ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ;
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 2
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 17:56:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητέ Wonder_2005, το θέμα δεν ανήκει στο γνωστικό μου αντικείμενο, απλώς έχω ασχοληθεί λίγο με παραπλήσια θέματα για λόγους ενημέρωσης και γνώσης. Σεβόμενος την άποψη σου για περιορισμό στο αρχικό θέμα , αλλά και λόγω περιορισμένου χρόνου προς το παρόν,θα αρκεστώ να παραθέσω μία γενική εισαγωγική ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα:

http://www.geo.auth.gr/105/ch4.htm

υποσχόμενος πως θα επανέλθω σύντομα…

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 18:00:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Wonder

Θεωρείς ότι τα πιο πάνω ονόματα αρχηγών πόλεων που αναφέρθηκαν και ταυτίζονται με τους κατακλυσμούς υπήρξαν πριν από το 10000 χιλ ή έστω πριν από το 2000 χιλ?
Πότε θεωρείς ότι έζησαν?

Θεωρείς οτι ανατίναξη της θήρας δεν αρκεί να δημιουργήσει μύθο?
Όλοι οι μύθοι εκεί ακριβώς γεννήθηκαν.

Για να βρεις μεγάλες διαφορές στο αιγαίο πρέπει να πας πίσω κατά 400.000 χιλ χρόνια τότε που οι Κυκλάδες ήταν ενωμένες σε ένα μεγάλο νησι,η Πελοπόννησος και η Εύβοια δεν είχαν αποσπασθεί από τον κεντρικό κορμό.
Ουσιαστικά πας στην πλειστόκαινο περίοδο.
Και στην μέση ακριβώς έχεις την θήρα.
Το σημαντικότερο ηφαίστειο ίσως και σε όλο τον κόσμο ήταν της θήρας.
Η ηφαιστειακή του δράση ξεκινά πριν από 26 εκατομμύρια χρόνια.

Πριν από 25000 χιλιάδες χρόνια έχει καταγράφει στα υλικά που βρίσκουμε σε όλη την ανατολική μεσόγειο άλλη μια από τις (πόσες άραγε πιο πριν?)καταστρεπτικές εκρήξεις που σχεδόν διέλυσαν και μεταμόρφωσαν το αιγαίο σε αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Μην θεωρείς λοιπόν κατά την ταπεινή μου γνώμη ότι η συζήτηση ξεφεύγει ….


---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 22:42:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

υποσχόμενος πως θα επανέλθω σύντομα…

Φίλε Πλωτίνε,

To url -ιδιαίτερα για τον homo sapiens - ήταν πολύ χρήσιμο.

Είμαι βέβαιος ότι θα επανέλθεις και μάλιστα με πολλά στοιχεία, αλλά και με σχόλια και ιδέες για τι σημαίνουν τα όποια τεκμήρια σχετικά με την κατεύθυνση της διερεύνησης που έχει τεθεί...

Η πρόταση μου αφορούσε απλά κατεύθυνση της διερεύνησης στην οποία πρέπει να κάνουμε focusγια να μην χαθούμε στις "παράπλευρες" υποθέσεις -- τουλάχιστον μέχρι η κατεύθυνση να αποδειχτεί ότι εδωσε ότι ήταν να δώσει...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 23:29:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Wonder

Θεωρείς ότι τα πιο πάνω ονόματα αρχηγών πόλεων που αναφέρθηκαν και ταυτίζονται με τους κατακλυσμούς υπήρξαν πριν από το 10000 χιλ ή έστω πριν από το 2000 χιλ?
Πότε θεωρείς ότι έζησαν?


Τυχερούλη, ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο!!!
Το ζήτημα δεν είναι τι θεωρώ αλλά το τι τεκμήρια υπάρχουν. Αν πας στο θέμα του "κατακλυσμού του Νωε" σ' αυτό το φορουμ, θα δεις πολλές θεωρήσεις και πολλά διάσπαρτα στοιχεία. Εδώ σ' αυτήν την θεματική προσπαθούμε όλοι να κάνουμε focus σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση έρευνας που περιγράφτηκε από το άνοιγμα του θέματος.

Και ναι, νομίζω ότι ένας "μεγάλος κατακλυσμός" έγινε πολύ πρίν το 10.000 !!
Τώρα για περισσότερο "τοπικούς", πρέπει να έχουμε την πλημμύρα του Ευξεινου Πόντου γύρω στο 4-6.000 όπως διάφοροι ερευνητές έχουν δείξει--΄το έχει θίξει και η ostria αλλού.
Μιλάμε,όμως, μόνο για "τέτοιους" κατακλυσμούς ή για κάτι μεγαλύτερο; Ε! αυτό ερευνούμε ...!!

quote:
Θεωρείς οτι ανατίναξη της θήρας δεν αρκεί να δημιουργήσει μύθο?
Όλοι οι μύθοι εκεί ακριβώς γεννήθηκαν.

Πιθανόν!! Γιατί όχι; -- μπορεί και να αρκεί ανατίναξη της θήρας αλλά όχι το συμβάν του 1.700 μα πιο παλιά (απλά φέρε μας γεωλογικά στοιχεία).
Έρευνα κάνουμε...
Αν το "μονοπάτι" αυτό έρευνας μας προσφέρει επαρκή στοιχεία φυσικά τα καλωσορίζουμε...

quote:
Για να βρεις μεγάλες διαφορές στο Αιγαίο πρέπει να πας πίσω κατά 400.000 χιλ χρόνια, τότε που οι Κυκλάδες ήταν ενωμένες σε ένα μεγάλο νησι,η Πελοπόννησος και η Εύβοια δεν είχαν αποσπασθεί από τον κεντρικό κορμό.
Ουσιαστικά πας στην πλειστόκαινο περίοδο.
Και στην μέση ακριβώς έχεις την θήρα.

Πολύ καλά!! Οκ. Βοηθάς πολύ αν βρείς μια γεω-χαρτογράφηση της εποχής εκείνhw για το Αιγαίο. Είτε μιλάς για 400.000, είτε για 40.000, είτε για 25.000...

Αλλά μπορείς να κάνεις και "reverse enginering" φιαχνοντας μια "υπόθεση εργασίας".

Για παράδειγμα: σε τι βάθος ήταν ΤΟΤΕ οι ακτογραμμές του;

Δεν είναι δύσκολο να αποτυπωθεί ένας γεωφυσικός χάρτης με τις Κυκλάδες "ως νησί" όπως λες.

Απλά δες τους σύγχρονους ναυτικούς χάρτες με τα βάθη και τράβηξε την "νοητή" ακτογραμμή περιμετρικά του "ενιαίου νησιού" Κυκλάδες σε ένα κατάλληλο βάθος που να το καθιστά νησί. {Μακάρι να μπορούσε κάποιος από εδώ να το προσφέρει ή να το σχεδιάσει}.

Τότε θα βλέπαμε την εικόνα του Αιγαίου που περιγράφεις -- απλά πρέπει να την επιβεβαιώσουμε με γεωλογικά ευρήματα για το ΠΟΤΕ ήταν έτσι ώστε να δούμε αν υπήρχε homo sapiens εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Θα είχαμε επίσης και μια "αίσθηση" τι θα σήμαινε κατακλυσμός σε εκείνη την περιοχή.

quote:
Το σημαντικότερο ηφαίστειο ίσως και σε όλο τον κόσμο ήταν της θήρας.
Η ηφαιστειακή του δράση ξεκινά πριν από 26 εκατομμύρια χρόνια.

"σε όλο τον κόσμο";;; ---πιθανόν, αλλά που το στηρίζεις; Tέλος πάντων, δεν είναι στην παλαιότητα του το κύριο ζήτημα, αλλά στις επιπτώσεις του στην δημιουργία μεγάλου "κατακλυσμού"...(έστω και κολλοσιαίου τσουνάμι, το οποίο πρέπει να προσδιοριστεί γεωφυσικά και ως προς τις επιπτώσεις του

quote:
Πριν από 25000 χιλιάδες χρόνια έχει καταγράφει στα υλικά που βρίσκουμε σε όλη την ανατολική μεσόγειο άλλη μια από τις (πόσες άραγε πιο πριν?)καταστρεπτικές εκρήξεις που σχεδόν διέλυσαν και μεταμόρφωσαν το αιγαίο σε αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Και πάλι δεν έχω πρόβλημα με την "υπόθεση εργασίας" για την Θήρα!!
Απλα δείξε μου τεκμήρια για την δράση του ηφαιστείου το 25.000 και τις επιπτώσεις του.
Μιλάμε, δηλαδή, για την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου....
Δείξε μου τις μεταμορφώσεις του Αιγαίου και τις συνέπειες της...

quote:
Μην θεωρείς λοιπόν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι η συζήτηση ξεφεύγει ….

Οι προτάσεις μου ήταν συγκεκριμένες και ήταν απλά προτάσεις. Φυσικά οποιος θέλει παραθέτει ότι νομίζει αν δεν συμφωνεί με τον τρόπο που πρότεινα να κάνουμε focus.Το θέμα είναι να προχωρά η έρευνα και ας...ξεφύγει κάποιος. Αλλά να έχουμε μια συνοχή στο συλλογικό "χτ;iσιμο" μιας εικόνας για το θέμα.

---

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!
[/quote]

Edited by - Wonder_2005 on 20/05/2005 23:44:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 00:46:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τυχερούλη, η NASA συγκαταλέγει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (του 1650 πΧ) ανάμεσα στις μεγαλύτερες εκρήξεις ηφαιστείων που έγιναν μέσα στα τελευταία 10,000 χρόνια και θεωρεί ότι αυτή μπορεί να ήταν η αφορμή του μύθου της Ατλαντίδας.

http://visibleearth.nasa.gov/view_rec.php?id=1729

Βρήκα την περίληψη μίας εργασίας που ισχυρίζεται ότι η έκρηξη αυτή έγινε η αιτία της παρακμής της ελληνικής Εποχής του Χαλκού.

http://www.academon.com/lib/essay/volcanoes.html

Από την μελέτη αυτή
Δύο από τις κυριότερες επίμαχες ερώτησεις στην αρχαία Ελληνική Ιστορία είναι πότε ξεκίνησε η παρακμή της ελληνικής Εποχής του Χαλκού και τι δημιούργησε αυτή την αντιστροφή στην εξέλιξη? Οι ημερομηνίες παίζουν από το 1350 πΧ μέχρι το 1100 πΧ. Οι αιτίες παίζουν από μαζικές εισβολές βαρβάρων μέχρι εξαπλωμένη ξηρασία. Παρ'όλα αυτά άρχισαν να φαίνονται αποδείξεις που υποθέτουν την πιθανότητα ότι συνέβησαν μία σειρά μαζικών φυσικών φαινομένων που επηρέασε όλη την ανατολική Μεσόγειο μεταξύ του 1600 και του 1300 πΧ. Αφού μελετήσουμε όλες τις πρόσφατες αποδείξεις, ένα συμπέρασμα μπορεί να βγει, ότι μία σειρά σεισμικών δονήσεων συντάραξαν την περιοχή κατά την διάρκεια αρκετών δεκαετιών που έκλεισαν έτσι το κεφάλαιο της κατακλυσμικής έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας. Αυτή η έκρηξη μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την παρακμή της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα.


Οπότε σίγουρα οφείλουμε να δούμε πώς ακριβώς καταγράφηκε στην μνήμη των Ελλήνων αυτή η έκρηξη. Ο μύθος της Ατλαντίδας, ο κατακλυσμός; (ποιός απ όλους του Νώε ή του Δαρδάνου -του ιδρυτή της Τροίας;)

Από την άλλη είναι σίγουρο ότι πριν από 7,500 χρόνια (γύρω στο 5600 πΧ) είχαμε ένα μεγάλο κατακλυσμικό γεγονός στην Μαύρη Θάλασσα που περιγράφεται εδώ.

http://www.ngdc.noaa.gov/paleo/ctl/clihis10k.html

Θα μπορούσε αυτός να είναι ο κατακλυσμός του Ωγύγου; ή μήπως είναι του Δαρδάνου όπως υποστηρίζει ο καθηγητής γεωλογίας κ. Hλίας Mαριολάκος;

O κ. Mαριολάκος υποστηρίζει ότι κατά την προϊστορική εποχή είχε διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ Aιγαίου και Mαύρης Θάλασσας, ότι ο κατακλυσμός έγινε επειδή άνοιξε το στόμιο γύρω από τις Kυάνεες Πέτρες, ότι τα νερά ήρθαν από τη Mαύρη θάλασσα, κ. α.

Eνα ολόκληρο ταξίδι λοιπόν στον χρόνο όπου αποδεικνύει κατά τον καθηγητή, ότι ο κατακλυσμός του Δάρδανου έγινε 14.000-12.500 πριν το σήμερα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_314724_07/12/2004_126005


Προσωπικά δεν με πείθει αυτή η θεωρία επειδή ο Δάρδανος, όπως είπα θεωρείται ιδρυτής της Τροίας (και αναφέρεται στην Ιλιάδα)

Από ένα παλιότερο μήνυμά μου
"Η Ηλέκτρα (Αλέκτρα, Ηλέκτρη) κόρη του Ατλαντα και της Πληιόνης, με τις άλλες 6 αδελφές της που ονομάζονται όλες μαζί "Πλειάδες", στην Σαμοθράκη όπου λατρευόταν ως θεότης του φωτός,ονομαζόταν "Ηλεκτρυώνη"
δηλαδή απαστράπτουσα, και η νήσος ονομαζόταν "κτήμα της Ατλαντίδος Ηλέκτρας".

Η Ηλέκτρα λοιπόν έκανε με τον Δία τρία παιδιά, τον Δάρδανο, τον Ιάσωνα και την Αρμονία. Σύμφωνα με μία παράδοση ο κατακλυσμός τους βρήκε στην Σαμοθράκη (προερχόμενοι πιθανόν από την Αρκαδία), και μάλιστα ο Δάρδανος αμέσως μετά τον κατακλυσμό πέρασε με μία σχεδία στην Τρωάδα (Τροία) και ίδρυσε εκεί το βασίλειο του και τα μυστήρια, μεταφέροντας τέσσερα είδωλα θεών."

Πότε ιδρύθηκε η Τροία;
Το 3000 πΧ. Αρα ο κατακλυσμός του Δαρδάνου πρέπει να έγινε εκείνη την εποχή, αν ο μύθος βέβαια αληθεύει.

Η χρονολόγιση των πρώτων πόλεων της Τροίας εδώ
http://weber.ucsd.edu/~dkjordan/arch/troydates.html

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 07:21:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
φέρε μας γεωλογικά στοιχεία).


Εγώ να σου δείξω τα γεωλογικά στοιχεία?
Ποιος είμαι εγώ?
Να αντιγράψω όλες τις γεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει?
Καλύτερα βρες έναν γεωλόγο που τα έχει διδαχθεί ,αν πραγματικά σε ενδιαφέρει θα βρεις τον τρόπο.
Μην τα περιμένεις όλα στο χέρι έτοιμα και άκοπα.
Μια κατεύθυνση μπορώ να σου την δώσω και την δίνω και με χαρά κιόλας.
Αλλά δεν μπορώ να σε βάλω εύκολα σε αυτό που έχω φτάσει μετά από πολύ κόπο και μακρά πορεία στο χρόνο.

Εγώ τα έμαθα “παράπλευρα” ,άλλος ο τομέας μου,αλλα δέχομαι την ορθότητα της άποψης όταν προέρχεται από τον ανάλογο ειδικό που εκπαιδεύτηκε χρόνια πάνω σε αυτό καθώς όλα τα τα υπόλοιπα στοιχεία που βρίσκονται στις ανασκαφές των αρχαιολόγων συνηγορούν στην ορθότητα αυτών.


Έχω χάρτες που απεικονίζουν την Αιγαιϊδα και πως αυτή κατακερματίστηκε.
Υπολόγιζε πάντως κατά μέσo όρο ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν κατά 200-250 μέτρα χαμηλότερη από σήμερα.
Εκτιμώ ότι θα βρει η Όστρια τους ανάλογους στο ιντερνετ μια και οι δικοί μου είναι σε γραπτή μορφή και όχι σε ηλεκτρονική.
Το 25χιλιαδες υπήρχε homo sapiens.


Αλλά για να μην τρέχει ο λογισμός σας σε αναπόδεικτα μονοματια ,
καλώ όλους τους συμμετέχοντες να σκεφτείτε δυο πράγματα που μπορείτε να τα στηρίξετε και να στηρίξουν το ένα το άλλο.

Α)πως έφτασε το όνομα από τους άρχοντες των πόλεων στην κλασική αρχαιότητα?

Β)που πρωτοαναφέρεται ο Δίας?


-----


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

Edited by - τυχερουλης on 21/05/2005 08:01:33

Edited by - τυχερουλης on 21/05/2005 08:06:17Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 21:12:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...σε αυτό που έχω φτάσει μετά από πολύ κόπο και μακρά πορεία στο χρόνο.
Εγώ τα έμαθα “παράπλευρα”,άλλος ο τομέας μου,αλλα δέχομαι την ορθότητα της άποψης όταν προέρχεται από τον ανάλογο ειδικό που εκπαιδεύτηκε χρόνια πάνω σε αυτό καθώς όλα τα τα υπόλοιπα στοιχεία που βρίσκονται στις ανασκαφές των αρχαιολόγων συνηγορούν στην ορθότητα αυτών.

Φίλε τυχερούλη,
ok... Φυσικά και όλοι ακούμε με προσοχή τους ειδικούς ακόμη και όταν διαφωνούν μεταξύ τους. Απλά, μια που έκανες ήδη αυτόν το κόπο -όπως και άλλοι εδω μέσα- κάνε μας κοινωνούς της άποψης σου ή παρέμπεμψε σε url, βιβλιογραφία, αρθρογραφία. Τίποτε παραπάνω από ότι κάνουμε όλοι μας σ' αυτό το θέμα ('ροή πληροφορίας' και 'brain storming'). Κι όπως είμαμε, οποιος θέλει συμμετέχει με τον τρόπο που θεωρεί εποικοδομητικό, δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τους τόνους μεταξύ μας.

quote:

Έχω χάρτες που απεικονίζουν την Αιγαιϊδα και πως αυτή κατακερματίστηκε.
Υπολόγιζε πάντως κατά μέσo όρο ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν κατά 200-250 μέτρα χαμηλότερη από σήμερα.
Εκτιμώ ότι θα βρει η Όστρια τους ανάλογους στο ιντερνετ μια και οι δικοί μου είναι σε γραπτή μορφή και όχι σε ηλεκτρονική.

Για την χαμηλότερη στάθμη: είναι η κρατούσα άποψη αλλά νομίζω ότι αφορά την κατάσταση μέχρι το 5.000 π.Χ.

Έχω κι εγώ διάφορους χάρτες αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τους αναρτήσω γιατί στο εδώ φόρουμ η μέθοδος ανάρτησης απαιτεί σύνδεση με url. Φυσικά η Ostria κάνει εξαιρετική δουλειά στην έρευνα, αλλά είναι στην διακριτική της ευχέρεια αν ασχοληθεί ή όχι.


quote:
Το 25 χιλιαδες υπήρχε homo sapiens.

Φυσικά και συμφωνώ - είναι καθολικά αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα.

quote:
Αλλά για να μην τρέχει ο λογισμός σας σε αναπόδεικτα μονοματια,καλώ όλους τους συμμετέχοντες να σκεφτείτε δυο πράγματα που μπορείτε να τα στηρίξετε και να στηρίξουν το ένα το άλλο.

Α)πως έφτασε το όνομα από τους άρχοντες των πόλεων στην κλασική αρχαιότητα?

Β)που πρωτοαναφέρεται ο Δίας?


A. πώς αλλιώς; μέσα από την προφορική και γραπτή τελικά παραδοση.
Β. όπως μας παραδίνεται από διάφορες πηγές της αρχαίας γραμματείας -- ο χρόνος των οποίων υπόκειται σε ερμηνεία.

Νομίζω ότι παρέμβαση της Ostria, με την οποία συμφωνώ,καλύπτει κάποιες ουσιαστικές πτυχές των ερεωτημάτων που θέτεις.

Θα βοηθούσε πολύ όλους μας, αν επιγραμματικά συνόψιζες την άποψη σου και την διαφορετική προσέγγιση σου --- αν έχεις χρόνο και διάθεση για κάτι τέτοιο.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 01:54:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Δεν έχω καμία μα καμία πρόθεση να ανεβάσω τόνους ούτε και έχω διάθεση για καμία αντιπαράθεση.
Ίσως ακούγεται λίγο ξερός ο γραπτός λόγος μου αλλά σε βεβαιώνω ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.
Γνωρίζω πολύ καλά όπως και όλοι εδώ ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική αλλά επίσης γνωρίζω ότι κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να πω περισσοτερα ή λιγότερα από όσα θέλω εφόσον τηρώ τους κανόνες της κοσμιότητας του χώρου που με φιλοξενεί..
Όμως δεν μπορώ να βλέπω ευνοϊκά προσπάθειες δημιουργίας μιας υπόθεσης αγνοώντας πραγματική ιστορία και ευρήματα που καλύπτουν χρονικά χιλιετίες του ελληνικού πολιτισμού.

Θα προτείνω σύντομα βιβλιογραφία που θα βοηθήσει την προσπάθεια σας.


http://users.hol.gr/~zeritis/ancient%20aigys.htm

δες εδώ μια
πολύ ωραία ιστορία που διηγείται ο δημιουργός της σελίδας
μοιάζει πολύ με εκείνη που θέλεις να καταλήξεις .
Συνδυάζει και τα αλλά ερωτήματα σου.
Χρονολόγηση ,κατακλυσμός , πελασγοί.
Αλλά με ενοχλεί αφάνταστα που παραλείπονται πολύ σοβαρότερα στοιχεία τα οποία τεκμηριώθηκαν με την αρχαιολογική σκαπάνη.
Τι ξεχνάει να μας πει ο δημιουργός της σελίδας?


----


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 10:52:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν έχω καμία μα καμία πρόθεση να ανεβάσω τόνους ούτε και έχω διάθεση για καμία αντιπαράθεση.
Ίσως ακούγεται λίγο ξερός ο γραπτός λόγος μου αλλά σε βεβαιώνω ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.

Τυχερούλη,
Οk κανένα πρόβλημα. Άλλωστε κάθε σύντομη παρέμβαση εδώ δεν αποτυπώνει πάντοτε με ακρίβεια τις προθέσεις.


quote:
http://users.hol.gr/~zeritis/ancient%20aigys.htm

δες εδώ μια
πολύ ωραία ιστορία που διηγείται ο δημιουργός της σελίδας
μοιάζει πολύ με εκείνη που θέλεις να καταλήξεις.Συνδυάζει και τα αλλά ερωτήματα σου.
Χρονολόγηση ,κατακλυσμός , πελασγοί.
Αλλά με ενοχλεί αφάνταστα που παραλείπονται πολύ σοβαρότερα στοιχεία τα οποία τεκμηριώθηκαν με την αρχαιολογική σκαπάνη.
Τι ξεχνάει να μας πει ο δημιουργός της σελίδας?


Eνδιαφέρον url, αλλά συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι "παραλείπονται πολύ σοβαρότερα στοιχεία". Επίσης, πίστεψέ με, καθόλου δεν "μοιάζει με εκείνη που θέλω να καταλήξω". Και φυσικά η συσχέτιση πληροφοριών που επιχειρεί μόνο από αρχαία γραμματεία είναι συνήθως ζήτημα υποκειμενικής ερμηνείας.
Μετά από πολλά χρόνια μελέτης της σχετικής αρχαίας γραμματείας και σχετικής βιβλιογραφίας έχω καταλήξει ότι χωρίς την θετική συνεισφορά επιστημών όπως η αραχαιολογία, παλαιο-γεωλογία κλπ, κλπ δεν υπάρχει σταθερή βάση για αξιολόγηση των πληροφοριών της γραμματείας.

Φυσικά στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν δυο περιορισμοί: ο πρώτος τα κάθε φορά "μέχρι σήμερα" ευρήματα και δεύτερο η επιστημονική τεκμηρίωση της αξιολόγησης των ευρημάτων. Για αυτό άλλωστε υπάρχει ο ακαδημαΪκός διάλογος.
Βέβαια, αφήνω έξω, ως μη επιστημονικούς, υποκειμενικούς περιορισμούς που απορρέουν από εμπορικές, πολιτικές, εθνικές, προσωπικές και άλλες σκοπιμότητες ή φιλοδοξίες -- "περί ορέξεως ουδείς λόγος", αλλά και περιορισμούς που προέρχονται από ιδεοληψίες -- "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου").

Για μας που απλώς "ενδιαφερόμαστε" χωρίς φιλοδοξίες επιστήμης ή άλλες, αρκεί μια συνεπή "ερασιτεχνική" μεθοδολογική προσέγγιση που βασίζεται σε δύο παραμέτρους: πρώτο σε μια "υπόθεση εργασίας" -- και στην συνείδηση ότι πραγματικά πρόκειται για "υπόθεση" και τίποτε παραπάνω άλλωστε οι "υποθέσεις εργασίες" μπαίνουν συνήθως για εξαλειφθούν ορισμένα ενδεχόμενα ή κατευθύνσεις έρευνας, και δεύτερο στην ελάχιστη προϋπόθεση μιας κατά το δυνατόν στέρεα τεκμηριωμένης αφετηρίας ή βάσης για την διερεύνηση της "υπόθεσης εργασίας".
Όπως και να έχει, τουλαχιστον στα ελληνικά φόρουμ λόγω περιορισμένους αριθμού ενδιαφερομένων, δεν υπάρχει η "κρίσιμη μάζα" ειδικών ή μη για ανταλλαγή δεδομένων και ιδεών. Αλλά αυτά έχουμε και μέχρι να "εξαντληθούν" οι αντικειμενικές δυνατότητες τους δεν πειράζει να ανοίγονται κάποια θέματα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 10:55:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν έχω καμία μα καμία πρόθεση να ανεβάσω τόνους ούτε και έχω διάθεση για καμία αντιπαράθεση.
Ίσως ακούγεται λίγο ξερός ο γραπτός λόγος μου αλλά σε βεβαιώνω ότι δεν είναι αυτή η πρόθεση μου.

Τυχερούλη,
Οk κανένα πρόβλημα. Άλλωστε κάθε σύντομη παρέμβαση εδώ δεν αποτυπώνει πάντοτε με ακρίβεια τις προθέσεις.


quote:
http://users.hol.gr/~zeritis/ancient%20aigys.htm

δες εδώ μια πολύ ωραία ιστορία που διηγείται ο δημιουργός της σελίδας
μοιάζει πολύ με εκείνη που θέλεις να καταλήξεις.Συνδυάζει και τα αλλά ερωτήματα σου.
Χρονολόγηση ,κατακλυσμός , πελασγοί.
Αλλά με ενοχλεί αφάνταστα που παραλείπονται πολύ σοβαρότερα στοιχεία τα οποία τεκμηριώθηκαν με την αρχαιολογική σκαπάνη.
Τι ξεχνάει να μας πει ο δημιουργός της σελίδας?


Eνδιαφέρον url, αλλά συμφωνώ απολύτως μαζί σου ότι "παραλείπονται πολύ σοβαρότερα στοιχεία". Επίσης, πίστεψέ με, καθόλου δεν "μοιάζει με εκείνη που θέλω να καταλήξω". Και φυσικά η συσχέτιση πληροφοριών την οποία επιχειρεί το κείμενο μόνο από την αρχαία γραμματεία καταλήγει να είναι συνήθως ζήτημα υποκειμενικής ερμηνείας.
Μετά από πολλά χρόνια μελέτης της σχετικής αρχαίας γραμματείας και της σχετικής βιβλιογραφίας έχω καταλήξει ότι χωρίς την θετική συνεισφορά επιστημών όπως η αρχαιολογία, γεωλογία κλπ, κλπ, δεν υπάρχει στέρεη βάση για αξιολόγηση των πληροφοριών της γραμματείας.

Φυσικά στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν δυο περιορισμοί: ο πρώτος τα κάθε φορά "μέχρι σήμερα" ευρήματα και δεύτερο η επιστημονική τεκμηρίωση της αξιολόγησης των ευρημάτων. Για αυτό άλλωστε υπάρχει ο ακαδημαΪκός διάλογος.
(Βέβαια, αφήνω έξω, ως μη επιστημονικούς, υποκειμενικούς περιορισμούς που απορρέουν από εμπορικές, πολιτικές, εθνικές, προσωπικές και άλλες σκοπιμότητες ή φιλοδοξίες -- "περί ορέξεως ουδείς λόγος", αλλά και περιορισμούς που προέρχονται από ιδεοληψίες -- "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου").

Για μας που απλώς "ενδιαφερόμαστε" χωρίς φιλοδοξίες επιστήμης ή άλλες, αρκεί μια συνεπή "ερασιτεχνική" μεθοδολογική προσέγγιση που βασίζεται σε δύο παραμέτρους: πρώτο σε μια "υπόθεση εργασίας" -- και στην συνείδηση ότι πραγματικά πρόκειται για "υπόθεση" και τίποτε παραπάνω άλλωστε οι "υποθέσεις εργασίες" μπαίνουν συνήθως για εξαλειφθούν ορισμένα ενδεχόμενα ή κατευθύνσεις έρευνας, και δεύτερο στην ελάχιστη προϋπόθεση μιας κατά το δυνατόν στέρεα τεκμηριωμένης αφετηρίας ή βάσης για την διερεύνηση της "υπόθεσης εργασίας".
Όπως και να έχει, τουλαχιστον στα ελληνικά φόρουμ λόγω περιορισμένους αριθμού ενδιαφερομένων, δεν υπάρχει η "κρίσιμη μάζα" ειδικών ή μη για ανταλλαγή δεδομένων και ιδεών. Αλλά αυτά έχουμε και μέχρι να "εξαντληθούν" οι αντικειμενικές δυνατότητες τους δεν πειράζει να ανοίγονται κάποια θέματα.
Γενικά θα προτιμούσα να παρεμβαίνω αποκλειστικά για το θέμα και όχι για ζητήματα όπως αυτά που έθιξα παραπάνω.


Edited by - Wonder_2005 on 22/05/2005 11:12:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 15:04:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλά δεν ντρέπεστε;! Δύο μαντράχαλοι να βάζετε εμένα να ψάχνω για χάρτες;!


Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε λίγο την γεωλογική ιστορία.

*Πανγαία

Αρχικά έχουμε την Πανγαία (~300 – ~180 εκ χρόνια πριν), μία μοναδική Ηπειρο μέσα στον Ωκεανό. Σιγά σιγά (και με την δραστηριοποίηση των τεκτονικών πλακών)κομμάτια της γης αυτής αποσπώνται και απομακρύνονται το ένα από το άλλο.
(Οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι η Πανγαία μπορεί να μην είναι η πρώτη σούπερ ήπειρος που σχηματίστηκε πάνω στην γη. Υποθέτονται άλλες δύο προηγούμενες σούπερ-ήπειροι, η Pannotia και η Rodinia.
Πιστεύεται ότι η Pannotia σχηματίστηκε πριν από 600εκ χρόνια και χωρίστηκε πριν από 550. Επίσης ότι η Rodinia είχε σχηματιστεί περίπου πριν από 1,100 εκ χρόνια και χωρίστηκε πριν από 750 εκ χρόνια.)

*Τηθύς

Αυτή η απομάκρυνση σχηματίζει μία ρηχή θάλασσα ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Laurasia (βόρεια) και της Gondwanaland (νότια)
Αυτή η θάλασσα ονομάζεται Τηθύς (Tethys) και κατά την αρχή της Μεσοζωϊκής Περιόδου (248 - 65εκ χρόνια πριν) κάλυπτε όλη την περιοχή της σημερινής Μεσογείου και τις περιοχές της Νότιας Ευρώπης.
(Δηλαδή κάλυπτε όλη την περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Αιγαίου).

*Αιγηίς
Η Αιγαιίς αποτελούσε μια συμπαγή μάζα ξηράς που εκτεινόταν από το Ιόνιο έως τη Μικρά Ασία και τις νότιες ακτές της Κρήτης(από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών)

Κατά τη γεωλογική περίοδο του Μειόκαινου, και συγκεκριμένα 30 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, ανυψώθηκε, από τα βάθη αυτής που σήμερα ονομάζουμε Μεσόγειο θάλασσα, η Αιγαιίς ή σωστότερα Αιγηίς.
Κατά το Γάλλο γεωλόγο Ηaug η Αιγηίδα ήταν μια εκτεταμένη και συμπαγής ξηρά, που προήλθε από την αλπική ορογένεση και περιλαμβάνει τη σημερινή Ελλάδα, όλο το Αιγαίο πέλαγος από τα σημερινά Κύθηρα, την Κρήτη μέχρι και την Κύπρο, τμήμα της δυτικής Μ. Ασίας, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία και τμήμα της Βουλγαρίας μέχρι και τη νότια Αλβανία. Σύμφωνα, όμως, με το Γερμανό γεωγράφο Ρhiliρρsοn, τα όρια της Αιγηίδας ήταν πιο περιορισμένα, δηλ. εκτεινόταν από την Πίνδο, την Πελοπόννησο και περιλάβαινε όλο το σημερινό Αιγαίο.

*Πριν από 5 εκ χρόνια

Κατά τα τέλη του Μειόκαινου, περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, σημειώθηκαν καταβυθίσεις και ανυψώσεις με αποτέλεσμα να εισχωρήσουν στην τεράστια αυτή ξηρά υδάτινοι όγκοι, σχηματίζοντας τμήμα του Αιγαίου και μεγάλες εσωτερικές λίμνες.

*Πριν από 400.000 χρόνια
Η μορφή της Ελλάδας πρίν από 400.000 χρόνια. Η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν 200 μέτρα χαμηλότερα από τη σημερινή. Πολλά νησιά ήταν ακόμη ενωμένα
(από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών)

Στη διάρκεια του Πλειστόκαινου (περίοδος Παγετώνων), και συγκεκριμένα 400.000 χρόνια πριν από σήμερα, πολλά από τα σημερινά νησιά αποτελούσαν τμήματα της ίδιας στεριάς (π.χ. οι Κυκλάδες) ή συνανήκαν στη σημερινή ηπειρωτική χώρα (π.χ. Σποράδες, νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου), αφού η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν περίπου 200 μέτρα βαθύτερα από τη σημερινή. Την εποχή αυτή, η οποία αντιστοιχεί στην Παλαιολιθική, ο κορμός της ηπειρωτικής Ελλάδας καλύπτεται από πυκνά δάση. Στον ελλαδικό χώρο ζουν ο άνθρωπος του τύπου Νεάντερταλ, αλλά και τα παρακάτω είδη ζώων: μαμούθ, άρκτος των σπηλαίων, ελέφαντας και νάνος ελέφαντας, ιπποπόταμος ο αρχαίος, ελαφοειδή, ιππίδες και βοοειδή.

Πριν από 9000 χρόνια και μετά

Κατά το Ολόκαινο (Μεταπαγετώδης περίοδος), και συγκεκριμένα από 9000 χρόνια πριν από σήμερα, η θαλάσσια στάθμη ανυψώνεται κατά 30 μέτρα. Το Αιγαίο αποκτά σχεδόν τη σημερινή του μορφή και χαρακτηρίζεται από θερμές κλιματολογικές συνθήκες, ευνοϊκές για μόνιμη εγκατάσταση. Διαφορές παρατηρούνται μόνο στην πορεία των ακτογραμμών, ως συνέπεια των αυξομειώσεων της στάθμης της θάλασσας και σεισμικών φαινομένων, που σημειώθηκαν κατά τις τελευταίες χιλιετίες. Το πρώιμο και μέσο Ολόκαινο αντιστοιχούν πολιτισμικά στη Μεσολιθική, τη Νεολιθική και την εποχή του Χαλκού.

Για την Αιγηίδα δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία στο διεθνές internet επειδή δεν ξέρω πώς να το γράψω στα αγγλικά.
Ετσι οι πληροφορίες για την Αιγηίδα είναι όλες από ελληνικά sites και κυρίως από το πρώτο
http://pegasos.fhw.gr/chronos/01/gr/pl/housing/gr_geom.html
http://www.atlantida.gr/aigaio.htm

Toν Haug δεν τον βρήκα στο internet, βρήκα όμως μελέτες του Philippson.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 16:18:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Καλά δεν ντρέπεστε;! Δύο μαντράχαλοι να βάζετε εμένα να ψάχνω για χάρτες;!


Εγώ ντρέπομαι.
Αλλά πάλι από εσένα θα ζητήσω να κανεις τις “βαριες”δουλειες.
Ο ικανότερος στο πόστο του..


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 17:59:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Wonder_2005 ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΕΧΩ ΔWΣΕΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ...

ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ....

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....


ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/05/2005, 18:00:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Kάποιες ιστοσελίδες που ίσως ενδιαφέρουν.

Sedimentation, Tectonics, and Paleogeography of Southern Europe and the Mediterranean Region:

http://jan.ucc.nau.edu/~rcb7/paleogeographic_alps.html


http://www.scotese.com/

http://jan.ucc.nau.edu/~rcb7/globaltext.html

http://www.geocities.com/geologygr/DYNAMIC_TECTONIC/menu_DYN_TECT.htm


http://gpc.edu/~pgore/geology/historical_lecture/historical_outline.php

http://www3.interscience.wiley.com:8100/legacy/college/levin/0470000201/chap_tutorial/ch08/chapter08-3.html

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 15:25:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πλωτίνε πολύ ενδιαφέροντα τα links! ευχαριστούμε!

Ειδικά στο πρώτο, οι χάρτες ολοκλήρου της μεσογείου στην Ολιγόκαινο-Πρώιμη Μειόκαινο και Υστερη Μειόκαινο είναι πολύ βοηθητικοί.

Βρήκα κάτι αρκετά ενδιαφέρον για το απολιθωμένο δάσος στην Λέσβο.
Έχει έκταση 150000 στρέμματα και περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων που σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

http://www.petrifiedforest.gr/index_Gr.htm

Πιθανόν βέβαια να πρέπει να περιοριστούμε σε πιό πρόσφατες εποχές.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-


Edited by - Ostria on 23/05/2005 15:33:44Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 09:19:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Επίσης και από εμένα:
Πλωτίνε πολύ ενδιαφέροντα τα links! ευχαριστούμε!

Ostria,
Ναι!! Μάλλον να περιοριστούμε λίγο ... αργότερα
Παρακάτω ένας πίνακας γεωλογικών περιόδων σε ... εκατ. χρόνια.
Από ότι βλέπω δεν παμε πέρα από το ... Πλειστόκενο (και αυτό με πολύ ...τόλμη)

Quaternary Period

Holocene (Recent) began 10,000 yrs ago (0.01 Ma)
Pleistocene began 1.8 Ma
Tertiary Period
Pliocene began 5 Ma Neogene
Miocene began 24 Ma
Oligocene began 37 Ma Paleogene
Eocene began 58 Ma
Paleocene began 65 Ma
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 12:43:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ostria,
Ναι!! Μάλλον να περιοριστούμε λίγο ... αργότερα

Παρακάτω ένας πίνακας γεωλογικών περιόδων σε ... εκατ. χρόνια.
Από ότι βλέπω δεν παμε πέρα από το ... Πλειστόκενο (και αυτό με πολύ ...τόλμη)



Καλά έχουμε χρόνο για να περιοριστούμε!
Πολύ βοηθητικός ο πίνακας επειδή συχνά μπερδευόμαστε. Εχω βρει άλλον έναν πίνακα όλων των γεωλογικών περιόδων που επίσης είναι βοηθητικός

http://www.answers.com/main/content//img/ahd4/A4geolog.jpg


Η αλήθεια είναι ότι ο χρονολογικός προσδιορισμός των περιοδών παίζει ελαφρά από πίνακα σε πίνακα, οπότε κρατάμε την γενική ιδέα.

Να δούμε τώρα πότε εμφανίστηκε ο άνθρωπος; (ή είναι νωρίς ακόμα;
)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/05/2005, 14:37:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Η αλήθεια είναι ότι ο χρονολογικός προσδιορισμός των περιοδών παίζει ελαφρά από πίνακα σε πίνακα, οπότε κρατάμε την γενική ιδέα.

Να δούμε τώρα πότε εμφανίστηκε ο άνθρωπος; (ή είναι νωρίς ακόμα;
)



Ostria,
Πω-Πω!! Άντε να πάμε παρακάτω, όλο "γύρω-γύρω" το φέρνουμε....

Ξέρουμε (με τα μέχρι σήμερα στοιχεία - και τέλος παντων ας το δεχτούμε ως καταρχήν ορθό!!) ότι γύρω στο 400.000 εμφανίστηκε ο Homo Sapiens.
Η περίοδος που μας ενδιαφέρει είναι μετά το 100.000 ή ακόμη πιο πέρα γύρω στο 40.000 αφού ξεφύγαμε από το "παραδοσιακό" όρι των 10.000.

Έλα βρε Ostria μην "ψαχνόμαστε" και μεταξύ μας για το που θα επικεντρωθούμε. Τα έχουμε πει και από άλλα κανάλια...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/05/2005, 23:17:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ξέρουμε (με τα μέχρι σήμερα στοιχεία - και τέλος παντων ας το δεχτούμε ως καταρχήν ορθό!!) ότι γύρω στο 400.000 εμφανίστηκε ο Homo Sapiens.
Η περίοδος που μας ενδιαφέρει είναι μετά το 100.000 ή ακόμη πιο πέρα γύρω στο 40.000 αφού ξεφύγαμε από το "παραδοσιακό" όριο των 10.000.

Συμφωνώ. Ας δούμε πρώτα την περίοδο 100.000 με 40.000 και συνεχίζουμε.

Εδώ έχουμε όπως είπαμε την έκρηξη του ηφαιστείου Toba στην Ινδονησία πριν από 75,000 χρόνια. Η έκρηξη ήταν μεγάλη και μείωσε την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι μείωσε και τον ανθρώπινο πληθυσμό σε μερικές χιλιάδες.

Ενα ακόμα link γι αυτή την καταστροφή
http://exodus2006.com/transcript.htm


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
154 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/05/2005, 03:16:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
- Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα


9/5/2004

Από τη μυθολογία συμπεραίνουμε ότι ο Δευκαλίωνας. σαν γιος του Προμηθέα, αδελφού του Άτλαντα ήταν απ' ευθείας απόγονος των Τιτάνων και Ατλάντων. Φαίνεται ότι ήταν πλοίαρχος των Ατλάντων και όταν έγινε κατακλυσμός βρέθηκε με το πλοίο του στα χωρικά ύδατα της Θεσσαλίας και γλίτωσε με τη φαμελιά του και το πλήρωμα του πλοίου - κιβωτού. Την ιστορία του τη μυθοποίησαν και καταγράφηκε σαν μυθικό πρόσωπο! Κι' όμως οι γραφές τον θέλουν πρώτο βασιλιά της Θεσσαλίας και γεννήτορα - πατέρα του Έλληνα, από τον οποίο πήρε το όνομα η Ελλάδα και οι Έλληνες. Ο Δευκαλίων, λοιπόν, και οι δικοί του ήταν οι μόνοι που γλίτωσαν από τον τρομερό κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία. Αλλά σε πιο κατακλυσμό αναφέρεται η Ελληνική μυθολογία; Μήπως στο παγκόσμιο κατακλυσμό που σύμφωνα με τον Πλάτωνα έγινε γύρω στο 9600 π.Χ. και βυθίσθηκε η Ατλαντίδα μέσα σε μια μέρα και νύχτα; Η ημερομηνία αυτή επιβεβαιώνεται και από τις παραδόσεις άλλων αρχαίων λαών. Ή μήπως υπήρχε και άλλος κατακλυσμός μικρότερος, γύρω στο 7000 π.Χ. ή ακόμα και στο 5000 π.Χ, όπως πολλοί μελετητές παραδέχονται, στον οποίο βυθίσθηκε και το υπόλοιπο τμήμα της Ατλαντίδας που επέζησε; Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή τότε αυτό σημαίνει ότι η Ατλαντίδα δεν καταποντίστηκε στα γρήγορα αλλά σταδιακά, και σ' αυτό το σημείο ο Πλάτων σφάλει. Τ' ότι υπήρχαν πολλοί κατακλυσμοί, όμως, το αναφέρει και ο Πλάτων στο διάλογο "Τίμαιος" (22CD και 23 Β).

Στα κεφάλαια αυτά ο Πλάτων αναφέρει ένα μέρος της συζήτησης που είχε κάνει ο Σόλων με τους ιερείς της Αιγύπτου. Αναφέρουμε, τα συγκεκριμένα κεφάλαια(22ABCD, 23B):

" ...Κάποτε που θέλησε ο Σόλων να τους παρασύρει (εννοεί: τους ιερείς της Αιγύπτου) να μιλήσουν για τα παλιά γεγονότα, άρχισε να τους διηγείται για όσα εδώ στην Αθήνα θεωρούνται αρχαιότατα. Για τον Φορωνέα, τον οποίο ονόμασαν πρώτο και για τη Νιόβη και για τα μετά τον κατακλυσμό. Διηγήθηκε επίσης για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, πως διεβίωσαν μετά τον κατακλυσμό, και για τους απογόνους τους, και προσπάθησε να καθορίσει πόσα έτη παρήλθον από όσα έλεγε και να χρονολογήσει. Κάποιος από τους ιερείς πολύ ηλικιωμένος, του είπε τότε: ...Πολλές καταστροφές ανθρώπων έχουν γίνει και θα γίνουν από πολλά αίτια, οι πλέον μεγαλύτερες από πυρκαγιές και κατακλυσμούς, και οι μικρότερες από αμέτρητα άλλα αίτια. Π.χ. η παράδοση που επικρατεί εις τη χώρα σας ότι δηλαδή κάποτε ο Φαέθων , ο γιος του Ηλίου, αφού έζευξε το άρμα του πατρός του, επειδή δεν είχε την ικανότητα να ακολουθήσει τον ίδιο με τον πατέρα του δρόμο, και πυρπόλησε ότι υπήρχε πάνω στη γη και ο ίδιος κτυπηθείς από κεραυνό εφονεύθη, αυτό λέγεται ως μύθος, ενώ η πραγματικότητα είναι η παράλλαξη (σημείωση: μεταβολή της κυκλικής κίνησης) των περιστρεφομένων γύρω από τη γη ουρανίων σωμάτων που προκαλεί καταστροφή για πολλά χρόνια, από τις πυρκαγιές, των όντων πάνω στη γη....".

Και παρακάτω ο Αιγύπτιος ιερέας λεει στο Σόλωνα (23B): " Όσα λοιπόν είπες προηγουμένως, Σόλων, για τις δικές σας παραδόσεις περί γενεαλογιών, ελάχιστα διαφέρουν από παιδικά παραμύθια. Διότι εσείς ενθυμείσθε μόνο ένα κατακλυσμό της γης (σημείωση: τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα), ενώ έγιναν πολλοί πιο παλιά....."


**** offΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 23:06:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Wonder_2005 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 400.000 ΕΤΩΝ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ?????

ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...
(ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΜΑΥΡΗ ΑΘΗΝΑ-ΓΛΩΣΣΑ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ κτλ)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.



ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

Edited by - AVATARGR on 29/05/2005 21:09:21Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/05/2005, 23:44:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μερικές διευκρινήσεις

quote:
Ο Δευκαλίων, λοιπόν, και οι δικοί του ήταν οι μόνοι που γλίτωσαν από τον τρομερό κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μύθος του Δευκαλίωνα είναι η Θεσσαλική παράδοση του κατακλυσμού που επικράτησε όταν καταγράφηκαν οι μύθοι. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν και άλλους που επέζησαν του κατακλυσμού, ήρωες από όλη την ελλάδα, που έμειναν ως τοπική παράδοση αυτών των περιοχών.


Τοπικές Παραδόσεις:

quote:

1) Εν Μεγάροις, η λεγομένη "επομβρία η επί Δευκαλίωνος" συνέβει ότε βασίλευε ο Μέγαρος, υιός του Διός, ο οποίος εσώθη μετά της μητρός του Σιθνίδος νύμφης, επί της κορυφής της Γερανίας (1451μ)

2) Εν Αργει, ένθα κατέφυγε αυτός ο Δευκαλίων λήξαντος του κατακλυσμού, και ίδρυσε προς ανάμνησιν δια την άφεσιν του ιερόν του "Διός Αφέσιου".

3) Εν Αρκαδία (arca = κιβωτός;), βασιλεύοντος του Νυκτίμου συνέβει ο κατακλυσμός ούτος μετά μεγάλων αστραπών, βροντών και κεραυνών εκ των οποίων εσώθη ο Νύκτιμος.
(Μια λίγο διαφορετική παράδοση είναι αυτή που λέει ότι ο κατακλυσμός έγινε επί βασιλείας του Λυκάονος επειδή από ασέβεια θυσίασε στον Δία ένα παιδί. Οι άνθρωποι σώθηκαν στην κορυφή του όρους Κυλλήνη-2376μ)

4) Εν Ηλιδι, βασιλευόντος του Αεθλίου, εγγονού του Δευκαλίωνος.

5) Εν Αθήναις, πλείσται παραδόσεις περί τούτου υπάρχουσιν, ιδίως το ότι εσώθησαν εκ του κατακλυσμού οι επονομασθέντες "χύτρινοι" άνθρωποι.


Μένοντας στο τελευταίο (5) απ' αυτό μάλλον συμπεραίνουμε ότι οι επιπτώσεις του κατακλυσμού στην Αθήνα ήταν πιό περιορισμένες αφού γλύτωσε ένα πλήθος ανθρώπων, οι λεγόμενοι "χύτρινοι".
Οπότε μάλλον ο συγκεκριμένος κατακλυσμός δεν συμπίπτει με την εποχή της καταστροφής της Ατλαντίδας, εφ όσον ο Πλάτωνας μας λέει ότι την ίδια περίοδο έγιναν μεγάλες καταστροφές και στην Αθήνα (αλλά μιλάει για σεισμούς βασικά).

Ο μύθος του Φαέθωνα έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον, πρέπει να είναι προγενέστερος των προαναφερθέντων και να αναφέρεται σε μία καταστροφή που ήρθε από τον ουρανό (κομήτης μάλλον). (Ισως αυτή η καταστροφή να ταυτίζεται με τον κατακλυσμό του Ωγύγου, τον πρώτο γνωστό.

Για τον Φορωνέα οι πληροφορίες που έχω είναι οι εξής (τις έχω βάλει και παλιότερα) και προέρχονται από το πολύτιμο λεξικό μου (Ελευθερουδάκης του 1929)

quote:
Ο Φορωνεύς, μυθικός βασιλιάς του Αργους γιός του ποτ. Ινάχου και της Ωκεανίδος Μελίας. Ως παιδιά του αναφέρονται η Νιόβη, ο Απιος και ο Αργος. Κληθείς να διαιτητεύσει την διαφορά μεταξύ Ηρας και Ποσειδώνα διά την κτήση της Αργολίδος, απεφάνθη υπέρ της Ηρας η οποία έγινε και προστάτιδα της περιοχής.

Το Φορωνικόν Αστυ, η πρώτη θεωρούμενη υπό των αρχαίων πόλις του κόσμου, ανατολικά του Αργους στην δεξιά όχθη του Ινάχου ποταμού, όπου υποτίθεται πως ίδρυσε ο Φορωνέας εγκαθιστώντας τους περιφερόμενους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Εκεί βρέθηκε και προϊστορικός οικισμός γύρω στο 1900 κάτι... (αν γνωρίζετε κάτι γι αυτό πείτε μου και εμένα!)

Η Φορωνίς, Αρχαίο Ελληνικό Επος αγνώστου συγγραφέα, του οποίου μέρη διέσωσαν ο Ακουσίλαος (Αργείος ή Βοιωτός λογογράφος στις "Γενεολογίες" του) και ο Ελλάνικος (αρχαίος ιστοριογράφος από την Λέσβο ο οποίος έγραψε πολλά συγγράμματα χρονολογικά ("Αι ιέριαι εν Αργει" και "οι Καρνεονίκαι"), ιστορικά ("Ατθίς" η ιστορία των Αθηνών, "Φορωνίς" η ιστορία του Αργους, "Ασωπίς" της Βοιωτίας, Αρκαδικά, Αιολικά, Περσικά, Ατλαντικά (και Ατλαντιάς)!

Και δες και το καλύτερο που βρήκα!
Ο χρονολογικός κατάλογος των Ιερειών του Ηραίου του Αργους που έγραψε ο Ελλάνικος, βασίζεται στα αρχεία που κρατούσαν οι ίδιες οι Ιέρειες από αρχαιοτάτων χρόνων "ερμηνεύοντες και πιστούντες τα γεγονότα εξ αρχαιοτάτων μνημείων"...



'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2005, 01:11:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Wonder_2005 ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
400.000 ΕΤΩΝ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΩΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ?????

ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...
(ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ-ΜΑΥΡΗ ΑΘΗΝΑ-ΓΛΩΣΣΑ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ κτλ)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.



Αγαπητέ Avatar να σου απαντήσω εγώ (δεν ξέρω βέβαια αν η άποψη μου ταυτίζεται με αυτή του Wonder).

Είναι θέμα χρονικής απόστασης από την πρώτη καταγεγραμμένη γλώσσα (έστω και εικονογραφική). Δηλ. για να μείνει η ανάμνηση ενός μεγάλου γεγονότος στους μακρινούς απογόνους αυτών που το έζησαν, θα πρέπει να μην υπάρχει υπερβολική απόσταση χρόνου μεταξύ τους, εφ όσον η παράδοση αυτή φτάνει στις μέρες τους προφορικά. Η προφορική εξιστόρηση των γεγονότων αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου ή και ξεχνιέται αν δεν καταγραφεί με έναν τρόπο που να μείνει για τις επόμενες γενιές.

Ετσι, κατά την γνώμη μου πάντα, όσο περισσότερα προφορικά στοιχεία έχουμε για ένα γεγονός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει συμβεί σ' ένα πρόσφατο παρελθόν παρά σε ένα μακρινό. (γι αυτό πιστεύω ότι και τα Ομηρικά Επη πρέπει να καταγράφηκαν νωρίτερα από το 8ο αιώνα)

Για την αλλοίωση των γεγονότων είχα μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με κάτι φίλους, μιλώντας για το παιδί τους που γεννήθηκε φέτος τον Μάϊο. Για το παιδί αυτό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα ανήκουν στο παρελθόν. Αν υποθέσουμε ότι εξαφανίζονται όλα τα σύγχρονα μέσα καταγραφής και αποθήκευσης στοιχείων, ό,τι μάθει προφορικά θα είναι από τους γονείς του και τους γύρω του και όπως αυτοί θα του το μεταφέρουν (που ήταν και μάρτυρες του γεγονότος).
Σκέψου μετά και το άλλο.
Τις ιστορίες τις διηγούνται οι γέροι άνθρωποι γύρω από την φωτιά το βράδυ. Διηγούνται ότι θυμούνται, όπως το θυμούνται (ας μην ξεχνάμε ότι όσο γερνάμε χάνουμε την μνήμη μας) και έτσι έρχεται η μυθοπλασία να συμπληρώσει τα κενά. ή πχ. αν έχει ξεχάσει ένα όνομα, μπορεί να βάλει ένα άλλο στην θέση του, ή να βάλει εμβόλημα στην ιστορία μία ολόκληρη φανταστική σκηνή.
Οπότε αν υπάρχει πλήθος πληροφοριών για ένα γεγονός που έγινε πολύ παλιά (και έχει διασωθεί μέσω της προφορικής παράδοσης μόνο) τότε είναι πολύ πιθανόν τα πραγματικά γεγονότα να απεικονίζονται μόνο στην βάση της ιστορίας που έχει φτάσει στις μέρες μας και όλα τα άλλα να είναι μεταγενέστερη μυθοπλασία των διαφόρων μεσολαβητών που διέσωσαν την ιστορία αυτή μέχρι τις μέρες μας.


Αρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι
1) Πότε αναπτύχθηκε η γλώσσα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να περιγράψει ένα γεγονός
2) Πότε άρχισε ο άνθρωπος να αναπτύσσει "κουλτούρα"
3) Πότε άρχισε η καταγραφή των γεγονότων έστω ως εικονογραφήματα (πχ βραχογραφίες)


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2005, 15:10:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ostria,

Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου, άλλωστε ερευνητικά κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Σχετικά με τα ερωτήματα που θέτεις για την γλώσσα, είναι σωστά. Όμως δεν είναι αυτό το καταρχήν ζητούμενο σ’ αυτό το θέμα.

Εγώ τουλάχιστον δέχομαι ότι ο Homo Sapiens παράγει πολιτισμό, όποτε και αν αυτός ο πολιτισμός άρχισε. Άρα υπάρχουν "μαρτυρίες" για φυσικά φαινόμενα που μεταδόθηκαν σε μεταγενέστερους!!
Άλλωστε αυτά {b]ακριβώς τα φαινόμενα δεν είναι το αντικείμενο της έρευνας μας;;;

Στο ζήτημα της φύσης του κατακλυσμού έχουμε ήδη προσδιορίσει το μέγεθος του: στην "ευρύτατη γεωγραφική περιοχή" (άρα όχι στενά τοπικός) και ύψος "ανόδου υδάτων" γύρω στα 1000 μέτρα (=έχουμε ήδη πάρει ως "σημείο εκκίνησης" εποχής κατακλυσμού στάθμη υδάτων αρκετά κάτωαπό την σημερινή -- πόσο κάτω δεν έχουμε ακριβώς προσδιορίσει αλλά υποθέτουμε αρκετά κάτω ώστε να δημιουργήσει όχι μόνο "πολιτισμικό σοκ" αλλά και "καταλυτική γεωλογική ανατροπή"με συντριπτική καταστροφική επίδραση στον τότε πληθυσμό)

Επίσης για τον σκοπό της εδώ έρευνας, αδιαφορώ για την συζήτηση περί γλώσσας. Απλά αποδέχομαι ότι υπάρχει ως πληθυσμός ένας ευδιάκριτος "μεσογειακός τύπος" στην περιοχή τουλάχιστον από το 40.000 π.χ. Είναι άλλη συζήτηση περί καταγωγής της γλώσσας και το ζήτημα "αυτόχθονες ή μη".

Επομένως, πίσω στην αρχή:
40.000-10.000
70.000-40.000
125.000-70.000

Έχουμε σε αυτές τις περιόδους κάποια τεκμήρια για φυσικά φαινόμενα που δύναται να παράγουν μεγάλο κατακλυσμό;

Τι λένε οι θετικές επιστήμες για αυτό;

Ostria, το url που έδωσε για το Toba είναι πράγματι διαφωτιστικό. Μας πηγαίνει στην κατευθείαν στην δεύτερη περίοδο (για αυτό την εντοπίσαμε άλλωστε). Το ερώτημα που μένει είναι αν μετά από τις παρακάτω διαπιστώσεις:

quote:
The exact geological conditions needed to create a vast magma chamber exist in very few places, so there are only a handful of supervolcanoes in the world. The last one to erupt was Toba 74,000 years ago. No modern human has ever witnessed an eruption. … Consider the last one. 74,000 years ago a supervolcano erupted here in Sumatra. It would have been the loudest noise ever heard by man. It would have blasted vast clouds of ash across the world. The resultant caldera formed Lake Toba, 100 kilometres long, 60 kilometres wide. It was, in short, colossal. Scientists are only now beginning to understand the effects of so much ash on the planet's climate. … It shows that this Toba eruption was a supervolcanic event; it was much, much bigger than any other volcanic eruption we see in the geological record. Chemical analysis of the ash tells us that this eruption was rich in sulphur, would have released a tremendous amount of sulphur dioxide and other gases into the stratosphere, which would have turned into sulphuric acid aerosols and affected the climate of the Earth for years. … For a long time scientists have known that volcanic ash can affect the global climate. The fine ash and sulphur dioxide blasted into the stratosphere reflects solar radiation back into space and stops sunlight reaching the planet. This has a cooling effect on the Earth. … There's a nice correlation between the sulphur released into the atmosphere and the cooling. … The Toba eruption was so large that the temperature change after Toba in degrees Celsius would have been about a 5 degree global temperature drop, very significant, very severe global cooling. … Five degrees Celsius average drop in global temperature would have been devastating causing Europe's summers to freeze and triggering a volcanic winter. … Five degrees globally would translate into 15 degrees or so of summer cooling in the temperate to high latitudes. The effects on agriculture, on the growth of plants, on life in the oceans would be catastrophic.


τότε ποια στοιχεία έχουμε για τις επιπτώσεις της έκρηξης ή ενός «volcanic winter» σε φαινόμενα κατακλυσμού;

Κι ακόμη εντυπωσιακή είναι η επιστημονική διαπίστωση ότι :

quote:
The fine ash and sulphur dioxide blasted into the stratosphere reflects solar radiation back into space and stops sunlight reaching the planet

δηλαδή, πόσο πολύ «σταματούσε το φως του ήλιου να φτάσει στον πλανήτη»; - τόσο ώστε ο ουρανός να ήταν «σκοτεινός» και «χωρίς άστρα» (άρα και «χωρίς Σελήνη»;;;

Επομένως, το παραγόμενο ερώτημα είναι πόσο πολύ; - έτσι δεν είναι Ostria;

Για αυτό λεω, Ostria, ότι το φαινόμενο Toba «μας κάνει», έχει ερμηνευτική αξία, και στο θέμα της αρχαιο-αστρονομίας και στο θέμα των Πελασγών ...

Φυσικά αν υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα...

Λοιπόν τι λες;;;


Edited by - Wonder_2005 on 29/05/2005 15:19:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/05/2005, 23:35:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
OK ας γυρίσουμε στο θέμα μας.


quote:

δηλαδή, πόσο πολύ «σταματούσε το φως του ήλιου να φτάσει στον πλανήτη»; - τόσο ώστε ο ουρανός να ήταν «σκοτεινός» και «χωρίς άστρα» (άρα και «χωρίς Σελήνη»;;;

Επομένως, το παραγόμενο ερώτημα είναι πόσο πολύ; - έτσι δεν είναι Ostria;

Για αυτό λεω, Ostria, ότι το φαινόμενο Toba «μας κάνει», έχει ερμηνευτική αξία, και στο θέμα της αρχαιο-αστρονομίας και στο θέμα των Πελασγών ...



Ισως να ισχύει για την σελήνη, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει για τον κατακλυσμό.

Βρήκα ένα ντοκιμαντέρ του ΒΒC στο οποίο συζητούν τι θα γίνει αν εκραγεί το σούπερ-ηφαίστειο του Yellowstone, στην Αμερική. (Η τελευταία του έκρηξη ήταν πριν 700,000 χρόνια)
Τα αποτελέσματα βγήκαν από computer simulation, σε συνδυασμό των στοιχείων που έχουμε από την έκρηξη του Toba.

1. Σε μία έκρηξη τέτοιου μεγέθους, ο ουρανός αρχίζει να σκοτεινιάζει μετά από τρεις εβδομάδες, καθώς τα aerosols θα σχηματίσουν έναν μανδύα θειαφιού γύρω από την Γη (στην στρατόσφαιρα).

2. Καθώς ο μανδύας εμποδίζει το φως του ήλιου, θα ρίξει την θερμοκρασία στην Β. Αμερική και την Ευρώπη γύρω στους 12 βαθμούς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον για 2 ή 3 χρόνια θα υπάρχει χιόνι στο έδαφος σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών και την δημιουργία χάους.

3. Στους τροπικούς θα έχουμε πτώση στην θερμοκρασία μέχρι 15 βαθμούς.
ΟΙ μουσώνες της Νοτιο-ανατολικής Ασίας θα πάψουν να υπάρχουν, οι βροχές που δίνουν ζωή και έτσι θα προκληθεί λιμός στην περιοχή.

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/s1350403.htm

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ένα φαινόμενο σαν την εποχή των παγετώνων στον βορρά και ξηρασία στους τροπικούς. Μήπως τα κατακλυσμικά φαινόμενα έρχονται αργότερα;

Τελικά, ποιό είναι το φυσικό φαινόμενο που φέρνει κατακλυσμό;
Το λιώσιμο των πάγων...
Αλλο;
Η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου;
Πολλές εκρήξεις μικρότερων;
Σούπερ-τυφώνες;
Σούπερ-τσουνάμι;
Η πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη ή κομήτη;
Ολα αυτά μαζί;

Βρήκα μία ιστοσελίδα που αναφέρει όλες αυτές τις πιθανές αιτίες προσπαθώντας να ερμηνεύσει τους διάφορους μύθους για τον κατακλυσμό.
http://www.accuracyingenesis.com/flood.html

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Wonder_2005
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2005, 13:35:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Wonder_2005  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
The regular inundations of lands are also referred to in the book "Dialogue" by Plato, based on Egyptian reference. It is pertinent to quote the relevant passages.
quote:

"Timaeus: [talking about Solon's encounter with an Egyptian priest of considerable age and knowledge, the priest said:]

There have been, and will be again, many destructions of mankind arising out of many causes; the greatest have been brought about by the agencies of fire and water, and other lesser ones by innumerable other causes. There is a story, which even you have preserved, that once upon a time Paethon, the son of Helios, having yoked the steeds in his father's chariot, because he was not able to drive them in the path of his father, burnt up all that was upon the earth, and was himself destroyed by a thunderbolt. Now this has the form of a myth, but really signifies a declination of the bodies moving in the heavens around the earth, and a great conflagration of things upon the earth, which recurs after long intervals; at such times those who live upon the mountains and in dry and lofty places are more liable to destruction than those who dwell by rivers or on the seashore. And from this calamity the Nile, who is our never-failing saviour, delivers and preserves us.
When, on the other hand, the gods purge the earth with a deluge of water, the survivors in your country are herdsmen and shepherds who dwell on the mountains, but those who, like you, live in cities are carried by the rivers into the sea. Whereas in this land, neither then nor at any other time, does the water come down from above on the fields, having always a tendency to come up from below; for which reason the traditions preserved here are the most ancient.

The fact is, that wherever the extremity of winter frost or of summer does not prevent, mankind exist, sometimes in greater, sometimes in lesser numbers. And whatever happened either in your country or in ours, or in any other region of which we are informed - if there were any actions noble or great or in any other way remarkable, they have all been written down by us of old, and are preserved in our temples.




Whereas just when you and other nations are beginning to be provided with letters and the other requisites of civilized life, after the usual interval, the stream from heaven, like a pestilence, comes pouring down, and leaves only those of you who are destitute of letters and education; and so you have to begin all over again like children, and know nothing of what happened in ancient times, either among us or among yourselves."

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 2 Σελίδες:
  1  2
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy