ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
 Ο ΜΕΓΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 51
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2009, 19:30:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Το μόνο που αξίζει να σχολιάσω είναι αυτό

quote:
Το ότι πολλές σύνθετες ελληνικές λέξεις, μεταφέρθηκαν και θεωρούνται πλέον ως μόνες τους, αφού καλύπτουν έννοιες και γιατί
χρησιμοποιούνται σαν τέτοιες, προφανώς σε κάνει και δεν τις
μετράς στις 70 εκατομμύρια..

Εσύ όταν κάνεις τους "υπολογισμούς" σου για τις λέξεις και τον πλούτο της ελληνικής στο μπακαλόχαρτο ή τέλος πάντων όπου τους κάνεις...μετράς το ποσοστό των προελληνικών λέξεων (γύρω στο 40% του λεξιλογίου)που δανείστηκε η αρχαία ελληνική στην πρώιμη ιστορία της ή μήπως ξεκινάς από εκεί που σε συμφέρει υιοθετώντας την αβάσιμη θέση ότι η πανάρχαια ελληνική γλώσσα αυτοφυής και αμόλυντη άρχισε να δανείζει αφειδώς στους βαρβάρους και τους κουτόφραγκους της Ευρώπης τον ατέρμονο γλωσσικό της πλούτο? Α ρε τρέχα...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2009, 20:17:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ως συνήθως φίλε Agnostic,παραλλάζεις αυτά που λεω, για
να βγεις σωστός λες και με το ζόρι κάποιος πρέπει να βγει
λάθος και κάποιος σωστός...
Είσαι όμως εσύ ..λάθος γιατί εγώ μιλάω για την γλώσσα κι όχι ποσο την ...λανσάρανε στους άλλους λαούς....Αν καταλαβαίνεις, μιλάμε
για την γλωσσα την ίδια..Το ...μάρκετινγκ θα το συζητήσουμε
αργότερα...
Αλλά, πρώτα,πρέπει να μάθεις να συνδυαλέγεσαι,ουσιαστικά και να
μην πολεμάς με τις λέξεις...Με το διάλογο δεν κάνουμε επίδειξη
γνώσεων, αλλά επίδειξη επικοινωνίας και διαλόγου κι αυτό μόνο
όταν επιτυγχάνεται, λέμε ότι επικοινωνούμε..Άλλως, όλα άχρηστα..
Κι οι γνώσεις κι η άποψη που έχουμε για μας και για τους άλλους...
Πιστεύω, πάντως ότι έχει ένα πολυ καλό επιπεδο... Μην το χαλάς
με τόσο πάθος...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2009, 20:55:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Είσαι όμως εσύ ..λάθος γιατί εγώ μιλάω για την γλώσσα κι όχι ποσο την ...λανσάρανε στους άλλους λαούς....Αν καταλαβαίνεις, μιλάμε
για την γλωσσα την ίδια..

Εκανες μια απόπειρα πριν για τη γλώσσα μέσω του "κειμένου" σου και πήρες εκτεταμένη απάντηση, οπότε τι συνεχίζεις να φλυαρείς και να επαναλαμβάνεσαι? Οταν θα γράψεις κάτι καινούριο πέρα από ανούσιες διαμαρτυρίες και εύπεπτα κηρύγματα για την σωστή μορφή διαλόγου (εσένα περιμέναμε φίλε τρέχα)τα ξαναλέμε. Εχω και σοβαρότερα πράγματα να κάνω προς το παρόν...

