:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Amar.UTU  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μην ακουτε τους υποκριτες που καθονται ολη μερα και αυνανιζονται με το νοητικο τους προσπαθοντας να αποδειξουν ποσο εξυπνοι καραγκιοζηδες ειναι και δεν λερωνουν ουτε τα χερια τους, καθως παριστανουν τους Μεγα Μυστες. Αυτα τα βλημματα δεν αξιζουν ουτε τον αερα που αναπνεουν. Ο Κυφευς ειναι αστρικος πολεμιστης και μεγαλος Ελινας απογονος τους Σωκρατη. Ζιτο οι Ελιναις!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 20:37:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Amar.UTU

Πως το θέλεις το μπάνιο σου?

Ζεστό, χλιαρό ή κρύο?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Amar.UTU
troll


14 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 20:43:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Amar.UTU  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οπως νομιζεις εσυ καλε μου. Οτι δωσεις θα παρεις. Απλα πραγματα ειναι και δεν υπαρχει τροπος να γυρισεις πισω τον χρονο η μηπως υπαρχει;

Εσυ πρεπει να εισαι ο Λυκοσχημος Αμνος εισαι σπουδαιος Ελληναρας!

http://www.youtube.com/watch?v=Wvx13iq-ETk

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AitheroVamon
Συντονιστής

Greece
3362 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 21:09:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Amar.UTU θα σε παρακαλέσω, γενικότερα, να είσαι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις σου
και στα μηνύματα που προσπαθείς να περάσεις.
Αν πραγματικά θέλεις να συμμετέχεις στις συζητήσεις των φόρουμ του esoterica.gr
άσε την πολιτική/θρησκευτική σου μισαλλοδοξία στην άκρη... (στην πολύ άκρη όμως!)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 21:10:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Κηφεύς :

Όπως έχω υποστηρίξει και παλαιότερα , η άποψη της γνωσιακής επιστήμης , σύμφωνα με την οποία η νόηση βασίζεται σε υπολογιστικές ή αλγοριθμικές αναπαραστάσεις , είναι αστήρικτη .

Η ιδέα ότι υπάρχουν νοητικές αναπαραστάσεις που υποτίθεται ότι είναι συντακτικά οργανωμένες (σε μια “γλώσσα της σκέψης”) και στη συνέχεια χαρτογραφημένες σε ένα ασαφώς καθορισμένο σημασιολογικό μοντέλο ή σε ένα υπερβολικά περιορισμένο αντικειμενιστικό μοντέλο δεν είναι συμβιβαστή με τα γεγονότα της εξέλιξης .

Οι ιδιότητες που προτείνονται από αυτά τα γνωστικά μοντέλα δεν είναι συμβιβαστές με τις ιδιότητες των εγκεφάλων , των σωμάτων του κόσμου .

Η εκτεταμένη TNGS φιλοδοξεί να εξηγήσει πώς ενσαρκώνεται η νόηση , συνδέοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία με τη βιολογία . Παρέχει μια σταθερή βάση για την εξήγηση του τρόπου με τον οποίο προκύπτει η σημασία από την ενσάρκωση ως αποτέλεσμα αναφορικών αλληλεπιδράσεων .


Γιατί έχω απορρίψει ως βάση της νόησης την προφανή κομψότητα των αξιωματικών και συντακτικών συστημάτων ;

Τα αξιωματικά συστήματα συχνά φαίνεται ότι παρέχουν τις σωστές ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νόηση , ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τη φυσική .

Είναι όμως κοινωνικά κατασκευάσματα που προκύπτουν από τη σκέψη , και όχι η βάση της σκέψης .

Οι ρίζες τους βρίσκονται στη μαθηματική λογική του 19ου αιώνα . Άκμασαν χάρη στον David Hilbert , Διαμορφώθηκαν και περιχαρακώθηκαν από τον Gödel , και συχνά κατανοούνται με έναν τυπολογικό ή εσσενσιαλιστικό τρόπο . Δεν αποτελούν ένα καλό μοντέλο της νόησης , διότι η νόηση προϋπάρχει ώστε να τα δημιουργεί και να τα καθοδηγεί .

Η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη διατύπωσή τους , όπως είναι και για τον πλατωνισμό τον οποίο μερικές φορές εμπνέουν , αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι η συνείδηση δημιουργήθηκε με εξελικτικά και όχι με τυπολογικά μέσα .

Ο Δαρβίνος είχε δίκιο : η μορφολογία οδήγησε στη νόηση .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Amar.UTU
troll


14 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/02/2014, 21:14:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Amar.UTU  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Anyway εγω περαστικος ειμαι. Θα σας αφησω μονους να λυσετε τα μυστηρια του συμπαντος. Αμα δεν ειχαμε και τους Ελιναιζ ποιος θα μας εσωζε απο τους Ροδοσταυρους Illuminati που πατανε πανω στα πτωματα τον Ελινον; Εχουν το θρασος να μας λενε νοητικους αυνανιστες, απογονους του καραγκιοζη, πανιβλακες, μαλακοπιτουρες, ψωφιμια, βοδια, φαντασμενους, ανευθυνους, παρτακιδες και αλαζωνες τα σουργελα! Δεν γνωριζουν οι ανοητοι οτι ο ΕΛιναζ Διας (οχι ο Μαρντουκ) ειναι κολαστης των ηλιθιων:

ΖΕΥΣ ΚΟΛΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝ ΥΠΕΡΦΡΟΝΩΝ.

Καλο ταξιδι εκει που πατε. Θα δειτε ποσο ωραια ειναι εκει μεσα στο βαθυ σκοτος που ταιζατε τοσα χρονια. Ολο δικο σας ειναι και ΟΛΟΙ θα παρετε το βραβειο που σας αξιζει, μηδενος εξαιρουμενου.

http://www.youtube.com/watch?v=S6R-cgIgyt4

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

amalia
Διαχειριστής

Greece
10778 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 01:49:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους amalia  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο λογαριασμός Amar.UTU απενεργοποιήθηκε.

Προς ενημέρωσή σας σχετικά με τους λογαριασμούς troll παρακαλούμε ρίξτε μια ματιά στο θέμα:

Ενημέρωση σχετικά με μηνύματα από TROLLs


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

arte
Μέλος 2ης Βαθμίδας


216 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 12:32:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

[quote] Η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη διατύπωσή τους , όπως είναι και για τον πλατωνισμό τον οποίο μερικές φορές εμπνέουν , αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι η συνείδηση δημιουργήθηκε με εξελικτικά και όχι με τυπολογικά μέσα .

Το ερωτημα ομως ειναι: Τι οδηγησε την εξελιξη, την φυσικη επιλογη, την μορφολογια, στην δημιουργια συνειδησης;

Αν θελεις, μπορεις να ξεκινησεις καλυτερα, κανοντας μας μια συνοψη των παλαιοντολογικων ευρηματων της καμβριου εποχης.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 12:38:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

[quote] Η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη διατύπωσή τους , όπως είναι και για τον πλατωνισμό τον οποίο μερικές φορές εμπνέουν , αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι η συνείδηση δημιουργήθηκε με εξελικτικά και όχι με τυπολογικά μέσα .

Το ερωτημα ομως ειναι: Τι οδηγησε την εξελιξη, την φυσικη επιλογη, την μορφολογια, στην δημιουργια συνειδησης;

Αν θελεις, μπορεις να ξεκινησεις καλυτερα, κανοντας μας μια συνοψη των παλαιοντολογικων ευρηματων της καμβριου εποχης.Αυτό είναι απλό. Επιτυχία, λειτουργικότητα

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

arte
Μέλος 2ης Βαθμίδας


216 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 13:45:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αυτο που λες φιλε panpam, οδηγηται απο την εννοια της γραμμικοτητας, για αυτο ζητησα να ξεκινησουμε την μελετη απο την εποχη της Καμβριου, η οποια για τους παλαιοντολογους αποτελει την πιο κρισιμη για την δημιουργια ζωης εποχη.

Αν ανατρεξεις μερικες σελιδες πισω (αν δεν κανω λαθος 2 ή 3), θα βρεις στην απαντηση μου για τα παλαιοντολογικα ευρηματα της καμβριου ,την απαντηση για το πλαισιο της ερωτησης που ανοιξα παραπανω.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

killuminati
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


661 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 14:30:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους killuminati  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
οι νεοπαγανιστές νομίζουν πως το κατέχουν το θέμα, αλλά διαφεύγει της προσοχής τους πως εδώ και χρόνια υπάρχει ένας ωκεανός αποδείξεων ΚΑΤΑ της εξέλιξης ανά το ίντερνετ.

Φυσικά δεν έχουν μπει ποτέ στον κόπο να διαβάσουν, κρατώντας ως δικαιολογία το ότι τα γράφουν χριστιανοί και πως τάχα δεν είναι "αντικειμενικά" αλλά θρησκόληπτα κείμενα. Δεν θέλουν τα παιδιά να τα διαβάσουν, με το ζόρι δεν γίνεται. Γουστάρουν μόνο ότι γράφεται από χέρι άθεου ή αντιχριστιανού. Η εξυπνάδα των άθεων είναι να γιουχάρουν κάτι προτού καν διαβαστεί, ως αντιεπιστημονικό. Ίσως και πράγματι έχουν ξεγελάσει τον εαυτό τους και νομίζουν πως πράγματι δεν αξίζει να διαβαστούν. Ας κοιμούνται σίγουροι και ας διαβάζουν μόνο τα εξελικτικά κείμενα λοιπόν για να μην έχουν εφιάλτες πως η θεωρία τους ίσως τελικά να μην ισχύει.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 15:03:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αυτο που λες φιλε panpam, οδηγηται απο την εννοια της γραμμικοτητας, για αυτο ζητησα να ξεκινησουμε την μελετη απο την εποχη της Καμβριου, η οποια για τους παλαιοντολογους αποτελει την πιο κρισιμη για την δημιουργια ζωης εποχη.

Αν ανατρεξεις μερικες σελιδες πισω (αν δεν κανω λαθος 2 ή 3), θα βρεις στην απαντηση μου για τα παλαιοντολογικα ευρηματα της καμβριου ,την απαντηση για το πλαισιο της ερωτησης που ανοιξα παραπανω.


