ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ..
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 56
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 01:00:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris
quote:
trexagireve
Όσο για το σχέδιο του Θεού, σου έχω και κάτι
άλλο...την Ακρόπολη...
Υπάρχει εδώ και αιώνες,δεν είναι καινούργια..

Φίλε trexagireve με εκπλήσσεις , εσύ ο ένθερμος χριστιανός φέρνεις σαν παράδειγμα για το σχέδιο του Θεού την Ακρόπολη , έναν ειδωλολατρικό ναό γεμάτο δαίμονες ;

*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

D.P.J. 10
Μέλος 3ης Βαθμίδας


481 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 08:14:42  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους D.P.J. 10
quote:


υπό μορφήν ερώτησης και έχω εισπράξει, σαν απάντηση, μερικές ακόμη απ' τις... άγνωστες βουλές του θεού.


ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ


All time classic.......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 10:26:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Φίλε μου Sesostris, πως γίνεται να μην ξέρεις ότι η
Ακρόπολη διετέλεσε και χριστιανικός ναός και εν πασει
περιπτώσει ότι αναφερόμουνα στην πολιτιστική αξία
της, συγχέοντας τις έννοιες;Ξέρεις καλά τι γράφω και
γι αυτό και το γύρισες στο αστείο...
Φίλε μου Κωστάκη, η δουλειά μου είναιστ κομπιούτερ και
αυτο απο το πρωί ως το βράδυ... Δηλαδή, μακέτες, κείμενα και
τέτοια... Όποτε κουράζομαι, γράφω στο esoterica, ανανεώνομαι
και πάλι δουλειά.. Κατάλαβες;
Τώρα υβριστικό,( βλέπεις την χρησιμοποιώ κι εγώ τη λέξη,
καθ' ότι Έλλην..)είναι να θεωρείς ότι ο Θεός "καθαρίζει",
όπως λες... Μας προσέχει, αλλά επειδή θέλουμε να το παίζουμε
ώριμοι, μας ενοχλεί το ότι είμαστε σε παιδική, μέχρι να
ωριμάσουμε ως είδος...
Αν δεν σε βολεύει αυτό η άλλη λύση είναι χειρότερη: Είμαστε σε
..φρενοκομείο για να γίνουμε καλά και φυσικά με μειωμένα
δικαιωματα στ να κάνουμε ζημιά ο ένας στον άλλο... Πράγμα
που εκμεταλευόμαστε στο έπακρο... Φίλε μου, αυτός ο Θεός
που μας παρακολουθεί, περιμενει να δει αν επιστρέφουμε, ή αν
μεγαλώσαμε, για να γίνουμε κοινωνοί της θείας ουσίας..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 14:06:07  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
... να θέσω μια άλλη ερώτηση, είναι δυνατόν να πεθάνει ποτέ η πίστη στον άνθρωπο ;

Νομίζω, αυτό το άρθρο λέει αρκετά για το αν είναι δυνατόν να πεθάνει ποτέ η πίστη στον άνθρωπο > http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/04/2007_222443

"Σύμφωνα με την World Christian Encyclopedia, το 2000 οι πιστοί των δύο επικρατέστερων κλάδων του χριστιανισμού, καθολικισμού και προτεσταντισμού, και των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών, ισλάμ και ινδουισμού, αντιπροσώπευαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σε σύγκριση με έναν αιώνα νωρίτερα: στις αρχές του 20ού αιώνα, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκε σε μία από τις θρησκείες αυτές ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ποσοστό αυτό έφθανε στο 64% και ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 70% το 2025. Η ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος αφορά, όμως, και την ένταση της πίστης. Αυτό καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η World Values Survey σε περισσότερες από 80 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλύτερο του 85%.

[...]

Η ανάκαμψη της θρησκείας ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στη διεύρυνση των ελευθεριών. Στο χρονικό διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε το λεγόμενο «τρίτο κύμα» εκδημοκρατισμού και τα μικρότερης σημασίας κύματα που ακολούθησαν σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουν οι λαοί των χωρών αυτών πολιτικές ελευθερίες αδιανόητες στη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και 1960 και να αρχίσουν να αμφισβητούν τον κοσμικό χαρακτήρα που είχε επιβάλει η πρώτη γενιά εκσυγχρονιστών. Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, για παράδειγμα, η αποχή από τη θρησκεία επεβλήθη διά της βίας."

Αγαπητέ Schwabe, κάποιο σχόλιο επ' αυτού ; Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 14:27:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Και η απορία μου είναι η εξής : Πως είναι δυνατόν όταν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% του παγκόσμιου πληθυσμού τάσσεται υπέρ της θρησκείας και εντείνει την πίστη του, πως είναι δυνατόν αγαπητέ μου Schwabe, εσύ να ισχυρίζεσαι πως η πίστη ακυρώνει την σκέψη ; Δηλ. ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των ανθρώπων του πλανήτη, είναι ανόητοι, μήπως αυτό εννοείς ; Προσωπικά, δεν το νομίζω. Όμως πέραν αυτού, η διαμάχη μεταξύ πίστης και σκέψης που θέλεις να μας παρουσιάσεις, είναι κατά την γνώμη μου, τεχνητή και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Τα στοιχεία λοιπόν αγαπητέ φίλε όπως διαβάζεις, σε διαψεύδουν παντελώς. Αν για σένα ο θεός έχει πεθάνει, για το 85% της ανθρωπότητας δεν έχει. Θα μου πεις, και τι με νοιάζει εμένα το 85% ; Ναι, ok, αλλά μην προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο λέγοντας :

quote:
O Θεός, έτσι όπως θέλουνε τα γνωστά Αβρααμικά δόγματα να είναι, για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει.

Λυπάμαι φίλε μου, αλλά είσαι αδιάβαστος και απληροφόρητος. Τα ποσοστά, οι μελέτες και τα στοιχεία, άλλα λένε ... για την παγκόσμια κουλτούρα.

"The World Values Survey is an ongoing academic project by social scientists to assess the state of sociocultural, moral, religious and political values of different cultures around the world." πηγή : Βικιπαίδεια.

Mια ματιά επίσης στο http://www.worldvaluessurvey.org/ θα σου δείξει πως ενώ κάποιοι άνθρωποι πραγματικά ερευνούν, μελετούν και καταγράφουν την ... παγκόσμια κουλτούρα, κάποιοι άλλοι απλώς ... λένε ό,τι θέλουν ... πράγμα όχι και τόσο παράξενο για τον τόπο μας.

Edited by - zip on 05/09/2008 14:42:51Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 14:50:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
"Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε εκτεταμένο άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy που έπειτα από διεξοδική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ευημερία, η γνώση και η δημοκρατία δεν έχουν οδηγήσει, όπως θα περίμενε κανείς, σε υποχώρηση του θρησκευτικού αισθήματος. Αντιθέτως, στη διάρκεια των 30 - 40 τελευταίων ετών που εντατικοποιήθηκε η διαδικασία του οικονομικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού, σημειώθηκε ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος σε όλον τον κόσμο.", από το ίδιο άρθρο.

quote:
Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη.

Τώρα, ποιος έχει δίκιο ; Η έρευνα ή εσύ ; Οι αναγνώστες ας κρίνουν καλύτερα ... τα συμπεράσματα δικά τους ... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 14:55:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Όποιος ενδιαφέρεται παραπάνω, ένας οδηγός χρήσης της σελίδας > http://www.ithacalibrary.com/subjects/docs/worldvalues.pdf Σας διαβεβαιώ, θα βρείτε στοιχεία και στατιστικές που θα σας καραφλιάσουν ...

Επίσης, υπάρχουν και τα >

http://www.bible.ca/global-religion-statistics-world-christian-encyclopedia.htm

http://www.adherents.com/adh_predom.html

για περισσότερες πληροφορίες και για να μην πεις αγαπητέ μου Schwabe πως στάθηκα μόνο στην World Values Survey. Επίσης, θα ήθελα να μου παραθέσεις, ΕΝΑ, μονάχα ένα άρθρο, ή ΜΙΑ, μονάχα μία έρευνα ή στατιστική μελέτη που να επαληθεύει το "Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη." αν έχεις την καλοσύνη ... Προσωπικές απόψεις, θα βρεις πολλές. Έρευνες όμως οργανωμένες, μελέτες όμως διεξοδικές, λυπάμαι φίλε μου ... αλλά δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί πολύ απλά, αυτό για το οποίο αναφέρεσαι εδώ και τόσα χρόνια, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για την ανθρωπότητα. Πρόσεξε : Δεν μιλάω για την Ελλάδα. Μιλάω για ολόκληρο τον πλανήτη, για την παγκόσμια κουλτούρα, όπως λες στην αρχή του θέματός σου. Μπορεί να ισχύει για σένα, σεβαστό, ok, αυτή είναι η γνώμη σου, η άποψή σου, ok, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Είναι άλλο να λες "προσωπικά για μένα, ο θεός έχει πεθάνει" κι άλλο να λες "Ο Θεός [...] για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει". Είναι φίλε μου, τελείως διαφορετικό.

Όπως επίσης βλέπεις, εγώ προσωπικά δεν αναφέρομαι στον Χριστιανισμό, αλλά οι σελίδες αφορούν Θρησκείες, γενικά, σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν στέκομαι δηλ. στο πόσοι είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι αλλά στέκομαι στο ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου θρησκευτικού αισθήματος και της πίστης. Μην αναλωθείς σε παρακαλώ σε συγκεκριμένες θρησκείες ή σε επί μέρους πιστούς. Θα ήθελα να μου δείξεις, μία μονάχα μελέτη που να διαψεύδει όλα αυτά που σου παρέθεσα και να αφορά θρησκείες, έτσι ώστε να βγαίνει το συμπέρασμα πως ο θεός για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό ... ok, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση.

Αν για σένα φίλε μου, ο Θεός έχει πεθάνει, αυτό, όπως βλέπεις, δεν σημαίνει πως έχει πεθάνει και για όλον τον κόσμο. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθείς, αυτή η άποψή σου - κατηγορηματικά και δικαιωματικά προσωπική σου - δεν είναι γενικότερη και δεν αφορά την ανθρωπότητα. Για την ανθρωπότητα, ισχύουν άλλα.

Edited by - zip on 05/09/2008 15:44:30Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 15:03:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Μπορείς ασφαλώς αγαπητέ μου φίλε Schwabe, να συνεχίσεις ακάθεκτος την παραπληροφόρησή σου και να μην λάβεις υπ' όψην σου, ούτε έρευνες, ούτε μελέτες, ούτε στατιστικές, ούτε τίποτε. Εγώ μιλάω με στοιχεία και προσωπικά σου εύχομαι το καλύτερο.

Edited by - zip on 05/09/2008 15:47:42Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Stelaras
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
156 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 16:15:37  Εμφάνιση Προφίλ
''Εκπολιτισμός''

Αμερικανάκια......

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fateΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 16:24:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Και τώρα που ... δεν τίθεται πια θέμα για το αν ο Θεός έχει πεθάνει για την παγκόσμια κουλτούρα, πάμε να δούμε τι ακριβώς λες :

quote:
Επίσης, εγώ δεν ακυρώνω κανέναν. Αυτό το κάνει η ίδια η ιστορία, η έρευνα, η κριτική ανάλυση των δεδομένων. Μπορεί κανείς να ακυρώσει το γεγονός ότι ο ήλιος καίει?

Όχι, σου λέω, δεν μπορεί να ακυρώσει κανείς το γεγονός ότι ο ήλιος καίει, συνεπώς η έρευνα, η κριτική ανάλυση των δεδομένων (εύχομαι να ισχύει αυτό και για την World Values Survey παραπάνω) ακυρώνει τον Ιησού. ok, κανένα πρόβλημα ως εδώ. Σου απαντάω όμως, πως μπορεί ο ήλιος να καίει, αλλά είναι και ζωοποιός, για να σου δείξω πως κακώς κάνεις χρήση αυτού του παραδείγματος. Μπορεί δηλ. να μην μπορεί κανένας να ακυρώσει το γεγονός πως ο ήλιος καίει, αλλά πάλι κανένας δεν μπορεί να ακυρώσει το γεγονός πως είναι και ζωοποιός. Αυτό και μόνο, - έχω την εντύπωση πως μιλάω με έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο - θα έπρεπε να σε κάνει να καταλάβεις πως τζάμπα χρησιμοποιείς αυτό το παράδειγμα. Εν πάσει περιπτώσει, λες :

quote:
Αλλά τον ήλιο, τον ζωοποιό ήλιο, δεν μπορεί να τον αμφησβητήσει κανείς με την ιδεολογία/πίστη του και μόνο. Θα τον νιώσει, θα τον «πιστέψει» ο καθένας.

Συμβαίνει το ίδιο και αλλού?


Ναι. Τον ήλιο τον καυτό, την κάψα του δηλ. πάλι κανένας δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει με την ιδεολογία/πίστη του και μόνο. Πάλι θα τον νιώσει. Θα νιώσει δηλ. την κάψα του - αυτόν τον Αύγουστο "καήκαμε", πολύ κάψα ρε παιδί μου - την ζέστη του. Το παράδειγμά σου αγαπητέ μου, δεν ισχύει. Όπως νιώθει κάποιος τον ζωοποιό ήλιο, έτσι νιώθει και τον καυτερό ήλιο. Και μάλιστα, Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ ο ζωοποιός, ο ίδιος είναι και καυτός. Από την μια μεριά λοιπόν ο ίδιος ο ήλιος είναι ζωοποιός - κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει αυτό, πρέπει να το νιώσει - κι από την άλλη - ο ίδιος ο ήλιος είναι και καυτός. Ποιος μπορεί να το ακυρώσει αυτό ; Πάλι θα το νιώσει, πάλι θα καεί δηλ.

Κάποτε, σε ένα θέμα σου, έδωσες ένα πολύ ενδιαφέρον link για την ταινία - ντοκιμαντέρ Zeitgeist, η οποία παρέθετε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την απαρχή της έννοιας της θεότητας και τις ομοιότητες των σημερινών θρησκειών. Γνωρίζεις λοιπόν πολύ καλά, πως ο ΗΛΙΟΣ - που τον χρησιμοποιείς στο παράδειγμά σου - ήταν από τα πρώτα πράγματα που θεοποιήθηκε. Τον Θεό - ήλιο λοιπόν, σαφώς κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει ούτε τα ζωογόνα και ζωόπνοα χαρακτηριστικά του, όμως ούτε και τα βλαβερά χαρακτηριστικά του. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για τον Ναζοραίο (αν υπήρξε, έτσι ;). Κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει την κάψα του, το επιβλαβές αυτό ιδίωμά του, όμως κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει και την ζωογονία του.

Γι' αυτό αγαπητέ μου σου λέω, πως το παράδειγμά σου είναι ατυχές ...

quote:
Γράφουμε ελπίζοντας να αναθεωρήσουμε, να εντοπίσουμε λάθη ή και να βελτιώσουμε μέσα απο την «εξάσκηση» του χόμπυ μας.

Ελπίζω φίλε μου Schwabe να το εννοείς αυτό που λες.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 18:57:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
Μπορεί φίλε μου για τους σκεπτόμενους και τα ανήσυχα πνεύματα που ερευνούν να έχει πεθάνει προ πολλού ο Θεός των Αβρααμικών δογμάτων , όμως θα εξακολουθήση να συντηρείται από τους εξουσιαστές και να υπάρχη όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους και περιμένουν της εξ΄ ύψους συνδρομή , ή ώσπου οι εξουσιαστές δουν ότι ξεπεράστηκε και δεν πείθει πια και τον αντικαταστήσουν με κάτι άλλο που να τους βολεύη .

Παρά τούτο, το 85% και παραπάνω παγκοσμίως που το θρησκευτικό τους αίσθημα παραμένει ζοφερό, είναι εξουσιαστές. Έξοχα! Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 19:22:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Να ξεκαθαρίσω κάτι : Δεν είμαι θρησκόληπτος. Απλώς, δεν νομίζω πως είναι σωστό να λέγονται υπερβολές και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, αγαπητέ Stelaras. Ούτε νομίζω πως είναι κακό να ακυρώνεται κάτι. Σε διαβεβαιώ φίλε μου, το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει στην ζωή μου είναι πως όσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να ακυρώσω κάτι, άλλο τόσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να το επικυρώσω. Όταν όμως λέγονται υπερβολές και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση, αυτό νομίζω πως πρέπει να το σημειώνουμε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 19:39:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Αγαπητέ zip δεν αμφισβητώ την έρευνα που μας φέρνεις, δες πάντως και τι γίνεται στα καθ'ημάς.

quote:
Πράγματι, παρά την υψηλή σχετικά (ορθόδοξη) θρησκευτικότητα των Ελλήνων (80% του πληθυσμού περίπου), ή και τον αυξημένο «πολιτικό» της ρόλο, η «κοινωνική επιρροή» της ελληνικής Εκκλησίας φαίνεται να έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έτη, ενώ η αποστασιοποίηση πολιτών απέναντί της φαίνεται να έχει ανέλθει.

Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα στην εκκλησία (βλ. πίνακα), παρέμεινε χαμηλή για όλα τα εισοδηματικά στρώματα (χαμηλά, μεσαία, υψηλά). Αυτοί που θρησκεύονται επισκέπτονται την εκκλησία κατά μέσο όρο 20% μία φορά τον μήνα και 40% μόνον τις γιορτές, ενώ σχεδόν 15% σπάνια ή ποτέ.

Η μέχρι σήμερα προβληματική κατάσταση έχει οδηγήσει τους πιστούς στην προσευχή... σε ιδιωτικό χώρο (48%). Αυτό πιστοποιεί τη μειωμένη κοινωνική επιρροή της Εκκλησίας, σύμφωνα με τα παραπάνω, όμως αναδεικνύει κι ένα πρόβλημα κινήτρων!

Ενδεικτική της σημερινής προβληματικής κατάστασης, και του «κοινωνικού ελλείμματος» στις δραστηριότητες της ελλαδικής Εκκλησίας, είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητα αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του World Values Survey, δεν δίνει απαντήσεις σε ηθικά (57%), οικογενειακά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα (70%). Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου οι εκκλησίες ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πιστών και χρηματικών συνεισφορών, ο ιερέας της κοινότητας ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στις υπηρεσίες της κοινότητας για τους ανωτέρω σκοπούς!

Η ελληνική περίπτωση της «επικρατούσας θρησκείας», με μονοπωλιακή θέση στην αγορά και ταυτόχρονα χαμηλής επισκεψιμότητας προσιδιάζει όχι τόσο με τις παραδοσιακά υψηλής θρησκευτικότητας χώρες (Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.ά.), αλλά, εκ πρώτης όψεως παραδόξως, με τις σκανδιναβικές χώρες όπου κι εκεί η «επικρατούσα» θρησκεία κατέχει μονοπωλιακή θέση (75% Λουθηρανοί), ενώ τα ποσοστά συχνής επισκεψιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά, 5%!


http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=67992664,82167256

Αλλά πραγματικά θα ήθελα να δούμε και πιό διεξοδικά -αν γίνεται- τα παγκόσμια αποτελέσματα.
πχ. εκτός από την θρησκευτική ελευθερία που δόθηκε πρόσφατα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πόσο επηρέασε η 11η Σεπτεμβρίου στην επιστροφή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στις εκκλησίες τους;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 20:21:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Ostria, δεν διαφωνώ. Έτσι όπως έχει καταντήσει η έννοια της Θρησκείας, ειδικά στην Ελλάδα, είναι πολύ φυσικό. Εγώ πολλές φορές το 'χω πει : ο Χριστιανισμός έχει χάσει πάρα πολύ όμορφα πράγματα εξ' αιτίας της παρερμηνείας του λόγου και η σημερινή θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοσοληψία κατά την οποία ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, εμπορεύονται την ψυχή τους για μια πρόσκαιρη ψυχολογική παρηγοριά που είναι σκέτη ψευδαίσθηση.

Κι όμως, δες την έρευνα της World Values Survey, δείχνει το αντίθετο. Πως το εξηγείς εσύ αυτό ;

quote:
πόσο επηρέασε η 11η Σεπτεμβρίου στην επιστροφή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στις εκκλησίες τους;

Είναι βέβαιο πως οι σημερινές μορφές των θρησκειών έχουν "οξεία πολιτική αντίληψη", όπως αναφέρεται στο άρθρο που χρησιμοποιώ. Εμπλέκονται με την πολιτική και σε ορισμένες περιπτώσεις, ασκούν και πολιτική. Συνεπώς, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός υπάρχει και λειτουργεί.

Edited by - zip on 05/09/2008 20:29:26Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/09/2008, 21:05:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
Όπως λέει και ένα φιλαράκι μου: "άθρησκος είμαι, άθεος δεν είμαι..."
Το ότι δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες δεν είναι δείγμα ότι δεν είναι χριστιανοί.
Το ότι αφήνουν τον ορθόδοξο χριστιανισμό, δεν είναι δείγμα ότι γίνονται άθεοι - πηγαίνουν σε άλλες θρησκείες (κάποιες χριστιανικές) ή σε άλλα δόγματα (ανθεί η WICCA)...
Άρα ποιός μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα;

Π.χ οι νέοι ξεδίνουν το Σάββατο το βράδυ - ποιός μπορεί να ξυπνήσει και να πάει στην εκκλησία στης 8:00 το πρωί όταν έχει κοιμηθεί στις 4:00;;;
Όμως αλήθεια, ποιά εκκλησία είναι άδεια την Κυριακή το πρωί;
Αν θέλετε υποδείξτε μου μία να σας υποδείξω πέντε που είναι γεμάτες...

Οι ενδείξεις λοιπόν δεν είναι καθόλου αρκετές για να φτάσουμε σε βιώσιμα συμπεράσματα...
Ειδικότερα δε εάν θεωρήσουμε και τον μουσουλμανισμό ως παρακλάδι της "Αβρααμικής θρησκείας"...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 00:20:26  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
OANNHSEA
Όμως αλήθεια, ποιά εκκλησία είναι άδεια την Κυριακή το πρωί;

Ετσι, για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις...

Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Πληθυσμός 31.000 (σύμφωνα με την απογραφή του 2001) ή περίπου 45.000 (σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου).

Εχει δύο εκκλησίες, τον Αη Γιώργη και τη Μητρόπολη Νεάπολης/Σταυρούπολης. Συνολική χωρητικότητα περίπου 700 άτομα και στις δύο.

Οι εκκλησίες είναι κάθε Κυριακή όντως γεμάτες (όχι ασφυκτικά αλλά πάντως γεμάτες).

Τι σημαίνει αυτό; Οτι 700 άτομα από τους 31.000 κατοίκους είναι την Κυριακή το πρωί στην Εκκλησία (ποσοστό κατοίκων που εκκλησιάζεται την Κυριακή: 2,26% (σύμφωνα με την απογραφή) ή 1,5% (σύμφωνα με το Δήμο).

Την ίδια ώρα, οι 3 καφετέριες της Νεάπολης πέριξ της μίας εκκλησίας μόνο είναι επίσης γεμάτες με μεγαλύτερο πλήθος κόσμου (χωρίς να λογαριάσουμε όλες τις υπόλοιπες καφετέριες που είναι μερικές δεκάδες και όλες τις ώρες/μέρες που λειτουργούν).

Αλλά, ναι, οι εκκλησίες της Νεάπολης είναι γεμάτες την Κυριακή.

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

samuel1974
Πλήρες Μέλος

Argentina
1323 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 01:24:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους samuel1974
@ macedon

Δε θέλω να ανακατευτώ στην πολύ ωραία σας κουβέντα στο πόσοι πάνε στην Εκκλησία και στο πόσοι πιστεύουνε και στο πόσοι θα σωθούνε, αλλά αν δεν μπορώ να μην απαντήσω στο μέτρημα σου.

Για να κάνουμε έναν πρόχειρο λογαριασμό.

700 άτομα στις δύο εκκλησίες, σημαίνει 350 στη καθεμιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πυκνότητα είναι τρια άτομα ανα τετραγωνικο και λίγο είπα, γιατί αυτό θα σήμαινε να είσαι μισό μέτρο απόσταση απο τον επόμενο... τότε φτάνουμε στα 115 τετραγωνικά μέτρα ανα εκκλησία... δηλαδή όσο ένα τριάρι. Γυναικωνίτη δε βάζω.

HASTA LA VICTORIA SIEMPREΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 01:38:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris
quote:
trexagireve
Φίλε μου Sesostris, πως γίνεται να μην ξέρεις ότι η
Ακρόπολη διετέλεσε και χριστιανικός ναός και εν πασει
περιπτώσει ότι αναφερόμουνα στην πολιτιστική αξία
της, συγχέοντας τις έννοιες;Ξέρεις καλά τι γράφω και
γι αυτό και το γύρισες στο αστείο...

Ασφαλώς και το γνωρίζω φίλε trexagireve , άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που τη γλίτωσε από την κατεδάφιση . Απλώς το έγραψα για να σε πειράξω .

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 01:44:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris
quote:
zip
"Σύμφωνα με την World Christian Encyclopedia, το 2000 οι πιστοί των δύο επικρατέστερων κλάδων του χριστιανισμού, καθολικισμού και προτεσταντισμού, και των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών, ισλάμ και ινδουισμού, αντιπροσώπευαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σε σύγκριση με έναν αιώνα νωρίτερα: στις αρχές του 20ού αιώνα, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκε σε μία από τις θρησκείες αυτές ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ποσοστό αυτό έφθανε στο 64% και ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 70% το 2025. Η ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος αφορά, όμως, και την ένταση της πίστης. Αυτό καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η World Values Survey σε περισσότερες από 80 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλύτερο του 85%.

Δεν με εκπλήσσει καθόλου το πόρισμα της World Christian Encyclopedia φίλε zip , δεδομένου του ότι ενώ στην Ευρώπη και γενικά στις αναπτυγμένες χώρες με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρατηρείται μείωση των γεννήσεων , αντίθετα στις υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής , της Ασίας , και της Λατινικής Αμερικής όπου κυριαρχεί η εξαθλίωση και ο αναλφαβητισμός , υπάρχει μεγάλο ποσοστό γεννήσεων , και παρά τη μεγάλη θνησιμότητα ο πληθυσμός των χωρών αυτών αυξάνεται με γεωμετρική θα τολμούσα να πω πρόοδο .

Είναι παρατηρημένο ότι οι άθλιες συνθήκες ζωής αυτές όπου κυριαρχεί και λόγω του αναλφαβητισμού η δεισιδαιμονία , είναι το καλύτερο θερμοκήπιο για να αναπτυχθή το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και ο θρησκευτικός φανατισμός , γιατί αφού οι εξαθλιωμένες μάζες έχουν χάσει κάθε ελπίδα από τη Γη , στρέφουν τις ελπίδες τους στον Ουρανό .
Καλό θα ήταν λοιπόν η World Christian Encyclopedia να μας έλεγε και για τις διακυμάνσεις των ποσοστών αυτών στις αναπτυγμένες χώρες .

*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
7458 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 10:04:04  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
samuel1974
γιατί αυτό θα σήμαινε να είσαι μισό μέτρο απόσταση απο τον επόμενο

Οταν κάθεσαι έχεις περίπου τόση απόσταση από το διπλανό σου και λίγο μεγαλύτερη από τον μπροστινό σου και τον πισινό σου.

Αμα στεναχωριεσαι μπορείς να βάλεις 500 άτομα στην κάθε εκκλησία οπότε το ποσοστό μπορεί να ανέβει στο 3,22%. Δεν σε ικανοποιεί; Να βάλουμε τότε σε κάθε εκκλησία 1000 άτομα (σε κάθε θεση δηλαδή να κάθονται τρεις, ο ένας στα γόνατα του άλλου ); 6,45%.

Αλλού ήταν το νόημα αλλά δεν το κατανόησες...

macedonΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 11:14:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve
Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ, είναι από πότε
έγινε η επικράτηση κάποιας θρησκείας, θέμα...
Εδώ συζητάμε για την άμοιρη "ελπίδα" κάποιων
να έχει -ώ μη γένοιτο-πεθάνει ο Θεός...
Αυτός που δεν υπόκεται στη φθορά, να έχει πεθάνει. Στην
ουσία την ύπαρξη του αμφισβητούν. Αυτό το σκοπό
έχουν οι επιθέσεις αυτές, ευσεβεί πόθω κάποιων....
Δύναται όμως ο άνθρωπος να αντιληφεί το Θεό, αν Αυτός
δεν το θέλει; Όχι βέβαια, άρα ο Θεός προσεγγίζει τον
άνθρωπο, ανάλογα με τη βοήθεια ή την προειδοποίηση που
θέλει να του δώσει...Και γι αυτό, οι έννοιες θάνατος που αφορούν
υπάρξεις φθαρτές και γήινες, δεν μπορούν κάποιοι, να τους περνάνε στον Θεό, τις δικές τους ,δλδ, αδυναμίες...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 13:06:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Παρατηρώ πως η συζήτηση επικεντρώνεται στα καθ' ημάς που λέει και η Ostria, δηλ. το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Εύλογο είναι αυτό, καθώς για την χώρα μας είναι πιο εύκολο να βρούμε κάποια περισσότερα στοιχεία. Όμως ας ξαναδούμε το άρθρο της Καθημερινής :

"Ποτέ ώς τώρα δεν είχε ο παγκόσμιος πληθυσμός τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, τόσο καλό βιοτικό επίπεδο και τόσες πολιτικές ελευθερίες. Ούτε και είχε ποτέ ώς τώρα επικρατήσει η δημοκρατία σε τόσες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προσφάτως ο αμερικανικός οργανισμός Freedom House, ο αριθμός των «ελεύθερων» ή «μερικώς ελεύθερων» χωρών εκτινάχθηκε από 93 σε 147 μέσα στην τριακονταετία 1975 - 2005. Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, η UNESCO εκτιμά πως στην τριακονταετία 1970 - 2000 διπλασιάσθηκε το ποσοστό των ενηλίκων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στην υποσαχάρια Αφρική, στον αραβικό κόσμο και στη νοτιοανατολική Ασία. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το ποσοστό των κατοίκων αναπτυσσόμενων χωρών που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα υποχώρησε από 28% το 1990, σε 22% το 2002."

Σύμφωνα με το παραπάνω, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων - παγκοσμίως - ανεβαίνει. Μιλάμε βάση στατιστικών και αναφερόμαστε στον μέσο όρο του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χαίρονται τα δικαιώματα της ελευθερίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στην πληροφορία, αποκτούν το αναφαίρετο δικαίωμα να μορφωθούν και όλο και περισσότερες χώρες απολαμβάνουν τις αρετές της δημοκρατίας.Τι γίνεται όμως με την ψυχολογία τους ; Μπορεί το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο να αυξάνεται παγκοσμίως όμως η ψυχολογία των ανθρώπων είναι ένα μάτσο χάλια. Καταναλώνουμε, πράγμα που σημαίνει αύξηση βιοτικού επιπέδου, ναι, δηλ. ο καταναλωτισμός σημαίνει πως το βιοτικό μας επίπεδο είναι ok, αλλά τι γίνεται με την ψυχολογία μας ; Καταναλώνουμε ακριβώς για να γεμίσουμε τις τρύπες από την σμπαραλιασμένη ψυχολογία μας. Το άρθρο της Καθημερινής ναι μεν αποδεικνύει με αριθμούς και ποσοστά την αύξηση του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας, αλλά κουβέντα δεν λέει για την ψυχολογία της ανθρωπότητας και τα κενά της. Αυτά ακριβώς τα κενά έρχονται να καλύψουν οι Θρησκείες.

Η Θρησκεία είναι μια ομάδα που "παίζει" κατ' εξοχήν στο ψυχολογικό τερέν της ανθρωπότητας. Εκεί βρίσκει χώρο και εκεί δραστηριοποιείται.

quote:
Στην διάρκεια των αιώνων, και μέσα απο την ελεύθερη προσέγγιση της γνώσης, της φιλοσοφίας, της αμφισβήτησης, ο Θεός αυτός αποδείχθηκε ένα νεφελώδες αλλά και επικίνδυνο βήμα για την κοινωνία των πολιτών.

Αν ο Schwabe λέγοντας "Θεό" στο παραπάνω εννοεί τον Θεό των Χριστιανών, αυτό είναι άλλο θέμα. Αν εννοεί όμως γενικά την πίστη στο "Θείο" των ανθρώπων της ανθρωπότητας ή έναν μοναδικό και παγκόσμιο Θεό, τότε καθόλου αυτός ο θεός δεν αποδείχθηκε ένα νεφελώδες και επικίνδυνο βήμα. Ο αριθμός των πιστών αυξάνεται παγκοσμίως. Και αυξάνεται όχι γιατί αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, όχι γιατί η πρόσβαση στην γνώση, στην πληροφορία γίνεται πια πιο εύκολη αλλά γιατί μειώνεται η καλή ψυχική υγεία των ανθρώπων της ανθρωπότητας. Και αυτό αποδεικνύεται από πολλές άλλες έρευνες και μελέτες και στατιστικές. Μπορεί ο άνθρωπος να καταναλώνει, να μορφώνεται, να είναι ελεύθερος στα δημοκρατικά του καθεστώτα, αλλά μέσα του πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο άνθρωπος δεν τα βρίσκει πια με τον εαυτό του και η Θρησκεία ως γνωστόν, την έννοια του "εγώ", την έννοια του "εαυτού" την έχει ψωμοτύρι. Οι θρησκείες κάνουν διατριβές πάνω στο "εγώ" των ανθρώπων και οι παπάδες είναι οι επιστήμονες του εαυτού.

Συνεπώς - κατά την άποψή μου - γι' αυτό ο αριθμός των πιστών αυξάνεται. Βλέπεις έναν πολύ καθώς πρέπει κύριο, μορφωμένο, με όλα τα καλά, με περιουσία και θέση στην κοινωνία, με κύρος και λόγο κι όμως τον βλέπεις και πάει στον παπά να τον εξομολογήσει γιατί δεν τα έχει ο ίδιος πρώτα καλά με τον εαυτό του. Τον βλέπεις να έχει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ το βιοτικό του και το μορφωτικό του επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Μέσα του όμως είναι κατακερματισμένος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Θρησκεία με την σημερινή της έννοια.

πηγές :

http://www.gothess.gr/docs/mixnews.asp?ID=6157

http://www.mohaw.gr/gr/ygeia/yphresies/prasinivivlos

Edited by - zip on 06/09/2008 13:41:16Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

kostakis
Πλήρες Μέλος

Greece
944 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 13:15:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους kostakis
Καλημέρα σε όλους

Φίλε trexagireve

quote:
πως γίνεται να μην ξέρεις ότι η Ακρόπολη διετέλεσε και χριστιανικός ναός

Αυτό που ακριβώς κολλάει, δεν κατάλαβα. Έφερες την Ακρόπολη ως παράδειγμα στις αντιρρήσεις μου σχετικά με το "Θεικό Σχέδιο"... ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το συλλογισμό σου.

quote:
Τώρα υβριστικό,( βλέπεις την χρησιμοποιώ κι εγώ τη λέξη,
καθ' ότι Έλλην..)είναι να θεωρείς ότι ο Θεός "καθαρίζει",
όπως λες...

Πότε το έγραψα πάλι αυτό; τη συζήτηση για το Εύρηκα την άνοιξες εσύ και εγώ σου είπα ότι (δυστυχώς) αύριο έχω φασίνα, δε μίλησα για "καθαριστήριο ο Θεός". Μίλησα για το "babysitting ο Θεός" που είναι όμως δική σου τοποθέτηση!

quote:
αλλά επειδή θέλουμε να το παίζουμε ώριμοι,

Βρε βίτσιο να μας βγάλεις ΟΛΟΥΣ ηλίθιους... ας είναι, σου δίνω το δικαίωμα, μπορεί να με συμφέρει κιόλας!

quote:
Αν δεν σε βολεύει αυτό η άλλη λύση είναι χειρότερη: Είμαστε σε ..φρενοκομείο για να γίνουμε καλά και φυσικά με μειωμένα
δικαιωματα στ να κάνουμε ζημιά ο ένας στον άλλο...

Τώρα να σου πω ότι μου φαίνεσαι για φανατικός οπαδός των trash τηλεπαιχνιδών τύπου "Big Brother", φοβάμαι ότι θα σε αδικήσω. Δηλαδή για σένα, αυτό που ονομάζουμε "ελευθερία βούλησης και επιλογής" είναι απλά περιορισμένη έννοια; Αν ναι, τότε διαφωνούμε και το σταματάω εδώ, δεν υπάρχει λόγος συνέχισης.
Τώρα να με βολέψει... δεν ψάχνω κατι βολικό, ψάχνω κάτι λογικό, μπορείς να με βοηθήσεις;

quote:
Φίλε μου, αυτός ο Θεός που μας παρακολουθεί, περιμενει να δει αν επιστρέφουμε, ή αν μεγαλώσαμε, για να γίνουμε κοινωνοί της θείας ουσίας..

Για να επιστρέψεις, πρέπει να πας. Που ακριβώς είχαμε πάει κατά τη γνώμη σου;

Φίλε zip

quote:
Η ανάκαμψη της θρησκείας ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στη διεύρυνση των ελευθεριών. Στο χρονικό διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε το λεγόμενο «τρίτο κύμα» εκδημοκρατισμού και τα μικρότερης σημασίας κύματα που ακολούθησαν σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουν οι λαοί των χωρών αυτών πολιτικές ελευθερίες αδιανόητες στη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και 1960 και να αρχίσουν να αμφισβητούν τον κοσμικό χαρακτήρα που είχε επιβάλει η πρώτη γενιά εκσυγχρονιστών. Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, για παράδειγμα, η αποχή από τη θρησκεία επεβλήθη διά της βίας.

Θα κάνω εγώ ένα σχόλιο επ' αυτού. Και στη δικτατορία, που θεωρείται ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως και ο ακραίος κομμουνισμός, παρατηρείται "ανάκαμψη" της θρησκείας. Εσύ το λες αυτό "κύμα εκδημοκρατισμού"; θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο αναλυτικό αυτό το παράδειγμα; πως ορίζεται η ανάκαμψη της θρησκείας και με βάση ποιο στατιστικό ποιοτικό μέτρο ανάλυσης βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

quote:
Πως είναι δυνατόν όταν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% του παγκόσμιου πληθυσμού τάσσεται υπέρ της θρησκείας και εντείνει την πίστη του, πως είναι δυνατόν αγαπητέ μου Schwabe, εσύ να ισχυρίζεσαι πως η πίστη ακυρώνει την σκέψη ; Δηλ. ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των ανθρώπων του πλανήτη, είναι ανόητοι, μήπως αυτό εννοείς ; Προσωπικά, δεν το νομίζω. Όμως πέραν αυτού, η διαμάχη μεταξύ πίστης και σκέψης που θέλεις να μας παρουσιάσεις, είναι κατά την γνώμη μου, τεχνητή και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Ενδιαφέρον επιχείρημα... το πως βέβαια αντιλαμβάνεται ο καθείς την έννοια της θρησκείας ατομικά και το πως προσδιορίζεται αυτό το 85% που αναφέρει η έρευνα, θα πρέπει να μελετηθεί κάπως παραπάνω. Το ότι αναγράφω μία θρησκεία στην ταυτότητα ή ότι δηλώνω μία θρησκεία, απλά και μόνο για λόγους "ανήκειν", δε σημαίνει ότι εντάσσομαι κατ' ανάγκην σε αυτήν. Κάνε μία έρευνα και ρώτα 100 πιστούς (οποιασδήποτε θρησκείας) για να δεις σε τι ποσοστό ακολουθούν "τα προβλεπόμενα" του δόγματός τους. Με τα αποτελέσματά σου θα συζητήσουμε καλύτερα την "ανάκαμψη των θρησκειών".
Όσο για την παγκόσμια ηλιθιότητα, ας μην το σχολιάσω. Εδώ υπάρχουν κάποιοι που πιστέψαν ότι ο Μπους μιλάει με το Θεό... αυτός δηλώνει θρήσκος, είναι όμως;
Δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ πίστης και σκέψης, θα έλεγα μάλλον ότι σε πολλούς η μία είναι προέκτση στα άγνωστα σε αυτούς μονοπάτια της άλλης. Δε συμφωνώ βέβαια με αυτή τη λογική, αλλά είναι σεβαστή.

quote:
Αν για σένα ο θεός έχει πεθάνει, για το 85% της ανθρωπότητας δεν έχει. Θα μου πεις, και τι με νοιάζει εμένα το 85% ;

Ποιος θεός βέβαια δε μας λέει η έρευνα. Γιατί ο καθένας έχει (αλλά και ΔΕΝ ΕΧΕΙ) το Θεό του μεταξύ του 85% που αναφέρεις.

quote:
Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε εκτεταμένο άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy που έπειτα από διεξοδική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ευημερία, η γνώση και η δημοκρατία δεν έχουν οδηγήσει, όπως θα περίμενε κανείς, σε υποχώρηση του θρησκευτικού αισθήματος. Αντιθέτως, στη διάρκεια των 30 - 40 τελευταίων ετών που εντατικοποιήθηκε η διαδικασία του οικονομικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού, σημειώθηκε ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος σε όλον τον κόσμο.

Θα ήθελα πολύ να δω αυτά τα στοιχεία. Αν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμα, δώσε μου κάνα link.
Πάντως, για να το σατιρίσουμε και λίγο, δε θεωρώ θρήσκους εκείνους που φωνάζουν "ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ" ακούγοντας τα νέα μέτρα του Αλογοσκούφη ή τις προτάσεις Μπαρόζο.

quote:
Επίσης, υπάρχουν και τα >

http://www.bible.ca/global-religion-statistics-world-christian-encyclopedia.htm

http://www.adherents.com/adh_predom.html


Ε, ότι θα έβλεπα και στατιστική προβολή της ιδεολογικής - θρησκευτικής πεποίθησης του παγκόσμιου πληθυσμού για 50 χρόνια αργότερα, ειλικρινά δεν το περίμενα. Τι λέτε ρε παιδιά τώρα, έτσι χρησιμοποιείται η στατιστική; παίρνουμε μία τάση για ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει λογική συνέχεια (εκτός αν ΠΡΟΫΠΟΤΙΘΕΤΑΙ η επιβολή του από γενιά σε γενιά) και κάνουμε πρόβλεψη - προβολή; τι είναι η πίστη ακριβώς; δείκτης οικονομικής ανάπτυξης ή διάγραμμα μετοχής στο χρηματιστήριο; άλλο πάλι και τούτο...
Ας πούμε πάντως ότι "δέχομαι" τα στοιχεία για το αυξητικό annual rating της προηγούμενης δεκαετίας. Στη συνέχεια αυτό που εγώ υπολογίζω είναι ότι θεωρεί ότι ο μέσος όρος αύξησης θα είναι της τάξεως του 1,08% ετησίως για την περίοδο 2000-2025 και 0,62% για την περίοδο 2025-2050 για τους θρησκευόμενους χριστιανούς (μη σπεύσετε να πείτε ότι την "έπεσα" στο χριστιανισμό, είναι η πρώτη γραμμή της ανάλυσης και με διευκόλυνε. Τώρα το πως το βγάζει αυτό, μόνο ο ίδιος μπορεί να μας εξηγήσει.

quote:
http://www.ithacalibrary.com/subjects/docs/worldvalues.pdf

Και πάμε στα ωραία. Ακολουθώντας τις οδηγίες, βρίσκουμε στην έρευνα για τον ελληνικό πληθυσμό (με χρονολογία 1999, λίγο αρχαία έρευνα, αλλά δεν πειράζει), τα εξής :

Ενδιαφέρον για τη θρησκεία (στη ζωή των Ελλήνων, το δείγμα είναι 1124 άτομα)
1. Πολύ σημαντική 32,4%
2. Μάλλον σημαντική 34,9%
3. Όχι πολύ σημαντική 20,0% (ωχ!!!)
4. Εντελώς ασήμαντη 11,2% (ωχ αμάν... γιατί τα πεντοχίλιαρα...)
5. Λοιπές κατηγορίες 1,5%

Οι Έλληνες λοιπόν απαντούν ότι σε ποσοστό μόλις 67,3% στο συγκεκριμένο δείγμα θεωρούν σημαντική τη θρησκεία. Περίεργο, για ένα πληθυσμό που κατά κάποιους είναι από τους πλέον πιστούς στη θρησκεία του (όχι απαραίτητα μόνο οι Χ.Ο., αλλά εφόσον είναι το 98% του Ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποιο ποσοστό τους λέει "παραμυθάκια")

Να πάω σε δεύτερο (και αρκετά κακό δειγματικά, αλλά ενδιαφέρον - λόγω πληθυσμού - παράδειγμα); ΚΙΝΑ 2001
1. Πολύ σημαντική 2,5%
2. Μάλλον σημαντική 6,3%
3. Όχι πολύ σημαντική 25,3%
4. Εντελώς ασήμαντη 59,9%
5. Λοιπές κατηγορίες 6,0%

Δηλαδή (με το φοβερό δείγμα των 1.000 ατόμων σε ένα πληθυσμού πλέον του 1,2 δις κατά το 2001), μόλις 8,8% απάντησαν ότι η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή τους.
Στην Ινδία, με εξίσου ανεπαρκές δείγμα (το 2001, μόλις 2000 άτομα), το ποσοστό ανέρχεται σε 79,2%, δηλαδή κάτω από το 85%, στη Ρωσία στο 42,9%, στις Η.Π.Α. το 1999 στο 82,3%, στο Πακιστάν στο 94,9% (οκ, με πείσατε), στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 36,6% κλπ.
Αν ο μέσος όρος όλων αυτών των ποσοστών (και έλαβα υπόψη μου τα μεγάλα κράτη, για να "βαρύνουν στο συνολικό αποτέλεσμα, τι να κοιτάξω, την Αλβανία ή τη Μάλτα;) ανέρχεται τελικά στο 85%, τότε πρέπει να ξαναδώσω πανελλήνιες, γιατί το πτυχίο που πήρα μου το χαρίσανε.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ πάντως, για να μην παρεξηγηθώ. Τα δείγματα είναι ανεπαρκή, για μένα η συγκεκριμένη έρευνα είναι στατιστικό σκουπίδι. Ακούς εκεί, συμπέρασμα από δείγμα βασισμένο στο 0,0001% του συνολικού πληθυσμού... ας γελάσω στατιστικά!
Φίλε zip, περιμένω τη δική σου τοποθέτηση, αν κάτι δε διάβασα σωστά (όλοι κάνουμε λαθη, περιμένω να με "ταπώσετε" )

quote:
Παρά τούτο, το 85% και παραπάνω παγκοσμίως που το θρησκευτικό τους αίσθημα παραμένει ζοφερό, είναι εξουσιαστές.

Ζοφερό; μάλλον κάτι άλλο ήθελες να γράψεις.

quote:
Κι όμως, δες την έρευνα της World Values Survey, δείχνει το αντίθετο.

Λες να βλέπω άλλη έρευνα τελικά; τόσο γκαβός έχω καταντήσει πλέον;

Φίλε OANNHSEA

quote:
Το ότι δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες δεν είναι δείγμα ότι δεν είναι χριστιανοί.

Ποιος είναι τελικά Χριστιανός; βάσει ποιας θεωρίας χαρακτηρίζεται κάποιος Χριστιανός;

quote:
Όμως αλήθεια, ποιά εκκλησία είναι άδεια την Κυριακή το πρωί;

Καλά, μην το κάνουμε θέμα... πόσοι να είναι πανελλαδικά; 200.000; 300.000; 500.000; δεκτόν... οι υπόλοιποι; μην ξεχνάς ότι κάποιοι μιλάνε για 98% Χ.Ο. (δεν ξέρω βέβαια για πόσους θεωρούν ότι είναι συνεπείς με το δόγμα τους)

Συμπερασματικά : δε συμφωνώ ότι ο Θεός (για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά) έχει πεθάνει, ούτε θα ήθελα να πεθάνει (άλλο εμείς οι άθεοι), γιατί τότε ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα πέθαινε κι εκείνος από την απελπισία (για τους πιστούς κάθε δόγματος Θεός = ελπίδα). Εκείνο που θέλω είναι να μη γενικεύουμε αστήρικτα, ούτε οι μεν, ούτε οι δε και κυρίως να δεχόμαστε την αντίθετη άποψη. Κάτι το οποίο δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει σε πολλού από εμάς (και αν κρίνετε ότι αυτό αφορά και μένα, τότε δέχομαι την κατηγορία σας και θα κοιτάξω να την αντιπαρέλθω).

Υ.Γ. Μόλις τώρα είδα το τελευταίο σου post φίλε zip. Ας απαντήσω εν συντομία, πριν πάω για τη βουτιά μου...

quote:
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως το ποσοστό των κατοίκων αναπτυσσόμενων χωρών που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα υποχώρησε από 28% το 1990, σε 22% το 2002."

Σύμφωνα με το παραπάνω, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων - παγκοσμίως - ανεβαίνει. Μιλάμε βάση στατιστικών και αναφερόμαστε στον μέσο όρο του παγκόσμιου βιοτικού επιπέδου.


Αυτό δεν είναι στατιστική από πλευράς της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι μπακαλική. Θα πρέπει να έχω το μέσο ποσοστό αυτών που ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας ανά χώρα και να ξανασυζητήσουμε. Τι είδους στατιστικές είναι αυτές; ήμαρτον!!!

quote:
Μπορεί το βιοτικό και το μορφωτικό επίπεδο να αυξάνεται παγκοσμίως

Πως; δεν το άκουσα καλά!!!

quote:
Καταναλώνουμε, πράγμα που σημαίνει αύξηση βιοτικού επιπέδου, ναι, δηλ. ο καταναλωτισμός σημαίνει πως το βιοτικό μας επίπεδο είναι ok,

Θα πρέπει να συσχετίσουμε την αύξηση της κατανάλωσης με την εκτόξευση του δανεισμού για να πάρουμε ένα σχετικώς ικανοποιητικό δείκτη ευμάρειας, φίλε μου, άστοχο αυτό το συμπέρασμα.

quote:
Συνεπώς - κατά την άποψή μου - γι' αυτό ο αριθμός των πιστών αυξάνεται. Βλέπεις έναν πολύ καθώς πρέπει κύριο, μορφωμένο, με όλα τα καλά, με περιουσία και θέση στην κοινωνία, με κύρος και λόγο κι όμως τον βλέπεις και πάει στον παπά να τον εξομολογήσει γιατί δεν τα έχει ο ίδιος πρώτα καλά με τον εαυτό του. Τον βλέπεις να έχει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ το βιοτικό του και το μορφωτικό του επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Μέσα του όμως είναι κατακερματισμένος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Θρησκεία με την σημερινή της έννοια.

Δεν αυξάνεται... απλό. Έναν καθώς πρέπει κύριο (και 2 και 3 και 1.000 και 1.000.000) μπορεί να τους δεις να το κάνουν αυτό που λες (αν και πολλούς έβαλα, να κόψω;). Η συσχέτιση βιοτικού, μορφωτικού επιπέδου με τα ψυχολογικά προβλήματα δε νομίζω ότι αποτελεί καλή απάντηση στο ερώτημα. Αλλά δε θέλω να γράψω άλλα, μετά θα μου απαντάτε για μήνες... ήδη εξασφάλισα απαντήσεις για το επόμενο 15ήμερο, με ρέγουλα, έτσι;

Φιλικά
Κωστάκης

Edited by - kostakis on 06/09/2008 13:23:26Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 14:30:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
Αγαπητέ φίλε, ασφαλώς για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα πιο ... ακριβοδίκαιο συμπέρασμα, θα πρέπει να μελετηθούν όλα αυτά που λες. Η παράθεση των συνδέσμων (links) δεν έχει σκοπό να δείξει κάτι, αλλά να πληροφορήσει τους αναγνώστες για κάποια πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζουν. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο - τουλάχιστον εγώ προσωπικά, ψάχνω κάποια πράγματα.

quote:
Θα κάνω εγώ ένα σχόλιο επ' αυτού. Και στη δικτατορία, που θεωρείται ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως και ο ακραίος κομμουνισμός, παρατηρείται "ανάκαμψη" της θρησκείας. Εσύ το λες αυτό "κύμα εκδημοκρατισμού"; θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο αναλυτικό αυτό το παράδειγμα; πως ορίζεται η ανάκαμψη της θρησκείας και με βάση ποιο στατιστικό ποιοτικό μέτρο ανάλυσης βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;

Κατ' αρχήν φίλε μου, δεν είμαι εγώ ο συντάκτης του άρθρου. Υποθέτω όμως πως όταν το άρθρο αναφέρεται σε ανάκαμψη θρησκείας λαμβάνει υπ' όψην του έρευνες που δείχνουν τάσεις. Τώρα, τι να σου πω ; μπορείς να ρωτήσεις την Καθημερινή ή να στείλεις τις απορίες σου στην World Christian Encyclopedia ή στο περιοδικό Foreign Policy ή στην World Values Survey.

quote:
Και στη δικτατορία, που θεωρείται ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως και ο ακραίος κομμουνισμός, παρατηρείται "ανάκαμψη" της θρησκείας. Εσύ το λες αυτό "κύμα εκδημοκρατισμού";

Δεν νομίζω πως το άρθρο αναφέρεται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ίσα - ίσα αναφέρει πως "Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προσφάτως ο αμερικανικός οργανισμός Freedom House, ο αριθμός των «ελεύθερων» ή «μερικώς ελεύθερων» χωρών εκτινάχθηκε από 93 σε 147 μέσα στην τριακονταετία 1975 - 2005." Η συνεχής αναγνώριση "κρατιδίων" ή περιοχών ως αυτόνομα κράτη (πρόσφατο παράδειγμα της Οσετίας) μας δείχνει την τάση των ανθρώπων προς ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία και ουδεμία σχέση έχει - νομίζω - με απαρχαιωμένες αντιλήψεις και ολοκληρωτικά καθεστώτα ή δικτατορίες.

quote:
το πως βέβαια αντιλαμβάνεται ο καθείς την έννοια της θρησκείας ατομικά και το πως προσδιορίζεται αυτό το 85% που αναφέρει η έρευνα, θα πρέπει να μελετηθεί κάπως παραπάνω.

Σαφώς, δεν διαφωνώ. Δεν παύει όμως να είναι μια έρευνα.

quote:
Το ότι αναγράφω μία θρησκεία στην ταυτότητα ή ότι δηλώνω μία θρησκεία, απλά και μόνο για λόγους "ανήκειν", δε σημαίνει ότι εντάσσομαι κατ' ανάγκην σε αυτήν.

Δεν νομίζω πως η έρευνα πήρε τις ταυτότητες του πληθυσμού του πλανήτη για να στηρίξει σε αυτό τα συμπεράσματά της. Αν το νομίζεις εσύ ... ok.

quote:
Ποιος θεός βέβαια δε μας λέει η έρευνα.

Η έρευνα δεν αναφέρεται σε "Θεό". Αναφέρεται στο θρησκευτικό αίσθημα και στους πιστούς και γίνεται χρήση της ακριβώς για να αντικρούσει αυθαιρεσίες του τύπου "ο Θεός [...] για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει."

quote:
Θα ήθελα πολύ να δω αυτά τα στοιχεία. Αν υπάρχουν πουθενά διαθέσιμα, δώσε μου κάνα link.

Πολύ ευχαρίστως ... > fp@ceip.org

quote:
Ας πούμε πάντως ότι "δέχομαι" τα στοιχεία για το αυξητικό annual rating της προηγούμενης δεκαετίας. Στη συνέχεια αυτό που εγώ υπολογίζω είναι ότι θεωρεί ότι ο μέσος όρος αύξησης θα είναι της τάξεως του 1,08% ετησίως για την περίοδο 2000-2025 και 0,62% για την περίοδο 2025-2050 για τους θρησκευόμενους χριστιανούς (μη σπεύσετε να πείτε ότι την "έπεσα" στο χριστιανισμό, είναι η πρώτη γραμμή της ανάλυσης και με διευκόλυνε. Τώρα το πως το βγάζει αυτό, μόνο ο ίδιος μπορεί να μας εξηγήσει.

Και πάλι ... για οποιαδήποτε απορία μπορείς να ρωτήσεις αυτόν που βγάζει αυτά τα ποσοστά αγαπητέ μου φίλε. Γιατί αγχώνεσαι ;

quote:
Οι Έλληνες λοιπόν απαντούν ότι σε ποσοστό μόλις 67,3% στο συγκεκριμένο δείγμα θεωρούν σημαντική τη θρησκεία. Περίεργο, για ένα πληθυσμό που κατά κάποιους είναι από τους πλέον πιστούς στη θρησκεία του (όχι απαραίτητα μόνο οι Χ.Ο., αλλά εφόσον είναι το 98% του Ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κάποιο ποσοστό τους λέει "παραμυθάκια")

Περίεργο ξεπερίεργο, αυτό λένε τα νούμερα ...

Και πάλι λέω, για να μην παρεξηγηθώ. Προτού καταλήξουμε σε ένα πιο ... ακριβοδίκαιο συμπέρασμα σαφώς και πρέπει να μελετηθούν πολλοί άλλοι παράγοντες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε δικαίωμα να αυθαιρετούμε με τον τρόπο που κάνει ο Schwabe λέγοντας αυτές τις αερολογίες :

quote:
O Θεός, έτσι όπως θέλουνε τα γνωστά Αβρααμικά δόγματα να είναι, για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει.

Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη.

Η πίστη ακυρώνει την σκέψη, ακυρώνει την κρίση, την αμφισβήτηση, μεταφέρει τον άνθρωπο στο τότε, στις απαρχές εκείνων των σκοτεινών εποχών αμάθειας και υπαρξιακού φόβου που καλλιεργήθηκε στις ερημιές της Ανατολής.Καλή βουτιά ...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Schwabe
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5715 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 14:52:08  Εμφάνιση Προφίλ
zip:
«Πως είναι δυνατόν όταν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% του παγκόσμιου πληθυσμού τάσσεται υπέρ της θρησκείας και εντείνει την πίστη του, πως είναι δυνατόν αγαπητέ μου Schwabe, εσύ να ισχυρίζεσαι πως η πίστη ακυρώνει την σκέψη ;»

Το νούμερο αυτό είναι ευσεβείς πόθοι.

Το τι ισχύει στην Ολλανδία για παράδειγμα ελάχιστες σελίδες το καταγράφουνε. Η παρακάτω σελίδα καταγράφει π.χ. 1.1 δις Αθεϊστών παγκοσμίως, κάτι που ενδεχομένως να είναι ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ πολύ περισσότερο, καθώς γνωρίζουμε ότι για παράδειγμα στη χώρα μας το 90% των «πιστών» είναι απλά τυπολάτρες απο συνήθεια.
http://www.religionfacts.com/big_religion_chart.htm

Συνεπώς, το ερώτημα είναι ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ.

zip:
«Λυπάμαι φίλε μου, αλλά είσαι αδιάβαστος και απληροφόρητος. Τα ποσοστά, οι μελέτες και τα στοιχεία, άλλα λένε ... για την παγκόσμια κουλτούρα.»

Είπαμε, ο καθένας «βλέπει» και ότι θέλει εάν χρειαστεί. Μια εικόνα ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις..

zip:
«θα ήθελα να μου παραθέσεις, ΕΝΑ, μονάχα ένα άρθρο, ή ΜΙΑ, μονάχα μία έρευνα ή στατιστική μελέτη που να επαληθεύει το "Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη..»

Το που έχουνε κυριολεκτικά «γραμμένη» την θρησκεία και τις αφηγήσεις της οι νέοι σήμερα, είναι γνωστό. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πόσοι νέοι ασχολούνται ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ με την υποτιθέμενη πίστη τους (που απλά κληρονόμησαν..) είναι εύκολη ανάγνωση απο μια απλή επίσκεψη τις Κυριακές στις εκκλησιές και μετέπειτα στις καφετέριες.

Τώρα εάν κάποιοι βολεύονται πίσω απο την επίσημη γλώσσα του ψεύδους (=στατιστική) αυτό είναι άλλο θέμα. Βλέπεις, και η στατιστική των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα πάνε καλά...

zip:
«Μπορείς ασφαλώς αγαπητέ μου φίλε Schwabe, να συνεχίσεις ακάθεκτος την παραπληροφόρησή σου και να μην λάβεις υπ' όψην σου, ούτε έρευνες, ούτε μελέτες, ούτε στατιστικές, ούτε τίποτε.»

Η κοινωνία, η καθημερινότητα, δίνει τις καλύτερες απαντήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, το τραίνο για τον Θεό έχει αναχωρήσει.

Βλέπεις, είναι δύσκολο να απαιτεί κανείς απο σκεπτόμενους ανθρώπους υποταγή σε μια ιδέα (=πίστη), η οποία θα σε δικαιώσει μοναχά και αποκλειστικά ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ. Δίχως στοιχεία, δίχως τεκμήρια, δίχως καν ηθικό υπόβαθρο.

zip:
«Σου απαντάω όμως, πως μπορεί ο ήλιος να καίει, αλλά είναι και ζωοποιός, για να σου δείξω πως κακώς κάνεις χρήση αυτού του παραδείγματος..»

Δεν έχεις καταλάβει.

Τον ήλιο, θα τον νιώσεις θέλεις δεν θέλεις, πιστεύεις δεν πιστεύεις. ΤΟΝ ΘΕΟ?

Το ρεύμα, το βλέπεις δεν το βλέπεις, εάν βάλεις το δάχτυλο σου στην πρίζα, ΘΑ ΤΟ ΝΙΩΣΕΙΣ. ΤΟΝ ΘΕΟ ΘΑ ΤΟΝ ΝΙΩΣΕΙΣ?

Συνεπώς, άδικα μην κουράζεσαι υπέρ του Θεού.

Διότι, ο «Θεός», είναι μια αυθαίρετη υποστασιοποίηση της ΣΙΩΠΗΣ που μας αγκαλιάζει, μια βολική εικασία για την μηδαμινότητα που αισθανόμαστε ένεκα της ΣΚΕΨΗΣ.

Όσο όμως και να διανοηθείς να αμφισβητήσεις την ύπαρξη του ρεύματος, άσχετα εάν επίσης δεν το βλέπεις, ΘΑ ΤΟ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Τον Θεό?
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 15:24:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
Αυτό δεν είναι στατιστική από πλευράς της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι μπακαλική. Θα πρέπει να έχω το μέσο ποσοστό αυτών που ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας ανά χώρα και να ξανασυζητήσουμε. Τι είδους στατιστικές είναι αυτές; ήμαρτον!!!

Ok, φίλε μου, ούτε η Παγκόσμια Τράπεζα σου είναι απ' ότι φαίνεται αρκετή, κανένα πρόβλημα. Όμως, θαρρείς πως αυτό που λες - για το επίπεδο φτώχειας - να μην το έχει λάβει υπ' όψιν της προτού ανακοινώσει κάτι τέτοιο ; Δηλ. οι μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, εσύ νομίζεις πως δεν έχουν συμπεριλάβει άλλες μελέτες για το επίπεδο φτώχειας ; Αν το νομίζεις αυτό ... και πάλι, ok.

quote:
Πως; δεν το άκουσα καλά!!!

Δεν πειράζει, θα το ξαναπώ - μάλλον, δεν το λέω εγώ αλλά δεν πειράζει : Το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παγκοσμίως, αυξάνεται.

quote:
Θα πρέπει να συσχετίσουμε την αύξηση της κατανάλωσης με την εκτόξευση του δανεισμού για να πάρουμε ένα σχετικώς ικανοποιητικό δείκτη ευμάρειας, [...]

Δεν διαφωνώ, απλώς λέω πως ο καταναλωτισμός είναι ένδειξη ανάπτυξης του βιοτικού μας επιπέδου. Σαν ένδειξη τον χρησιμοποιώ. Δεν είναι ψέμα πως καταναλώνουμε. Τι σημαίνει αυτό ; Είναι απλώς μια ένδειξη πως το βιοτικό μας επίπεδο αυξάνεται παρ' ότι ο δανεισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Sesostris
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
4901 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 15:29:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Sesostris  Στείλτε ένα Yahoo! Μήνυμα στο Μέλος Sesostris
quote:
zip 05/09/2008
Παρά τούτο, το 85% και παραπάνω παγκοσμίως που το θρησκευτικό τους αίσθημα παραμένει ζοφερό, είναι εξουσιαστές. Έξοχα!

Φίλε zip δεν κατάλαβες καλά ,το 85% είναι οι εξουσιαζόμενοι , που
οι κάθε λογής εξουσιαστές χρησιμοποιούν τη θρησκεία σαν μέσο για να τους ελέγχουν . Μήπως γι' αυτό το σκοπό δεν υιοθέτησαν και επέβαλαν τον χρηστιανισμό οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ;
Μηπως γι' αυτό το σκοπό στα αμερικανικά σχολεία δεν διδάσκετραι πιά η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών , αλλά την αντικατέστησαν με την Βιβλική εκδοχή ;


*Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 15:38:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
Συνεπώς, το ερώτημα είναι ΠΟΣΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ.

Αν το ερώτημα είναι αυτό, τότε νομίζω φίλε Schwabe πως είσαι ΕΚΤΟΣ του ΘΕΜΑΤΟΣ που εσύ ο ίδιος άνοιξες ...

quote:
Η παρακάτω σελίδα καταγράφει π.χ. 1.1 δις Αθεϊστών παγκοσμίως, κάτι που ενδεχομένως να είναι ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ πολύ περισσότερο, καθώς γνωρίζουμε ότι για παράδειγμα στη χώρα μας το 90% των «πιστών» είναι απλά τυπολάτρες απο συνήθεια.

Συγνώμη αλλά μας ενδιαφέρει ΠΟΣΟΙ είναι οι Αθεϊστές παγκοσμίως ; Αυτή είναι η ουσία του θέματος ; Ωραία, 1,1 δις είναι Αθεϊστές, 2 δις είναι Χριστιανοί. Τυπολάτρες ή όχι, πάλι σε τρώνε ... (αστειεύομαι). Επίσης ... η παρακάτω σελίδα καταγράφει και 1,3 δις Μουσουλμάνους. Και λοιπόν ; Θες μ' αυτήν την λογική να συζητήσουμε ; Αν θέλεις, συγνώμη αλλά τέτοιου επιπέδου συζητήσεις δεν είναι του γούστου μου ...

Σε ξαναρωτάω, και λοιπόν ;

quote:
Τον ήλιο, θα τον νιώσεις θέλεις δεν θέλεις, πιστεύεις δεν πιστεύεις. ΤΟΝ ΘΕΟ?

Τον Θεό?


Και τον Θεό τον νιώθεις. Με τον ίδιο τρόπο που νιώθεις τον ήλιο. Γι' αυτό και ο ήλιος θεοποιήθηκε, γι' αυτό και ο θεός ηλιοποιήθηκε ...


Edited by - zip on 06/09/2008 17:07:52Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 15:40:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
Φίλε zip δεν κατάλαβες καλά ,το 85% είναι οι εξουσιαζόμενοι , που
οι κάθε λογής εξουσιαστές χρησιμοποιούν τη θρησκεία σαν μέσο για να τους ελέγχουν .

A, ok, εντάξει. Έγινε ... τα λέμε ... Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

zip
Απενεργοποιημένος Λογαριασμός


4814 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/09/2008, 17:22:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους zip
quote:
[...]ΘΑ ΤΟ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Και για πες ... εσύ επιχείρησες να νιώσεις τον "Θεό" και δεν τον ένιωσες όπως νιώθεις τον ήλιο ή το ρεύμα ; Μου θυμίζεις τον Σαούλ ...

Schwabe, Schwabe ...

γιατί με καταδιώκεις ;

"Η σάλτσα για τον πιστό είναι σάλτσα και για τον μη-πιστό." Paul C. Vitz, καθ. Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης και πρώην Αθεϊστής > http://www.leaderu.com/truth/1truth12.html

Καλή συνέχεια στο πολλάκις επαναλαμβανόμενο θέμα σου αγαπητέ ...

Edited by - zip on 06/09/2008 17:38:01Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 56 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 51 52 53 54 55 56
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.2190018
Maintained by Digital Alchemy