Αντε, γράψε τώρα 4-5 ακόμα σειρές δίχως νόημα για να φαίνεται ότι απάντησες κάτι, να τελειώνουμε...μπας και προχωρήσει το θέμα...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2009, 21:24:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τελικα είμαι καλύτερος προφήτης απο σένα αγαπητέ Agnostic...
Το θέμα είναι, βέβαια,ότι δεν επικοινωνείς..Κι αυτό είναι
πρόβλημα...
Αλήθεια, θέλεις και τον Μπαμπινιώτη για τον πλούτο της ελληνικής;
Απο την μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας,στο ένθετο
επριοδικό της Καθημερινής "Επτά μέρες" ο κ Μπαμπινιώτης, αναφέρει:
" έρευνας της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας είχε εξ αρχής να αντιμετωπίσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οξύνονταν συχνά ακόμη περισσότερο από εθνικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, όπως συμβαίνει με επιστημονικά αντικείμενα - η γλώσσα είναι χαρακτηριστική περίπτωση - που έχουν εθνικές ή κοινωνικές προεκτάσεις. Θα θίξω, με μεγάλη συντομία, μερικά από αυτά.
Η προέλευση της Ελληνικής υπήρξε ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους ιστορικούς της γλώσσας. Με την ίδρυση της επιστήμης της γλώσσας, της γλωσσολογίας (το 1816) διαπιστώθηκε από τους μελετητές μια στενή δομική (γραμματική και συντακτική) και λεξιλογική σχέση της Ελληνικής με άλλες ευρωπαϊκές και μη γλώσσες: αρχικά με τη Λατινική, τη Γοτθική (αρχαία Γερμανική) και τη Σανσκριτική (αρχαία Ινδική), έπειτα με τις γερμανικές γλώσσες γενικότερα (Γερμανική, Αγγλική, Ολλανδική, Νορβηγική, Δανική, Σουηδική) με τις σλαβικές (Ρωσική, Σερβική, Πολωνική κ.α.) με την αρχαία Περσική, την αρχαία Χεττιτική, με τις ιταλικές γλώσσες, με την Αλβανική, με την Κελτική και την Ταχαρική. Αυτό οδήγησε στη λεγόμενη ινδοευρωπαϊκή θεωρία, ότι δηλ. οι γλώσσες αυτές έχουν στενή γενετική σχέση μεταξύ τους, αποτελούν ιδιαίτερη οικογένεια γλωσσών (άλλη από τις ουραλοαλταϊκές γλώσσες, τις αφρικανικές, τις ινδιάνικες, τις σημιτικές, την κινεζική, κ.λπ., που αποτελούν άλλες μεγάλες γλωσσικές οικογένειες). 'Ετσι ερμηνεύεται και η στενή σχέση που εμφανίζουν μεταξύ τους σε αντίθεση με όλες τις άλλες γλώσσες που υπάρχουν (περ. 2.700). Η θεωρία αυτή είναι καθολικά σχεδόν παραδεκτή από τους γλωσσολόγους της ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας καθώς και από όλους τους 'Ελληνες γλωσσολόγους, με θεμελιωτή της θεωρίας στην Ελλάδα τον Γ. Χατζιδάκι.
Το θέμα της γραφής υπήρξε εξίσου σημαντικό για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Επειδή η ιστορία μιας γλώσσας αρχίζει από τα χρόνια που σώζονται γραπτές μαρτυρίες, η ιστορία της ελληνικής γλώσσας παλαιότερα μεν θεωρούσαν ότι άρχιζε με τις πρώτες επιγραφές σε ελληνική αλφαβητική γραφή δηλ. τον 8ο π.Χ. αιώνα, αργότερα όμως (1953) με την ανάγνωση των πινακίδων της κρητομυκηναϊκής γραμμικής γραφής Β', οι απαρχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας μετατέθηκαν 7 αιώνες νωρίτερα στον 15ο π.χ. αιώνα (1450). Δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί η γραμμική γραφή Α', που χρονολογείται περ. στο 1750 π.Χ. ούτε η ιερογλυφική του Ελλαδικού χώρου (περ. 2000 π.Χ.) Η επικρατήσασα ελληνική αλφαβητική γραφή (και η προέκτασή της, το λατινικό αλφάβητο, που είναι εξέλιξη του δυτικού ελληνικού αλφάβητου της Χαλκίδας) αποτελεί, από δομικής - λειτουργικής πλευράς (με την επινόηση της δήλωσης των φωνηέντων από τους 'Ελληνες), μεγάλης σημασίας επίτευγμα των Ελλήνων, έστω κι αν στοιχεία της γραφής (τα σημεία που δήλωναν σύμφωνα) δανείστηκαν οι 'Ελληνες από το σημιτικό αλφάβητο, όπως πιστεύεται από όλους τους μελετητές της ιστορίας της γραφής.
Η σχέση των διαφόρων φάσεων της ελληνικής γλώσσας δηλ. η σχέση της Νέας Ελληνικής με τη Βυζαντινή και την αρχαία ελληνική γλώσσα και η, άμεσα συνδεόμενη, ερμηνεία διαφόρων μεταβολών ή ομοιοτήτων στη γλώσσα των αντίστοιχων περιόδων, ήταν ένα μείζον πρόβλημα που προέκυψε στην έρευνα της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Από πού προήλθε η Νέα ελληνική, από την αρχαία με τη μεσολάβηση της Βυζαντινής ή απευθείας από την αρχαία και μάλιστα από συγκεκριμένες διαλέκτους της; Και πόσο διαφορετική ή ίδια και απαράλλακτη είναι η νέα ελληνική γλώσσα με την αρχαία; Σχετικά με τα θέματα αυτά διατυπώθηκε η περίφημη "αιολοδωρική θεωρία" του ποιητή Αθαν. Χριστόπουλου κ.α. σύμφωνα με την οποία η Νέα Ελληνική συνδέεται απευθείας με την αρχαία γλώσσα, της οποίας αποτελεί άμεση εξέλιξη, προερχόμενη μάλιστα όχι από την αρχαία αττική διάλεκτο αλλά από την αιολική και τη δωρική διάλεκτο. Ως προς την ομοιότητα - και άμεση συνέχεια - αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας, χρησιμοποιήθηκε το "επιχείρημα" της προφοράς της αρχαίας γλώσσας, η οποία εμφανίστηκε ότι ταυτιζόταν δήθεν με την προφορά της Νέας Ελληνικής, αφού όσες αλλαγές έγιναν στην προφορά έγιναν - σύμφωνα πάντοτε με την άποψη αυτή - ήδη στους κλασικούς χρόνους. Και τις δύο αυτές "θεωρίες" (της Αιολοδωρικής και της αρχαίας προφοράς) απέδειξε αβάσιμες και αναληθείς ο Γ. Χατζιδάκις, χρησιμοπιώντας την αυστηρή μέθοδο της ιστορικής γλωσσολογίας.
Ο μέγας αυτός γλωσσολόγος έδειξε ότι η Νέα Ελληνική είναι φυσική εξέλιξη της Ελληνικής των Βυζαντινών χρόνων που, με τη σειρά της, εξελίχθηκε από την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, η οποία προήλθε από την επικρατήσασα αρχαία αττική διάλεκτο. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Χατζιδάκις και την αλήθεια αποκατέστησε και εδραίωσε την αίσθηση της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας, που με την αιολοδωρική θεωρία τιναζόταν στον αέρα, αφού η βυζαντινή Ελληνική και η Αλεξανδρινή Κοινή (20 αιώνων γλωσσική παράδοση!) φαίνονταν σαν να μην υπήρξαν ποτέ, ενώ αντιθέτως στηνόταν μια πλαστή γέφυρα που ένωνε απευθείας τη νέα Ελληνική με την αρχαία, και μάλιστα με δύο διαλέκτους που εκτοπίστηκαν νωρίς από την επικράτηση της αττικής διαλέκτου. Ως προς την προφορά ο Χατζιδάκις, ακολουθώντας τα διδάγματα της γλωσσικής επιστήμης, έδειξε ότι ανάμεσα στην προφορά της αρχαίας και της νέας γλώσσας υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αναμενόμενες στην εξέλιξη κάθε φυσικής γλώσσας. Και για τις δύο θέσεις του, επιστημονικά αδιάσειστες και καθολικά αποδεκτές από τους γλωσσολόγους, ο Χατζιδάκις δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από αγλωσσολόγητους επικριτές, οι οποίοι πίστευαν ότι με τα διδάγματα του μεγάλου γλωσσολόγου υπονομεύεται η ελληνικότητα της σύγχρονης γλώσσας των Ελλήνων, ενώ στην πραγματικότητα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: με τις απόψεις του Χατζιδάκι και άλλων αποδεικνυόταν η ενότητα και η άνευ χασμάτων συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.
Το γλωσσικό ζήτημα - δηλαδή ο αγώνας για την καθιέρωση της προφορικής γλωσσικής παράδοσης (δημοτικής) και ως επίσημης γραπτής γλώσσας - υπήρξε, τέλος, μείζον πρόβλημα της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας. Η καθιέρωση της δημοτικής επιτεύχθηκε μεν το 1976, αλλά πέρασε από μια οξύτητα που διήρκεσε δύο περίπου αιώνες (19ο - 20ο) με τη μορφή ενός "γλωσσικού εμφύλιου" γνωστού με τον ιστορικό χαρακτηρισμό "γλωσσικό ζήτημα" (κατά το "ανατολικό ζήτημα").
Στην πραγματικότητα κι αυτό αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας που σε καμιά άλλη γλώσσα δεν εμφανίζεται με τη μορφή της Ελληνικής (το παράδειγμα της Αραβικής διαφέρει), η διάσχιση της γλώσσας σε δύο μορφές χρήσης, τη λόγια αττικίζουσα γραπτή κυρίως γλώσσα (τη μετέπειτα καθαρεύουσα) και την απλή προφορική γλώσσας, τη φυσική εξέλιξη της αρχαίας μας γλώσσας (τη μετέπειτα δημοτική γλώσσα). Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι δύο αυτές μορφές παράδοσης της ελληνικής γλώσσας, η λόγια και η δημώδης, από τότε που γίνεται η διάσχιση (τον 1ο π.χ. αι., με το κίνημα των Αττικιστών) μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα (με ελάχιστες εξαιρέσεις, Σοφιανός κ.α.) δηλ. επί 10 αιώνες, είναι ευρύτερα αποδεκτές ως μια οιονεί φυσική γλωσσική κατάσταση.
Η γλωσσική διμορφία, δηλαδή (ο όρος διγλωσσία είναι άστοχος, γιατί δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα δύο διαφορετικές γλώσσες, αλλά δύο διαφορετικές μορφές της ίδιας γλώσσας) χαρακτηρίζει την ελληνική γλώσσα επί αιώνες, πολύ πριν διχάσει τους λογίους σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Οι γνωστές διαμάχες για την επισημοποίηση της δημοτικής γλώσσας κράτησαν σε συνεχή εγρήγορση τόσο τους 'Ελληνες λογίους όσο και τους απλούς πολίτες. Με καμία άλλη γλώσσα δεν ασχολήθηκαν τόσοι πολλοί μελετητές (γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, νομικοί κ.α.) και καμιάς άλλης γλώσσας οι ομιλητές δεν υπήρξαν τόσο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν στη χρήση της γλώσσας όσο οι 'Ελληνες στην Ελλάδα. Βεβαίως, αυτή η κατάσταση απορρόφησε δυνάμεις - αναφέρομαι στους γλωσσολόγους - που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί σε άλλες πλευρές μελέτης της ελληνικής γλώσσας (γραμματική, σύνταξη, λεξικογραφία κ.λπ) πράγμα που άργησε να γίνει, συνετέλεσε ωστόσο στην ευρύτερη γλωσσική ευαισθητοποίηση των Ελλήνων για την οποία μιλήσαμε.

Επίλογος

Στο χώρο της γλωσσολογίας σήμερα παρατηρείται, δυστυχώς, μια κάμψη των σπουδών της ιστορικής γλωσσολογίας και της ιστορικής έρευνας των επιμέρους γλωσσών. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τον 20ο αιώνα η έμφαση δόθηκε στη συγχρονική σπουδή της γλώσσας, δηλ. τη γλώσσα ως κατάσταση και όχι ως εξέλιξη, στο είναι και όχι στο ιστορικό γίγνεσθαι των γλωσσών.
Στην πραγματικότητα, όμως, χρειαζόμαστε και τις δύο θεωρήσεις: και τη συγχρονική και τη διαχρονική - ιστορική μελέτη της γλώσσας. Ιδίως γλώσσες όπως η Ελληνική, με τη μακραίωνη και πολλαπλώς ενδιαφέρουσα ιστορική παράδοση και εξέλιξη, είναι ανάγκη να μελετώνται και ιστορικά. Αυτό πρέπει, νομίζω, να γίνει συνείδηση στα ελληνικά Πανεπιστήμια - στα παλαιότερα υπάρχει αυτή η αντίληψη - όπως πρέπει, πάση θυσία να τονωθεί η διαχρονική και ιστορική έρευνα της ελληνικής γλώσσας. Η επιστημονική προσφορά ενός Χατζιδάκι, ενός Ψυχάρη, ενός Τριανταφυλλίδη, του Κουρμούλη, του Ανδριώτη, του Τσοπανάκη και τόσων άλλων άξιων γλωσσολόγων της ιστορικής γλωσσολογίας πρέπει να βρει περισσότερους συνεχιστές, όπως συνέβη μέχρι σήμερα.
Νέοι γλωσσολόγοι, με τα διδάγματα της σημερινής γλωσσικής επιστήμης, που φώτισε πλείστα όσα θέματα στην ανάλυση των γλωσσών και στην όλη υφή και λειτουργία της γλώσσας, μπορούν να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν σημαντικές άγνωστες πλευρές του αχανούς και δυσεξερεύνητου πεδίου της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, ενός ερευνητικού χώρου που απαιτεί επίμοχθη αναζήτηση σε αρχαία κείμενα, σε επιγραφές, σε παπύρους, σε όλη τη γραπτή αλλά και την προφορική παράδοση, ιδίως στις διαλέκτους και στα ιδιώματα.
Η ιδιαιτερότητα της Ελληνικής, δηλ. η μοναδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη γλώσσα, όπως την περιγράφει λ.χ. ο αείμνηστος R. Browning ή όπως την είδε ο Γ. Χατζιδάκις εξετάζοντας στα μέσα του 20ου αιώνα το κείμενο της Κ. Διαθήκης σε σχέση με τη σημερινή γλώσσα («εκ των 4.900 περίπου λέξεων της Κ. Διαθήκης σχεδόν αι ημίσειαι, ήτοι λέξεις 2.280, λέγονται και σήμερον έτι εν τη κοινή λαλιά των δε λοιπών αι πλείσται μεν, 2.220 νοούνται καλώς υπό πάντων των Ελλήνων αναγιγνωσκόμεναι ή ακουόμεναι, ολίγαι δε μόνον, περί τας 400, είναι αληθώς ακατανόητοι υπό του ελληνικού λαού» ) αποτελεί μια γόνιμη πρόκληση για τον ερευνητή της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, ο οποίος καλείται να αναλύσει γλωσσολογικά αυτή τη σχέση και να ερμηνεύσει τους λόγους που την εδημιούργησαν."
Αυτά είναι μια μερική απόδειξη για τον πλούτο και τη σημασία της
ελληνικής γλώσσας διεθνώς....
Φίνα....Να βάλω κι άλλα;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 27/03/2009, 21:53:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Αγαπητέ Agnostic, χαίρομαι που διασκεδάζεις,αλλά απο το
Quest που ...προφήτευσες,όλα είναι ψέματα;...

Πως λέμε όταν κάποιοι ανακατεύουν εντέχνως πολλά ψέματα με λίγες αλήθειες;
Αυτό!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2009, 10:33:21  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τρέχα...όταν αντιγράφεις ένα κείμενο φρόντιζε να αφορά τις θέσεις τις οποίες υποτίθεται θέλεις να υποστηρίξεις.

Το κείμενό σου αναφέρεται σε ζητήματα όπως

- Η σχέση της ελληνικής με άλλες γλώσσες της Ευρώπης και της Ασίας στα πλαίσια της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας

- Την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β γραφής που έδειξε ότι η ελληνική υπήρχε μερικούς αιώνες νωρίτερα απ'ότι νομίζαμε(δηλαδή στη μυκηναϊκή περίοδο) και τις μη αποκρυπτογραφημένες ακόμα γραφές της γραμμικής Α και της ιερογλυφικής της Κρήτης

- Το δανεισμό της αλφαβητικής γραφής από το σημιτικό "αλφάβητο" των Φοινίκων και την επινόηση των σημείων για τα φωνήεντα από τους Ελληνες

- Την έρευνα του Χατζιδάκη που έδειξε ότι η Νέα Ελληνική είναι φυσική εξέλιξη της Ελληνικής των Βυζαντινών χρόνων που, με τη σειρά της, εξελίχθηκε από την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, η οποία προήλθε από την επικρατήσασα αρχαία αττική διάλεκτο.

- Τη γλωσσική διμορφία και το γλωσσικό ζήτημα που προέκυψε

- Την έντονη ενασχόληση πολλών μελετητών με την ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αμφισβήτησα εγω!

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς σου ο Μπαμπινιώτης πουθενά στο κείμενό σου δεν υποστηρίζει ότι η ελληνική έχει 70.000.000 ή όσα άλλα εκατομμύρια λέξεις, ενώ και πουθενά δεν αναφέρει ότι είναι η πιο "επεξηγηματική" και μαθηματική ή σχετικά μαθηματική γλώσσα όπως αφελώς υποστήριξες.

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να διακρίνεις όλα τα παραπάνω θα μπορώ βάσιμα να υποστηρίξω ότι α) έχεις σοβαρό πρόβλημα κατανόησης ή β) έχεις μπει στο φόρουμ για να κάνεις πλάκα

Ευελπιστώ ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο και ότι το παραλήρημά σου οφείλεται σε μερικά ποτηράκια αλκοόλ παραπάνω που έτυχε να είχες καταναλώσει όταν έγραφες...

Ευχαριστώ.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2009, 10:51:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ειλικρινά πάντως φίλε Agnostic, μου κάνει εντύπωση που
στο κείμενο του Μπαμπινιώτη, δεν είδες ότι υπάρχει γλωσσική
συγγένεια των δυτικών γλωσσών,όπως αναφέρει και μιας κι
η ελληνική είναι αυτη που είναι αρχαιότερη και με πολιτιστικά
δείγματα, μάλλον, αν και δεν λέγεται η μητέρα των γλωσσών,
πράγμα που την κανει και πλούσια και σημαντικοτάτη για τον δυτικό
πολιτισμό...
Όσο για τα 70 εκατομ. λέξεις, έρχονται, να βάλω;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2009, 11:07:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ειλικρινά πάντως φίλε Agnostic, μου κάνει εντύπωση που
στο κείμενο του Μπαμπινιώτη, δεν είδες ότι υπάρχει γλωσσική
συγγένεια των δυτικών γλωσσών,όπως αναφέρει και μιας κι
η ελληνική είναι αυτη που είναι αρχαιότερη και με πολιτιστικά
δείγματα, μάλλον, αν και δεν λέγεται η μητέρα των γλωσσών,
πράγμα που την κανει και πλούσια και σημαντικοτάτη για τον δυτικό
πολιτισμό...

Φυσικά και το είδα και αυτό εννοώ αναφερόμενος στη σχέση της με τις άλλες γλώσσες και αυτά τα θέματα τα έχω συζητήσει σε παλιότερα τόπικ πριν εσύ ξεκινήσεις να γράφεις στο φόρουμ. Τα αρχαιότερα δείγματα / τεκμήρια της γλωσσικής οικογένειας τα έχει η Χεττιτική προς ενημέρωσή σου.

quote:
Όσο για τα 70 εκατομ. λέξεις, έρχονται, να βάλω;

Καλό θα ήταν να ενημερωθείς πρώτα από εδώ http://www.sarantakos.com/language/ekatom.htm

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2009, 13:17:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
panpam :
Όντως είναι λίγο παλαβό το συμπέρασμα ότι επειδή βρέθηκαν κάποια παλαιολιθικά κόκκαλά σε μια σπηλιά, τότε οι Έλληνες είναι "αυτόχθονες". Τα κόκκαλα δε μιλάνε γλώσσα και χωρίς DNA άκρη δεν βγαίνει. Απλά δείχνουν ότι υπήρχαν άνθρωποι εδώ.

Κι ομως μιλανε τα "κοκκαλα" ...

" Με την μελετη των χρωματοσωματων Υ , που ειναι απο τις κυριες μεθοδους της συγχρονης πληθυσμιακης γενετικης , οι επιστημονες συμπεραναν πως : οι νεοελληνες μοιαζουν με τους αρχαιους Ελληνες ,οι νεοελληνες ερχονται σε αντιθεση με τους βορειους πληθυσμους συμπεριλαμβανομενων των Σλαβων και των Αλβανων σε διαφορετικα γενετικα συστηματα: μιτοχονδριακο DNA, χρωματοσωματα Y, αυτοσωματικο DNA , οι νεοελληνες διατηρουν χαρακτηριστικα ενος Νοτιοευρωπαϊκου αυτοχθονος (προ-Σλαβικου) Βαλκανικου πληθυσμου , η γενετικη συνεχεια του Ελληνικου εθνους εδραιωνεται στα αντικειμενικα στοιχεια.
... Η θεωρια των Αφροκεντριστων δεν εχει καμια υποστηριξη, αφου τοσο στην μεν Αίγυπτο οι Νεγροειδεις απλοομαδες ειναι μικρη μειοψηφια, ενω στην Ελλαδα απουσιαζουν σχεδον ολοκληρωτικα. Ετσι δεν τεκμηριωνεται καμια σημαντικη Νεγροειδης παρουσια στον Ελληνικο χωρο." Περοσσοτερες πληροφοριες εδω .

quote:
Agnostic :
Συγγνώμη αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. ηταν ελληνόφωνοι. Τι στοιχεία παραθέτει ο "ΗΛΙΟΣ" για τη γλώσσα των Κυκλαδιτών της εν λόγω περιόδου ώστε να έχουν βάση τέτοιες θέσεις?

Θα έπρεπε να σε προβληματίσει το γεγονός ότι πολλά νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου γενικότερα, έχουν από την αρχαιότητα ονόματα αγνώστου ετύμου ή προελληνικά


Νομιζω πως η παραπανω μελετη αφορα και τη δικη σου αποψη , οσο για την ετυμολογια των ονοματων δεν θα κανω τον ειδικο αλλα θα αναφερω την αποψη του Γρηγορη Μπελλου (του οποιου την ιδιοτητα δεν γνωριζω) την οποια βρισκω ιδιαιτερα ενδιαφερουσα :

Η πελασγική ρίζα ΜΠΕΛ- φέρεται σήμερα ως σλαβική ή ιταλική! Κι αυτό από μόνο του βέβαια αποτελεί οξύμωρο διότι δεν τεκμηριώνεται ιστορικά πρόσμιξις Λατίνων-Σλάβων σε τέτοια κλίμακα ώστε να αλλοιωθή η γλώσσα των Ιταλών. Αρα, ή πρόκειται περί εκπληκτικής συμπτώσεως, δύο λαοί, ιστορικώς και πολιτισμικώς μακρυά ο ένας από τον άλλο διαχρονικά, να χρησιμοποιούν απολύτως την ίδια λέξι για περιγραφή της ιδίας εννοίας ή καί οι δύο προσέλαβαν την λέξι από αλλού και την χρησιμοποιούν ως απολίθωμα. Η ιστορική απάτη περί καθόδου Σλάβων στον Ευρωπαϊκό Νότο, άκρως συμφέρουσα στον επινοήσαντα αυτήν, Πανσλαβισμό του Μεγάλου Πέτρου, δεν διέθετε κανένα έρεισμα και καμμία δυναμική για τοποθέτησί της στην Ιταλική χερσόνησο. Αντιθέτως, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα το έδαφος εθεωρήθη, λόγω θρησκείας κυρίως, πρόσφορο. Η αθλιότης δε των ελληνοφώνων φιλολόγων είναι τέτοια ώστε να μην ενοχλείται απ' αυτά καθόλου η επιστημονικότης των. Τελικώς, καί οι Σλάβοι αλλά και οι Ιταλοί, την χρησιμοποιούν οι μεν για περιγραφή του λευκού χρώματος οι δε για δήλωσι του ωραίου. Στα γραικοελληνικά όμως σημαίνει καί τα δύο, δηλ. Όμορφο, λαμπερό/λευκό, ωραίο, ολόλαμπρο, πάγκαλο, οδηγώντας μας να υποθέσουμε τα ανομολόγητα για την προέλευσι της ρίζας.
Μία βασική ιδιότης της κλασσικής ελληνικής ήτο ότι έτεινε διαρκώς να "ελαφραίνη" την γλώσσα κάνοντάς την εύηχη. Στην περίπτωσι του βαρέως -ΜΠ- η ελληνική το απέβαλε αντικαθιστώντας το με τα εύηχα -Β- ή -Π-. (όπως οι Φαναριώται οι οποίοι "εβάπτισαν" τον Μπότσαρη, Βότσαρη). Το ίδιο έκανε με τα βαριά -ΓΚ- και -ΝΤ- τα οποία "ελάφρυνε" με -Γ- ή -Κ- και -Τ- ή -Δ- αντιστοίχως. Για την ανάγκη διερευνήσεως της ρίζας ΜΠΕΛ- όμως, μας ενδιαφέρει να δούμε αν σήμερα επίσης "ελαφραίνουμε" το -ΜΠ- με -Π- ή -Β-. Με λίγη αναζήτησι, αυτό τεκμηριώνετα πλήρως όπως επί παραδείγματι στις καθημερινές λέξεις με εναλλαγή -ΜΠ-/-Β-
βάζω-μπάζω
βουκιά-μπουκιά
βαμβάκι-μπαμπάκι
Βραβείο-μπραβείο-μπράβο κλπ
αλλά και εναλλαγή -ΜΠ-/-Π-
Παπάς-μπαμπάς
πίσος-μπιζέλι
Πάγκος-μπάγκος-bank
μπαλέτα-παλέτα κλπ[1]
Προκύπτει λοιπόν ότι η ανίχνευσις του σημερινού αποήχου της ρίζας ΜΠΕΛ- στην γλώσσα μας θα πρέπει να έχη την μορφή ΠΕΛ- ή ΒΕΛ- χωρίς να αποκλείεται και το ίδιο το ΜΠΕΛ-.
Στην αρχαιότητα, οι γέροντες και γερόντισσες στην Ήπειρο εκαλούντο αντιστοίχως Πελείες και Πελειάδες.
Κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο,
πέληος δωριστί ο γέρων και πελλάς και πελλός
Πέλειος=Κώοι και Ηπειρώται τους γέροντες
πελειάς ή πελιάς ή πέλεια=περιστερά
πελιγάνες=οι ένδοξοι
πελιαί=μέλαιναι.
πελός-πελλός=φαιός
Η πελός ή αι πέλειαι=σταχτιά αγριοπερίστερα αλλά και ιέρειαι της Δωδώνης ως πελειάδαι. Ο Ηρόδοτος θεωρεί, ανόητος ών, ως πελειάδες της Δωδώνης τα αγριοπερίστερα, όμως ο Ησύχιος το ανατρέπει με την δήλωσι του Αριστοτέλους ότι άλλες οι Πελειάδες της Δωδώνης κι άλλα τα αγριοπερίστερα[2]. Πράγματι. παρατηρώντας τα προαναφερθέντα από τον Ησύχιο βλέπουμε ξεκάθαρα την αντίφασι. Από την μία η πελειάς να σημαίνη σκουρόχρωμο αγριοπερίστερο κι από την άλλη πέλειος και το θηλυκό του πέλεια ή πελειάς να σημαίνει τον γέροντα και την γερόντισσα αντιστοίχως. Ταυτοχρόνως πελιαί αι μέλαιναι δηλ. μαυριδερές. Από αυτό το τελευταίο παράγονται λέξεις όπως πελιδνός κλπ οι οποίες σημαίνουν κιτρινόμαυρο ή ωχρόμαυρο (πελιά=pale για χλωμός/ωχρός στα αγγλικά).
Αναφερόμεθα δε σε αντίφασι διότι επεκράτησε, όλως "περιέργως", η άποψις ότι εκ του πελιδνός και πέλειος, δηλαδή μαυριδερός, όλες οι λέξεις εκ ΠΕΛ- σημαίνουν το μαύρο. Πρόκειται περί γλωσσολογικής υπόπτου προελεύσεως αυθαιρεσίας διότι ο γέρων ελέγετο πέλειος-πέληος-πελλός και επομένως το θηλυκό του γένος, η γερόντισσα, ήτο πελειάς όχι βέβαια λόγω του ότι οι ηλικιωμένοι είναι μελαχροινοί. Τουναντίον είναι πέλειοι διότι έχουν λευκή κεφαλή και το λευκό μαλλί στο κεφάλι ταυτίζεται οπωσδήποτε με την γεροντική ηλικία[3]. Αρα αι ιέρειαι της Διώνης εις Δωδώνη δεν ήσαν περιστεραί όπως ισχυρίζεται ο ανεκδιήγητος Ηρόδοτος αλλά γερόντισσες με λευκά μαλλιά, όπως εννοεί ο Αριστοτέλης. Παρατηρούμε επομένως ότι η ιδία ρίζα, η ΠΕΛ-, εσήμαινε καί το μαυριδερό αλλά καί το λευκό/φωτεινό ταυτοχρόνως. Μας θυμίζει την λέξι ΑΡΓΟΣ η οποία, όλως παραδόξως εσήμαινε και ταχύς. Εξ ού και η ΑΡΓΩ των Αργοναυτών ως γρήγορη κι όχι βραδυκίνητη κι ο σκύλος του Οδυσσέως, ο ργος, ως ταχύ κυνηγόσκυλο κι όχι βραδυκίνητο. Η δε λέξις λαίμ-αργος χαρακτηρίζει τον έχοντα γρήγορο λαιμό στο να κατεβάζη γρήγορα την τροφή. Ρίζες και λέξεις με πολλά, ακόμη κι αντιφατικά νοήματα, υπάρχουν πολλές στην ελληνική, κάτι το οποίο προφανώς οι βαρβαρόφωνοι ελληνισταί και οι ελληνόφωνοι πηθικίζοντες, δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν. Π.χ. η ρίζα οψ- έχει τρείς σημασίες α...οφθαλμοί (μύωψ/πρεσβύωψ), β...όψις (Αιθίοψ), γ...φωνή (Μέροψ, άνθρωπος, καλλιόπη) ή η ρίζα ΒΟ- η οποία σημαίνει νερό (Τεύχος 33ον) και καμπύλη ταυτοχρόνως (βουνό, κι αγγλικά valley/volley κλπ). ή το γοργός σημαίνον και βλοσυρός
Επανερχόμενοι στο ΠΕΛ- εξετάζουμε την λέξι πελιγάνες=οι ένδοξοι του Ησυχίου. Ανατρέχοντας στο αρχαιοελληνικό λεξικό LIDDELL-SCOTT για το δεύτερο συνθετικό της λέξεως, το ΓΑΝΥ, παρατηρούμε ότι: Γανάω=λάμπω/στίλβω/απαστράπτω/ευφραίνω/δοξάζω/μεγαλύνω, γανύω=λαμπρύνω/στιλβώνω, Γάνος =λαμπρότης, και στα χρόνια μας ο γανωτής ο οποίος γυάλιζε τα χαλκώματα ώστε να μην είναι οξειδωμένα.
Πελι-γάνες άρα οι λαμπεροί-ένδοξοι, ολόφωτοι, ωραίοι, καλοί, πρότυπα για όλους, φωταυγάζουν με την αίγλη τους στην πόλι και δεν υπάρχει τίποτε μαύρο σ' αυτούς.
Επίσης ο λευκός Πελεκάνος, όπου πελ-=λευκό και το επιστημονικό του όνομα platalea leukerodius μη αφήνοντας αμφιβολία για το πελ- του χαρακτηρισμού λευκοερωδιός.
Αυτή η γλωσσική αντίφασις στην εξήγησι της ρίζας έδωσε λάθος ερμηνεία στα ονόματα Πέλοψ, Πελείας, Πηλεύς και Πελασγός, Πελαργός, όπου η γλωσσολογική ύποπτη αυθαιρεσία τους θέλει ...μαύρους ενώ το όνομά των σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το Πήλιον, ιωνιστί Πέλιον, δεν εσήμαινε Μαυροβούνι αλλά Ωραίο βουνό. Ακόμη σήμερα το θαυμάζουμε ως κάλλιστο λόγω ομορφιάς αλλά και απίστευτης ποικιλίας χλωρίδος, βοτανικός παράδεισος της Ευρώπης. Ιδίας σημασίας και σχεδόν διαρκώς λευκό/χιονισμένο Μπέλες.
Πρώτο συνθετικό και στο υπέροχο Βελ-ούχι αλλά και στην υπέροχη ΒΕΛανιδιά.
Στην παναρχαία θεοσεβική αντίληψι των Ελλήνων, η άμπελος διεδραμάτιζε πρωταρχικό ρόλο διότι χάρις εις την καλλιέργειά της ο άνθρωπος εγκατέλειψε την νομαδική ζωή του κυνηγού/τροφοσυλλέκτη κι εγκατεστάθη μονίμως σε αυτό το οποίο εξελιχθη ως πόλις. Ο Διόνυσος λοιπόν, από τον οποίον εκπορεύεται η πολιτισμογόνος ενέργεια της γεννήσεως στον άνθρωπο της νοοσφαίρας και αρωγής Του ώστε από την ημιαγρία πρωτόγονη κατάστασι να περάση το ανθρώπινο γένος στην δημιουργία πολιτισμού, εβασίσθη εν πολλοίς, στην ά-ΜΠΕΛ-ο και την επίπονη ετησία καλλιέργειά της. Αυτή είναι η έννοια ταυτίσεως του Διονύσου με την άμπελο κι όχι οι κακοήθειες των ανθελλήνων περί "μέθης" και "οινοποσίας" και κάθε είδους "κραιπάλης" με τις οποίες φορτώνουν οι άσχετοι φαυλοφένακες τον Διόνυσο. Το αρχικό -Α- της αμπέλου δεν είναι στερητικό αλλά επιτατικό της εννοίας ΜΠΕΛ-. Όπως δηλαδή το επιτατικό -Α- του Αδελφού ως δηλωτικόν της απολύτου προελεύσεως εκ της ιδίας δελφύος-μήτρας. μπελος δηλαδή κάτι το απολύτως υπέροχο, καταπληκτικό κλπ. Κάπου εδώ ευρίσκεται και η ετυμολογία του Απόλλωνος, δωριστί Απέλλων, δηλαδή Α-ΜΠΕΛ-ΛΩΝ δηλαδή ολόφωτος, υπέρλαμπρος, πανέμορφος, καταυγάζων, αιγληφόρος κλπ κλπ
Το δε ΒΕΛ- είναι και το δεύτερο συνθετικό της Μακεδόνισσας ΚΥΒΕΛΗΣ, της Μεγάλης Μητέρας, Παμμήτειρας, κουροτρόφου Γαίας.
Καθόλου παράξενο δεν μας φαίνεται ότι σήμερα, εκ του ΜΠΕΛ-=ΒΕΛ- έχουν επιβιώσει τα βέλτιστον, βελτίωσις, βελτιώνω, από τα αρχαία βέλτερος=βελτίων=αγαθός/καλός, βελτιόω, οι δε Βλάχοι διατηρούν την παναρχαία αυτή αιολική/δωρική ρίζα για τους μπέλους δηλ. τα λευκά/ωραία βουνά και τα λευκά/ωραία αρνιά.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι ισχύουσες στην γλώσσα μας εναλλαγές γραμμάτων, τις οποίες λίαν υπόπτως αρνούνται να μελετήσουν οι υπεύθυνοι, οδηγούν σε ευρύτερες ετυμολογικές αναλύσεις. Επί παραδείγματι, μπορεί να φαίνεται αστείο το πνευμόνι να λέγεται λαϊκιστί πλεμόνι, κανείς δεν ασχολείται να διερευνήση αν η γλώσσα διαθέτει μέσα της την ανάγκη μετατροπής μερικές φορές του -Ν- σε -Λ- και αντιστρόφως. Και μπορεί να δείχνη καταγέλαστος ο λέγων πλεμόνι αλλά τι ήταν αυτό το οποίο μετωνόμασε την νήσο Νέρο σε Λέρο; Καθόλου παράξενο διότι μια παναρχαία μετατροπή του αιολικού νερού/νηρού είναι το ληρό. Εξ ού και Φά-ληρο, και Λήρος των Μασσαλιωτών και Αλαλία της Κορσικής, αποικία Φωκαέων.
Την εναλλαγή αυτή, διερευνώντας στο αρχαιοελληνικό λεξικό LIDDELL-SCOTT, την συναντούμε στα πάνυ-πολύ, σκύλος-κύνας, ήνθον-ήλθον, φίντατος-φίλτατος κ.ά.
Όταν λοιπόν αντικατασταθή το -Λ- με -Ν- στην ρίζα ΜΠΕΛ-, έχουμε το πανάρχαιο αιολικό ΜΠΕΝ- το οποίο θεωρείται αυθαιρέτως ιταλικό αλλά στο αρχαιοελληνικό λεξικό LIDDELL-SCOTT, υπάρχει το βένδιστος=βέλτιστος ως δωρικός, άρα πανάρχαιος τύπος. Όταν λοιπόν οι Βλάχοι λένε μπένε δεν μιλούν ιταλικά αλλά δωρικά και λυπούμεθα για την κατάντια της πνευματικής ηγεσίας των η οποία τους οδηγεί στην λατινολαγνεία...
Από το πανάρχαιο μπένε και την την ρίζα βουλ- του βούλομαι προκύπτει η αγγλική λέξις BENEVOLENT η οποία στα λεξικά μεταφράζεται ως φιλάνθρωπος, φιλάγαθος, καλοπροαίρετος, καλοκάγαθος, καλοσυνάτος. Το βούλομαι στα γαλλικά έγινε βουλέ και στα λατινο/ιταλικά=βόλιο. BENEVOLENT λοιπόν θάπρεπε να ερμηνευθή αρχικώς κατά λέξιν καλο-θελητής και να ακολουθούν οι υπόλοιπες παρεμφερείς ερμηνείες. Αυτό θάπρεπε να ισχύει για όλες τις ελληνικές λέξεις της αγγλικής ώστε τα παιδιά να διδάσκονται εύκολα την "ξένη" αυτή γλώσσα η οποία εν πολλοίς είναι κακοπροφερόμενα ελληνικά...

Σε συνδιασμο με την εγκυκλοπαιδια ΗΛΙΟΥ και με τις αναφορες σε αρχαια κειμενα θα μπορουσα να πω πως οι Πελασγοι ειναι πρωτοελληνικα φυλα .
Θα ηθελα την γνωμη σου (στο επιστημονικο κομματι)

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 28/03/2009, 22:38:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έφτασε το ορεκτικό για τον φίλο μου τον Agnostic!!!!
Η αμερικανίδα καθηγήτρια Μακντόναλντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, στην εργασία της «Ο θησαυρός της ελληνικής γλώσσας», συγκέντρωσε σε δισκέτα-λεξικό, τις ελληνικές λέξεις-τύπους από την εποχή του Ομήρου έως την βυζαντινή εποχή και ο αριθμός τους ανέρχεται σε 75.000.000!!! Να βάλω κι άλλο;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
helios2012
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
664 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2009, 04:34:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λάθος τρέχα,
Μην τα κάνεις όλα αχταρμά προκειμένου να υποστηρίξεις τις θέσεις σου!
Συγκεκριμένα:
"Τo TLG (Thesaurus Linguae Graecae) είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων πλήρους κειμένου που περιλαμβάνει όλα τα σωζόμενα αρχαία ελληνικά κείμενα από τον 8ο αι. π.Χ. μέχρι και το 600 μ.Χ., καθώς και ιστοριογραφικά και λεξικογραφικά κείμενα και κείμενα σχολιαστών της περιόδου 600 μ.Χ. έως 1453 μ.Χ. Η διαθέσιμη έκδοση του προγράμματος περιλαμβάνει περισσότερα από 76.000.000 λέξεις που αντιστοιχούν σε 6.625 εργασίες, 1.823 συγγραφέων."
Πηγή:http://web.itc.auth.gr/portal/content/view/124/
Τα 76 εκατ. είναι το πλήθος των λέξεων στα διασωθέντα κείμενα, όχι το πλήθος των διαφορετικών λέξεων...

Άντε βάλε κ'άλλα να ξεπεράσουμε τις 33 σελίδες του θέματος γιατί προσωπικά αυτό το νούμερο δε μου πολυαρέσει.(χα χα χα)

Όπως προείπα το συγκεκριμένο θέμα σταμάτησε στην 27η σελίδα, τουλάχιστον για μένα, όλα τ'άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε!

Υπατία, δώσε τους φιλικούς χαιρετισμούς μου, στον Ερίωπα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2009, 11:25:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε ευχαριστούμε τα μάλα για τα αισθήματα που τρέφεις για
μας helios2012, αλλα, άσε μας να έχουμε και τη δική μας
άποψη για το θέμα..Κι εμείς οι λαικοί κι απλοί άνθρωποι....
Ο ...Ήλιος, βγαίνει για όλους, δεν κάνει διακρίσεις..Αυτό είναι
προνόμιο των ανθρώπων....
Όσο για τις λέξεις, ο πλούτος της ελληνικής είναι το ζητούμενο
και αυτό δεν αμφισβητείται απο κανέναν σοβαρό επιστήμονα,παγκοσμίως,αλλά μόνο απο ... Έλληνες, που σκοπό έχουν να κρίνουν και να κατηγορούν άλλους Έλληνες, γιατί τολμάνε κι έχουν άποψη, φυσικά με ανάλογες γνώσεις,αναγωνρισμένες διεθνώς κι όχι απο μερικούς, όπως αυτών...
Το άν διαφέρουν οι γνώμες των απο των άλλων, εδώ είναι ο διάλογος, για να αποδειχθεί το αληθές...Εκτός αν ..κολόνουμε.....
Για τις λέξεις τώρα, έχω πει και πιο πάνω ότι λέξεις σύνθετες,
ή αλλιωμένες, έχουν χαρακτηριστεί ότι ανήκουν πια στις πρώτες λέξεις,
τις αυτούσιες, αφού, έχουν δικό τους νόημα πια και γι αυτό προστίθενται στο οσό των 75 εκατομ. που λέμε...Λίγη προσοχή, πέραν της εμπαθειας, δεν βλάπτει..Αποφεύγονται λάθη...
Να βάλω κι άλλο;
Γιατί, επαναλαμβάνω,το θέμα που προέκυψε,αφορά στον πλούτο της ελλληνικής γλώσσας,ως αδιαμφισβήτητης πρώτης και μητέρας γλωσσών...Επ αυτού, έχει κανείς να πει τίποτε;...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2009, 12:04:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
panpam :
Όντως είναι λίγο παλαβό το συμπέρασμα ότι επειδή βρέθηκαν κάποια παλαιολιθικά κόκκαλά σε μια σπηλιά, τότε οι Έλληνες είναι "αυτόχθονες". Τα κόκκαλα δε μιλάνε γλώσσα και χωρίς DNA άκρη δεν βγαίνει. Απλά δείχνουν ότι υπήρχαν άνθρωποι εδώ.

Κι ομως μιλανε τα "κοκκαλα" ... ...

Δεν έχει γίνει ανάλυση και σύγκριση DNA στα ευρήματα του Ελλαδικού, των Πετραλώνων ή άλλων της Παλαιολιθικής περιόδου. Με τις "μελέτες" που προτείνεις έχω δει και Σκοπιανούς να "αποδεικνύουν" το "επιθυμητό" (σ' εκείνους...)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 29/03/2009, 23:23:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Με τις "μελέτες" που προτείνεις έχω δει και Σκοπιανούς να "αποδεικνύουν" το "επιθυμητό" (σ' εκείνους...)
Οι μελετη που παρουσιασα ειναι απο ξενους επιστημονες και οχι απο Ελληνες . Αν κατι αναλογο εχεις να παρουσιασεις για τους Σκοπιανους ,να το δουμε . Ριξε μια ματια στις σελιδες που εδωσα ...

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


343 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 00:30:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλτατοι χαιρετώ.Έλληνας,Φράγκος,Σκανδιναβός,Αλβανός,Σλάβος,Εβραίος,Άραβας,Ινδός.....όλοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ...Όλοι μας προήλθαμε από "μιά χούφτα" homo sapiens-sapiens,οι οποίοι επιβιώσαν στήν Αφρική πρό 50000 ετών μετά από μιά δραματική αλλαγή του κλίματος...Ο προορισμός μας είναι να ΣΥΝΘΕΣΟΥΜΕ όλη τήν πολιτιστική και πνευματική παρακαταθήκη τών ΑΝΘΡΩΠΩΝ και να πορευτούμε ενωμένοι...Οι διαχωρισμοί το μόνο που κάνουν είναι να οπισθοδρομούν τήν Ανθρωπότητα.Ο μόνος "ιδεολογικός πόλεμος",που υφίσταται είναι μεταξύ φαύλων,αχρείων,βεβήλων....και πραγματικά Ευγενών,Φωτισμένων,προοδευτικών Ανθρώπων.....Οι άλλες αντιπαλότητες και διαχωρισμοί εξυπηρετούν μόνον ταπεινότατα ελατήρια,ποταπών ανθρωπίσκων,στείρων μυαλών,οπισθοδρομικών και υπάρχουν μόνον είς τήν χονδροειδή τους φαντασίαν.Η αρχαία Ελλάς δίδαξε πολλά,αλλά και η Αίγυπτος και η Ινδία και άλλοι πολλοί αξιόλογοι λαοί.Αυτά τα λέω εγώ ο οποίος και πατριώτης είμαι και λάτρης του αρχαίου Ελληνικού νού.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 30/03/2009 00:33:03Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ypatia8
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Australia
182 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 07:30:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ypatia8  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:




Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

< BR>
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη
=...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ..



ΑΓΑΠΗΤΈ ΤΡΕΧΑΓΥΡΕΥΕ,

Συμφωνώ απόλυτα με τα γλωσσολογικά στοιχεία που παραθέτεις...ακριβώς αυτά τα στοιχεία κάνουν την Ελληνική γλώσσα ιδιαίτερη και μάνα άλλων γλωσσών, γιατί όταν η ιατρική ορολογία βασίζεται κυριολεκτικά στην ελληνική δεν μπορεί ο Agnostic να αμφισβητεί οικουμενικές αλήθειες έτσι δεν είναι????
Τώρα σε παραδέχομαι κύριε Τρέχα.....και τώρα που τρέχεις πες μας και άλλα...καλή συνέχεια....

mcΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 11:14:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μα το ξέρουμε όλοι, αγαπητή ypatia8, ότι η Ελλάδα, έδωσε
τα φώτα στον κόσμο ολόκληρο και αν δεν το μετέφερε αυτό με
τη γλώσσα της που είναι η κυριότερη σε επιστημονικούς όρους
γλώωσα, ποιά άλλη μέθοδο μεταφοράς πολιτισμού να είχαν χρησιμοποιήσει;
Είναι θέματα που άπτονται λογικής και όχι γνώσεων μόνο...
Λίγες γνώσεις να έχεις ότι παράδειγμα, ο Μακρυγιάννης, αγράμματος
οπλαρχηγός της επανάστασης, χρησιμοποίησε 6.500 λέξεις στα
απομνημονεύματα του, όταν καμιά άλλη γλώσσα δεν χρησιμοποιεί τέτοιους
αριθμούς λέξεων σε επικοινωνία γραπτού λόγου..Και εννοούμε δικές
τους λέξεις, όχι ελληνικές...
Για να μην πούμε το καλύτερο, ότι αν η ελληνική γλώσσα, αφαιρούνταν
με κάποιο τρόπο απο τις γλώσσες των άλλων ευρωπαικών λαών,θα
είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ τους.....
Η ελληνκή γλώσσα, με την ομορφιά που την διακρίνει και το μεγαλείο
της γραμματολογικής της αξίας για την έννοια γλώσσα,δίνει στην
ανθρώπινη επικοινωνία, αυτό που την κάνει ανθρώπινη...
Όσο βαρύ κι αν ακούγεται αυτό...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 11:21:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

quote:
Με τις "μελέτες" που προτείνεις έχω δει και Σκοπιανούς να "αποδεικνύουν" το "επιθυμητό" (σ' εκείνους...)
Οι μελετη που παρουσιασα ειναι απο ξενους επιστημονες και οχι απο Ελληνες . Αν κατι αναλογο εχεις να παρουσιασεις για τους Σκοπιανους ,να το δουμε . Ριξε μια ματια στις σελιδες που εδωσα ...

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/


Αλήθεια έχω δει σελίδα σκοπιανών να λένε τα ίδια (με "αυτόχθονες" του ίδιους βέβαια) χρησιμοποιώντας τέτοιες μελέτες. Τυχαία τη βρήκα και δεν κράτησα και σημειώσεις.
Από εκεί και μετά ακόμα και η γενετική αυτοχθονία δεν σημαίνει γλωσσική-εθνική. Μόνο ότι αυτόχθονες πληθυσμοί αναμίχθηκαν με άλλους νεότερους. Για παράδειγμα: έχει βρεθεί κάποιος στην Αγγλία προϊστορικός άνθρωπος 3000 ετών, κάτι τέτοιο. DNA ανάλυση έδειξε ότι από στην περιόχή που βρέθηκε σήμερα ζούνε τουλάχιστον 2 άτομα που "απόγονοί" του. Φυσικά κανείς δεν συμπεραίνει ότι επειδή οι σημερινοί μιλούν Αγγλικά, ήταν Άγγλος και εκείνος αφού πριν 3000 χρόνια ούτε Άγγλοι ως λαός υπήρχαν, ούτε η γλώσσα τους (που έχει καμιά 1000άδα χρόνια ιστορία).Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 12:08:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλα με τα συνθετα ωραιες και οι επεξηγησεις,τα αρχικα πως προηλθαν;Η γαια; το μετρο; το μικρο; το μακρο;Αντε για το νερο και το ρυακι λεγαν ρρρρ κανει στην πορεια του ασ το πουμε ρυακι τ'αλλα;Καθε ανθρωπος οταν σκαρφιζετε κατι εχει και το δικαιωμα της ονοματοδοσιας να γινει ο νονος του και να φερει το τεκνο του στο φως.
Ιατρικη ορολογια,εχει ασχοληθει κανεις με βοτανικη;Ολοι οι οροι οι ονομασιες ειναι στα λατινικα γιατι οι πρωτοι που ασχοληθηκαν με την καταγραφη τους επελεξαν να ονοματοδοτησουν στη γλωσα των σοφων και φυσικα αυτοι που επακολουθησαν δε θελαν να δειξουν οτι υστερουσαν και συνεχισαν το εργο των προκατοχων τους.Κατι αντιστοιχο συνεβει και με τους λοιπους 'επιστημονες'.Καποιοι απο αυτους εχουν και φιλοτιμο και αναγνωριζουν τους πρωτοπορους και θελοντας να τους τιμησουν συνεχιζουν την παραδοση.Αυτο δε σημαινει οτι στην καθημερινη απλη γλωσσα δεν υπαρχει η αντιστοιχη λεξη-περιγραφη.
Αληθεια η ντοπιολαλια πως εξηγειτε,γιατι σε καθε μερος της Ελλαδας το ιδιο πραγμα εχει διαφορετικη ονομασια που της περισσοτερες φορες δεν εχει καν την ιδια ριζα;
Οσο για τον Εριωπα,στο χωριο μου λενε τα στερνα τιμουν τα πρωτα και δεν τρεφω καμια εκτιμηση για καποιον που παραταει το παιδι του ή απαξιωνει μια ολοκληρη κοινοτητα με το ηρθα μιλησα και αντε γεια!Γιατι αλλο ειναι καποιος να συμμετεχει για ενα διαστημα να καταθετει τις αποψεις του και για τους α-β λογους να σταματαει και αλλο να συμμετεχει με ειρωνικα κυριως σχολια στις διαφορες ενοτητες και να σου πεταει μια θεωρια για τις οποιες επιδιωξεις του,κατι σε προμελετημενο εγκλημα μου κανει!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
europaios2
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


5735 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 14:26:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους europaios2  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Είναι αυτό που λέει:
"Βρακί δεν έχει ο κόλος μας......λουλούδια θέλει ο π.....μας!!!"

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 17:18:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δηλαδη, αγαπητέ geostat, αρνείσαι ότι η γλώσσα μας
είναι επεξηγηματική και ετυμολογική, όσο καμία άλλη
στον κόσμο;Ότι έχει μαθηματική και αρμονική αντήχηση
και σε όσους την ακούν ακούγεται σαν μουσική;
Ότι κάθε λέξη έχει και νοηματική απόδοση;
Υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις απο ξένους καθηγητές κι άλλους
επιστήμονες, αφού διεθνώς υπαρχει αυτή η γνώση για την ελληνική
γλώσσα..Τώρα αν μερικοί,τρώγωνται να βγάλουν την Ελλάδα λιγότερη,
πρόβλημα τους και να το προσέξουν...
Η γλώσσα μας είναι αρχή του ευρωπαικού πολιτισμού και φυσικά
και τέλος του. Έχουμε πολλά να μάθουμε για την γλώσσα μας,
αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται θα μας τα μαθαίνουν ξένοι...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
Πλήρες Μέλος

Greece
1132 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 18:19:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
panpam :

Αλήθεια έχω δει σελίδα σκοπιανών να λένε τα ίδια (με "αυτόχθονες" του ίδιους βέβαια) χρησιμοποιώντας τέτοιες μελέτες. Τυχαία τη βρήκα και δεν κράτησα και σημειώσεις.


Δεν αμφιβαλω ... ειναι γνωστη η πλαστογραφηση των Σκοπιανων ...
quote:
Από εκεί και μετά ακόμα και η γενετική αυτοχθονία δεν σημαίνει γλωσσική-εθνική.
Σημαινει πολιτισμικη συνεχεια και συνεπως γλωσσικη συνεχεια . Το εθνος ειναι αποτελεσμα αυτης της συνεχειας .
quote:
Μόνο ότι αυτόχθονες πληθυσμοί αναμίχθηκαν με άλλους νεότερους.
Οχι με νεοτερους , κατι τετοιο δεν ειναι εφικτο ... με αλλους "επισκεπτες" ναι , μπορει και ειναι βεβαιο οτι εγινε . Το θεμα ειναι αν ηταν σε τετοια κλιμακα ωστε να επηρεασει γενετικα τον αυτοχθονα λαο . Κατι τετοιο ως φαινεται δεν εγινε με τους αυτοχθονες Ελληνες αφου δεν φανηκε απο την μελετη που προανεφερα .
Λεει σε καποιο σημειο : Το χρωματόσωμα Υ μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο και έτσι μας βοηθάει στην ανίχνευση της πατρικής καταγωγής ενός άντρα ή γενικότερα των αντρών ενός πληθυσμού. Αφού κάθε άντρας φέρει το επώνυμο του πατέρα του, ο οποίος με τη σειρά του φέρει το επώνυμο του δικού του πατέρα, κ.ο.κ. μπορούμε να παραλληλίσουμε το χρωματόσωμα Υ με ένα επώνυμο, το οποίο είναι γραμμένο όμως «μοριακά» σε κάθε κύτταρο του.

quote:
Για παράδειγμα: έχει βρεθεί κάποιος στην Αγγλία προϊστορικός άνθρωπος 3000 ετών, κάτι τέτοιο. DNA ανάλυση έδειξε ότι από στην περιόχή που βρέθηκε σήμερα ζούνε τουλάχιστον 2 άτομα που "απόγονοί" του. Φυσικά κανείς δεν συμπεραίνει ότι επειδή οι σημερινοί μιλούν Αγγλικά, ήταν Άγγλος και εκείνος αφού πριν 3000 χρόνια ούτε Άγγλοι ως λαός υπήρχαν, ούτε η γλώσσα τους (που έχει καμιά 1000άδα χρόνια ιστορία).
Ενα τετοιο παραδειγμα ειναι τουλαχιστον ατυχες , για τον Ελλαδικο χωρο , οπου οι ιστορια του χανεται στο απωτατο παρελθον .

==========================================================

Αντιχαιρετω φιλε ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ και συμφωνω με το ηθικο μερος της τοποθετησης σου , ομως πρεπει να επισημανω πως η θεωρια του αφροκεντρισμου εχει καταρρευσει προ πολλου ... καλο θα ηταν να ειμαστε "λιγο" φειδωλοι με τις διατυπωσεις μας ...

==========================================================

ΣΟΦΟΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ

http://originalmakedon.blogspot.com/

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 21:53:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Sounds like greek to me!τοσο ευηχα ακουγετε στα αυτια των ξενων.Ειπαμε η γλωσσα αν εξαιρεσουμε την αποψη περι ιου απο το διαστημα που δεν καταριπτεται και τοσο ευκολα,Μπιτνικς πνευμα αθανατο της γης μας ταξιδιωτες,δεν ειναι τιποτε αλλο παρα το μεσο συνδιαλλαγης των ανθρωπων.Τωρα επειδη ηρθε και η σειρα μας και αναπτυχθηκαμε και γυρισαμε τον τοτε γνωστο και σε αρκετες των περιπτωσεων αγνωστο κοσμο και καθιερωσαμε καποιους γλωσικους ορους σε αρκετους λαους ισως θα πρεπε να λειτουργησει περισσοτερο ως χαστουκακι στον εφησυχασμενο κωλαρακο μας για το πως λειτουργει ο ανθρωπος απο το να αναπολουμε περασμενα μεγαλεια.
Θα προτιμουσα να ειμασταν στη θεση των ολλανδων που μαζεψαν τον περασμενο αιωνα οτι βοτανικη ποικηλια υπηρχε επι γης και αυτη τη στιγμη ελεγχουν το 90% του πιστοποιημενου σπορου,για οσους δεν το ξερουν μονο ενα 30% σε σπορο επιτρεπετε να χρησιμοποιηθει απο ιδια παραγωγη το υπολοιπο ειμαστε υποχρεωμενοι να το αγοραζουμε.Αυτο θεωρω μεχρι στιγμης το χρυσομαλο δερας μεχρι να μου αποδειξη καποιος το αντιθετο.
Κατα τα αλλα απολαμβανω τις απωλειες εκατερωθεν,αλλωστε καθεις κουβαλαει τον σταυρο του.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 22:03:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
http://rapidshare.com/files/150817458/Aris_Retsos_1995_Sophocles_Antigone.zip
Ακουστε και αυτο αξιζει πραγματικα!
Προς αποφυγει παρεξηγησεων δεν ειναι δικο μου λινκ,το βρηκα!
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 22:09:00  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Sounds like greek to me, φίλε μου geostat, σημαίνει
ακατανόητα, λόγω της πολυπλοκότητας της γλώσσας κι όχι
λόγω της αρμονικότητας της ηχητικής της...
Η ελληνική γλώσσα πάντως και γλώσσα της Αποκαλύψεως, με το
Α και Ω δείχνει ότι είναι η γλώσσα που θα επικρατήσει και
δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό δια της βίας...
Μάλλον δια της αντίληψης...Κι όμως, εδώ στην Ελλάδα,θα υπάρχουν
άνθρωποι που θα πιστεύουν το αντίθετο...Απίστευτο κι όμως
..ελληνικό..Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2009, 22:58:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Τρεχα μου,ακουσε πρωτα τον Ρετσο!
Ο χορος ειναι ο ιδιος μη νομιζετε οτι εχει καμια δωδεκαδα απο πισω του!
Μετα πες μου τη σχεση μπορει να εχουν τα εξευγενισμενα ελληνικα μας με την ντομπρα,ετοιμολογια κανεις;,λαλια των προγονων μας.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
panpam
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


2487 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2009, 11:43:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Δηλαδη, αγαπητέ geostat, αρνείσαι ότι η γλώσσα μας
είναι επεξηγηματική και ετυμολογική, όσο καμία άλλη
στον κόσμο;Ότι έχει μαθηματική και αρμονική αντήχηση
και σε όσους την ακούν ακούγεται σαν μουσική;
Ότι κάθε λέξη έχει και νοηματική απόδοση;
Υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις απο ξένους καθηγητές κι άλλους
επιστήμονες, αφού διεθνώς υπαρχει αυτή η γνώση για την ελληνική
γλώσσα..Τώρα αν μερικοί,τρώγωνται να βγάλουν την Ελλάδα λιγότερη,
πρόβλημα τους και να το προσέξουν...
Η γλώσσα μας είναι αρχή του ευρωπαικού πολιτισμού και φυσικά
και τέλος του. Έχουμε πολλά να μάθουμε για την γλώσσα μας,
αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται θα μας τα μαθαίνουν ξένοι...

Αυτά, αν και δεν στερούνται κάποιας αλήθειας είναι αθεμελείωτα.
Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν αυτά. Στα Ελληνικά - είναι αλήθεια - αυτό είναι πιο φανερό γιατί η γλώσσα διατηρήθηκε καλύτερα λόγω των κλασσικών έργων (αρχαίοι έλληνες, καινή διαθήκη κτλ). Έτσι περισσότεροι άνθρωποι, Έλληνες ξέρουν π.χ. ότι το Γιώργος και το Γεωργία είναι από το γεωργός και αυτό από τη γη+έργο (γιατί χρησιμοποιούν όλες τις σχετικές λέξεις). Ενώ ο μέσος "George" και η μέση "Georgia" ανά τον κόσμο το αγνοούν. Αντίθετα οι άνθρωποι στο εξωτερικό (δυτικό κόσμο εννοώ) δεν ξέρουν τι σημαίνουν τα ονόματά τους ακόμα κι αν αυτά είναι της δικής τους παράδοσης.

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

pyramid
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


1585 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2009, 11:53:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους pyramid  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε trexagireve προσφάτως άκουσα εβραϊκά και, τι περίεργο, άκουσα και μουσική. Η γλώσσα φταίει, ο άνθρωπος που άκουσα, ότι και να σου πω θα σε γελάσω και δεν το θέλω.
Άρα καταλήγουμε ή στο ότι υπάρχουν και άλλες γλώσσες που δημιουργούν αυτή την εντύπωση στους ανθρώπους ή στο ότι καμία γλώσσα δεν δημιουργεί τίποτα και όλα τα κάνει ο άνθρωπος ή είμαι γεια σου.
Εσύ τι λες?
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
trexagireve
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


13021 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2009, 12:48:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους trexagireve  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι,pyramid, geostat,panpam, επαναλαμβάνω ότι
η ελληνική είναι η μητέρα των ινδοευρωπαικών γλωσσών και αυτό
το λένε όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα,
όχι εγώ μόνο...
Εσεις γιατί χαλιέστε τόσο;
Λέμε ότι η γλώσσα αυτή έχει ιστορία και λεξική εξήγηση που οι άλλες
δεν έχουν..Αυτό είναι και αλήθεια και καθοριστικό, για το ότι
είναι η πιο πλούσια γλώσσα και η αρχή της επιστήμης και του
πολιτισμού για την Ευρώπη...
Αμφισβητεί κανείς κάτι τέτοιο;
Αγαπητή pyramid,η μουσικότητα δεν έχει να κάνει με το πως
ηχεί στα αυτιά του καθενός,αλλά με την μουσικότητα που διαθέτει,
η γλώσσα αν της ακούσεις σε συνθήκες μουσικής αρμονίας...Μιλάμε για
μαθηματική γλώσσα και ετυμολογική ευρύτητα, όταν οι άλλες είναι
καθαρά περιγραφικές...
Ρίξτε καμιά ματιά στο Google...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
geostat
Μέλος 3ης Βαθμίδας


768 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2009, 13:20:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δεν ξερω αν ειναι η μανα ή ο πατερας ή κανενα ξωγαμο μιας και στα βαθη της ιστοριας χανει η μανα το παιδι και το παιδι την μανα.Αυτο που πιστευω οτι δεν μπορει κανενας να αμφισβητησει ειναι οτι οι αρχαοι ελληνες περασανε απο την απλη καταγραφη των φαινομενων γυρω τους στην ερμηνεια τους ή τουλαχιστον στην πλησιεστερη για τον ανθρωπινο νου προσπαθεια κατανοησης τους.
Να πουμε οτι υπηρξαν η πετρα που ταραξε τα νερα της λιμνης,να το πουμε γιατι ετσι και ειναι, αλλα η συμπεριφορα των νεοελληνων τεινει να ακολουθει την πετρα που βυθιστηκε και οχι τους κυμματισμους στην επιφανεια της.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 51 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 51
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy