ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι"
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 40
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 14:10:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλοι γειά σας
είναι φανερό ότι πολλές λέξεις έχουν αλλάξει νόημα όπως μαλακία,εγάμησε και πολλές άλλες. Δεν νομίζω να σοκάρω!
Ευτυχώς τώρα με τα κομπιούτερ είναι εύκολο να δούμε πόσες φορές και περίπου με ποιά εννοια εχρησιμοποιούταν μιά λέξη στην εποχή που μελετάμε


Strong's Number: 5399 fobeΡomai
Original Word Word Origin
fobeΡomai from (5401)
Transliterated Word Phonetic Spelling
Phobeo fob-eh'-o
Parts of Speech TDNT
Verb 9:189,1272
Definition
to put to flight by terrifying (to scare away)
to put to flight, to flee
to fear, be afraid
to be struck with fear, to be seized with alarm 1b
of those startled by strange sights or occurrences 1b
of those struck with amazement
to fear, be afraid of one
to fear (i.e. hesitate) to do something (for fear of harm)
to reverence, venerate, to treat with deference or reverential obedience

Translated Words
KJV (93) - be afraid, 23; be afraid of, 5; fear, 62; misc, 2; reverence, 1;
NAS (94) - afraid, 39; am afraid, 2; awestruck, 1; fear, 27; feared, 5; fearful, 2; fearing, 6; fears, 2; frightened, 7; have...fear, 1; respects, 1; terrified, 1;
πηγή http://www.studylight.org/isb/view.cgi?number=5399
αλλά και στον Περσέα το βρίσκεις
βλέπουμε ότι 90 φορές εσήμαινε φόβο και μια μόνο αυτή του Παύλου(εφεσ) σεβασμό
Δύο λύσεις ή προστέθηκε/αλλάχτηκε από κάποιον άλλο ή πράγματι εννούσε φόβο.
Δεν είναι η μόνη λέξη που προβληματίζει
π.χ. η λέξη ακμήν που είπε ο Ιησούς στους μαθητές του μόνο εκεί σημαίνει ακόμη απο όλη την Α.Γ. ενώ αλλού έχει την γνωστή έννοια ακμή.
νομίζω το είχε αναφέρει ο φίλος ΕΡΙΩΠΙΣ
δύο λύσεις πάλι βλέπω ή ο Ιησούς τους μίλησε στα ελληνικά και ρωτάω γιατί άραγε,ή κι αυτό προστέθηκε αργότερα. --------------------------------------------------------------------------------

φιλικά ΓιάννηςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 15:02:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Agnostic:
Κοίτα...αυτοκρατορία σημαίνει κατεξοχήν συνονθύλευμα λαοτήτων κάτω από την εξουσία του αυτοκράτορα... Οπότε θεωρώ υπερβολή να μιλάμε αποκλειστικά για ελληνικότητα. Ισως είναι ορθότερο να μιλάμε για θύλακες ελληνισμού που γίνονταν εντονότεροι όπως η στροφή ορισμένων διανοούμενων του 14ου αιώνα στο πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας μεσω μελέτης φιλοσοφικών και λογοτεχνικών κειμένων(π.χ. Πλήθων Γεμιστός). Αυτό που θεωρώ ενδιαφέρον από το βιβλίο της Αρβελέρ είναι οι αναφορές σε μερικά ιδεολογήματα του Ελληνικού Κράτους των αρχών του προηγούμενου αιώνα όπως της Μεγάλης Ιδέας που ουσιαστικά έχουν τις καταβολές τους σε ιδεολογήματα των Βυζαντινών των τελευταίων αιώνων της αυτοκρατορίας με κεντρική ιδέα την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την αναλαμπή της Ορθοδ

-Σωστά, το Βυζάντιο ταυτίστηκε με την Ελλάδα στους τελευταίους μόνο αιώνες όταν και συρρικνώθηκε στα φυσικά της σύνορα .

quote:
Agnostic:
Για να παραμείνει η "ειδωλολατρία" θα έπρεπε να διατηρούνταν ανοικτοί και οι σχετικοί λατρευτικοί χώροι καθώς και να επιτρεπόταν η διεξαγωγή των "ειδωλολατρικών" τελετών και γιορτών. Αλλιώς πώς θα εκδηλώσουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι την πίστη τους και πώς θα συντηρήσουν τα θρησκευτικά τους έθιμα, τις γιορτές, τα αγωνίσματα (που είχαν και θρησκευτικό χαρακτήρα) ?

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι αν ξαφνικά ισοπεδωθούν, κλείσουν ή σφραγιστούν αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες σημερινές χριστιανικές εκκλησίες στην Ελλάδα και παράλληλα προωθηθεί η λατρεία μιας άλλης θρησκείας(με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο) θα μπορέσουν μετά από 100-200 χρόνια οι εν ελλάδι χριστιανοί ορθόδοξοι να διατηρήσουν την πίστη τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, αν μάλιστα προσθέσουμε σ'αυτά και μετρα απαγόρευσης αναρτήσεων χριστιανικών εικόνων σε οποιονδήποτε χώρο και απαγόρευσης και τιμωρίας όσων αγοράζουν ή πωλούν χριστιανικά αξεσουάρ? Φυσικά και όχι.

Πού θα κάνουν Ανάσταση? Πού θα βαφτίζουν τα παιδιά τους, πού θα διεξάγουν θρησκευτικό γάμο, πού θα διεξάγουν τις τελετές για τις κηδείες και τα μνημόσυνα? Πού θα εκκλησιάζονται και πού θα πηγαίνουν στις γιορτές της χριστιανοσύνης (μεγάλες ή μικρές) αν σφραγιστούν οι ναοί και αν απαγορευτεί στους ορθοδοξους ιερείς να διεξάγουν τα σχετικά μυστήρια και τις λειτουργείες? Και πόσοι θα βρουν το κουράγιο να τα πράττουν όλα αυτά, ακόμα και εν κρυπτώ, αν παράλληλα απειλούνται άλλοτε με δήμευση της περιουσίας τους,κι άλλοτε με φυλάκιση ή θανάτωση σε περίπτωση που σηλληφθούν? Πού θα ασκούν την θρησκευτικότητά τους οι καλόγεροι αν κλείσουν τα μοναστήρια?

Πού (και πώς) θα γίνονται όλα τα παραπάνω λοιπόν σ'ενα υποθετικό σενάριο όπου θα σφραγίζονταν τα μοναστήρια, θα έκλειναν οι εκκλησίες, θα απαγορεύονταν οι χριστιανικές γιορτές και η τέλεση των μυστηρίων από τους χριστιανούς ιερείς και που θα υπήρχαν διατάγματα που θα τιμωρούσαν τους παραβάτες?

Προφανώς πουθενά(και με κανένα τρόπο). Και μαζί με την σταδιακή ξερίζωση των τελετουργιών και των εθίμων τους θα επέλθει σταδιακά μεταμόρφωση της κοινωνίας προσαρμοσμένης στη νεότερη θρησκεία που θα επιβάλλεται ή θα προωθείται ποικιλοτρόπως. Αρκεί οι πρώτες γενιές να αλλαξοπιστήσουν για να μεγαλώνουν στη συνέχεια τα παιδιά τους σύμφωνα με τη νέα θρησκεία και τα νέα έθιμα. Οταν τα γεροντότερα μέλη της κοινωνίας που τυχαίνει να διατηρούν στη μνήμη τους, ενιότε και στη συμπεριφορά τους, κατάλοιπα της παλιας θρησκείας (εν προκειμένω του χριστιανισμού) αποβιώσουν, παίρνουν μαζί τους στον τάφο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), τα περισσότερα απομειναρια της παλιάς θρησκείας. Το έδαφος είναι πλέον ολοκληρωτικά στρωμένο και ελεύθερο για την επέκταση και σφυρηλάτηση της νέας θρησκείας. Οσοι από τους νεότερους τυχαίνει να διατηρήσουν κάποια παλιά κατάλοιπα σίγουρα είναι πολύ λίγοι σε βαθμό που δεν μπορούν να αλλάξουν το νέο status quo.

Νομίζω το παραπάνω υποθετικό παράδειγμα μπορεί να εξηγήσει ικανοποιητικά τη διαδικασία μετασχηματισμού μιας οποιασδήποτε κοινωνίας σε επίπεδο θρησκευτικής πίστης, εθίμων, τελετών και παραδόσεων.
Προσοχή.
Εγώ δεν απορρίπτω ότι υπήρχαν αμφισβητίες μέσα στους ίδιους τους αρχαίους Ελληνες, είτε των θεσμών είτε των θεοτήτων,ούτε απορρίπτω μια σταδιακή συρρίκωνση των εστιών λατρείας της εθνικής θρησκείας στα πλαίσια επέκτασης του χριστιανισμού. Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να βρίσκεται σε διαρκή άκμή και άνθιση χωρίς μεταπτώσεις.

Από τη στιγμή όμως που ο χριστιανσιμός επεκτείνεται με βίαια μέσα, όπως έχεις αναφέρει κι εσύ μέσα από τον Κορδάτο, όπως αναφέρει η Αρβελερ και οι ιστορικοί γενικότερα, μοιραία θα επέλθει το τέλος της προγενέστερης θρησκείας που επισκιάζεται πλέον από τη νεοφερμένη και υποστηριζόμενη από την αρχούσα τάξη.

Αλλωστε για να θεσπίζονται διατάξεις που περιορίζουν και απαγορεύουν την παλιά θρησκεία μέσω κλεισίματος ναών, κατεδάφισης μνημειων και αγαλμάτων, δήμευσης περιουσιών "ειδωλολατρών", θανάτωσης ιερέων και διαφωνούντων με το νέο status quo, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θρησκεία είναι ακόμα ζωντανή σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί "αγκάθι" στη νέα πολιτική και στις επιδιώξεις της εξουσίας. Το "πρόβλημα" που λεγαμε παραπάνω για το οποίο απαιτείται "λύση"

Δεύτερον...η αλλαγή του θρησκεύματος της κοινωνίας επήλθε μεσα από τα διατάγματα και τα βίαια μέτρα (που κι εσύ αναφέρεις μέσω Κορδάτου). Εχεις επίσης σκεφτεί ότι ακόμα κι αν κάποιοι δεν διώχτηκαν ενδέχεται να άλλαξαν(ή να προσποιούντο ότι άλλαξαν) πιστεύω και πεποιθήσεις για να βελτιώσουν τη θέση τους και την επαγγελματική ανέλιξη στη νέα κοινωνία που διαμορφώθηκε? Δε νομίζω άλλωστε να επέτρεπαν οι χριστιανοί αυτοκράτορες να αναλαμβάνουν θέσεις του δημοσίου οι "ειδωλολάτρες"? Δεν είναι μια μορφή ψυχολογικής βίας και ψυχολογικών διωγμών, η απαγόρευση κατάκτησης συγκεκριμένων εργασιακών θέσεων και η απειλή δήμευσης περιουσίας? Δεν χρειάζεται άλλωστε να τιμωρηθούν ή να θανατωθούν όλοι οι "ειδωλολάτρες" για να ηρεμήσει η αυτοκρατορική εξουσία. Αρκεί να τιμωρηθούν μερικοί για παραδειγματισμό ώστε οι εναπομείναντες να ενδώσουν. Οχι ότι θα είχε βέβαια πρόβλημα η εξουσία να συνεχίσει τους διωγμούς όσο είχε την ισχύ και τη δύναμη να το κάνει.

Κοίτα...προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τους αριθμούς των θυμάτων και με το όλο θέμα των διωγμών γενικότερα. Το αξιολογώ με βάση ορισμένες λογικές παρατηρησεις, τα στοιχεία που φέρνετε εδώ, κάποια διατάγματα του Θεοδοσιάνειου και Ιουστινιάνειου Κώδικα που έχουν πάρει τα μάτια μου καθώς και με βάση τις γενικότερες ιστορικές μου γνώσεις πάνω στην οικοδόμηση των αυτοκρατοριών του παλιού και του Νέου Κόσμου.
Δεν θεωρώ ότι μέσα σε τόσους αιώνες θα ήταν λίγα τα θύματα διωγμών σε Ανατολή, Δύση αλλά και στην Αμερική των αποικιοκρατών. Δηλαδή, λογικά ένα σχετικά μεγάλο νούμερο θυμάτων θα προκύπτει αν αναλογιστούμε την έκταση των πληθυσμών της Ευρώπης και της Αμερικής και τους πολλούς αιώνες που πέρασαν. Θα περιμένω όμως να ολοκληρωθεί το θέμα με περισσότερα στοιχεία που θα φέρετε, καθώς και να μελετήσω ο ίδιος σχετικά βιβλία που τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορώ να προσεγγίσω εύκολα.


Ταυτίστηκε με την Ελλάδα στους τελευταίους μόνο αιώνες όταν και συρρικνώθηκε στα φυσικά της σύνορα .

Και πάλι πολύ σωστά. Διωγμοί γίνανε το θέμα όμως είναι σε τι βαθμό έγιναν? και αν όντως ήσαν ή όχι η αιτία της επικράτησης του Χριστιανισμού!

-Η απάντηση είναι πολύ απλή! Κοίταξε τις ημερομηνίες των νόμων για παράδειγμα CTh 16.10.2
Απαγορεύεται η ψευδής πίστη και οι παγανιστικές θυσίες. Οποιος παραβιάσει το νόμο αυτό, θα τιμωρηθεί με την ποινή που του ταιριάζει. (Κωνστάντιος, 341)

Διατάζουμε να μην γίνονται λατρευτικές τελετές των Ελλήνων σε οποιοδήποτε μέρος, ναό ή ιδιωτικό σπίτι. Αν καταγγελθεί κάτι τέτοιο, το οίκημα θα δημευθεί και θα αποδοθεί στην ορθόδοξη εκκλησία. [blue]](Λέοντας, 472). [/blue
Πως εξηγείς μετά από 131 χρόνια να έχουμε έναν νέο νόμο αυτόν του 472 ο οποίος είναι η επανάληψη του νόμου του 341? Απλή λογική! Είναι δυνατόν όταν απειλούν τη ζωή σου να συνεχίσεις να κάνεις λατρευτικές τελετές? Οι νόμοι γίνανε για τον εκφοβισμό! Μήπως και υπάρξει μια και μοναδική θρησκεία η οποία να ενώσει το μωσαϊκό των λαών της Αν. Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Δεν ήταν κουτός ο Κων/νος να αρχίσει με το τσεκούρι να σφάζει τους πολίτες του επειδή δεν ήσαν Χριστιανοί! Διάλεξε την πλειοψηφούσα θρησκεία και αυτήν υποστήριξε, θα μπορούσε στη θέση της αν ήταν πλειοψηφία να υποστηρίξει την ειδωλολατρία.
Πέραν τούτου όμως έχουμε και πολλές παρερμηνείες τις οποίες θα παραθέσω εν καιρό.

Συνεχίζεται.........

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 16:08:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πως εξηγείς μετά από 131 χρόνια να έχουμε έναν νέο νόμο αυτόν του 472 ο οποίος είναι η επανάληψη του νόμου του 341? Απλή λογική!

Τι εννοεις ; Οτι ο αμεσως επομενος νομος κατα των αλλοθρησκων μετα το 341 ηταν αυτος του 472 ; Αν αυτο ενοεις πλανασαι πλανην οικτρα ! Τοσους και τοσους εχει γραψει ο macedon , δεν τους βλεπεις ;

quote:
Είναι δυνατόν όταν απειλούν τη ζωή σου να συνεχίσεις να κάνεις λατρευτικές τελετές?

Μα και ο χριστιανισμος υπεστει διωξεις , γατι συνεχισαν ;

quote:
Οι νόμοι γίνανε για τον εκφοβισμό!

Τι μας λες ;

Το 346 .
«Αν και η ψευδης πιστη εχει ξεριζωθει, επιθυμουμε οι Ναοι που ευρισκονται εκτος των τειχων της πολεως να παραμεινουν αθικτοι. Γιατι καθως καποια αθλητικα παιγνιδια ή αγωνισματα σχετιζονται με τους Ναους, δεν πρεπει να τους εξαφανισουμε αφου σε αυτους οφειλεται η τελεση εορτων που διασκεδαζουν τον λαο της Ρωμης» («Θεοδοσιανος Κωδιξ» 16, 10, 3).

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 16:21:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Συνεχεια απο το προηγουμενο που απεσταλλει κατα λαθος πριν την ωρα του (!)

Πως λοιπον ξεριζωθηκε η πιστη ... μονη της ; Οχι βεβαια . Το ρημα "ξεριζωνω" παραπεμπει ευθεως σε βιαιο χρονικο .

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 17:35:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γ. ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ


Οι λατρευτικοί χώροι των μη χριστιανών, είτε αυτοί ανήκαν στην ελληνική θρησκεία είτε στις διάφορες "αιρέσεις" βρέθηκαν στο στόχαστρο των χριστιανών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου αλλά και των χριστιανών επισκόπων και του χριστιανικού όχλου από πολύ νωρίς.

Με τη νομιμοποίηση που έδιναν στο χριστιανικό όχλο οι αυτοκρατορικοί νόμοι, ήδη από το 354, οι ναοί λεηλατούνταν, καταστρέφονταν, δημεύονταν ενώ ταυτόχρονα απαγορευόταν να αναγερθούν καινούριοι. Μαρτυρίες τόσο για την καταστροφή των ναών όσο και για τη λεηλασία και τις καταστροφές του εσωτερικού τους υπάρχουν σε πλήθος αναφορές των ιστορικών και χρονογράφων της εποχής αλλά και σε τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές μελέτες μεταγενέστερων μελετητών, όπως π.χ. του Πασπάτη που εξετάζει τους χριστιανικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης.

Μετά το κλείσιμο ή/και την καταστροφή των ναών, ακολούθησε η δίωξη ακόμη και των ιδιωτικών οικιών που χρησιμοποιήθηκαν σαν χώροι συγκέντρωσης των μη χριστιανών.

Πολλοί από τους ναούς και όλοι οι ιδιωτικοί χώροι που δημεύονταν αποδίδονταν στη χριστιανική εκκλησία.

Η νομοθεσία κατά των ναών συνοψίζεται στα παρακάτω:

Κατά των αρχαίων ναών

CTh 16.10.4, CJ 1.11.1
Όλοι οι παγανιστικοί ναοί σε όλα τα μέρη και τις πόλεις θα κλείσουν αμέσως. Η πρόσβαση σ’αυτούς απαγορεύεται. (Κωνστάντιος, 354).

CTh 16.5.4
Όλοι οι ναοί και τα ιερά που δεν ανήκουν στην καθολική πίστη, θα δημευθούν. (Γρατιανός 378)

CTh 16.10.16
Όλοι οι ναοί που βρίσκονται στην επικράτειά μας θα καταστραφούν. Μόνον όταν καταστραφούν αυτοί, θα καταστραφεί και η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η παγανιστική δεισιδαιμονία (Αρκάδιος, 399)

CTh 16.10.19.
Διατάζουμε να αφαιρεθούν τα αναθήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα από τους ναούς και να αποδοθούν στο δημόσιο. Τα αγάλματα μέσα στους ναούς να ξεριζωθούν και να καταστραφούν. Οσοι ναοί και ιερά βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, να καταστραφούν με ευθύνη του ιδιοκτήτη της περιοχής.(Αρκάδιος Ονώριος και Θεοδόσιος Β΄ 408)

CJ 1.11.5
Διατάζουμε την κατάσχεση όλων των οικημάτων που χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν για αρχαίους λατρευτικούς σκοπούς. Οσοι από τους ναούς αυτούς έχουν δοθεί στην χριστιανική εκκλησία, θα παραμείνουν σ’αυτήν σαν περιουσία τους. (Ονόριος και Θεοδόσιος Β΄ 415)

CTh 16.10.25
Διατάζουμε όλοι οι παγανιστικοί ναοί και τα ιερά που δεν έχουν καταστραφεί ακόμη, να καταστραφούν με ευθύνη των τοπικών διοικητών και ο χώρος να εξαγνιστεί με την κατασκευή χριστιανικού ναού. (Θεοδόσιος Β΄, 435)

CJ 1.11.7
Κανείς δεν θα ανοίξει τους ναούς που έχουν ήδη κλείσει. Οποιοσδήποτε παρακούσει το νόμο αυτό και μπει σε ναό, θα τιμωρηθεί με δήμευση της περιουσίας του και θα καταδικαστεί σε θάνατο. (Βαλεντινιανός και Μαρκιανός, 451)

Εκλογαί ΙV (Παράρτημα, “Ποινάλιος κατά αιρετικών”)
άρθρο κε: Οι ναοί αυτών που λατρεύουν ειδωλολατρικούς θεούς θα περιέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία.

Νεαρά ρλα΄ (Περί εκκλησιαστικών κανόνων)
Εάν τολμήσει Ελληνας ή αιρετικός ή Ιουδαίος να οικοδομήσει ναό ή συναγωγή αντίστοιχα, θα τιμωρηθεί και το οίκημα θα δημευθεί και θα περιέλθει στην ορθόδοξη εκκλησία. (Κεφ. 14).


Κατά των ναών των "αιρετικών"

CJ 1.5.3 Όλοι οι αιρετικοί θα απομακρυνθούν από τα μέρη που συνηθίζουν να μαζεύονται, είτε αυτά είναι εκκλησίες είτε ιδιωτικά σπίτια. Όλα τα κτίρια αυτά θα κατασχεθούν και θα αποδοθούν στην ορθόδοξη εκκλησία. (Αρκάδιος, 396)

CJ 1.5.8
iii-v Απαγορεύεται στους Απολιναριστές και τους Ευτυχιανούς να ανεγείρουν οποιοδήποτε λατρευτικό οίκημα. Αν προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, το οίκημα θα δημευθεί και θα αποδοθεί στην ορθόδοξη εκκλησία και οι ίδιοι θα μαστιγωθούν δημόσια ώστε η τιμωρία τους να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα στους άλλους. (Βαλεντινιανός και Μαρκιανός 455)

CJ 1.5.17(a)
Οι συναγωγές των Σαμαρειτών θα καταστραφούν και αν επιχειρήσει κανείς να χτίσει καινούριες, θα τιμωρηθεί.

CJ 1.5.18 (3-a)
Οι νόμοι μας περί Σαμαρειτών αφορούν επίσης τους Μοντανιστές, τους Οφίτες και τους Τασκοδρογκιστές. Απαγορεύεται λοιπόν και γι’αυτούς να έχουν συναγωγή ή οποιοδήποτε λατρευτικό κτίριο, όπου θα συγκεντρώνονται.

Συνεχίζεται

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 17:58:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2

Πως εξηγείς μετά από 131 χρόνια να έχουμε έναν νέο νόμο αυτόν του 472 ο οποίος είναι η επανάληψη του νόμου του 341?


Οτι το πρόβλημα της "ειδωλολατρείας" δεν έχει "διευθετηθεί" επαρκώς με τον παλιότερο νόμο,τουτέστιν δεν έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως οι "ειδωλολατρικές" πρακτικές και χρειάζεται περισσότερη επιμονή με νέο νόμο που θα συνεχίζει την παλιότερη πολιτική για να καμφθούν οι εναπομείναντες αντιφρονούντες και οι αποκλίνουσες θρησκευτικές πρακτικές των "ειδωλολατρών". Οι θρησκείες με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί ολόκληροι λαοί για πολλούς αιώνες πριν την έλευση του χριστιανισμού δεν είναι σχέδια από μολύβι σε χαρτί που τα σβήνεις μονομιάς με γομολάστιχα. Απαιτείται κάποιος χρόνος για τον εξοβελισμό τους, ο οποίος είναι συνάρτηση από τη μία των κατασταλτικών μέτρων που προωθεί η εξουσία και από την άλλη του βαθμού αντίστασης των αντιφρονούντων στα μέτρα αυτά.

quote:
europaios2

Απλή λογική! Είναι δυνατόν όταν απειλούν τη ζωή σου να συνεχίσεις να κάνεις λατρευτικές τελετές?


Εχμ....καταλαβαίνεις ότι μ'αυτό το ερώτημα ενισχύεις τα επιχειρήματα των "αντιπάλων" σου στο τόπικ σχετικά με την βίαιη επικράτηση του χριστιανισμού?

Anyway...
Ισχύει γενικά ό,τι έγραψα παραπάνω για το εύλογο χρονικό διαστημα που απαιτείται ώστε να καμφθεί πλήρως μια μακραίωνη θρησκεία. Οταν μια θρησκεία έχει συνδεθεί τόσους αιώνες με το παρελθόν, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων σου δεν την εγκαταλείπεις με τα πρώτα κατασταλτικά μέτρα. Λάβε επίσης υπόψη σου ότι η θανάτωση ήταν συχνότερη τιμωρία στην αρχαιότητα, στην ύστερη αρχαιότητα και στο μεσαίωνα απ'ότι είναι τώρα. Δεν ήταν κάτι που προκαλούσε έκπληξη στους ανθρώπους της εποχής. Και δεν θα εγκατέλειπαν ευθύς αμέσως τις θρησκευτικοπολιτιστικές τους παραδόσεις λόγω της συγκεκριμένης ποινής οι απανταχού "ειδωλολάτρες". Θέλει χρόνο για να καρποφορήσει το μέτρο λοιπόν...

Παρεπιπτόντως...οι δύο νόμοι που μου αναφέρεις...δεν μιλούν για τιμωρία με θανάτωση, αλλά ο ένας αφήνει αδιευκρίνιστη την τιμωρία (η ποινή που του ταιριάζει) και ο άλλος μιλά για δήμευση του οικήματος και απόδοσή του στην ορθόδοξη εκκλησία.

Αλήθεια εσύ πόσο σύντομα θα εγκατέλειπες την πίστη σου αν εφαρμόζονταν παρόμοια κατασταλτικά μέτρα εναντίον της ορθοδοξίας στο υποθετικό σενάριο που αναφέρω? Πόσο σύντομα θα την εγκατέλειπαν χιλιάδες άλλοι χριστιανοί ορθόδοξοι και ειδικά οι πιο σκηροπυρηνικοί? Το σύνθημα "Ορθοδοξία ή Θάνατος" που έχει πάρει το μάτι μου, είναι άραγε τυχαίο για ορισμένους πιστούς?

quote:
europaios2

Οι νόμοι γίνανε για τον εκφοβισμό!


Ο εκφοβισμός δεν είναι ψυχολογικό κατασταλτικό μέτρο? Δεν αποτελεί "διωγμό" της συνείδησης και στη συνεχεια της πράξης? Δεν φέρνουν αποτέλεσμα οι εκφοβισμοί? Φυσικά και φέρνουν...


quote:
europaios2

Δεν ήταν κουτός ο Κων/νος να αρχίσει με το τσεκούρι να σφάζει τους πολίτες του επειδή δεν ήσαν Χριστιανοί! Διάλεξε την πλειοψηφούσα θρησκεία και αυτήν υποστήριξε, θα μπορούσε στη θέση της αν ήταν πλειοψηφία να υποστηρίξει την ειδωλολατρία.


Κουτός σίγουρα δεν ήταν. Τώρα για τον αριθμό των ανθρώπων στην αχανή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία που είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό οικειοθελώς πριν τα μέτρα κατά των "ειδωλολατρικών" πρακτικών, δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν έχω μελετήσει τέτοια στοιχεία. Θα ήταν ενδιαφέρον αν κατέθετε κάποιος σχετικές πληροφορίες με πηγές. Δεν πιστεύω βέβαια ότι θα ήταν και κάποια ασήμαντη μειοψηφία.

Πάντως για το θέμα της επιλογής του χριστιανιαμού εκ μέρους του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, δεν είναι απαραίτητο να στηριχθεί μόνο σε πλειοψηφίες. Ισως να διάβασε και ορισμένα γραφόμενα του Παύλου στην επιστολή προς Ρωμαίους (κεφάλαιο ΙΓ στις συγκεκριμένες επιστολές της Καινής Διαθήκης) που προτρέπουν τους ανθρώπους να υποτάσσονται στην εξουσία της πολιτείας, στους άρχοντες δηλαδή εφόσον η εξουσία τους απορρέει από τον Θεό από τον οποίον και έχουν ταχθή, όπως και εδάφια για την καταβολή φόρων στους άρχοντες, τους υπηρέτες του Θεού, στους οποίους ο Θεός διατάσσει να υποτάσσονται οι υπήκοοι

Δε νομίζω να ήταν και λίγοι οι δυνητικοί αυτοκράτορες που δεν θα αρέσκονταν σε τέτοια υποτακτικά "στιχάκια" εφόσον θα ήθελαν να διατηρήσουν και ατσάλινη μακροχρόνια συνοχή σε μια απέραντη αυτοκρατορία αποτελούμενη από πλήθη ετερόκλητων εθνοτικών ομάδων...

Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς είχε στο κεφάλι του ο Κωνσταντίνος είναι παιδιαριώδες και απλοϊκό να υποστηρίζουμε ότι χιλιάδες πρώην ειδωλολάτρες είδαν κάποια ανωτερότητα σε μια ξένη γι'αυτούς θρησκεία και την αποδέχτηκαν οικειοθελώς. Δεν αλλάζεις έτσι εύκολα θρησκεία, όταν μάλιστα η θρησκεία αυτή λατρεύεται από τους προγόνους σου τόσους αιώνες πριν. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική και διαχρονική είναι στη συνείδηση πολλών λαών η προσφορά τιμής προς τους προγόνους, η συνέχιση της παράδοσης, των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που έλαβαν απ'αυτούς.

Απαιτούνται οπωσδήποτε σ'εναν μεγάλο βαθμό γεωπολιτικές αποφάσεις και πρακτικές των εμπλεκόμενων εξουσιών για να πραγματοποιηθεί τέτοια κοσμοϊστορική αλλαγή, όπως η επέκταση και κυριαρχία του χριστιανισμού σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 22:02:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Το 346 .
«Αν και η ψευδης πιστη εχει ξεριζωθει
, επιθυμουμε οι Ναοι που ευρισκονται εκτος των τειχων της πολεως να παραμεινουν αθικτοι. Γιατι καθως καποια αθλητικα παιγνιδια ή αγωνισματα σχετιζονται με τους Ναους, δεν πρεπει να τους εξαφανισουμε αφου σε αυτους οφειλεται η τελεση εορτων που διασκεδαζουν τον λαο της Ρωμης» («Θεοδοσιανος Κωδιξ» 16, 10, 3).

quote:
macedon:iii-v Απαγορεύεται στους Απολιναριστές και τους Ευτυχιανούς να ανεγείρουν οποιοδήποτε λατρευτικό οίκημα . Αν προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, το οίκημα θα δημευθεί και θα αποδοθεί στην ορθόδοξη εκκλησία και οι ίδιοι θα μαστιγωθούν δημόσια ώστε η τιμωρία τους να χρησιμεύσει σαν παράδειγμα στους άλλους. Βαλεντινιανός και Μαρκιανός 455) (Τι έγινε τελικά είχε ξεριζωθεί? Ή όχι? Ποιος λέει ψέματα?

Τι έγινε τελικά είχε ξεριζωθεί? Ή όχι? Επρόκειτο απλά για κάποιο λάθος?

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/04/2008, 23:09:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητέ macedon! μια και έχεις τους νόνους γράψε μας λίγο τους εξής:
(Θεοδ. Κώδ. IX, 16, 1 και 2, νόμοι του 319 και 320 μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας, XVI.10.8 382μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας, XVI.10.15 399μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας XVI.10.18, 399μ.Χ.)
(Ιουστινιανός Κώδικας I.11.3, 399μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας. XVI.10.24, 423 μ.Χ.)

-Υ.Γ. Μήπως έχει πέσει στα χέρια σου το έργο του Γάλλου συγραφέα Ραμπώ <<Η Ελληνική αυτοκρατορία το 10ο αιώνα?)

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 00:23:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου φίλε europaios2
Σε άλλο τόπικ αναφέρεσαι σ'αυτό που έγραψα εδώ λέγοντας

quote:
europaios2 Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ 23/04/2008, 14:32:04
-Φίλε sonofzeus, νομίζω ότι αυτά που παραθέτω δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.


Οχι φίλε μου αυτά που έγραψες εσύ αλλά ο Παύλος.
έχεις δίκιο να λες ότι σήμερα το φοβάμαι μπορεί να σημαίνει και σέβομαι αλλά σημασία έχει με τι έννοια το έγραψε ο απόστολος.
εύκολα βρίσκεται ότι η λέξη φόβος -ή τα παράγωγα της -συναντιέται
13 φορές στις επιστολές του με διάφορες σημασίες,
πρικλείοντας τη γενική έννοια φόβου πάντα.
αλλά όχι στον ίδιο βαθμό π.χ. δεν συμφωνώ με τον Τρεμπέλα
Γαλ.4.11 "φοβούμε υμάς μήπως εική..." που ο θεολόγος ερμηνεύει
"σας φοβούμαι μήπως..." σωστότερο είναι ανησυχώ για σας.
το "... ίνα φοβήται τον άνδρα" μπορεί να ερμηνευτεί να υπολογίζει τον άντρα όπως όταν λέμε εμένα δεν με υπολογίζεις;(δεν με φοβάσαι;)
παρόμοια ερμηνεία με Γαλ 2.12 "...φοβούμενος τους εκ περιτομής"
τρεμπέλας "...φοβούμενος μήπως σκανδαλίση..." ή υπολογίζοντας θα έλεγα εγώ, δεν νομίζω να φοβόταν τους εβραίους χριστιανούς ο Παύλος.

φιλκά Γιάννης

Υ.Γ. νομίζω ο ολυμπιακός υποστηρίζεται από πολύ ψηλά έχοντας για βοηθό τον Γαβριήλ που ετυμολογικά εύκολα αναλύεται .
Γαβριήλ= Ηλιος των γάβρων
μάλλον πρέπει να διαμαρτυρηθούμε στον Υψιστο μπας και δούμε πρωτάθλημα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Άτροπος
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 01:06:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Άτροπος  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
europaios2

Απλή λογική! Είναι δυνατόν όταν απειλούν τη ζωή σου να συνεχίσεις να κάνεις λατρευτικές τελετές?Όταν απειλούν τη ζωή σου, κάνεις τον Ποσειδώνα Αι-Νικόλα, τον Διόνυσο Αγιο Τρύφωνα, τον Ερμή Αρχάγγελο Γαβριήλ...και δηλώνεις μονοθεϊστής(;)
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 01:58:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
τον Ερμή Αρχάγγελο Γαβριήλ...και δηλώνεις μονοθεϊστής(;)

Γαβριήλ

Αν θέλετε και Gabrael ή Gebrael ή ακόμα και Gibrael.

Αιγυπτιακό όνομα με πρώτο ετυμολόγημα τον Geb ή Gab δηλαδή τον θεό Γα ή Γη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την γη πατέρα και όχι μητέρα. Κάτι παρόμοιο έχουν και οι Γερμανοί για την πατρίδα (fatherland).

Το δεύτερο μέρος μετά το Geb είναι το Ra ή και το Ri. Οι Αιγύπτιοι απ’ ότι μας πληροφορεί ο Πλούταρχος έλεγαν τον οφθαλμό Ίρι. Παράγωγο του ρήματος ορώ (βλέπω- παρακολουθώ- επιτηρώ). Οι ίδιοι πάλι (οι Αιγύπτιοι) έφτιαξαν και μια λέξη για τον επιτηρητή και τον ονόμασαν Ράϊ. Ακόμη και σήμερα τον πρόεδρο τον ονομάζουν “Rais» το οποίο μεταφράζεται και «Κέφαλος» (βλ. Ποιμάνδρη, Ερμεικών κειμένων).
Το θρησκευτικό «ποιμένα» όπως και τον απλό βοσκό επίσης ονόμαζαν Ράϊ.
Το τρίτο και τελευταίο ετυμολόγημα το “EL” ή το Ηλ στα Ελληνικά, χωρίς καμία αμφιβολία, αναφέρεται στον Ήλιο τον θεό των Αιγυπτίων.
Ο Ιησούς λοιπόν που ήταν γόνος οικογενείας Ηλιακών Ιερέων ήταν γιος ενός «Γαβριήλ» δηλαδή ενός Ηλιακού ιερέα. Αντίπαλός του ο κ. 616 ή για άλλους ο κ. 666. Χμ...!!!

Ακμίς και όχι Ακμή. Πυρ-ακμίς και όχι Πυραμίς. Αν θέλετε και κυκλάμινο, δεν κάνει διαφορά. Ο Προμηθέας γιατί το χρησιμοποίησε άραγε για να κλέψει την φωτιά;

Αυτά για σένα «Υιέ του Ιευός» έτσι για να μη πέσουμε στην παρακμή .

Λουκάς


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 05:50:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
φίλε ΕΡΙΩΠΙΣ καλημέρα
ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ

Γαβριήλ

Αν θέλετε και Gabrael ή Gebrael ή ακόμα και Gibrael.

Αιγυπτιακό όνομα με πρώτο ετυμολόγημα τον Geb ή Gab δηλαδή τον θεό Γα ή Γη. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την γη πατέρα και όχι μητέρα. Κάτι παρόμοιο έχουν και οι Γερμανοί για την πατρίδα (fatherland).

Το δεύτερο μέρος μετά το Geb είναι το Ra ή και το Ri. Οι Αιγύπτιοι απ’ ότι μας πληροφορεί ο Πλούταρχος έλεγαν τον οφθαλμό Ίρι. Παράγωγο του ρήματος ορώ (βλέπω- παρακολουθώ- επιτηρώ).θες να πεις το Gab και το Γα ή Γη που μάλλον προυπήρχαν σαν λέξεις που σήμαιναν γη, πριν θεοποιηθεί η γη, είχαν σχέση μεταξύ τους και δεν ήταν σύμπτωση; και ποιός την πήρε από ποιόν; Δεν θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι οι πρώτες λέξεις ήταν μονοσύλλαβες και γιαυτό μεγάλη η πιθανότητα να χρησιμοποιούνται ίδιες λέξεις όπως μα, βα, ρα, γα,γκα και άλλες για παρόμοια πράγματα από διάφορες φυλές;
Το ίρις σαν ουράνιο τόξο και κόρη του ματιού είναι λέξεις αντιδάνεια από την Αίγυπτο;
μη μου χαλάς το Γαβριήλ=ήλιος των γάβρων μακάρι να είχαμε κι εμείς ενα Βαζελιήλ.
Αλλά και πάλι λες
quote:
Ο Ιησούς λοιπόν που ήταν γόνος οικογενείας Ηλιακών Ιερέων ήταν γιος ενός «Γαβριήλ» δηλαδή ενός Ηλιακού ιερέα. Αντίπαλός του ο κ. 616 ή για άλλους ο κ. 666. Χμ...!!!


νομίζω στην εποχή που αναφέρεσαι, προ του 5ου αιώνα π.Χ. δεν υπήρχε ακόμη αυτή η γραφή των αριθμών αλλά η παλαιότερη με Δ Η Π Χ κ.λ.π.
616= ΠxΧΔΠΙ και το 666= ΠxΧΠ∆ΔΠΙ
εκτός αν έννοείς αργότερα.
Το Ιεύς δεν θα πρέπει να είναι ιδιόκλητο σαν το Ζεύς;
Ιεύς Διός;
ή Ιεύς Ιέως; φυσικά θα το έχεις ψάξει, απλά μου ακούγεται περίεργο το Ιευός
φιλικά Γιάννης
Υ.Γ. Οφείλω να σου ζητήσω συγνώμη γιατί προ καιρού σε έκρινα επιπόλαια και λίγο αυστηρά μάλιστα, μέσω του Νέου Κόσμου ίσως να μή θυμάσαι, αλλά σε απάντηση μου σε γράμμα σου. Αν υπάρχουν ακόμη αντίγραφα του/των βιβλίων σου θα μα ενδιάφεραν .Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 06:00:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δ1. ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Οπως κάθε απάνθρωπο καθεστώς, έτσι και το θεοκρατικό χριστιανικό καθεστώς του Βυζαντίου προσωποποίησε τις διώξεις εναντίον των ιδεών και των θρησκειών. Γιατί όπως κάθε απάνθρωπο καθεστώς, γνώριζε πως δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επιβληθεί αν δεν κυνηγούσε τους φορείς της θρησκείας, που ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Γιατί όπως κάθε απάνθρωπο καθεστώς, γνώριζε πως ήταν κενό από ιδέες και φιλοσοφία ώστε να επιβληθεί στο επίπεδο αυτό και πως δεν μπορούσε να αντιτάξει τα παραμύθια των αγράμματων τσοπαναραίων της ερήμου απέναντι στο φιλοσοφικό λόγο των Ελλήνων (πρωτίστως) και τους ρακένδυτους ζητιάνους ερημίτες απέναντι στο πνευματικό ανάστημα των εκπροσώπων του ελληνικού λόγου.

Με την έναρξη των διωγμών εναντίον των θρησκειών των μη χριστιανών αλλά και των ιδεών των "αιρετικών" χριστιανών ξεκίνησε ταυτόχρονα κι ένας ανελέητος διωγμός εναντίον των ίδιων των μη χριστιανών σε όλη την αυτοκρατορία. Προσεκτικά στην αρχή, έντονα και απροκάλυπτα στη συνέχεια. Και θέλοντας να τελειώνουν μια και καλή με τους μη οπαδούς της ασιατικής θρησκείας του Ναζωραίου, θεσμοθέτησαν το υποχρωτικό βάφτισμα με ποινή άρνησης το θάνατο. "Χριστιανός ή μακαρίτης".

Οι διωγμοί εναντίον των μη χριστιανών μπορούν να ταξινομηθούν χοντρικά σε τέσσερις κατηγορίες:

- Αποκλεισμός από δημόσιες θέσεις και τη δημόσια ζωή.
- Στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων
- Στέρηση αστικών, κληρονομικών και οικογενειακών δικαιωμάτων και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
- Εξορίες, βασανισμοί, θανατώσεις

Κι ήταν τόσο αποδοτικά τα νομοθετήματα αυτά που στο θλιβερό θεοκρατικό απομεινάρι της βυζαντινής χριστιανικής μισαλλοδοξίας, στην Ελλάδα, ορισμένοι νόμοι απ'αυτούς ισχύουν ακόμη ή έπαψαν πρόσφατα να ισχύουν (όπως η παράγραφος 4 του νόμου 1.5.18 του Κώδικα του Ιουστινιανού που ίσχυε μέχρι το 1988!)

Εκτός από τους νόμους που παρατίθενται ή θα παρατεθούν ή έχουν παρατεθεί εδώ, ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι που δεν αναφέρονται εδώ. Κι αυτό γιατί η έρευνά μου περιορίστηκε σε 3 βιβλία του Θεοδοσιανού Κώδικα (από τα 16) και σε 5 (από τα 11 συνολικά) βιβλία του Κώδικα του Ιουστινιανού, στις Νεαρές και τις "Εκλογές Νόμων" του Λέοντα Γ΄

Λόγω της πληθώρας των σχετικών νόμων, στο πρώτο αυτό τμήμα θα παραθέσω τους νόμους των δύο πρώτων κατηγοριών που αφορούν τον αποκλεισμό από δημόσιες θέσεις και τη στέρηση των στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων των μη χριστιανών.

A. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

CTh 16.5.42
Μόνον οι οπαδοί της καθολικής πίστης θα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν δημόσια αξιώματα ή υπηρεσίας μέσα στο παλάτι (Ονώριος 408).

CTh 16.10.21
Κανείς οπαδός της θρησκείας των ειδώλων που συμμετείχε ή συμμετείχε σε παγανιστικές λατρευτικές τελετές δεν θα μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα (Θεοδόσιος, 416)

CJ 1.5.12
vi Απαγορεύουμε σε όλους τους αιρετικούς να κατέχουν οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο ή στο στρατό.
ix. Αν οποιοσδήποτε αιρετικός και πολύ περισσότερο παγανιστής, Εβραίος, Σαμαρείτης και αυτοί που είναι σαν κι αυτούς έχει ήδη αποκτήσει κάποια παρόμοια δημόσια θέση, διατάζουμε να απομακρυνθεί αμέσως από τη θέση αυτή.

Νεαρά με΄ (περί αιρετικών βουλευτών)
Επειδή μισούμε τους αιρετικούς, δεν τους επιτρέπουμε να λαμβάνουν βουλευτικά αξιώματα (εισαγωγή).

CJ 1.5.18
(4) Απαγορεύεται σε όλους τους αιρετικούς, όλους αυτούς δηλαδή που δεν δέχονται την ορθόδοξη και καθολική χριστιανική πίστη, να διδάσκουν σε οποιοδήποτε σχολείο. Οι δάσκαλοι των σχολείων πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι μόνο
(Ο παραπάνω νόμος διατηρήθηκε στην Ελλάδα μέχρι το 1988).


Β. ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

CTh 16.5.16
Οι οπαδοί της αίρεσης του Άριου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε νόμο ή κανονισμό για την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Κανείς νόμος δεν έχει εκδοθεί που να μπορεί να χρησιμεύσει για την υπεράσπιση των Αριανιστών (Θεοδόσιος 388).

CTh 16.7.4
Αν κάποιο πρόσωπο προδώσει την άγια πίστη και το άγιο βάπτισμα και ασπαστεί εκ νέου την ψευδή πίστη και τις αιρέσεις, θα στερηθεί πλήρως των πολιτικών του δικαιωμάτων. Επιπλέον θα εξοριστεί από τις πόλεις και τις κοινωνίες μας και δεν θα έχει απογόνους γιατί δεν αναγνωρίζονται απόγονοι στους αιρετικούς. (Θεοδόσιος 391)

CTh 16.5.51
Αν στο παρελθόν είχε εκδοθεί οποιοσδήποτε νόμος που με οποιονδήποτε τρόπο παρείχε δικαιώματα στους αιρετικούς, ο νόμος αυτός είναι άκυρος! (Θεοδόσιος Β΄, 410)

CJ 1.5.12
v Αυτοί που δεν λατρεύουν σωστά το Θεό, θα αποκλειστούν από όλα τα γήινα αγαθά.

viii. Δεν επιτρέπουμε στους αιρετικούς να γίνονται δικηγόροι.

x. Διατάζουμε όλοι οι αιρετικοί να μείνουν εκτός των δημοσίων θέσεων που προαναφέραμε, όχι μόνο στην πόλη αυτή (σημ. στην Κωνσταντινούπολη) αλλά σε όλες τις επαρχίες της αυτοκρατορίας.

xi. Εκτός των παραπάνω, αποφασίζουμε πως οι αιρετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν κανένα πιστοποιητικό από οποιοδήποτε δημόσια υπηρεσία. Αυτοί που θα έχουν δικαίωμα να παίρνουν πιστοποιητικά, θα είναι μόνον χριστιανοί ορθόδοξοι.

xviii. Αν σε μια οικογένεια ο ένας από τους γονείς θέλει να φέρει το παιδί στην ορθόδοξη πίστη και ο άλλος αντιδράει, διατάζουμε η γνώμη του αντιδρώντα γονέα να μην λαμβάνεται υπόψη και αυτός να μην έχει κανένα δικαίωμα πάνω στο παιδί.

xxii Αναθέτουμε την εφαρμογή των παραπάνω νόμων όχι μόνο στους δημόσιους λειτουργούς αλλά και στον πατριάρχη, τους επισκόπους κι αυτούς που έχουν γενικά οποιοδήποτε εκκλησιαστικό αξίωμα. (Ιουστίνος και Ιουστινιανός, 527)

Nεαρά με΄ (περί αιρετικών βουλευτών)
Αιρετικός που καλείται σε δικαστήριο, μπορεί να μαρτυρεί κατά αιρετικών ή υπέρ ορθοδόξων, δεν μπορεί όμως να μαρτυρεί κατά ορθοδόξων (κεφ. 1)


Συνεχίζεται

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 11:56:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Aγαπητέ macedon! μια και έχεις τους νόνους γράψε μας λίγο τους εξής:
(Θεοδ. Κώδ. IX, 16, 1 και 2, νόμοι του 319 και 320 μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας, XVI.10.8 382μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας, XVI.10.15 399μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας XVI.10.18, 399μ.Χ.)
(Ιουστινιανός Κώδικας I.11.3, 399μ.Χ.)
(Θεοδ. Κώδικας. XVI.10.24, 423 μ.Χ.)

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 19:13:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δ2. ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Γ. ΣΤΕΡΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Κατά "παγανιστών"

CTh 16.10.7
Οποιος εκτελέσει θυσίες μέρα ή νύχτα ή επισκεφθεί ναό ή συμβουλευθεί μάντη, σχετικά με θέματα που αφορούν το παρόν ή το μέλλον, θα τιμωρηθεί με δήμευση της περιουσίας του. (Γρατιανός, Βαλεντινιανός και Θεοδόσιος, 381)

CTh 16.7.7 (3) CJ 1.7.4.3
Αν κάποιος έγινε χριστιανός και επέστρεψε στον παγανισμό, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει διαθήκη ούτε να ορίσει κληρονόμους. Η περιουσία του θα περιέλθει στον πιο κοντινό του συγγενή που είναι χριστιανός ορθόδοξος και αν δεν υπάρχει τέτοιος, η περιουσία του θα δημεύεται. (Θεοδόσιος Β΄, 426)

CJ 1.11.9
1-2 Κανείς παγανιστής δεν δικαιούται να δωρίζει ή να αφήνει με διαθήκη ή με άλλο τρόπο οτιδήποτε. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η περιουσία θα δημεύεται από τα πρόσωπα που τη δέχτηκαν προς όφελος της πόλης.
3. Ολοι οι προηγούμενοι νόμοι που είναι εις βάρος των παγανιστών ή προς όφελος της ορθόδοξης πίστης θα διατηρηθούν ενεργοί και θα εφαρμόζονται, με βάση το νόμο αυτό.

Κατά "αιρετικών"

CJ 1.5.10
Οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία ή γη βρίσκεται έχει μεταβιβαστεί με οποιονδήποτε τρόπο σε αιρετικούς, αυτή θα δημευθεί. (Λέων 465-472)

CJ1.5.19.2
Αν στην οικογένεια αιρετικών δεν υπάρχουν χριστιανοί κληρονόμοι, η περιουσία θα δημεύεται. (Ιουστινιανός 529)

CJ 1.5.18
(6) Μόνο χριστιανοί έχουν το δικαίωμα να κληρονομούν κάποιον.
(8) Αν από γάμο αιρετικού με χριστιανή ή αιρετικής με χριστιανό γεννηθούν παιδιά, αυτά θα είναι ορθόδοξα. Αν κάποιο από τα παιδιά δεν γίνει χριστιανός, μόνον τα ορθόδοξα παιδιά θα έχουν το δικαίωμα να κληρονομήσουν τους γονείς τους.

CJ 1.5.18.3b
Απαγορεύεται στους Μοντανιστές, Οφίτες και Τασκοδρογκιστές να μεταβιβάζουν την περιουσία τους με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλους, είτε με συμβόλαιο είτε με διαθήκη είτε με άλλον τρόπο, εκτός αν ο δωροδέκτης είναι χριστιανός ορθόδοξος.

Εκλογαί IV (Παράρτημα, “Ποινάλιος κατά αιρετικών”)
γ. Η ορθόδοξη εκκλησία θα λαμβάνει όλα τα οικήματα που δημεύονται από αιρετικούς.

Νεαρά ρθ΄ (Περί αιρετικών)
Οι γυναίκες που δεν είναι ορθόδοξες, δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο γάμο, ούτε οικονομικό ούτε κληρονομικό ούτε προστατεύονται από το νόμο, όπως ισχύει για τις γυναίκες που είναι ορθόδοξες χριστιανές (κεφ. 1).

Νεαρά ρλβ΄ (Εδικτον περί πίστεως)
Τα σπίτια και οι ναοί των αιρετικών δημεύονται και δίνονται στη χριστιανική εκκλησία.


Κατά Μανιχαίων

CTh 16.5.18
Οι Μανιχαίοι θα εξοριστούν από τις πόλεις μας. Κανείς απ’αυτούς δεν επιτρέπεται να έχει στην κατοχή του περιουσία και δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της παραχώρησης της περιουσίας τους σε άλλους. Οι διαθήκες που έχουν γίνει από Μανιχαίους είναι άκυρες. (Θεοδόσιος 389)

CTh 16.5.40, CJ 1.5.4 (i-vii)
Θεωρούμε τη θρησκεία των Μανιχαίων δημόσιο έγκλημα. Τους τιμωρούμε με δήμευση της περιουσίας τους, δίνοντάς τους όμως το δικαίωμα να τη δωρίσουν σε κοντινό τους συγγενή, αν αυτός δεν είναι μολυσμένος από την αίρεση αυτή.

ii. Τους απαγορεύουμε να δέχονται δώρα από οποιαδήποτε πηγή.

iii. Τους αφαιρούμε το δικαίωμα να αγοράζουν, πουλάνε ή δωρίζουν οτιδήποτε, ακόμη και να κάνουν οποιοδήποτε συμβόλαιο.

iv. Η τιμωρία τους θα εκτείνεται και μετά το θάνατό τους. Αν κάποιος κατηγορηθεί ακόμη και μετά το θάνατό του ότι ήταν Μανιχαίος, ο νόμος θα επιβάλλεται στην περίπτωσή του σα να ήταν ζωντανός.

v. Σαν αποτέλεσμα, η τελευταία επιθυμία ενός Μανιχαίου είναι άκυρη, με όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται: Διαθήκη, κωδίκελλος, επιστολή ή άλλο.

vi. Τα παιδιά ενός Μανιχαίου δεν θα θεωρούνται απόγονοί του και δεν θα έχουν κανένα κληρονομικό δικαίωμα, εκτός αν απαρνηθούν την αίρεση αυτή.

vii. Η τιμωρία του νόμου θα επιβληθεί και σ'αυτούς που τους προστατεύουν και τους βοηθούν ή τους δέχονται στα σπίτια τους. (Αρκάδιος-Θεοδόσιος 409)

Εκλογαί IV (Παράρτημα, “Ποινάλιος κατά αιρετικών”)
δ. Οι Μανιχαίοι και δονατιστές δεν έχουν κανένα κληρονομικό δικαίωμα, ούτε μπορούν να πουλούν ή να αγοράζουν και η περιουσία τους θα δημεύεται.

Κατά Σαμαρειτών

CJ 1.5.17.b
Οι Σαμαρείτες δεν επιτρέπεται να έχουν κληρονόμους, εκτός αν αυτοί είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Δεν επιτρέπεται να μεταβιβάσουν περιουσία σε οποιονδήποτε που δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Αναθέτουμε την τήρηση του νόμου αυτού στους επισκόπους.

Νεαρά ρμδ΄ (Περί Σαμαρειτών)
Θεσπίζουμε ότι οι Σαμαρείτες δεν έχουν δικαίωμα να παραχωρούν την περιουσία τους σε άλλους με διαθήκη, εκτός αν αυτοί είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ούτε να δέχονται κληρονομιά. (Κεφ. 1)


Δ. ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ - ΕΞΟΡΙΕΣ - ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ

Κατά "παγανιστών"

CTh 16.5.56
Οι οπαδοί των παγανιστικών θεών δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται για κανένα λόγο σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Αν παρά την απαγόρευση αυτή, συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημεύεται η περιουσία τους και οι ίδιοι θα εκτελούνται (Θεοδόσιος Β΄, 415)

CJ 1.10.8(b)
Αν συλληφθεί κάποιος να προβαίνει σε ελληνικές τελετές, αυτός θα αποπεμφθεί από οποιοδήποτε αξίωμα, η περιουσία του θα δημευθεί και ο ίδιος θα υποστεί βασανισμό με μεταλλικά όργανα και θα εξοριστεί. (Λέοντας, 472)

Εκλογαί νόμων ΙΖ (Ποινάλια των εγκλημάτων)
ιε. Όποιος μπαίνει σε ελληνικό ναό, μέρα ή νύχτα, να τυφλώνεται και να εξορίζεται. Οποιος έξω από το ναό μιλάει για την ασεβή πίστη, να βασανίζεται ως ασεβής και να εξορίζεται.

Εκλογαί IV (Παράρτημα, “Ποινάλιος κατά αιρετικών”)
κα. Αυτοί που ενώ βαφτίστηκαν επιμένουν στην πλάνη των Ελλήνων, θανατώνονται.
κγ. Οποιος θυσιάζει σε ειδωλολατρικούς θεούς, θα θανατώνεται.

Εκλογαί VΙ (Παράρτημα)
κα΄. Αυτός που ασκεί την ελληνική μαντεία, θα καίγεται ζωντανός. Αυτός που ζητάει τη συμβουλή του μάντη θα του δημεύεται η περιουσία και θα εξορίζεται.
κγ. Αυτός που θα κατηγορηθεί σαν μάγος θα παραδίδεται στα θηρία.
κδ. Αυτοί που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και ασχολούνται με μαντείες, θα καρφώνονται σε ένα ξύλο και θα καίγονται ζωντανοί.


Κατά "αιρετικών"

CTh 16.5.65, CJ 1.5.5
i. Oι Μανιχαίοι θα τιμωρηθούν δημόσια και θα εξοριστούν από τις πόλεις.

ii. Οι νόμοι που τιμωρούν τους Μανιχαίους θα εφαρμόζονται με απόλυτη αυστηρότητα και καμία εξαίρεση δεν θα γίνεται και καμία δικαιολογία δεν θα λαμβάνεται υπόψη. (Θεοδόσιος 428)

CJ 1.5.8
i-ii. Αυτοί που ακολουθούν την αίρεση του Απολινάριου ή του Ευτύχιου θα τιμωρηθούν με εξορία από τις πόλεις και δήμευση της περιουσίας τους.
vi. Επιπλέον των παραπάνω, απαγορεύεται στους παραπάνω αιρετικούς να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια θέση

CJ 1.5.8
xi. Οποιος ακούει κυρήγματα για τις αιρέσεις αυτές, θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο. Οποιος διδάσκει τέτοιες αιρέσεις, θα θανατώνεται.
(Βαλεντινιανός και Μαρκιανός, 455).

CJ 1.5.11
Αυτοί που δέχονται την αίρεση των Μανιχαίων δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μένουν σε οποιοδήποτε μέρος της αυτοκρατορίας και όπου βρεθούν θα τιμωρούνται. (Ζήνων 487)

CJ 1.5.12
iii. Οι Μανιχαίοι θα εξοβελιστούν από την κοινωνία μας. Κάθε Μανιχαίος, όπου και αν βρίσκεται, θα θανατώνεται.

Εκλογαί νόμων ΙΖ (Ποινάλια των εγκλημάτων)
νβ. Οι Μανιχαίοι και οι Μοντανοί θα τιμωρούνται διά του ξίφους.

Εκλογαί IV (Παράρτημα, “Ποινάλιος κατά αιρετικών”)
η. Οι αιρετικοί δεν έχουν δικαίωμα να έχουν χώρους συγκέντρωσης ούτε ιερείς ούτε να εκτελούν οποιοδήποτε τελετουργία, όπως βάπτισμα ή χειροτονίες. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με θάνατο.

θ. Οταν Μανιχαίος γίνει χριστιανός και συλληφθεί να συνομιλεί με μανιχαίους, θα θανατώνεται.

ιβ. Αυτός που έχει μανιχαϊκά βιβλία και δεν τα φέρει για να καούν, θα τιμωρείται με θάνατο.

ιγ. Οι συναγωγές των Σαμαρειτών καθαιρούνται και αν επιχειρήσει κανείς να οικοδομήσει άλλες, θα θανατώνεται.

ιε. Οι αρειανοί και μακεδονιανοί πνευματομάχοι και απολλιναριστές, νοβατιανοί, ευνομιανοί, τετραδίτες, βαλεντινιανοί, παπιανιστές, μοντανιστές, βορβοριανοί, μεσαλιανοί, ευτυχίτες, δονατιστές, αυδιανοί, υδροπαραστάτες, ασκοδρούγοι, βαθρακίτες, ερμογενιανοί, φωτεινιανοί, παυλιανοί, μαρκουλιανοί, οφίτες, εγκρατητές, αποτακτίτες, σακκοφόροι και οι μανιχαίοι που είναι χειρότεροι απ’όλους, δεν μπορούν να συγκεντρώνονται σε κανένα σημείο και θα τιμωρούνται με θάνατο.

κδ. Οποιος Σαμαρείτης ή Ιουδαίος μιλάει για την πίστη του σε χριστιανούς, θα του κόβεται το κεφάλι.

(Συνεχίζεται)


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2008, 21:05:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Εξαιρετικη δουλεια macedon .
Ελπιζω να μην βαρεθεις και σταματησεις .
Παρα πολλα απο τα στοιχεια που γραφεις δεν τα εχω και δεν υπαρχουν στο διαδυκτιο .ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΕΡΙΩΠΙΣ
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Australia
777 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 01:26:53  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΕΡΙΩΠΙΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Macedon, αναρωτιέμαι ποιά θα είναι η συνέχεια!!!

ΛουκάςΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 03:14:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, τα περισσότερα από τα βιβλία που αναφέρω, θα μπουν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του greekeducation.org μόλις βρω λίγω χρόνο και τα ταξινομήσω. Δυστυχώς, μερικά πολύ ενδιαφέροντα απ'αυτά δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτούν στο internet γιατί είναι νέες σχετικά εκδόσεις και εμπίπτουν στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Φίλε Λουκά, υπομονή

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 05:11:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


Μία λαοφιλής πρακτική που εφαρμόστηκε κατά καιρούς από τους χριστιανούς (και που εφαρμόζεται ακόμη στις μέρες μας απ'αυτούς) ήταν το κάψιμο των βιβλίων (ενίοτε μαζί με τους συγγραφείς τους). Η πρακτική αυτή θεσμοθετήθηκε στη χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία μέσα από το νομοθετικό της πλαίσιο σαν ένα ακόμη όπλο στην επικράτηση του χριστιανισμού.

Ετσι, διάφοροι νόμοι "καταδίκαζαν" τα βιβλία που δεν συμφωνούσαν με το χριστιανισμό να ριχτούν στην πυρά, ενώ οι κάτοχοί τους, αν δεν τα έκαιγαν, τιμωρούνταν με διάφορες ποινές, κυρίως με θάνατο. Το σκεπτικό; Δεν πρέπει κανείς να γνωρίζει για τα πράγματα αυτά!

Για να ρίξουμε μια ματιά στους νόμους αυτούς

CTh 16.5.66 CJ 1.5.6-1.
Κανείς δεν επιτρέπεται να κατέχει, διαβάζει ή αντιγράφει βιβλία που έγραψε ο Νεστόριος εναντίον της πίστης μας. Διατάζουμε όλα τα βιβλία αυτά να βρεθούν και να καούν δημόσια (Θεοδόσιος Β΄, 435)

CJ 1.1.3-1 Αποφασίζουμε όλα τα κείμενα που έγραψε ο Πορφύριος (σημ. ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος) από την τρέλα του εναντίον της λατρείας του Θεού να παραδοθούν στη φωτιά. Δεν επιθυμούμε γραπτά που δεν συμφωνούν με τη λατρεία μας να γίνονται γνωστά στους ανθρώπους. (Θεοδόσιος Β΄, 448).

CJ1.1.3-2 Επειδή έχουμε ακούσει πως μερικά άτομα έχουν γράψει για αμφιλεγόμενα δόγματα που δεν συμφωνούν απολύτως με την ορθόδοξη πίστη μας, διατάζουμε τα βιβλία αυτά και ειδικά του Νεστόριου, να καούν στη φωτιά και να καταστραφούν, ώστε κανείς να μην γνωρίζει περί αυτών. Οποιος συνεχίζει να έχει και να διαβάζει τέτοια γραπτά θα τιμωρείται με θάνατο. Κανείς δεν επιτρέπεται να γνωρίζει ή να μιλάει για τέτοιες διδασκαλίες εκτός αν συμφωνούν απόλυτα με την ορθόδοξη πίστη. (Θεοδόσιος Β΄, 448).

CJ 1.5.8
ix. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να διδάξει, γράψει, εκδόσει ή δημοσιεύσει οτιδήποτε αντιτίθεται στη σύνοδο της Χαλκηδόνας ή να κατέχει γραπτά άλλων για το ίδιο θέμα.
x. Απαγορεύεται σε όλους να κατέχουν βιβλία αυτού του είδους. Οποιος συλληφθεί να έχει τέτοια βιβλία στην κατοχή του θα εξορίζεται.
xii. Όλα τα βιβλία που περιέχουν το καταστροφικό δόγμα του Ευτύχιου θα καταστραφούν στη φωτιά.
(Βαλεντινιανός και Μαρκιανός, 455).

CJ 1.5.16-3
Οποιοσδήποτε έχει βιβλία των Μανιχαίων και δεν τα παραδώσει ώστε αυτά να καούν και να μη γίνει γνωστή η τρέλα αυτή, θα θανατώνεται.


Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ

Οι διωγμοί των χριστιανών εναντίον όλων είχαν σαν απώτερο σκοπό την επιβολή του χριστιανισμού σε όλους. Αυτό, όπως φαίνεται τόσο από τις ιστορικές καταγραφές όσο και από τη μελέτη της νομοθεσίας τους, ξεκίνησε με την επιβολή μέτρων κατά των θρησκειών, κατά των προσώπων, κατά των ναών, ακόμη και ... κατά των βιβλίων. Βρισκόμαστε στη φάση του "ό,τι δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται".

Από την εποχή του Θεοδόσιου όμως, αρχίζουν οι πρώτες συγκαλυμμένες προσπάθειες επιβολής του χριστιανισμού ως υποχρεωτικού. Καθιερώνονται νόμοι που παρέχουν αμνηστία και αποκατάσταση σε "παγανιστές" ή "αιρετικούς" που θα βαφτιστούν, δίνονται κίνητρα για να γίνουν οι υπήκοοι χριστιανοί αλλά φαίνεται ότι τα κίνητρα αυτά, παρά τις διώξεις, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Ετσι, ο Αναστάσιος αρχικά και κατόπιν ο Γιουτπράδα, το κάνουν σαφές: "Ολοι υποχρεώνονται να βαφτιστούν και όποιος δεν βαφτιστεί χριστιανός, πεθαίνει". Εχουμε πλέον φτάση στη φάση "ό,τι δεν απαγορεύεται, είναι υποχρεωτικό!"

Μια ματιά στη σχετική νομοθεσία που έκανε το χριστιανισμό υποχρεωτική θρησκεία του Βυζαντίου, έτσι, για να απαντηθούν τα ερωτήματα περί "εκουσίας αποδοχής του χριστιανισμού από τους Ελληνες".


CΤh 15.5.1
Την Κυριακή, τα Χριστούγεννα, τα Επιφάνεια, το Πάσχα και την Πεντηκοστή απαγορεύονται όλες οι θεατρικές εκδηλώσεις και οι αγώνες γιατί όλοι οι χριστιανοί είναι απασχολημένοι με τη λατρεία του Θεού. Οποισδήποτε δεν λατρεύει το Θεό εκείνες τις μέρες εξαιτίας της τρέλας του Εβραϊσμού ή της ανοησίας του παγανισμού, προσβάλλει τη λατρεία μας και δείχνει ότι δεν είναι αφοσιωμένος στον αυτοκράτορα. (Θεοδόσιος, 372)

CTh 16.1.2 (CJ 1.1.1)
Ολοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας θα ακολουθούν τη θρησκεία που μας παραδόθηκε από τον Αγιο Πέτρο και θα πιστεύουμε στον ένα θεό, τον υιό του και το άγιο πνεύμα σαν Αγία Τριάδα. Οσοι συμφωνούν με το νόμο αυτό θα φέρουν το όνομα του καθολικού χριστιανού, ενώ για τους υπόλοιπους, που τους θεωρούμε τρελούς και ανόητους, διατάζουμε να φέρουν το όνομα των αιρετικών τους δογμάτων, και θα τιμωρηθούν πρωτίστως από τη Θεία δίκη όσο και από την εξουσία που μας δόθηκε ελέω θεού. (Θεοδόσιος, 380)

CTh 16.5.20
Συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις οποιουδήποτε είδους, ακόμη και χωρίς να έχουν αντικείμενο τη λατρεία, απαγορεύονται για όλους όσους δεν ανήκουν στην ορθόδοξη πίστη (Θεοδόσιος 391)

CTh 16.5.41
Οποιος αιρετικός, Δονατιστής ή Μανιχαίος ή οπαδός άλλης αίρεσης, απαρνηθεί την αίρεσή του και αγκαλιάσει την καθολική πίστη, θα απαλλαχθεί κάθε κατηγορίας ή ενοχής που το βαρύνει. (Αρκάδιος, 407)

CJ 1.1.4.2
Η τιμωρία θα είναι αυστηρή για όσους δεν υπακούσουν στο νόμο αυτό και πιστεύουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός της επίσημης θρησκείας. Αν ο ένοχος ανήκει στην αυτοκρατορική υπηρεσία, θα χάσει τα προνόμιά του. Αν μένει στην Κωνσταντινούπολη, θα εξοριστεί. Αν είναι σκλάβος, θα υποστεί την πλέον αυστηρή τιμωρία. (Μαρκιανός, 452)

CJ 1.1.8.11
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να πιστεύει οτιδήποτε διαφορετικό απ’αυτό που έχει αποφασίσει η σύνοδος της Νίκαιας και οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την ορθόδοξη πίστη.

CJ 1.11.10
1. Διατάζουμε όλους τους υπηκόους της αυτοκρατορίας που δεν έχουν βαφτιστεί ακόμη ορθόδοξοι χριστιανοί, σε όποιο μέρος της αυτοκρατορίας κι αν ζουν, να επισκεφτούν με την οικογένειά τους μια εκκλησία και να βαφτιστούν χριστιανοί. Σε περίπτωση που αρνηθούν να γνωρίζουν πως δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα και δεν θα τους επιτραπεί να αποκτήσουν κινητή ή ακίνητη περιουσία και θα τους κατασχεθεί η περιουσία που ήδη έχουν
3. Επιπλέον των παραπάνω, αυτοί που θα αποφύγουν να βαπτιστούν, θα τιμωρηθούν με παραδειγματική τιμωρία και θα εξοριστούν.
5. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πρέπει να βαπτιστούν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση. Αυτοί που έχουν περάσει την τρυφερή ηλικία θα πάνε στις εκκλησίες και θα διδαχτούν την ορθόδοξη πίστη και θα βαπτιστούν μετά.
6. Αυτοί που έχουν βαφτιστεί αλλά έχουν αφήσει τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους στην πλάνη του παγανισμού θα θεωρηθούν ένοχοι και θα τους δημευθεί η περιουσία, θα στερηθούν τα πολιτικά δικαιώματα και θα τιμωρηθούν δεόντως, καθώς δεν βαφτίστηκαν με καλή θέληση.

και ο επίλογος

Εκλογαί IV (Παράρτημα, "Ποινάλιος κατά αιρετικών")
κα (ii). Oλοι θα πρέπει να επισκεφτούν τις εκκλησίες με τις γυναίκες, τα παιδιά τους και όλους όσους ζουν μαζί τους· τα παιδιά θα βαφτιστούν αμέσως ενώ οι ενήλικοι θα διδαχτούν τις γραφές και μετά θα βαφτιστούν. Οποιος αρνηθεί θα θανατώνεται.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 17:58:02  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, τα περισσότερα από τα βιβλία που αναφέρω, θα μπουν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του greekeducation.org μόλις βρω λίγω χρόνο και τα ταξινομήσω.
Αξιολογη και αξιεπαινη η προσπαθεια ολων σας στο greekeducation.org . Δεν ειχα υπ΄οψιν μου την υπαρξη της .


quote:
Εκλογαί IV (Παράρτημα, "Ποινάλιος κατά αιρετικών")
κα (ii). Oλοι θα πρέπει να επισκεφτούν τις εκκλησίες με τις γυναίκες, τα παιδιά τους και όλους όσους ζουν μαζί τους· τα παιδιά θα βαφτιστούν αμέσως ενώ οι ενήλικοι θα διδαχτούν τις γραφές και μετά θα βαφτιστούν. Οποιος αρνηθεί θα θανατώνεται.


Ελα βρε macedon , για εκφοβισμο προκειτε !

Εχεις στοιχεια αυτων που θανατωθηκαν ; Παρακαλω , δωσε ονοματα και διευθυνσεις ...


ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 18:08:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου Makedon και ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ είναι στη φύση του ανθρώπου να μιμείται τον Θεό... Μετά τον διάβολο πέρασε σαν κατάρα στη φύση
του ανθρώπου... Αλλά, το να έχει κανείς τοσο μεγάλη ιδέα για
την πάρτη του και να προσπαθεί να διαστρεβλώνει την αλήθεια,
μέσα του τουλάχιστον, πρεπει να νοιώθει ότι έχει κακό σκοπό ,
που λέμε...
Αλήθεια όμως ποιός είπε ποτέ τι το κακό είναι κατι δυσκολο;
Αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι ο καθένας διαλέγει και παίρνει θέση...
Φίλοι μου, εγώ έχω ονόματα και διευθύνσεις , εσείς δεν θα βρείτε ποτέ, εκτός αν τα κατασκευάσετε κι αυτά...
Πέραν αυτού, πάντα πίστευα οτι όλες οι άλλες θρησκείες είναι
μερικές και κακέκτυπα του χριστιανισμού για να καλύψουν
πνεύματα που δεν θέλουν να ανέβουν πνευματικά και προτιμούν
να είναι εκεί που θέλουν , παρά το αν είναι ψηλότερα...
Κοινώς, φίλοι μου, μάλλον υποτιμάτε τους εαυτούς σας, σας
αξίζει κατι καλύτερο από ότι έχετε ήδη επιλέξει...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
γιαπετ
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
5009 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2008, 21:29:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
τρεχα..., αμφισβητείς τα στοιχεία που παραθέτει ο Μακεδών ή όχι;

Και γιατί;;;;

Τα υπόλοιπα που λες είναι οι γνωστοί τρεχαγυρευισμοί και κανείς δεν τους λαμβάνει υπ' όψιν, όπως διαπιστώνεις...


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/04/2008, 00:11:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έλα ρε Γιάπετ, πάλι το ..κολαούζο θα κάνεις;
Εγώ λέω ότι έχω ονόματα και διευθύνσεις ( μόνο τηλέφωνα
και ταχυδρομικούς κωδικούς, μη μου ζητάς, γιατί δεν είχαν...)
εσύ εμένα αμφισβητείς;
Αγαπητέ μου φίλε, ξέρεις ότι υπάρχει το ετήσιο μηνολόγιο με μάρτυρες, θανάτους κι ονόματα, ο Μακεδόν εκφράζει μονο ευσεβείς πόθους...
Απλά εντυπωσιάζομαι από το πόσο μπορεί να δουλέψει κανείς για το κακό, όταν βάζουμε το σταγονόμετρο για το καλό...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/04/2008, 05:14:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
To θέμα της βίαιης επιβολής του χριστιανισμού, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, δεν είναι κάτι που μπορεί να εξαντληθεί μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο ενός χώρου συζήτησης όπως ο παρών. Τόσο η ογκώδης βιβλιογραφία, η χρονική έκταση των χριστιανικών εγκλημάτων επί των λαών και του Ανθρώπου αλλά και η πληθώρα των εγκλημάτων αυτών, δεν επιτρέπουν την ενδελεχή μελέτη και παρουσίασή τους μέσα στο πολύ περιορισμένο αυτό περιβάλλον.

Ο χριστιανισμός στην επικράτησή του βασίστηκε πάνω στο κυρίαρχο αξίωμα: "Όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου", άρα (όχι μόνο εν δυνάμει) εχθρός που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με το μόνο μέσο που φαίνεται να γνώριζαν οι χριστιανοί σαν μέσο επιβολής των "ιδεών" τους: Το ξίφος και τη φωτιά.

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, τυφλώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν ζωντανοί για να τραφεί με το αίμα τους ο Ναζωραίος και η αχόρταγη σε αίμα θρησκεία του.

Εκατομμύρια βιβλία, προϊόντα της ανθρώπινης διανόησης, παραδόθηκαν στην πυρά, από τα βιβλία του Πορφύριου μέχρι του Ανδρουλάκη και από του Πλήθωνα μέχρι του Γαλιλαίου και του Καζαντζάκη, γιατί ο κόσμος έπρεπε να κρατηθεί στο σκοτάδι. Και μόνον όταν το σκοτάδι επικρατεί στη σκέψη του ανθρώπου, οι θρησκείες αυτού του είδους μπορούν να επιβιώσουν.

Μετά από τη ματιά που ρίξαμε στον τρόπο που επιβλήθηκε ο χριστιανισμός στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, θα προσπαθήσω (και μέσα στο χρονικό πλαίσιο που μου επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου και η εξεταστική που έρχεται) να παρουσιάσω τους τρόπους επιβολής του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Μια περίοδος διωγμών που κράτησε πολύ περισσότερο από τους 6,5 αιώνες των διωγμών των νεορωμαίων του Βυζαντίου (χωρίς να πάρουμε υπόψη μας πως οι διωγμοί εναντίον των μη χριστιανών συνεχίζονται στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, εν πολλοίς ακολουθώντας το πνεύμα αλλά και τη νομοθεσία των νεορωμαίων - ίσως αποτελέσει θέμα προς συζήτηση αργότερα).

Μερικές από τις μεθόδους της επιβολής του χριστιανισμού στην Ευρώπη, όπως οι τρεις ιερές εξετάσεις, οι μαζικές εκτελέσεις, οι διώξεις του Malleus Maleficarum, τα απανωτά έδικτα της Εκκλησίας που καταδίκαζαν σε θάνατο οποιονδήποτε δε συμφωνούσε με τη θρησκεία του Ναζωραίου αποτέλεσαν συνεχές έγκλημα και ύβρη κατά του Ανθρώπου και της σκέψης του. Μερικά απ'αυτά θα κατατεθούν στη συνέχεια...


macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 11:51:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ μου Μακεδόν, η ιστορία έχει γραφτεί, οπότε
μην κουράζεσαι τζάμπα... Μου θυμίζεις κάτι από Ιουλιανό,
αυτόν που ονομάστηκε παραβάτης και που στο τέλος είπε
το κλασσικό "νενίκηκας με Ναζωραίε..."

Σώσε τον εαυτό σου από τζάμπα κόπος, ειδικά τώρα που η εποχή
μας βρίθει από ιστορικά στοιχεία και πρόσβαση στις πηγές, αφού
όλοι ενημερώνονται και κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ως γραφικός...
Κρίμα για σένα να θεωρηθείς ως κάποιος που ζούσε σε ενα χθες που
ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσει, καθώς έκανε τον κύκλο του
επί γης και μπήκε στο χρονοντούλαπο...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 12:01:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τι εξετάσεις δίνεις?
Πότε παραδόθηκαν στην πυρά τα βιβλία του Καζαντζάκη και του Ανδρουλάκη? γιατί ακόμη κυκλοφορούν! στην ίδια πυρά είχαν παραδοθεί και τα άλλα που γράφεις?
Πάντως χαίρομαι, γιατί τα θύματα από εκατομμύρια κατέβηκαν στις χιλιάδες αντικατοπτρίζοντας έτσι την αλήθεια στο ακέραιο. Είναι και αυτό πρόοδος!
Ξέχασες στον επίλογό σου και τους ναούς και τα αγάλματα.
Να τα θυμηθείς όταν θα γράφεις για τους καθολικούς! όταν θα γράφεις για τις σταυροφορίες γράψε για παράδειγμα και για το άγαλμα της Ήρας που ξέφυγε της καταστροφής ανά τους αιώνες (από κάποιο παραθυράκι φαίνεται) και το μετέφεραν στη Ρώμη οι σταυροφόροι που κατέλαβαν την Πόλη.


Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

sonofzeus
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Australia
84 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 12:32:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους sonofzeus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου φίλε europaios2
Χριστός ανέστη
quote:
europaios2
Να τα θυμηθείς όταν θα γράφεις για τους καθολικούς! όταν θα γράφεις για τις σταυροφορίες γράψε για παράδειγμα και για το άγαλμα της Ήρας που ξέφυγε της καταστροφής ανά τους αιώνες (από κάποιο παραθυράκι φαίνεται) και το μετέφεραν στη Ρώμη οι σταυροφόροι που κατέλαβαν την Πόλη.

Εκανε τέτοιο θαύμα η θεά Ηρα; Ρε μπράβο της και το μαθαίνουμε κι από σένα!

Φιλικά Γιάννης
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/04/2008, 13:59:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
- Αληθώς ο Κύριος.
Η Πόλη ήταν διακοσμημένη με πολλά αρχαία αγάλματα. Ενδεικτικό βέβαια του μίσους των Βυζαντινών προς τους αρχαίους Έλληνες.
Πολλά και όχι μόνο της Ήρας αγάλματα τα μετέφεραν στη Ρώμη και κυρίως για να τα διαλύσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη για άλλα πράγματα.


Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/05/2008, 00:17:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Η Πόλη ήταν διακοσμημένη με πολλά αρχαία αγάλματα. Ενδεικτικό βέβαια του μίσους των Βυζαντινών προς τους αρχαίους Έλληνες.
Πολλά και όχι μόνο της Ήρας αγάλματα τα μετέφεραν στη Ρώμη και κυρίως για να τα διαλύσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη για άλλα πράγματα.

Το 330 μ.Χ ο Κων/νος εκλεψε και λεηλατησε ολους τους θησαυρους και τα αγαλματα απο τα ιερα του Ελλαδικου χωρου και διακοσμησε την Κων/πολη . Ναι ειναι ενδεικτικο το μισος των Βυζαντινων για τους Ελληνες .

Το 396 ή 397 ερχεται το "ες εδαφος φερειν" του Αρκαδιου με χαρακτηριστικο ην κονιορτοποιηση των μαρμαρων και την χρηση τους για την οικοδομηση ναων και αλλων κτηριων ωστε να χαθουν ολα τα ιχν της αρχαιας θρησκειας !

Τα ξερεις βρε μπαγασα europaios2 , αλλα κατι σου διαφευγει ...


ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/05/2008, 10:44:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλά ρε φίλε ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ, αφού όλα κονιορτοποιήθηκαν πως γίνεται
κι όλο ναούς βρίσκουμε, αρχαία θέατρα και μνημεία του αρχαίου
ελληνικού πολιτισμού;
Κόψτε κάτι ρε παιδιά... τουλάχιστον τους φανατισμούς και τις υπερβολές που σας εκθέτουν...
Γεμάτη η Ελλάδα κύριοι ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ και Μακεδόν από αρχαία, που
μάλλον δεν έπαθε τίποτα και συντηρήθηκε από το Βυζάντιο κι
όλους του άλλους χριστιανούς που ακολούθησαν... Η Ελλάδα
είναι μια, όσο κι αν σας αρέσει ο διχασμός...
Τι βίτσιο κι αυτό...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 40 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2177734
Maintained by Digital Alchemy