ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
 ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 28
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/12/2003, 22:11:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΩ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΩ ΤΗΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΟΥ.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

manos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2467 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/12/2003, 10:01:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους manos
παιδια χρονια καλα,γεματα υγεια:)))))))))))))))

παρακολουθω λουκα,ειμαι σε επικοινωνια με τους αγαπημενους μου ανθρωπους στην κυπρο:)

ολα αυτα που ειναι να γινουν ,ειναι σε δρομο που η στην πορεια η κατα το τελος του 2004,θα γνωριζουμε.

ειμαι διπλα σας.

με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:26:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Μια καλή διοίκηση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν της 14 Δεκεμβρίου και ειδικότερα το Ρεπουπλικανικό πήραν πολλούς ψήφους. Επειδή σαν κοινότητα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και αναμένουμε την επίλυση του κυπριακού εντούτοις υπάρχουν κάποιοι λόγοι γιατί δεν πετύχαμε την πλειοψηφία στη βουλή της ΤΔΒΚ. Και οι πολιτικές αυτό τον κομμάτω αν τις λάβουμε υπόψη με τους λόγους της μπορούμε να πούμε οτι πηγάζουν απο την ανάγκη για αλλαγή της εξουσίας.

Μια καλή διοίκηση
Οι λόγοι που θέλουμε αλλαγή
Οι Τουρκοκύπριοι με την στάση τους στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου παρουσίασαν πρώτη φορά την ανάγκη για αλλαγή. Και οι λόγοι για την αλλαγή είναι πολύ επειδή όλοι θέλουν αλλαγή της πολιτικής κατάστασης. Και το συμπέρασμα είναι αυτό. Οι Τουρκοκύπριοι για την επίλυση του κυπριακού θέλουν να μπει μια ενωμένη Κύπρος στην Ε.Ε. Και το μήνυμα που έδωσαν ήταν δυνατό ούτως ώστε ο πρόεδρος Ντενκτάς και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να είναι υποχρεωμένοι να το δεκτούν. Αλλά σε αυτά υπάρχει και κάτι ακόμα. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν μια πιο ποιοτική διοίκηση. Και στους δρόμους μιλάμε και παρακολοθούμε στο ραδιόφωνο και τις τηλεοράσεις το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Δημοκρατικό να χάνουν ψήφους εξαιτίας του κυπριακού. Και ίσως είναι ο πόθος να αλλάξουμε αυτή την κακή διοίκηση για να πετύχουμε την λύση και την ένταξη.
Μια ποιότικη διοίκηση
Τι σημαίνει κακή διοίκηση; Σημαίνει χωρίς ποιότητα. Που κάνει διαχωρισμούς. Που κρυφά δρά. Και τα καθημερινά παραδείγματα είναι πολλά. Με την ένταση του κρύου άρχισαν οι διακοπές ρεύματος.Γιατί; Γιατί κόβεται το ηλεκτρικό; Και προηγουμένως είχαμε αυτό το πρόβλημα αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε νέο σταθμό.Και υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές μεταφορά του ηλεκτρικού. Αλλά επειδή χάλασαν οι γεννήτριες δεν κάναμε τίποτα χωρίς ρεύμα. Αλλά δεν υπήρχε επίσημε ανακοίνωση. Και κανείς δεν θα μας αποζημιώσει. Αυτό το ενεργειακό σύστημα είναι εμπόδιο για την δουλειά μας. Και το ενεργειακό μας πρόβλημα είναι σαν σύμβολο αυτής της τάξης. Και αυτό μπορεί να είναι για γιατρούς και βουλευτές αλλά δεν αφήνει κατα μέρος τις υπηρεσίες υγείας. Επειδή εμείς επενδύσαμε στον τομέα της υγείας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πωλήσουμε υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Για να πάρουμε υπηρεσίες είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε λεφτά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται απο το κράτος. Επίσης η αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος που δεν συμβαδίζει με τις προσλήψεις. Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων περιμένουν δουλειά αλλά στον ιδιωτικό τομέα δεν βρίσκουν δουλειά. Και δεν υπάρχει ανάγκη για το εκπαιδευτικό σύστημα να εξάγει υπηρεσίες. Δεν χρειάζεται να μετρήσουμε περισσότερα.
Αυτά τα προβλήματα είναι σοβαρά
Ο λαός για την ένταξη στην Ε.Ε. και την λύση ψήφισε. Και επιπλέον για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να γίνει σύντομα αλλιώς δεν υπάρχει εγγύηση οτι θα γίνουμε μέλος στην Ε.Ε. Και τα μηνύματα που έδωσε ο Παπαδόπουλος δεν είναι ελπιδοφόρα. Και οπωσδήποτε πρέπει να τα λάβουμε υπόψη για να καταργηθούν αυτόματα τα προβλήματα για την ένταξη μας στην Ε.Ε. Και εμείς θα εργαστούμε για την ειρήνη και έχουμε την ανάγκη απο τη νέα κυβέρνηση να μας προτείνει μια ποιοτική διοίκηση. Και ενώ αναζητούμε την κυβέρνηση αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.


Yeniduzen | Hasan ERÇAKICA (Bir dakika)


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:28:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος Ντενκτάς δεν αφήνει άλλον να μπει στην θέση του και δεν κάνει την χάρη στην αντιπολίτευση για το σχέδιο Ανάν. Οι άνθρωποι εδώ και μήνες συζητούν το σχέδιο.

Το αποτέλεσμα
Εδώ και τρείς μήνες στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις μέχρι το πρωί, στις εφημερίδες συζητείται το σχέδιο Ανάν αλλά ο Κύριος Ντενκτάς βγήκε και είπε "τι ξέρει ο καημένος ο λαός για το σχέδιο". Αλλά ενώ προχωρούμε κατηγορούνται ακόμα και οι βουλευτές οτι δεν γνωρίζουν το σχέδιο ενώ ο πρόεδρος είναι ο συνομιλητής που εκπροσωπεί τον λαό. Και αυτοι που θέλουν να μάθουν τους λόγους γιατί μέχρι σήμερα στον Βορρά δεν υπάρχει ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος ας δούν τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ραούφ Μπέης την Δευτέρα. Στην ανακοίνωση του μπορούμε να δούμε ανοικτά την άποψη του "ο μόνος αρμόδιος είμαι εγώ και οτι και να πώ αυτό θα γίνει."
Και ενώ ο κύριος Ντενκτάς μεγαλώνει τα έργα του και τα θεωρεί σαν τρόπο εκδημοκρατισμού επιτίθεται σε όσους θέλουν το δημοψήφισμα ενώ θα πρέπει η δημοκρατία να περάσει σε κάθε τομέα της ζωής των Τουρκοκυπρίων. Και ο η υπογραφή θα ανήκει στον Ραούφ Ντενκτάς.
Και είναι τα Ηνωμένα Έθνη που εννούσε σαν άλλους λες και οι εκπρόσωποι τους μας κάνουν να επιστρέψουμε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. Νομίζει οτι απο το 1968 μέχρι σήμερα θα διαπραγματεύεται για το κυπριακό και μέχρι το τέλος της ζωής του θα έχει μερίδιο στις διαπραγματεύσεις. Νόμιζε οτι "εμείς δεν κατηγορήσαμε ούτε τον γενικό γραμματέα ούτε πετάξαμε το σχέδιο Ανάν στα σκουπίδια"οτι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει καλές εντυπώσεις. Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά. Αλλά πλέον φτάνει. Οι Τουρκοκύπριοι πήραν στα χέρια τους την μοίρα τους. Και όσο και αν προσπαθεί να κατηγορήσει το σχέδιο το κυπριακό θα επιλυθεί και αποφάσισαν οτι θα μπούν στην Ε.Ε. Και ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και περίπου για ένα χρόνο ο κύριος Ντενκτάς δεν λέει τίποτα άλλο εκτός απο την κυριαρχία και προσπαθεί να εκφοβίσει τον λαό χρησιμοποιόντας το εδαφικό. Και επειδή κάνει παζάρι για την κυριαρχία που την διαχωρίζει απο το εδαφικό και αν σταθούμε στο οτι έχει διαφορετική στάση το 29+2 του νησιού ανήκει σε εμάς που είμαστε κυρίαρχοι και λέει οτι αυτό το ποσοστό κινδυνεύει. Και φυσικά πρέπει να σημειώσουμε οτι δεν μας οδηγεί πουθενά αυτή η κατάσταση. Και μπαίνουμε σε μια τελευταία κρίσμη εβδομάδα. Και τις επόμενες πέντε εργάσιμες μέρες η βουλή θα αποφασίσει κατα πόσο θα γίνει δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ο πρόεδρος Ντενκτάς και ο πρωθυπουργός Έρογλου χάνουν τον ύπνο τους και παρά την αντιπολίτευση και τα παράπονα των βουλευτών που θέλουν να εκφραστεί η θέληση του λαού εγώ θέλω να πιστεύω οτι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Και θα συνεχίσω αύριο για το θέμα.
Αυτό το άρθρο γράφτηκε πριν απο 10 μήνες. Στις τρείς Μαρτίου. Δυστυχώς όσοι θέλησαν να εμποδίσουν το δικαίωμα του λαού για το δημοψήφισμα εξακολουθούν να παραμένουν. "Για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρχει αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα." Αλλά υπάρχουν κάποιο ακόμα που φοβούνται. Και εφοβίζουν το λαό. Και αυτός ο φόβος κάνει ζημιά τόσο στους Τουρκοκυπρίους όσο και την Τουρκία.

| Kibris | Başaran DÜZGÜN (Kulis


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:29:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Οι ηγέτες περιμένουν λύση με το νέο χρόνο

Οι ηγέτες μας αναμένουν το 2004 την λύση και την ειρήνη στην Κύπρο μαζί με την ένταξη στην Ε.Ε.

Οι ηγέτες περιμένουν λύση με το νέο χρόνο
Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν στις εκλογές για το μέλλον τους, φώναξαν στις πλατείες και έδειξαν την αποφασιστικότητα τους για λύση και ειρήνη μαζί με ένταξη στην Ε.Ε. Και έτσι μέσα σε αυτό το πλαίσιο διερωτούμαστε τι να περιμένουμε απο το νέο χρόνο και πως θα αντιμετωπίσουν οι ηγέτες και τα κόμματα αυτή την κατάσταση. Και ενώ σχεδιάζεται η πολιτική του νέου χρόνου κάποιοι σχεδιάζουν να γιορτάσουν εκτός της χώρας ενώ άλλοι σε πολυτελή εστιατόρια.
Έρογλου : Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν με μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Ο πρωθυπουργός Έρογλου πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας σύμφωνα με πληροφορίες απο τον τμήμα δημοσιών σχέσεων θα περάσει την πρωτοχρονιά με την οικογένεια του στο σπίτι. Επίσης αναμένεται να δοκιμάσει τους παραδοσιακούς μεζέδες της παραμονής. Το μήνυμα του Έρογλου για το νέο χρόνο είναι το εξής :
"εύχομαι στο λαό υγεία, ευτυχία και ευημερία. Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει ευημερία και ευτυχία. Και με μια ενδεχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. μετά απο συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστεί το μέλλον της Κύπρου, διασφαλίζοντας τα δίκαια και τα συμφέροντα που προκύπτουν απο διεθνείς συμφωνίες και την μητέρα πατρίδα και τον Τουρκοκυπριακό λαό."
Ντενκτάς: Να περάσουμε μια πρωτοχρονιά χωρίς προβλήματα και δυστυχήματα
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υπουργός τουρισμού Σερτάρ Ντενκτάς ευχήθηκε να περάσουμε την πρωτοχρονιά χωρίς προβλήματα και δυστυχήματα ενώ ο ίδιος τόνισε οτι θα την περάσει στο σπίτι. Επίσης προειδοποίησε τους νέους να μην πιούν. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το Δημοκρατικό Κόμμα ο Σερτάρ Ντενκτάς θα ανακοινώσει το μήνυμα του την Δευτέρα.
Ταλάτ : Ευχόμαστε το 2004 να φέρει την ειρήνη και την ένταξη στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και των Ενωμένων Δυνάμεων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε οτι σχεδιάζει να περάσει την πρωτοχρονιά μαζί με την οικογένεια του σε εστιατόριο. Ο Ταλάτ τόνισε οτι το 2004 αυξάνεται η πίστη για ειρήνη στην Κύπρο και ένταξη στην Ε.Ε. Επίσης τόνισε οτι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα εργαστεί σε αυτό το πλαίσιο.
Ακκιντζί : Στον αέρα η Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί δήλωσε οτι οι Τουρκοκύπριοι μετά απο μια δύσκολη περίοδο πέτυχαν να απαιτήσουν την ένταξη στην Ε.Ε και είπε "αυτή η άνοιξη θα είναι ωραία. Στην ειρήνη την άνοιξη θα πετύχουμε την λύση και την ένταξη στην Ε.Ε." Έγινε γνωστό οτι ο Ακκιντζί θα περάσει την πρωτοχρονιά σε εστιατόριο μαζί με φίλους και την οικογένεια του.
Ερέλ : Θέλουμε ένταξη στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Κόμματος Λύσης και Ε.Ε. τόνισε οτι θα περάσει την πρωτοχρονιά στο Κάρς στην Τουρκία με την οικογένεια του κάνοντας σκι. Ο Ερέλ που είπε οτι οι Τουρκοκύπριοι θα γιορτάσουν το νέο χρόνο θέλουν να επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου του 2004 και να αρχίσουν συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν ενώ οταν σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Ο Ερέλ τόνισε οτι η αντιπολίτευση πήρε το 50% σε σχέση με το 30% που πήρε ο Ντενκτάς με την πολιτική του. Ο Ερέλ τόνισε οτι με την συνέχιση της μη λύσης του Κυπριακού η Τουρκία θα συνεχίζει να παίζει παιχνίδια και είπε οτι "στην Κύπρο υπάρχει το όραμα της Ε.Ε. που άρχισε με τις διαδηλώσεις στις πλατείες και είμαστε και πάλι να βγούμε στις πλατείες."
Χασίπογλου : Να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη
Ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Ειρήνης Ερτουρούλ Χασίπολγου είπε οτι θα περάσει την πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη με το γιο και τα εγγόνια του. Επίσης είπε οτι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσει οταν σχηματιστεί κυβέρνηση για να γίνει ευημερία και είπε οτι "θέλουμε να ανοίξει η κατάσταση με την Τουρκία. Και εύχομαι να έλθει η ευμερία στη χώρα μας."
Γκιοργκιούν : Όλα τα κόμματα υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν
Ο αντιπρόεδρος Αλί Ριζά Γκιοργκιούν του κόμματος εθνικιστικής ειρήνης είπε οτι θα περάσει την Πρωτοχρονιά με την οικογένεια του και είπε οτι "βρίσκω την ευκαιρία να πω οτι όλα τα κόμματα θα διαπραγματευθούν το σχέδιο Ανάν." Ο Γκιοργκιούν τόνισε οτι σε όλες τις συγκεντρώσεις τρώνε γαλοπούλα με κάστανα και γέμιση ενώ πίνει κόκα κόλα διέτης. Ο Γκιοργκιούν που είπε οτι πιστεύει οτι ο νέος χρόνος θα φέρει καλά πράγματα τόνισε οτι ο λαός θέλει την λύση και την ένταξη στην Ε.Ε. Επίσης τόνισε οτι πρέπει να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά και τόνοσε οτι πρέπει να αρχίσουν οι συνομιλίες λέγοντας οτι "αυτοί που αγαπούν τον λαό πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να αρχίζουν να συζητούν τις αλλαγές του σχεδίου για να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής."

Kibris | Yeliz K. SARICA

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:31:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η Τουρκία

Δηλώνει ο ΥΠΕΞ Γ. Ιακώβου


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, κάλεσε χθες την Τουρκία να αφήσει τη διγλωσσία που τη διακατέχει στο θέμα του Κυπριακού και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία επιθυμεί διαπραγματεύσεις και λύση μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει για την πολιτική της πάνω στο Κυπριακό, αφού μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από διγλωσσία ή τριγλωσσία, με συνέπεια να μη γνωρίζει κανείς ποια είναι η πραγματική πολιτική και πρόθεσή της απέναντι στη διεθνή κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται για έναρξη διαπραγματεύσεων και λύση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαΐου του 2004, όπως είναι και η δική μας θέση», υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου.

Κληθείς να σχολιάσει τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Αγκυρα για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν πάρα πολλές συσκέψεις στην Αγκυρα για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα των συσκέψεων που γίνονται στην Αγκυρα, για να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. «Επί του παρόντος, πλην των φραστικών διαφοροποιήσεων, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης. Ερωτηθείς κατά πόσον η στροφή της Τουρκίας να υποβάλει πακέτο αλλαγών επί του Σχεδίου Ανάν, αντί ενός νέου σχεδίου, σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι επί του παρόντος το μόνο που διαφαίνεται, είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας να μειωθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα.

Χαραυγή

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:32:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Επιταχύνονται οι ρυθμοί εναρμόνισης της Κύπρου με την ΕΕ

Εκτάκτως στο Υπουργικό

Λευκωσία: Η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς εναρμόνισης, τέσσερις μήνες πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες οι εκκρεμότητες θα εξετασθούν την ερχόμενη σε έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο συντονιστής εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία θα τεθούν χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα αποδώσουν από τις αρχές του χρόνου και τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με θέματα εναρμόνισης θα έχουν περιορισμένο χρόνο διακοπών τις προσεχείς μέρες.

Εντός της ημέρας, ο Τάκης Χατζηδημητρίου θα έχει προκαταρκτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως ανέφερε τα θέματα που εκκρεμούν έχουν σχέση με το ταμείο αγροτικών πληρωμών, την εμπορική ναυτιλία, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με σκληρή δουλειά η Κύπρος θα μπορέσει να ανταποκριθεί, τονίζοντας ότι ότι κάθε λεπτό που περνά είναι πολύ κρίσιμο.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι δίκαια οι πολίτες ζητούν περισσότερη πληροφόρηση για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας πως, εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά μεγάλη διαφωτιστική εκστρατεία με δαπάνη τριακοσίων χιλιάδων Ευρώ


Φιλελεύθερος | ΑΠΕ


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:33:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται απ’ την Κύπρο

Ο Κρις Πάτεν, μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις, είπε ότι είναι αισιόδοξος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μόνο που αυτό εξαρτάται από τη λήψη μιας θετικής απόφασης για την Κύπρο.


Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται απ’ την Κύπρο
Ο Κρις Πάτεν, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ, δήλωσε ότι πλησιάζουμε προς τη διεύρυνση των συνόρων της ΕΕ κι ότι πιστεύει ότι η Τουρκία έχει θέση μέσα α’ αυτά, ωστόσο δε νομίζει ότι θα γίνει δεκτό το Ισραήλ.
Ο Πάτεν, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΒΒC είπε ότι παρότι πλησίασε τα σύνορα της ένωσης, η μουσουλμανική χώρα Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα βρει τη θέση της μέσα στο μπλοκ της Ένωσης.
Ο Πάτεν θυμίζοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για να γίνουν 25 ή και 30 τα μέλη της ΕΕ, δήλωσε ότι έχει πολλές ελπίδες ότι η Τουρκία θα προστεθεί στις χώρες μέλη της ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τα καθήκοντα που της αναλογούν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Πάτεν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται ‘από τη λήψη μιας θετικής απόφασης για την Κύπρο’.
Δήλωσε ακόμη ότι οι αρμόδιοι της ΕΕ δε βλέπουν πιθανή την ένταξη του Ισραήλ στην ΕΕ.

Kibris


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/12/2003, 20:34:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Στις 8.000 υπολογίζονται οι Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

Ωστόσο, στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις είναι εγγεγραμμένοι 1.456


Εχει σχεδόν τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και είναι εγγεγραμμένοι στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, προσθέτοντας ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι έχουν αποδώσει τα μέτρα διευκόλυνσης της απασχόλησης των Τ/κ που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και είναι εγγεγραμμένοι στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στους 1.456 σε σχέση με μόνο 400 Τ/κ πριν τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, προσθέτοντας ότι σήμερα το κράτος πληρώνει 10 εκατομμύρια λίρες ετησίως για συντάξεις, επιδόματα και άλλα ωφελήματα στους Τ/κ εργαζομένους.

Οπως είπε, τα μέτρα έχουν αποδώσει και ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι σε επαρχίες, όπως η Πάφος, όπου προηγουμένως «δεν είχαμε καθόλου Τ/κ εργαζομένους, σήμερα υπάρχει ένας αριθμός Τ/κ εργαζομένων».

Ο Μ. Κεραυνός εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν και άλλοι Τ/κ που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσπάθεια του Υπουργείου είναι, μέσα από τις επιθεωρήσεις, ν' αποτρέπονται οι εργοδότες να μην τους εγγράφουν και ταυτόχρονα να γίνεται ενημέρωση προς τους ίδιους ότι είναι προς όφελός τους να εγγράφονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Ερωτηθείς για το σύνολο των Τ/κ εγγεγραμμένων και μη στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «ακριβή αριθμό όσων Τ/κ δεν είναι εγγεγραμμένοι δεν μπορούμε να πούμε», προσθέτοντας ότι «οι πιο σωστές εκτιμήσεις είναι γύρω στις 6.000 με 8.000 Τ/κ εργαζομένους στις ελεύθερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με τη τ/κ συντεχνία DΕV-ΙS «για να τους ενθαρρύνουμε να εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και να εγγράφονται στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διότι έτσι τα δικαιώματα και τα ωφελήματά τους είναι πολύ μεγαλύτερα».

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει στους Τ/κ ότι «το κράτος συνεχίζει από το 1963, που υπήρξαν οι κοινωνικές ταραχές, ν' ανταποκρίνεται πλήρως προς τις υποχρεώσεις του προς τους Τ/κ και σήμερα πληρώνει 10 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο συντάξεις, επιδόματα και άλλα ωφελήματα στους Τ/κ εργαζομένους».

Χαραυγή


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:40:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Έγγραφο

Κάποτε για τους αριστερούς ευαγγέλιο αποτελούσε η εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Και αυτά ήταν τα χρόνια του 60, του 70 και του 80. Και το καθεστώς αντιδρούσε. Ήταν επικίνδυνο να κυκλοφορείς στους δρόμους με την Τζουμχουριέτ. Και στην Τουρκία χιλιάδες είχαν καταδικαστεί για αγώνα υπέρ της αριστεράς. Τέτοιοι ήταν και οι δημοσιογράφει Ουγούρ Μουμτζού και Αχμέτ Τανέρ. Και χωρίς να δικαστούν οδηγήθηκαν στην φυλακή. Και στις 12 Μαρτίου 1971 ο Ιλχάν Σελτσούκ μετά το φασιστικό πραξικόπημα συνελήφθη για να εκτελεστεί. Και η Τζουμχουριέτ κέρδισε τον σεβασμό του λαού σε ένα αγώνα χωρίς κέρδος.

Έγγραφο
Και επιπλέον για πολλά χρόνια αυτό αποτελούσε και πολιτική των Τουρκοκυπρίων αριστερών. Και οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο δεν ήταν όπως τώρα. Ήταν ενάντια στον Ντενκτάς. Ο Ιλχάν Σελτσούκ σήμερα απο τον παράδεισο όπου βρίσκεται και τι δεν θα έγραφε για τον Ραούφ Ντενκτάς. Και με τα φασιστικά πραξικοπήματα της 12ης Μαρτίου και της 12 Σεπτεμβρίου ενώ η Τουρκία πλήρωσε βαρύ αντίτιμο με τις φυλακίσεις αριστερών η Τζουμχουριέτ άλλαξε την κατεύθυνση της. Και έγινε διεθνιστική. Και άρχισε να υιοθετεί μια γραμμή σαν εθνική αριστερά. Και την τελευταία περίοδο αυτή ήταν η γραμμή που ακολοθούσε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ.
Η Τζουμχουριέτ για μεγάλο χρονικό διάστημα μας έκανε να σαστίζουμε με τα δημοσιεύματα που είχε για την Κύπρο. Και σεβόταν της κοινότητα μας. Και πάλι όλοι ίσως να θεωρούμε την πολιτική λανθασμένη και οτι έπρεπε η εφημερίδα να μην ασχολείτο με οτιδήποτε κένο. Και την ίδια ώρα ήταν μεγάλη αδικία να μην το κάνει. Και η εφημερίδα ακόμα και σήμερα δεν άλλαξε την αριστερή της ιδεολογία.
Και δεν είναι σημαντικό να δημοσιευθεί στην Τζουμχουριέτ το έγγραφο για την Κύπρο που λέγεται οτι ετοιμάστηκε απο το τουρκικό ΥΠΕΞ; Και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να λένε οτι ο τύπος παρανομεί. Και αυτή ήταν η Τζουμχουριέτ. Και είναι μια εφημερία που τα άρθρα της μετά την φυγή των Μουμτζού και Μπαλμπάι δημοσιεύονται στην πρώτη σελίδα. Και αν θέλετε μετά την φυγή του Μουμτζού εγώ παρακολουθούσαν την στήλη. Αλλά έγινε γνωστό οτι το μήνυμα που έστειλα στον Ιλχάν Σελτζούκ. Και χθές ο Μουσταφά Μπαλμπάι έδωσε την είδηση σε 8 γραμμές για την Κύπρο.
Ο Μπαλμπάι υποστηρίζει το καθεστώς στην Κύπρο και τον Ντενκτάς. Και η είδηση είναι χωρίς σχόλια αλλά υπάρχει η επίκριση. Αυτή η είδηση θα ξεσηκώσει το καθεστώς στην Κύπρο. Και αν γίνει αποδεκτό απο την Τουρκία το σχέδιο Ανάν με τις αρχές του. Και τα άρθρα του που θα αλλάξουν δεν θα γίνουν αποδεκτά απο τους Ελληνοκυπρίους. Και δεν υπάρχει μια τέτοια άποψη για το σχέδιο. Και υπάρχει αυτή η άποψη. Εσείς γνωρίζετε και πιστεύουμε οτι δεν θα αποδεκτούμε εύκολα τις όποιες εκπλήξεις. Αλλά και εσείς πάλι θα πρέπει να πείτε ναι ή όχι. Και να περιμένουμε να παρουσιαστεί αυτό το έγγραφο. Να δούμε τις διαφορές. Και να μάθουμε τις ελλείψεις του εγγράφου. Κοιτάξτε εδώ και τόσο καιρό λέμε οτι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και ο Ντενκτάς δεν λέει κάτι για αυτό. Δεν επικρίνει. Δεν κάνει κάτι. Και οταν τον ρωτήσουν την άποψη του λένε οτι αυτό το έγγραφο πρέπει να αλλάξει. Και ο ίδιος πιστεύει οτι θα δεκτούν την άποψη του.
Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ έκανε ακόμα ένα βήμα. Και είπε κάτι που δεν έλεγε μέχρι σήμερα. Είπε οτι "θα συναντηθούμε με βάση το σχέδι ο Ανάν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Επειδή απο τον Μαϊο του 2004 θα έχουμε απέναντι μας ένα νέο κράτος. Και μ εαυτό το κράτος θα διαπραγματευόμαστε που θα είναι επίσημα αναγνωρισμένο απο την Ε.Ε. Και χωρίς αυτό δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα η ΤΔΒΚ."
Και δεν υπάρχει θέμα αν η Τουρκία αρχίζει να βλέπει τις αλήθειες.

Afrika | Şener LEVENT (Açı)


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:41:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Οι... παρεισφρήσαντες

Λίγο μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τον περασμένο Απρίλιο, οι άνθρωποι έδειχναν να λειτουργούν αυθόρμητα. Ήταν τότε που ομαδικά μετέβαιναν στα χωριά τους, έκτιζαν γέφυρες με τους Τουρκοκύπριους, πολλοί από τους οποίους τους υποδέχονταν ως τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των περιουσιών που κατέχουν, και μια νέα ατμόσφαιρα έμοιαζε να δημιουργείται σ' αυτό τον τόπο. Η δυναμική της επαφής, τα πραγματικά συναισθήματα των ανθρώπων, και η καλή διάθεση που εξέπεμπαν όλες οι πλευρές, ξεπερνούσαν τις αδιέξοδες πολιτικές αναλύσεις κι έδειχναν να οικοδομούν μια βάση πάνω στην οποία τα πράγματα θα μπορούσαν να κτιστούν από την αρχή.

Τα "σύνορα" που κανένα σχέδιο λύσης δεν κατάφερε να μετακινήσει, έμοιαζαν ψεύτικα. Τα μίση που θα έφερναν νέες συγκρούσεις, έδειχναν να μην υπήρξαν ποτέ. Οι "αναγκαίοι στρατοί" έχαναν άξαφνα την αποστολή τους. Και οι άνθρωποι έδειχναν να παίρνουν για πρώτη φορά στα χέρια τους την υπόθεση του αύριο.
Ήταν λοιπόν τότε που διάφορες ομάδες άρχισαν να συστηματοποιούν τις επαφές. Οι Τουρκοκύπριοι καθάριζαν τα ελληνοκυπριακά χωριά και περίμεναν την Κυριακή που θα 'ρθουν οι συμπατριώτες τους για να στήσουν γιορτές και πανηγύρια. Κάποιοι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να σκέφτονται πως θα γιορτάσουν φέτος τον Άγιό τους στο κατεχόμενο χωριό. Το Κυπριακό, ασφαλώς και δεν είχε λυθεί. Όλα εκείνα όμως που επικαλούνταν και επικαλούνται οι οπαδοί του διαχωρισμού, είχαν σχεδόν διαλυθεί. Κι αυτή η δυναμική έδειχνε να δημιουργεί ένα νέο πεδίο, ακόμα και πολιτικής, δράσης.
Κι όμως... Τα Χριστούγεννα ήρθαν και πέρασαν και δεν είδαμε εκδηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Οι τηλεοράσεις δεν έτρεξαν πίσω από κοινές γιορτές που ζωντάνευαν τα κατεχόμενα χωριά. Δεν κατέγραψαν την ανάγκη του ανθρώπου, αυτήν ειδικά τη μέρα, ν' ανοίξει νέους ορίζοντες και να έρθει πιο κοντά με τον άλλο. Κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια και το μικρόκοσμό μας. Κι αφήσαμε το χρόνο να φεύγει σαν την άμμο μέσα από τα χέρια μας. Ποιος πάγωσε έτσι τον κόσμο; Ποιος τον έκανε ξανά συντηρητικό; Ποιος σκότωσε τον αυθορμητισμό και τα καλά στοιχεία που του βγήκαν κείνες τις μέρες; Γιατί, δεν μπορεί, κάτι "παρεισέφρησε" (που θά 'λεγαν κι οι πολιτικοί μας) σε κείνην τη διαδικασία. Κι όλα πλέον επανήλθαν στην "τάξη" και την "ομαλότητα". Χωρίς γιορτές, χωρίς μηνύματα, χωρίς άμεση ενασχόληση του απλού πολίτη με τα σοβαρά ζητήματα. Κι έτσι, η υπόθεση του Κυπριακού επανήλθε στα χέρια των πολιτικών που σε Άγκυρα, κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές μελετούν σενάρια και εκδοχές.
Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κρίνει τους πολιτικούς χειρισμούς. Αν θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του, θα βρίσει τους παρεισφρήσαντες. Αυτοί είναι που σκότωσαν την ελπίδα...


Πολίτης | ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΚΑΝΗ

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:48:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν, διαβεβαιώνει ο Τ. Παπαδόπουλος

Τίποτα νέο τα τουρκικά σενάρια

Λευκωσία: Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι σαφής ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθούν στη βάση του σχεδίου του, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για λύση του κυπριακού.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του το τουρκικό σχέδιο και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι τουρκικές προτάσεις θα πάρουν τη μορφή τροποποιήσεων ή παρατηρήσεων και δεν θα είναι νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο.

''Ομως οι θέσεις του ΓΓ είναι σαφείς, οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με βάση το σχέδιό του'', υπογράμμισε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς αν έλαβε απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Κόφι Ανάν την περασμένη βδομάδα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Ανάν έλειπε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη.

Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί η ε/κ πλευρά το θέμα του τουρκικού σχεδίου, στην περίπτωση που βολιδοσκοπηθεί είτε από τον ΟΗΕ, είτε από τον ξένο παράγοντα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες όποτε μας καλέσουν με βάση το σχέδιο Ανάν''.

Δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση
Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι έως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμιά επίσημη τοποθέτηση της Τουρκίας στο Κυπριακό, πλην ευχολογίων. Πρόκειται, είπε, για μια συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας για άμβλυνση της θέσης της, υπό το πρίσμα των τοποθετήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η μη επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι εκείνο που αναμένεται από την Αγκυρα είναι να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών για διαπραγματεύσεις, με βάση το σχέδιο Αναν.

Επιφυλακτικός ο Δ. Χριστόφιας
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για το Κυπριακό προέρχεται από πλευράς Αγκυρας, θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής.
Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η πολιτική ηγεσία, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα πρέπει να διερευνήσει την πιστότητα ενός πιθανού σχεδίου, να το μελετήσει με πολλή σοβαρότητα και να τοποθετηθεί.

Η δική μου θέση, είπε ο κ.Χριστόφιας, είναι η ίδια με αυτή του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή το σχέδιο Ανάν, παραμένει ως βάση για διαπραγμάτευση. Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, θα ήταν λάθος.

Φιλελεύθερος | ΑΠΕ, ΚΥΠΕ


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:49:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ

Ο πρόεδρος Ντενκτάς έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του οποίου το κόμμα εξέλεξε 19 βουλευτές και πήρε ποσοστό 35%. Είναι η πρώτη φορά που η εντολή δίδεται σε αριστερό κόμμα.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ
Η Εντολή δώθηκε μετά απο συνάντηση που είχει ο πρόεδρος Ντενκτάς με τον Ταλάτ και είπε οτι δεν αποκλείεται κανένα σχήμα κυβέρνησης.
Αναμονή 15 ημερών
Ο Ταλάτ που απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την συνάντηση του με τον Ντενκτάς είπε οτι θα αρχίσουν αμέσως οι συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και αύριο θα συνέλθει η ολομέλεια του κόμματος.
Ο σκοπός είναι μέσα σε 15 μέρες να σχηματιστεί κυβέρνηση και είπε τα εξής "έχουμε ανάγκη απο αυτή την κυβέρνηση. Επειδή ο Μαϊος του 2004 αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία. Και είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε την λύση. Και σύντομα θα μπορούμε να φτάσουμε σε λύση με την Τουρκία οταν σχηματίσουμε κυβέρνηση."
Δεν υπάρχει μοντέλο κυβέρνηση ευρείας αποδοχής
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το μοντέλο της κυβέρνησης ο Ταλάτ είπε οτι "έχουμε στο μυαλό μας κάθε μοντέλο κυβέρνησης και δεν είμαστε αντίθετοι σε κανένα σχήμα. Αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θα συναντηθούμε με όλα τα κόμματα." Ο Ταλάτ που είπε οτι θέλουν να υπάρχει μια φόρμουλα για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής είπε "δεν σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό. Υπάρχει και αυτή η πιθανότητα. Για εμάς υπάρχουν όλες οι πιθανότητες."
Σε ερώτηση κατα πόσο ο Ντενκτάς επιθυμεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής ο Ταλάτ είπε τα εξής :"απο όσα έχω καταλάβει θα πρέπει να συναντηθούμε με όλα τα κόμματα. Δεν ξέρω κατα πόσο αυτό είναι η δεν είναι δυνατό. Αλλά βασικά δεν πρέπει να είμαστε κλειστοί και αντίθετοι σε οτιδήποτε νοουμένου οτι θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και οτι αυτός θα είναι ο στόχος μας. Αλλά αν δεν υπάρχουν 4 κόμματα και είναι τρία τότε και πάλι είναι κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Και μέχρι τώρα έχουμε μια σημαντική πλειοψηφία για να κάνουμε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Αναλύουμε όλες τις πιθανότητες."
Η επιρροή της Τουρκίας
Ο Ταλάτ είπε οτι ο πρόεδρος Ντενκτάς προτού του δώσει την εντολή μίλησε με την Τουρκία και πήρε θετικά μηνύματα σε ερώτηση του τι μηνύματα υπάρχουν τόνισε τα εξής :"Ρωτήστε τον κύριο πρόεδρο. Σε εμένα δεν ήλθε κάποιο μήνυμα. Και δεν είναι σωστό να σχολιάσω εγώ. Απο αυτά που βλέπω δεν θα πω αν τα μηνύματα της Άγκυρας ήταν θετικά και δεν είναι δυνατό να το κάνω. Αλλά δεν έχω πληροφόρηση μακάρι να έχω μετά. "
Υπάρχει θέμα για την προεδρία της βουλής
Σε ερώτηση κατα πόσο υπάρχει θέμα για την προεδρία της βουλής ο Ταλάτ είπε οτι "δεν είναι παζάρεμα αλλά είναι ένα θέμα που θα αναλύσουμε μαζί." Ο Ταλάτ είπε οτι είναι δυνατό για την προεδρία της βουλής να υπάρχει συναίνεση και τόνισε οτι για το θέμα θα υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα.
Η δουλειά μας είναι η συνεργασία με τα κόμματα και όχι οι ίντριγκες
Ο Ταλάτ σε ερώτηση για τις αλλαγές στους βουλευτές και τις μεταπηδήσεις βουλευτών είπε "εμείς δεν τις υποστηρίζουμε. Δεν είναι σωστό. Και για να μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η βουλή θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα με ίντριγκες. Και τώρα υπάρχουν τέσσερα κόμματα. Εμείς θα συναντηθούμε για να αποφασίσουμε τι να κάνουμε. Δεν έχουμε πολιτική για τις μεταπηδήσεις βουλευτών. Αλλά σύμφωνα με τους όρους θα πρέπει να υπάρχει αριθμητική υπεροχή και οι προσπάθειες μας εκεί επικεντρώνονται. Και δεν είναι σωστή πολιτική αν αλλάξουμε τώρα στάση."
Ο Ταλάτ είπε οτι μπορεί τις επόμενες μέρες να επισκεφθεί την Άγκυρα για συζητήσεις αλλά μέχρι τώρα δεν πήρε καμιά πρόσκληση
Η λίστα της κυβέρνησης θα πρέπει να προταθεί μέσα σε 15 μέρες
Σύμφωνα με το άρθρο 106 του συντάγματος η λίστα με την κυβέρνηση θα πρέπει να προταθεί μέσα σε 15 μέρες και να αποτελείται απο 10 άτομα στον πρόεδρο.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η λίστα με τους προτεινόμενους υπουργούς αφού παραδοθεί στον πρόεδρο μαζί με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης μέσα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να ανακοινωθεί στην βουλή. Μετά την ανακοίνωση της θα αρχίσουν οι συναντήσεις για τον τελικό σχηματισμό της κυβέρνησης. Μετά τις συναντήσεις θα προσφύγουν σε ψήφο εμπιστοσύνης. Και η ψηφοφορία είναι φανερή. Για να υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης θα πρέπει ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος απο τους υπουργούς ενώ αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτηση του στον πρόεδρο.


Ortam


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:50:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ναι με διορθώσεις στο σχέδιο Ανάν… 20 χάρτες

Για πρώτη φορά η Τουρκία κάνει σοβαρά βήματα προς τη λύση…


Ναι με διορθώσεις στο σχέδιο Ανάν… 20 χάρτες
Η Τουρκία γνωστοποίησε τις αλλαγές που υιοθετεί στο σχέδιο Ανάν. Ενώ δέχεται τις βασικές αρχές του σχεδίου, φέρνει 7 προτάσεις τις οποίες δε θα απορρίψει η ελληνοκυπριακή πλευρά…
Στο έγγραφο με τίτλο ‘η στάση της τουρκικής πλευράς’ ετοιμάστηκαν 15 νέοι χάρτες για τη διανομή των εδαφών… Στους χάρτες αυτούς η αναλογία των εδαφών που θα αφήσει η τουρκική πλευρά κυμαίνεται ανάμεσα στο 28,7 και το 31,8%, ενώ το Γκιουζέλγιουρτ/Μόρφου προβλέπεται να μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στις δύο πλευρές ή να μείνει εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκύπριους.
Ενώ στο σχέδιο Ανάν προβλέπεται ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών στο νησί να μειωθεί στις 6 χιλιάδες σε 29 μήνες, η Τουρκία προτείνει το διάστημα αυτό να γίνει 40 μήνες.
Στο έγγραφο που ετοιμάστηκε, δηλώνεται ότι χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας και της Ελλάδας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έδαφος του νησιού για στρατιωτικούς σκοπούς κι έτσι αλλάζει η σχετική παράγραφος του σχεδίου Ανάν..
Ενώ το θέμα των ‘τριών ελευθεριών’ εξαρτάται από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία, η ελευθερία εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, περιορίζονται μέχρι να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ.
Το έγγραφο, που ετοιμάστηκε από έναν περιορισμένο κύκλο στελεχών του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, θα τεθεί προς συζήτηση στα υψηλά κρατικά κλιμάκια…
Όπως αποκαλύφθηκε χτες από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ εφιστάται η προσοχή στο ότι στο έγγραφο δε γίνεται λόγος για την ύπαρξη, την κυριαρχία και το περιουσιακό ζήτημα της ΤΔΒΚ.


AfrikΑ


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/12/2003, 20:51:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Μια νέα περίοδος στην Κύπρο

Ο υπουργός δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ τονίζοντας οτι η Τουρκία επιθυμεί να αρχίσει μια νέα περίοδος στην Κύπρο είπε οτι "η Τουρκία θέλει να επιλύσει το πρόβλημα. Και έτσι μέχρι σήμερα υπάρχει καλή διάθεση και συνεχίζονται οι προσπάθειες και θα συνεχιστούν μετά απο αυτό."

Μια νέα περίοδος στην Κύπρο
Ο Τσιτσέκ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιγράφων για θέματα σχετικά με την συνέλευση του υπουργικού συμβουλίου.
Υπάρχει μια δημοκρατική περίοδος στην Κύπρο
Σε υπενθύμιση ενός δημοσιογράφου οτι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ραούφ Ντενκτάς έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ και για το κατα πόσο το ΥΠΕΞ έκανε οποιαδήποτε προεργασία για το κυπριακό, και αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν ο Τσιτσέκ είπε "υπάρχει μια δημοκρατική κατάσταση. Και είναι φυσικό αφού και στην Τουρκία η κατάσταση είναι τέτοια. Οποιοδήποτε κόμμα αν έλθει πρώτο είναι σημαντικό να σχηματίσει κυβέρνηση. Και αυτό είναι δείγμα της δημοκρατίας που επικρατεί στην ΤΔΒΚ.Και έτσι θεωρήθηκε σωστό να γίνει έτσι. Αυτό αποτελεί σημαντικό όρο. Για το κυπριακό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας οτι θα γίνουν εργασίες προς την κατεύθυνση για την Τουρκία. Και κάποτε οι πλευρές και ο ΥΠΕΞ μας , και ο πρωθυπουργός μας και ο πρόεδρος Ντενκτάς με την ΤΔΒΚ έκαναν διαφορετικές ανακοινώσεις. Και επιθυμούμε να αρχίσει μια νέα περίοδος. Η Τουρκία θέλει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Και επειδή υπάρχει καλή θέληση συνεχίζονται οι προσπάθειες καλής θέλησης και θα συνεχιστούν μετά απο αυτό. Και είναι ενδιαφέρουσα η εργασία που γίνεται για αυτό το θέμα. Αυτό αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό όρο. Και αύριο θα τα πούμε στον πρωθυπουργό. Και σχετικά με το θέμα αν γίνουν ανακοινώσεις υπάρχουν οι πλευρές που ενδιαφέρονται για το θέμα. Και δεν θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα για λάθος αναλύσεις αλλά θα βρούμε την ευκαιρία για να δώσουμε την ευκαιρία για ένα νέο αύριο στο νησί."
Ο Τσιτσέκ σε ερώτηση κατα πόσο θα προσκληθεί και ο πρόεδρος Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ στην διάσκεψη είπε οτι δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πρόσκληση για να έλθει. Ο Τσιτσέκ είπε τα εξής :" η ασφάλεια της Τουρκίας, το παρελθόν και το μέλλον της περνούν απο την Κύπρο και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Και με τα νέα ανοίγματα δείξαμε οτι η κυβέρνηση επιθυμμεί να διαπραγματευθεί. Μόνο που η Τουρκία έκανε βήματα για το κυπριακό. Εμείς τονίζουμε την σημασία της 1ης Μαϊου 2004. Και σχετικά με αυτό η Τουρκία θα κάνει γνωστό στον κόσμο οτι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της μαζί με την ΤΔΒΚ. Και πρέπει στις συναντήσεις να διαφανεί." Ο Τσιτσέκ που σημείωσε οτι οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και επιτυχημένες σημείωσε οτι οι πολίτες της ΤΔΒΚ έδειξαν την θέληση για το μέλλον.
Ενημέρωση απο τον Γκιούλ στον Ερντογάν
Ο Γκιούλ όπως είπε ο Τσιτσέκ θα ενημερώσει τον Ερντογάν αύριο σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το κυπριακό. Επίσης σημείωσε οτι μετά την ανάλυση των απόψεων το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά.

Vatan


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2004, 10:19:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η πολιτική και πάλι στο προσκήνιο

Η Βόρεια Κύπρος μπήκε στο νέο χρόνο αναζητώντας νέα κυβέρνηση. Και επειδή χθές ήταν επίσημη αργία δεν υπήρχε οποιαδήποτε συνάντηση ενώ αναμένεται απο σήμερα να αρχίσουν οι συζητήσεις και οι συναντήσεις.

Η πολιτική και πάλι στο προσκήνιο
Στις γενικές εκλογές που έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ διαφαίνεται ισοψηφία στην βουλή ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά με 25 έδρες υπάρχει το ερώτημα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση και κατα πόσο θα υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Ο πρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που εξασφάλισε 19 έδρες στις 29 Δεκεμβρίιου πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απο τον πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς. Και πρέπει σύμφωνα με το σύνταγμα μέσα σε 15 μέρες να προτείνει στον πρόεδρο την σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.
Ο Ταλάτ αφού πήρε την εντολή συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο της Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας στις 30 Δεκεμβρίου. Στην συνάντηση επανέλαβαν την δέσμευση τους για συνεργασία και ο Ταλάτ τόνισε οτι αναζητά την φόρμουλα για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που να μην απειλείται απο τον κίνδυνο να έχει χαλαρή πλειοψηφία. Ο Ακκιντζί απο την άλλη τόνισε οτι η κυβέρνηση μπορεί να αποτελείται απο την Κίνηση Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Ρεπουπλικανικό και Δημοκρατικό Κόμμα κάτι όμως που δεν θέλει το Δημοκρατικό Κόμμα.
Απο την άλλη ο Ταλάτ είχε και μια δεύτερη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Το κόμμα θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει κατα πόσο θα συμμετέχει στην κυβέρνηση με τον Ταλάτ. Απο την άλλη το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι το δεύτερο κόμμα και επειδή έχει 18 έδρες στη βουλή δυσκολεύει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Ο στόχος λύση πριν απο την 1η Μαϊου
Τόσο το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα όσο και η Κίνηση Ειρήνης και Δημοκρατίας υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης μετά απο συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη στην Ε.Ε. ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα προτιμά συμμαχία Ρεπουπλικανικού και Εθνικής Ενότητας. Απο την άλλη ο Σερτάρ Ντενκτάς στις 30 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε στη Νότια Κύπρο τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για συναντήσεις. Ο Ντενκτάς που τόνισε οτι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι δύσκολος τόνισε οτι θεωρεί το κόμμα του το κόμμα κλειδί και οτι αν υπάρχει ισοψηφία το καθήκον τους είναι να δώσουν λύση ανάβοντας το πράσινο φως για συμμετοχή του κόμματος του στις διεργασίες. Απο την άλλη ο Ταλάτ την τελευταία μέρα του 2003 συναντήθηκε με τον Ντενκτάς και σε μια συζήτηση 2 ωρών είπαν οτι δεν αποαφάσισαν για το τι θα κάνουν. Ενώ ο Ντενκτάς έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ είπε οτι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις οδηγίες της Τουρκίας για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο Ταλάτ άρχισε τις διεργασίε ςπεριμένοντας την απάντηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη θέση του κόμματος του. Και απο την άλλη ο Ντενκτάς προτιμά κυβέρνηση Ταλάτ και Κόμματος Εθνικής Ενότητας με συνολικό αριθμό 37 εδρών.


Yeniduzen


THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2004, 10:21:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Υπάρχει εθνική συναίνεση για το κυπριακό διαμηνύει ο Ερντογάν.

Δίδουν και παίρνουν τα σενάρια για το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα. Ενώ οι επαφές του εντολοδόχου ψευδοπρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις αποκαλύπτει την τακτική που θα ακολουθήσει ο Σερτάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Σερτάρ σε πρώτο στάδιο θα απορρίψει την πρόταση Ταλάτ για συνασπισμό.

Στη συνέχεια η εντολή θα δοθεί στον Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος όμως δεν θα μπορέσει να σχηματίσει λεγόμενη κυβέρνηση, οπότε η εντολή θα δοθεί για δεύτερη φορά στον Ταλάτ. Στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν ο Σερτάρ Ντενκτάς θα αξιώσει τις μισές ''υπουργικές θέσεις'' και εγγυήσεις ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα παραμείνει συνομιλητής για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, η ''Κίπρισλι'' κάνει λόγο για τετρακομματική παράνομη κυβέρνηση, η οποία και θα υλοποιεί τις αποφάσεις της εθνικής πολιτικής του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εθνική πολιτική θα ασκείται από την λεγόμενη εθνική κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν και τα τέσσερα κόμματα. Αναφέρει επίσης ότι στη θέση του διαπραγματευτή θα παραμείνει ο Ραούφ Ντενκτάς ή η λεγόμενη εθνική διαπραγματευτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Ντενκτάς.
Αν δεν αποδώσει το σενάριο αυτό, γράφει η εφημερίδα, η Τουρκία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Ντενκτάς και τα τ/κ κόμματα θα ασχολούνται με τις πρόωρες εκλογές''.
Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες των τεσσάρων Τ/Κ πολιτικών αρχηγών και του κατοχικού ηγέτη και γράφει ότι η Άγκυρα επιθυμεί η πεντάδα αυτή να καταστεί λεγόμενη εξουσία στο ψευδοκράτος.
Σημειώνεται ότι στη 1.30 ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντάται με τον Σερντάρ Ντενκτάς στο πλαίσιο των επαφών για το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης.
Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μήνυμα του με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, αναφέρει ότι το 2004 θα είναι σημαντικό για τους Τουρκοκυπρίους, γιατί κατά το έτος αυτό, κατά την έκφραση του θα καθορισθεί η μοίρα τους. Πρόσθεσε ότι κατά το νέο έτος θα αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις επί των Τουρκοκυπρίων ''για να τους πάρουν, όπως ισχυρίστηκε, το κράτος τους, από τα χέρια τους''.
Στην Άγκυρα, το υπουργείο εξωτερικών, με γραπτή ανακοίνωση επιχείρησε να τερματίσει τη σεναριολογία γύρω από την ετοιμασία σχεδίου λύσης ή προτάσεων της Άγκυρας για το Κυπριακό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάνει τις επιβαλλόμενες προετοιμασίες που θα βοηθήσουν στον καθορισμό της θέσης της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες.
Τα αποτελέσματα θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχών και των ανώτατων βαθμίδων του Τουρκικού κράτους προς αξιολόγηση. Στη συνέχεια προβλέπεται να προσκληθούν στην Άγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς και οι άλλοι παράγοντες των κατεχομένων και να πραγματοποιηθεί μια κοινή αξιολόγηση.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι εργασίες για το Κυπριακό πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ότι έχει εξασφαλιστεί πλήρως εθνική συναίνεση, διαψεύδοντας έτσι τις φήμες που φέρουν δυσαρεστημένο το στρατιωτικό κατεστημένο με τις εργασίες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαμόρφωση διαπραγματευτικών θέσεων στο Κυπριακό.
Η τουρκοκυπριακή εθνικιστική εφημερίδα Βολκάν, γράφει ότι ο στρατός έχει θέσει τέσσερις όρους στους πολιτικούς σχετικά με τη μελέτη που ετοιμάζουν για τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι όροι αυτοί αφορούν τις εγγυήσεις, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, τις περιουσίες και το εδαφικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρκικός στρατός θεωρεί ότι επιστροφή της Μόρφου θα δημιουργήσει προβλήματα, όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και από την άποψη της ασφάλειας.


ΣημερινήTHE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2004, 10:23:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Αρχίζει η περίοδος της 1η Μαϊου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζιέπ Ταγγίπ Ερντογάν είπε οτι υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν σχετικά με τις εργασίες που συνεχίζονται για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνοντας την δέσμευση για την ίδρυση της Βόρειας Κύπρου.

Αρχίζει η περίοδος της 1η Μαϊου
Ο Ερντογάν είπε οτι "θέλουμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση που να αποδέχονται και οι δύο πλευρές για να μην υπάρχουν προβλήματα για το κυπριακό και πιστεύουμε οτι προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι την 1η Μαϊου 2004." Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πήγε στο Ορφανοτροφείο Καραμπούκ. Ο Ερντογάν που γιόρτασε μαζί τους τη νέα χρονιά τους μοίρασε δώρα και μοίρασε τη βασιλόπιτα στα παιδιά. Επίσης είπε οτι το να ασχολείσαι με παιδιά είναι μια πολύ σημαντική εργασία και χρήσιμη. Μετά απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη νέα χρονιά.
Να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Κύπρο
Σε ερώτηση κατα πόσο η Τουρκία θα επιλύσει το κυπριακό για να πάρει ημερομηνία για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είπε "εμείς μετά που δόθηκε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ περιμένουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση και θεωρούμε οτι αυτό μπορεί να γίνει. Πιστεύουμε οτι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μετά τον σχηματισμό της θα αρχίσουν οι διεργασίες σχετικά με το σχέδιο Ανάν. Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών πιστεύουμε οτι τον Μαϊο του 2994 μπορεί να επιλυθεί και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν για να υπάρχουν προβλήματα και να υπάρχει μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Και μέχρι τώρα οι διπλωμάτες μας μαζί τους στρατηγούς εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. Και οι ετοιμασίες αυτές θα διαφανούν. Με αυτές τις προσπάθειες με ενημέρωσαν. Και έχουμε ερωτήσεις για αυτή την ενημέρωση. Μετά που θα οριστικοποιηθεί αυτή η ανάλυση πιστεύουμε οτι θα οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα και θα πάρουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών. Γνωρίζετε οτι έχουμε ένα πακέτο μεταρυθμίσεων. Το οποίο και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Πιστεύουμε οτι μπορούμε να το κάνουμε. Κάναμε πολλά βήματα. Και θα κάνουμε το καθήκον μας."
Ο Ερντογάν που δήλωσε οτι είναι αποφασισμένη η Τουρκία να αρχίσουν οι ενταξιακές τον Δεκέμβριο του 2004 είπε οτι "κάθε φορά λέμε αυτό οτι δεν ειναι το τέλος του κόσμου. Με όσα κάνουμε η χώρα μας δεν θα χάσει τίποτα. Και πιστεύουμε οτι οι άνθρωποι μας έχουν κάτι να κερδίσουν. Και σε αυτό το πλαίσιο για τις ελευθερίες έχουν σημαντικό ρόλο και τα οικονομικά θέματα. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που θα κερδίζουμε απο αυτά που έχουμε να χάσουμε."
Αυτά είπε ο στρατηγός
Ο Ερντογάν που τόνισε οτι έγιναν τα αναγκαία βήματα και έκανε γνωστό οτι η Τουρκία είναι μια δυνατή χώρα που διασφαλίζει την ασφάλεια της. Επίσης δήλωσε οτι "είμαστε σε κατάσταση που επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία στην Ε.Ε. αν βέβαια και η Ένωση αυτό θέλει." Ο Ερντογάν είπε οτι η Ε.Ε. δεν είναι μόνο θέμα της Τουρκίας αλλά είναι και προς όφελος της Ε.Ε. είπε οτι πρέπει να γίνουν αναλύσεις για το θέμα. Ο Ερντογάν σε ερώτηση κατα πόσο υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον αρχηγό τους ο Ερντογάν είπε τα εξής :"Κοιτάξτε αυτά τα λέει μια εφημερίδα σήμερα, οτι ο αρχηγός είπε αυτό. Και αυτά είναι άσχημα και είναι ντροπή. Εγώ συναντήθηκκα με τον αρχηγό. Και στην συνάντηση μας γράφτηκαν άσχημα πράγματα. Εμείς οταν εργαζόμαστε συζητούμε και είναι ψέματα αυτά που δημοσιεύονται. Αυτά τα ψέματα είναι άσχημα. Και σε καμιά χώρα κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να τα γράφει και να τα γνωρίζει αυτά. Για τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων γράφονται αυτά. Είναι άσχημα. Εμείς προχωρούμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και δεν πρέπει να υπάρχει αντίδραση επειδή έτσι θα έχουμε αποτελέσματα. Γίνονται συζητήσεις και μας ενημερώνουν. Και προχωρούμε με τις εργασίες μας. Όπως ο στρατός συννενοείται με την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπήκαμε στο 2004 και αυτή η στάση είναι λάθος."

YeniduzenTHE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/01/2004, 10:26:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Προωθούσαν Κληρίδη στη θέση Μακαρίου

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1973

Το Φεβρουάριο του 1973 το Λονδίνο ζητούσε από τον ΟΗΕ να παρέμβει προς την Αθήνα για να θέσει υπό έλεγχο τον Γρίβα

ΠΡΟΤΑΞΗ
Το Λονδίνο δήλωνε αδυναμία να στηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ενώ εκτιμούσε ότι επίκειτο νέα δολοφονική απόπειρα εναντίον του


Εγγραφα του Φόρεϊν Οφφις για το 1973 που αποδεσμεύτηκαν ύστερα από 30 χρόνια αναφέρονται στην τότε ταραγμένη περίοδο στην Κύπρο με ειδικότερες αναφορές στην πιθανότητα νέας δολοφονικής απόπειρας κατά του τότε Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στα έγγραφα αναφέρεται ότι γύρω στα μέσα του 1973 η Βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία άρχισε να προβληματίζεται σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υπονομευτικής δραστηριότητας από την πλευρά του Γρίβα γύρω από την πιθανότητα να ζητούσε ο Πρόεδρος Μακάριος βοήθεια από τη Βρετανία για αντιμετώπιση της κατάστασης και την απάντηση που έπρεπε να δοθεί σε μια τέτοια υποτιθέμενη περίπτωση.


Για να πάρει από τη Βρετανική στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής την απάντηση ότι τέτοια παρέμβαση θα ήταν τόσο δύσκολη που θα ''καταντούσε'' σχεδόν αδύνατη. Εγγραφο του τότε αναπληρωτή υπάτου αρμοστή στη Λευκωσία απευθυνόμενο στον στρατιωτικό διοικητή Μέσης Ανατολής στρατάρχη Οστιν ημερομηνίας 23 Ιουλίου ένα χρόνο πριν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή αναφέρεται σε ένα σενάριο επιθέσεων από την πλευρά του Γρίβα για την αποτροπή συμφωνίας στις διακοινοτικές συνομιλίες που διεξάγονταν από τον Ιούνιο του 1968, μεταξύ του κ.Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επεμβαίνει εναντίον του Γρίβα και ενώ αναμένεται επέμβαση από την Τουρκία ο Μακάριος ζητεί από τη Βρετανία παρέμβαση για προστασία σημαντικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων και για αποκατάσταση της τάξης. Σε έγγραφο αναφέρεται ότι ένα τροποποιημένο σενάριο διαλαμβάνει ότι η επίθεση Γρίβα μπορεί να περιλαμβάνει δολοφονία του Μακαρίου και διαδοχή του από τον Κληρίδη και παρατηρείται ότι η όλη κατάσταση θα είναι παράνοια. Η απάντηση του στρατάρχη που δόθηκε στις 8 Αυγούστου ανέφερε ότι '' αποτελεσματική επέμβαση με τις διαθέσιμες στις κυρίαρχες βάσεις δυνάμεις θα ήταν εκτός δυνατότητας και ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση μιας απόφασης ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες θα θέλαμε να δεχθούμε '',ο προβλεπόμενος χρόνος για ενισχύσεις θα είναι τέτοιος ώστε να καθιστά μια επέμβαση αμφίβολη''. Οι ανησυχίες των βρετανών για την κατάσταση στην Κύπρο παρουσιάζονταν αυξημένες από πολύ νωρίτερα: Εγγραφο του Φόρεϊν Οφις ημερομηνίας 23ης Φεβρουαρίου 1973 ανέφερε ότι ο υπουργός ανησυχούσε «για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ του στρατηγού Γρίβα και του Αρχιεπισκόπου και ενόψει του ότι θα απουσίαζε για μια βδομάδα ήθελε να βεβαιωθεί ότι τα προβλεπόμενα για συνθήκες έκτακτης ανάγκης μέτρα είναι εκσυγχρονισμένα''. Στις 8 Φεβρουαρίου 1973 λίγο πριν από την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου πάλι στην προεδρία το Λονδίνο ζητούσε από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να παρέμβει προς την Αθήνα για να θέσει υπό έλεγχο τον Γρίβα. Οι ανησυχίες για την τύχη του Μακαρίου απασχολούσαν τους Βρετανούς και σε ανώτατο επίπεδο. Εγγραφο της 1ης Νοεμβρίου 1991 αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Εντουαρτ Χηθ ανησυχούσε για την κατάσταση στην Κύπρο δεδομένου ότι '' με τον Μακάριο στην εξουσία τα βρετανικά συμφέροντα είναι διασφαλισμένα''. Το έγγραφο διατύπωνε το ερώτημα ''αν κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε τη δολοφονία''. Εξάλλου, έγγραφο της πρωθυπουργίας ημερομηνίας 11ης Φεβρουαρίου 1972 αναφέρεται στη διακοίνωση του τότε πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Παναγιωτάκου προς τον πρόεδρο Μακάριο, εκείνης της ημέρας με την οποία μεταξύ άλλων εζητείτο και αποχώρηση του από την εξουσία και η διαδοχή του από τον Γλαύκο Κληρίδη πρόεδρο της βουλής. '' Ο ίδιος ο Κληρίδης μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο έτοιμος να συνεργαστεί με την ελληνική παράκληση όπως ο αρχιεπίσκοπος παραδώσει την εξουσία'', αναφέρει το έγγραφο το οποίο συνεχίζει. '' Το Φόρεϊν Οφις αποφεύγει να ασκήσει επί του παρόντος μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα διότι αν η μεταβίβαση εξουσίας προς τον Κληρίδη μπορούσε να γίνει ειρηνικά η προοπτική για διευθέτηση των διαφορών στην Κύπρο θα βελτιωθεί. Επίσης, η εισαγωγή όπλων από τον Αρχιεπίσκοπο (αναφορά στην εισαγωγή τσεχοσλοβακικών όπλων) δεν είναι βοηθητική. Μια παρόμοια ενέργεια το 1966 προκάλεσε μεγάλη διαμάχη. Η κατάσταση όμως πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά. Ενα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες μιλώντας στο Μακάριο φαίνεται να ομολόγησαν για πρώτη φορά ότι ο Γρίβας δρα υπό τον έλεγχο τους από την Αθήνα''. Εν τω μεταξύ, πληθώρα στοιχείων επιβεβαίωσαν την εκδοχή ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της Κύπρου Φαζίλ Κουτσιούκ όσο και ο βουλευτής Μπερπέρογλου απέσυραν τις υποψηφιότητες τους για την αντιπροεδρία, ύστερα από πιέσεις της Αγκυρας, κυρίως των στρατιωτικών, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί στην αντιπροεδρία ο Ραούφ Ντενκτάς.


Πολίτης ΑΠΕ

THE TRUTH IS OUT THERE.THE TRUTH IS FRONT OF YOUR EYES.OPEN YOUR EYES TO SEE IT. DON'T STAY BLIND.TRY.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:09:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Είναι μυστήριο ή συμφωνία;

Ο πρόεδρος Ραούφ Ντεντκάς την περασμένη Δευτέρα αρχίζοντας να συναντά το κόμμα που εξέλεξε τους λιγότερους βουλευτές δέχθηκε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ταλάτ.

Είναι μυστήριο ή συμφωνία;

Εντολή στον Ταλάτ
Ο κύριος Ταλάτ αφού αποδέχθηκε την εντολή το επόμενο πρωί της Τρίτης συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο της Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας και μετά με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για ανταλλαγή απόψεων για τον σχηματσιμό κυβέρνησης χωρίς να υπάρχει καμιά συμφωνία. Και εδώ και 30 χρόνια ο Σερτάρ Ντενκτάς για πρώτη φορά πήγε στη Νότια Κύπρο και την Τετάρτη συναντήθηκαν οι δύο τους για να συζητήσουν το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι πιθανότητες
Υπάρχει συζήτηση για το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής απο τα ΜΜΕ κάτι που υποστηρίζει και ο τύπος της Τουρκίας. Και δεν είναι ξεκάθαρα μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Γιατί απο την συμμετοχή των κομμάτων και ποιών κομμάτων θα εξαρτηθούν πολλά. Δηλαδή Ρεπουπλικανικό Κόμμα Κίνηση Ειρήνης και Δημοκρατίας και Δημοκρατικό, ενώ κάποιοι θέλουν κυβέρνηση Ρεπουπολικανικού και Εθνικής Ενότητας απο την άλλη το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης απο Ρεπουπλικανικό και Δημοκρατικό προυποθέτει την στήριξη Ειρήνης και Δημοκρατίας. Απο την άλλη ο Έρογλου μετά τις εκλογές είπε οτι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση υπο τον Ταλάτ. Και στην προεκλογική εκστρατεί η στάση του στο σχέδιο Ανάν ήταν αντίθετη και αρνητική ενώ δεν υποστηρίζει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί λύση μέχρι τον Μαϊο του 2004 κάτι που κάνει τον λαό να μην τους έχει εμπιστοσύνη. Και ειδικότερα την περασμένη Παρασκευή ο Έρογλου στο πλαίσιο των διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης απέστειλε επιστολή στον Ταλάτ με σκοπό να πάρει απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο Ανάν. Στην επιστολή παρά του οτι δεν δίνεται ξεκάθαρα θετική ή αρνητική απάντηση δεν μπορούμε να αναμένουμε κάτι θετικό. Το Ρεπουπλικανικό Κόμμα συνεδρίασε το Σάββατο για να εξετάσει την επιστολή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας
και ενώ ανέμενε την απάντηση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας αυτή θα γίνει γνωστή μέχρι τις 11.00 σήμερα. Και οταν γίνει γνωστή θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι εργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλά αυτό που φαίνεται είναι οτι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εξαιτίας των εδρών του θέλει να βγεί κερδισμένο παρά την αντίθετη άποψη που έχει για την περίοδο μέχρι την 1η Μαϊου.
Η κατάσταση στο Δημοκρατικό Κόμμα
Και πάλι μετά τις εκλογές ο κύριος Σερτάρ Ντενκτάς είπε οτι υποστηρίζει σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα σε Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Ρεπουπλικανικό η έστω κυβέρνηση με την συμμετοχή και των τεσσάρων ενώ μετά τις απαντήσεις του Κόμματος Εθνικής Ενότητας θα διαμορφώσει στάση. Την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας ο Σερτάρ Ντενκτάς δεν είπε ούτε ναι ούτε όχι στο σχέδιο Ανάν αλλά στο πλαίσιο αλλαγών που προτάθηκαν απο την Τουρκία έδωσε θετικά σημάδια στο Ρεπουπλικανικό Κόμμα για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στον ίδιο, το Ρεπουπλικανικό με την στήριξη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας ενώ αναμένεται να δεί θετικά αυτό το ενδεχόμενο
Μυστήριο
Αλλά η κατάσταση για το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να είναι επικίνδυνη γιατί το Ρεπουπλικανικό Κόμμα δεν είναι το κόμμα κλειδί και δεν θα μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα αν δεν έχει ισχυρή στήριξη. Όπως είναι γνωστό το Ρεπουπλικανικό Κόμμα δεν στηρίζει το ενδεχόμενο συμμετοχής των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικού με την συμμετοχή της Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας. Στην περίπτωση που ο Σερτάρ Ντενκτάς σχηματίσει κυβέρνηση με το Ρεπουπλικανικό ας δούμε την μπορεί να γίνει. Μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και με την συμμετοχή της Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας. Αν ο πρόεδρος δεν αποδεχθεί κάτι τέτοιο θα δώσει την εντολή στον Έρογλου ο οποίος αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές. Και αν γίνει αποδεκτή η κυβέρνηση Ρεπουπλικανικού Κόμματος και Κίνησης Ειρήνης και Δημοκρατίας απο τον πρόεδρο θα πρέπει να δώσει την στήριξη του και το Δημοκρατικό Κόμμα κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο. Όμως για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει αυτό να γίνει αποδεκτό και απο τον πρόεδρο Ντενκτάς. Τι θα γίνει σε μια τέτοια κατάσταση;
Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε λίγο ειδικότερα την στάση της Τουρκίας θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία της 1η Μαϊου 2004 και κατα πόσο θα παρουσιαστούν και πάλι οι πιθανότητες για λύση. Έτσι για αυτό τον λόγο όλοι αναμένουν την απόφαση του Σερτάρ Ντενκτάς κάτι που θα οριστικοποιήσει και την στάση του για τον Ταλάτ αλλά και για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Συμφωνία
Ειδικότερα αν υπάρχει μια κυβέρνηση που υποστηρίζει λύση απο τα κόμματα Ρεπουπλικανικό, Δημοκρατικό και Κίνηση Ειρήνης και Δημοκρατίας. Δεν ξέρω εσείς τι λέτε; Μυστήριο ή συμφωνία; Οι επόμενες μέρες θα φέρουν ενώπιον μας πολλά προβλήματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορέσουμε να δούμε την αναγκαιότητα για εξεύρεση λύσης εμείς οι Τουρκοκύπριοι θεωρώντας οτι έτσι και η Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει στην Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους λόγους την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση η θα συνεχιστεί το μυστήριο και η αβεβαιότητα.
Και εγώ αν σχηματιστεί κυβέρνηση με τον Σερτάρ Ντενκτάς θα πρέπει να διασφαλιστεί η εξεύρεση λύσης και πιστεύω οτι ο κύριος Ταλάτ θα σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην λύση. Και δεν θα συγχωρεθούν τα λάθη και η αβεβαιότητα στην βουλή με τα όποια εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την επίτευξη λύσης. Για αυτό για να είναι φωτειμό το μέλλον της κοινωνίας θα πρέπει να υποστηριχθεί το Ρεπουπλικανικό Κόμμα γιατί θα ζητηθεί λογαριασμός για το τι θα γίνει αν δεν οδηγηθούμε πουθενά και συνεχίσουν να υπάρχουν εμπόδια.

Yeniduzen | Mehmet ÇAĞLAR (Limit)


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:11:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Στην Ευρώπη, θετικά και διεκδικητικά

Όλες οι φετινές ευχές με την έλευση του νέου έτους έχουν μια κοινή συνισταμένη, ότι φέτος θα είναι η χρονιά της Κύπρου. Δεν διαφωνώ ποσώς και προσχωρώ σ’ αυτό το ευχολόγιο, όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν αρκούν μόνο οι ευχές για να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στη μεγάλη Ευρώπη ή να προωθήσουμε την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Ιδιαίτερα για την πορεία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ολοκλήρωση αυτής της πορείας απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ακόμα δεν πατήσαμε και με τα δύο πόδια στις Βρυξέλλες κι άρχισε να αναπτύσσεται η εσφαλμένη και ζημιογόνα προσέγγιση ότι για ό,τι στραβό και λανθασμένο συμβαίνει στον τόπο μας ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς εφευρέθηκε αυτή η «βολική» θέση για να καλύψουν κάποιοι τις αδυναμίες, τα λάθη, τις παραλείψεις και τα δικά τους αμαρτήματα, χρησιμοποιώντας την «ανυπεράσπιστη» Ευρωπαϊκή Ένωση ως το άλλοθι και τον «αποδιοπομπαίο τράγο».

Σίγουρα, υπήρξαν ζητήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε ντιρεκτίβες, νομοθεσίες κι απαρέκκλιτες πρόνοιες κι όλα αυτά όχι στο πλαίσιο τιμωρίας που εφαρμόζει η Ευρώπη αλλά με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πρόθεση για εκσυγχρονισμό, διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων του καταναλωτή και γενικά στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι, γνώριζε και η πολιτεία και το κράτος για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές έγκαιρα και δεν ευθύνεται η Ευρώπη εάν δεν υπήρξε εντατική ενημέρωση, πληροφόρηση και στήριξη των επηρεαζομένων για να εναρμονισθούν με τις απαιτήσεις της Ευρώπης.

Δεν φταίει σήμερα η Ευρώπη για την ακρίβεια, για τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος, τις διαρθρωτικές αδυναμίες, το γραφειοκρατικό τέρας και τις αρρυθμίες του κυπριακού κράτους, το έλλειμμα πληροφόρησης του πολίτη για την Ε.Ε. κ.ά.

Αντί λοιπόν να μεμψιμοιρούμε, να γκρινιάζουμε, να αναπτύσσεται δυστυχώς επικίνδυνα «ευρωσκεπτικισμός» και να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά χωρίς να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο, πρέπει πιστεύω να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε την Ε.Ε. ως μια μεγάλη θετική πρόκληση, όπου η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει το καλύτερο. Ν’ αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη κι από τη θετική της πλευρά, όπου έχουμε τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουμε σ’ όλες τις εκφάνσεις της. Να την αντιμετωπίσουμε ως πεδίο διαλόγου, δυναμικής διεκδίκησης, εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης κι ανάπτυξης. Να προσεγγίσουμε και την άλλη όψη της Ευρώπης, την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτών και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Η μικρή Κύπρος έχει την προοπτική να πετύχει πολλά στην Ενωμένη Ευρώπη, εάν διεκδικήσει με θετική πρόθεση κι όχι με αμφιταλαντεύσεις και κλαυθμυρισμούς...

Σημερινή | Λευτέρη ΧριστοφόρουΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:12:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τελευταία’ εβδομάδα στην κυβέρνηση!

Με την ανάθεση της εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, στις 29 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ραούφ Ντενκτάς στο γενικό πρόεδρο του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος-Ενωμένες Δυνάμεις (CTP-BG) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, [οι εργασίες για την αναζήτηση κυβέρνησης που την προηγούμενη εβδομάδα έμεινε χωρίς αποτέλεσμα θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα].


‘Τελευταία’ εβδομάδα στην κυβέρνηση!
Με την ανάθεση της εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, στις 29 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Ραούφ Ντενκτάς στο γενικό πρόεδρο του Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος-Ενωμένες Δυνάμεις (CTP-BG) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, [οι εργασίες για την αναζήτηση κυβέρνησης που την προηγούμενη εβδομάδα έμεινε χωρίς αποτέλεσμα θα συνεχιστούν την προσεχή εβδομάδα].
Σήμερα οι εργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα μπουν στη δεύτερη εβδομάδα και η απάντηση που αναμένεται να δώσει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας στο CTΡ το αργότερο ως τις 11 θα δώσει νέα κατεύθυνση. Σύμφωνα με το σύνταγμα τα άτομα που αναλαμβάνουν το καθήκον του σχηματισμού κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέσα σε 15 μέρες. Ο Ταλάτ, στην ανακοίνωση που έκανε προχτές μετά από τη συνάντηση του κεντρικού συμβουλίου του CTΡ, είπε ότι το κόμμα του αξιολόγησε τις νέες ερωτήσεις που πήρε από το UBP ως απάντηση στις ερωτήσεις του για τη σύσταση κυβέρνησης· γνωστοποίησε ότι το κόμμα του επανέλαβε εγγράφως τις ερωτήσεις του για τη σύσταση κυβέρνησης στο UBP λέγοντας ότι περιμένει απάντηση μέχρι σήμερα στις 11.
Το CTP-BG σήμερα στις 12 θα συναντηθεί με το Κίνημα Ειρήνη και Δημοκρατία. Το CTP-BG θα συναντηθεί και με το Δημοκρατικό Κόμμα ωστόσο η ώρα της συνάντησης θα γνωστοποιηθεί σήμερα.
Στο πλαίσιο των εργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης το CTP προχτές το βράδυ έδωσε κάποιες ερωτήσεις στο UBP και πήρε ως απάντηση κάποιες άλλες εωτήσεις, στις οποίες δεν έδωσε απάντηση αξιολογώντας τις ως ‘στοχεύουσες σε χάσιμο χρόνου, μη σοβαρές, ασυνάρτητες, εξυβριστικές, χλευαστικές’· ο γενικός πρόεδρος του UBP πρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου χαρακτήρισε τη στάση αυτή του CTP ‘βγάζει την μπάλα άουτ’ και κατέγραψε ότι την έγγραφη επανάληψη των ερωτήσεων του CTΡ θα αξιολογήσουν στα αρμόδια όργανα.


Yeniduzen

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:13:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τον Ντενκτάς επιθυμεί η Αγκυρα ως διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων για το Κυπριακό

Επιφυλάξεις στη Λευκωσία

Άγκυρα: Η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει ο Ντενκτάς επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Επιφυλάξεις για την ημερομηνία - ορόσημο της 1ης Μαΐου εκφράζει η Λευκωσία. «Επιθυμούμε ζωηρά ο Ντενκτάς να διευθύνει τις συνομιλίες ως επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, γιατί είναι ο ηγέτης της κοινότητας και, ως ηγέτης, είναι αυτός που πρέπει να το κάνει» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk.

Επιφυλάξεις στη Λευκωσία
Οι ηγέτες των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων -ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ- εκτιμούν ότι το ορόσημο της 1ης Μαΐου επενεργούν ως παράγοντες για λύση του Κυπριακού, ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για τις εξελίξεις λόγω της αρνητικής στάσης του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου στην Αγκυρα. Με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «'Χαραυγή» οι ηγέτες των τριών κομμάτων αναλύουν τις προοπτικές για λύση σε σχέση με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι από ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς υπάρχει πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στη λεγόμενη Βουλή, δίνει στον Ραούφ Ντενκτάς τη δυνατότητα να παραμείνει ρυθμιστής της κατάστασης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το χρονικό σημείο της 1ης Μαΐου επενεργεί ως καταλύτης στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά την αποδοκιμασία της πολιτικής Ντενκτάς στις εκλογές στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε δε ότι στόχος των τουρκοκυπριακών κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς είναι να λυθεί το Κυπριακό στη βάση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το ισοδύναμο σε έδρες αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα παρέχει στην Αγκυρα και στον Ντενκτάς τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχοι στη διαμόρφωση των μεγάλων αποφάσεων για το κυπριακό.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να τοποθετηθεί επί της επιστολής που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό για το Κυπριακό και περιορίστηκε να πει ότι το περιεχόμενό της θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε, ωστόσο, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες οποτεδήποτε κληθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύσκεψη στην Ουάσινγκτον
Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο της Κυριακής αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συσκέψεις για το Κυπριακό.
Στις συσκέψεις θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον και ο ειδικός συντονιστής Τόμας Γουέστον.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συσκέψεις θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που θα κάνουν οι Αμερικανοί για επανάληψη των συνομιλιών εν όψει και της συνάντησης Μπους-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου.

Φιλελεύθερος | ΑΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:15:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Κοινός ο αγώνας με τους Τ/κ νέους

Ψήφισμα της ΕΔΟΝ


Το 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, το οποίο συνήλθε από τις 2 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2004 απευθύνει προς τους Τουρκοκύπριους νέους θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης. Η ΕΔΟΝ παραμένει πιστή στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και συνεχίζει τις προσπάθειες της για εμβάθυνση και επέκταση αυτής της πολιτικής.

Σε ψήφισμα που ενέκρινε το 14ο Συνέδριό της, η ΕΔΟΝ χαιρετίζει την εκφρασθείσα βούληση της τ/κ κοινότητας, η οποία, αν υπήρχαν συνθήκες πραγματικά ελεύθερης έκφρασης, σίγουρα θα καταγραφόταν πανηγυρικά, όπως πανηγυρικά είχε καταγραφεί και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Τ/κ συμπατριωτών μας. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, αναφέρει, είναι έκφραση καταδίκης της διχοτομικής πολιτικής Ντενκτάς και της επεκτατικής φιλοσοφίας και πολιτικής της Αγκυρας. Είναι έκφραση της επιθυμίας για χειραφέτηση της τ/κ κοινότητας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας. Είναι έκφραση απόρριψης της λύσης δύο κυρίαρχων κρατών και ταυτόχρονα απερίφραστη έκφραση υποστήριξης προς λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η Αγκυρα πρέπει να λάβει το μήνυμα που έστειλαν και μέσα από τη ψηφοφορία οι Τ/κ και επιτέλους να διαφοροποιήσει την πολιτική της για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού. Το μήνυμα των Τ/κ πρέπει να αξιοποιηθεί και από το διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει καθήκον να ασκήσει την πίεση και την επιρροή του στην Αγκυρα και στον Ρ. Ντενκτάς για να αλλάξουν την πολιτική τους και να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΔΟΝ χαιρετίζει την πάλη των Τ/κ συμπατριωτών μας, τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους και την «εκλογική» μάχη που έδωσαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι το τέλος του αγώνα. Ο αγώνας για τη λύση του Κυπριακού, ο κοινός αγώνες Ε/κ και Τ/κ για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να συνεχιστεί με πίστη στις δυνάμεις του λαού μας.

Θεωρούμε την υιοθέτηση και υλοποίηση για πρώτη φορά από την Κυπριακή Δημοκρατία πακέτου μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων, ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για την καλλιέργεια της κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού».

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι η επαναπροσέγγιση και ο κοινός αγώνας είναι για την ΕΔΟΝ πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Σήμερα η ανάγκη για συνεργασία και κοινό αγώνα ανάμεσα στους προοδευτικούς νέους και στις δύο κοινότητες είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Κοινός αγώνας και ανειρήνευτος πόλεμος κατά του εθνικισμού - σοβινισμού, ο οποίος αν και βρίσκεται σε μερική υποχώρηση, φροντίζει συχνά πυκνά να αποδεικνύει ότι η κοιλιά του φιδιού είναι ακόμα γόνιμη. Κοινός αγώνας και ανειρήνευτος πόλεμος κατά των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι και στο παρελθόν συνέβαλαν τα μέγιστα στο μοίρασμα της πατρίδας και του λαού μας, αλλά και σήμερα προβαίνουν σε απαράδεκτα σχέδια προωθώντας στην Κύπρο τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα. Κοινός αγώνας κατά της διχοτόμησης, απότοκο του εθνικισμού - σοβινισμού, του ιμπεριαλισμού και των ξένων, παράνομων επεμβάσεων.

Σήμερα, λοιπόν, επιβάλλεται μέσα σε πλαίσια συναγωνιστικότητας και αδελφοσύνης Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί νέοι, οι δυνάμεις υπέρ της λύσης, να εντείνουμε τη συνεργασία μας, αλλά κυρίως να εξετάσουμε περαιτέρω την ενίσχυση του κοινού μας αγώνα για μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη, μέλος της Ε.Ε., μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Σε αυτό τον κοινό αγώνα η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί.


Χαραυγή


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.
ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/01/2004, 10:18:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Υπάρχουν πολλά που αναμένουμε απο το αύριο

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποιες πολιτικές εξελίξεις. Και τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να έχουν σκοπό να παρεμβάλουν εμπόδια. Καιι οι άνθρωποι μέσα απο τις συναυλίες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις διακοπές του ηλεκτρισμού βγήκαν στην σκηνή με τους δημάρχους λέγοντας "ο πρόεδρος στο προεδρικό με τις ανέσεις του και εσείς εδώ στο σκοτάδι" και αν δούμε αυτά τα λόγια υπάρχουν πολλά θέματα.

Υπάρχουν πολλά που αναμένουμε απο το αύριο
Σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους γίνονται αυτές οι επιθέσεις με σκοπό να κάνουν το κράτος να καταρρεύσει, να το αποδυναμώσουν αλλά αυτό δεν θα το πετύχουν. Πριν δύο χρόνια άνοιξαν κάποιες υπηρεσίες και πριν απο δύο μήνες είδαμε αυτά τα γεγονότα σε σχέση με τις διακοπές του ηλεκτρισμού και είδαμε οτι έγιναν προσπάθειες αλλά τέτοια πράγματα εγκυμονούν κινδύνους. Και επειδή το αποχετευτικό συγκεντρώνεται στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς εκεί η μυρωδιά είναι ανυπόφορη και δεν θέλω να πω τι σκέφτονται. Τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και όλες αυτές διαφάνηκαν σαν θυμός για τα κόμματα της εξουσίας στην κάλπη. Και με αυτή την συμπεριφορά να πάψουν να υφίστανται τα προβλήματα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων άρχισαν οι επιθέσεις δεξιά και αριστερά και αυτό μετατράπηκε σε κρίση ταυτότητας. Και επειδή δεν υπάρχει διέξοδος η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αυτά τα υπομένει. Και φαίνεται οτι είναι πολλά που αναμένουμε απο το αύριο. Περιμένετε για να τα δούμε.

Birlik | Adnan IŞIMAN (Dünya Hali)


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2004, 19:24:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το καθεστώς δεν αλλάζει. Βγείτε στους δρόμους και φωνάξτε ο στρατηγός στην Ούρφα

Δεν είπατε να παραιτηθεί ο Ντενκτάς; Και οτι δεν θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους ούτε το πακέτο ούτε και τα λεφτά της Άγκυρας; Και δεν σκεφτήκατε να σωθείτε απο την ζωή που εξαρτάται απο την Τουρκία. Και επειδή πιστεύουμε οτι είμαστε διαφορετικοί απο τα ζώα στην μάντρα για μια ανθρώπινη ζωή δεν είπαμε φτάνει πια και βγήκαμε στους δρόμους;

Το καθεστώς δεν αλλάζει. Βγείτε στους δρόμους και φωνάξτε ο στρατηγός στην Ούρφα
Διεθνές δίκαιο. Δεν δώσατε αγώνα στις πλατείες φωνάζοντας ειρήνη, λύση και Ε.Ε. Αυτοί που έλεγαν οτι δεν ήταν δυνατό με τον Ντενκτάς. Αυτοί που έλεγαν οτι ο Ντενκτάς δεν μας εκπροσωπεί τώρα τον διατηρούν στην θέση του μαζί με το καθεστώς της Άγκυρας. Λέγοντας για εσάς. Και λένε οτι θα καταρρεύσουν και ετοιμάζονται να εκπροσωπούνται απο καθεστώς. Εσείς με αυτούς τους όρους κάθονται απο κοινού και ίσως θα έχουν αυτή την συνεργασία με τον Ντενκτάς. Και τα προβλήματα σας θα τα λύσετε στους δρόμους και τις πλατείες.
Και κλείνοντας τις κάλπες η θέληση των Τουρκοκυπρίων για αυτούς που τους εκπροσωπεί το καθεστώς θα διαφαινόταν απο προηγουμένως. Και θα έκαναν την αποστολή τους. Εμείς για μέρες το λέγαμε αυτό. Και αυτές οι δυνάμεις έγραφαν οτι θα επιλύσουν το πρόβλημα με την ηγεσία τους και θα εξέφραζαν την θέληση του λαού. Αλλά μας κατηγόρησαν οτι διαταράσσουμε τα ήθη. Και μας επίκριναν οτι προκαλούμε ανστάτωση. Και εσείς μας είπατε οτι κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας. Αλλά αυτοί εξετέλεσαν την αποστολή τους. Εμείς για μέρες λέγαμε οτι αυτό ήταν έτσι. Και εσείς γνωρίζετε γιατί ήταν έστι. Και ακόμα δεν υπάρχει διαφορά για το θέμα. Και αυτοί είναι που θέλουν να αλλάξουν την εικόνα του καθεστώτος. Κοιτάξτε ο Ντενκτάς και πάλι διαπραγματευτής. Και επειδή η Άγκυρα διέταξε να είναι έτσι. Αν η Άγκυρα διέταξε να είναι έτσι εμείς θα σκύψουμε και θα υποκύψουμε και έτσι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Έτσι ήταν το σενάριο εδώ και χρόνια. Και το οικοδόμημα των ΗΠΑ. Και το νομοσχέδιο της Αγγλίας. Γράψαμε και προσπαθήσαμε να σας προειδοποιήσουμε.
Για τον καυγά του Ουέστον με τον Ντενκτάς. Και είπαμε οτι δεν πιστεύουμε τα αντιμπεριαλιστικά λεγόμενα του Ντενκτάς . Δεν γινόταν. Αρχίσαμε να λέμε οτι δεν ήταν σωστό. Αλλά το τουρικό υπουργικό αποφάσισε. Ο Ραούφ Ντενκτάς συνομιλητής. Και ο Ταλάτ πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει λύση. Και είναι φανερό απο τώρα τι θα γίνει την 1η Μαϊου. Και δεν ακούσατε τι διέταξε το Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο;
"Εμείς θέλουμε λύση. Αλλά αν δεν υπάρχει λύση να μην είμαστε εμείς υπεύθυνοι."Καταλάβατε γιατί θα είναι ο Ταλάτ πρωθυπουργός; Επειδή είναι ο Ταλάτ που αντιπροσωπεύει τον λαό και την κοινή γνώμη. Και για αυτό δόθηκε η εντολή σε αυτόν. Έτσι το πρόβλημα μας είναι η κατοχή. Και ο καυγάς μας θα πρέπει να είναι αγώνας ενάντια σε ιμπεριαλιστές και όσους διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους. Και επειδή δεν βλέπουν οτι η κατοχή της Κύπρου διασφαλίζει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Και δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. Δεν είναι δυνατό να το καταλάβει. Και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Γι αόσους δεν το βλέπουν και θεωρούν οτι δεν βρισκόμαστε υπο κατοχή ας δούν τι σημαίνει αυτό για τις ανώτερες τάξεις. Και ας ελθουν να το αφήσουν σε μια γωνιά. Αλλά δεν γνωρίζω εσείς μπορείτε να το δείτε αυτό; Μην ξενχάτε. 80 χιλιάδες φώναζαν και τους παραπλάνησαν. Χωρίς να σκέφτονται τίποτα μετά εκτός απο την καρέκλα.


Afrika | Ali OSMAN (Periyodik)


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2004, 19:28:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η πολιτική του... σήμερα

Από τα όσα μπορέσαμε να μάθουμε για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, διαπιστώνουμε -δυστυχώς- ότι η τακτική των μικρών και πρόσκαιρων βημάτων συνεχίζεται. Ότι, δηλαδή, συνεχίζεται εκείνη η λογική της αντιμετώπισης των εξελίξεων και μόνο, και όχι της χάραξης συγκροτημένης πολιτικής με προοπτική. Η λογική του σήμερα και όχι του αύριο.
Για παράδειγμα, αποφασίζουμε ότι "δεν είναι νοητό να δεσμευτούμε σε χρονοδιαγράμματα και δημοψηφίσματα, εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το σχέδιο Ανάν". Η θέση είναι λογική. Τι θα γίνει όμως αν -στην απομακρυσμένη έστω περίπτωση- η τουρκική πλευρά αποδεχθεί αυτές τις προϋποθέσεις;


Για παράδειγμα, επαναλαμβάνουμε ότι "το σχέδιο Ανάν δεν είναι δυνατόν να υπογραφεί ως έχει". Τι θα γίνει όμως εάν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, κάποιες τουρκικές απόψεις υιοθετηθούν από τη διεθνή κοινότητα και το σχέδιο Ανάν γίνει λίγο χειρότερο;
Για παράδειγμα, λέμε ότι "θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση μέχρι το Μάιο". Δεν έχουμε όμως εκτιμήσει και αξιολογήσει ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί. Τι θα σημαίνει δηλαδή για 'μας, για την Τουρκία, για την Ε.Ε., για τις Ηνωμένες Πολιτείες η διατήρηση της εκκρεμότητας του Κυπριακού και μετά το Μάιο. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο κατά πόσο θα είναι ή όχι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες μετά το Μάιο.
Για παράδειγμα, λέμε ότι "η Τουρκία είναι αυτή που τώρα θα πρέπει να επιδείξει καλή θέληση". Αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία, ποιο περιεχόμενο θα έχει η πολυδιαφημισμένη της νέα πολιτική. Δεν παριστάνουμε τους αφ' υψηλού κριτές. Το σημειώσαμε όμως κι άλλες φορές και δεν είναι -προφανώς- δική μας η άποψη: στην πολιτική θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος για ΟΛΑ τα ενδεχόμενα. Και να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι είναι εκείνο που θα εφαρμόσει. Ποια ενδεχόμενα είναι δυνατόν να προκύψουν;
1. Η Τουρκία να πάρει την απόφαση ότι το σχέδιο Ανάν -ούτως ή άλλως- διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Και αφού διαπραγματευτεί επιπρόσθετα κέρδη, να προχωρήσει σε αποδοχή του. Τι κάνουμε; Επιμένουμε ότι αυτό το σχέδιο ως έχει δεν το υπογράφουμε;
2. Η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη τη δική μας δυστοκία, να δηλώσει έτοιμη ακόμα και για τα δημοψηφίσματα. Τι κάνουμε; Θα επιμένουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να δεσμευτούμε;
3. Η κάθε πλευρά να εγείρει στο τραπέζι των συνομιλιών τις αλλαγές που επιθυμεί και οι οποίες, όμως, δεν θα μπορούν να γίνουν "αμοιβαία αποδεκτές". Τι κάνουμε; Συμμετέχουμε στο αδιέξοδο που θα προκύψει και αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας;
Κι αν και αυτή η προσπάθεια οδηγηθεί σε ναυάγιο, διερωτηθήκαμε ποτέ ποια τροπή θα πάρουν πλέον τα πράγματα όταν το ψευδοκράτος θα έχει σαν "πρωθυπουργό" τον διεθνώς αποδεκτό Ταλάτ και όχι κάποιον Έρογλου; Χάσαμε την ευκαιρία να καθορίσουμε το πλαίσιο και τη μορφή της λύσης σε συνεργασία με την "αντιπολίτευση" των κατεχομένων όταν αυτό μπορούσε να γίνει. Θα τους μετατρέψουμε και σε αντίπαλους;

Πολίτης | ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΚΑΝΗΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2004, 19:29:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Παραδόθηκαν στον Ντενκτάς

Ακόμα μια μεγάλη μεταμόρφωση αυτού που μαχαιρώνει το λαό στην πολιτική ιστορία μας… Αυτοί που λένε ‘αδύνατον με τον Ντενκτάς’ έγιναν συνοδοιπόροι του Ντενκτάς! Ξεκίνησαν λέγοντας θα πάρουμε την ιδιότητα του διαπραγματευτή απ’ τον Ντενκτάς…


Παραδόθηκαν στον Ντενκτάς
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που επισκέφτηκε χτες το προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε μυστικά, κεκλεισμένων των θυρών με τον Ντενκτάς, είπε ότι διαπραγματευτής θα είναι ο Ντενκτάς…
Ο Ταλάτ, που δήλωσε ότι σύμφωνα με συνταγματική απόφαση τις συναντήσεις πρέπει να εκτελέσουν ο πρόεδρος της δημοκρατίας και η κυβέρνηση, ακόμα και σ’ αυτό δεν μπόρεσε να κάνει αντιληπτό στον Έρογλου γιατί έθεσε ‘τον όρο του διαπραγματευτή’…
Ο Ταλάτ και χτες ενοχοποίησε έμμεσα αυτούς που δε δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο CTP και δήλωσε ότι ο λαός δεν έδωσε σ’ αυτούς αρμοδιότητα για να πάρουν την ιδιότητα του διαπραγματευτή απ’ τον Ντενκτάς…
Ο Ταλάτ που είπε ότι πραγματοποίησε τη συνάντηση με τον Ντενκτάς με δική του επιθυμία, είπε: ‘αν σχηματίζαμε την κυβέρνηση, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δουλεύουμε κοντά με τον πρόεδρο της δημοκρατίας;’…

Afrika

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 07/01/2004, 19:31:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Μπαϋκάλ: ‘Για τη λύση στην Κύπρο πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά’
Cumhuriyet- Kuzey Kıbrıs
Ο γενικός πρόεδρος του CHP Ντενίζ Μπαϋκάλ, εκφράζοντας την ευχή να πετύχει αμέσως η λύση στην Κύπρο, είπε ότι η Τουρκία σ’ αυτό το θέμα πρέπει να κάνει πολύ σοβαρή δουλειά.


Μπαϋκάλ: ‘Για τη λύση στην Κύπρο πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά’
Ο Ντ. Μπαϋκάλ στην ομιλία που έκανε στη συνάντηση ομάδας του κόμματός του, αξιολογώντας τις εξελίξεις στην Κύπρο, επέστησε την προσοχή στο ότι η Κύπρος μπαίνει κατευθείαν σε σημαντικές μέρες.
Ο Μπαϋκάλ δήλωσε ότι οι ίδιοι δεν κατέχουν πληροφορίες για το είδος της ετοιμότητας με το οποίο η Τουρκία θα μπει στην περίοδο των πολύ σημαντικών διαπραγμετεύσεων τις προσεχείς ημέρες· είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κεκλεισμένων των θυρών. [Ο Μπαϋκάλ είπε: ‘συνεχίζει να συντηρείται ένα σύννεφο ομίχλης πάνω απ’ το κυπριακό’.]
Ο γενικός πρόεδρος του CHP Μπαϋκάλ είπε ότι το κυπριακό πρέπει να τεθεί με πιο διαυγή και ξεκάθαρο τρόπο και ότι η κυβέρνηση πρέπει ν’ αποφασίσει άμεσα.

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/01/2004, 21:35:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ας πέσει η αυλαία του θεάτρου

Η σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στην Άγκυρα για το Κυπριακό αποκάλυψε για ακόμη μια φορά το περίτεχνο θέατρο της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.
Τελικώς, επαναλήφθηκε η πάγια θέση του Ραούφ Ντενκτάς και των στρατηγών για αναγνώριση των πραγματικοτήτων, δηλαδή αποδοχή της διχοτόμησης και των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής.


Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να αναμένουν ότι η Τουρκία θα άνοιγε τα χαρτιά της και θα "παραδιδόταν" άνευ όρων σε συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν, πριν εξαργυρώσει προκαταβολικά την "καλή θέληση" που θα επιδείξει.
Η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι η στιγμή που η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει βήματα προσέγγισης αφού δεν θα προέκυπτε κανένα απτό πολιτικό όφελος. Συνεπώς ο Μάιος του 2004 αν και έχει τεθεί ως ημερομηνία ορόσημο, λόγω της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, δεν προσφέρεται για κατάληξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Η Τουρκία στοχεύει στην εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οι όποιες κινήσεις της στο Κυπριακό δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.
Κατά την εκτίμηση του ΚΕΑ, η δική μας πλευρά δεν πρέπει να παρασυρθεί σε έναν άτυπο διάλογο επί των προτάσεων που κατά καιρούς διατυπώνονται από την τουρκική πλευρά αλλά να επικεντρωθεί στον βασικό στόχο της ένταξης υπό τους καλυτέρους δυνατόν ορούς. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οφείλει να παραμείνει στη δέσμευση για ετοιμότητα επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών. Τελεία και παύλα.
Αν προχωρήσουμε πέραν της δέσμευσης, κινδυνεύουμε να εκτεθούμε και να κερδίσουμε έναν ρόλο κομπάρσου στο θέατρο της Τουρκίας.
Οι όποιες διευκρινήσεις και λεπτομέρειες μπορούν να αναλυθούν κατά τις διαπραγματεύσεις στις οποίες η κάθε πλευρά θα κληθεί να καταθέσει τις απόψεις της.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να φεύγει στιγμή από τo μυαλό μας ότι το κλειδί των εξελίξεων το έχει η Άγκυρα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αναμένουμε οτιδήποτε από τις πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα οι οποίες ελέγχονται πλήρως από το τουρκικό στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο. Το ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει στη θέση του συνομιλητή, αποτελεί απόδειξη των ρηχών αναλύσεων όσων δημιουργούσαν ελπίδες για κοσμογονικές αλλαγές μετά τις "εκλογές" στα κατεχόμενα και την επικράτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η πλευρά μας έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τις προσδοκίες που δημιουργεί λόγω εξελίξεων από εξωγενείς παράγοντες και για αυτό το λόγο πρέπει να υποβαθμιστεί η όποια σημασία και ρόλος τον πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα. Το κλειδί, το κρατεί η Τουρκία και τις δικές της κινήσεις πρέπει να "διαβάσουμε" ώστε να μπορούμε να αντιπαρατάξουμε μια σοβαρή πολιτική.
Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ) δεν έχουν σαφείς διαφορές επί του Κυπριακού, δεν μπορεί κάποιος να μην λάβει υπόψη ότι η Ελλάς οδεύει σε πρόωρες εκλογές με επίκληση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συνεργασία με την Αθήνα ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της πολιτικής ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς από τις οποίες θα δυσκολευτούμε να βρούμε διέξοδο.

Πολίτης | Αντώνη Πασχαλίδη, Προέδρου του ΚΕΑ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 28 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy