ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 ΟΙ 12 ΘΕΟΙ + ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 42
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
kostakis
Πλήρες Μέλος

Greece
944 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 08:58:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kostakis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα σε όλους

Φίλε europaios2 (πλάκα-πλάκα μοιάζουμε σαν ένα τραπέζι με 2-3 πυρήνες που συζητούν άσχετα θέματα και το μόνο που ακούγεται είναι οχλαγωγία...χαχαχαχα)

quote:
Με τη λογική λοιπόν βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τα πάντα......... τη ζωή και δράση του Ιησού..................... με αυτές του Κρόνου................ ενδιαφέρον ακούγεται......... είναι όμως? είναι δηλαδή συγκρίσιμα μεγέθη? συγκρίνεται δηλαδή η νεκρανάσταση του Άδωνη με αυτήν του Ιησού????????

Με τη λογική βάζω στο ίδιο τσουβάλι αυτά που είναι για το ίδιο τσουβάλι. Δε μίλησα για τη ζωή και τη δράση του Ιησού για πολλούς λόγους, μίλησα για το συγκεκριμένο θέμα (του αν ο Δίας ή ο Ιησούς ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να είναι ίδια "συνομοταξία", μην το παρεξηγήσεις, ή όχι). Άλλωστε, ο παραλληλισμός αφορούσε τον Ιησού και το Δία για το συγκεκριμένο θέμα, όχι τον Κρόνο. Μη μου ζητήσεις φυσικά να παραλληλίσω τους βίους αυτών των δύο, γιατί ξέρεις ποια θα είναι η απάντηση.
Προφανώς λοιπόν δε συγκρίνω άσχετα. Για το λόγο αυτό και δεν "έθαψα" όλο το κείμενο του "Αγίου", αλλά συγκεκριμένα σημεία. Το να πω ότι έχει άδικο π.χ. που κρίνει την ασωτεία και τη λαγνεία που απέδιδαν οι αρχαίοι σε κάποιους από τους "Θεούς" τους, προσωπικά το βρίσκω περιττό. Μην ξεχνάς ότι έγραψα "η λατρεία προς το Θείο εκπορεύεται, εκ των πραγμάτων, από κάτω προς τα πάνω.". Γι' αυτό και επεσήμανα συγκεκριμένα σημεία.
Όσο για τη νεκρανάσταση του Άδωνι, νομίζω (επαναλαμβάνω, ΝΟΜΙΖΩ) ότι οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Άλλωστε, δε νομίζω ότι μιλάμε ακριβώς για "νεκρανάσταση" του Άδωνι, εκτός αν δεν τα θυμάμαι καλά.
Κάνε, σε παρακαλώ, μία προσπάθεια, τουλάχιστον στις μεταξύ μας διαφωνίες, να περιορίζεις τη διαλεκτική σου σε αυτό στο οποίο αναφέρομαι και να μην εξάγεις το "όλον από το μέρος", γιατί δεν είναι αυτή η τακτική μου (παρότι στατιστικολόγος). Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου του "Αγίου", επ' αυτών των αναφορών μου έχεις να διαφωνήσεις κάπου; δε θέλω να μπω σε διαδικασία παράθεσης αποσπασμάτων... και γιατί δε θέλω να τα ψάξω επί τούτου και γιατί θεωρώ ότι εδώ είναι χώρος προσωπικών τοποθετήσεων και όχι επιχειρηματολογίας τρίτων.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 10:10:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητέ Κεραυνός, η μητέρα γη ήρθε μετά ,πρώτα ήταν
η οφιλατρεία... Για την ακρίβεια, ο πολιτισμός των
αρχαίων πελασγων που πρώτοι ήταν στην γνωστή Ελλάδα
( Θεσσαλία) είχαν την οφιολατρεία εισηγμένη στα πλαίσια
του πρώτου θεού που εξέρχονταν απο τη γη...

Μπορείς να φέρεις στοιχεία γι' αυτό που λες;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 10:27:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή μου Ostria υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και
θα στα γράψω σύντομα... Αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις
ότι ο πρωτάνθρωπος λάτρεψε πρώτα οτι φοβόταν γύρω το κι
έπειτα το δικό του θαύμα της γέννησης...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 12:43:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ trexagireve, απ'όσα γνωρίζω στις Πελασγικές θεότητες συναντάμε την Διώνη(δωδωναία νύμφη,Τιτανίδα κόρη του Ωκεανού,που αντιπροσωπεύει τη γονιμοποιό δύναμη του υγρού στοιχείου)που εμφανίζεται ως σύζυγος του Δία, συναντάμε τον Πελασγικό Δία, συναντάμε τους Καβείρους(θρακοπελασγικής προέλευσης και θεωρούνται κατά μία εκδοχή παιδιά του Ηφαίστου και κατά δεύτερη του Δία ),οι Κάβειροι συνδέονται και με την λατρεία της Θεάς Δήμητρας,όπως επίσης συναντάμε στους Πελασγικούς Θεούς και άλλες θεότητες που αναφέρονται στο Δωδεκάθεο.Στους Προιστορικούς χρόνους ο άνθρωπος των σπηλαίων χάραζε μορφές μέσα στα σπήλαια,κάθε τι ήταν υπερφυσικό και προσπαθούσε να το εξευμενίσει,για να γιατρέψει, να φέρει βροχή, να έχει επιτυχία στο κυνήγι κλπ,εκεί συναντάμε μία μορφή σαμανισμού.

Το φίδι απ' όσο γνωρίζω στην Αρχαία Ελλάδα σαν θεότητα (οφιολατρεία)δεν το έχω δει.Η μορφή του φιδιού υπήρχε και το έχουμε συναντήσει σαν σύμβολο, όπως σου είπα και στο προηγούμενο μήνυμά μου στην Κρήτη ένα από τα σύμβολα της μητέρας-γης.Επίσης το συναντάμε σαν σύμβολο του Θεού Ασκληπιού(ένα σύμβολο θεότητας δεν σημαίνει ότι είναι και Θεός,αν ήταν και το σύμβολο θεός τότε θα είχε θεοποιηθεί για παράδειγμα και η κουκουβάγια που ήταν το σύμβολο της Θεάς Αθηνάς), ή σαν φύλακα δράκοντα(πύθωνας και χρυσόμαλλο δέρας), συναντάμε πάλι πύθωνα στούς Δελφούς όπου τον σκότωσε ο Απόλλωνας και ιδρύθηκε εκεί το αφιερωμένο στον Απόλλωνα μαντείο, ακόμα ένα άλλο μυθολογικό τέρας ήταν η Λερναία Ύδρα που την σκότωσε ο Ηρακλής.Δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν βρίσκομαι στην Αθήνα αλλά σε διακοπές και έτσι δεν μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο περί οφιολατρείας στην Αρχαία Ελλάδα, γιατί μου κίνησαν το ενδιαφέρον τα λεγόμενα σου,για οφιολατρεία και Αρχαία Ελλάδα δεν βρήκα τίποτα. Το μόνο που βρήκα ήταν ένα βιβλίο που έχει γράψει ένας θεολόγος ο Χρήστος Ντικμπασάνης, και μιλάει για μία λατρεία που χάνεται στα βάθη των θρύλων, συγκεκριμένα το ενημερωτικό σημείωμα για το βιβλίο του γράφει τα εξής:

"ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ Ο συγγραφέας και θεολόγος Χρήστος Ντικμπασάνης, ερευνητής της ιστορίας των θρησκειών και μελετητής παράξενων θρησκευτικών δοξασιών, με το νέο του βιβλίο ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, αναζητεί το μεταφυσικό υπόβαθρο της αρχαίας αυτής λατρείας που τα ίχνη της χάνονται στην ομίχλη των θρύλων. Η οφιολατρεία, μια από τις πιο παράξενες και μυστηριώδεις χθόνιες λατρείες που εμφανίστηκαν ποτέ στη γη, κρατάει την καταγωγή της από τα βάθη της προιστορίας και φθάνει σ' εμάς ως απόηχος της εποχής εκείνης που τα ερπετά κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας. Το σύμβολο του φιδιού χρησιμοποιήθηκε σε αμέτρητες μυστικιστικές έννοιες και συνεχίζει να είναι για άλλους το σύμβολο της θεικής δύναμης και για άλλους εκπρόσωπος του Κακού. Στις διάφορες πρωτόγονες θρησκείες συναντάται ως η επικρατέστερη μορφή θεοποίησης. "

Δεν νομίζω πως αυτό είναι αρκετό για να με πείσει περί λατρείας του φιδιού στην Ελλάδα, εξάλλου στο εισαγωγικό σημείωμα δεν ξεχωρίσει που λατρευόταν το φίδι.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 14:33:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου Keraynos, μιλάω για πριν τον μινωικό πολιτισμό..
Μιλάω για την Πελασγία, που πρώτη έχει την αρχή της ελληνικής
φυλής στον χώρο της σημερινής Θεσσαλίας...
Ο κύκλος του φιδιού που δαγκώνει την ουρά του, είναι κάτι
που έχει μείνει από τότε... Ελπίζω να ξαναβρώ το αρχείο
με το θέμα αυτό σύντομα... Βλέπεις η δουλειά μου με τρώει
τόσο χρόνο που μόνο να γράφω μπορώ τώρα... Σύντομα θα το
βρώ και θα το βάλω...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 16:52:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
trexagireve:Μιλάω για την Πελασγία, που πρώτη έχει την αρχή της ελληνικής
φυλής στον χώρο της σημερινής Θεσσαλίας...

Γνωρίζω αγαπητέ, και ονομάστηκε Πελασγία από το όνομα του γενάρχη των Πελασγών, τον Πελασγό που ήταν γιος του Δία και της Νιόβης.

Όσο γι'αυτό που αναφέρεις περί ουροβόρου όφεως, έχω να πω τα εξής, ο ουροβόρος όφις συμβόλιζε τον κύκλο,η ενότητα και το άπειρο, και μέσα σε αυτόν τον κύκλο που δημιουργούσε το σώμα του φιδιού οι Έλληνες έγραφαν το ρητό "εν το παν". Το φίδι που δαγκώνει την ουρά του,είναι σύμβολο θανάτου και αναγέννησης, καταστροφής και δημιουργίας.Ο ουροβόρος σαν σύμβολο θα μπορούσε να συγκριθει με το γιν-γιαν, η ισορροπία των αντιθέτων.Τον Ουροβόρο τον συναντάμε στην Αλχημεία, στους Γνωστικούς, στην Ερμητική φιλοσοφία, αλλά και στις θρησκείες και στη φιλοσοφία σε όλο τον κόσμο με διάφορες παραλλαγές.Στους Ορφικούς περιβάλλει το κοσμικό αυγό.Το συναντάμε σαν απεικόνιση στην Αίγυπτο, από εκεί το πήραν οι Φοίνικες, και από τους Φοίνικες οι Έλληνες.Όπως βλέπεις αγαπητέ ο συμβολισμός του φιδιού, έχει σχέση με την φιλοσοφία, και όχι με τους πρωτόγονους πρωτανθρώπους.
Η τελευταία αυτή φράση μου αναφέρεται στο σχόλιο που έκανες στην ostria:

quote:
trexagireve:Αγαπητή μου Ostria υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και
θα στα γράψω σύντομα... Αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις
ότι ο πρωτάνθρωπος λάτρεψε πρώτα οτι φοβόταν γύρω το κι
έπειτα το δικό του θαύμα της γέννησης...

Wolf

Edited by - keraynos on 18/07/2008 16:59:43Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 19:03:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Κεραυνέ,δεν είπα τι σημαίνει ο ουροβόρος
όφις, αλλά από που προέρχεται και πόσο παλιό είναι....
Αλλά πριν τον Δία είχαμε τον Κρόνο και πριν από
αυτόν τον Ουρανό... Η γυναίκα εδώ που είναι;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/07/2008, 19:35:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αγαπητέ Κεραυνέ,δεν είπα τι σημαίνει ο ουροβόρος
όφις, αλλά από που προέρχεται και πόσο παλιό είναι....
Αλλά πριν τον Δία είχαμε τον Κρόνο και πριν από
αυτόν τον Ουρανό... Η γυναίκα εδώ που είναι;

Ουρανός---------> Γαία
Κρόνος ---------> Ρέα

Η θηλυκή Θεότητα υπάρχει.


Επίσης δεν είμαι "αγαπητός keraynos"
και πίσω από το nick keraynos γυναίκα είναι

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 00:20:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Η πρώτη θεότητα που λάτρεψε ο άνθρωπος ήτανε η Γαία η Μητέρα γη που βρισκόταν δίπλα του, παθητική και η ίδια δέκτης της ουράνιας βουλήσεως και δυνάμεως .

Η γαία για τον άνθρωπο είχε ψυχή και μάλιστα ανωτέρας μορφής αφού ήταν σε θέση να γεννά από τα σπλάχνα της εκατομμύρια έμψυχα όντα, αλλά και να τα σκεπάζει με στοργή όταν πέθαιναν .

Σε αυτήν ρωτούσαν να του καθοδηγήσει σε όλες τις δυσκολίες του βίου τους ο άνθρωπος, αφού αυτή ήξερε τα πάντα, παρελθόντα και μελλούμενα σαν γνήσια μανά θα τους συμπονούσε και θα τους παραστεκόταν .

Για αυτό και τα αρχαιότερα ιερά (μαντεία) ήταν βαθιά μέσα στους κόλπους της γης ή επάνω σε ρωγμές του εδάφους .

Όσο για το φίδι θεωρείτε από την αρχαιότητα ως ιερό «ζώο» της γης καθώς μπαινόβγαινε αθόρυβα μέσα στις γήινες ρωγμές .

Μάλιστα οι ιερείς, ιέρειες ήταν ξυπόλυτοι, γυμνόποδες (ανιπτόποδες) για να ναι σε άμεση επαφή με το χώμα, και ξάπλωναν πάνω στην γη (χαμαιεύναι) .
Υπάρχει μάλιστα και ο «μύθος» για τον αρχαιότατο μάντη τον Μελάμπους με τα μαυρισμένα πόδια από την γύμνια, που απέκτησε τις μαντικές του ικανότητες χάρις σε δυο φίδια, που του «καθάρισαν» τα αυτιά για να ακούει όσα οι άλλοι αδυνατούν να ακούσουν .

Αλλά ακόμα και το γνωστό φίδι του Ασκληπιού …

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 00:39:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε elo, είναι γνωστοί οι συμβολισμοί του φιδιού και πιστεύω πως όχι τυχαία ο χριστιανισμός τοποθέτησε πάνω του την αιτία της "διαχρονικής αμαρτίας" της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα στους αδαείς, να έχει συνυφανθεί με τον σατανά.


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
elo
Συντονιστής

Greece
3417 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 01:16:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους elo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Α, ρε ζημία που μας έκανε το φιδάκι….

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 01:24:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 08:42:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Πολύ σωστά γι' αυτό κι ο χριστιανισμός
λέει ότι το φίδι, πριν το προπατορικό αμάρτημα
'ήταν το πιο συνετό ζώο του παραδείσου, όπως και λέει
ακόμη, "συνετοί ως όφεις"... Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο...
Πάλι εθελομπερδευτήκαν μερικοί;
Η οφιολατρεία, πάντως προηγήθηκε της λατρείας των επί γης, και των
ουρανίων... Θα βρω το κείμενο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 10:29:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αν το βρεις θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε. Βασικά συμφωνώ με τις επισημάνσεις της κεραυνού και του elo. Ας μην ξεχνάμε ότι το φίδι είναι και φαλλικό σύμβολο. Η λατρεία της θεάς στα σπήλαια και το φίδι που φυλάει την είσοδο πιθανόν να έχει και τέτοιο συμβολισμό. Δεν το έχω ψάξει και γω ιδιαίτερα οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα.
Θα επανέλθω σε μια βδομάδα μιας και φεύγω για σύντομες διακοπές αύριο. Ελπίζω όταν γυρίσω να έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το ενδιαφέρον θέμα.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 13:50:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το φίδι σε πολλές αρχαίες θρησκείες συμβόλιζε την γνώση, την σοφία και την γονιμότητα.

Στη μινωική Κρήτη η Μεγάλη Μητέρα κρατούσε τα δύο φίδια ως σύμβολα της γονιμότητας, αυτό δεν δείχνει καμία ένδειξη οφιολατρείας.
Πολύ σωστά αναφέρει ο elo το παράδειγμα του γιατρού Μελάμποδα που τα φίδια του καθάρισαν τα αυτιά κι έτσι μπορούσε να ακούει τις ομιλίες των ζώων και το γεγονός ότι το φίδι ήταν το σύμβολο του Ασκληπιού.

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το φίδι - κι ό,τι συμβόλιζε αυτό - δαιμονοποιήθηκε και κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην αρχαία Ελλάδα...



In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 18:00:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε οφιολατρεία; Το
κείμενο που είχα, έλεγε για την πρώτη θρησκεια των πελασγών,
εδώ Θεσσαλία και μάλιστα ντόπια θρησκεία, αφού οι
12 και λοιποί, ήρθαν απο την Αίγυπτο και άλλες
βορειοαφρικανικές και μεσανατολικές περιοχές...
Ήταν η πιο πλιά θρησκεία στην Ελλάδα. Απλά με τις
επελάσεις των άλλων φύλων ήρθαν οι κατοπινοί θεοί...
Υπάρχει πολύ ιστορία με την πρώτη θρησκεία...
Ότι έχει και τη θετική του πλευρά το φίδι, το λέει κι ο
χριστιανισμός.......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 19:18:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε οφιολατρεία; Το
κείμενο που είχα, έλεγε για την πρώτη θρησκεια των πελασγών,
εδώ Θεσσαλία και μάλιστα ντόπια θρησκεία, αφού οι
12 και λοιποί, ήρθαν απο την Αίγυπτο και άλλες
βορειοαφρικανικές και μεσανατολικές περιοχές...
Ήταν η πιο πλιά θρησκεία στην Ελλάδα. Απλά με τις
επελάσεις των άλλων φύλων ήρθαν οι κατοπινοί θεοί...
Υπάρχει πολύ ιστορία με την πρώτη θρησκεία...
Ότι έχει και τη θετική του πλευρά το φίδι, το λέει κι ο
χριστιανισμός.......

Αγαπητέ trexagireve στα προηγούμενα μηνύματά μου σου εξήγησα ότι στην Μινωική Κρήτη το φίδι είναι ένα από τα σύμβολα της Θεάς μητέρας γης, δεν έχει σχέση με οφιολατρεία.
Και στους Πελασγούς σου επανέλαβα πολλές φορές ότι είχαν θεούς που υπάρχουν και στο Δωδεκάθεο, πως γίνεται να μιλάμε για οφιολατρεία ως πρώτη θρησκεία των Πελασγών όταν ο ίδιος ο Γενάρχης των Πελασγών που ονομαζόταν Πελασγός θεωρήτω γιος του Δία και της Νιόβης

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 19:46:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητή μου Κεραυνός, στην αρχαία Ελλάδα, οι
νέοι θεοί,πάντα παίρνανε τις θέσεις των παλιών και
άλλαζε η μυθολογία, ανάλογα... ΄Ετσι όταν υπήρχε ο Ουρανός
άλλοι θεοί παίζαν το ρόλο του πολυθεισμού που μετά με τον
Κρόνο ήταν άλλοι και με τον Δία άλλοι. Ακόμη και με τον Δία,
θεοί που πρώτα ήταν ασήμαντοι, όπως ο Διόνυσος, γίναν
μετά την εισαγωγή στοιχειων από την Αίγυπτο ποιό σημαντικοί
απ΄ότι ήταν πρώτα....
Όσο για την οφιολατρεία, επιμένω και μόλις βρω θα παραθέσω το σχετικό κείμενο. Η οφιολατρεία, δεν ήταν άσχετη με την επόμενη θρησκεία του 12θέου, απλά υποσκελίστηκε, λόγω νεωτερισμού...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 20:56:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε αναμονή λοιπόν αγαπητέ trexagireve, των στοιχείων που θα μας παρουσιάσεις

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/07/2008, 21:38:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
...Από ότι θυμάμαι μάλιστα, η φιδοκτονία του
Ηρακλή, συμβολίζει τον θάνατο της παλιάς θρησκείας
και τον ερχομό των αιγυπτιακών και ασσυριακών θεοτητων
στην Ελλάδα, όπως και αντίστοιχα του Δία απέναντι στον
πατέρα του Κρόνου, ξένοι κι αυτοί, αφού δεν "γεννήθηκαν"
εδώ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/07/2008, 13:08:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Προσωπικά είμαι κι εγώ εν αναμονή των στοιχείων που θα μας προσκομίσεις, αγαπητέ trexagireve.



In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/07/2008, 14:28:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από το ενδιαφέρον σας...
Μέχρι αύριο τα πρώτα...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
kostakis
Πλήρες Μέλος

Greece
944 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2008, 08:27:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kostakis  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα σε όλους

Φίλε trexagireve

quote:
Ότι έχει και τη θετική του πλευρά το φίδι, το λέει κι ο
χριστιανισμός.......

quote:
Πολύ σωστά γι' αυτό κι ο χριστιανισμός
λέει ότι το φίδι, πριν το προπατορικό αμάρτημα
'ήταν το πιο συνετό ζώο του παραδείσου, όπως και λέει
ακόμη, "συνετοί ως όφεις"...

Επειδή σίγουρα έχεις ψάξει περισσότερο το χριστιανισμό, δε θα αμφισβητήσω αυτά που αναφέρεις εδώ. Θα σε ρωτήσω όμως : εν τελει, μέσω της εκπαίδευσης που λαμβάνει το μέσο παιδί (που θα μετεξελιχθεί στο μέσο πολίτη στη συνέχεια), το φίδι ως μέρος της ορθόδοξης πίστης έχει ή δεν έχει "χρωματιστεί" αρνητικά στη συνείδησή του ως ο ηθικός αυτουργός του Προπατορικού Αμαρτήματος; συνεπώς, για το μέσο Χριστιανό, αυτόν που δεν προλαβαίνει, δε δύναται ή δε θέλει να μελετήσει περαιτέρω, το φίδι δεν είναι "το πιο συνετό ζώο του Παραδείσου", αλλά "ο καταραμένος όφις". Άρα, για το μέσο Χριστιανό, η συγκεκριμένη "οφιολατρεία" των προχριστιανικών θρησκειών, εκτός από παγανιστική, είναι και αντιχριστιανική.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2008, 09:08:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Όχι βέβαι, Κωστάκη μου.. Βλέπεις η ράβδος του
επισκόπου έχει δυο φίδια επάνω, ενώ αναπρίσταται
και ο ουροβόρος οφις σε εικόνες και σύμβολα , με
θετική χροιά...
Όσο για την οφιολατρεία ήταν η πρώτη θρησκεία επι γης
σε΄ολο τον πλανητη, αλλά οι νεότεροι υποτελείς της
δεν θέλουν να βλέπουν΄οτι υπηρετούν το αρχέγονο κακό, προτιμούν
να βάζουν δικές τους έννοιες...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/07/2008, 05:48:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Όχι βέβαι, Κωστάκη μου.. Βλέπεις η ράβδος του
επισκόπου έχει δυο φίδια επάνω, ενώ αναπρίσταται
και ο ουροβόρος οφις σε εικόνες και σύμβολα , με
θετική χροιά...

Αγαπητέ trexagireve, ο ουροβόρος όφις ως σύμβολο της αρχαιότητας και της κυκλικής ροής του χρόνου είχε χρησιμοποιηθεί από αρκετούς λαούς όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Βουδιστές ενώ συναντάται και στους Γνωστικούς και στην Δυτική Αφρική.
Παραθέτω ένα σχετικό άρθρο.

quote:
Όσο για την οφιολατρεία ήταν η πρώτη θρησκεία επι γης
σε΄ολο τον πλανητη, αλλά οι νεότεροι υποτελείς της
δεν θέλουν να βλέπουν΄οτι υπηρετούν το αρχέγονο κακό
, προτιμούν
να βάζουν δικές τους έννοιες...

Με ποιό τρόπο υπηρετούν το αρχέγονο κακό;
Η οφιολατρεία - που απ' όσο ξέρω δεν είναι διαδεδομένη στον σύγχρονο κόσμο - δηλαδή προβάλλει το αρχέγονο κακό;
Ρωτάω επειδή ο Ιησούς στην Καινή Διαθήκη λέει:

"Γίνεσθε σοφοί ως ο όφις"

Ενδιαφέρουσα άποψη πάντως...




In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/07/2008, 12:20:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Βρήκα αρκετά κείμενα αλλά όχι αυτό που θυμάμαι,
πιστεύω΄ομως ότι το πρώτο που παραθέτω, κάτι θα σας
πει για την παγκόσμια καταγωγή και προέλευση της οφιολατρείας:
Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ίσως ήταν το σχήμα του, ίσως η κίνηση του, μοναδική στο ζωικό βασίλειο, ίσως η ικανότητά του να μεταλλάσσει το μαλακό σε σκληρό, το τεμπέλικο σε δραστικό, η ύπαρξη του σε κάθε μέρος της Γης και του νερού, η παγκοσμιότητά του, που έκαναν το φίδι ένα ζωντανό σύμβολο. Κανένα άλλο ζώο, δεν αποτέλεσε αντικείμενο περισσότερου συμβολισμού, για την προγονική σοφία με τις βαθιές ρίζες, που χάνονται στις σπείρες του Χρόνου και στις αρχές της ύπαρξης της Ανθρωπότητας. Μια σοφία παλιά, σαν αν υπήρχε πάντα και μακρινή σαν τα βάθη του Ατλαντικού, που κοροϊδεύει τις δοξασίες των χθεσινών ανόητων, σημερινών νοητικών νεοσσών. Η ειρωνία και η υπεροψία ας μη χαρακτηρίζουν τη στάση μας απέναντι στους πατέρες, που πότισαν τους αιθέρες με τη φωτιά της γνώσης.
Είναι ανάγκη να διαχωρίσουμε τα σύμβολα από τα είδωλα και αν πάψουμε να θεωρούμε τους προγονικούς Σοφούς, αφελείς και «ειδωλολάτρες». Οι μεγαλύτερες των τεχνών και των επιστημών, τα μαθηματικά, η αστρονομία, η δημιουργία της γλώσσας που μιλούν οι λαοί με τα βάθη των νοημάτων, δημιουργήθηκαν από τους παλιούς τους Σουμέριους, τους Χετταίους, τους Αιγύπτιους, τους Κινέζους και δε3ν είναι εύκολο, φιλοσοφικά, να γίνουν δεκτοί σαν αδαείς και πρωτόγονοι. Καλύτερα λοιπόν να αφήσουμε τις φτηνές κριτικές και αν αποσυμβολίσουμε τις κρυμμένες αλήθειες, μέσω της έρευνας των Γραφών.
Κάθε άνθρωπος με απλό τρόπο, μπορεί να αναγνωρίσει μέσα του ένα φίδι με πολλά κεφάλια, που πετούν το δηλητήριο του εγωισμού.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει μέσα του ένα δράκο δύναμης και σοφίας.

«Αντικείμενο τρόμου ή λατρείας, οι άνθρωποι έχουν για το φίδι ένα αδιάλλακτο
μίσος, ή αποκαλύπτονται μπροστά στην εφυεία του. Το ψέμα το καλεί, η Σύνεση
το διεκδικεί. Η μνησικακία το έχει στην καρδιά της, η Ευγλωττία στο κηρύκειο
της. Στην κόλαση οπλίζει το μαστίγιο των Δαιμόνων, στον ουρανό η Αιωνιότητα
το κάνει σύμβολό της.»
ΝΤΕ ΣΑΤΩΜΠΡΙΑΝ

Το σύμβολο είναι ένα από τα πιο αρχαία, γιατί τα ερπετά προηγήθηκαν των πτηνών και τα πτηνά των θηλαστικών. Οι θρύλοι σχετικά με τα διάφορα πράγματα που αντιπροσωπεύει είναι αναρίθμητοι. Αλλά επειδή οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι αλληγορικοί, τώρα έχουν περάσει στην τάξη των μύθων των βασισμένων στην άγνοια και τη σκοτεινή δεισιδαιμονία.
Το Φίδι και ο Δράκοντας, ήταν ονόματα που δίνονταν στους σοφούς, τους μυημένους γνώστες της αρχαιότητας. Πολλοί μύθοι που περιγράφουν το καταβρόχθισμα του συκωτιού ή της καρδιάς του Φιδιού ή του Δράκοντα, εννοούν την αφομοίωση των διδασκαλιών των Σοφών. Το συκώτι είναι το φυσιολογικό όργανο αντιπροσωπευτικό του συναισθήματος (μου έπρηξες το συκώτι, λέει ο λαός) και το «φάγωμα» του εννοεί την αφομοίωση μιας διδασκαλίας πάνω στην ονειρική πλευρά της ζωής, γεμάτη από ηρωισμό, ευαισθησία και ιδεώδη. Η καρδιά, σαν κέντρο της βούλησης, εκφράζει τη διδασκαλία πάνω στον Ένα Νόμο, που διοικεί τη ζωή και το συντονισμό της μ΄ αυτόν.

Στην Σκανδιναυική μυθολογία, ο Σιγκούρντ, έψησε την καρδιά του Φαφνίρ, του Δράκοντα, τον οποίο είχε σκοτώσει και τρώγοντας την έγινε ο σοφότερος των ανθρώπων. Οι Γνωστικοί Οφίτες, τιμούσαν το Φίδι, επειδή αυτό δίδαξε στους πρωταρχικούς ανθρώπους τα Μυστήρια. Οι Ναγκά των Ινδών και Θιβετανών μυημένων ήταν ανθρώπινοι Ναγκά (Φίδια) και όχι κοινά ερπετά. Ακόμα, το Φίδι υπήρξε πάντα το σύμβολο της διαδοχικής ανανέωσης, της αθανασίας και του χρόνου. Είχε τόσες πολλές όψεις και απόκρυφες σημασίες, όσες και το Δέντρο, το «Δέντρο της Ζωής» με το οποίο συνδέεται σχεδόν αδιαχώριστα εμβληματικά.
Το μέρος εκείνο, του ανθρώπινου σώματος, που διοχετεύει το σύμβολο του Φιδιού και του Δέντρου, είναι η σπονδυλική στήλη με το νευρώδη μυελό, που ξεκινά από τον σφαιρικό εγκέφαλο με τις ρίζες των νεύρων και καταλήγει στα γεννητικά όργανα, την ήβη με την περιοδική ανανέωση, όπως τα δέρματα του φιδιού και τον φαλλό σαν χορηγός της ζωής. Για τη Γιόγκα, πίσω από τα γεννητικά όργανα, στον ενεργειακό τροχό που λέγεται Μουλαντάρα, βρίσκεται η Κουνταλίνι, η Κυρία των ενεργειών, σαν κουλουριασμένο φίδι. Αφού η Αλήθεια μένει ενιαία, διασχίζοντας τα διαφορετικά επίπεδα και το σύμβολο την ακολουθεί σ΄όλο το μήκος της , μπορεί κάποιος να μελετήσει και αποσυμβολίσει όλα τα στάδια, από το «Ιερό», του Εγκεφάλου, έως το συμβατικά λεγόμενο «Βέβηλο» του φαλλού. Οι έρευνες θα δείξουν την πλοκή των συμπληρωματικών ενεργειών, του Γιν και του Γιαγκ, του περιελκόμενου και του ανερχόμενου Δράκου και θα οδηγήσουν τον μαθητή στην αναγνώριση του Δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού. Ας μη ξεχνάμε ότι από αυτό το Δέντρο κατεβήκαμε και από αυτό θα ανεβούμε. Μπορεί λοιπόν στη γήινη ζωική ζωή, η αλλαγή του δέρματος να δείχνει ανανέωση, αλλά στα συμπαντικά μυστήρια συμβολίζει την επανένδυση και επαναγέννηση του «φωτισμένου» ανθρώπου, βγαλμένου μέσα από τα σκοτάδια των ενστίκτων.
Στην αρχή της ενωμένης τους ύπαρξης, το Δέντρο και το Φίδι ήταν, ασφαλώς, μια θεία απεικόνιση. Τα ιερά κείμενα, οι θείες Γραφές, δεν βωμολοχούν. Αυτοί που τα έγραψαν, δεν είχαν την ίδια λερωμένη σκέψη, όπως εμείς που τα διαβάζουμε. Αυτή η θεία απεικόνιση, δείχνει το δέντρο της Ζωής ανεστραμμένο, με τις ρίζες στον Ουρανό και τον κορμό να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, διασχίζοντας τα πεδία του Πληρώματος, πετούσε τα φουντωτά κλαδιά του σταυρωτά, πρώτα στο πεδίο της μόλις διαφοροποιημένης ύλης και ύστερα προς τα κάτω, μέχρις ότου άγγιζαν το γήινο λασπωμένο επίπεδο. Οι ρίζες του συμβολίζουν το υπέρτατο Όν,το Λόγο, τα κλαδιά τους Ντιάνι-Τσόχαν, τα περίλαμπρα πνεύματα στη σανσκριτική θεολογία, τις δημιουργικές Δυνάμεις και τα φύλλα τις Διδασκαλίες. Όταν τα αγνά κλαδιά του άγγιξαν τη γήινη λάσπη, το Δέντρο έχασε την αρχική του αγνότητα. Η μία Αλήθεια, ο Όφις της Αιωνιότητας, ο ουρανο-γεννημένος Λόγος, υποβαθμίζεται και το ερπετό που εκπέμφθηκε σαν ακτίνα φωτός από την άβυσσο του θείου Μυστηρίου, αποκτάει σκιά. Μια σκιά που καλούμαστε να νικήσουμε, για να βρεθούμε στις πηγές του Φωτός.
Οι δράκοντες και οι Όφεις της αρχαιότητας, είχαν όλοι επτά κεφάλια, με επτά τρίχες στο κάθε κεφάλι. Ο επτακέφαλος Δράκος θα χωριστεί σε τέσσερα τμήματα των επτά μερών, σύνολο εικοσιοκτώ και θα οριστεί έτσι ο σεληνιακός Χρόνος με τις εβδομάδες και τους μήνες των εικοσιοκτώ ημερών. Στους Αιγύπτιους, ο κροκόδειλος είναι ο Δράκοντας. Το διπλό σύμβολο του Ουρανού και της Γής του Ήλιου και της Σελήνης και ήταν αφιερωμένος στην Ίσιδα και τον Όσιρη. Σύμφωνα με τον ευσέβιο, οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τον ήλιο σαν τιμονιέρη ενός πλοίου που τραβούσε ένας κροκόδειλος, για να δείξουν την κίνηση του Ήλιου μέσα στο υγρό Διάστημα.
Το φίδι σαν σύμβολο γενικότερα, είναι ηλιακό και σεληνιακό, ζωή και θάνατος, σοφία και τυφλό πάθος, θεραπεία και δηλητήριο, συντηρητής και καταστροφέας. Είναι φαλλικό σύμβολο, η δημιουργική αρσενική δύναμη, «ο σύζυγος όλων των γυναικών». Συνοδεύει όλες τις θηλυκές θεότητες και τη Μεγάλη Μητέρα και συχνά απεικονίζεται τυλιγμένο γύρω τους ή κρατώντας το στα χέρια τους. Ζώντας υπογείως
έρχεται σε επαφή με τον κάτω κόσμο και έχει πρόσβαση στις δυνάμεις στην παντογνωσία και τη μαγεία που κατέ4χουν οι νεκροί. Το χθόνιο φίδι εκδηλώνει τις επιθετικές δυνάμεις των θεών του κάτω κόσμου και του σκότους, είναι εχθρός του ήλιου και αντιπροσωπεύει τις σκοτεινές δυνάμεις στο ανθρώπινο γένος. Εδώ το θετικό και το αρνητικό, το φως και το σκοτάδι, βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως ο Δίας και ο Τυφώνας, ο Απόλλωνας και ο Πύθωνας, ο Όσιρις και ο Σεθ, ο αετός και το φίδι, κλπ. Το Φίδι μπορεί να απεικονίζει τις ηλιακές ακτίνες, την πορεία του ήλιου, την αστραπή, τη δύναμη των υδάτων και είναι γνώρισμα όλων των θεών των ποταμών. Είναι γνώση, δύναμη, δόλος, εξυπνάδα, πονηρία, μοχθηρία, διαφθορά και ο πειρασμός. ʽ Είναι η ίδια η μοίρα, γρήγορη σαν καταστροφή, εσκεμμένη σαν εκδίκηση, ακατανόητη σαν πεπρωμένο.ʼ

Κοσμολογικά, είναι ο αρχέγονος ωκεανός από τον οποίο όλα αναδύονται και όπου όλα επιστρέφουν. Μπορεί επίσης, να στηρίξει και να διατηρήσει τον κόσμο ή να τον περιβάλλει σαν Ουροβόρος ( το φίδι που δαγκώνει την ουρά του ), σύμβολο τηε κυκλικής εκδήλωσης. Τα Φίδια ή Δράκοντες είναι οι φρουροί του κατωφλίου, των ναών των θησαυρών, φύλακες της εσωτερικής γνώσης και όλων των σεληνιακών θεοτήτων. Καθώς κινείται χωρίς πόδια ή φτερά συμβολίζει το πνεύμα που διαπερνά τα πάντα., καθώς διεισδύει στις πτυχώσεις, είναι η εσωτερική φύση του ανθρώπου και η συνείδηση. Το Ουράνιο, με τον Κινέζικο Γαλάζιο Δράκοντα, συμβολίζει το Ουράνιο Τόξο και αποτελούν μια γέφυρα από αυτόν τον κόσμο στον επόμενο. Τυλιγμένο γύρω από το Δέντρο ή οποιοδήποτε αξονικό σύμβολο, είναι η αφύπνιση της δυναμικής ισχύος, η Anima Mundi η ψυχή του κόσμου. Συνδεόμενο με το Δέντρο της Ζωής η όψη του είναι ευεργετική, ενώ με το Δέντρο της Γνώσης είναι κακοποιός και το δηλητήριο του κακού στον κόσμο της εκδήλωσης. Τυλιγμένο γύρω από γυναίκα, τη Μεγάλη Μητέρα, σεληνιακή θεά, το φίδι είναι ηλιακό και μαζί αντιπροσωπεύουν τη σχέση θηλυκού – αρσενικού. Ο πύρηνος όφις είναι ηλιακό σύμβολο της εξάγνισης, η μετουσίωση και η υπέρβαση της γήινης κατάστασης, ενώ δύο φίδια μαζί δείχνουν τα αντίθετα, τις διαδικότητες, που τελικά ενώνονται. Στο κηρύκειο αντιπροσωπεύουν τις ομοιοπαθητικές ομάδες θεραπείας και δηλητηρίου, αρρώστιας και υγείας ʽη φύση μπορεί να νικήσει τη φύσηʼ. Τα αυγά που δηλώνουν αναγέννηση και τα χωρίς βλέφαρα μάτια του την επαγρύπνηση. Συχνά κρατά τον καρπό ή το βοτάνι της αθανασίας. Μερικές φορές ο Ταύρος και ο Κριός μοιράζονται μαζί του, σαν φαλλικά σύμβολα, τη γονιμότητα.
....Ύπάρχουν κι άλλα που θα βάλω στη συνέχεια.... Απο αυτό όμως,
μπορούμε να δούμε αντικατάσταση της καθαρής οφιολατρείας, με
νεότερες θρησκείες, που ομως κρατάνε τα στοιχεία της...Όπως και τα Καβείριαστην αρχαία Ελλάδα, με τον Κάδμιλο,κλπ...
Μήπως στην ουσία από τότε έμαθε να γίνεται αόρατος ο διάβολος
ώστε να μην τον πολεμάει ο άνθρωπος;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/07/2008, 16:01:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου trexagireve, η ιστοσελίδα που μας παρουσίασες παντού μας μιλάει για το φίδι ως σύμβολο στους διάφορους λαούς,το θέμα μας ξεκίνησε για το αν υπήρχε οφιολατρεία στην Αρχαία Ελλάδα που αντικαταστάθηκε από το Δωδεκάθεο δεν είδα κάπου να μας μιλάει για το φίδι ως Θεό, η λατρεία ενός Θεού περιέχει και το τελετουργικό κομμάτι, δεν είδα αναφορά αν υπήρχαν τελετές λατρείας του φιδιού στην Αρχαία Ελλάδα, ούτε πως ονομάζονταν οι τελετές αυτές.
Μάλιστα κάπου γράφεις:"Είναι ανάγκη να διαχωρίσουμε τα σύμβολα από τα είδωλα και να πάψουμε να θεωρούμε τους προγονικούς Σοφούς, αφελείς και «ειδωλολάτρες».Οι μεγαλύτερες των τεχνών και των επιστημών, τα μαθηματικά, η αστρονομία, η δημιουργία της γλώσσας που μιλούν οι λαοί με τα βάθη των νοημάτων, δημιουργήθηκαν από τους παλιούς τους Σουμέριους, τους Χετταίους, τους Αιγύπτιους, τους Κινέζους και δεν είναι εύκολο, φιλοσοφικά, να γίνουν δεκτοί σαν αδαείς και πρωτόγονοι. Καλύτερα λοιπόν να αφήσουμε τις φτηνές κριτικές και αν αποσυμβολίσουμε τις κρυμμένες αλήθειες, μέσω της έρευνας των Γραφών.
Κάθε άνθρωπος με απλό τρόπο, μπορεί να αναγνωρίσει μέσα του ένα φίδι με πολλά κεφάλια, που πετούν το δηλητήριο του εγωισμού.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει μέσα του ένα δράκο δύναμης και σοφίας."
Ο συμβολισμός του φιδιού κατά την γνώμη μου είναι ένα καθαρά φιλοσοφικό θέμα,και δεν σχετίζεται με λατρεία του φιδιού ως Θεό.

Σε ένα προηγούμενο μήνυμά σου ανάφερες τους πρωτανθρώπους, με τον όρο πρωτάνθρωπος αναφερόμαστα στην παρουσία του ανθρώπινου είδους(στην περίπτωσή μας στον Ελλαδικό χώρο)από το 12.000.000π.Χ http://users.forthnet.gr/ath/deleps/Unknown_Hellenic_History/katal1.htm ,τα ευρήματα από τον πρωτάνθρωπο είναι πρωτόγονα εργαλεία, στη σελίδα που σου έδωσα παρουσιάζονται ευρήματα από τότε έως το 800μ.Χ, πουθενά δεν βρήκα στοιχεία-ευρήματα που να αποδεικνύουν οφιολατρεία μέσα σε όλους αυτούς τους αιώνες, αν και κάνει συχνές αναφορές σε διάφορα ευρήματα της Θεσσαλίας(αφού μου ανάφερες και τους Πελασγούς)ούτε εκεί γίνεται σχετική αναφορά για οφιολατρεία ή να υπάρχουν ευρήματα που να το υποδηλώνουν.

Wolf

Edited by - keraynos on 22/07/2008 16:13:45

Edited by - keraynos on 22/07/2008 16:27:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

keraynos
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2611 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/07/2008, 18:30:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους keraynos  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
...Ύπάρχουν κι άλλα που θα βάλω στη συνέχεια.... Απο αυτό όμως,
μπορούμε να δούμε αντικατάσταση της καθαρής οφιολατρείας, με
νεότερες θρησκείες, που ομως κρατάνε τα στοιχεία της...Όπως και τα Καβείριαστην αρχαία Ελλάδα, με τον Κάδμιλο,κλπ...
Μήπως στην ουσία από τότε έμαθε να γίνεται αόρατος ο διάβολος
ώστε να μην τον πολεμάει ο άνθρωπος;

Ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι η λατρεία και τα μυστήρια των Καβείρων προέρχονται από τους Πελασγούς.

"...Στην λατρεία των Καβείριων μυστηρίων πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε το Πυρ, από όπου φαίνεται ότι πήραν και το όνομα τους από την ρίζα της λέξης κάειν-καίω ΚάFειροι. Η λατρεία των Καβείρων σχετίζονταν με τον Ήφαιστο τον Θεό της φωτιάς, αλλά και των τεχνών από τον οποίο ο Προμηθέας έκλεψε το πυρ για να το παραδώσει στους ανθρώπους. Τα Καβείρεια τελούνταν κυρίως στην Σαμοθράκη την Λήμνο την Ίμβρο, αλλά και στην Θράκη, στην Μακεδονία, καθώς και στην Βοιωτία. Ο Όμηρος, ονομάζει την Σαμοθρακη "ιερά χώρα".

Η λατρεία τους στη Λήμνο σχετίζεται με την προστασία των τεχνιτών και της τεχνολογίας γενικότερα, ενώ στη Θήβα έχει ένα γεωργικό και μυητικό χαρακτήρα για τους εφήβους.

...Στα μυστήρια γίνονταν δεκτοί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξεως, ακόμη και οι δούλοι, αρκεί να μην επιβαρύνονταν με ανόσιες πράξεις. Σκοπός των μυστηρίων ήταν να απομακρύνει το φόβο του θανάτου και να αποκαλύψει αιώνιες αλήθειες που σχετίζονται με την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο. Η αποκάλυψη των τεκταινομένων κατά τη διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων επέφερε την ποινή του θανάτου. Μπροστά στο άβατο του Ιερού υπήρχε επιγραφή, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και που απαγόρευε με λιτό αλλά απόλυτο τρόπο, την είσοδο

"Αμύητον μη εισιέναι".

Ο Πλούταρχος γράφει για τις απόρρητες πληροφορίες που γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει;

"Οποίοι τινές είναι οι Κάβειροι και όποια τινά μυστήρια τελούν εις την Μητέρα Ρέαν θα ζητήσω συγγνώμη από τους φιλομαθείς διά την σιωπήν μου αυτήν. Οποία δε η παρακαταθήκη και τα εις αυτήν τελούμενα δεν μοι επιτρέπεται να γράψω".


Σε αντίθεση με τα Ελευσίνια μυστήρια, στα Καβείρια μυστήρια, επιτρεπόταν η συμμετοχή ατόμων αδιαφόρως εθνότητας, ηλικίας, κοινωνικού αξιώματος και φύλου. Με τη μύησή τους αναλάμβαναν ηθικές και κοινωνικές υποχρεώσεις κι' ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει ότι:

"οι μυούμενοι εγίνοντο ευσεβέστεροι, δικαιότεροι και κατά πάντα καλλίτεροι".


Ποιοι και πόσοι ήταν όμως οι Κάβειροι, τι συμβόλιζαν και τι λάμβανε μέρος στις μυστηριακές αυτές τελετές; Όσον αναφορά τον συμβολισμό τους, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης 1ος αι. μ. Χ. αναφέρει ότι οι Κάβειροι θεωρούνταν η προσωποποίηση της αθανασίας της ψυχής. Φαίνεται επίσης ότι συμφωνούν οι αρχαίες πηγές στο ότι γεννήθηκαν στην Λήμνο. Ο Πίνδαρος αναφέρει σχετικά:

"... τον εκ Αγίας Λήμνου γεννηθέντα Κάβειρον "...

πηγή και ολόκληρο το άρθρο :esoterica

Πρόσθετες πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε και από εδώ

Ο δε Καδμίλος ένας από τους Καβείρους, ήταν θεός της γονιμότητας που πολλές φορές ταυτίζονταν με τον Ερμή γιατί είχαν τα ίδια σύμβολα, το ιερό του ζώο, ο κριός, που συμβόλιζε τη γονιμοποιό δύναμη και τον αρχηγό ποιμένα, καθώς και το φιδοκέφαλο κηρύκειο του βρέθηκαν χαραγμένα σε νομίσματα και σε επιγραφές.

Όπως βλέπουμε και εδώ το φίδι είναι ένα σύμβολο Θεού,όχι Θεός.

Και στη λατρεία των Καβείρων δεν βλέπω οφιολατρεία.

Φίλε μου ο διάολος που τον ανάφερες και αυτόν στο μήνυμά σου τι σχέση έχει με αυτά ;Είναι μία μορφή-οντότητα όπως θέλεις ονομασέ την που πρώτον ανήκει σε άλλη θρησκεία και δεύτερον συμβολίζει το κακό.

Wolf
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/07/2008, 19:20:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έτσι αγαπητή μου Κεραυνός, όπως βλέπεις κι εσύ
οι θρησκείες "πατάνε" η μία πάνω στην άλλη, ενώ
απλά αλλάζουν όνομα......

Ορφικοί: …Γιατί, σύμφωνα με εκείνον ( τον Ορφέα ), τα ύδατα υπήρξαν η αρχή των πάντων. Από τα ύδατα σχηματίστηκε λάσπη και από αυτήν δημιουργήθηκε ένα ζώο, ένας δράκοντας με ένα κεφάλι λέοντος κι ένα κεφάλι ταύρου. Ανάμεσά τους βρισκόταν το πρόσωπο ενός θεού. Το όνομά του ήταν Ηρακλής και Χρόνος. Αυτός ο Ηρακλής γέννησε ένα τεράστιο αυγό, το οποίο με τη δύναμη του πατέρα του γινόταν όλο και μεγαλύτερο, ώσπου από την τριβή έσπασε στα δύο. Το πάνω τμήμα του σχημάτισε τον Ουρανό, ενώ το κάτω τη Γαία… Φανερώθηκε επίσης ένας δίμορφος θεός, ο Φάνης ο λαμπερός.
Ελλάδα: Σοφία, ανανέωση της ζωής, ανάσταση, ίαση και γνώρισμα του Ασκληπιού
( Ιησούς, αυτός που θεραπεύει ), του Ιπποκράτη, του Ερμή και της Υγείας. Είναι επίσης μια μορφή του Ασκληπιού σαν σωτήρας θεραπευτής. Είναι αφιερωμένο στην Αθηνά σαν σοφία ( στην ασπίδα της ) και ιδιαίτερα στον Απόλλωνα των Δελφών, ο οποίος σαν φως, σφαγιάζει τον πύθωνα του σκότους και του κατακλυσμού ( ο Αγ. Γεώργιος, δεν είναι νέο σύμβολο, αλλά παλαιότατο, των ʽειδωλολατρώνʼ). Η Ρέα, μεγάλη μητέρα, κρατά φίδια, οι Βάκχες κρατούν φίδια, η Εστία έχει σαν σύμβολο το φίδι. Γυναίκες όπως οι Ερινύες, η Μέδουσα και η Γραία σε σχέση με τα φίδια, συμβολίζουν τις δυνάμεις της μαγείας και της γητειάς, τη σοφία και το δόλο του φιδιού.
Πιστεύω πως είναι ευκολονόητο, ότι οι ιέρειες υπηρετούν το θεό
κι όχι ο θεός τις ιέρειες...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/07/2008, 17:43:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ trexagireve, λόγω έλλειψης χρόνου αυτή την στιγμή θα προσπαθήσω να διαβάσω το συντομότερο τα στοιχεία που μας παρέθεσες.





In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 42 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.1699219
Maintained by Digital Alchemy