ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
 ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 28
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 21:46:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Προς Πολιτικούς/ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Eπειδή πολλά -και αλλιώτικα-μας λέτε, και επειδή δεν πρέπει να είμαστε αγενείς και να σας πούμε πολιτικάντηδες αντί πολιτικούς, θα πρέπει -καθαρά- να μας πείτε:


- Yπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε, παραμονές της 1ης Mαΐου, σε τέτοιο σημείο «συνομιλιών» για τη «λύση», ώστε να μας πουν από την Eυρώπη: «E, αφού είναι θέμα ημερών να ενταχθείτε σαν «συνιστώντα κράτη», ας καθυστερήσουμε την επισημοποίηση της ένταξης της Kυπριακής Δημοκρατίας, αναμένοντας το "νέο κράτος"»;
Διότι:
Aν δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος να μας το πείτε, για να χαρούμε όλοι μαζί -να μη χαζοχαροφένουν μόνο οι σεμιναριούχοι- που, επιτέλους, τόσοι πολλοί είναι αποφασισμένοι να πράξουν -μέσα σ' ένα δίμηνο- όσα δεν έπραξαν σε μια τριακονταετία.
Πρώτα-πρώτα οι Aμερικανοί, ύστερα από τη συνάντηση των Mπους-Eρντογάν, δηλώνουν την προθυμία τους, ακόμη και διά του Yπουργού τους των Eξωτερικών, να βοηθήσουν, φτάνει ν' ανταποκριθούμε κι εμείς στην όλη προσπάθεια.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος Mπους έπεισε τον Tούρκο Πρωθυπουργό να αποσύρει η Tουρκία τα κατοχικά της στρατεύματα και τους εποίκους της από την Kύπρο, και αναμένει -τώρα- τη θετική μας ανταπόκριση σε μια τέτοια κίνηση.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξουν πολιτικοί στην Kύπρο που κυριευμένοι από αδιαλλαξία και απορριπτισμό, θα ναυαγήσουν τέτοια προσπάθεια, επιμένοντας ότι... χρειαζόμαστε τα τουρκικά στρατεύματα για να μας διασφαλίζουν τη διζωνικότητα του Nησιού.
Eκτός και αν λέγοντας ο κύριος Mπους ότι αναμένει τη «θετική μας ανταπόκριση» εννοεί κάτι άλλο, οπότε -και πάλιν- οι πολιτικοί μας θα πρέπει να μας εξηγήσουν:
- Mήπως ο Πρόεδρος Mπους νομίζει ότι κατέχει και η Kυπριακή Δημοκρατία τα νότια παράλια της Tουρκίας, και... καθυστερούμε ν' αποσύρουμε τα «κατοχικά μας στρατεύματα»;


Φιλελεύθερος | Γ. Σέρτη

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/02/2004, 21:47:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το Εθνικό καθόρισε τη γραμμή πλεύσης στο κυπριακό

Οι εξελίξεις επί τάπητος

Λευκωσία: Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τις επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Γενικό Γραμαμτέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και αντάλλαξαν απόψεις, εκτιμήσεις και προβληματισμούς για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις διαφαινόμενες προοπτικές όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Σε σχόλιο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας του σώματος, ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαιώσε, εξάλλου, τη λήψη δεύτερης επιστολής του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους προς τον πρόεδρο Παπαδόπουλο. Εξάλλου, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε υπό το φως νέων "αυστηρών υποδείξεων" του προέδρου Μπους όλες τις πλευρές να δεσμευθούν στους όρους που θέτει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών.

Ειδικότερα, η επιστολή προς τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, που επιδόθηκε από τον Αμερικανό πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον, τον καλεί να επιδείξει την ίδια "θετική" στάση με εκείνη που, όπως υποστηρίζεται, έχει επιδείξει και η τουρκική πλευρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους ζητεί τη γραπτή πλέον δέσμευση των πλευρών στους όρους του Γενικού Γραμματέα. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ θεωρεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογαν έχει αποδεχθεί τους όρους του και ότι απομένει να ξεκαθαρίσει η θέση του Ραούφ Ντενκτάς. Επίσης αναμένεται να ληφθούν οι απόψεις της Ελληνικής κυβέρνησης προτού ο Γενικός Γραμματέας αποφασίσει κατά πόσο θα συγκαλέσει συνομιλίες.

Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

-deleted-
Νέο Μέλος

Greece
6 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 21:22:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους -deleted-
Φίλε Λουκά,

Άσε με να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την τόσο σημαντική σου
προσπάθεια. Μην σε απασχολεί η περιορισμένη συμμετοχή.Χρειάζεται αγώνας για να αλλάξει μια νοοτροπία που τόσο έντεχνα καλλιεργείται από κάποιους.Έχε υπομονή όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 23:48:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Πάμε για σκληρό πόκερ

Οι Τούρκοι ψάχνουν φόρμουλες ελαστικότητας των όρων Ανάν χωρίς να πληρώσουν κόστος


Ποια επιχειρήματα προβάλλουν στους Αμερικανούς και ποιες ανησυχίες έχει η ε/κ πλευρά

Διπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί αύριο στην έδρα των Ην. Εθνών, όταν ο Γ. Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και μια κοινή για να ξεκαθαρίσει, εάν θα επαναρχίσουν ή όχι εντατικές συνομιλίες από τη Δευτέρα, 15 του μήνα. Στόχος του κ. Ανάν είναι η διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων στις 21 Απριλίου ανεξαρτήτως αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης. Και η συμπλήρωση των κενών και των διαφωνιών από τον ίδιο.


Οι Τούρκοι φαίνεται ότι διατηρούν επιφυλάξεις επί των όρων του κ. Ανάν. Και έχουν στήσει, ήδη, έντονο παρασκήνιο με τους Αμερικανούς, για να δουν με πιο τρόπο θα διατυπώσουν τις διαφωνίες τους, ώστε να μη θεωρηθούν ως αρνητικοί από το Γ. Γ. των Ην. Εθνών και να τους καταλογίσει ευθύνες. Όπως πληροφορούμαστε, το ερώτημα που τέθηκε από τον Τούρκο ΥπΕξ Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τον ομόλογό του Κόλιν Πάουλ, είναι κατά πόσο θα μπορούσε ο κ. Ανάν να είναι ελαστικότερος στα χρονοδιαγράμματά του και γενικότερα στους όρους του.

Ο κ. Γκιουλ και γενικότερα η Κυβέρνηση Ερντογάν προβάλλουν προς τους Αμερικανούς, και δη προς τον κ. Πάουελ, τον ισχυρισμό ότι βρίσκονται υπό εσωτερική πίεση. Εκτός του κ. Ντενκτάς, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει στα «δυο χωριστά κράτη» και απειλεί ότι εάν εγκαταλειφθεί ο στόχος του, θα καταγγείλει τους υπευθύνους, ο κ. Έρογλου στα κατεχόμενα ετοιμάζεται να αντιδράσει με το σπαθί στο χέρι, έχοντας, μάλιστα, τη στήριξη του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίς Μπαϊκάλ, ο οποίος κατηγορεί την Κυβέρνηση Ερντογάν για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των συμφερόντων του ψευδοκράτους και της Άγκυρας. Γι’ αυτό και ζητά τη σύγκληση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό επιχείρημα είναι ότι εάν δεν δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση, για να πετύχει ο κ. Ερντογάν μιαν ανεχτή λύση που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της «διζωνικότητας», την οποία ερμηνεύει εκτός των άλλων στη λογική των «κυρίαρχων μερών», θα ξεσπάσει κρίση στην Τουρκία. Ακόμη, μάλιστα, και αν περάσει το δημοψήφισμα θα υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου η λύση θα πρέπει να επικυρωθεί.

Όμως, επί του θέματος που αφορά στην επικύρωση της λύσης ανησυχεί και η ε/κ πλευρά. Διότι, εάν εγκριθεί το δημοψήφισμα χωρίς την επικύρωση του πακέτου της λύσης από τα κοινοβούλια των εγγυητριών δυνάμεων, η Κύπρος θα μείνει πολιτειακά μετέωρη. Από τη μια δεν θα υπάρχει επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη θα είναι νομιμοποιημένη η λύση. Σε ισχύ θα είναι μόνο μια δέσμη νόμων. Και θα λειτουργούν χωρίς διεθνή υπόσταση το ψευδοκράτος και οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες όμως δεν θα έχουν ανάλογη με σήμερα διεθνή υπόσταση.

Ταυτοχρόνως, απασχολεί την ε/κ πλευρά, εάν ο κ. Ανάν θα μπορεί να δώσει παράταση στα χρονοδιαγράμματά του, εφόσον η διαδικασία επίλυσης προχωρεί μεν, αλλά χρειάζεται επιπρόσθετος χρόνος για να καλυφθούν τα κενά.

Σήμερα, το πρωί, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον ΥπΕξ Γ. Παπανδρέου για την ανταλλαγή απόψεων επί των τακτικών κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν στη Ν. Υόρκη, αλλά και πώς θα αντιδράσουν αναλόγως του αποτελέσματος των συναντήσεων με τον κ. Ανάν. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις ΗΠΑ με το ιδιωτικό αεροσκάφος του κ. Σημίτη.

Σημερινή | Του απεσταλμένου μας στη Ν. Υόρκη, Γιάννου Χαραλαμπίδη


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 23:50:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
«ΤΙ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ, ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ...»

Προβληματισμού
Οι διεργασίες που άρχισαν τα τέλη του 2002 και συνεχίζονται ακόμα με ζητούμενο την λύση του κυπριακού προβλήματος, βγάζουν στην επιφάνεια και το θέμα της διαμόρφωσης μιας κοινής συνείδησης των κοινοτήτων που ζουν στην Κύπρο και κατά κύριο λόγο της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, η οποία αφενός δεν θα αρνείται τη διαφορετικότητα των κοινοτήτων αλλά αφετέρου θα τους προσφέρει μια κοινή ταυτότητα και ιδεολογία, η οποία θα βασίζεται στην κοινότητα του χώρου και του κράτους.

Η κοινή αυτή ιδεολογία δεν υπήρξε, κατά την άποψη μου, ποτέ κυρίαρχη στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, γιατί και οι δύο κοινότητες ήταν γαντζωμένες σφικτά σε όμοιες μεν ιδεολογίες (η ιδεολογία της «μεγάλης πατρίδας»), αλληλοσυγκρουόμενες δε (Ελλάδα- Τουρκία). Η Κύπρος δεν ήταν η «κοινή πατρίδα» αλλά η «γη των πατέρων μας» από την οποία οι άλλοι θα έπρεπε να εκδιωχθούν ή στην οποία το πολύ να «φιλοξενηθούν». Θεωρώ ότι για την εποχή, ας πούμε, πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η λογική αυτή ήταν νομοτελειακή και εφαρμοζόταν σε παγκόσμια κλίμακα πολύ συχνά. Από τη δεκαετία του 50 και μετά, όμως, η ιδεολογία αυτή ήταν καταστροφική με αποκορύφωμα τα χρόνια μετά από την ανεξαρτησία όταν η νεαρή Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να δημιουργήσει καμία κοινή συνείδηση και να ενώσει τους υπηκόους της. Αντίθετα, η από νωρίς διάλυση του συστήματος κοινής διακυβέρνησης και οι ξεχωριστές διοικήσεις των κοινοτήτων δημιούργησαν ξεχωριστές «κρατικές» ιδεολογίες, οι οποίες συγκρούονταν σιγά-σιγά και με τις κυρίαρχες «εθνικές» ιδεολογίες αλλά και μεταξύ τους.
Παραδέχομαι ότι δεν έχω μελετήσει αρκετά τις ιστορικές πηγές της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος, όμως υποψιάζομαι τα ακόλουθα:
Οι ενέργειες των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων κατά την περίοδο ας πούμε μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, όταν συζητιόταν σοβαρά το θέμα του μέλλοντος της Κύπρου, έχουν μια αναλογία που πολλές φορές φτάνει στα όρια του κωμικού. Κατά κανόνα, οι τουρκοκύπριοι ενεργούσαν ανάλογα με το πώς συμπεριφέρονταν οι ελληνοκύπριοι.
Οι ελληνοκύπριοι :
? Εγείρουν θέμα ένωσης (1950).
? Δημιουργούν ένοπλη οργάνωση (ΕΟΚΑ) (1954).
? Αναλαμβάνει την ηγεσία του αγώνα η δεξιά (1955).
? Ο αγώνας μετατρέπεται σε παλλαϊκό (1956). ? Η αριστερά δεν βρίσκει την δύναμη να χαράξει δική της πολιτική (1957).
? Αποδέχονται (οι ε/κ) τον συμβιβασμό της Ζυρίχης έχοντας όμως άλλα κατά νουν (1960).
? Η ε/κ αριστερά μετατρέπεται σε «εθνική» ε/κ αριστερά, με ιδεολογία τον «ελληνοκυπριακό κρατισμό» και συμμετέχει ενεργά στον διαμοιρασμό της εξουσίας. (1977)
Οι τουρκοκύπριοι:
? Εγείρουν θέμα διχοτόμησης (1955).
? Δημιουργούν ένοπλη οργάνωση (ΤΜΤ) (1958).
? Την ηγεσία του αγώνα αναλαμβάνει η δεξιά.
? Η αριστερά διαλύεται μέσα στην κοινότητα της και δεν υπάρχει αυτόνομα (1958).
? Αποδέχονται (οι τ/κ) τον συμβιβασμό της Ζυρίχης έχοντας όμως άλλα κατά νουν (1960).
? Συνεχίζουν τον αγώνα ο οποίος μετατρέπεται σε παλλαϊκό.(1963)
? Γεννιέται η τ/κ αριστερά (1970)
? Η τ/κ αριστερά μετατρέπεται σε «εθνική» τ/κ αριστερά, με ιδεολογία τον «τουρκοκυπριακό κρατισμό» και συμμετέχει ενεργά στον διαμοιρασμό της εξουσίας. (2003)
(Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές)

Ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη των «κρατικών ιδεολογιών» στις δύο πλευρές και ειδικότερα όσον αφορά τον ρόλο της αριστεράς μέσα στο σύστημα που διαμορφώθηκε, οι εξελίξεις είναι νομοτελειακές και σχετίζονται με την ύπαρξη κράτους (ή ψευδοκράτους). Είναι λογικό ότι τα κόμματα και οι παράγοντες που απαρτίζουν ένα κράτος, δεν είναι δυνατόν να θέλουν τη διάλυση του. Άλλως θεωρούνται προδοτικά και δεν έχουν θέση στο σύστημα. Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Οι πρώην διεθνιστές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες έχουν κατά κανόνα μετατραπεί στους πιο ένθερμους κρατιστές (βλ. ΚΚΡωσ. Ομοσπ.). Και εγώ ισχυρίζομαι ότι δεν ήταν ποτέ διεθνιστές με την πρωταρχική έννοια του όρου, επειδή δεν είχε καταργηθεί το κράτος. Συμπερασματικά, ισχυρίζομαι πως όσο παγιώνεται η κατάσταση στην Κύπρο με την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών, τόσο δυναμώνει το αίσθημα «πατριωτισμού» μέσα στα κράτη αυτά και κατά συνέπεια δυσκολεύει η επανένωση της Κύπρου. Αν συνεχίσουμε την αναλογία, όπως εμείς ως ε/κ δεν θέλουμε να «πουλήσουμε» το κράτος μας, το ίδιο συμβαίνει με τους τ/κ για το ψευδοκράτος τους. Όπως η ε/κ αριστερά συμμετέχοντας στην εξουσία εκπροσωπεί την ε/κ πλειοψηφία που την ανέδειξε, το ίδιο θα συμβεί και με την τ/κ αριστερά. Γι αυτό ας προετοιμαστούμε για τις συνομιλίες που επέρχονται με στόχο την σύντομη λύση για να δώσουμε αρχή σε κάτι νέο, κοινό, που θα μας ενώνει – και αυτό μπορεί να είναι μόνο το κοινό κράτος της νέας Ενωμένης Κυπριακής Πολιτείας.


Πολίτης | Γιάννης Ιωάννου Ομιλος Πολιτικού

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 23:51:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Η δική του ελπίδα

Σήμερα διαβάζοντας τις εφημερίδες η είδηση που τις απασχολούσε μέχρι και αργά τον βράδυ ήταν κατα πόσο θα μπούμε στην Ε.Ε. σαν μια ισότιμη πλευρά μέχρι την 1η Μαϊου 2004 η κατα πόσο θα μείνουμε στη μη λύση σαν μειονότητα; Αναζητώντας απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένεται να ζήσουμε σημαντικές εξελίξεις.

Η δική του ελπίδα
Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ και αν χρειαστεί και η Τουρκική κυβέρνηση για να δημιουργήσουν μια νέα ευκαιρία άρχισαν τις προσπάθειες τους. Σκέφτονται και τις 15 τελευταίες μέρες έδειξαν τις σοβαρές αλλαγές που θα γίνουν. Με αυτές τις αλλαγές υπάρχει μια μεγάλη αντίδραση. Και η Τουρκία στην Κύπρο αλλά με την τουρκική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ δέχονται επιθέσεις. Μόνο που για να σαμποταριστούν οι προσπάθειες για λύση φωνάζουν οτι πωλούν την Κύπρο. Την πιο ενδιαφέρουσα δήλωση όμως την έκανε ο κύριος Ισμαηλ Τζέμ.Παρόμοιες ανακοινώσεις έκαναν το Ρεπουπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστεί θα πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά απο το γενικό γραμματέα Ανάν. Και συνεχίζοντας θα υπάρχει το δικαίωμα της ενώ επιτίθενται σε εκπροσώπους της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.
Φυσικά αυτές οι επικρίσεις με αυτούς που τους κάνουν δείχνουν το πρωτόκολλο που υπογράφηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την θέληση για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του προυπολογισμού που ενέκρινε η τουρκική βουλή. Και ενώ αναφέρθηκαν τα μέτρα του κυρίου Κεμάλ Ντερβίς δόθηκε η απάντηση στις επικρίσεις οτι εμείς θα εκπροσωπούμε την θέληση του λαού της Τουρκίας. Τώρα ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση μετά που έγινε αποδεκτή η εισήγηση του γενικού γραμματέα άρχισαν να προσπαθούν να βρούν την λύση και να συζητούν για το θέμα του εκπροσώπου.Επειδή δεν θέλουν λύση και φωνάζουν με εθνική δημαγωγία ούτε και θέλουν την ένταξη στην Ε.Ε. Πήγαν στην Νέα Υόρκη και ο Ντενκτάς κάνει το ίδιο όπως και στην Χάγη σαν τον Παπαδόπουλο και όσους δεν υποστηρίζουν λύση. Αλλά λέγεται και το χρονοδιάγραμμα Ανάν. Και δεν σχολιάζεται το χρονοδιάγραμμα. Και το σχόλιο είναι το ίδιο. Και λέγεται οτι η ΤΔΒΚ δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας.
Ναι μέχρι τώρα η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι το 1959. Με τον στόχο της διχοτόμησης και της Ένωσης προειδοποιεί με λύση που θα είναι εκτός της προσέγγισης της Ένωσης και της διχοτόμησης. Διχοτόμηση λένε στα τουρκικά Ένωση στα Ελληνικά και λένε οτι τα πώλησαν. Αλλά κοιτάξτε σήμερα. Και επειδή δεν υπάρχει λύση πωλήσαμε λένε την ΤΔΒΚ και αποστηθίζουν τη λύση. Λένε οτι δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό απο αυτό. Με τον ίδιο τρόπο αυτοί που λένε οτι πωλήσαμε λένε οτι δεν θα αλλάξουν τα δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων. Δηλαδή με την επιρροή ξένων δυνάμεων και απέναντι στην θέληση του Μακαρίου και του Δρ. Κιουτσούκ οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Ελλάδας μαζί με όσους τους επικρίνουν παρουσιάζονται σε ισχύ οι συμφωνίες του 1959.
Σήμερα δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική. Για την λύση θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή δυναμική τόσο σε Βόρεια και Νότια Κύπρο όσο και Ελλάδα και Τουρκία. Για αυτό οι όροι που αλλάζουν και η ερμηνεία των απόψεων των δύο κοινοτήτων δηλαδή πρέπει να υπάρχει θέληση για λύση. Και υπάρχει μόνο μια απάντηση σε αυτό. Και εκπροσωπούν την θέληση του λαού.
Ναι τα μάτια μέχρι τώρα θα είναι στη Νέα Υόρκη αλλά το μυαλό και η καρδιά θα αναφερθούν στην αναγκαιότητα της λύσης και στην οριστικοποίηση των νόμων για το δημοψήφισμα και την λύση.

Yeniduzen | Ferdi Sabit SOYER (Açıkçası)

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 23:52:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Να, ήρθε αυτή η στιγμή

Σήμερα θα γίνει μια κηδεία, αλλά τίνος; Της ΤΔΒΚ ή του σχεδίου Ανάν;


Να, ήρθε αυτή η στιγμή
Σήμερα ή θα γίνει ένα μεγάλο βήμα για μια Κύπρο ενωμένη και μέλος της ΕΕ ή ένα όνειρο θα μπει για την ώρα στο ράφι! Η κοινωνία μας για να κραυγάσει ακόμα μια φορά προς τον κόσμο, συγκεντρώνεται σήμερα στην πλατεία Ινονού…
Όλοι κρατούν την αναπνοή τους και ‘κλειδώθηκαν’ στις διαπραγματεύσεις… Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 16:30 ώρα Κύπρου.
Οι οργανώσεις και τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο BDH, το ÇABP και την πλατοφόρμα ‘αυτή η χώρα είναι δική μας’ καλούν το λαό να συγκεντρωθεί στο πάρκο Κουγουλού και να ανάψει τη φλόγα της ειρήνης…
Οι διοργανωτές ζητούν να γίνουν δεκτοί χωρίς όρους οι όροι της επιστολής του Ανάν και να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις…


Afrika

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/02/2004, 23:54:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ο Ντενκτάς έχασε τη δύναμη του σαν ηγέτης και πρέπει να αφήσει τη θέση του συνομιλητή

Η Ένωση Τουρκοκυπρίων Αγροτών απαιτεί να αφήσει ο πρόεδρος Ντενκτάς το καθήκον του συνομιλητή και ισχυρίστηκε οτι σαν ηγέτης έχασε την δύναμη του παρόλο που πήγε στη Νέα Υόρκη μετά απο πρόσκληση του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν.

Ο Ντενκτάς έχασε τη δύναμη του σαν ηγέτης και πρέπει να αφήσει τη θέση του συνομιλητή
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας μαζί με το γενικό γραμματέα Σούχα Τόζ χθές επισκεπτόμενοι την Ένωση Τουρκοκυπρίων Αγροτών συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Ογούζ Τζειντά και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Τουργκούτ Τζειντά. Ο Έρογλου στην ομιλία του τόνισε οτι υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στο κυπριακό τον τελευταίο χρόνο και οτι θα πρέπει τα εθνικά θέματα να συζητηθούν και αυτό έγινε η επίσκεψη στην Ένωση Τουρκοκυπρίων Οργανισμών. Ο Έρογλου τονίζοντας οτι κάνουν το ίδιο ενώ τους ευχαρίστησε για την συνεργασία.
Ο Τουργκούτ Τζειντά: Ο Ντενκτάς έχασε την δύναμη του σαν ηγέτης
Ο Τουργκού Τζειντά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχε στην συζήτηση μαζί με τον πρόεδρο Αλί Τζαν Καμπακτσί τονίζοντας οτι για να σωθούμε απο τις δύσκολες μέρες έπρεπε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να ήταν εξουσία σημείωσε οτι "οταν κάποιος είναι 50 χρόνια ηγέτης ο λαός τον έχει συνηθίσει και για αυτό για να προχωρήσουμε μπροστά θεωρούμε οτι ο κύριος Ντενκτάς θα πρέπει να αφήσει αυτή τη θέση επειδή θεωρούμε οτι έχασε τη δύναμη του."
Ο Τζειντά είπε οτι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ανάν ο Ντενκτάς και ξεχνόντας τον αγώνα που έδωσε ο λαός στις εκλογές χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν παρόμοιο με το σχέδιο Ακρίτας και οτι απο τις 11 Νοεμβρίου 2002 αυτό το σχέδιο θα σημάνει τον θάνατο των Τουρκοκυπρίων. Ο Τζειντά που τόνισε οτι υπερασπίζονται την άποψη για παραίτηση παρόλες τις αντιδράσεις για παραίτηση του προέδρου που πήγε στις συνομιλίες εντούτοις με αυτή του την στάση ο Ντενκτάς θέλει να πάει στη Νέα Υόρκη και είπε οτι έχασε τη δύναμη του.
Ο Τζειντά ανακοίνωση οτι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στη βουλή και οτι το θέμα τέθηκε απο το Κόμμα Εθνικής Ενότητας οτι το σχέδιο Ανάν μοιάζει με το σχέδιο Ακρίτας. Ο Τζειντά υπερασπίστηκε την δυνατότητα για παζαρέματα στην ΤΔΒΚ απο τον πρόεδρο και επέκρινε την κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Ρεπουπλικανικού που αυτοχαρακτηρίζεται σαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Νέος ηγέτης ο Έρογλου
Ο Τζειντά τονίζοντας οτι δεν θα μείνουν και να μην πούν για τις παρεμβάσεις οταν επιστρέψει ο πρόεδρος απο τη Νέα Υόρκη "εγώ υπέγραψα, ήλθα πίσω και μαζί ας αγωνιστούμε στους δρόμους" ενώ τόνισε οτι δεν θέλουν ο Ντενκτάς να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν."Αλλά γνωρίζουμε οτι δεν θα έλθει. Και οταν έλθει ξανά εμείς για το εθνικό θέμα θα προσπαθήσουμε να μην αποπλανηθούμε και θα πούμε όχι στο δημοψήφισμα. Εμείς δεν παραπλανήσουμε τους Τουρκοκυπρίους χωρικούς." Ο Τζειντά δήλωσε οτι το ποσοστό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας έφτασε τα 33% στις προηγούμενες εκλογές.
Έρογλου: Δεν είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων
Μετά την ομιλία του Τουργκούτ Τζειντά ένας δημοσιογράφους ρωτήσε τον Έρογλου κατα πόσο συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Ο Έρογλου απατώντας είπε οτι το κόμμα του θα κάνει τα πάντα για το εθνικό θέμα και είπε οτι είναι αποφασισμένοι για να διατηρήσουν τα δικαιώματα που έχουν και να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτα τα δικαιώματα τους. Ο Έρογλου που τόνισε οτι η Ένωση συμμερίζεται τις απόψεις του τόνισε"είναι σημαντικό να μην χαθεί ο εθνικός στόχος. Και έτσι με το σχέδιο Ανάν προσπαθούμε να κάνουμε το λαό μας να γνωρίζει ενώ εμείς γνωρίζουμε οτι θα αφεθούν τα δικαιώματα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων."

Kibris


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 00:04:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στη Ν.Υόρκη για συνομιλίες για το Κυπριακό

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

Λευκωσία: Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Σάββατο τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να έχει συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως έχει ζητήσει με επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη και κατανόηση, τόσο για θέματα ουσίας όσο και τακτικής.

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν, ώστε να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο Κύπριος πρόεδρος θα μεταβεί στη Ν.Υόρκη, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Κι όμως θα τον συνοδεύουν
Εξαμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μεταβαίνουν στην έδρα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.

Γκιούλ: «Όχι» σε βιαστικές αποφάσεις
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι «είναι λάθος να αναμένονται αποφάσεις σε πολύ σημαντικά θέματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προβλέπει η πρόσκληση του Κόφι Ανάν προς τις δύο πλευρές», και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στον Ραούφ Ντενκτάς για να αξιολογήσει την κατάσταση, πριν υπάρξει κάποια απόφαση.


| Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 00:07:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τουρκικές αντιδράσεις στους όρους Ανάν

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποδέχτηκε τους όρους του Κόφι Ανάν για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Ο ρόλος των πολιτικών και των στρατιωτικών παραγόντων όλες αυτές τις μέρες υπήρξε καθοριστικός. Βέβαια, ούτε οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών ούτε και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας γνώριζαν την πραγματική επιθυμία του Ερντογάν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.


Όμως, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης του νέου γύρου συνομιλιών, εμφανίστηκαν οι πρώτες επιφυλάξεις. Πολλοί αρθρογράφοι στην Τουρκία κάνουν λόγο για "επικίνδυνο παιχνίδι". Πιστεύουν ότι οι οποιεσδήποτε συνομιλίες στη βάση των παράνομων (όπως τις χαρακτηρίζουν) προϋποθέσεων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν θα δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίτευξη του συμβιβασμού. Κι αυτό γιατί εκτιμούν ότι ο Κόφι Ανάν μπορεί να μεταβάλει τις απαιτήσεις του και να θέσει νέους όρους ακόμα και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στην πράξη, πολλοί κύκλοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι οι συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες να αποτύχουν.

Παρόλο που οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν δημόσια τις προσπάθειες που γίνινται προκειμένου να διευθετηθεί το Κυπριακό, εκφράζουν την πεποίθηση ότι στο τέλος το σχέδιο λύσης που θα συμφωνηθεί δεν θα απέχει και πολύ από το αρχικό. Και το πρόβλημα είναι - σύμφωνα με τους ίδιους - ότι μια λύση στη βάση του υπάρχοντος σχεδίου Ανάν θα προκαλέσει προβλήματα, από τη στιγμή που ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτηρίζει το εν λόγω κείμενο ως ανίκανο να προστατέψει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Από την άλλη, δεν απουσιάζουν και οι αναφορές στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες δημοσιεύονται άρθρα που παρουσιάζουν την κυπριακή κυβέρνηση αντίθετη με τους νέους όρους που έθεσε ο Κόφι Ανάν. Εκτός αυτού, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Συγκεκριμένα, ο Γκιουντούζ Ακτάν, αρθρογράφος της Ραντικάλ, αναφέρει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν φανερώνει τη διαφωνία του με τους όρους Ανάν και ότι στην ουσία επιθυμεί και αυτός την έναρξη συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.

Στην Τουρκία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θέλει να διαπραγματευτεί με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν τον τελευταίο καιρό. Στόχος του είναι η εξεύρεση συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τους ομοσπονδιακούς νόμους και τις συμφωνίες μεταξύ των συστατικών κρατών και της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς θεωρούν επικίνδυνο: εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για την πρωτοκαθεδρία των Ελληνοκυπρίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, πολλοί αντιδρούν στον καθορισμό της 1ης Μαϊου ως ημερομηνίας λήξης για την επίλυση. Ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που κανείς δεν εγγυάται την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί δημοσιογραφικοί κύκλοι εφιστούν την προσοχή στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν, θεωρώντας ως προτεραιότητα την εξεύρεση λύσης με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και, φυσικά, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.


Πολίτης | Τάσου Χατζηβασιλέιου


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 00:37:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
ΦΙΛΑ DELETED

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΓΑΠΩ.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΑ ΜΟΥ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 18:42:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Δεν πρέπει να τους ξενίζει η αντίδραση

Θύμωσε ο Καζίμ Πασάς(Ερντογάν). Ήθελε ο Ντενκτάς να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη που του έδωσε. Αν δεν τον εφαρμόσει οι Τουρκοκύπριοι θα πάθουν ζημιά. Εσείς τι λέτε να κάνει; Θα υπακούσει τον Καζίμ Πασά; Εμάς μας εγκατέλειψαν στην σιωπή και στο πόνο. Η μήπως και πάλι θα κλείσουν τα οδοφράγματα που τα άνοιξαν μετά απο 30 χρόνια;

Δεν πρέπει να τους ξενίζει η αντίδραση
Πέρασαν 30 χρόνια απο τα γεγονότα στις Μάντρες. Αυτοί που ζούσαν υπο πίεση. Και τι άλλο μπορεί να είναι εκτός απο το ότι έχασαν τις αλυσίδες; Έγινε κατανοητό οτι ο Καζί Πασάς αυτό δεν το γνωρίζει. Και δεν κάνει διαφορά επειδή απο το 1974 μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε κακή κατάσταση. Χθές είδαμε και πάλι ανθρώπους στις πλατείες. Απο την μια υπήρχε μια εκδήλωση που στήριζε τον Ντενκτάς και την Τουρκία για το όραμα τους στην ΤΔΒΚ. Και η άλλη που έλεγε στον Ντενκτάς να υπογράψει. Εγώ νομίζω οτι αυτό δεν αποτελεί πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Και δεν υπάρχουν αυτοί που να συζητούν για ολόκληρη την Κύπρο. Δεν αγωνίζονται για την Κύπρο. Τα μηνύματα στήριξης που στάληκαν στον Ντενκτάς απο την Μαλάτια και το Ικόνιο. Αυτή την κατάσταση την δημιούργησε η Αμερική είπαν. Και περιμένουν τις ανακοινώσεις Μπούς. Και εξυπηρετούν τους Κύπριους και την Κύπρο. Καλά. Η αλλαγή αυτής της τάξης. Και εγώ είμαι ένας απο αυτούς που το θέλουν αυτό.
Αλλά τα συμφέροντα της Αμερικής δεν συμβαδίζουν με αυτά της Ευρώπης. Και δεν θέλω η Τουρκία να χάσει αυτή την ευκαιρία. Δόθηκε ένας οδικός χάρτης στον Ντενκτάς. Και είναι λυπηρό που δεν δέχθηκε τον χάρτη. Το αντίτιμο θα το πληρώσουν οι Τουρκοκύπριοι. Κάτι που σημαίνει οτι "εμείς το κάναμε αυτό αλλά ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντενκτάς δεν το αποδέχθηκε. Αφήστε μας και δείτε αυτούς." Αυτός είναι ο χάρτης. Να μην φύγουμε απο τις διαπραγματεύσεις. Ο καιρός της αντίστασης στο παιχνίδι. Και η κυβέρνηση του Ταγγίπ μαζί με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισαν. Και ήταν σοβαρές οι εξηγήσεις που έδωσε στον Ανάν στο Νταβός. Ο Ντενκτάς χρονια πριν πάει στη Νέα Υόρκη λεγόταν οτι δεν θα ήταν συνομιλητής και θα έβαζαν άλλο στην θέση του. Και για χρόνια κουβαλούμε τον Ντενκτάς στους ώμους. Και γνωρίζουν οτι συνεχίζονται οι συζητήσεις. Και αυτό μας δίνει την υπομονή. Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει ο Ντενκτάς απο το να σώσει την Τουρκία απο την δύσκολη κατάσταση. Αυτή είναι η αποστολή του. Δεν είναι η πρώτη φορά.


Afrika | Ali OSMAN (Periyodik)

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 18:43:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ερτουρούρογλου: Είμαστε σε επιφυλακή

Ο τέως ΥΠΕΞ και Άμυνας και βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ταχσίν Ερτουρόγλου τονίζοντας οτι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε"ο Τουρκοκυπριακός λαός είναι πολύ ενοχλημένος και αυτό έχει διαφανεί."

Ερτουρούρογλου: Είμαστε σε επιφυλακή
Ο Ερτουρούρογλου είπε οτι "είμαστε σε επιφυλακή και είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οτι και να γίνει θα αγωνιστούμε. Και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα. Θα δώσουμε αγώνα ακόμα και μέχρι θανάτο. Επειδή αν εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν για εμάς σημαίνει θάνατος ενώ ας πεθάνουμε με δόξα."
Λες και βγήκαν για να πωλήσουν
Ο Ερτουρούρογλου στην ανακοίνωση του που έκανε στο πρακτορείο Ανατολή είπε οτι "ο Τουρκοκυπριακός λαός έχει ενοχληθεί με το δίκαιο του. Επειδή η ατμόσφαιρα είναι τέτοια λές και βγήκαν να πωλήσουν την ΤΔΒΚ, η λές και είναι μόνοι τους εγκαταλείποντας την στους Ελληνοκυπρίους έτσι νομίζουν. Αυτό είναι λυπηρό."
Η ένατξη στην Ε.Ε. θα καταργήσει τις εγγυήσεις της Τουρκίας
Ο Ερτουρούρογλου δήλωσε οτι "δεν υπάρχει θέμα για την εγγύηση της Τουρκίας στην Κύπρο και οτι με την ένταξη στην Ε.Ε. θα υπάρχει συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν. Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα δίδει το δικαίωμα της εγγύησης επειδή κάτι τέτοιο είναι εκτός νόμου. Και δεν υπάρχει θέμα για κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται. Και δεν πρέπει να παραπλανόμαστε. Εμείς θα επιλύσουμε το θέμα με το σχέδιο Ανάν. Ας μην προσπαθούν να παραπλανήσουν το λαό."
Το σχέδιο Ανάν είναι μια ελληνική λύση
Το σχέδιο Ανάν σαν σχέδιο λύσης είναι καθαρά ελληνικό και οτι δεν αποτελεί λύση για την Τουρκία η την ΤΔΒΚ είπε οτι "κάτι τέτοιο σημαίνει οτι θα ισχύει για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.Αν η Τουρκία χάσει την Κύπρο αυτό θα της στοιχίσει." Μετά συνέχισε για εξής "Η Τουρκία δίδοντας την Κύπρο θα έλθει σε ένα σημείο που θα πρέπει να συζητήσει όλα τα θέμα. Λέγοντας αυτό λέγεται και το εξής. Δεν είναι θέμα να δώσουμε για να σωθούμε. Και βλέπετε οτι έτσι έχουν τα πράγματα. Με το σχέδιο Ανάν νομίζετε οτι θα οδηγηθούμε κάπου αλλά είναι άλλο θέμα να δώσουμε για να σωθούμε."
Ο Ερτουρούρογλου που τόνισε οτι απαιτούν βοήθεια απο τη μητέρα πατρίδα επειδή οι Τουρκοκυπριακός λαός δεν φαίνεται να έχει φωνή είπε οτι "η Τουρκία με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν δεν θα έχει όφελος μετά θα έλθει το Αιγαίο, το Πατριαρχείο, η Νοτιανατολική Τουρκία, η Αρμενία, η εκπαίδευση τα θέματα για τους ξένους θεσμού και ενόσω γίνονται βήματα προς τα πίσω στο κυπριακό η Τουρκία δεν θα επιλύει αυτά τα προβλήματα και δεν θα πάρει ημερομηνία ένταξης." Ο Ερτουρούρογλου δηλώνοντας οτι δεν θα οδηγήσουν πουθενά αυτά τα προβλήματα στο κυπριακό είπε οτι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Επίσης είπε "εμείς ζούμε μια κατάσταση στην οποία δεν συμφωνούμε εντελώς με την κυβέρνηση της μητέρας πατρίδας. Αυτό είναι λυπηρό. Και στενοχωριόμαστε για αυτό. Και επειδή η πολιτική που ακολουθείται είναι λανθασμένη ο πρόεδρος Ντενκτάς θα συνεχίσει τον αγώνα του στη Νέα Υόρκη."
Ο Ερτουρούρογλου που τόνισε οτι αναμένουν πιέσεις απο το γενικό γραμματέα στον Ντενκτάς είπε οτι "δεν ενδιαφέρονται για το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. επειδή είναι λάθος της Ένωσης και έτσι προχωρούν σε ένα λάθος δρόμο με την Τουρκοκυπριακή πλευρά με σκοπό να καταργηθεί η ΤΔΒΚ και να είναι δυνατή μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά εμείς αυτό δεν θα το δεχθούμε."
Ο Ερτουρούρογλουδήλωσε οτι δέχονται πιέσεις απο τον Ανάν, το Συμβούλιο Ασφαλείας και διάφορες χώρες του συμβουλίου. Επίσης είπε οτι γίνονται ετοιμασίες απο τις ΗΠΑ και την Αγγλία ενώ οι πιέσεις που δέχονται είναι έντονες για να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. ενώ οι Τουρκοκύπριο βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Επίσης επέκρινε το οτι σαν διαπραγματευτής είναι και πάλι ο Ντε Σότο και είπε οτι αυτός εξυπηρετεί συμφέροντα της Αγγλίας και όχι του Ανάν.
Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα
Ο Ερτουρούρογλου που είπε οτι είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση είπε τα εξής "τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεσηκωθούμε, να αντισταθούμε. Εμείς την επόμενη περίοδο θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Οτι και να γίνει δεν είναι σημαντικό. Εμείς θα αγωνιστούμε. Και δεν θα κάνουμε το κράτος μας να καταρρεύσει. Δεν θα καταργήσουμε το κράτος μας. Και όποιος και να ενοχληθεί και να προσπαθήσει να μας εμποδίσει δεν θα κάνει κάτι διαφορετικό. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα. Θα δώσουμε αγώνα μέχρι θανάτου. Επειδή με το σχέδιο Ανάν εμείς θα θανατωθούμε και προτιμούμε να πεθάνουμε με δόξα."Ο Ερτουρούρογλου τόνισε οτι η Κύπρος δεν θα πωληθεί και η ΤΔΒΚ δεν θα θυσιαστεί για οτιδήποτε.


Kibrisli


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 18:46:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Σε εξέλιξη η συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου - Ντενκτάς για το Κυπριακό

Η ώρα της κρίσης

Νέα Υόρκη: Απέναντι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Της κρίσιμης κοινής συνάντησης επί του Κυπριακού προηγήθηκαν κατ' ιδίαν συναντήσεις του Κόφι Ανάν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, προσήλθε πρώτος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη δεκαπεντάλεπτη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10:30 απόψε (ώρα Κύπρου). Τον κ. Παπαδόπουλο συνόδευαν ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Χρυσοστομίδης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Τ. Τζιωνής, οι πρέσβεις της Κύπρου στον ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον, καθώς και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Μετά από δέκα λεπτά, εισήλθε στο κτίριο του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Τη συνάντηση του κ. Ανάν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, θα ακολουθούσε η συνάντηση του ΓΓ με τον κ. Ντενκτάς και αμέσως μετά θα υπάρξει κοινή συνάντηση και των τριών με τους συμβούλους τους.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην έδρα του ΟΗΕ, όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των συναντήσεων από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ, Αλβαρο ντε Σότο, αλλά δεν αποκλείεται να προβεί σε δήλωση και ο κ. Ανάν. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί η συνέχιση των συνομιλιών στη Λευκωσία, ανεξάρτητα με τις θέσεις και τις αντιρρήσεις που θα παρουσιάσουν οι δυο πλευρές για τα χρονοδιαγράμματα και τους όρους του ΓΓ. Πάντως, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αδιεξόδου.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά δίνει την εικόνα πως υπάρχει σοβαρή διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Ραούφ Ντενκτάς με την Αγκυρα να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πειστεί ο κατοχικός ηγέτης να δράσει βάσει των αποφάσεών της.

«Οδικός χάρτης» Αγκυρας προς Ντενκτάς
Ακρως ενδεικτική η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει παραδοθεί στον Ραούφ Ντενκτάς «ένας οδικός χάρτης» και εξετάζεται κατά πόσο ο κατοχικός ηγέτης θα συμμορφωθεί προς αυτόν. Κληθείς να δηλώσει τι θα συμβεί σε περίπτωση παρέκκλισης Ντενκτάς, ο Ερντογάν επισήμανε ότι το ψευδοκράτος θα πληρώσει το τίμημα.
«Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου θα πληρώσει το τίμημα γι' αυτό. Σκεφθείτε τι θα συμβεί μετά την 1η Μαΐου» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να συμπληρώσει, πάντως, πως είναι «εκτός συζήτησης» πιθανή αποχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς από τις συνομιλίες.
Απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Νότιο Κορέα, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο Ντενκτάς δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη θέση του, εντούτοις τον κάλεσε να επιδείξει διαλλακτικότητα. «Εάν στις συνομιλίες λες 'εγώ' δεν πρόκειται να υπάρξει κατάληξη» ανέφερε.
Σε ερώτηση τι αναμένει από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα του επιμένει στη ενδυνάμωση της διζωνικότητας, των δικαιωμάτων εγγύησης της Τουρκίας και στην ευθυγράμμιση της διαχωριστικής γραμμής. Εξ άλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπ.Γκιουλ υποστήριξε πως όλα προχωρούν ομαλά στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να εξελίσσονται έτσι τα πράγματα.

Από τη Νέα Υόρκη, ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισήμανε μιλώντας στο δίκτυο NTV πως η τουρκική πλευρά υποστηρίζει λύση του Κυπριακού «αν και ο δρόμος προς τη λύση θα είναι δύσκολος και χρειάζεται σκληρή δουλειά και υπομονή».
Μιλώντας επίσης στο NTV ο Σερντάρ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας εξαρτάται από τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Το σχέδιο Ανάν αποτελεί το σημείο έναρξης και αν αρχίσουμε τη διαδικασία, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις κινήσεις της τουρκικής πλευράς».


Φιλελεύθερος | ΑΠΕ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/02/2004, 18:47:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Σημίτης: Θα κάνουμε λογικές προτάσεις

Κοινή γραμμή ως προς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στη Ν. Υόρκη για τη λύση του Κυπριακού, αποφάσισαν στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.


Στη σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, πήρε μέρος και ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού των Εξωτερικών, καθώς μετά την προχθεσινή εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη, οπότε, πρόκειται να επισκεφθεί υπό τη νέα ιδιότητά του την Κύπρο.
Η Αθήνα και η Λευκωσία δήλωσαν εκ νέου την ετοιμότητά τους για τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, αλλά απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς τις λεπτομέρειες των χειρισμών, ενώ ο Κώστας Σημίτης ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος ενόψει του ενδεχομένου να αποκτήσει επιδιαιτητικό ρόλο ο Γενικός Γραμματέας απάντησε αρνητικά. «Δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτε διότι αυτά τα οποία πάντα προτείνουμε είναι απολύτως λογικά και εξυπηρετούν αυτό που θέλει όλη η διεθνής κοινότητα, να λύσουμε ουσιαστικά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και να μην επανέλθουμε μετά από λίγο χρονικό διάστημα πάλι με προβλήματα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι συμμετέχοντες θέλουν από τη δικιά μας πλευρά να προτείνουμε εκείνα τα θέματα τα οποία θα οδηγήσουν ώστε να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στην περιοχή και όχι άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε μεν την πρωτοβουλία του κ. Ανάν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι «εξαιρετικά στενό και περιορισμένο» και «συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα». Χαιρέτησε ωστόσο τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ που στόχο έχει -
όπως είπε- την 1η Μαΐου να καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ η Κύπρος επανενωμένη».
Αναφορικά δε με τις συζητήσεις για την πτυχή των εγγυήσεων στην οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτήν θα την χειρισθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, οι οποίες, άλλωστε, διεξάγονται, όπως επανέλαβε, ώστε η κυβέρνηση που θα χειρισθεί το εθνικό θέμα να έχει ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή.
«Από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου διαπιστώσαμε εκ νέου ότι υπάρχει πλήρης σύμπνοια και ταύτιση απόψεων ώστε να βρεθεί μια λύση βιώσιμη, συνολική και λειτουργική που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο κοινοτικό κεκτημένο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη δήλωση του συμφώνησε με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού και επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι αποτελεί πάγια πολιτική της Λευκωσίας να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση του γενικού γραμματέα για διαβουλεύσεις για λύση του Κυπριακού και τόνισε πως έχει γίνει σοβαρή και ογκώδης προσπάθεια.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, πριν τη μεθαυριανή διάλυσή της για τις εκλογές, θα επικυρώσει τη συνθήκη της διεύρυνσης της ΕΕ, διεύρυνση στην οποία μετέχει και η Κύπρος.

Και με Καραμανλή
Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τόνισε πως βασική εθνική επιδίωξη είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λειτουργικής λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, έχει επανειλημμένα δείξει την καλή της διάθεση και οφείλει και η άλλη πλευρά να εγκαταλείψει την άρνηση και την παρελκυστική τακτική και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν.


Πολίτης | ΝΙΚΟΣ Ι. ΜΕΓΑΔΟΥΚΑΣ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 20:00:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τι τρέχει;

Τι... τρέχει; Θυμάστε το σαββοπουλικό αυτό στίχο; Η νύκτα ψες ήταν μακρά... Το τι ξημέρωσε το γνωρίζουμε από τις αναμεταδόσεις από τη Νέα Υόρκη. Δεν ξέρω πόσοι από μας περίμεναν η περιμένουν ακόμα τον Ραούφ Ντενκτάς να τιμήσει το ιστορικό του πεπρωμένο. Να παραμείνει δηλαδή βράχος ακλόνητος στην υπεράσπιση του «κράτους» του. Μέχρι ψες ακούγαμε διάφορα. Ότι είναι σπασμένα τα νεύρα του, ότι ξαναπήγε στο γιατρό του, ότι δεν θα γίνει ο νεκροθάφτης της... Ενώσεως (χα!) και ότι αν δεν τον λάβει υπόψη ο Κόφι Άναν θα τα τινάξει όλα στον αέρα και θα έρθει πίσω στην Κύπρο για να βασιλέψει στο φέρετρο του...


Πάντα έβγαζε τα σώψυχά του ο Ρ. Ντενκτάς. Έδωσε την ζωή του για να δει την Κύπρο στα χέρια και τα πόδια της Τουρκίας. Μόνο που η σημερινή Τουρκία και να της την έδιναν την Κύπρο τι θα μπορούσε να την κάνει; Θα έκανε αγώνα για να την εντάξει μαζί της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γελάει και το παρδαλό κατσίκι σε τέτοια σενάρια...
? ? Είναι 10 Φεβρουαρίου και γράφουμε διάφορα για το τι θα ξημερώσει... Το τι ξημέρωσε είναι άλλο θέμα. Αύριο ίσως έχουμε πιο καθαρή εικόνα για να σχολιάσουμε. Ίσως και με νέες δηλώσεις του στο νεκροκράτος του ο χοντρός να έχει βάλει ένα τέλος στην προσωπική του περιπέτεια.
? ? Τους δικούς μας δεν τους φοβάμαι ούτε και ανησυχώ καθόλου. Η ψεσινή πανηγυρική τελευταία συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενέκρινε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ των 10 νέων μελών, ανάμεσα στα οποία και η Κυπριακή Δημοκρατία! Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι τόσο έντονη και αποκαλυπτική για το ποιος δικαιούται (πανηγυρικά) να είναι αισιόδοξος και να μη φοβάται το χρόνο που τρέχει.
? ? Χωρίς καμιά αμφιβολία, τα εμπόδια θα συνεχίσουν να προβάλλονται στην πορεία. Είναι όμως μια πορεία χωρίς επιστροφή. Τίποτα δεν γυρίζει προς τα πίσω αν δεν εγκαταλειφθεί ματαιόδοξα στα χέρια του οποιουδήποτε «τρίτου».
? ? Η Κύπρος αργά αλλά σταθερά ξεφεύγει από την τουρκική ομηρία. Δεν ξέρω τι έγινε ή τι θα γίνει με τις συνομιλίες. Η ψεσινή όμως πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων είναι ένας σταθμός που πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι από μας ούτε στα πιο τολμηρά τους όνειρα δεν τόλμησαν να «δουν»!


Πολίτης | Γιώργου Τζίβα


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 20:01:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το μάδημα της μαργαρίτας

Δεν άλλαξε και πάλι η μοίρα των Τουρκοκυπρίων και εμείς αναμέναμε χθές με μεγάλη ανυπομονησία για το τι θα γίνει άραγε. Αυτή την φορά το πρόβλημα που εδώ και 40 χρόνια είναι άλυτο δεν οδηγήθηκε πουθενά ούτε θετικά ούτε αρνητικά και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο γίνονται διαπραγματεύσεις. Ούτε ο χρόνος που είναι η τελευταία ευκαιρία ούτε ότι καθετί έχει διαφανεί εμείς σε κάθε ταξίδι είδαμε τα όνειρα μας να διαψεύδονται και τίποτα να μην γίνεται ούτε και αυτή η ημερομηνία νε είναι η τελευταία.

Το μάδημα της μαργαρίτας
Αυτή τη φορά έγινε το ίδιο, εδώ και μέρες δεν σταθήκαμε στην ουρά ούτε και περιμέναμε ούτε και σκεφτήκαμε. Η 10η Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία ημερομηνία για να διαφανεί αν θα γίνει κάτι και τελικά οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και την απομένη. Και ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές και επειδή δεν άρχισαν ακόμα οι συνομιλίες της Τετάρτης αλλά ενώ διαβάζονταν αυτές οι γραμμές οι συνομιλίες ίσως να τελείωσαν και να μην είχαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αυτοί που σχολιάζουν το θέμα δεν μπορούν να έχουν τις ίδιες απόψεις και ακόμα υπάρχουν δύο ομάδες οι καλοπροαίρετοι και η κακοπροαίρετοι. Οι καλοπροαίρετοι είναι μια ομάδα που παρά του οτι αυξάνεται η κάθε φορά ο αριθμός τους και ειδικότερα μετά τις δηλώσεις του Σερτάρ Ντενκτάς στις συνομιλίες υπάρχουν οι κακοπροαίρετοι. Όπως θα θυμόμαστε ο Σερτάρ Ντενκτάς μετά την συνάντηση που είχε την πρώτη μέρα είπε οτι οτι θα υπάρχει πρόοδος στο θέμα και οτι οι εξελίξεις ευχαριστούν την τουρκική πλευρά και
είπε οτι ελπίζει οτι θα επιτευχθεί λύση. Μετά τις συνομιλίες της Κοπενχάγης μας υπενθύμισαν την μεγάλη έκπληξη μετά απο αυτή την συνάντηση και προέβλεπαν με ευκολία το ναυάγιο. Με την σύνοδο της Κοπενχάγης ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πρόγραμμα του που μεταδόθηκε απο το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου είπε οτι πιστεύει οτι ο κύριος Σερτάρ Ντενκτάς δεν γνωρίζει και οτι αν γνώριζε κάποια πράγματα θα έκανε κάποιες ανακοινώσεις. Μετά όπως έγραψα και πιο πάνω έκανε την ανακοίνωση του οτι υπόγραψαν και καρδιά μας πήγε στον τόπο τους.Έτσι σχετικά με αυτά και μετά απο αυτές τις ανακοινώσεις εγώ θέλοντας και μή έχω κάποιες ανησυχίες και πιστεύω 100% οτι τα πράγματα πάνε προς το κακό.Αλλά υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Οτι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης υπάρχει απόφαση για να αρχίσουν δυστυχώς δεν είναι βέβαιο οτι θα υπάρχει λύση. Ο Ανάν με την τελευταία του μανούβρα για να μην φύγουν οι πλευρές άρχισε να παίρνει μέτρα για να μην υπάρχει αποτυχία και κανείς να μην φύγει. Αν δεν υπάρχει καλή θέληση θα είναι δύσκολο να βρούμε τον τρόπο επίλυσης.
Μέχρι σήμερα αναφερόμενοι στο κάθετι άρχισαμε να παρακολοθούμε την στάση του Ντενκτάς και του Παπαδόπουλου. Έτσι με την βοήθεια των πρέσβεων στην Ελλάδα πήγε το μήνυμα οτι θα πρέπει να ακούσουν αυτά που τους λένε. Δεν υπάρχει σχόλιο για την συμπεριφορά του Ντενκτάς. Κάτω απο αυτούς τους όρους γιατί μέναμε στο περίμενε για αυτά που θέλουμε και πως αυτό το καθεστώς θα πετύχει τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανάν θα κάνει τις πλευρές να προσπαθήσουν για λύση και αν δεν υπογραφεί συμφωνία αρχών η συνομιλίες θα τελειώσουν την Πέμπτη.
Ανάμεσα τους είναι μια συμφωνία αρχών η οποία αν δεν υπογραφεί το κυπριακό θα τελειώσει και θα είναι αδύνατο να υπάρχει συμφωνία. Αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις όποιες και να είναι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όπως μέχρι σήμερα και όσοι Κύπριοι περιμένουν λύση και ειρήνη κάθε φορά θα πηγαίνουν με τον ίδιο σκοπό στην κάλπη. Και θα περιμένουν μια άλλη εποχή. 40 χρόνια στα χέρια μια μαργαρίτα θα λυθεί, δεν θα λυθεί, θα λυθεί, δεν θα λυθεί, θα λυθεί.


Ortam | Damla ÖZHAN (Yorum)

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 20:03:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ορίστηκε και τρίτη συνάντηση του Κόφι Ανάν με Τάσσο Παπαδόπουλο και Ραούφ Ντενκτάς

Κρίσιμες ώρες στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Κύπρου). Η σημερινή συνάντηση κράτησε μία ώρα και 25 λεπτά.

Νωρίτερα...
Επαναλήφθηκαν στις 23:00 της Τετάρτης (ώρα Κύπρου) οι συνομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φραντκ Έκχαρντ δήλωσε ότι μολονότι ο Κόφι Ανάν προτιμά να ολοκληρωθούν την Τετάρτη οι συνομιλίες, «δεν μπορεί να προβλεφθεί ότι σίγουρα ότι αυτό θα γίνει».

Βάσει των όσων μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φρανκ Έκχαρντ επέμεινε ότι η διακοπή των συνομιλιών δεν αποτελεί υποχώρηση ή αποτυχία, αλλά απλά «μία ανάπαυλα». Σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες θα μεταφερθούν στη Λευκωσία, επισήμανε ότι όλα είναι δυνατά.

Ο Φρανκ Έκχαρντ δήλωσε ακόμη πως ο Κόφι Ανάν ζήτησε τη βοήθεια εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων «ως προς την άσκηση πιέσεων στα δύο μέρη να διαπραγματευθούν με σοβαρότητα τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τεθεί σε διαδοχικά δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές μέχρι την 1η Μαΐου».

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον ειδικό συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος και χαρακτήρισε χρήσιμη τη διάρκειας 40 λεπτών συνεργασία του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Σε ερώτηση εάν τον ικανοποίησαν τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι δεν θέλει να εκφράσει αισιοδοξία ή όχι. «Εναπόκειται στο ΓΓ να αξιολογήσει το βαθμό συνεργασίας που λαμβάνει από τις δύο πλευρές» τόνισε.

Κατά την πρώτη τριμερή συνάντησης της Τρίτης στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε εμπλοκή. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι διακοπής των συνομιλιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόφι Ανάν επέμεινε να υπάρξει συμφωνία επί ενός κειμένου «γενικών αρχών» για τη λύση του Κυπριακού, το περιεχόμενο του οποίου προκάλεσε έντονες διαφωνίες.


Φιλελεύθερος


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 20:04:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Προτάσεις απο την τουρκική πλευρά

Η ΤΔΒΚ έκανε μια εισήγηση έκπληξη στην χθεσινή δεύτερη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον Τάσο Παπαδόπουλο ηγέτη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης και τον πρόεδρο Ντενκτάς μαζί με τον Κόφι Ανάν.

Προτάσεις απο την τουρκική πλευρά
Η συνάντηση που άρχισε στις 23.00 ώρα Κύπρου διήρκησε 1.15 λεπτά και στην ανακοίνωση που έγινε τονίστηκε οτι οι πλευρές θα συναντηθούν ξανά σήμερα στις 15.00 ώρα Νέα Υόρκης και 22.00 ώρα Κύπρου για τρίτη φορά ενώ ο Κόφι Ανάν τόνισε οτι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να δώσει θετική απάντηση στην εισήγηση του. Τις ανακοινώσεις για το θέμα έκανε ο ΥΠΕΞ Σερτάρ Ντενκτάς. Ο Σερτάρ στην ανακοίνωση του που έκανε μετά την συνάντηση είπε οτι "σήμερα πήγαμε με μια πρόταση με σκοπό να βρεθεί λύση για το κυπριακό. Η εισήγηση μας βρήκε ανταπόκριση απο τον γενικό γραμματέα. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει αύριο (σήμερα). Αν η απάντηση των Ελληνοκυπρίων είναι θετική τότε θα μπορούν την Δευτέρα να αρχίσουν οι συνομιλίες." Ο Ντενκτάς είπε οτι η σημερινή συνάντηση θα αρχίσει στις 22.00 ώρα Κύπρου και οτι θα διαρκέσει πολύ λίγο για να δοθεί η απάντηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Ντενκτάς έκανε γνωστό οτι είτε η απάντηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι θετική ή αρνητική αυτοί θα αναχωρήσουν για την Κύπρο. Ο Ντενκτάς δήλωσε οτι δεν θα πληροφορίες για το σχέδιο που πρότειναν.
Η Τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται σαν όρο ο Ανάν να γεμίσει τα κενά. Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου της Κωνσταντινούπολης τόνισε οτι η ίδια αποδέχεται τα κενά να συμπληρωθούν του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει για το θέματων αλλαγών να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μέχρι τις 20 Μαρτίου ενώ απαιτεί να συμμετέχουν Αθήνα και Άγκυρα σε αυτές.
Το πρακτορείο τονίζει οτι δεν έγιναν σχόλια για να ενθαρυνθούν οι Ελληνοκύπριοι για τις προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς και οτι θα γίνει αποδεκτό να συμπληρωθούν τα κενά απο το γενικό γραμματέα Ανάν για να επιτευχθεί συμφωνία έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να μπει στην Ε.Ε.
Ο Ανάν θέλει να πιεστούν οι πλευρές
Πριν απο την χθεσινή συνάντηση με τον Ανάν οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία, Ελλάδα και Αγγλία ζήτησαν απο τον Ντενκτάς και τον Παπαδόπουλο να κάνουν βήματα χωρίς να τους πιέσουν ενώ η συνάντηση άρχισε στις 23.00 στον 38ο όροφο.
Για την συνάντηση πρώτος στο κτίριο ήλθε ο πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς. Μετά απο δύο λεπτά έφτασε και ο Τάσος Παπαδόπουλος ηγέτης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης. Οι ηγέτες πριν μπουν για την συνάντηση αρνήθηκαν να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Πριν απο τις χθεσινές συνομιλίες ο Άλβαρο Ντε Σότο μαζί με τον Τόμας Ουέστον είχαν συνεχείς συναντήσεις με τις δύο πλευρές. Έγινε γνωστό οτι ο Ντε Σότο συναντήθηκε με την Ελλάδα σαν εγγυήτρια δύναμη. Απο την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρέτ Εκχάρτ επιβεβαίωσε οτι υπήρχαν συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Εκχάρτ είπε οτι "τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις για να αρχίσουν συνομιλίες έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση την 1η Μαϊου αφού γίνουν δημοψηφίσματα και ασκηθεί πίεση στις δύο πλευρές." Απο την άλλη πλευρά ο Τόμας Ουέστον συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ντενκτάς προχθές ενώ χθές συναντήθηκε με τον Τάσο Παπαδόπουλο. Ο Ουέστον στην σύντομη ανακοίνωση του είπε οτι η συνάντηση διήρκησε 40 λεπτά και την χαρακτήρισε την συνάντηση χρήσιμη. Σε ερώτηση κατα πόσο ο Πάουελ συναντήθηκε με τον Παπαδόπουλο τόνισε οτι η Αμερικανική πλευρά κάνει κάθετι για να επιτευχθεί λύση.
Συνεχείς διαβουλεύσεις
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Ουγούρ Ζιγιαλ που έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με την αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ. Στις συναντήσεις συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Ταλάτ, ο ΥΠΕΞ Σερτάρ Ντενκτάς, ο υποδιευθυντής του ΥΠΕΞ Ντενίζ Μπολούκμπασι, ο υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Ερτουρούλ Απακάν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Ουμίτ Παμίρ. Διπλωματικές πηγές τόνισαν οτι σε ερωτήσεις για την Τουρκοκυπριακή πλευρά στον Κόφι Ανάν τονίστηκε οτι τηρήθηκε η αρχή της σιγής για τις συνομιλίες.


Kibris

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/02/2004, 20:06:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
«Ραούφ, μη γυρίσεις χωρίς την ειρήνη»

Ογκώδης διαδήλωση Τουρκοκυπρίων


Τα συνθήματα «Σε παρακαλώ μην έρθεις ξανά στην Κύπρο χωρίς να φέρεις την ειρήνη» και «Ειρήνη με το ζόρι» ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη μεγάλης έκτασης διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες από τρεις και πλέον χιλιάδες Τουρκοκύπριους στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση λύση του Κυπριακού, ενώ απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή προς τον Κόφι Ανάν για την επανάληψη των συνομιλιών.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» μαζί με άλλες δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε δηλώσεις τους, οι διαδηλωτές διερωτήθηκαν σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής ο κατοχικός ηγέτης για τη λύση του Κυπριακού και καλούσαν τόσο τον Ραούφ Ντενκτάς όσο και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να βάλουν το νου τους να δουλέψει για την πολυπόθητη ειρήνη.

Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Έρκ, ο οποίος τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις και το Γενικό Γραμματέα. Όπως είναι γνωστόν, ο κ. Ανάν παρότρυνε τις δύο κοινότητες να πείσουν τους ηγέτες τους για την έναρξη της διαδικασίας με στόχο τη λύση.

Από την πλευρά του, το μέλος του Kινήματος Δημοκρατίας και Ειρήνης Ιζέτ Ιζτιάν τόνισε ότι η χθεσινή εκδήλωση θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου διαδηλώσεων.


Σημερινή | Γιώργου Μιχαηλίδη


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 09:46:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝ

Προτάσεις Λευκωσίας και Άγκυρας κατατέθηκαν ψες στο τραπέζι για την επιδιαιτησία

- Αίτημα για συνομιλίες και δημοψήφισμα χωρίς τελεσίγραφα
TΑ Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν κατάρρευση της διαδικασίας προσφέροντας παράταση στις προσπάθειες για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν ψες τη δεύτερη συνάντησή τους με τον Κόφι Ανάν, η οποία κράτησε 90 λεπτά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη βάση των όρων και προϋποθέσεων που θέτει στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας. Ωστόσο, ο Γ.Γ. ανανέωσε το ραντεβού του με τις δυο πλευρές για τις 10.00 μ.μ. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως στη χθεσινή συνάντηση κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, μερικές από τις οποίες και εγγράφως. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει κατατεθεί και φόρμουλα από την Τουρκία για το θέμα της επιδιαιτησίας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν απέχει πολύ από την πρόταση που από την πρώτη συνάντηση παρουσίασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Η τουρκική πλευρά έστειλε σημείωμα στα Ηνωμένα Έθνη, με το οποίο αναφέρει πως θα πρέπει η διαδικασία των συνομιλιών να αρχίσει χωρίς τελεσίγραφα και πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με την τουρκική φόρμουλα, οι συζητήσεις αυτές θα συνεχισθούν μέχρι την 20η Μαρτίου και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία να μπορεί να παρέμβει ο Γ. Γ. και να συμπληρώσει τα κενά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου επί του ιδίου θέματος αναφέρει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο και να συνεχισθούν μέχρι τη 16η Μαρτίου. Σε περίπτωση, προστίθεται στη φόρμουλα, που θα υπάρξει πρόοδος στα ουσιώδη θέματα αλλά δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία, να παρέμβει ο Κόφι Ανάν για τη συμπλήρωση των κενών.
Η αποψινή συνάντηση αναμένεται να είναι και η τελευταία και η προσδοκία του Κόφι Ανάν είναι να ανάψουν οι δυο πλευρές το πράσινο φως για να συνεχισθούν οι συζητήσεις στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, πάντως, έχει από την πρώτη συνάντηση καταστήσει σαφές ότι αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση. Αντίθετα, ο Ντενκτάς, επιμένει σε λύση δυο κρατών, ωστόσο στα διαδικαστικά οχυρώνεται πίσω από τις επιφυλάξεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Φιλελεύθερος | ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Ν. Υόρκη

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 09:50:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Οταν οι αντιθέσεις γεννούν την τρέλα.../ ΕΝΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Σπεύδει με ταχύτητες και πέραν των δυνατοτήτων της η μικρή Κύπρος να προλάβει την εναρμόνιση με την Ε.Ε. Στήνει μηχανισμούς, ρυθμίζει νομοθεσίες κάνει το παν. Ο λαός μας με θυσίες προσδοκεί περισσότερο την ασφάλεια κάτω από την ομπρέλα της Ενωμένης Ευρώπης, παρά το δήθεν όνειρο ενός κόσμου δίκαιου και ιδεατού. Στην Ευρώπη λοιπόν, που απαγορεύει τα σφάγια όπου δη, αλλά σε υποστατικά σύγχρονα και ευήλια, που να πληρούν τις αυστηρές ρήτρες υγιεινής. Στην Ευρώπη που μεριμνά για την ψυχολογία των ζώων πριν οδηγηθούν στη σφαγή και τον τρόπο που θα τοποθετούνται σε ψυγεία και σε τσιγκέλια.

Ομως για τη λύση του Κυπριακού, όπως άλλωστε αφήνουν σαφώς να νοηθεί διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το υπερβάλλουν με μεγεθυντικές ατάκες, ενίοτε και θριαμβικές για να στεριώσουν τα δηλωθέντα τους και κάποιοι Κύπριοι (που διετέλεσαν πρώην στελέχη της απελθούσας κυβέρνησης), τονίζεται πως θα δεχθούν εξαιρέσεις και αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή για ζητήματα δευτερευούσης σημασίας, όπως τα σφάγια και τα ζαρζαβατικά, υπάρχει μείζον πρόβλημα εναρμόνισης με το κεκτημένο, αλλά για τα αυτονόητα και μίνιμουμ στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν καμαρόπορτες; Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα, οι αντιθέσεις και οι αυτοαναιρέσεις γεννούν την τρέλα. Παράγουν οργή οι φημολογούμενοι ακρωτηριασμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός λαού που με νύχια και με δόντια προσπαθεί, εδώ και αιώνες, να κρατηθεί σε αυτόν τον βράχο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οταν σε ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη ο Κύπριος θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα και να διαθέτει ρευστό, να επενδύει και να δικαιούται να εγκατασταθεί, και να υπάρχει απαγορευτική ρήτρα να ζήσει στο σπίτι που γεννήθηκε; Ασφαλώς, η ε/κ πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση να κάνει θυσίες και γνωρίζει, όπως όλοι γνωρίζουμε, πως η όποια λύση προκύψει με βάση το Σχέδιο Ανάν δεν θα είναι η ιδανική. Ομως κάποια στοιχειώδη μίνιμουμ ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πρέπει να διασφαλιστούν.

Αυτός ο «φάρος της Δημοκρατίας», όπως αποκαλούν την Ε.Ε., δεν μπορεί να μην φωτοδοτεί κάποιες πτυχές που αποτελούν ουσία και όχι ευτελή λεπτομέρεια. Δεν μπορεί στο πολιτικό να υπάρχει απόκλιση από αρχές ζωτικής σημασίας και ανοχή για την παραμονή στρατευμάτων κατοχής και όλων των εποίκων, και να διυλίζεται ο κώνωπας για την εναρμόνιση των σφαγείων.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να ζουν μαζί ως ένας λαός, είτε ένας αριθμός από τους μεν υπό τ/κ διοίκηση είτε άλλος αριθμός από τους δε υπό ε/κ. Δεν μπορεί να επισημοποιηθούν τα τετελεσμένα της εισβολής με ευθυγραμμίσεις συνόρων και να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας ως να είμαστε δύο κράτη. Πολίτες ίσοι σε μια ενωμένη πατρίδα. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Καμία σχέση δεν έχει με αυτά που σερβίρουν τα λεγόμενα «think tanks» σε διάφορα αμερικανόπνευστα σεμινάρια, ότι τάχα μου είναι ψυχολογικό το πρόβλημά μας και θα πρέπει να βρούμε τρόπους αποτροπής των διενέξεων. Αν ο κυπριακός λαός και οι δύο κοινότητες αφήνονταν να λύσουν τις διαφορές τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις θα ζούσαν σαν τα αδέλφια.


Χαραυγή | Ανδρούλας Γκιούρωφ

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 09:54:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Συνεχές παζάρεμα

Ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν στις συνέχισε τις συνομιλίες που διήρκησαν για τρείς ώρες. Το διπλωματικό παζάρεμα συνεχίστηκε με συναντήσεις των πλευρών. Μετά προσκλήθηκαν Ελλάδα και Τουρκία με τους αξιωματούχους τους για εντατικό παζάρεμα στις διαπραγματεύσεις.

Συνεχές παζάρεμα
Η εφημερίδα μας που μπήκε τις πρώτες ώρες για εκτύπωση συνέχισε να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Οι χθεσινές συνομιλίες που θα άρχιζαν στις 22.00 λεγόταν οτι θα διαρκούσαν 40 λεπτά εντούτοις άρχισαν με 2 ώρες και 10 λεπτά καθυστέρηση. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Κόφι Ανάν, μαζί με τον Ντε Σότο και τον Πρεντεργκάστ συνέχισαν τις διπλωματικές συνανατήσεις. Στην αρχή της συνάντησης Ραούφ Ντενκτάς έκανε χειραψία με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης. Η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία άρχισε να αναρωτιέται για την καθυστέρηση.
Σε ερωτήσεις για τον λόγο της καθυστέρησης ο Ραούφ Ντενκτάς είπε οτι αυτό οφείλεται σε αντιδράσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Απο την άλλη οι προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έγιναν γνωστές ούτε και την τρίτη μέρα. Οι Ελληνοκύπριοι σύμφωνα με πληροφορίες μας θέλουν το σχέδιο Ανάν να αποτελεί την βάση για διαπραγμάτευση σε αντίθεση με την ΤΔΒΚ που θέλει να αποτελεί την αρχή των συνομιλιών. Επίσης η Ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει την συμμετοχή της Ε.Ε.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε προτάσεις για να συμμετέχει η Ε.Ε. Οι Ελληνοκύπριοι πρότειναν οι συνομιλίες να γίνονται κάτω απο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αλλά τόνισαν οτι ο Ανάν για να συμπληρώσει τα κενά θα έπρεπε να πάρει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Ανατολή επειδή ο Παπαδόπουλος δεν ήθελε ο Ανάν να συμμετέχει απο μόνος του είπα οτι για αυτό το θέμα ίσως να μπορεί να υπάρχει συμφωνία.
Λεπτό προς λεπτό η συνάντηση της τρίτης μέρας
22.13 Έγινε γνωστό οτι αναβάλονται για 45 λεπτά οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό.
23.14 Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε οτι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν όπως το σχέδιο Ανάν δεν αποτελει το σημείο αρχής των διαπραγματεύσεων αλλά η βάση της διαπραγμάτευσης.
00.15 Τελειώνουν οι διπλωματικές συναντήσεις ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Άρχισαν οι συνομιλίες των τριών μερών με τον γενικό γραμματέα Ανάν.
00.45Η Τουρκική αντιπροσωπεία που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών αναχώρησε απο τη Νέα Υόρκη. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα μείνει για ακόμα μια μέρα στη Νέα Υόρκη.
01.20 Η Ελληνοκυπριακή Κρατική Τηλεόραση μετέδωσε την πληροφορία οτι οι δύο πλευρές θα μείνουν για ακόμα μια μέρα στη Νέα Υόρκη.
01.27 Τελειώνουν οι συνομιλίες ανάμεσα στα τρία μέρη. Οι επιτροπές αρχίζουν και πάλι τις διπλωματικές διαβουλεύσεις.
02.31 Συμμετέχουν σε συνομιλίες η Ελληνική και Τουρκική πλευρά.
03.33 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Yeniduzen |

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 09:58:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
UBP: ‘Η κυριαρχία άνευ όρων είναι του Ανάν’

Ο γενικός πρόεδρος του κόμματος εθνικής ενότητας, Ντερβίς Έρογλου, είπε ότι [εναντιώθηκαν στην πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να πάνε στη Νέα Υόρκη, γιατί έγινε με την αντίληψη: ‘Η κυριαρχία άνευ όρων είναι του Ανάν’]


UBP: ‘Η κυριαρχία άνευ όρων είναι του Ανάν’
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από το γραφείο τύπου του UBP, ο Έρογλου που μίλησε προχτές το βράδυ σε μια τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι η πρόσκληση για τη Νέα Υόρκη δεν έγινε με την αντίληψη ότι ‘η κυριαρχίαάνευ όρων είναι του έθνους’, αλλά με την αντίληψη ότι ‘η κυριαρχία άνευ όρων είναι του Ανάν’ και γι’ αυτό το λόγο ενανιτώθηκαν στη μετάβαση του προέδρου της δημοκρατίας Ρ.Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη.
Ο Έρογλου που είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα κάνει αλλαγές στο σχέδιο που φέρει το όνομά του, συνοψίζοντας γιατί είναι αντίθετοι στο σχέδιο Ανάν, είπε τα εξής: ‘Η υπογραφή του εγγράφου από τον Ανάν σημαίνει ότι η Τουρκία εκδιώκεται από το νησί, ότι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η ύπραξη του τουρκικού στοιχείου στο νησί ρίχνεται σε κίνδυνο. Πάντα η μεγαλύτερη εγγύησή μας και το στήριγμά μας είναι η Τουρκία, είναι η μητέρα πατρίδα μας… Εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει περισσότερο να πραγματοποιηθεί η συμφωνία και η ειρήνη σ’ αυτό το νησί, αλλά αυτή η υποταγή δεν πρέπει να γίνει…’
‘Δεν είναι ένοπλος αγώνας, είναι εθνικός’
Ο Έρογλου, αξιολογώντας την ανακοίνωση που έκανε χτες ο πρώην υπουργός εξωτερικών, βουλευτής του UBP Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είπε: ‘Δεν πιστεύω ότι γίνεται λόγος για ένοπλο αγώνα. Εκδηλώνει ότι συνεχίζει τον εθνικό αγώνα και ότι ποτέ δε θα παραιτηθεί απ’ αυτόν τον αγώνα’.
‘Ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν αγαπάει το UBP’
Ο γενικός πρόεδρος του UBP Έρογλου, σχετικά με την απόφαση των απολύσεων από την κυβέρνηση UBP-DP, πρόσθεσε ότι στα 1660 άτομα δόθηκε νόμιμα εργασία και ισχυρίστηκε: ‘Αυτός που δεν είναι νόμιμος είναι η ίδια η κυβέρνηση’. Ο Έρογλου ανέφερε ότι ο γενικός πρόεδρος του DP Σ.Ντενκτάς δεν αγαπάει το UBP επειδή ‘το UBP είναι εμπόδιο στην εξέλιξη του DP’.

Yeniduzen


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 10:00:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
‘Είναι μια καλή και όμορφη σύνθεση, δεν αφήνουμε τον Ανάν μοναδικό επιδιαιτητή’

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ρ.Ντενκτάς στην ανακοίνωση που έκανε σχετικά με την πρόταση απαλοιφής του φρακαρίσματος που υποβλήθηκε από την ΤΔΒΚ, ανακοίνωσε: ‘το σχέδιο ετοιμάστηκε από την Τουρκία’ και τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου: ‘Δεν αφήνεται μοναδικός επιδιαιτητής ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν’.


‘Είναι μια καλή και όμορφη σύνθεση, δεν αφήνουμε τον Ανάν μοναδικό επιδιαιτητή’
Μετά από τη διαρροή στον τύπο των λεπτομερειών της πρότασης που υπέβαλε η ΤΔΒΚ, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ρ.Ντενκτάς, στις αξιολογήσεις που μοιράστηκε με τον τύπο σχετικά με το θέμα ανακοίνωσε τα εξής: ‘Είναι μια σύνθεση που βρήκε η Τουρκία. είναι μια καλή και όμορφη σύνθεση’.
Ο Ντενκτάς πρόσθεσε: ‘Εφόσον είναι αναγκαίο να συμμετέχουν η Τουρκία και η Ελλάδα, πρέπει οι εγγυήτριες χώρες να βάλουν το χέρι τους κάτω απ’ την πέτρα’.
Το σχέδιο είναι μια δικλίδα
[Για το θέμα της συμπλήρωσης των κενών σχετικά με την ασυμφωνία, ο Ντενκτάς προσδιόρισε το ότι δεν αφήνεται ο Ανάν μόνος αρμόδιος ως ‘δικλίδα ασφαλείας για τους ίδιους’] και πρόσθεσε: ‘Η πρόταση έγινε δεκτή και από τον Ανάν’.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά σε δυσφορία
Μετά από την υποβολή του σχεδίου της ΤΔΒΚ μία διπλωματική πηγή δήλωσε αξιολογώντας στο ΑΑ: ‘Οι Ελληνοκύπριοι μετά από την πρόταση της ΤΔΒΚ βρίσκονται σε μεγάλη δυσφορία’.
Η πηγή, που θέλει να μείνει κρυφό το όνομά της, είπε: ‘Η ελληνοκυπριακή επιτροπή που στηρίζει την αδιάλλακτη στάση της εντελώς στα λόγια του προέδρου της δημοκρατίας Ντενκτάς, τα έχασε απέναντι στην άκρως εποικοδομητική πρόταση της ΤΔΒΚ και έπεσε σε μεγάλη δυσφορία’.


Kibris


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 10:01:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Τρίτο και πλέον κρίσιμο «ραντεβού» Παπαδόπουλου-Ντενκτάς με Ανάν στη Νέα Υόρκη

Με αντιπρόταση Ελλάδας-Κύπρου

Νέα Υόρκη: Αρχισε τελικά γύρω στα μεσάνυκτα, ώρα Κύπρου, με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση, η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας που καταβάλλει ο κ. Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, της κοινής συνάντησης προηγήθηκαν μη προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις άγνωστης διάρκειας του κ. Ανάν με τους κυρίους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς.

Στη συνάντηση από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Από τ/κ πλευράς, στη συνάντηση παρακάθονται ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Εργκούν Ολγκιούν.

Τον κ. Ανάν πλαισιώνουν ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, και οι σύμβουλοι του κ. ντε Σότο, μεταξύ των οποίων, ο Αυστραλός νομικός Ρόμπερντ Νταν και ο Ελβετός συνταγματολόγος Ντιτιέ Φίρτερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απάντηση Ελλάδας-Κύπρου στην τουρκική πρόταση για «τετραμερή διάσκεψη» θα είναι θετική μόνο εάν αυτή πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελώντας συνέχεια της διαδικασίας, και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διασφαλιστεί η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται κατά πληροφορίες να αντιδρά στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τετραμερείς συνομιλίες, ενώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτείνεται από τους Τούρκους και η παρουσία εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης ένα τουρκικής έμπνευσης σχέδιο που στοχεύει στην άρση των επιφυλάξεων που υπάρχουν για τον επιδιαιτητικό ρόλο του Κόφι Ανάν σε θέματα που θα εκκρεμούν μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, ή στα οποία θα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται στη Λευκωσία υπό τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, έως τις 26 Μαρτίου και, κατόπιν, θα ακολουθήσει «παρέμβαση» της Αθήνας και της Αγκυρας, ως εγγυητριών δυνάμεων («τετραμερής διάσκεψη») για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλείας.

Αν ακόμη και με τη διάσκεψη αυτή, της οποίας η χρονική διάρκεια υπολογίζεται σε μια εβδομάδα, δεν βρεθούν λύσεις σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τότε ο Κόφι Ανάν θα αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο και θα συμπληρώσει τα «κενά». Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο για συμφωνία, το οποίο είτε θα συμφωνηθεί από τις ηγεσίες των δυο πλευρών είτε όχι θα οδηγηθεί σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, μέσα στον Απρίλιο.

Στη Λευκωσία έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για να ετοιμαστεί ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για εντατικές συνομιλίες υπό τον ειδικό απέσταλμένο Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο. Η ημερομηνία άφιξης του κ. Ντε Σότο δεν είναι ακόμη γνωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα συνοδεύεται από πολυμελή ομάδα συμβούλων και συνεργατών. Ακολούθως και ανάλογα με την εξέλιξη των συνομιλιών, η ομάδα ντε Σότο θα ενισχυθεί με διεθνολόγους νομικούς.

Φιλελεύθερος | ΚΥΠΕ, ΑΠΕ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 10:02:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Πιέσεις και εκβιασμοί από Μίλερ προς την Αθήνα

Θα συγκαλέσουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα κατηγορήσουμε Τάσσο»
EΚΒΙΑΣΤΙΚΑ κινούνται οι Αμερικανοί, οι οποίοι ανέπτυξαν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αθήνα. Στην ελληνική πρωτεύουσα, Αμερικανοί και Βρετανοί ζήτησαν χθες το πρωί χωριστά συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση τον οποίο και προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η ελληνική στάση. Όπως πληροφορούμαστε, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ ζήτησε έντονα από τον Έλληνα αξιωματούχο να πεισθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να αποδεχθεί τους όρους Ανάν και να αρχίσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν και ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρεται να έχει πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στην σύγκληση εκτάκτως του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε και τις δυο πλευρές για το αδιέξοδο αλλά μόνο την ελληνική».


Χωρίς να εξηγούν το γιατί, οι Αμερικανοί θεωρούν πως εάν αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, οι χειρισμοί τους έναντι των Τούρκων θα είναι ευκολότεροι. Καταγράφουν δε την αναφορά Ντενκτάς ότι η παρουσία του σημαίνει και αποδοχή του σχεδίου σαν βάση για διαπραγμάτευση ως θετική εξέλιξη και κίνηση προς τα εμπρός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βρετανός πρέσβης, Ντέιβιντ Μάτεν, ο οποίος όμως χρησιμοποίησε ηπιότερους τόνους σε σχέση με τον Αμερικανό συνάδελφό του.
Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης όσο και ο Βρετανός απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.
Μετά τις συναντήσεις αυτές αλλά και λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Τάσσος Γιαννίτσης. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στον οποίο επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς του. Μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη. Συνεχίζονται οι συζητήσεις και επί της ουσίας, αλλά και επί της διαδικασίας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «είναι μια σημαντική στιγμή, είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στον οποίο παρέχουμε την αμέριστη υποστήριξή μας». Ερωτηθείς αν είχε κάποια επαφή με την αμερικανική πλευρά για το θέμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε αρνητικά, αλλά πρόσθεσε ότι πιθανώς να έχω με αρκετές πλευρές επαφή.
Εξάλλου, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσσος Γιαννίτσης δήλωσε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων να δούμε πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις». Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη για να μπορούμε να δούμε πιο συγκεκριμένα πού βρισκόμαστε και ποια είναι η προοπτική, είπε ο κ. Γιαννίτσης. Σε ερώτηση αν οι ενδείξεις είναι αρνητικές μέχρι στιγμής, ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε πως δεν έχει νόημα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή για ενδείξεις. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, υπέδειξε.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα, Χρήστος Πρωτόπαπας ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση της σύσκεψης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν προχθές υπό τον Κόφι Ανάν «θα συνεχιστούν και σήμερα το βράδυ (σ.σ. ψες) και η συζήτηση σ' αυτό το σημείο αφορά τα όρια του «επιδιαιτητικού» ρόλου που θα προβλέπεται για το γγ του ΟΗΕ».
Από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος είναι σαφές πως ο στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει σταθερά η επανάληψη των συνομιλιών. Η αναφορά του Χρήστου Πρωτόπαπα ότι το θέμα συζήτησης στη Νέα Υόρκη είναι ο καθορισμός των ορίων του «επιδιαιτητικού» ρόλου που θέλει να αναλάβει ο Κόφι Ανάν.

ΥΠΟΔΟΧΗ
ΣΤΗΝ πρώτη χωριστή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Κόφι Ανάν, την Τρίτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ενδιαφέρον είχε η συνομιλία μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο Πρόεδρος μετά τη χειραψία είπε στον Γ.Γ. ότι πήγε «μαζί με ένα παλιό φίλο» παρουσιάζοντας τον Γλαύκο Κληρίδη. «Είναι ευχάριστο που σας βλέπω», είπε ο Κόφι Ανάν σε τρεις περιπτώσεις στρεφόμενος στον τέως Πρόεδρο.

ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φέρεται να είπε προς τους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς, κατά την πρώτη συνάντησή τους, πως «να λοιπόν όταν θέλετε μπορείτε να συμφωνήσετε». Το είπε αυτό όταν οι δυο πλευρές διατύπωσαν την ίδια σχεδόν άποψη στο θέμα της επιδιαιτησίας και των χρονοδιογραμμάτων για τη διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων. Όμως η «συμφωνία» αυτή δεν συνάδει με τους όρους του Κόφι Ανάν.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ Κυβέρνηση, το γραφείο Πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών άσκησαν συνεχή τηλεφωνική διπλωματία με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά στη Νέα Υόρκη και ο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ φέρεται σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα να προειδοποίησε τον Ντενκτάς να μην αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με την αιτιολογία πως δεν λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα Βολφ Ρούντχαρτ Μπορν χαρακτήρισε «αντιφατική» την πολιτική που η Αγκυρα ακολουθεί στο Κυπριακό και στο Ιράκ, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσάμ». Οπως είπε η Τουρκία, ενώ επιδιώκει τη λύση του Κυπριακού σε εθνοτική βάση, αρνείται να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση και στο ζήτημα του Ιράκ.


Φιλελεύθερος | Κώστας Βενιζέλος


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/02/2004, 10:04:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Βάση για διαπραγμάτευση το Σχέδιο Ανάν

Κατηγορηματικός ο Γ.Γ. των Η.Ε. ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση οποιουδήποτε άλλου σχεδίου


Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει απερίφραστα ότι βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα είναι μόνο το σχέδιό του και δεν θα αποτελέσει απλώς σημείο αναφοράς.

Σε δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση οποιουδήποτε άλλου σχεδίου.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι στην προχθεσινή συνάντηση διατυπώθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών και ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν βρίσκεται κανένα έγγραφο, αλλά γίνεται συνεχής αναφορά στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα, με την οποία προσκαλούσε σε συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν αναμένει ένα ναι ή ένα όχι και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η προχθεσινή συνάντηση κράτησε τρεις ώρες δείχνει ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και το έργο πολύ μεγάλο και σημαντικό, γι' αυτό και θα καταβληθεί προσπάθεια για έναρξη της διαδικασίας σύντομα.

Αναφερόμενος στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς είπε χαρακτηριστικά ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζεται πιο πειθαρχημένος.

Εντονο παρασκήνιο

Πληροφορίες από κύκλους της ελληνικής κυπριακής αντιπροσωπείας αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς διεξάγεται έντονο παρασκήνιο ώστε να κρατηθεί η διαδικασία των συνομιλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Γουέστον αναμένετο να είχε χθες επαφές και με τις δύο πλευρές.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι δύο πλευρές δεν θα φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά διότι ειλικρινά επιθυμεί πρόοδο και επίτευξη λύσης πριν από την 1η Μαίου, και ο Ραούφ Ντενκτάς για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς.

Στις συνομιλίες συζητείται κατά πόσο θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν καθώς και το θέμα της επιδιαιτησίας, δηλαδή η επιμονή του Γενικού Γραμματέα να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά εάν δεν καταλήξουν οι συνομιλίες. Συζητείται επίσης το θέμα των δημοψηφισμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες ώστε η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων να εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών.


Χαραυγή

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:27:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Το μόνο ζητούμενο είναι η βιώσιμη λύση

Μετά την προχθεσινή συμφωνία στη Νέα Υόρκη, το Κυπριακό εισήλθε σε μια εντελώς νέα διαδικασία, σε μια διαδικασία με αρχή, μέση και τέλος, αφού οι δυο πλευρές αποδέκτηκαν πως όχι μόνο θα διαπραγματευτούν με βάση το σχέδιο

Ανάν, αλλά και θα το θέσουν σε δημοψήφισμα πριν από την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1 Μαΐου, 2004. Αυτό θα γίνει είτε υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών είτε δεν υπάρξει. Στη δεύτερη περίπτωση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα διαδραματίσει διαιτητικό ρόλο και έτσι ο τελικός λόγος για τη λύση, θα ειπωθεί μέσω της κάλπης από τους Ελληνοκύπριους, τους Τουρκοκύπριους και τους έποικους. Θα είναι βέβαια ευχής έργο αν υπάρξει συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να δώσει λύσεις ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση τα δημοψηφίσματα θα είναι σίγουρα θετικά και η λύση θα έχει στέρεα πόδια από την αρχή.

Η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα αποδειχθεί θετική για τον κυπριακό λαό και θα του ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο ελπίδας για το μέλλον, αν πράγματι η Τουρκία έχει κάνει θεαματική στροφή και ξέχασε τις γνωστές διχοτομικές τις απόψεις οι οποίες είχαν επιβεβαιωθεί και μόλις πριν 23 μέρες με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας. Μόνο αν έχει γίνει αυτή η στροφή, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ειλικρινής διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν και μόνο τότε θα συζητηθούν καλόπιστα κάποιες προβληματικές διατάξεις του, ώστε να φθάσουμε σε μια βιώσιμη λύση, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων. Πολύ σύντομα θα φανούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι προθέσεις της Τουρκίας, όταν θα τεθούν κατά τρόπο συγκεκριμμένο τα θέματα λειτουργικότητας, όπως είναι για παράδειγμα, εκείνο το περιβόητο Προεδρικό Συμβούλιο με τη δεκάμηνη εναλλαγή του προεδρεύοντα του κράτους, ή όπως είναι οι ασάφειες στο ζήτημα της επιστροφής ή άλλης διευθέτησης των περιουσιών, τα οικονομικά της λύσης, αλλά και μερικά άλλα θέματα που η ξεκάθαρη ρύθμιση τους θα βοηθήσει και τις δυο κοινότητες και βέβαια θα ελαχιστοποιήσει πιθανές διαφορές και έριδες. Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα κριθούν οι προθέσεις της κατοχικής δύναμης, είναι αυτό των στρατευμάτων. Θα Τταν καλό μάλιστα αν αρχίζαμε με μια συμφωνία με το ζήτημα αυτό, για το οποίο μάλιστα ο ΟΗΕ έχει καθαρή και συγκεκριμμένη πρόταση, την οποία η Ελλάδα δέχεται.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό πάντως, ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης εμπλέκει με κάποιο τρόπο στη διαδικασία των συνομιλιών και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα επιδιώξει, ούτως ώστε το κείμενο που θα τεθεί ενώπιον των πολιτών, να είναι όσο το δυνατό πιο συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα να τυγχάνουν του ανάλογου σεβασμού.

Θετική είναι ακόμη η πρόνοια για σύσταση Επιτροπής η οποία θα μελετήσει σε

βάθος τις οικονομικές παραμέτρους της λύσης, ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου είδε από την αρχή με μεγάλη σοβαρότητα και μπορεί να επιχειρηματολογήσει πολύ πειστικά και να παραθέσει στοιχεία που προέρχονται από σοβαρές μελέτες και στατιστικές. Οι πολίτες ανησυχούν για τις οικονομικές παραμέτρους της λύσης και διαπράττουν μέγα σφάλμα όσοι τις υποτιμούν η όσοι βλέπουν μόνο ανάπτυξη η οποία, ναι θα υπάρξει.

Χωρίς να εκφράζουμε ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, προσβλέπουμε στο θαύμα να δούμε μια λογική και διαλλακτική Τουρκία και ένα άλλο Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών και να φθάσουμε σε μια βιώσιμη λύση, όπου θα υπάρχουν πολίτες με ίσα δικαιώματα και όχι πολίτες πολυτελείας και πολίτες δεύτερης ποιότητας, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η διευθέτηση θα είναι εν τη γενέσει της προβληματική. Πριν φύγει πάντως από τον ΟΗΕ ο Ντενκτάς μίλησε για την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η υπόλοιπη ηγεσία θα χειριστούν με σοφία και αυτό τον τελικό γύρο και θα εξασφαλίσουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ώστε να υπερψηφιστεί.

Χαραυγή | Βάσου Γεωργίου*


*Ο Βάσος Γεωργίου, είναι νομικός μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ


ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Loucas
Πλήρες Μέλος

Cyprus
1186 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/02/2004, 18:29:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Loucas  Στείλτε ένα ICQ Μήνυμα στο Μέλος Loucas  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Loucas
Ψάχνοντας τις αμαρτίες

Ενώ έγινε σκληρό παζάρι και ένας μαραθώνιος στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης η σκηνή που μας έμενε είναι αυτή του πρωθυπουργού Ταλάτ να βοηθά τον πρόεδρο Ντενκτάς να καθίσει στην καρέκλα του.

Ψάχνοντας τις αμαρτίες
Απο την μια κοιτάζω την θάλασσα και απο την άλλη μια μεγάλη λεωφόρος η οποία είναι απο τις πιο ακριβές στον κόσμο η περιοχή του Μανχάταν όπου βρίσκεται το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί στον 32ο όροφο βρίσκεται η αίθουσα των συναντήσεων όπου συζητούνται τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου για αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία. Και όπως θα είδατε απο τις εικόνες που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ενώ έμπαιναν έκαναν χειραψίες. Και ήταν υποχρεωμένοι να έχουν αυτή την στάση. Οι καρέκλες για την σύνοδο του Ανάν δεν άρμοζαν για το τραπέζι. Και ήταν κάπως δύσκολο να καθίσουν. Και ενώ γύρω υπήρχαν αρκετοί σύμβουλή ήταν δύσκολο να καθίσουν. Έπρεπε αυτές οι καρέκλες να μην υπάρχουν. Για αυτό και ο πρόεδρος Ντενκτας ήταν δύσκολο να καθίσει. Επειδή κοντά του ήταν ο Ταλάτ με το αριστερό του χέρι δεν κατάφερε να τον βοηθήσει και στην συνέχεια με πολλή προσπάθεια τελικά τα κατάφερε. Αυτή η σκηνή μεταδόθηκε πολλές φορές απο τα τουρκικά ΜΜΕ.
Οι πλευρές για τρείς μέρες διαπραγματεύονταν και επειδή δεν γίνονταν πολλές δηλώσεις βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν την κίνηση Ταλάτ με τη βοήθεια προς τον Ντενκτάς. Επειδή κάτι έπρεπε να πουν. Επειδή ενώ βοηθούσαν τον Ντενκτάς να καθίσει η τουρκική αντιπροσωπεία υπόγραψε και πέτυχε να δεχθεί το χρονοδιάγραμμα του Ανάν. Η ειρωνεία είναι οτι οι όσοι ήθελαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα Ανάν επέκριναν την εικόνα του Ταλάτ να βοηθά τον Ντενκτάς.
Μετά την σύνοδο της Νέας Υόρκης έγιναν διαφορετικές αναλύσεις και σχόλια. Και για εμένα υπήρχαν δύο πολύ σημαντικά. Το πρώτο ήταν η δήλωση του Ταλάτ στην εφημερίδα μας Κίπρις οτι αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο. Και με τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη η δήλωση ξεχάστηκε. Είναι τελευταία η συζήτηση για το πως θα επιτευχθεί η λύση. Τώρα ενώπιον μας έχουμε ένα σχέδιο λύσης και ένα χρονοδιάγραμμα. Απο αυτή
την άποψη οι συζητήσεις του παρελθόντος έμειναν άνευ σημασίας και άρχισε μια νέα περίοδος. Και όπως και να είναι τον Απρίλιο στις 24 θα γίνουν δημοψήφισματα για να αρχίσει μια νέα περίοδος. Τώρα όλη μας η προσοχή και η ενέργεια μας είναι για να αρχίσει μια νέα περίοδος. Η δεύτερη σημαντικότερη είδηση είναι η δήλωση Ντενκτάς χθές στην Κωνσταντινούπολη που είπε οτι "κάναμε πολλές προσπάθειες για να αρνηθούμε το σχέδιο Ανάν αλλά αποτύχαμε." Στη νέα περίοδο που αρχίζει αφήνοντας κατα μέρος τις συζητήσεις για το αν το σχέδιο Ανάν είναι καλό ή κακό πρέπει να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες που θα αρχίσουν.
Οι χωρίς νόημα συζητήσεις παύουν να υφίστανται γιατί δεν έχουν καμιά αξία. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν στη βάση του σχεδίου Ανάν και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εργαστούν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με βάση το σχέδιο Ανάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν το κυπριακό και να κάνουν οτι μπορούν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να παζαρεύουν γιατί αυτό σημαίνει οτι θα είναι εναντίον μας σε μια ενδεχόμενη συμφωνία. Και για τους Τουρκοκυπρίους θα είναι η μεγαλύτερη αμαρτία και κακό. Δεν ήλθε ο καιρός να ψάξουμε για να βρούμε τις αμαρτίες μας;


Kibris | Başaran Düzgün (KULİS)

ΕΡΡΩΣΘΕ

ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ.
ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ.

ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1279Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 28 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy