ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 υπαρχει θεος αραγε?
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 15
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Ψηλός
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5138 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 02:23:11  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
arisseirios
Μήπως οι νόμοι της χημείας που διέπουν και φροντίζουν τα πάντα, έμψυχα και άψυχα, σκέπτονται; Ο ηλεκτρισμός είναι ένα πνεύμα; Το DNA που καθορίζει τη ζωή μας αισθάνεται; Η βαρύτητα είναι νόμος της φυσικής και οι ιδιότητες της απόλυτες κανείς όμως δεν σκέφτηκε να την ονομάσει ενανθρωπήσαντα θεό που κατέβηκε στη γη για να λυτρώσει τους ανθρώπους από το πρπατορικό αμάρτημα. Στο σύμπαν υπάρχουν αμέτρητες δυνάμεις εξηγήσιμες και μη, που λειτουργούν νομοτελειακά κι όμως δεν τις ονομάζουμε πνεύματα που σκέφτονται.

Όχι βέβαια, οι νόμοι δεν σκέφτονται, αφού σκέφτηκε πριν αυτός που τους δημιούργησε.
Για κοίτα να δεις τα χημικά στοιχεία, μήπως ανακατεύονται όπως να είναι μεταξύ τους;; ΟΧΙ
Υπάρχει αρμονία και τάξη, έστω και όταν δημιουργείται έκρηξη, κάποιος το έχει προμελετήσει έτσι ώστε αν ενωθεί το Α με το Β στοιχείο να προκληθεί έκρηξη, δεν συμβαίνει όμως το ίδο και όταν ενωθεί το Α με το Γ, έτσι δεν είναι;;

Όλα όσα αναφέρεις, αποτελούν μέρος του δημιουργήματος του κτιστού.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η ένστασή μου δεν αφορά στο αν σκέφτονται τα κτιστά, τα δημιουργήματα, ανθρώπινα ή του Ανώτερου Όντος.

Εγώ σε ρώτησα

quote:
Που στηρίζεις την άποψή σου ότι ένα μη σκεπτόμενο και μη αισθανόμενο ΟΝ ή δύναμη (όπως θες πέστο) είναι ικανό να δώσει την τέλεια αρμονία στο σύμπαν (στην απειρότητα του σύμπαντος, έτσι), το οποίο διέπεται από νόμους διαχρονικούς έτσι ώστε να μην είναι όλα τυχαία;;

ενώ εσύ επικεντρώνεσε στο αν σκέπτονται τα δημιουργήματα αυτού του Ανώτερου Όντος, που αν κατάλαβα καλά, δέχεσαι ότι υπάρχει.

Φιλικά όπως πάνταΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 19:43:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Αγαπητε WWalker,

Δεχομαι την αποψη καθως στεκει τεκμηριωσης...Δεν θα μπορουσα να διαφωνησω με την αποψη σου πως καποιος βρισκεται πισω απο τις τελειους νομους του συμπαντος...Δεν θα μπορουσα ομως και να συμφωνησω καθως ενα ερωτημα μενει αναπαντητο για μενα...Αν ο Θεος δημιουργησε τον κοσμο,τοτε πως το εκανε?Γιατι συμφωνα με τις Γραφες,οπως ειπα και πιο πανω,ο κοσμος δημιουργηθηκε απο μια φραση...Και εστω οτι ισχυουν, τοτε γιατι κανενας προικισμενος ανθρωπος με λογικη και μυαλο δεν καταφερε ποτε να ερμηνευσει το κειμενο της Γενεσις?Γιατι ο Θεος δεν θελει να μαθουμε πως μας δημιουργησε???

Impious Varmint


Εύλογο το ερώτημά σου. Όντως ο Θεός δεν θέλει να μάθουμε πως φτιαχθήκαμε, δεν διαφωνώ καθόλου, αντιθέτως συμφωνώ και επαυξάνω. Όμως δεν είναι μόνο στην Γένεση όπου ο Θεός (αν είναι συμβολικό, έτσι) δεν θέλει να μάθουμε πως φτιάχθηκε ο κόσμος: ας κοιτάξουμε στην φύση.
Η ίδια δεν θέλει να βρούμε πως δημιουργήθηκε, αν και την έχουμε ξεγελάσει αρκετά. Την στιγμή της δημιουργίας νέων γαλαξιών, ένα τεράστιο νεφέλωμα "κρύβει" τον γαλαξία που δημιουργείται ώστε να μην βλέπουμε τι γίνεται.
Και άλλα... Αν υπήρχε ανθρώπινο μάτι στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του σύμπαντος, τότε αυτό δεν θα έβλεπε τίποτα λόγω υπερσυσσώρευσης ακτίνων Γ στο σύμπαν. Ή μήπως να αγνοήσουμε το ότι το σύμπαν αποτελείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από σκοτεινή ύλη, την οποία και δεν βλέπουμε δεν μελετούμε κλπ;

Αυτή είναι η συμπεριφορά του. Τώρα το γιατί συμπεριφέρεται έτσι; Είναι το ίδιο σαν να ρωτάμε γιατί ο Θεός επέλεξε για τα σώματα να ασκούν δυνάμεις το ένα στο άλλο νομίζω. Έτσι λειτουργεί, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να "σπάσουμε" τον κώδικα.

Η προσωπική μου άποψη είναι για την μαγεία του όλου θέματος. Πόσο ανιαρή θα ήταν η ύπαρξή μας αν ξέραμε απ'αρχής χρόνου το πως λειτουργεί η φύση: θα ήταν όλα εντελώς προβλέψιμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 19:49:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Που στηρίζεις την άποψή σου ότι ένα μη σκεπτόμενο και μη αισθανόμενο ΟΝ ή δύναμη (όπως θες πέστο) είναι ικανό να δώσει την τέλεια αρμονία στο σύμπαν (στην απειρότητα του σύμπαντος, έτσι), το οποίο διέπεται από νόμους διαχρονικούς έτσι ώστε να μην είναι όλα τυχαία;;

Πρώτα απ'όλα, οι νόμοι της φύσης δεν "έκατσαν" λόγω τύχης, δημιουργήθηκαν σκόπιμα, σχεδιάστηκαν ώστε να λειτουργούν με φοβερή ακρίβεια, άρα το ον που μας δημιούργησε δεν έριξε ζάρια για να φτιάξει τους νόμους της φύσης.
Τώρα περί "τέλειας αρμονίας", εγώ πιστεύω ότι ο εγκέφαλος είναι τόσο τέλειος σαν όργανο, που να "έκατσε" από τις συνθήκες της φύσης είναι απίθανο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 22:23:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Πρώτα απ'όλα, οι νόμοι της φύσης δεν "έκατσαν" λόγω τύχης, δημιουργήθηκαν σκόπιμα, σχεδιάστηκαν ώστε να λειτουργούν με φοβερή ακρίβεια, άρα το ον που μας δημιούργησε δεν έριξε ζάρια για να φτιάξει τους νόμους της φύσης.
Τώρα περί "τέλειας αρμονίας", εγώ πιστεύω ότι ο εγκέφαλος είναι τόσο τέλειος σαν όργανο, που να "έκατσε" από τις συνθήκες της φύσης είναι απίθανο.

Φίλε μου, όλα αυτά είναι τόσο λογικά όσο λογικό είναι να προϋπήρχε ένας Θεός που μας δημιούργησε.
Ποιός τον δημιούργησε αυτόν?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 23:09:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Φίλε μου, όλα αυτά είναι τόσο λογικά όσο λογικό είναι να προϋπήρχε ένας Θεός που μας δημιούργησε.
Ποιός τον δημιούργησε αυτόν?

Θα πρέπει να βγούμε στο δικό Του επίπεδο για να το αναζητήσουμε. Απ' το επίπεδο του σύμπαντός μας είναι αδύνατον να το βρούμε αυτό.
Είναι σαν να ζητάει το PC να βρει ποιος έφτιαξε τον άνθρωπο.

Πάντως σκέψου τον κύκλο:
Ο Α δημιουργήθηκε απ'τον Β.
ο Β >> >> Γ.
...
ο Ψ >> >> Ω.
Τον Ω ποιος τον έφτιαξε; Και βγήκαμε σε αδιέξοδο.
Αν συνεχίσουμε έτσι δεν βγάζουμε άκρη. Το λογικό είναι να χρειάζεται ένας (Ω+1) που να "σπάει" αυτό τον κύκλο με το να είναι άκτιστος και αιώνιος, δηλαδή να μην χρειάζεται εξωτερικό *για το δικό του επίπεδο* δημιουργό να τον έχει φτιάξει.

Ακόμα και η θεωρία του Big Bang προυποθέτει πως η ύλη προυπήρχε, μαζεμένη και συμπιεσμένη σε ένα μικρό χώρο, δηλαδή χρειάζεται εξωτερικός δημιουργός.


Edited by - WWalker on 20/08/2005 23:10:48Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DAGON
Μέλος 3ης Βαθμίδας


664 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/08/2005, 23:25:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DAGON
WWalker λύσε μου μία απορία γιατί πολλά ωραία έχω ακούσει κατά καιρούς

τον άνθρωπο γιατί τον έφτιαξε?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Αβραμης
Νέο Μέλος


24 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 00:27:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Αβραμης
Αγαπητη/τε dreameater,
Στο στελνω το παρακατω κειμενο διοτι σχετιζεται το ερωτημα που εθεσες. Δεν γνωριζω το ονομα του συγγραφεα. Το μονο που ξερω γι'αυτον ειναι πως ειναι δικηγορος απο Θεσαλλονικη και θελει να παραμεινει ανωνυμος.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;
Αν δεχτούμε ότι ο Θεός “εποίησε” τον κόσμο με τη δική του ελεύθερη θέληση, όπως διδάσκει η Χριστιανική “κοσμοθεωρία”, τότε από που προήλθε αυτός ο Θεός; Αυτό είναι ένα συχνά προβαλλόμενο ερώτημα από τους υλιστές, τους αθεϊστές και τους πάσης φύσεως σκεπτικιστές.

Η απάντηση σ’ ένα ερώτημα εμπεριέχεται στην ίδια την ερώτηση, παρατήρησε κάποτε με εμβρίθεια, ο γνωστός Ινδός φιλόσοφος Κρίσνα Μούρτι. Αν αυτό αληθεύει γενικά, αληθεύει πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για ν’ απαντήσει κανείς σ’ ένα τέτοιο ερώτημα, πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει στη διάνοιά του την έννοια του Θεού. Αν γι’ αυτόν που ρωτάει, ο Θεός είναι μιά απρόσωπη, αφηρημένη δύναμη, που συχνά μάλιστα ταυτίζεται με τη φύση και τις δυνάμεις της και ίσως αποτελεί μέρος της φύσης, ή είναι ένα ον περιορισμένο υποκείμενο στον χώρο-χρόνο, το ερώτημα είναι θεμιτό - το ίδιο θεμιτό όπως και το ερώτημα ποιός έκαμε τον κόσμο.

Διότι το ερώτημα, στηρίζεται στην παρατήρηση της αλληλουχίας και αλυσίδας των φυσικών φαινομένων που οδηγεί από το αίτιον στο αιτιατόν. Εφ’ όσον γίνεται και λογικά αποδεκτόν ότι nihil ex nihilo fit, (τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα), διότι “άνευ αιτίου και αρχής αδύνατον τι είναι ή γενέσθαι” (Αριστοτέλους Ρητορική, 4, 7) ο κόσμος σαν αιτιατό, πρέπει να έχει την αιτία του σ’ άλλο αίτιο, εκτός του εαυτού του. Γιατί αν είναι αιτία του εαυτού του, αυτό θα σήμαινε ότι θα προηγούνταν του εαυτού του ¾ όπως σημείωσε ορθά ο Θωμάς ο Ακινάτης ¾ πράγμα αδύνατον. ΄Ετσι, ο υλικός κόσμος, πρέπει να έχει αιτία του ένα αίτιον που προηγείται απ’ αυτόν. Και σαν τέτοιο θεωρείται ο άϋλος Θεός-Δημιουργός.

Η διάνοια όμως του ανθρώπου δεν ικανοποιείται μ’ αυτή την θέση. Προχωρεί πιο πέρα και θέτει το ερώτημα: Εφ’ όσον δεχθούμε ότι υπάρχει Θεός, κι αυτός σαν αιτιατό πρέπει να έχει κάποια αιτία. Από πού προήλθε, λοιπόν, ο Θεός;

ΕΝΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Εδώ όμως, έχουμε την πρώτη αντίφαση που εμπεριέχεται σ’ ένα τέτοιο ερώτημα. Διότι ο Θεός, κατά την Ιουδαιο-Χριστιανική Βιβλική αντίληψη (αλλά ακόμη και με την Μωαμεθανική έννοια) εξ ορισμού, είναι το Υπέρτατο Απόλυτο ον, ένα ον πνευματικό- εξωϋλικό, αυθύπαρκτο, απόλυτα ελεύθερο και παντοδύναμο, το αίτιο των αιτίων, ο σκοπός των σκοπών. Η έννοια του Θεού είναι άρρηκτα δεμένη ιδιαίτερα με τις ιδιότητες της αυθυπαρξίας και της αιωνιότητας, αλλιώς, Θεός δεν νοείται. Κι αν νοήσουμε προς στιγμήν ένα όν υπερ-υλικό, ισχυρό, που να μην είναι αιώνιο και αυθύπαρκτο, και το ονομάσουμε κατά συγκατάβαση "Θεό", τότε αλλάζει, ή μάλλον αυτοαναιρείται η έννοια του Θεού. Διότι σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει πράγματι να αναζητήσουμε μιαν άλλη αιτία που δημιούργησε αυτό το όν, εφόσον τούτο δεν είναι αυθύπαρκτο και αιώνιο. Και στη συνέχεια, θα πρέπει να δεχτούμε ένα άλλο όν, που δημιούργησε το δεύτερο όν, κ.ο.κ. Έτσι, όμως, το όλο θέμα βυθίζεται στο χάος των αναπάντητων ερωτημάτων και μετατρέπεται σε μια "ατέλειωτη αναζήτηση" (unended quest). Και έτσι, ουσιαστικά, εκμηδενίζεται η έννοια του Θεού και είναι περιττό να συζητάμε γι’ Αυτόν και για την οποιαδήποτε προέλευσή του.

Ο Θεός όμως της Χριστιανικής ομολογίας ¾ γιατί γι’ αυτόν τον Θεό συνήθως τίθεται θέμα προελεύσεώς του από τους ορθολογιστές και τους σκεπτικιστές, μια και οι άλλες μη Χριστιανικές και μη Βιβλικές θρησκείες, όπως π.χ. ο Βουδισμός, δεν πιστεύουν σ’ έναν Θεό-πρόσωπο, απόλυτο κι αιώνιο. Ο Θεός της Βίβλου λοιπόν, εξ’ ορισμού είναι Θεός αιώνιος μη έχων αρχήν μήτε τέλος ημερών. Είναι Θεός που κατοικεί την αιωνιότητα, υπάρχει από του αιώνος, έως του αιώνος, και κατά την παραστατικότατη έκφραση του προφήτη Δανιήλ είναι ο "Παλαιός των ημερών". Είναι πνεύμα υπεράνω της υλικής κτίσης την οποία δημιούργησε και ελέγχει, είναι παντοδύναμος και πάνσοφος. (Ιωάννης 4:24, Αποκ. 4:11, Εφεσ. 3:17, Ψαλμός 90:4, κ.α.)

Εξ’ ορισμού ο Θεός των Χριστιανών είναι η Πρώτη Αιτία (Causa Prima), και σαν πρώτη αιτία που παρήγαγε την κτίση όλη, είναι το απόλυτο όν που έφερε σε ύπαρξη την ύλη, το μη όν, με τις ενέργειές του μόνον (Creatio ex Nihilo). Αυτή είναι μια άποψη που όσο δύσκολο κι αν είναι να τη συλλάβουμε διανοητικά, είναι πάντως μοναδική σ’ όλες τις διδασκαλίες και αντιλήψεις των αρχαίων φιλοσόφων, λαών και θρησκειών. Γιατί μόνον η Βίβλος παρουσιάζει τη ριζοτομική άποψη της δημιουργίας του κόσμου στην κυριολεξία, ενώ οι αρχαίες θρησκείες και οι έλληνες φιλόσοφοι, μιλούν για Θεό ως οργανωτή της ύλης, η οποία κατ’ αυτούς προϋπήρχε και δε δημιουργήθηκε από Αυτόν.

Συνεπώς σαν Causa Prima ο Θεός, είναι κατ’ ανάγκην Causa Sui, δηλ. αυτό-αίτιον, διότι αλλιώς δεν θα ήταν Causa Prima.

Κατά συνέπεια, η ερώτηση "από πού προήλθε ο Θεός", ή "ποιος τον έκανε" είναι σε τελευταία ανάλυση χωρίς σημασία, γιατί είναι σαν να ρωτάμε ποιος έκανε τον Αιώνιο. Ο Αιώνιος όμως, για να είναι αιώνιος δεν έχει αρχή. Ή δεχόμαστε ότι ο Θεός για να είναι Θεός είναι αυθύπαρκτος και αιώνιος, οπότε το ερώτημα είναι εξ’ αρχής αντιφατικό με την έννοια του Θεού και άνευ σημασίας, ή αν δεχθούμε ότι ο Θεός δεν είναι αυθύπαρκτος και αιώνιος τότε δεν είναι Θεός, όπως τον εννοεί και τον αποδέχεται η χριστιανική ομολογία.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ του ερωτήματος-διλήμματος: Αν ο Θεός δεν είναι αιώνιος, αυθύπαρκτος και δημιουργός του κόσμου, τότε από πού προήλθε ο κόσμος;

Ο κόσμος θα πρέπει ή να προήλθε από το τίποτα, από το μηδέν, ¾ πράγμα άτοπο και παράλογο, διότι τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα και σαν αιτιατό πρέπει να έχει την αιτία του εκτός εαυτού, όπως σημειώσαμε παραπάνω ¾, ή πρέπει να είναι αιώνιος, άρα αυτό-αίτιος, ή να δημιουργήθηκε.

Η ΜΗ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;
Είναι ο κόσμος αιώνιος; Έτσι πίστευαν οι υλιστές του περασμένου αιώνα. Ας θυμηθούμε εδώ για λίγο το βιβλίο ¾ ευαγγέλιο της «υλιστικής κοσμοθεωρίας» του Μπύχνερ, «Δύναμη και Ύλη» ¾ και τόσα άλλα.

Το ότι όμως ο κόσμος και η ύλη που τον συνθέτει δεν είναι αιώνιος δεν συζητιέται σήμερα πλέον. Διότι οι επιστήμονες μιλούν απερίφραστα για ηλικία του σύμπαντος. Και την ανεβάζουν μάλιστα, σε 15-20 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι υπολογισμοί τους στηρίζονται κυρίως στο νόμο του E. Hubble, το νόμο δηλ. της διαστολής του σύμπαντος, σύμφωνα με τον οποίο τα γαλαξιακά συστήματα απομακρύνονται με ταχύτητα το ένα από το άλλο, γιατί λαμβάνει χώρα σ’ αυτά η κεντρόφυγος κίνηση των σπειροειδών νεφελοειδών. Σήμερα, μάλιστα, η κοσμολογία ασχολείται με την κατάσταση του σύμπαντος κατά το 10-43 δευτερόλεπτο της ζωής του. Και ο χρόνος αυτός, όπως γίνεται δεκτό, είναι στην ουσία η στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος. Αλλά και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν το παραπάνω συμπέρασμα, παρόλο που η επιστήμη με τα σημερινά δεδομένα αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα στο τι προκάλεσε και γιατί προκάλεσε την τρομερή έκρηξη της αρχικής εκείνης ύλης και φωτός που γέννησε το Σύμπαν (Big-Bang).

Ανεξάρτητα του αν ο παραπάνω χρονικός προσδιορισμός είναι σωστός ¾ υποκείμενος σε μελλοντικές αυξομειώσεις¾, γεγονός είναι, ότι, το υλικό σύμπαν δεν είναι αιώνιο, όπως τούτο προκύπτει ιδιαίτερα απ’ το δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο ή αρχή του Carnot-Clausius και του Λόρδου Κέλβιν, γνωστή ως εντροπία.

Σύμφωνα με την αρχή αυτή, όλες οι φυσικές μεταβολές γίνονται προς μία μη αναστρέψιμη κατεύθυνση. Στο σύμπαν ¾ που θεωρείται κλειστό σύστημα ¾, το άθροισμα της ύλης και ενέργειας παραμένει ποσοτικά σταθερό, αλλά ποιοτικά υποβαθμίζεται και τείνει στη μέγιστη τιμή εντροπίας[1]

Aκόμα και από τις μετρήσεις των ραδιενεργών στοιχείων που μεταστοιχειώνονται σε μη ραδιενεργά όπως π.χ. το ουράνιο σε μόλυβδο κλπ, προκύπτει η μη αιωνιότητα του σύμπαντος. Σ' ένα αιώνιο σύμπαν η μεταστοιχείωση αυτή θα είχε συντελεστεί προ πολλού. Το γεγονός ότι συνεχίζεται, μαρτυρεί για το αντίθετο. Όλα λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία συγκλίνουν στο να καταδείξουν την ¾ έστω στο πολύ απομακρυσμένο παρελθόν ¾ γένεση (δημιουργία) του σύμπαντος.

Κατά συνέπεια η μόνη λογική και αποδεκτή εκδοχή είναι ότι ο κόσμος πρέπει να έχει δημιουργηθεί, όσο κι αν αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια για μερικούς επιστήμονες και διανοούμενους, που επί χρόνια είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της αιωνιότητας και της αφθαρσίας της ύλης. Όπως έγραψε ο γερμανός αστροφυσικός καθηγητής Χ. Φοχτ (H. Vogt): "Τα αστρικά συστήματα και ο κόσμος ολόκληρος έχουν την ιστορία τους. Δεν προήλθαν απ' την αιωνιότητα αλλά δημιουργήθηκαν και ακολουθούν μιαν ορισμένη εξέλιξη ... ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρχει αφ' εαυτού. Έχει την ανάγκη ενός αιτίου, το οποίον δεν χρειάζεται άλλο αίτιο ..."[2]

Με έναν παρόμοιο τρόπο σχολίασε το θέμα ο διάσημος μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Ουάϊττεικερ (E. Whittaker) λέγοντας ότι: "η βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος διάνοιξε νέες απόψεις που συνηγορούν για την πίστη προς τον Θεό."[3]

Ακόμα πιο σαφής είναι ο μεγάλος αμερικανός αστρονόμος, φυσικός και γεωλόγος, διευθυντής της ΝΑΣΑ, Ρόμπερτ Τζάστροου (R. Jastrow), ο οποίος γράφει: "Η ουσία όλων αυτών των ανακαλύψεων είναι ότι το σύμπαν είχε μια επακριβώς καθορισμένη αρχή: ότι γεννήθηκε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ... Αν παρακολουθήσουμε χρονικά προς τα πίσω τις πορείες των απομακρυσμένων γαλαξιών, ανακαλύπτουμε ότι όλοι τους συσπειρώνονται σ' ένα σημείο πριν από 20 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια ... Τα βασικά στοιχεία της βιβλικής "Γένεσης" και των σχετικών αστρονομικών περιγραφών είναι κοινά: Βίβλος και αστρονόμοι συμφωνούν ότι η αλληλουχία των γεγονότων που καταλήγει στον άνθρωπο, άρχισε ξαφνικά και απότομα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, μέσα σε μία λάμψη φωτιάς και ενέργειας".

Επίσης σημείωσε: "Στην επιστήμη όπως και στη Βίβλο, ο κόσμος αρχίζει με μια πράξη δημιουργίας. Η άποψη αυτή δεν υποστηριζόταν πάντα από τους επιστήμονες. Μόνο μετά από τις πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις μπορούμε να πούμε, με κάποιο σχετικό βαθμό βεβαιότητας, πως ο κόσμος δεν υπάρχει ανέκαθεν, πως ξεκίνησε απότομα χωρίς καμιά φαινομενική αιτία, μ' ένα κυριολεκτικά κοσμοϊστορικό γεγονός που αψηφάει κάθε επιστημονική εξήγηση. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται σαν "σοκ".[4]

Την εμφάνιση της ζωής στη γη ο Τζάστροου τη χαρακτήρισε σαν ένα θαύμα ¾ ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν πολλοί επιστήμονες όπως π.χ. και ο Paul Dirac (βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1933).

Ο φυσικός Paul Davis υποστηρίζει ότι "η σπουδαιότερη ανακάλυψη της εποχής μας είναι ότι το υλικό σύμπαν δεν υπήρχε πάντοτε."[5]

Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεφύγουμε από την ασφυκτική λαβή του διλήμματος. "Δυοίν θάττερον": ή ο κόσμος είναι αιώνιος ¾ οπότε μας είναι μάλλον περιττή η έννοια του Θεού-δημιουργού ¾ ή ο Θεός που τον δημιούργησε είναι αιώνιος. Και εφόσον σήμερα γίνεται επιστημονικά αποδεκτό, ότι ο κόσμος δεν είναι αιώνιος, αλλά έχει αρχή, αλλοιώνεται και μεταβάλλεται, κατ' ανάγκην, πρέπει να δεχθούμε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα όν απόλυτο, αμετάβλητο, εξω-υλικό, υπερ-υλικό, υπερ-αισθητό, εξω-χρονικό, ένα όν που να μην υπόκειται στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ένα όν που όλος ο χρόνος (παρελθόν, παρόν και μέλλον) γι' αυτόν είναι "τώρα" και όλος ο χώρος είναι "εδώ".

Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΣ
Το συμπέρασμα της δημιουργίας του κόσμου βέβαια, δεν συνάγεται μόνο από τη χρονικότητα του σύμπαντος, συνάγεται και από τη δομή του, την τάξη που επικρατεί σ' αυτό, την αρμονία, την ακριβή κίνηση των ουρανίων σωμάτων κλπ. Πρώτος ο φιλόσοφος Πυθαγόρας (580-490 π.Χ.) ονόμασε το σύμπαν "κόσμο", δηλ. κόσμημα, στολίδι. "Άπας ο βίος συντέτακται προς το ακολουθείν τω Θεώ, επειδή γαρ έστι Τε Θεός και ούτος πάντων κύριος", έλεγε ο Πυθαγόρας. Και ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης που αποκαλούσε την πρώτη αιτία ως το πρώτον "κινούν ακίνητον" (Μετά τα Φυσικά , ΧΙ, 7:1702α) κατέληξε με την ισχυρή λογική του διάνοια και την παρατήρηση στο ότι: "ταύτα ουκ άνευ τέχνης παντελούς δεδημιούργηται, αλλά και ην και εστιν ο του παντός δημιουργός".

Αυτού του είδους οι παρατηρήσεις οδήγησαν κατά περιστάσεις ακόμα και αθεϊστές ή αγνωστικιστές να δεχτούν την ύπαρξη μιας ανώτατης διάνοιας. Έτσι, σύμφωνα με τον μεγάλο Βρετανό αστρονόμο Sir James Jeans, το σύμπαν "παρουσιάζει ενδείξεις υπάρξεως μιας σκεπτόμενης και ελέγχουσας ελλόγου Δυνάμεως". Πιο πρόσφατα ο διάσημος αστροφυσικός Φρεντ Χόυλ (Frend Hoyle) στο βιβλίο του The Intelligent Universe, σελ. 9, έγραψε ότι η προέλευση του σύμπαντος απαιτεί νοημοσύνη ανώτερου επιπέδου, "μια νοημοσύνη που προηγήθηκε από εμάς και η οποία οδήγησε στην εκούσια πράξη της δημιουργίας των δομών που είναι κατάλληλες για ζωή". Γι' αυτό δεν είναι παράξενο να συλλάβουμε το γεγονός ότι και ο φιλόσοφος Βολταίρος, καίτοι ορθολογιστής, έφθασε να πει ότι, κι αν δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον επινοήσουμε, γιατί όλη η φύση μας φωνάζει ότι όντως υπάρχει.

Ο Θεός λοιπόν για να είναι Θεός, είναι αναπόφευκτα αιώνιος. Και ως αιώνιος κατά λογική συνέπεια και συνέχεια, είναι αίδιος δηλ., άναρχος και φυσικά ατελεύτητος. Είναι όπως έλεγε ο Θαλής ο Μιλήσιος όν αγέννητον "μήτε αρχήν έχον μήτε τελευτήν".

Πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιερή Βίβλο ως ο "ών", δηλ. ο (διαρκώς) υπάρχων, και ως ο "ων και ο ην και ο ερχόμενος".

Μπορεί βέβαια να ανακύψουν ερωτήματα, όπως αν ο Θεός υπόκειται στο χρόνο, ή είναι υπεράνω του χρόνου, με ανάλογες συνέπειες και συμπεράσματα, όπως θέλει να μας προβληματίσει ο σύγχρονος φυσικός Paul Davies στο έργο του God and the New Physics, "Θεός και Μοντέρνα Φυσική" (Ελλην. μεταφρ. Θ. Τσουκαλάκης, 1983). Γιατί κατά τον Davies ένας Θεός που υπάρχει μέσα στο χρόνο "εγκλωβίζεται κατά κάποιο τρόπο στη λειτουργία του σύμπαντος".

Ωστόσο, από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Θεός δεν μπορεί να είναι "υλικός" στην υπόστασή του, αλλά είναι μη φυσικός στην ουσία, δεν υπόκειται στους νόμους που υπόκειται η ύλη και η ενέργεια, και είναι υπεράνω τόπου και χρόνου. Γι' αυτό είναι Θεός ο ΘΕΟΣ. Μπορεί να φαίνεται "δύσκολο να κατανοήσουμε πως ένας άχρονος Θεός μπορεί να ενεργεί μέσα στο χρόνο" όπως σημειώνει ο Davies (τα αραιά γράμματα - δικά μου), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν μπορούμε να τα κατανοήσουμε, και ό,τι δεν κατανοούμε, δεν μπορεί να συμβαίνει. Η διανοητική δυσκολία μας στο να συλλάβουμε την ακριβή φύση του χρόνου ή τη δυνατότητα επέμβασης του άχρονου Θεού μέσα στο χρόνο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κόσμος έχει κάποια αρχή και ηλικία. Και ακόμα, ότι είναι δομημένος και οργανωμένος έτσι, που να μαρτυρεί την ύπαρξη ενός ανώτατου αυτοαίτιου όντος που τον δημιούργησε, και τον προγραμμάτισε να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί.[6]

Αυτό το όν που με επαγωγικούς συλλογισμούς και επιστημονικά και λογικά επιχειρήματα οδηγούμαστε να αποδεχθούμε την ύπαρξή του, είναι αυτό που η Χριστιανική πίστη αποκαλέι Θεό, και δέχεται ακριβώς σαν αιώνιο, αυθύπαρκτο, πάνσοφο και παντοδύναμο δημιουργό του σύμπαντος και της ζωής, όπως ο ίδιος αυτό-αποκαλύπτεται μέσα στις σελίδες των ιερών κειμένων της Βίβλου.

Ο μεγάλος Βρεττανός επιστήμων Ισαάκ Νέυτων κάποτε, παρατήρησε τα εξής, στο κλασσικό έργο του Principia (Αρχές) : "Το σύμπαν υπάρχει. Με την ύπαρξή του αυτή, παρουσιάζεται σαν γεγονός θαυμαστό, που προϋποθέτει μιαν άπειρη δύναμη μέσα του. Μια ολότητα μεγαλύτερη οποιουδήποτε μέρους ... Το θαύμα δεν συνίσταται στην έλλειψη κρίκων συνδετικών από αίτιον σε αίτιον, αλλά σε αυτή την ίδια την ύπαρξη της αλυσίδας των φαινομένων. Αυτή αποτελεί το απύθμενο μυστήριο, το αναμφισβήτητο θαύμα που γνωρίζουμε, το οποίο μας ανάγει στις ιδιότητες του Θεού".

Ο Νεύτων κατέληξε επαγωγικά στο να πει τα παραπάνω σοφά λόγια. Αλλά είναι γεγονός ότι τον Θεό ¾ ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλύπτεται μέσω του βιβλίου της φύσης και της Αγίας Γραφής, τελικά Τον ανακαλύπτουν, μόνον όσοι επίμονα Τον αναζητούν.

Δ.Κ.Τ.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 03:04:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus

Αφού ο Θεός είναι αιώνιος, πάω πάσο.....

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 13:40:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
WWalker λύσε μου μία απορία γιατί πολλά ωραία έχω ακούσει κατά καιρούς

τον άνθρωπο γιατί τον έφτιαξε?


Αυτό είναι θεολογικό ερώτημα. Εγώ δεν μπορώ να ρίξω φως σε αυτό.

Μια εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος θεολόγος είναι η αγάπη του Θεού για την δημιουργία - δηλαδή το ότι έπλασε τον άνθρωπο επειδή αγαπάει να δημιουργεί και να καμαρώνει για αυτό το οποίο έφτιαξε μετά, παρατηρώντας το και βοηθώντας το να ευδοκιμήσει. Όπως εμείς οι άνθρωποι δηλαδή, ατομικά δεν μας υποχρεώνει κανένας να κάνουμε παιδιά, αλλά η αγάπη μας για τις νέες ζωές, όσο και ο ενθουσιασμός του να δείχνεις σε μια καινούρια ζωή πως είναι η ζωή, να τον μαθαίνεις και να χαίρεσαι μαζί του, είναι αυτό το οποίο μας ωθεί στο να κάνουμε παιδιά.

Τελικά η λέξη "Πατέρας" για την μια υπόσταση του Θεού στον Χριστιανισμό να μην είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.

----------------------------------------------------------------


Incubus, εφόσον το σύμπαν δεν είναι αιώνιο αποδεδειγμένα, θα πρέπει ο δημιουργός του να είναι αιώνιος ή κάτι το οποίο δημιούργησε τον δημιουργό τέλος πάντων κλπ. Δεν σε βρίσκει σύμφωνο αυτό;

Σύντομα θα ανεβάσω ένα κείμενο του Stephen Hawking σχετικά με το θέμα της δημιουργίας, σχετικά με το τι απαιτείται για να υπάρχει το σύμπαν και τι όχι. Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό.

Edited by - WWalker on 21/08/2005 13:54:46Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

KRITON
Διαγραφέντας Φανατικός


33 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 13:51:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους KRITON
"ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;"

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΟ ΣΙΤΕ:

http://www.jesusportal.org/magazine/article7-1.htm

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 14:11:26  Εμφάνιση Προφίλ
Οι ΜΟΝΟΘΕ'Ι'ΣΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ , όπως ο Χριστιανισμός, υποστηρίζουν την δημιουργία του κόσμου από Έναν και Μοναδικό Θεό Δημιουργό. Υποστηρίζουν μάλιστα πως υπάρχει και «Θεία πρόνοια», δίχως να μπορούνε ωστόσο να εξηγήσουνε τις τεράστιες αντιφάσεις και τον ατελείωτο πόνο που βασιλεύει σε ετούτο τον πλανήτη.

Όταν γίνεται κάτι καλό αποτελεί «θείον δώρο» ή «Θαύμα». Όταν ερωτώνται για προφανέστατες αδικίες και εγκλήματα τότε απαντάνε «άγνωστες οι βουλές του Κυρίου».

Αυτός ο Θεός λοιπόν για αυτούς που τον πιστεύουν, ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ, είναι το Υπέρτατον, το Τέλειον.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟΣ όμως? «Αρχή Σοφίας επίσκεψις ονομάτων» λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες. Αρχή Σοφίας πίστης Θεού λένε οι χριστιανοί. Ας δούμε λοιπόν τι μας αποκαλύπτουνε οι ίδιες οι λέξεις.

ΤΕΛΕΙΟΣ: (ΚΑΙ ΤΕΛΕΟΣ) Ο ΑΚΕΡΑΙΟΣ, Ο ΑΡΤΙΟΣ, Ο ΑΝΕΥ ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΟΣ. / Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ, Ο ΕΣΧΑΤΟΣ.

Το τελευταίο προέρχεται από το ΤΕΛΕΟΣ (ΤΕΛΕΙΟΣ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ: Ο ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ (ΤΕΛΕΙΟΝ) ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ, Ο ΥΣΤΑΤΟΣ (ΚΑΤΑ ΤΑΞΙΝ, ΣΕΙΡΑΝ, Ή ΧΡΟΝΟΝ).

ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ.(ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω).

Υποστηρίζουν λοιπόν οι πιστοί της ιουδαϊκής δημιουργίας ότι κάποια στιγμή το ΤΕΛΕΙΟΝ και Υπέρτατον Όν Δημιούργησε…..

Πριν από την συγκεκριμένη καταγραφή, την στιγμή έναρξης της Δημιουργίας, υπήρχε μόνον το Τέλειον, το Απόλυτον.

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ «ΑΛΛΑΞΕ». ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ), ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ!

Με απλά λόγια, το Τέλειον κινήθηκε από την κατάσταση της τελειότητας προς την φθορά.

Τέλος, για να αντιληφθούμε και την ορθή εναρμόνιση των λεγομένων με το περιεχόμενο των όσων λέμε, ας δούμε την αίθρια και φιλοσοφημένη στάση του Έλλην Λόγου:

«Η φύση δημιουργήθηκε από άπειρα και από πεπερασμένα και όλος ο κόσμος και τα πάντα όσα υπάρχουν μέσα σε αυτόν.» (Φιλόλαος)

Αλήθεια, ΠΡΙΝ να δημιουργήσει πια ετούτος ο Θεός του χριστιανισμού τον άνθρωπο, ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ? Είναι ο άνθρωπος ο μοναδικός λόγος ύπαρξης Του?

Και εάν είχε ετούτος ο Θεός κάνει λίγο καλύτερα την δουλειά του, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑ, και δεν υπήρχε το κακό και ο Σατανάς, και άρα δεν είχε ο άνθρωπος αμαρτίες και ενδεχόμενα να «μην σωθεί», καθώς θα ήταν αενάως αναμάρτητος και άνευ κακότητας, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ?

Ερωτήματα, ερωτήματα που ενοχλούν τον «μεγάλο Θεό» και τον………μικρό πιστό………


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DAGON
Μέλος 3ης Βαθμίδας


664 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 14:27:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DAGON
quote:

Αυτό είναι θεολογικό ερώτημα. Εγώ δεν μπορώ να ρίξω φως σε αυτό.

Μια εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος θεολόγος είναι η αγάπη του Θεού για την δημιουργία - δηλαδή το ότι έπλασε τον άνθρωπο επειδή αγαπάει να δημιουργεί και να καμαρώνει για αυτό το οποίο έφτιαξε μετά, παρατηρώντας το και βοηθώντας το να ευδοκιμήσει. Όπως εμείς οι άνθρωποι δηλαδή, ατομικά δεν μας υποχρεώνει κανένας να κάνουμε παιδιά, αλλά η αγάπη μας για τις νέες ζωές, όσο και ο ενθουσιασμός του να δείχνεις σε μια καινούρια ζωή πως είναι η ζωή, να τον μαθαίνεις και να χαίρεσαι μαζί του, είναι αυτό το οποίο μας ωθεί στο να κάνουμε παιδιά.

Τελικά η λέξη "Πατέρας" για την μια υπόσταση του Θεού στον Χριστιανισμό να μην είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία.


Η απάντηση που έχω πάρει από θεολόγο είναι ότι ο θεός έπλασε τον άνθρωπο για να ομορφείνει το σύμπαν.
Αν ψάξεις και σε κανένα σχολικό βιβλίο θρησκευτικών το ίδιο λέει.

Εγώ που είμαι άθεος περιμένω μία μη θεολόγικη απάντηση.
Βλέπεις πουθενά την ομορφιά του ανθρώπου?
Βλέπεις τον τρόπο που συμπεριφέρεται στον συνάνθρωπό του και στο περιβάλλον?
Πού είναι η ομορφιά?

Μην μου πεις περι ελεύθερης βούλησης ή περί δοκιμάσιας του Θεού.
Άλλες ασχολίες δεν έχει ο Θεός παρά να δοκιμάζει τους ανθρώπους?
Πολύ απλοϊκό δεν είναι, για τα δεδομένα του Θεού?

Λοιπόν, που είναι η ομορφιά?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 17:37:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
Αυτόν το Θεό ποιός τον δημιούργησε....?
DAGON, μας δοκιμάζει και μας αφήνει ελεύθερη βούληση!
Ελεύθερη βούληση είναι κατ' αυτούς να είσα μία ζωή στους κύκλους της κάθε εκκλησίας για να μην πάς στην Κόλαση μετά θάνατον.
Τέτοια λένε για να τρομοκρατούν τους ανθρώπους και να τους έχουν του χεριού τους.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

WWalker
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1819 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 21:28:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους WWalker
quote:
Η απάντηση που έχω πάρει από θεολόγο είναι ότι ο θεός έπλασε τον άνθρωπο για να ομορφείνει το σύμπαν.
Αν ψάξεις και σε κανένα σχολικό βιβλίο θρησκευτικών το ίδιο λέει.
Εγώ που είμαι άθεος περιμένω μία μη θεολόγικη απάντηση.
Βλέπεις πουθενά την ομορφιά του ανθρώπου?
Βλέπεις τον τρόπο που συμπεριφέρεται στον συνάνθρωπό του και στο περιβάλλον?
Πού είναι η ομορφιά?
Μην μου πεις περι ελεύθερης βούλησης ή περί δοκιμάσιας του Θεού.
Άλλες ασχολίες δεν έχει ο Θεός παρά να δοκιμάζει τους ανθρώπους?
Πολύ απλοϊκό δεν είναι, για τα δεδομένα του Θεού?
Λοιπόν, που είναι η ομορφιά?

Κοίταξε φίλε DAGON, πρώτα απ’ όλα να διασαφηνίσουμε ότι πολλά πράγματα είναι υποκειμενικά. Ας πούμε τώρα, δεν βλέπεις την ομορφιά της φύσης γιατί αντί αυτής βλέπεις τα άσχημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν λέω πως ο κόσμος είναι τέλειος, αλλά περιμένω τουλάχιστον πως στο θέμα της ανθρώπινης ύπαρξης θα επιλέξουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Αν είναι να απαισιοδοξούμε για την ίδια μας την ύπαρξη στον πλανήτη, μόνο δυστυχισμένοι θα μπορούμε να είμαστε σε αυτό τον κόσμο.

Και όμως το ότι υπάρχει ο άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι άσχημο… αντίθετα μάλιστα, αν και καταστρέφει τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί και συμπεριφέρεται άσχημα στην φύση, η ύπαρξή του σε αυτό τον πλανήτη είναι από μόνη της όμορφη.

Εγώ θα έλεγα ότι η ίδια η ύπαρξή μας ομορφαίνει το σύμπαν αυτό. Αν είναι να σκεφτούμε πως ένας εξωγαλαξιακός επισκέπτης μας έκανε την τιμή να επισκεφτεί τον πλανήτη μας, θα ενθουσιαζόταν από το την ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στην Γή. Πρώτα απ’ όλα θα ενθουσιαζόταν από τα διανοητικά επιτεύγματα του: από τον πολιτισμό και τις επιστήμες, από την προσπάθεια που καταβάλλει στο να κατανοήσει το σύμπαν. Η ίδια η ζωή μας είναι μια ομορφιά, από την στιγμή της σύλληψης, η οποία γίνεται με τρόπο θαυμαστό, εώς την στιγμή του θανάτου του ανθρώπου, οπότε και θα σκέφτεται την ζωή του, θα του λείπουν οι στιγμές που πέρασε.

Η ομορφιά είναι γύρω μας, το μόνο που χρειάζεται είναι να απαλλαχθούμε από τον κακεντρεχή εαυτό μας, και να την αναζητήσουμε. Είτε είμαστε απλοί φυσιοδίφες που αρέσκονται στο να μελετούν την φύση και την συμπεριφορά της, είτε ονειροπόλοι που μας αρέσει να κοιτάζουμε τα αστέρια στον ουρανό και να ονειρευόμαστε μαζί τους καθώς αυτά πέφτουν, η ζωή μας ομορφαίνει, και μαζί της ομορφαίνει η ύπαρξή μας στον πλανήτη μας. Μόνο η ύπαρξη ενός τόσο τέλειου από πλευράς λειτουργίας πλάσματος όπως ο άνθρωπος ή το δελφίνι ή ακόμα και ο πιο απλός μονοκύτταρος οργανισμός ομορφαίνει τον πλανήτη, του δίνει ζωντάνια μέσα στην πρότερη στασιμότητά του. Πόσο νεκρός μας φαίνεται ο Άρης, και πόσο δεν θα ήθελε κανείς να βρίσκεται μια ολόκληρη ζωή σε έναν πλανήτη που αδιαφορεί για την ζωή στην επιφάνειά του; Έτσι ομορφαίνει ο άνθρωπος την πλάση: με το να δημιουργεί, να σκαρφίζεται να ονειροπολεί ή απλώς να υπάρχει.

quote:
Εγώ που είμαι άθεος περιμένω μία μη θεολόγικη απάντηση.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε μια απάντηση σε ένα υπαρξιακό ερώτημα: γιατί να υπάρχουμε; Απάντηση αποδεκτή από όλους δεν θα βρεις. Το ερώτημα αυτό ταλανίζει τις θρησκείες ανά τους αιώνες, έχουν δωθεί απαντήσεις επί απαντήσεων, και όμως άκρη δεν βγάζουμε.

Κάποιος είχε πει στο παρελθόν, ότι η φύση χρησιμοποιεί τον άνθρωπο για να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της. Φαντάζομαι κάτι τέτοιο, το οποίο είναι στυγνή φιλοσοφική θεωρία, βασίζεται στο ότι η φύση χρειάζεται να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό της, και στο ότι μέσω εμάς τον κατανοεί, τα οποία όμως και τα δύο είναι κάπως αυθαίρετα και δεν πείθουν. Αν σε ικανοποιεί μια τέτοια απάντηση, τότε έχουν καλώς τα πράγματα. Μια τέτοια θεωρία πάντως προβάλλει τις επιστήμες ως λόγο ύπαρξής μας, δηλαδή λίγο πολύ μας κάνει όργανα στην εξέλιξη των επιστημών. Ο άνθρωπος δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο…
Εμένα δεν με ικανοποιεί.

Υπαρξιακό το ερώτημα λοιπόν. «Γιατί να υπάρχουμε;»

Ας δούμε λίγο τον τρόπο σκέψης που ακολουθούσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος απορούσε «γιατί να βρέχει;» Τι να απαντήσουμε εδώ; Η απάντηση του ιερέα θα ήταν: «γιατί πρέπει να ποτιστεί η φύση, να πιουν τα φυτά για να ζήσουν, να μεγαλώσουν τα σπαρτά». Ας μην βιαστούμε να τους κατακρίνουμε… Εξάλλου δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν κάτι διαφορετικό γιατί έλλειπε το υπόβαθρο των επιστημών εκείνη την εποχή. Στην Φυσική, η απάντηση θα ακολουθούσε έναν δρόμο βασισμένο στην αιτιοκρατία, δηλαδή θα ανέλυε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός πίσω από την βροχή.
Εγώ όμως απορώ: γιατί να βρέχει; Γιατί να υπάρχει εξαρχής ο μηχανισμός της βροχής; Γιατί να είναι όπως είναι ο μηχανισμός, και να μην είναι διαφορετικός; Γιατί να πέφτει η βροχή όπως πέφτει (κάθετα πχ); Λόγω βαρύτητας θα μου πεις. Και γιατί να υπάρχει βαρύτητα; Έλα ντέ…

Γιατί υπάρχει ο άνθρωπος; Γιατί κάποια στιγμή στον πλανήτη αυτό εμφανίστηκε ζωή. Πως; Μυστήριο, αλλά έστω ότι έκατσε. Γιατί δημιουργήθηκε; Γιατί «έκατσαν» οι συνθήκες και βάσει χημικών αντιδράσεων, δημιουργήθηκε ο πρώτος οργανισμός. Και γιατί να δημιουργήθηκε ο πρώτος οργανισμός; Έλα ντε…

Γιατί φτάνουμε σε τέτοια κολλήματα; Γιατί ζητάμε από την επιστήμη να μας βρει απάντηση στο «γιατί ο κόσμος να είναι έτσι», και όντως το ερώτημα του «γιατί να υπάρχουμε, ποιον σκοπό έχουμε;» σε αυτή την κατηγορία υπάγεται. Η επιστήμη θα μας λύσει το ερώτημα του πως ο κόσμος εξελίχθηκε έτσι, αλλά το γιατί να υπάρχουμε δεν θα μας το λύσει. Ένα τέτοιο ερώτημα θα μας το λύσει η θρησκεία ή η φιλοσοφία, και εδώ είναι και η ομορφιά του θέματος: το να αναρωτιόμαστε, του να μην υπάρχει μια λύση αποδεκτή πέρα από κάθε αμφιβολία.


quote:
Αυτόν το Θεό ποιός τον δημιούργησε....?

Incubus, η αιτιοκρατία πάνω στην οποία στηρίζεις την απορία σου δεν γνωρίζουμε αν ισχύει για πράγματα έξω από το δικό μας σύμπαν. Εδώ για το δικό μας σύμπαν πλακώνονται για το αν ισχύει παντού η αιτιοκρατία, θα κρίνουμε και για όσα δεν γνωρίζουμε αν διέπονται από τους ίδιους νόμους το αν ισχύει η αιτιοκρατία για αυτά ή όχι;

Θέλει αρκετή φιλοσοφία το πράγμα, όχι σαν ορισμένους εδώ μέσα που το μόνο που κοιτάνε είναι το πως θα πουν την χαζομάρα τους ενάντια στον Χριστιανισμό και από κει και πέρα ας κόψουμε τα κεφάλια μας οι υπόλοιποι για το τι συμβαίνει. Ευτυχώς ως τώρα έχει δείξει σημάδια πως δεν είσαι τέτοιος τύπος.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 22:00:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
WWalker, δε μπορεί όμως να δοθεί εξήγηση γιατί κάπου χωλαίνει το πράγμα...
Κάτι δεν πάει καλά!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/08/2005, 23:52:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ
quote:

Χμμμ!
Ας πώ ένα συλλογισμό που έκανα, διαβάζοντας το post του WWalker.
Αν δεχθούμε οτι η Γέννεση έχει συμβολικό χαρακτήρα, τότε η μεγάλη έκρηξη πως κολλάει σε αυτό....(αν την αποδεχτούμε)?
Μήπως ακόμα κι ο Χριστιανικός Θεός είναι συμβολικός και συμβολίζει αυτή τη μεγάλη έκρηξη (που ευθύνεται για τη δημιουργία του κόσμου)?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...


μηπως;

Θεος υπαρχει..αλλα ποιος εχει χρονο να τον ψαξει!---

αλλοι ψαχνουν μεσα τους/αλλοι εξω και τριγυρω τους...
ΟΜΩς..
Εν το Παν!


Ροδο Αμαραντο..
Εγω ημι ο λογος-φως



cprtght@tm@2005
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 00:13:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
ATMA, ομολογώ πως είσαι η μόνη που απάντησε στο ερώτημα μου...
Μήπως ακόμα κι ο Θεός των Χριστιανών είναι συμβολικός....?
Μήπως κάθε θρησκεία είναι συμβολική?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τζιτζικας
Μέλος 1ης Βαθμίδας


104 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 00:25:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τζιτζικας
Ο θεος δημιουργησε τα παντα. Ποιος δημιουργησε αυτόν που δημιουργησε τα παντα ;
Γιατι, πότε πεθαινει ο θεος για να συζηταμε ποιος τον γεννησε ;
Η απαντηση εδώ εξαρταται από αυτόν που εθεσε το ερωτημα. Ποιος εθεσε το ερωτημα ; Ο ανθρωπος. Αυτή είναι και η απαντηση στο ποιος δημιουργησε τον θεο.
Το ερωτημα είναι ακυρο βεβαια και αν το εξετασει κανεις διεξοδικα θα δη ότι προκειται για σοφισμα. Άλλο θελει να πη κι άλλο είναι αυτό που λεει. Στην πραγματικοτητα αυτό που ρωταει δεν είναι ποιος δημιουργησε τον θεο αλλα ποιος δημιουργησε τον θανατο. Αυτό θελει να πη και αυτό που θελει να πη κρυβεται πισω από αυτό που λεει (δεν το εννοω βεβαια σαν κατηγορια, αλιμονο.)
Η καταγωγη του ερωτηματος ποιος δημιουργησε τον θεο, βρισκεται στο υλικο προτυπο και στη θνητη υπαρξη του ανθρωπου τα οποια όμως αναφερονται στο θεο όπως δεν θα επρεπε. Διοτι ο θεος εχει την αθανασια.

Ελπιζω να μην σας κουρασα. Να ευχαριστησω και τον Dying_Incubus για την ηλεκτρονικη υπογραφη.
Σκεψ, Σκεψ !! Καλη επιτυχια.


Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 01:02:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Ελπιζω να μην σας κουρασα. Να ευχαριστησω και τον Dying_Incubus για την ηλεκτρονικη υπογραφη.

Τίποτα, φίλε μου!
Να κάνεις ό,τι θές να σου κάνουν και να μην κάνεις ό,τι δεν θές να σου κάνουν!

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΤΜΑ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

India
6464 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 02:20:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΤΜΑ
quote:

ATMA, ομολογώ πως είσαι η μόνη που απάντησε στο ερώτημα μου...
Μήπως ακόμα κι ο Θεός των Χριστιανών είναι συμβολικός....?
Μήπως κάθε θρησκεία είναι συμβολική?


In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...



μα και βεβαια ειναι συμβολικες..
καθε λαος και ιδιοσυγκρασια καθε λαος και διαφοροποιημενη..παραδοση..
Ο Οσσο λεει καπου οτι ο ανθρωπινος νους ειναι ομοιος...ετσι μαλλον εξηγουνται και οι ομοιοτητες τοσο των παραδοσεων οσο και των θρησκειων..και των αντικειμενων που τυγχανουν αποδεικτικα στοιχεια αυτων...
ενας τροπος να πεις την αληθεια στον αλλο ειναι ο τροπος που αυτος καταλαβαινει...
ο,τι και να σημαινει αυτο//
ειπα σεναν αλλο φιλο /σε ασχετο απο αυτο θεμα/ οτι ειναι καπως δυσκολο να περιγραψεις σε καποιον κατι που δεν εχει δοκιμασει...
ετσι μαλλον ειναι και οι θρησκειες...ειναι φρουτα που ευδοκιμουν αναλογα με το κλιμα καθε περιοχης...
τωρα πια οι ανθρωποι εχουν εκμηδενησει τις αποστασεις...στο επομενο βημα της η ανθρωποτητα οφειλει να συνειδητοπιησει οτι ο καθενας καταλαβαινει με τον δικο του τροπο...και τετοιοι //αν υπαρχει διαθεση..υπαρχουν πολλοι...
γιαυτο κατεμε η αληθεια ειναι εν τελει μια* και υπαρχει Θεος-που ειναι αυτο;παντου..-..οσο για καποιον που θα πει οτι διαφωνει--αλλα ουδεις ψογος-- και πως θεος δεν υπαρχει..
το ιδιο ειναι...με αλλα λογια...**

σε μια απο τις ουπανισαδες υπαρχει ενα ευρυ σχολιο για το θεο ως μη-δημιουργο και ειναι μαλλον μια αποψη που ισως καποια στιγμη χρειαστει να δουμε..//σαν εχω χρονο κατι θα κανω γιαυτο.)

δεν ειναι απαραιτητα δημιουργος..--
αλλα απο την αλλη και αυτο ειναι μια..αντι-δραση..;

οπως και να χει...
οφειλουμε να ψαξουμε μεσα μας...για να βρουμε ενα αποσπασμα απο την αληθεια...
που οπως λεει και ο Οσσο δεν ειναι ποτε παρα αποσπασματικη***..

Ροδο Αμαραντο


*
**
=***


cprtght@tm@2005

Edited by - ΑΤΜΑ on 22/08/2005 02:24:36Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 11:57:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint
quote:
Γιατί φτάνουμε σε τέτοια κολλήματα; Γιατί ζητάμε από την επιστήμη να μας βρει απάντηση στο «γιατί ο κόσμος να είναι έτσι», και όντως το ερώτημα του «γιατί να υπάρχουμε, ποιον σκοπό έχουμε;» σε αυτή την κατηγορία υπάγεται. Η επιστήμη θα μας λύσει το ερώτημα του πως ο κόσμος εξελίχθηκε έτσι, αλλά το γιατί να υπάρχουμε δεν θα μας το λύσει. Ένα τέτοιο ερώτημα θα μας το λύσει η θρησκεία ή η φιλοσοφία, και εδώ είναι και η ομορφιά του θέματος: το να αναρωτιόμαστε, του να μην υπάρχει μια λύση αποδεκτή πέρα από κάθε αμφιβολία.


Αγαπητε WWalker,
Μεχρι στιγμης εχουμε συμφωνησει σε γενικες γραμμες και μαλιστα μου εδωσες και λογικες απαντησεις και θα ηθελα να σε ευχαριστησω...Αλλα σε αυτο το σημειο με "πληγωσες".Μια ακομη ερωτηση που πιστευω πως θα δωσεις λογικη απαντηση:γιατι να μην μπορεσει η επιστημη να μας δωσει την απαντηση στο πως φτιαχθηκαμε και να μπορει να το κανει η οποια θρησκεια?Ειναι λιγο ασχετη η ερωτηση μου με την τωρινη ροη της συζητησης οπου μιλατε για τον λογο που δημιουργηθηκαμε αλλα μολις διαβασα το μηνυμα σου μου δημιουργηθηκε αυτη η απορια.Περιμενεις απο την εκκλησια μια λογικη απαντηση στον λογο δημιουργιας μας?Θα παρεις μια απαντηση για παιδια 5 ετων.Ο θεος δημιουργησε τον ανθρωπο για να ομορφυνει τον κοσμο και να τον κυριαρχησει...

Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

velial
Μέλος 3ης Βαθμίδας


601 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 13:01:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους velial
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Κανείς δεν ξέρει αν όντως υπάρχει ένα πλάσμα έξω από το Σύμπαν... Εδώ καλά καλά δεν έχουμε μελετήσει το 0,00001 % τπυ σύμπαντος, και θέλουμε να δούμε και έξω από αυτό? Και μάλιστα ένα πλάσμα άυλο??
Λοιπόν, βασιζόμενοι σε αυτό οι "Χριστόπληκτοι" θα πουν ότι όποιος δεν πιστεύει στο Θεό είναι δογματικός, και ότι ο Θεός υπάρχει γιατι τον αισθανόμαστε κλπ. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Ένας σκεπτόμενος λογικά άνθρωπος, μπορεί να πει το εξής: δεν πιστεύω στο Θεό, γιατί δεν τον έχω δει. Επιπλέον, ο άνθρωπος φρίττει στην ιδέα του θανάτου και επομένος είναι λογικό να εφεύρει κάποια "παραμύθια" για να μπορεί να κοιμάται ήσυχα τα βράδια. Απλά μαθηματικά.
Αντίθετα, ο "πιστός" θα αρχίσει τα παραμυθάκια του τύπου "άκουσα για ένα θαύμα" και "ο παπάς μου είπε"...
Ο θαυμασμός για το Σύμπαν ΔΕΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΘΕΟΥ. Όσο άθεος και να είναι κάποιος, νοιώθει δέος μπροστά στα άστρα ή την ομορφιά της φύσης. Το δέος αυτό προέρχεται από κάτι ορατό- όχι άυλο και υπερφυσικό
Όσο για το δέος των προσευχών και των εκκλησιών, εξηγείται εύκολα με ψυχολογικούς όρους, και ούτε αυτό προυποθέτει την ύπαρξη θεού.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέγεθος και η δομή του σύμπαντος μας αποκαλύφθηκε (στον εως τώρα βαθμό) από την ΦΥΣΙΚΗ και ΟΧΙ από την Θεολογία. Για τους θεολόγους του μεσαίωνα, τα άστρα ήταν ένα... τρυπημένο σεντόνι , και η φύση το... βασίλειο του Σατανά
Με λίγα λόγια, οι παπάδες είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ να κατανοήσουν την παραμικρή αλήθεια για την Γη και την Ζωή... πόσο μάλλον για τον "ΘΕΟ" ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Impious Varmint
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
298 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/08/2005, 21:30:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Impious Varmint
quote:
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέγεθος και η δομή του σύμπαντος μας αποκαλύφθηκε (στον εως τώρα βαθμό) από την ΦΥΣΙΚΗ και ΟΧΙ από την Θεολογία. Για τους θεολόγους του μεσαίωνα, τα άστρα ήταν ένα... τρυπημένο σεντόνι , και η φύση το... βασίλειο του Σατανά

Εδω εισαι φιλε velial,

Δεν ξερω αν διαβασες ολη την συζητηση αλλα σε ολα τα μηνυματα αυτο προσπαθω να πω...Ολες τις απαντησεις σε θεμελιωδη ερωτηματα γυρω απο την δημιουργια του κοσμου εχουν δωθει αποκλειστικα και μονο απο την επιστημη...Και οχι λογια του αερα, αλλα τεκμηριωμενα θεωρηματα με βαση την Λ Ο Γ Ι Κ Η.Οι επιστημονες σου αποδεικνυουν τα λεγομενα τους σε αντιθεση με την εκκλησια της οποιας οι απαντησεις στηριζονται σε βιβλικα κειμενα που κανεις μεχρι τωρα δεν εχει κατανοησει.Πραγματικα δεν ξερω αν υπαρχει Θεος,κατα την γνωμη ειναι μια εννοια,αλλα δεν ειναι αυτο που με απασχολει.θελω να ακουω αληθειες και αυτος ειναι ο λογος που ερχομαι σε αντιπαραθεση με την εκκλησια.Δεν φταιει ο Θεος για την αμαθεια των ανθρωπων αλλα καποια λαμπρα μυαλα που θελουν να λεγονται πνευματικοι και θρησκευτικοι ηγετες...

Impious VarmintΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Deghar Adhark
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Fiji
627 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 00:09:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Deghar Adhark
ερωτηση προς Dying Incubus

πολλες φορε σε ειδα στο τοπικ να απαντας "και αυτο τον θεο ποιος τον διμιουργησε?"
η απαντηση ειναι παρα πολυ απλη θα την απαντησεις μολις απαντησεις στο εξης ερωτημα "το συμπαν,που περιεχει ολους τους γαλαξιες και ολους τους πλανητες,ποιος το διμιουργησε?"

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 00:14:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
Αυτό ακόμα παραμένει άλυτο μυστήριο.
Πάντως δε μπορώ να δεχθώ τη θεωρία οτι ένα πρωΐ το δημιούργησε ο Θεός...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Invader
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
408 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 00:49:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Invader
Kατά την γνώμη μου, πάντως, η αθεία( δηλαδή η πεποίθηση πως δεν υπάρχει καθόλου Θεός) μπάζει απο παντού. Και απο επιστημονικής, και απο λογικής απόψεως. Βέβαια, εξίσου ανόητο είναι να ταυτίζουμε το Θείο με τον χριστιανικό θεό...

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 00:55:57  Εμφάνιση Προφίλ
Invader:
«Kατά την γνώμη μου, πάντως, η αθεία( δηλαδή η πεποίθηση πως δεν υπάρχει καθόλου Θεός) μπάζει απο παντού. Και απο επιστημονικής, και απο λογικής απόψεως. Βέβαια, εξίσου ανόητο είναι να ταυτίζουμε το Θείο με τον χριστιανικό θεό...»

Δεν κάνεις τον κόπο όμως αγαπητέ να εξηγήσεις πως το τεκμηριώνεις αυτό που λες. ΠΟΥ κολλάει η λογική και επιστημονική άποψη με την ύπαρξη ενός Θεού?

ΤΙ εστί Θεός βασικά και ΠΟΥ εδράζονται οι απόψεις περί των κατηγορημάτων που θα του αποδώσουμε?

Πρόκειται για εικασίες του οξύτατου προβληματισμού που συνοδεύει τον άνθρωπο μαζί με την αναμονή του θανάτου που βιώνει, ή πρόκειται για κάτι άλλο?



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Invader
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
408 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 01:19:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Invader
Τίποτα δεν δημιουργείται απο το τίποτα, φίλε Schwabe. Βασικό επιστημονικό αξίωμα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν το σύμπαν να δημιουργήθηκε απο το πουθενά. Η ύπαρξη ενός κάποιου ανώτερου, υπέρτατου Όντος, που υπήρχε ανέκαθεν, φαντάζει μια μάλλον λογική εξήγηση σε αυτό το μυστήριο. Τώρα οι διάβολοι, οι παράδεισοι, οι κολάσεις, άγιοι, οι ''αποκαλύψεις'', οι άγγελοι, οι ενσαρκώσεις αυτού του Υπέρτατου Όντος κτλ. πράγματι ακούγονται όχι ιδαίτερα πειστικά.
Πιθανότατα φαντάζει κάπως ''χωριάτικη'' η λογική μου, αλλά η θρησκεία δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτεραιότητες μου. Κατά τα άλλα, κουβέντα να γίνεται...

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

DAGON
Μέλος 3ης Βαθμίδας


664 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 01:22:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους DAGON
quote:
Επομένως, δεν είναι δυνατόν το σύμπαν να δημιουργήθηκε απο το πουθενά. Η ύπαρξη ενός κάποιου ανώτερου, υπέρτατου Όντος, που υπήρχε ανέκαθεν, φαντάζει μια μάλλον λογική εξήγηση σε αυτό το μυστήριο. Τώρα οι διάβολοι, οι παράδεισοι, οι κολάσεις, άγιοι, οι ''αποκαλύψεις'', οι άγγελοι, οι ενσαρκώσεις αυτού του Υπέρτατου Όντος κτλ. πράγματι ακούγονται όχι ιδαίτερα πειστικά.

Mιλάς δηλαδή για αγνωστικισμό?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Invader
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
408 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/08/2005, 01:28:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Invader
Ακριβώς.

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''


Edited by - Invader on 23/08/2005 01:31:22Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 15 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.171875
Maintained by Digital Alchemy