Ευχαριστώ, το είδα. Κοίτα - πέρα από τα κενά στο αρχαίο απολιθωμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε (κι όχι τυχόν συμπεράσματα από απουσία στοιχείων) φαίνεται ότι η επιτυχία και η λειτουργικότητα είναι παράγοντες που ωθούν την εξέλιξη.
Για το ερωτημα ομως που ειναι: Τι οδηγησε την εξελιξη, την φυσικη επιλογη, την μορφολογια, στην δημιουργια συνειδησης;
Θα σου πω πως το έχω δει χωρίς να αποτολμώ ερμηνείες.
Φαίνεται ότι υπάρχει ένα οικουμενικό - συμπαντικό - "χρηματιστήριο αξιών" - αυτό δεν είναι διατυπωμένο αλλά έμπρακτα κατηγοριοποιεί και ουσιαστικά ορίζει την "ποιότητα" με βάση "αξίες" και "θέσεις" διαφόρων βαθμών.
Έτσι το "υπάρχω" είναι ανώτερο (για μια ύπαρξη) από το "δεν υπάρχω" κι έτσι η ύπαρξη που ήδη είναι - αγωνίζεται να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Το νερό πχ "αγωνίζεται" (για τον παρατηρητή) να μείνει νερό ενώ η εντροπία θελει να το κάνει "υδρογόνο κι οξυγόνο."
Ο αγώνας μέχρι ένα σημείο κρατά κι έπειτα γίνεται μάταιος. Σα να μην αρκεί - πως να το πω - όπως μπορείς να ζήσεις με ρύζι για όλη σου τη ζωή αλλά κάτι σε ωθεί να εμπλουτήσεις το διαιτολόγιό σου. Υπάρχει στη στασιμότητα (πρακτικά) αναπόφευκτος εκφυλισμός. Έτσι ή όποια εμφάνηση δυναμικότερης επιλογής ευνοείται. Να όμως που το νερό (τυχαίο παράδειγμα) βρίσκει τρόπο να ανακυλώνεται και φαίνεται να εμεταλλεύεται γι'αυτό τη φυτική πχ ζωή. Ουπς. Άλλο στάδιο. Η ζωή όμοια αγνωίζεται να παραμείνει ζωή και να μη γίνει νεράκι (ανάμεσα στα άλλα) κι έτσι αναπαράγεται αλλά και πάλι αναπαυμένη στις δάφνες ένα τυχαίο συμβάν την κάνει νεράκι κι έτσι έχει κίνητρο να αποκτήσει κινητικότητα και το φυτό γίνεται κινούμενη ζωή (ζώο) - δεν εξετάζω το πως εδώ, απλά παρατηρώ ότι έγινε. Το ζώο όμοιο ανακαλύπτει το "ισχύς εν τη ενώση" και οργανώνεται "κοινωνικά" και επίσης βρίσκει κίνητρο να γίνει έξυπνο, η εξυπνάδα όσο εξυπηρετεί την πρότερη κατάσταση ευνοείται από αυτήν (την κοινωνία πχ) όταν όμως πάει να χαράξει νέους δρόμους συναντά αντίδραση - όπως τότε που το νερό έβρισκε ότι το περιβάλλον του θέλει να το ξανακάνει "οξυγόνο κι υδρογόνο" - άλλοτε οι νέοι δρόμοι οδηγούν σε επιτυχία κι άλλοτε σε αδιέξοδα.

Τι οδηγησε την εξελιξη, την φυσικη επιλογη, την μορφολογια, στην δημιουργια συνειδησης;
Μήπως το γεγονός ότι υφίσταται το "χρηματηστήριο αξιών;"

ΥΓ.
Και βέβαια με το υπάρχω ώς άλλης τάξης από το δεν (ή παύω να) υπάρχω, πάει το ζώ από το να μη ζω, το αναπαράγομαι από το δεν, το οργανώνομαι απο το ανοργάνωτο, το έξυπνο από το απλά εξαρτημένο αντανακλαστικό και ποιος-ξέρει-τι από το έξυπνο.

Edited by - panpam on 25/02/2014 15:05:46Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 16:01:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μόλις μπήκα σπίτι και διάβασα αυτά τα εξωφρενικά πράγματα από τους φίλτατους συνδίκτυους : panpam, killuminati και την αγαπητή arte. (ομαδική επίθεση της απόλυτης ημιμάθειας).

Θα τοποθετηθώ μόλις διαθέσω τον απαιτούμενο χρόνο και βέβαια σε όσα κρίνω ότι αξίζουν τον κόπο να απαντηθούν .

Θέλω να δω μέχρι πού θα φτάσει το ομαδικό θράσος αυτής της τριάδας .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά . Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 16:34:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Μόλις μπήκα σπίτι και διάβασα αυτά τα εξωφρενικά πράγματα από τους φίλτατους συνδίκτυους : panpam, killuminati και την αγαπητή arte. (ομαδική επίθεση της απόλυτης ημιμάθειας).

Θα τοποθετηθώ μόλις διαθέσω τον απαιτούμενο χρόνο και βέβαια σε όσα κρίνω ότι αξίζουν τον κόπο να απαντηθούν .

Θέλω να δω μέχρι πού θα φτάσει το ομαδικό θράσος αυτής της τριάδας .

....


Νομίζω ότι παραληρείς. Αν σε κάτι δεν συμφωνείς. Πες το ευγενικά. Αν έχεις και λόγο. Αιτιολόγησέ το. Με συναισθηματικά φορτισμένη συνθηματολογία "θράσος" – «ημιμάθεια» κτλ απλά διατυμπανίζεις μια κάποια δική σου ανεπάρκεια να συνδιαλεχθείς – και μια κάποια διάθεση να κηρύττεις χωρίς διάλογο.

Ποιοι μιλούσαν για ύφος 1894.3 καρδινάλιων πρόσφατα να δεις....

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
11657 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 16:55:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κηφέα

Δεν αξίζει τον κόπο να αναλώνεσαι κι εσύ.Ασε εμάς που έχουμε ήδη βουτήξει στα "έλη" να χρεωθούμε άλλη μιά κίτρινη κάρτα.
Αγνόησέ τους.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 17:07:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Κηφέα

Δεν αξίζει τον κόπο να αναλώνεσαι κι εσύ.Ασε εμάς που έχουμε ήδη βουτήξει στα "έλη" να χρεωθούμε άλλη μιά κίτρινη κάρτα.
Αγνόησέ τους.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.


Όπα και τα παρατρεχάμενα κομμάντα

Αλλά αλήθεια, γιατί καημένε λέει ο άλλος «θράσος;;;» Με την ίδια έννοια "θράσος" έχεις κι εσύ που κάνεις τα κομμάντα (απόκριες που είναι)

Σε φόρουμ είμαστε. Γι’αυτό τα ποστ έχουν το κουμπάκι «απάντηση» ή «παράθεση» - λες κάτι. Δεν αντέχεις άλλοι να το σχολιάσουν; Δικαίωμά σου. Αλλά υπάρχουν άρθρα στο εσοτέρικα νομίζω όταν δε θέλει κάποιος κουβέντα. Το κάθε νήμα το λέμε «συζήτηση» - οκ δεν τη θέλεις. Αυτό όμως δεν σε απαλλάσει από το να την ανέχεσαι – και ιδανικά να αιτιολογείς τυχόν διαφωνία σου... και εν πάσει περιπτώσει – δικαίωμά μας να τοποθετούμαστε πάνω σ’αυτά που λες – αυτή είναι η ιδέα του φόρουμ – ακόμα κι αν δεν σ’αρέσει. Αλλά αν καταφεύγεις σε εκφράσεις «θράσος» κτλ.... γίνεσαι υπόλογος των εκφράσεών σου να τις αιτιολογήσεις.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

killuminati
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


661 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 18:17:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους killuminati  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο καθένας εκφράζει ελεύθερα την άποψή του.

Τί αθεϊστικό θράσος είναι αυτό; Εδώ δεν είναι το χωράφι κανενός ιδιώτη.

Μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει, αλλά όχι να παραπονιέται γι' αυτό εκφράζουν οι άλλοι.

Αν δεν μπορει κάποιος να ανεχθεί την διαφορετική άποψη, καλό είναι να φτιάξει ένα δικό του κλειστό φόρουμ. Ακόμη έχουμε δημοκρατία.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

arte
Μέλος 2ης Βαθμίδας


216 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 20:01:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ
ΔΑΡΒΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Ειδοποιός διαφορά των επιστημονικών θεωριών από
τα δόγματα είναι ότι οι επιστημονικές θεωρίες επιδέχονται αμφισβήτησης.


Η πρόοδος της επιστήμης βασίζεται σε αυτή ακριβώς τη διαψευσιμότητα των
επιστημονικών θεωριών. Η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης των ειδών, από τη
διατύπωση της μέχρι σήμερα, υπόκειται σε αμφισβήτηση από μια σταθερή και συνεχή
μειοψηφία του επιστημονικού κόσμου. Οι επιστήμονες αυτοί θεωρούν, πως η
δαρβινική εξελικτική θεωρία, αν και εξηγεί τη δημιουργία νέων παραπλήσιων ειδών,
δεν δύναται να εξηγήσει την προέλευση των οικογενειών και όλων των άλλων
ανώτερων ταξινομικών κατηγοριών.Η αμφισβήτηση τους είναι καθαρά επιστημονική
και ούτε στο ελάχιστο φιλοσοφική ή θεολογική. Στο παρόν άρθρο παρατίθενται
συνοπτικά μερικά από τα κύρια επιχειρήματα, που έχουν προβληθεί, ενάντια στη
γενική ισχύ της δαρβινικής εξελικτικής θεωρίας. Ο αναγνώστης καλείται να
διαπιστώσει ο ίδιος, ότι πρόκειται για επιστημονικά και όχι για θεολογικά
επιχειρήματα.

Το αρχείο των απολιθωμάτων Ο Κάρολος
Δαρβίνος, στο κλασικό του βιβλίο «Η προέλευση των ειδών» αναφέρει τα εξής:
«Ο αριθμός των ενδιάμεσων ειδών, που έχουν υπάρξει στη γη, πρέπει να
είναι πραγματικά τεράστιος. Γιατί, τότε κάθε γεωλογικός σχηματισμός και κάθε
στρώμα δεν είναι γεμάτο με τέτοιους ενδιάμεσους κρίκους; Η γεωλογία, οπωσδήποτε,
δεν αποκαλύπτει καμία τέτοια βαθμιαία οργανική αλυσίδα και αυτή, πιθανώς, είναι
η προφανέστερη και σημαντικότερη αντίρρηση, που μπορεί να προβληθεί ενάντια στη
θεωρία μου.»

Σήμερα, μετά από ενάμισο αιώνα εντατικής αναζήτησης ενδιάμεσων
κρίκων, η εικόνα του αρχείου των απολιθωμάτων παραμένει η ίδια. Ένας από τους
σπουδαιότερους εξελικτές παλαιοντολόγους της εποχής μας, ο Stephen J. Gould τη
συνοψίζει ως εξής : «Η ιστορία των περισσότερων απολιθωμένων ειδών
περιλαμβάνει δύο στοιχεία ιδιαίτερα ασύμβατα με τη βαθμιαία εξέλιξη: 1) Στάση:
Τα περισσότερα είδη δεν παρουσιάζουν καμία κατευθυντική αλλαγή κατά την παρουσία
τους στη γη. Εμφανίζονται στο αρχείο των απολιθωμάτων με την ίδια σχεδόν μορφή
με την οποία εξαφανίζονται: η μορφολογική μεταβολή τους είναι συνήθως
περιορισμένη και χωρίς ορισμένη κατεύθυνση. 2) Ξαφνική εμφάνιση: Σε κάθε
περιοχή, ένα είδος δεν εμφανίζεται σταδιακά, με συνεχή μορφολογική μεταβολή των
προγόνων του. Εμφανίζεται ξαφνικά και πλήρως διαμορφωμένο.»

Η προαναφερθείσα
εικόνα δεν μπορεί να αποδοθεί σε ανεπάρκεια του αρχείου των απολιθωμάτων.
Πράγματι, από τις 178 οικογένειες των σύγχρονων σπονδυλωτών (εξαιρούνται τα
πτηνά), οι 156 έχουν βρεθεί ως απολιθώματα (ποσοστό 88%) . Η βιολογική έκρηξη του Καμβρίου (cambrian
explosion)Το σύνολο σχεδόν των φύλων (δηλ. των βασικών τύπων ζωντανών
οργανισμών) εμφανίζεται ξαφνικά στο αρχείο των απολιθωμάτων, στα στρώματα της
εποχής του Καμβρίου, χωρίς κανένα απολύτως ίχνος των απειράριθμων ενδιάμεσων
κρίκων, οι οποίοι θα έπρεπε να συνδέουν όλους αυτούς τους ριζικά διαφορετικούς
οργανισμούς μεταξύ τους.

Ο ζωολόγος Richard Dawkins, o πιο διάσημος ίσως
υποστηρικτής της εξελικτικής θεωρίας αναφέρει σχετικά : «Τα γεωλογικά
στρώματα του Καμβρίου … είναι τα παλαιότερα στα οποία βρίσκουμε τα περισσότερα
είδη ασπόνδυλων. Και βρίσκουμε πολλά από αυτά ήδη σε προχωρημένο στάδιο
εξέλιξης, την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται. Είναι σαν να έχουν φυτευτεί εκεί,
χωρίς καμία εξελικτική ιστορία.»
Ο R. Lewin αναφέρει :«Έχοντας
περιγραφεί πρόσφατα ως «το πιο σημαντικό εξελικτικό γεγονός της ιστορίας των
μεταζώων»,
η κάμβρια έκρηξη δημιούργησε σχεδόν όλους τους κύριους τύπους
οργανισμών (φύλα), που έχουν υπάρξει, συμπεριλαμβανόμενων και πολλών άλλων, τα
οποία αργότερα εξαφανίστηκαν. Σε σύγκριση με τα 30 περίπου υπάρχοντα φύλα,
μερικοί εκτιμούν ότι η κάμβρια έκρηξη δημιούργησε μέχρι και 100.»

Το φαινόμενο της μοριακής ισοαπόστασης
(molecular equidistance)
. H βιοχημική σύγκριση των ζωντανών οργανισμών
(συγκρίσεις DNA, RNA, πρωτεϊνών) αποκάλυψε το καθολικό φαινόμενο της μοριακής
ισοαπόστασης: Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει σχεδόν την ίδια βιοχημική διαφορά
από όλους τους οργανισμούς ενός οποιουδήποτε άλλου φύλου, τάξης, γένους κτλ.
Επομένως, κανένας από τους οργανισμούς του συγκρινόμενου φύλου δεν μπορεί να
θεωρηθεί ότι βρίσκεται εξελικτικά κοντύτερα σε αυτόν. Το φαινόμενο αυτό είναι
απόλυτα καθολικό και εμφανίζεται πάντα, ανεξάρτητα από την πρωτεΐνη ή το τμήμα
DNA, RNA που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση.
Σε γνωστό βιβλίο αναφοράς
παρέχονται τα αποτελέσματα μεγάλου αριθμού τέτοιων συγκρίσεων. Ενδεικτικά
αναφέρουμε, ότι το ποσοστό διαφοράς της πρωτεΐνης cytochrome C2 ενός
προκαρυωτικού οργανισμού (βακτηριδίου) από τις αντίστοιχες πρωτεΐνες ενός
μεγάλου αριθμού απίστευτα διαφορετικών ευκαρυωτικών οργανισμών (θηλαστικών,
ερπετών, πουλιών, αμφιβίων, εντόμων, ψαριών, φυτών και μονοκυτταρικών
οργανισμών, όπως η μαγιά) είναι πάντα και με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια το ίδιο.

Συγκεκριμένα κυμαίνεται μόλις μεταξύ του 64% και του 69%. Βάσει της
δαρβινικής θεωρίας, θα περίμενε κανείς ότι τα θηλαστικά θα διέφεραν από το
βακτηρίδιο περισσότερο από ότι τα ψάρια και τα ψάρια περισσότερο από ότι η
μαγιά. Ωστόσο, αυτό το οποίο πραγματικά προκύπτει, είναι ότι όλοι αυτοί οι
οργανισμοί απέχουν βιοχημικά ακριβώς και με μαθηματική ακρίβεια την ίδια
απόσταση από το βακτηρίδιο. Επομένως, κανένας οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί
εξελικτικά ενδιάμεσος ανάμεσα στο βακτηρίδιο και τα θηλαστικά, κάτι που έρχεται
σε ευθεία αντίθεση με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.
Επιπλέον, η απόλυτη
καθολικότητα και η σχεδόν μαθηματική ακρίβεια του φαινομένου της μοριακής
ισοαπόστασης αποκαλύπτει σε βιοχημικό επίπεδο μια κανονικότητα ανάλογη αυτής του
περιοδικού πίνακα των στοιχείων. Η κανονικότητα αυτή είναι αδύνατον να εξηγηθεί
ικανοποιητικά από τους τυχαίους μηχανισμούς της δαρβινικής θεωρίας.

Η μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα (irreducible
complexity).
Ένας βιολογικός μηχανισμός εμφανίζει μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα,
όταν οποιαδήποτε απομείωση της πολυπλοκότητας του (δηλαδή οποιαδήποτε αφαίρεση
ενός από τα στοιχεία που τον αποτελούν) οδηγεί σε πλήρη απώλεια της
λειτουργικότητας του. Ένα παράδειγμα βιολογικού μηχανισμού με μη ελαττώσιμη
πολυπλοκότητα είναι το μαστίγιο των βακτηριδίων. Το μαστίγιο είναι μια
περιστροφική προπέλα, την οποία κάποια βακτηρίδια χρησιμοποιούν για τη
μετακίνηση τους εντός υγρών.

Αποτελείται από τα εξής (κύρια) στοιχεία: Το
καθ΄αυτό μαστίγιο που περιστρέφεται εντός του νερού, έναν μοριακό κινητήρα που
περιστρέφει το μαστίγιο, έναν αρθρωτό σύνδεσμο που συνδέει το μαστίγιο με τον
κινητήρα και έναν στάτορα που κρατάει τον κινητήρα στη θέση του. Αν αφαιρέσουμε
ένα οποιοδήποτε από τα ανωτέρω στοιχεία, ο μηχανισμός παύει εντελώς να
λειτουργεί. Ένας μηχανισμός που εμφανίζει μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα είναι
αδύνατο να εξελιχθεί σταδιακά με δαρβινικό τρόπο (τυχαίες μεταλλάξεις – φυσική
επιλογή). Πράγματι, οποιοδήποτε ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης του μηχανισμού,
ακόμα και αν προκύψει από τυχαίες μεταλλάξεις, δεν μπορεί να επιλεγεί από τη
φυσική επιλογή, επειδή δεν έχει καμία λειτουργικότητα. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη
περίπτωση, το 50% του μαστιγίου δε βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο την ικανότητα του
βακτηριδίου να κολυμπάει και, επομένως, το μαστίγιο δεν μπορεί να εξελιχθεί
σταδιακά, αλλά πρέπει να προκύψει σαν ολότητα από τις τυχαίες μεταλλάξεις (κάτι
που είναι αστρονομικα απιθανο.

Πριν 150 χρόνια οι επιστήμονες δεν γνώριζαν
τίποτα για μηχανισμούς μη αναγώγιμης πολυπλοκότητας. Ωστόσο ο δαρβίνος προείδε τις δυσκολίες που
τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να προβάλουν για τη θεωρία του. Αν θα μπορούσε
να δειχθεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε πολύπλοκο όργανο, που δεν θα μπορούσε να έχει
σχηματιστεί μέσω πολυάριθμων μικρών διαδοχικών διαφοροποιήσεων, η θεωρία μου θα
κατέρρε τελείως…”Κάρολος Δαρβίνος.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο μηχανισμός με τον
οποίο το αίμα πήζει στις πληγές, αποτρέποντας τον θάνατο των οργανισμών από
ακατάσχετη αιμορραγία. Ο μηχανισμός βασίζεται σε μια αλυσίδα σαράντα τεσσάρων
διαδοχικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεινών . Η πήξη του αίματος
επιτυγχάνεται μόνο στο τελευταίο 44ο βήμα, το οποίο για να συμβεί προϋποθέτει
όλα τα 43 προηγούμενα. Ενδιάμεσοι οργανισμοί (εξελικτικοί κρίκοι) στους οποίους
λείπει έστω και μία από τις 44 διαδοχικές αλληλεπιδράσεις δεν είναι δυνατόν να
έχουν υπάρξει, επειδή η πρώτη πληγή θα τους προκαλούσε άμεσα θάνατο από
ακατάσχετη αιμορραγία.

Η μη ελαττώσιμη πολυπλοκότητα δεν αποτελεί εξαίρεση,
αλλά είναι γενικό φαινόμενο, που χαρακτηρίζει το σύνολο σχεδόν των σύνθετων
βιολογικών μηχανισμών.
Όπως μια μηχανή δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρά μόνο αν
το σύνολο των βασικών εξαρτημάτων της έχουν τοποθετηθεί και συνδεθεί μεταξύ
τους, έτσι και οι σύνθετοι βιολογικοί μηχανισμοί δεν είναι δυνατόν να
λειτουργήσουν και να επιλεγούν από τη φυσική επιλογή, παρά μόνο αν
συναρμολογηθούν στο σύνολο τους από μία και μοναδική υπεραστρονομικά τυχερή
μακρομετάλλαξη. Άμεσες παρατηρήσεις των δυνατοτήτων του
δαρβινικού μηχανισμού Συχνά λέγεται, ότι για να διαπιστωθούν εξελικτικές
αλλαγές στα έμβια είδη απαιτείται να παρέλθουν εκατομμύρια χρόνια. Αυτό πιθανώς
να ισχύει για τους ανώτερους πολυκυτταρικούς οργανισμούς, ωστόσο δεν ισχύει για
τους ταχύτατα αναπαραγόμενους μονοκυτταρικούς οργανισμούς.

Η μεγαλύτερη,
μέχρι σήμερα, πειραματική εξελικτική μελέτη, πραγματοποιείται από τον καθηγητή
Richard Lenski του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν . Κατά το υπόψη πείραμα,
μελετάται, άμεσα και εργαστηριακά, η εξέλιξη του βακτηριδίου E.coli. Μέχρι
σήμερα, στους δοκιμαστικούς σωλήνες του Lenski έχουν γεννηθεί και πεθάνει
περίπου 10^13 βακτηρίδια, αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των
χιμπαντζήδων και των ανθρώπων που έχουν υπάρξει στην εξελικτική γραμμή που
οδηγεί από τον χιμπαντζή στον άνθρωπο.

Επομένως, η επίδραση του δαρβινικού
μηχανισμού στην εξέλιξη του E.coli, κατά το υπόψη πείραμα, θα πρέπει να είναι
ανάλογη με την επίδραση του στην εξέλιξη του ανθρώπου.Η πειραματικώς
παρατηρηθείσα εξέλιξη του E.coli, δεν οδήγησε στην εμφάνιση ούτε μίας νέας
σύνδεσης μεταξύ πρωτεϊνών (κάτι που είναι η βάση για τη δημιουργία νέων
βιοχημικών λειτουργιών).
Το βακτηρίδιο απλώς πέτυχε να μειώσει την κατανάλωση
ενέργειας του, χάνοντας την ικανότητα του να κατασκευάζει κάποιες από τις
δομικές μονάδες του RNA, που υπό τις συνθήκες του πειράματος δεν του
χρειάζονταν. Μάλιστα, ούτε το μικρόβιο της ελονοσίας P. falciparum, στο
οποίο, κάθε χρόνο, γεννιούνται περίπου 10^20 άτομα έχει επιτύχει κατά τις
τελευταίες δεκαετίες (που η εξέλιξη του παρατηρείται βιοχημικά) να δημιουργήσει
κάποια νέα σύνδεση μεταξύ πρωτεϊνών. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ο αριθμός των
θηλαστικών που έχουν υπάρξει στην ιστορία της γης είναι μικροτερος απο 10^20.

Η προέλευσης ζωής και η πολυπλοκότητα του
κυττάρου. Στην εποχή του Δαρβίνου, το κύτταρο, η απλούστερη μορφή ζωής,
θεωρούνταν κάτι τόσο απλό, όσο «ένας μικρός βόλος από άνθρακα» . Ωστόσο, τον
20ο αιώνα, η ανακάλυψη του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου και η πρόοδος της μοριακής
βιολογίας έδειξαν, ότι ανάμεσα στην πολυπλοκότερη μορφή άβιας ύλης (κρύσταλλοι)
και στην απλούστερη μορφή έμβιας ύλης (βακτηριδιακά κύτταρα) υπάρχει ένα
ασύλληπτο χάσμα.
Για να δώσει μια εικόνα αυτού του χάσματος, ένας από τους
μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ο Sir Fred Hoyle έκανε μια εκτίμηση της
πιθανότητας να προκύψει το πιο απλό γνωστό βακτηρίδιο από μια υποτιθέμενη
«προβιοτική σούπα» . Το πιο απλό γνωστό βακτηρίδιο έχει δυνατότητα
κωδικοποίησης περίπου 2000 πρωτεϊνών, με μέσο μήκος περί τα 300 αμινοξέα η κάθε
μία. Μια αισιόδοξη εκτίμηση της πιθανότητας τυχαίας συναρμολόγησης μιας μέσης
πρωτεΐνης είναι 1 στα 10^20.

Επομένως, η πιθανότητα τυχαίας συναρμολόγησης και
των 2000 πρωτεϊνών του απλούστατου βακτηριδίου θα πρέπει να είναι 1 στα
(10^20)^2000 = 10^40000.
Πρόκειται για πιθανότητα τόσο μικρή, ώστε η τυχαία
προέλευση της ζωής θα φαινόταν εντελώς αδύνατη, ακόμα και αν όλο το σύμπαν ήταν
γεμάτο με «προβιοτική σούπα».Ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες, που
ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα της προέλευσης της ζωής, ο Klaus Dose,
συνοψίζει ως εξής την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας στον χώρο του
<<Πάνω από 30 χρόνια πειραματισμού σε σχέση με την προέλευση της ζωής,
στους τομείς της χημικής και μοριακής εξέλιξης, έχουν οδηγήσει μάλλον σε μια
καλύτερη αντίληψη του τεραστίου μεγέθους του προβλήματος, παρά στη λύση του.
Σήμερα, όλες οι συζητήσεις επί γενικών θεωριών και όλα τα πειράματα καταλήγουν
σε αδιέξοδο ή σε μια ομολογία άγνοιας .>>

Πηγη = ιστοσελιδα inteligendesign.pblog.gr

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Κηφεύς
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
3548 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 20:55:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Κηφεύς  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Κηφέα

Δεν αξίζει τον κόπο να αναλώνεσαι κι εσύ.Ασε εμάς που έχουμε ήδη βουτήξει στα "έλη" να χρεωθούμε άλλη μιά κίτρινη κάρτα.
Αγνόησέ τους.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.


Φίλε Νικόμαχε

Έχεις δίκιο . Επί του παρόντος θα τους αγνοήσω .

Αλλά προσωρινά .

Αν χρειασθεί , όμως , θα επανέλθω .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Heretic
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2525 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/02/2014, 22:24:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το ότι η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης παρουσιάζει κενά, μάλλον λείπουν συγκεκριμένα ενδιάμεσα στάδια εξέλιξης σε όλα τα είδη να το θέσω πιο σωστά, δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται συνολικά, ούτε ότι υπερισχύει η θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπώσω πως ερμηνεύεται η έλλειψη αυτή, γιατί δεν κατέχω το αντικείμενο της Βιολογίας, αλλά μπορώ απλά να αναφέρω ότι έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, μια από αυτή είναι η εγγενής ικανότητα (στη φύση) της "ισορροπίας" (equilibrium) από την μια ολοκληρωμένη μορφή εξέλιξης στην άλλη, χωρίς να υπάρξουν τα ενδιάμεσα αποτυχημένα στάδια. Περιγράφεται από την σύγχρονη θεωρία συστημάτων αυτό, που έχει επεκταθεί και συμπεριλαμβάνει την εξέλιξη των ειδών.


Edited by - Heretic on 25/02/2014 22:27:10Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/02/2014, 10:29:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ :

Κηφέα

Δεν αξίζει τον κόπο να αναλώνεσαι κι εσύ.Ασε εμάς που έχουμε ήδη βουτήξει στα "έλη" να χρεωθούμε άλλη μιά κίτρινη κάρτα.
Αγνόησέ τους.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.


Φίλε Νικόμαχε

Έχεις δίκιο . Επί του παρόντος θα τους αγνοήσω .

Αλλά προσωρινά .

Αν χρειασθεί , όμως , θα επανέλθω .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά


Οπότε όλα τα βαρύγδουπα τόσες σελίδες που γράφεις εξ αίφνης αρχίζουν να έχουν αξία που τείνει προς το μη-δεν μια και δείχνουν κάκή προαίρεση και καθόλου διάθεση για διάλογο. Βλέπεις; Ρωτάς κάτι και αντί για απάντηση διαπιστώνεις ότι το πρόσωπο που γράφει τα βαρυσήματα αναδίδει τελικά δυσώδες ήθος -- έχει κι αυτό τη χρησιμότητά του, δε λέω. Θα προτιμούσα διάλογο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2484 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/02/2014, 11:50:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Θα ήθελα ακούσω κάποια γνώμη ως προς το παρακάτω. Ειπώθηκε:
quote:
....
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή , η ανάπτυξη της συνείδησης ανώτερης τάξης που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος πραγματοποιείται σε κάθε άτομο με πολλαπλές διαδικασίες επιλογής νευρωνικών κυκλωμάτων .
...
Εν τάξει. Αναρρωτιέμαι αν ανάλογες "πολλαπλές διαδικασίες επιλογής" - όχι νευρωνικών κυκλωμάτων αλλά άλλους είδους (οποιουδήποτε, πχ συνδέσμου μορίων) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανάπτυξη "συνείδησης" (όχι απαραίτητα "ανώτερης τάξης");;;

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

killuminati
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


661 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2014, 11:15:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους killuminati  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Θα ήθελα ακούσω κάποια γνώμη ως προς το παρακάτω. Ειπώθηκε:
quote:
....
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή , η ανάπτυξη της συνείδησης ανώτερης τάξης που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος πραγματοποιείται σε κάθε άτομο με πολλαπλές διαδικασίες επιλογής νευρωνικών κυκλωμάτων .
...
Εν τάξει. Αναρρωτιέμαι αν ανάλογες "πολλαπλές διαδικασίες επιλογής" - όχι νευρωνικών κυκλωμάτων αλλά άλλους είδους (οποιουδήποτε, πχ συνδέσμου μορίων) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανάπτυξη "συνείδησης" (όχι απαραίτητα "ανώτερης τάξης");;;
Panpam, αν έχεις καταλάβει δεν επιθυμούν διάλογο, γιατί θεωρούν τους χριστιανούς ως διανοητικά κατώτερους. Που να συγκριθούμε τώρα με αυτούς στις γνώσεις, θα μας κάνουν σκόνη μιλάμε.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

maria3
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
653 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/03/2014, 14:41:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κηφεύς, θα ήθελα να σου θέσω ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει ως προς την νόηση των πραγμάτων.

Το ερώτημα μου είναι το εξής, από παιδιά μαθαίνουμε αυτό που βλέπουμε να το αποτυπώνουμε με τα λόγια, ένα λουλούδι, ένα ψάρι, ένα τοίχος και ούτε κάθε εξής και αρχίζουμε και αφομοιώνουμε μέσα από τις εικόνες, το λουλούδι έχει αυτήν την μορφή, το ψάρι το ίδιο κτλ.

Αυτά φαίνονται ότι τα αντιλαμβανόμαστε βέβαια και από αυτά που προσπαθεί να ζωγραφίσει ένα παιδί, αλλά για εμένα είναι αφηρημένα, τι εννοώ, πως μπορούμε και εκπέμπουμε αφού μιλάμε για τον ανθρώπινο είδος, την εικόνα αυτή, πως ξέρουμε ότι κάποιος άλλος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν βλέπει με διαφορετικά μάτια την εικόνα;

Τι το καθορίζει αυτό και πως μπορούμε να πούμε ότι είναι ο λάθος και σωστός τρόπος;

Άρα τα μάτια μας είναι σαν καθρέφτης που αντανακλά, από την ίριδα προς τον νου και από τον νου προς την ίριδα.

Αλλά όπως ξέρουμε τα νεύρα είναι ο διαβιβαστής ως προς την ίριδα, άρα αν το καλό σκεφτούμε αυτό, τα πάντα τα αντιλαμβανόμαστε ερεθιστικά και όχι ακριβώς οπτικά, γιατί το ερέθισμα περνάει ως προς αυτήν.

Οπότε και έχουμε μάθει να κοιτάμε επιφανειακά όπως μας έχουνε μάθει, πως μπορούμε να αντικρίσουμε όμως και να μάθουμε να κοιτάμε εκτός ύλης;

Με απλά λόγια σύμφωνα με αυτά που μας έχουν μάθει μπορεί να δούμε κάτι παράξενο εκτός των δεδομένων που μας έχουν δώσει και απλά να μην προσέξουμε ή να μην δώσουμε σημασία, γιατί δεν έχουμε το ανάλογο ερέθισμα.

Και αυτό πιστεύω ότι προσπαθούσαν να περάσουν και οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι με την παρατήρηση και την οπτική των πραγμάτων, δηλαδή τι τους ερέθισε στο οπτικό τους πεδίο και κατά επέκταση την φαντασία για να αντιληφθούν το σύμπαν;

Άρα δεν είναι ένας τύπος τεχνητής νόησης, ως προς το περιβάλλον που χτίζουμε, ή μάλλον επιβάλουμε.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 27 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy