ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 51
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Leporello
Νέο Μέλος

Greece
38 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2007, 00:01:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Leporello
Η αδυσώπητη χρήση τής λογικής

Στο οπισθόφυλλο τού βιβλίου τού Πελασγού υπάρχει μία αινιγματική δήλωση:

«Λέξεις κοινές στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, που αναλύονται και ετυμολογούνται γιά πρώτη φορά στην Ελληνική σε αυτό το βιβλίο, καταρρίπτουν την ινδοευρωπαϊκή θεωρία, όχι μόνο από την ιστορική και αρχαιολογική της πλευρά, απ’όπου άλλωστε παρατίθενται πάμπολλα τεκμήρια που κραυγάζουν ομαδικά εναντίον της, αλλά ειδικώτερα από γλωσσολογικής πλευράς, η οποία συνήθως αποτελούσε το καταφύγιο όσων η αδυσώπητη χρήση τής λογικής στέρησε το δικαίωμα να στοιχειοθετήσουν μία ορθολογική άποψη περί του τι πραγματικά συνέβη κατά τον σχηματισμό των γλωσσικών συγγενειών.»

Οποιος διαβάζει αυτό το απόσπασμα κατ’αρχάς δεν μπορεί να μην σοκαρισθεί όταν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι «λέξεις κοινές στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, που αναλύονται και ετυμολογούνται γιά πρώτη φορά στην Ελληνική» και «καταρρίπτουν την ινδοευρωπαϊκή θεωρία» δεν είναι άλλες από τις ... δυγός και Υδραυείδαι!!!!

Κατόπιν, δεν μπορεί παρά να προβληματισθεί γιά το νόημα αυτής τής φράσης: Ποιοί είναι αυτοί που στριμώχθηκαν από την «αδυσώπητη χρήση τής λογικής»; Και ποιός κάνει αυτή την αδυσώπητη χρήση;

- Είναι ο ίδιος ο Πελασγός που έχει κατατροπώσει όσους έχουν αντίθετη άποψη από τον ίδιο και ζαλισμένοι πιά να μην μπορούν να «στοιχειοθετήσουν μία ορθολογική άποψη περί του τι πραγματικά συνέβη κατά τον σχηματισμό των γλωσσικών συγγενειών»;

- Είναι όσοι πιστεύουν πράγματα αντίθετα με τον ίδιο, οι οποίοι το παράκαναν με την χρήση τής λογικής και αποπροσανατολίσθηκαν με αποτέλεσμα να μη μπορούν πλέον να «στοιχειοθετήσουν μία ορθολογική άποψη»;

Αλλο μπέρδεμα είναι γιατί η χρήση τής λογικής δυσκολεύει τον σχηματισμό «ορθολογικής άποψης»; Εγώ είχα την εντύπωση ότι αντίθετα την διευκολύνει. Εν πάσει περιπτώσει, τι πραγματικά πιστεύει ο Πελασγός γιά την λογική; Είναι καλό ή κακό πράγμα; Η μήπως είναι καλό αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε;

Μάλλον όμως είναι υπέρ τής λογικής. Π.χ. την νύχτα των Χριστουγέννων τού 2006 έγραφε στον Agnostic σ’αυτό εδώ το νήμα:

«Η δική μου νοοτροπία μου πάντως επιβάλλει να μην εμπιστεύομαι οποιονδήποτε ειδικό, εάν τα πορίσματα της ειδικότητας του βιάζουν την λογική. Για μένα η λογική είναι πάνω απ’ όλα, και ειδικά πάνω από ειδικούς, όταν οι σκοπιμότητες κυριαρχούν εμφανώς σε τέτοιας έκτασης γεωπολιτικά θέματα»

Σημ: Ο μη ειδικός στις απόψεις τού Πελασγού θα εντυπωσιασθεί από την άποψη ότι το θέμα τής καταγωγής των ΙΕ γλωσσών είναι «γεωπολιτικό θέμα» ενώ οι υπόλοιποι νομίζουν ότι είναι επιστημονικό – ιστορικό - γλωσσολογικό θέμα.

Από την άλλη μεριά, άλλη δήλωσή του δείχνει ότι πιθανόν να αντιτίθεται στην απόλυτη χρήση τής λογικής. Π.χ. λέει:

Τέλος, είναι πράγματι προφανής η αδυναμία μου αντιπαρατεθώ όχι σε έναν ειδικό αλλά σε κάποιον υβριστή που έχει απλώς διαβάσει 5-10 βιβλία (τέλος πάντων, μπορεί να είναι κα περισσότερα) και προτάσσει την κοινή λογική έναντι της γνώσης, όπως ο χρήστης Leporello.

Αλλο εντυπωσιακό γιά τον μη μυημένο αναγνώστη στοιχείο αυτής τής δήλωσης είναι ότι προφανώς θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο τής γνώσης (!!!). Αλλά και όσοι έχουν διαβάσει την συζήτηση στο θέμα αυτό δεν μπορούν να μην απορήσουν γιά το πως τού δημιουργήθηκε η εντύπωση αυτή.

Τελικά, το καλύτερο είναι να πάμε στο βιβλίο του (το οποίο ως γνωστόν περιέχει όλες τις απαντήσεις) και να δούμε τι χρήση τής λογικής κάνει. Π.χ. βλέπουμε στην σελίδα 372 λέει:

«Πρέπει να θεωρηθεί κατά συνέπεια δεδομένο ότι εάν είχαν υπάρξει οι λεγόμενοι πρωτοϊνδοευρωπαίοι, όπως τους τοποθετεί η ΙΕ θεωρία και είχαν γιά τους αρχαίους μία αξιομνημόνευτη ύπαρξη, πορεία και δράση ως ενιαία φυλή – και αν όντας έτσι πίστευαν (οι αρχαίο) ότι αυτοί (οι ΙΕ – ή όπως αλλιώς ονομάζονταν τότε) είναι οι προπάτορές τους, τότε σίγουρα θα τους θυμόνταν σε βάθος χρόνου πολλών γενεών, δίνοντάς μας γι’αυτό μιά σειρά από ενδείξεις όπως:

- Θα τους αναγνώριζαν ως προπάτορες, αισθανόμενοι υπερήφανοι γι’αυτούς δεδομένου ότι είχαν επίγνωση τής πολιτισμικής τους υπεροχής.

- Θα διατηρούσαν στην μνήμη όποια πολιτισμικά χαρακτηριστικά των προπατόρων τους ήταν διάφορα των ελληνικών και θα προσπαθούσαν να τα διαιωνίσουν, όπως κάθε ξενιτεμένος διατηρεί τα ξεχωριστά έθιμα τής πατρίδας του.

- Θα μνημόνευαν με εκτεταμένες αναφορές την υποθετική τους μακρινή πατρίδα και θα είχαν την τάση να επιστρέφουν περιοδικά σε αυτήν.

- Θα τους τιμούσαν με ποικίλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με την επικρατούσα πανάρχαια όσο και παγκόσμια συνήθεια τού σεβασμού και τής τιμής των προγόνων.

Γιά να ελέγξω αν η χρήση τής λογικής από τον Πελασγό είναι «αδυσώπητη» ή όχι, αντικαθιστώ στο παραπάνω κείμενο την λέξη πρωτοϊνδοευρωπαίοι με την λέξη πρωτοσλάβοι και την λέξη Ελληνες με την λέξη Σέρβοι. Τι προκύπτει; Γιατί οι Σέρβοι δεν τιμούν τους προγόνους τους τους Πρωτοσλάβους και δεν πάνε γιά προσκύνημα στην μακρινή τους πατρίδα; Δύο πράγματα μπορώ να υποθέσω:

- Οι Πρωτοσλάβοι δεν υπήρξαν ποτέ. Οι Σέρβοι είναι αυτόχθονες στις περιοχές που ζουν και σήμερα. Το γεγονός ότι με λίγη προσπάθεια μπορούν να καταλάβουν τι λέει ένας Ρώσος οφείλεται είτε σε τυχαίο γεγονός, είτε στο στο ότι ένας αρχαίος Ρώσος στρατηγός, ο Ντιονύσωφ έκανε μία εκστρατεία και "επηρέασε" την γλώσσα τους.

- Οι Σέρβοι δεν θεωρούν τους Πρωτοσλάβους σαν διαφορετικούς από τους εαυτούς τους γιατί απλούστατα η εξέλιξη από τους Πρωτοσλάβους ως τους Σέρβους ήταν ομαλή. Το ότι έχουν έλθει από κάποια διαφορετική κοιτίδα από εκεί που ζούν σήμερα το έχουν ξεχάσει. Ομοίως η λαϊκή τους παράδοση δεν έχει κανένα ίχνος που να δείχνει επίγνωση κοινής καταγωγής με τους Ρώσους ή τους Τσέχους.

Είναι σαφές ότι ο Πελασγός παραβλέπει τελείως το δεύτερο ενδεχόμενο γιατί απλώς δεν κολάει με το οικοδόμημά του. Αυτή λοιπόν είναι η λογική του. Διάλεξα το παράδειγμα των Σλάβων γιατί η εξάπλωσή τους έχει μεγάλες ομοιότητες με την εξάπλωση των ΙΕ όπως την φαντάζομαι. Αν η εξάπλωση των ΙΕ στην πραγματικότητα δεν έγινε με τρόπο όπως εκείνη των Σλάβων, δεν έχει καμία σημασία. Αρκεί που έδειξα πως υπάρχει μία περίπτωση η εξάπλωση των ΙΕ να έγινε με τρόπο που να δείχνει την αβασιμότητα τού συλλογισμού τού Πελασγού. Αυτή είναι και η διαφορά μας με τον Πελασγό. Εγώ έχω επίγνωση τι είναι βάσιμο επιστημονικά και τι απλώς το φαντάζομαι. Ο Πελασγός φαίνεται πως όχι.

Αλλά ψάχνωντας ακόμη καλύτερα, τελικά βρήκα τι πραγματικά πιστεύει ο Πελασγός γιά την λογική, την γνώση κ.λ.π. Στην σελίδα 125 λέει:

«Αλλωστε, επιθυμία και τού γράφοντος ήταν εξ αρχής η διάγνωση τής αλήθειας η οποία, όταν εμφανίζεται, δονεί την εσωτερική μας συνείδηση με τρόπο αδιάψευστο, αναζητώντας την μέσα από την προσωπική ανάλυση αξιόπιστων πληροφοριών και όχι μέσα από μία εργαστηριακή απόδειξη και την επιστημονική επιβεβαίωσή της με την στενή έννοια οτύ όρου»

Να λοιπόν η απάντηση: Εκεί που ο Πελασγός ανέλυε τις αξιόπιστες πληροφορίες π.χ. γιά τους σαρισσοφόρους Μυρμιδόνες, αισθάνθηκε την δόνηση τής εσωτερικής του συνείδησης που με αδιάψευστο τρόπο έδειχνε ότι τελικά βρήκε την αλήθεια. Το δίδαγμα λοιπόν είναι να εγκαταλείψουμε κι’εμείς την αδυσώπητη χρήση τής λογικής και την επιστημονική επιβεβαίωση και να δονηθούμε κι’εμείς στον ρυθμό τού Πελασγού.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2007, 01:17:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Αγαπητή Ostria,

Περιμένοντας την απάντηση σου θα πω δυο λόγια για την αναφορά σου στην πιθανότητα η εκστρατεία αυτή να ξεκίνησε ως ένας απλός διωγμός ή ως εθελουσία φυγή μίας ομάδας πιστών της λατρείας του Διονύσου, με βάση την πρόταση του τυχερούλη.

Κατ’ αρχάς πολλές είναι οι προτάσεις που δεν φαίνονται παράλογες. Στην πραγματικότητα η κάθε μορφής παραπλάνηση εμφιλοχωρεί σχεδόν αποκλειστικά ανάμεσα σε αληθοφανείς και σοβαροφανείς ιδέες που συνήθως δεν φαίνονται καθόλου παράλογες.

Εδώ που τα λέμε, ούτε και η ινδοευρωπαϊκή θεωρία δεν φαίνεται παράλογη εκ πρώτης όψεως αν δεν ψάξει κανείς το θέμα λίγο.

Θεωρώ λοιπόν εντελώς απίθανο κάτι τέτοιο για δύο κυρίως λόγους. Κατ’ αρχάς η χρονική τοποθέτηση της εκστρατείας μέσα στην 7η π.Χ. χιλιετία, από τους ιστορικούς που κι εσύ ανέφερες δεν μας επιτρέπει να την συγκρίνουμε ως γεγονός με οποιεσδήποτε καταστάσεις στην Θράκη που τοποθετούνται τουλάχιστον 3 ή 4 χιλιετίες αργότερα. Παρόλο ότι η λατρεία του Διονύσου στη Θράκη πιθανολογείται από τους πανάρχαιους Πελασγικούς χρόνους, δεν έχουμε εξ ίσου συγκεκριμένες αναφορές από άλλες πηγές, για την ίδια περιοχή και την ίδια εποχή ώστε να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Μια τέτοια πρόταση λοιπόν απλά δεν περιέχει ουσιαστικά δεδομένα με την απαιτούμενη δυναμική που θα μας ανάγκαζαν να προσπεράσουμε αυτό το λογικό εμπόδιο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην ιδιαίτερα εκτεταμένη περιγραφή του Νόννου δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη ότι αναφέρεται σε ένα είδος συγκαλυμμένου διωγμού, ή σε μια εθελουσία φυγή με οποιασδήποτε μορφής με μυθολογική επικάλυψη, ενώ η όλη περιγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με γεγονότα που εξιστορούνται ως αληθή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αρριανό, τον Πλίνιο ή τον Caius Solinus. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα σοβαρό λόγο να κάνουμε μια τέτοια σκέψη βασιζόμενοι σε μια αστήρικτη και γενικόλογη υπόθεση.

Είναι γεγονός ότι η φύση της λατρείας του Διόνυσου, δίνει έμφαση σε φυσιολατρικές πρακτικές και όχι σε ηθικοπλαστικές ή διδακτικές, ενώ έχει ως επίκεντρο την έκσταση με έδρα το ύπαιθρο, και όχι την τελετουργική ιερουργία με έδρα κάποιο αστικό ιερατικό κέντρο. Ως λατρεία της φύσης λοιπόν, ερχόταν γενικότερα σε αντίθεση με τις λατρείες των πόλεων, πρεσβεύοντας την επικοινωνία με την άγρια ζωή του βουνού και του δάσους, και την άρνηση των ανθρωπίνων πεπερασμένων νόμων, με σκοπό την ανάδειξη των θεϊκών. Ως εκ τούτου πολλές φορές θεωρήθηκε αντικοινωνική και αντισυμβατική.

Η απορρέουσα αίσθηση από την μελέτη της είναι ότι οι νόμοι της φύσης υπερισχύουν των ανθρωπίνων και πρέπει κατά συνέπεια να προηγούνται, γεγονός που προκάλεσε την αποστασιοποίηση των Ελλήνων λατρών του Ολύμπιου Δωδεκαθέου, μεταξύ των οποίων υπέβοσκε πάντα μια τάση για αποκλεισμό της λατρείας του μαινόμενου Διονύσου. Η φαυλότητα και η έκλυση ηθών (μαινάδες κορυβαντισμός, μέθη και έκσταση) που εξωτερικά τουλάχιστον επεδείκνυε, ερχόταν σε αντίθεση με την περί αρετής αντίληψή τους. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε αναφορές ότι η λατρεία του Διονύσου υπέστη μαζικούς διωγμούς όπως οι χριστιανοί από τους Ρωμαίους, ή όπως οι Έλληνες από τους Βυζαντινούς. Το γεγονός αυτό πρέπει να αποδοθεί στην έμφυτη τάση των Ελλήνων προς την ανεξιθρησκεία, κάτι που επιβεβαιώνεται από την έλλειψη θρησκευτικών πολέμων κατά την αρχαιότητα.

Η τάση αυτή για ανεξιθρησκεία δεν εμφανίστηκε αιφνίδια κατά την κλασσική εποχή. Διατρέχει τις χιλιετίες και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, και είναι ένας ακόμη παράγοντας που αποκλείει την περί διωγμού σκέψη σχετικά με την εκστρατεία του Διονύσου.

Εν αναμονή διατελών

Πελασγός
www.aegean-theory.gr


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/10/2007, 09:39:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
quote:
- Οι Πρωτοσλάβοι δεν υπήρξαν ποτέ. Οι Σέρβοι είναι αυτόχθονες στις περιοχές που ζουν και σήμερα. Το γεγονός ότι με λίγη προσπάθεια μπορούν να καταλάβουν τι λέει ένας Ρώσος οφείλεται είτε σε τυχαίο γεγονός, είτε στο στο ότι ένας αρχαίος Ρώσος στρατηγός, ο Ντιονύσωφ έκανε μία εκστρατεία και "επηρέασε" την γλώσσα τους.


Αγαπητέ Leporello,
Θα μπορούσαμε άνετα να γράψουμε ένα βιβλίο πάνω σε αυτή την ιδέα ή καλύτερα να δούμε με "λογικά στοιχεία" την ιδέα σου. Επίσης να καλέσουμε μία σειρά απογόνων από Ρώσσους και Βουλγάρους ή Σέρβους για να μας αναλύσουν καλύτερα την δράση του περήφημου Διονυσώφ μια και η όλη δράση του έλαβε μέρος ΜΟΛΙΣ πριν 1400 χρόνια...
Αν δεν το κατάλαβε κάποιος μιλάω ειρωνικά...

Α ρε Ostria,
Βρέθηκες στην μέση των πυρών...
Πάντως είναι πολύ ωραίο που κάθε φορά που ζορίζεις τον Πελασγό, αυτός αρχίζει τις φιλοσοφίες και όχι να παραθέτει αποδείξεις...
Τελικά έχει πλάκα αυτό το θέμα...
Θα ξεκινήσουμε και Νο2;
Στο επόμενο επεισόδιο ο Διόνυσος πάει στο διάστημα...
Dionisus in space - μην το χάσετε...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2007, 03:05:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Αγαπητοί μου δυστυχώς δεν έχω ούτε χρόνο ούτε ξεκούραστο μυαλό για να συμμετέχω ενεργά στην συζήτηση. Επίσης δεν έχω διαβάσει τα σχετικά κείμενα παρά μόνο αποσπασματικά. Οπότε τα σχόλια μου θα είναι πάλι σύντομα και γενικόλογα.

Αγαπητέ Πελασγέ θα συμφωνήσω με τον Agnostic ότι είναι υπερβολικό να μιλάμε για εκπολιτιστική εκστρατεία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει γίνει ποτέ στην ιστορία εκστρατεία με τέτοιον σκοπό (άσχετα από τα τελικά αποτελέσματά της). Τη βρίσκω πολύ ρομαντική σκέψη που μάλλον βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.

Γι αυτό και λέω "αν όντως έγινε μια τέτοια εκστρατεία, θα πρέπει να έγινε για κάποιον σοβαρό λόγο". Ισως ο διωγμός ή η φυγή να είναι εξίσου υπερβολική σκέψη, αλλά έχουμε παρόμοιες μυθικές αναφορές για κάποιες από τις πρώτες μεταναστεύσεις πχ προς Ιταλία. Βέβαια σε αυτές τις αναφορές οι λόγοι δεν είναι θρησκευτικοί αλλά πολιτικοί, παρόλα αυτά δεν ξέρω αν μπορούμε να αποκλείσουμε και αυτή την υπόθεση.
Ισως να έχουμε μια αναγκαστική μετακίνηση λόγω περιβαλλοντικών αλλάγων (μια υπόθεση που νομίζω ότι αρέσει και στον Wonder καθώς την έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν) και υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν σε μια γεωλογική-κλιματική αναστάτωση εκεί γύρω στο 5000 πΧ. στην ευρύτερη περιοχή και ίσως άλλη μια αρκετά αργότερα.

Από την άλλη μια εκστρατεία με σειλινούς,βάχκες, κρασιά και κύμβαλα δεν είναι ούτε εκπολιτιστική ούτε πολεμική. Είναι μια μεγάλη παρέα αρχαίων χίππιδων που πότε με χορούς και πότε με καυγάδες κάνουν ένα ταξίδι αναψυχής στην ανατολή.

Λοιπόν όταν επιστρέψω σπίτι και έχω το παλιό μου pc (αυτό το λαπτοπ με δυσκολεύει ακόμα στο γράψιμο) θα διαβάσω ο,τι σχετικό βρω και θα απαντήσω πιό συγκεκριμένα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Nερων
Νέο Μέλος

Greece
7 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2007, 04:06:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Nερων
Αγαπητοί φίλοι γειά καί χαρά.
Θά ήθελα κάποιος από εσάς, πού βλέπω είστε ιδικοί επί τού θέματος,
νά μέ βοηθήσετε.
Ο γιός μου μέ ρώτησε:
Γιατί ρέ μπαμπά τήν γάτα τήν λέμε γάτα καί όχι σκύλο ή κότα?
Μπορεί κάποιος νά μού εξηγήσει πώς καί γιατί είπαν τήν γάτα,γάτα?
Γενικά τό πώς καί τό γιατί έδωσαν τήν κάθε ονομασία?
Ελπίζω κάποιος από εσάς τούς ειδικούς νά μέ βοηθήσει νά
δώσω τήν απάντηση στόν γιό μου.
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2007, 15:56:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός

Aγαπητή Ostria,

Αν υπάρχει κάτι που εκτιμώ στην σκέψη σου αυτό είναι το ότι περιστρέφεται γύρω από την ουσία των πραγμάτων, και δεν παραμένει στην επιφάνεια. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν περίμενα να σου διαφύγει το ότι πουθενά δεν παρουσιάζω την ουσία της σκοπιμότητας εκστρατείας του Διονύσου ως μια αλτρουιστική πράξη εκπολιτισμού των βαρβάρων για χάρη της ανάδειξης του Ελληνικού πνεύματος !

Αυτό νομίζω ανήκει στα αυτονόητα και δεν υπάρχει ανάγκη για την σύμφωνη γνώμη κανενός για επιβεβαίωση ! Όπως άλλωστε έχω ήδη διευκρινίσει σε προηγούμενο μήνυμα μου, το κίνητρο θεωρώ ότι εντοπίζεται στην φιλοδοξία του πρωτοέλληνα αρχηγού πίσω από την ονομασία Διόνυσος, του να επιτελέσει μια θεάρεστη πράξη ώστε να συγκαταλεγεί μεταξύ των θεοτήτων της εποχής του. Αυτό δεν συνιστά από μόνο του μια πολιτισμική πρωτοβουλία και ενέργεια σε καμία περίπτωση.

Οι πολιτισμικές παρεμβολές που συντελέσθηκαν μετά την ολοκλήρωση της επικράτησης των ανδρών του Διονύσου στην Ινδία δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν ένα παράπλευρο αποτέλεσμα. Τα κίνητρα λοιπόν είναι κυρίως θρησκευτικά, και για να μπορέσει να συνεχισθεί στους τόπους εκείνους η λατρεία του Διονύσου, έπρεπε να διαμορφωθεί απαραίτητα και το ελάχιστο πολιτισμικό υπόβαθρο που θα την συντηρούσε..

Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Περιμένω να ρίξεις μια πιο ξεκούραστη ματιά στο θέμα, όταν βρεθείς μπροστά από το παλιό PC σου !

Φιλικά


Πελασγός
www.aegean-theory.gr


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/10/2007, 19:53:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
quote:
Πελασγός

Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν περίμενα να σου διαφύγει το ότι πουθενά δεν παρουσιάζω την ουσία της σκοπιμότητας εκστρατείας του Διονύσου ως μια αλτρουιστική πράξη εκπολιτισμού των βαρβάρων για χάρη της ανάδειξης του Ελληνικού πνεύματος !

Αυτό νομίζω ανήκει στα αυτονόητα και δεν υπάρχει ανάγκη για την σύμφωνη γνώμη κανενός για επιβεβαίωση !


Λυπάμαι φίλε μου, αλλά με αυτά που γράφεις τόσο καιρό εδώ μεσα καθώς και στο βιβλίο σου, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει μ'εσένα τι είναι αυτονόητο και τι όχι. Οι Σαρισσοφοροι Μυρμιδόνες? Η πρωτοελληνική συμβολή στη διαμόρφωση του παλιότερου Σουμεριακού πολιτισμού?? Η ελληνική καταγωγή της Γιόγκα από την Ιεράπετρα?Την εγκυρότητα του μουσικολόγου αξιότιμου κυρίου Γιόσεφσον(σε λίγο θα ζητάμε τεκμηριωμένα γλωσσολογικά στοιχεία και από ζαχαροπλάστες της γειτονιάς)? Οι περιβόητοι "Υδραείδαι", προφανώς απόγονοι του Σάκη του "υδραυλικού"(ή μήπως του "δραυλικού" χωρίς το αρχικό "υ"?)? Οταν μας έχεις παρουσιάσει ένα συνοθύλλευμα παραλογισμών,αντιεπιστημονικών θέσεων, παιδαριωδων ιστορικών και γλωσσικών σφαλμάτων μην έχεις καθόλου την απαίτηση να καταλαβαίνουν οι αναγνώστες των κειμένων σου τι είναι αυτονόητο και τι όχι....

quote:
Πελασγός

Όπως άλλωστε έχω ήδη διευκρινίσει σε προηγούμενο μήνυμα μου, το κίνητρο θεωρώ ότι εντοπίζεται στην φιλοδοξία του πρωτοέλληνα αρχηγού πίσω από την ονομασία Διόνυσος, του να επιτελέσει μια θεάρεστη πράξη ώστε να συγκαταλεγεί μεταξύ των θεοτήτων της εποχής του. Αυτό δεν συνιστά από μόνο του μια πολιτισμική πρωτοβουλία και ενέργεια σε καμία περίπτωση.


Αυτό το κίνητρο του Πρωτοέλληνα αρχηγού πίσω από την ονομασία Διόνυσος (είσαι σίγουρος ότι δεν τον έλεγαν Μπάμπη?)να καταφύγει σε μια τόσο θεάρεστη πράξη ώστε να συγκαταλεγεί στο hall of fame των θεοτήτων της εποχής του με άφησε πραγματικά άφωνο

Αυθόρμητα έτρεξαν στη σκέψη μου πολλά και διάφορα...

Κατ'αρχήν κάτι παρόμοιο έχω την εντύπωση ότι υποστηρίζει και ο Λιακόπουλος, για τους θεούς του Ολύμπου. Οτι δεν ηταν λέει μυθικά πρόσωπα, αλλά πραγματικά...ίσως και λίγο παραμορφωμένα...π.χ. γίγαντες κτλ... Τελος πάντων το αφήνω στην ακρη αυτό γιατί δε με βοηθα καλά η μνήμη μου...

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε...αυτός ο σπουδαίος εκπολιτιστής πρωτοέλληνας αρχηγός πίσω από την ονομασία Διόνυσος, ήξερε κατά που πέφτει η Ινδική χερσόνησος ή βρέθηκαν στη χώρα αυτή από σπόντα? Μήπως ήξεραν οι υποτελείς και συνεργάτες του? Αραγε οι κάτοικοι του Σέσκλου την 7η χιλιετία π.Χ. και του Διμηνίου την 5η, γνωριζαν την ύπαρξη της Ινδίας? Υπάρχει κανένα "απόκρυφο" ή "απαγορευμένο"(sic) πανάρχαιο αιγυπτιακό έγγραφο του...9000 π.Χ.(όρισε εσύ αν θες την ημερομηνία) που να επεξεργάστηκε ο Νόννος ο Πανοπολίτης και να το αποκαλύπτει πουθενά στα γραπτά του? Μήπως ο Μεγασθένης ή κάποιος άλλος?

Αλήθεια οι πληθυσμοί των περιοχών που διοικούσε αυτός ο κορυφαίος πρωτοέλληνας αρχηγός με τις μεγάλες φιλοδοξίες(great expectations), είχαν λύσει όλα τα προβλήματά τους που το'ριξαν στις εκπολιτιστικές εκστρατείες ακολουθώντας το όραμα του μεγάλου πρωτοέλληνος ηγέτη με την ονομασία Διόνυσος(αναμφίβολα η μετεμψύχωσή του ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου)?!

Τελικά φτάνω στο σημείο να αναρωτιέμαι...τι από τα δύο συμβαίνει και αυτός ο μεγάλος πρωτοέλληνας εκπολιτιστής της 7ης χιλιετίας π.Χ.,ξεχάστηκε ώς εκπολιτιστής και ευεργέτης από τόσους λαούς που μεσολαβούν της απόστασης Ελλάδας-Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων και των Ινδών? Δύο εκδοχες φαίνεται πως υπάρχουν:

1)Οι εκπολιτισμένοι λαοί υπήρξαν αχάριστοι που απέβαλαν από την παράδοσή τους τον τρανό πρωτοέλληνα ευεργέτη τους

2)Ενδεχομένως αυτός ο πρωτοέλληνας αρχηγός ίσως δεν ήταν και τόσο ικανός και πειστικός όταν διακήρυττε στα οράματά του, και οι αρχαίοι λαοί τον έγραψαν κανονικά στα παλιά τους τα παπούτσια...χμμμ...μήπως τελικά ήταν λιγάκι μωροφιλόδοξος ο πρωτοέλληνας αρχηγός Διόνυσος που αντί να ασχοληθεί με τα του οίκου του, την είδε οραματιστής και φορέας πολιτισμού της νεολιθικής περιόδου?

Δεν ξέρω τι από τα δύο να αποφασίσω...μάλλον θα παρω τη βοήθεια του κοινού...

quote:
Πελασγός

Οι πολιτισμικές παρεμβολές που συντελέσθηκαν μετά την ολοκλήρωση της επικράτησης των ανδρών του Διονύσου στην Ινδία δεν ήταν αυτοσκοπός. Ήταν ένα παράπλευρο αποτέλεσμα.


Ωπα, κάτσε λίγο γιατί αυτό το "παράπλευρες" με προβλημάτισε. Μου θυμίζει συνεντεύξεις τύπου του Μπους, του Μπλερ, των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ κτλ. που μιλούν για "παράπλευρες απώλειες" όταν θέλουν να δικαιολογήσουν κι αυτοί(για δες σύμπτωση πάντως)τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών αποστολών τους και την προσφορά πολιτισμού στους άξεστους ανατολίτες δια αεροπορικών βομβών. Διερωτώμαι...το όραμα του ηγέτη Διονύσου να μείνει στις μνήμες των απογόνων του λαού του ως θεός, το ανακοίνωσε στους 50.000 νοματέους που στρατολόγησε ή όχι?Αν όχι δέχτηκαν 50.000 άνθρωποι σε μια περίοδο που η εξασφάλιση της τροφής και των λοιπών αναγκών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, να εκστρατεύσουν τόσο μακριά σπαταλώντας τοσους πόρους με αβέβαιο αποτέλσεμα? Και έστω ότι το έπραξαν....σαν πολλοί δεν είναι οι 50.000 στρατιώτες(δηλαδή τροφοσυλλέκτες, κυνηγοί, γεωργοί, τεχνίτες, ψαράδες κτλ) τη νεολιθική εποχή? Είδικά όταν σε μια σαφώς ευνοϊκότερη εποχή για εκστρατεία ο αδιαμφησβήτητος απόγονος του θεού Διονύσου, Μέγας Αλέξανδρος είχε αν θυμάμαι καλά γύρω στους 35.000 άνδρες? Και ο άλλος βρήκε 50.000? Περίεργο....

quote:
Πελασγός

Τα κίνητρα λοιπόν είναι κυρίως θρησκευτικά, και για να μπορέσει να συνεχισθεί στους τόπους εκείνους η λατρεία του Διονύσου, έπρεπε να διαμορφωθεί απαραίτητα και το ελάχιστο πολιτισμικό υπόβαθρο που θα την συντηρούσε..


Το ελάχιστο πολιτισμικό υπόβαθρο είναι να υποθέσω οι τουαλέτες,τα λουτρά και τα αποχετευτικά συστήματα(το αναφέρεις στη σελίδα 32 του τόπικ) που δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρ..εεε...ο πρωτοέλληνας στρατάρχης Διόνυσος στους προγόνους των Ινδών? Δεν καταλαβαίνω πάντως...σ'ένα σημείο λες: Είναι γεγονός ότι η φύση της λατρείας του Διόνυσου, δίνει έμφαση σε φυσιολατρικές πρακτικές και όχι σε ηθικοπλαστικές ή διδακτικές, ενώ έχει ως επίκεντρο την έκσταση με έδρα το ύπαιθρο, και όχι την τελετουργική ιερουργία με έδρα κάποιο αστικό ιερατικό κέντρο. Ως λατρεία της φύσης λοιπόν, ερχόταν γενικότερα σε αντίθεση με τις λατρείες των πόλεων, πρεσβεύοντας την επικοινωνία με την άγρια ζωή του βουνού και του δάσους,...και εγώ αναρωτιέμαι εφόσον η λατρεία επικεντωνόταν σε wildlife standards, τι εξυπηρετούσε η εκμάθηση κατασκυεών λουτρών και αποχετευτικών συστημάτων στις πόλεις των προγόνων των Ινδών? Ας πλένονταν και ας κάναν την αναγκη τους έξω στη φύση! Αυτό θα ταίριαζε περισσότερο θαρρώ με τα Διονυσιακά φυσιολατρικά wildlife ιδανικά! Υπάρχει κάτι που πρέπει να θεωρήσουμε κι εδώ αυτονότηο ή να πάρω πάλι τη βοήθεια του κοινού?

Τέλος θα ήθελα να σταθώ στο σημείο που αναφέρεις για τη συντήρηση της λατρείας του Διονύσου ως ευεργέτη εκπολιτιστή....

Στην Rig Veda, την παλιότερη από τις βέδες(μεταξύ 1500 π.Χ. και 1100 π.Χ. περίπου) υπάρχουν γύρω στους 1028 ύμνους προς ορισμένες θεότητες που λάτρευαν οι Ινδοί και αφιέρωναν σχετικούς ύμνους. Διαλέγω την Rig Veda διότι ακριβώς επειδή είναι παλιότερη, θα ήταν και πιο πιθανό να έχει διατηρήσει τη μνήμη αυτού του πρωτοέλληνος στρατάρχη που εκπολιτισε τους Ινδούς, λογικά αφιερώνοντας του κάποιους στίχους/ύμνους...
Ας δούμε τις θεότητες στις οποίες αφιερώνονται οι ύμνοι και δίπλα από κάθε θεότητα τον αριθμό των ύμνων που αντιστοιχεί σε καθεμιά απ'αυτές...

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Indra - 289
Agni - 218
Soma - 123
Vishvadevas - 70
the Asvins - 56
Varuna - 46
the Maruts - 38
Mitra - 28
Ushas 21
Vayu - 12
Savitr - 11
the Rbhus - 11
Pushan - 10
the Apris - 9
Brhaspati - 8
Surya - 8
Dyaus and Prithivi - 6
Apas - 6
Adityas - 6
Vishnu - 6
Brahmanaspati - 6
Rudra - 5
Dadhikras - 4
Sarasvati - 3
Parjanya - 3
Vac - 2
Vastospati - 2
Vishvakarman - 2
Manyu - 2
Kapinjala - 2
θεός/πρωτοέλληνας εκπολιτιστής ηγέτης Διόνυσος - 0,ολογράφως:ΜΗΔΕΝ!!!

Πραγματικά κρίμα...που ένας τόσο ικανός πρωτοέλληνας ηγέτης και εκπολιτιστής(αυτό που λέμε "dual class") έμεινε στην απ'έξω δίχως κάποιο ξεροκόμματο, έστω ένα τόσο δα κοκκαλάκι...από τους αρχαιότερους θρησκευτικούς λατρευτικούς ύμνους των Ινδών!!

Ισως να του χαρίσουν του φουκαρά κι αυτού κάποια αφιέρωση στο μέλλον, με κάποιο στιχάκι...ως ευχαρίστηση για τον εκπολιτισμό που τοσο γενναιόψυχα τους προσέφερε το 6500 π.Χ.....

http://aklafton.blogspot.com/

YΓ. Ostria, τελικά οι μύθοι εκπολιτισμού στην Ινδία που σου είπα, είναι στη σελίδα 32 και όχι στην 33


Lost in Necropolis

La ville de la mort


Edited by - Agnostic on 14/10/2007 20:13:15Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2007, 07:55:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
Agnostic,
Τι γράφεις βρε παιδί μου!!!
Ο θεός της φωτιάς δεύτερος στην λίστα;;;
Εδώ θέλει ψάξιμο και μελέτη το πράμα...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/10/2007, 20:02:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
Κι όμως είναι πολύ περιζήτητος ο Agni σε πολλά ακόμα ιερά ινδικά κείμενα. Σε αντίθεση με τον Proto-Hellenic captain Dionysus που λάμπει δια της απουσίας του........

Υμνοι προς Ινδικές θεότητες αλλά και ποικίλης θεματολογίας από τις άλλες 3 Βέδες

http://www.sacred-texts.com/hin/sv.htm

http://www.sacred-texts.com/hin/av/index.htm

http://www.sacred-texts.com/hin/yv/yv00.htm

http://www.sacred-texts.com/hin/wyv/wyvtoc.htm

Αφαντος ο εκπολιτιστης Διόνυσος...τον γράψανε κανονικά...

Βέβαια ένας ευφάνταστος ελλαδέμπορος γραφιάς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι κάποια ή κάποιες ινδικές θεότητες με όντως υπαρκτά παρόμοια χαρακτηριστικά και στοιχεία στη λατρεία και στο image με τον Διόνυσο, αποτελεί το αντίστοιχό του, αλλά μετά από τόσα χρόνια τα κατορθώματα του εκπολιτιστή αυτού πρωτοέλληνα, αλλοιώθηκαν και "ινδοποιήθηκαν".
Εδώ θα τον παραπέμψω πάλι στις λογικες απαντήσεις που αφορούν στις ομοιότητες στις μυθολογίες,θρησκείες, θεότητες κτλ των λαών και που αναλύθηκαν πιο πριν.
Διότι το να επισημανθούν ξανά τα επιχειρήματα που απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εκπολιτιστικής εκστρατείας το 6500 π.Χ. είναι άσκοπος χρόνος και κουραστικό για τους αναγνώστες.

http://aklafton.blogspot.com/


Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2007, 02:47:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:
Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν περίμενα να σου διαφύγει το ότι πουθενά δεν παρουσιάζω την ουσία της σκοπιμότητας εκστρατείας του Διονύσου ως μια αλτρουιστική πράξη εκπολιτισμού των βαρβάρων για χάρη της ανάδειξης του Ελληνικού πνεύματος !


Αγαπητέ Πελασγέ έχεις δίκιο, διάβασα λίγο βιαστικά το μήνυμά σου. Παρόλα αυτά δεν ξέρω αν η επιθυμία ενός ηγέτη για να θεοποιηθεί κάνοντας μια μεγάλη πράξη, αρκεί για να υποκινηθεί μια εκστρατεία. πχ δες την ανάλογη περίπτωση με τον Αλέξανδρο. Αν δεν υπήρχε ο Δαρείος και γενικότερα η απειλή της Περσίας και οι υποσχέσεις πλούτου στο στράτευμά του, δύσκολα θα εύρισκε υποστήριξη γι' αυτή την εκστρατεία.

Και γιατί ειδικά η Ινδία; Τι είχε η Ινδία που ενδιέφερε και τον Διόνυσο και τον Ηρακλή ώστε να πάνε ως εκεί; Γιατί ας πούμε δεν ήταν στόχος τους η μεσοποταμία που ήταν και πιό κοντά;

quote:
Ας δούμε τις θεότητες στις οποίες αφιερώνονται οι ύμνοι και δίπλα από κάθε θεότητα τον αριθμό των ύμνων που αντιστοιχεί σε καθεμιά απ'αυτές...

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Indra - 289
Agni - 218
Soma - 123



Αγαπητέ Agnostic νομίζω ότι κάποιοι βλέπουν ομοιότητες στο Διόνυσο και στον Soma (ή στο σόμα-φυτό/ποτό και στο αμπέλι/κρασί και τις σχετικές τελετουργίες των δύο λατρειών).


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2007, 03:30:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Δεν απαντήσαμε όμως στο ερώτημα του φίλου Νέρωνα. Και γω όταν ήμουν μικρή αναρρωτιόμουν το ίδιο πράγμα.
Κάποια ονόματα είναι εύκολο να τα δεις να γεννιούνται, επειδή ακολούθησαν κάποιους λογικούς συνειρμούς όπως ηχητικούς, οπτικούς, χρωματικούς και τέλος εννοιολογικούς.
Κάποια ονόματα μοιάζουν άσχετα αλλά αν τα ψάξουμε καλά κάτι θα βρούμε που να τα δικαιολογεί. Ας πουμε πολλές λέξεις που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν λατινογενή ρίζα όπως η γατα. Αυτή την ρίζα πρέπει να δούμε ώστε να βρούμε τον συσχετισμό.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Leporello
Νέο Μέλος

Greece
38 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2007, 18:09:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Leporello
quote:

Αγαπητοί φίλοι γειά καί χαρά. Θά ήθελα κάποιος από εσάς, πού βλέπω είστε ιδικοί επί τού θέματος,νά μέ βοηθήσετε. Ο γιός μου μέ ρώτησε:
Γιατί ρέ μπαμπά τήν γάτα τήν λέμε γάτα καί όχι σκύλο ή κότα?
Μπορεί κάποιος νά μού εξηγήσει πώς καί γιατί είπαν τήν γάτα,γάτα?
Γενικά τό πώς καί τό γιατί έδωσαν τήν κάθε ονομασία?
Ελπίζω κάποιος από εσάς τούς ειδικούς νά μέ βοηθήσει νά
δώσω τήν απάντηση στόν γιό μου.

Αυτή είναι μία πάρα πολύ καλή ερώτηση. Η απάντηση που έχει δώσει η γλωσσολογία είναι σαφής: Οι λέξεις που έχουν επιλεγεί γιά να εκφράσουν τις διάφορες έννοιες είναι αυθαίρετες. Το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι τα εξής:

- Κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε σημερα έχει μία ιστορία. Π.χ. γιά την γάτα ξέρουμε όπως λέει και η Ostria ότι έχει ιταλική προέλευση. Αν πάμε σε άλλη π.χ. Λύκος, με βάση τις μεθόδους τής γλωσσολογίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τον λέμε έτσι γιατί πήραμε την λέξη από την Πρωτοινδοευρωπαϊκή γλώσσα που τον αποκαλούσε *wlkwos (ή κάπως έτσι). Γιατί οι Πρωτοϊνδοευρωπαίοι τον έλεγαν έτσι δεν έχουμε ιδέα.

- Κάποιες λέξεις είναι σύνθετες. Αυτές μπορούμε να τις αναλύσουμε στα συστατικά τους και να δικαιολογήσουμε το νόημά τους. Π.χ. η λέξη επαφή προέρχεται από την πρόθεση επί και το ρήμα άπτω.

- Υπάρχουν οι ηχοποίητες λέξεις όπως λέει και η Οstria, των οποίων όμως η σημασία είναι περιορισμένη.

Μέχρι εκεί και μόνο μπορούμε να φθάσουμε στις εξηγήσεις μας. Η ερώτησή σου είναι τόσο βαθειά όπως το ανάλογο με τα στοιχεία: Π.χ. ξέρουμε ότι ο άνθρακας έχει 12 πρωτόνια (νομίζω) και 12 ηλεκτρόνια. Τι είναι αυτό που τον κάνει άνθρακα όμως δεν ξέρουμε.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Leporello
Νέο Μέλος

Greece
38 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2007, 18:38:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Leporello
quote:
Αγαπητέ Leporello,
Θα μπορούσαμε άνετα να γράψουμε ένα βιβλίο πάνω σε αυτή την ιδέα ή καλύτερα να δούμε με "λογικά στοιχεία" την ιδέα σου. Επίσης να καλέσουμε μία σειρά απογόνων από Ρώσσους και Βουλγάρους ή Σέρβους για να μας αναλύσουν καλύτερα την δράση του περήφημου Διονυσώφ μια και η όλη δράση του έλαβε μέρος ΜΟΛΙΣ πριν 1400 χρόνια...
Μάλλον έκανα λάθος στις αναλογίες. Το σωστό ήταν να πώ ότι ο Σέρβος στρατηγός Ντιονίσοβιτς εκπολίτισε τους Ρώσους και "επηρέσασε" την γλώσσα τους. Ομως ακολουθώντας το παράδειγμα σωστά με διορθώνεις λέγοντας ότι ο στρατηγός λεγόταν Ντιονυσώφ και όχι Ντιονύσωφ, αφού αν ίσχυε το δεύτερο δεν θα ήταν Ρώσος αλλά Βούλγαρος.

Στα σοβαρά τώρα, η αναλογία των Πρωτοϊνδοευρωπαίων με τους Πρωτοσλάβους έχει αρκετή βάση. Οι Πρωτοσλάβοι είναι εντελώς άγνωστοι παρ'ό,τι υπήρχαν το 600 μ.Χ. Μάλιστα ακόμη και τον 10ο αιώνα όλοι οι Σλάβοι μιλούσαν την Παλαιά Σλαβονική, στην οποία και μετέφρασαν την Βίβλο ο Κύριλος και ο Μεθόδιος. Η κοιτίδα των Πρωτοσλάβων λέγεται ότι ήταν η Πολωνία-Λευκορωσία. Ασφαλώς δεν υπάρχει καμία μεσαιωνική αναφορά σε ένα λαό που να αποκαλείται "Πρωτοσλάβοι" .

Μία αργή διείσδυση κατά το πρότυπο των Σλάβων θα εξηγούσε πολλά από τα ερωτήματα που γεννά η εξάπλωση των Ινδοευρωπαίων, χωρίς όμως τίποτα να είναι αποδεδειγμένο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πελασγός
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
225 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2007, 01:34:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πελασγός
Ίσως τελικά να είναι πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενα να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα …

Ίσως να είναι υπερβολικά αισιόδοξο το να περιμένεις να γίνουν σκέψεις που δοκιμάζουν τη λογική του τετράγωνου περιορισμένου κόσμου μας.

Είναι βέβαια πιο εύκολο να θεωρήσουμε ανύπαρκτο ή παιδιάστικο κάτι που θα μας βάλει στην περιπέτεια να ανατρέψουμε εκ βάθρων την κοσμοθεωρία μας, παρά να σπαζοκεφαλιάζουμε με το πώς συνεννοήθηκαν τόσοι ιστορικοί από τόσο διαφορετικά μέρη του κόσμου σε διαφορετικές εποχές ώστε να εφεύρουν μια προϊστορική εκστρατεία, όταν μάλιστα αυτή δεν δικαιολογείται με σκοπιμότητες κατανοητές την εποχή μας.

Είναι σαφέστατα βολικότερο, ασφαλέστερο και πιο ξεκούραστο να ασχολείσαι με απλοϊκά ερωτήματα του τύπου ‘μπαμπά γιατί λένε γάτα τη γάτα;’ και οπωσδήποτε προκαλεί λιγότερο πονοκέφαλο από το να εξηγήσεις με την σημερινή λογική π.χ. το πως μια προϊστορική γραφή βρέθηκε σε δύο σημεία της γης διαμετρικά αντίθετα : την κοιλάδα του Ινδού και την νήσο του Πάσχα σε πανομοιότυπα αντίγραφα !

Είναι πολύ ευκολότερο να εφευρίσκουμε λογικοφανή ‘επιχειρήματα’ που δεν ελέγχονται από κανέναν, καλυπτόμενοι από την ασφάλεια της ανωνυμίας, από το να υποστηρίζουμε δημόσια και επώνυμα μια υπόθεση.

Είναι πολύ βολικότερο να διακωμωδούμε ετεροχρονικά αυτό που δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σε πραγματικό χρόνο, και ιδιαίτερα όταν πουλάμε αυθεντία μέσα σε μια ετερώνυμη παρέα αγνώστων, κοπιάροντας περιστασιακά εργασίες άλλων, και πλασάροντας τις ως δική μας εμπεδωμένη γνώση !

Είναι βλέπεις διασκεδαστικότερο το να κατεδαφίζεις αλόγιστα ξένα οικοδομήματα, από το να κοπιάζεις οικοδομώντας με λογισμό το δικό σου ! Ο φραστικός δε βανδαλισμός, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η αντανάκλαση του ψυχισμού ενός υπαρκτού βανδάλου !
Είναι βολικότερο επίσης το να πλασάρουμε ως ‘μητέρα’ μια άγρια κατακτητική φυλή από την οποία σιγά σιγά εξελίχθηκε ο πολιτισμός μας διότι εκτός των άλλων, έτσι συντηρείται και η ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια γραμμική και ανοδική πορεία εξέλιξης σε σύγκριση με τα σημερινά επιτεύγματα. Είναι βολικότερο γιατί έτσι αποκρύπτεται το γεγονός ότι οι γλώσσες βρίσκονται σε πορεία εκφυλισμού όπως και εμείς οι ίδιοι ως είδος !
Αντίθετα είναι δυσκολότερο να περιγράψεις έναν κροκόδειλο σε κάποιον που δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του άλλα ζώα εκτός απ’τα πρόβατα στη στάνη του, και μάλιστα καταντά ιδιαίτερα χρονοβόρο και κουραστικό όταν φτάνει να σου ζητά εξηγήσεις, για το πως γίνεται αυτό το ζωντανό να μην αρμέγεται !

Η Αρχαία Ελληνική γραμματεία, παρ’ όλο ότι έχει διασωθεί ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα της, παραμένει τεράστια και αποτρέπει κάποιους με τον όγκο της από το να ασχοληθούν με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και την προϊστορία του. Έτσι εφευρίσκουν οτιδήποτε προκειμένου να τον αγνοήσουν, να τον αποφύγουν και να τον υποβαθμίσουν ως πηγή πληροφοριών.
Συγκρίνουν π.χ. μέσα από φθηνό χιούμορ και μπακαλίστικη λογική την έλλειψη αναφορών άλλων πρωτόγονων λαών για την προέλευση τους, με τις πολυάριθμες σχετικές αναφορές του λαού με την πλουσιότερη προϊστορία, ιστορία και μυθολογία στον κόσμο !

Όταν στον δυσβάστακτο αυτόν όγκο των στοιχείων που μας προσφέρει η αρχαιότητα μέσω της Ελληνικής γραμματείας, προστίθενται καθημερινά στοιχεία από την αρχαιολογική έρευνα που αδυνατούν να συνυπολογίσουν τοποθετώντας τα σε ένα ενιαίο θεωρητικό πλαίσιο, οι στενόμυαλοι προπαγανδιστές της δήθεν επιστημονικής επαλήθευσης, γαντζώνονται από την ψευδή ασφάλεια που προσφέρει το μικρό μέρος του κόσμου μας που τους είναι γνωστό, και ειδικά όταν αυτό εξετάζεται απομονωμένα. Μη έχοντας το θάρρος να αντιμετωπίσουν συνολικά ένα πολυδιάστατο άγνωστο παρελθόν, προτιμούν να το χειριστούν βολικότερα, αποκόπτοντας το σε πολλές μικρές και εύπεπτες δόσεις !


Πελασγός
www.aegean-theory.gr


(=|=)Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2007, 18:27:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
quote:
Ostria

Αγαπητέ Agnostic νομίζω ότι κάποιοι βλέπουν ομοιότητες στο Διόνυσο και στον Soma (ή στο σόμα-φυτό/ποτό και στο αμπέλι/κρασί και τις σχετικές τελετουργίες των δύο λατρειών).


Αγαπητή Ostria, πιθανόν...

Αλλωστε κι εγώ υποστηρίζω ότι υπάρχουν συχνά ομοιότητες μεταξύ θεοτήτων διαφορετικών λαών, ακόμα και που δεν είχαν ποτέ κάποια μεταξύ τους επαφή. Το αιτιολογώ όπως στις προηγούμενες επισημάνσεις μου.

Ας σημειώσουμε όμως το εξής: Το όνομα του Διόνυσου εμφανίζεται για πρώτη φορά στις πινακίδες γραμμικής Β (DI-WO-NI-SO-JO), που χρονολογούνται περίπου από το 1500 π.Χ. κι έπειτα.

http://www.csun.edu/~hcfll004/mycen.html

Στα ίδια χρονικά πλαίσια πάνω κάτω έχει συνθεθεί η Ριγκ Βέδα των Ινδών, όπου υμνούν τον Soma. Επίσης είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Διόνυσος εισήλθε στο ελληνικό πάνθεο πιθανότατα από την Ανατολία και συγχωνεύτηκε με τοπικές λατρείες. Η εισαγωγή αυτή πρέπει να έγινε γύρω στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

http://www.pantheon.org/articles/d/dionysus.html

Αρα δεν είναι δυνατόν ένας λαός/στρατός Α (ας πούμε πρωτοέλληνες του 6500 π.Χ.!!!) να διέδοσαν τα στοιχεία μιας συγκεκριμένης θεότητας σε ένα λαό Β, τη στιγμή που ο λαός Α δεν λάτρευε ακόμα τη συγκεκριμένη θεότητα στη θρησκεία του. Δηλαδή πέρα από τα λογικά αντεπιχειρήματα μια τέτοιας εκστρατείας στην Ινδία σε μακρινούς προϊστορικους χρόνους (για το ανέφικτο της οποίας συμφωνείς κι εσύ), το όλο θέμα δεν κολλάει ούτε χρονικά.

Παρεπιπτώντος Ostria, αφού το ρίξαμε στη μυθολογία, τσέκαρε τα στοιχεία που δίνω στη σελίδα 29, καθώς και το κείμενο "Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ, για το πώς θα μπορούσαν να διαδοθούν και να επικρατήσουν οι ΙΕ γλωσσες. Θα το βρεις πιστεύω ενδιαφέρον

http://aklafton.blogspot.com/

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/10/2007, 02:04:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Πολύ σιωπή έπεσε στο θέμα...

Αγαπητέ Agnostic διάβασα τα στοιχεία που δίνεις στην σελίδα 29. Θα μπορούσαμε να πούμε και γι αυτά πως μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι. Πάντως δεν είναι τόσο δυνατά ώστε να μας δίνουν κάποια σαφή ένδειξη.

Οσο για το πότε εμφανίζεται ο Διόνυσος, υποθέτουμε ότι εμφανίζεται ή τουλάχιστον παίρνει πιό σαφή μορφή και ειδικότητα, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα (οπότε γύρω στο 1700 πΧ?). Οπότε και η πιθανολογούμενη "εκστρατεία" στην Ινδία μπορείνα έγινε εκεί γύρω χρονικά και μέχρι καμιά 200αριά χρόνια πριν αυτήν της Τροίας.
Αν γίνει αυτή η χρονική μετάθεση, λύνεται η δυσκολία της μετακίνησης, αλλά πιθανόν θα έπρεπε να είχαμε πολλά περισσότερα στοιχεία είτε από τις ελληνικές, είτε από τις ξένες πηγές.
Τώρα γιατί οι αρχαίοι συγγραφείς προτίμησαν να την τοποθετήσουν πολύ πιό πίσω στον χρόνο, δεν το γνωρίζω, αλλά υποθέτω πως όταν ήθελαν να τονίσουν ότι κάτι έγινε 'τα πολύ παλιά χρόνια', πρόσθεταν χρόνια πιθανόν για να εντυπωσιάσουν το κοινό τους.


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/10/2007, 10:10:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Οσο για το πότε εμφανίζεται ο Διόνυσος, υποθέτουμε ότι εμφανίζεται ή τουλάχιστον παίρνει πιό σαφή μορφή και ειδικότητα, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα (οπότε γύρω στο 1700 πΧ?).

Χωρίς να έχω παρακολουθήσει το θέμα με προσοχή, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου επάνω σ' αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος είναι γιος του Δία.
Η λατρεία του Δία άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένη από τη Μυκηναϊκή εποχή - αν θυμάμαι καλά - κι ύστερα.
Οπότε, η εμφάνιση του Διονύσου δεν θα έπρεπε να αρχίζει λίγο μεταγενέστερα από τη Μυκηναϊκή εποχή?
Εκτός κι αν ο Διόνυσος προϋπήρχε κι απλά "μετουσιώθηκε" σε κάποια άλλη θεότητα με τον καιρό.


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2007, 19:57:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
quote:
Ostria

Αγαπητέ Agnostic διάβασα τα στοιχεία που δίνεις στην σελίδα 29. Θα μπορούσαμε να πούμε και γι αυτά πως μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι. Πάντως δεν είναι τόσο δυνατά ώστε να μας δίνουν κάποια σαφή ένδειξη.


Αγαπητή Ostria,

Σχετικά με τα μυθολογικά στοιχεία που έδωσα, επισήμανα κι εγώ ότι τα θεωρώ δευτερεύοντα και συμπληρωματικά των γλωσσικών και αρχαιολογικών. Ωστόσο στον τεράστιο αυτό όγκο που κατέθεσα(υπάρχουν κι άλλα) κάποια είναι πιο δυνατά από τα υπόλοιπα και κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσαν να προκύψουν τυχαία ή από μεταγενέστερο δανεισμό. Ειδικά ο άνδρας θεός του ουρανού και της βροντής που υπάρχει σε πολλούς Ινδοευρωπαϊκούς λαούς σε διάφορες παραλλαγές(Δίας, Dayas Pitar κτλ) μάλλον αποτελεί κατάλοιπο μιας παλιότερης ΠΙΕ κοινωνίας ή τμήματος αυτής, που λατρευαν την αρχέγονη εκδοχή αυτού του θεού.
Εξίσου ισχυρά φαίνεται πως είναι τα στοιχεία σχετικά με τις ομοιότητες ανάμεσα στην ινδική και ρωμαϊκή τελετή (asvamedha, Ιππος του Οκτώβρη) που περιλάμβαναν άρματα και άλογα. Τέτοια στοιχεία φαίνεται να έχουν ένα παλιότερο κοινό "background".


quote:
Ostria

Οπότε και η πιθανολογούμενη "εκστρατεία" στην Ινδία μπορεί να έγινε εκεί γύρω χρονικά και μέχρι καμιά 200αριά χρόνια πριν αυτήν της Τροίας.
Αν γίνει αυτή η χρονική μετάθεση, λύνεται η δυσκολία της μετακίνησης, αλλά πιθανόν θα έπρεπε να είχαμε πολλά περισσότερα στοιχεία είτε από τις ελληνικές, είτε από τις ξένες πηγές.


Πολύ σωστά

Αφού λοιπόν δεν εχουμε περισσότερα στοιχεία και από τους Ελληνες και από τους ξένους λαούς, οι οποίοι θα είχαν βιώσει πιο πρόσφατα(ας πούμε το 1400 π.Χ.) τον υποτιθέμενο "εκπολιτισμό" και θα τον διατηρούσαν φρέσκο στη μνήμη τους, στα αρχαία κείμενά τους, σε τοιχογραφίες κτλ, φτάνουμε στο λογικό συμπερασμα ότι η εκστρατεία του Διονύσου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ευχάριστος και συναρπαστικός μύθος, τον οποίο θα μπορούσε άνετα να τον διαβάζει η γιαγιά στα εγγονάκια της, τα βράδια του χειμώνα δίπλα στο τζάκι, αντί του Κοντορεβυθούλη

quote:
Dying_Incubus

Η λατρεία του Δία άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένη από τη Μυκηναϊκή εποχή - αν θυμάμαι καλά - κι ύστερα.
Οπότε, η εμφάνιση του Διονύσου δεν θα έπρεπε να αρχίζει λίγο μεταγενέστερα από τη Μυκηναϊκή εποχή?
Εκτός κι αν ο Διόνυσος προϋπήρχε κι απλά "μετουσιώθηκε" σε κάποια άλλη θεότητα με τον καιρό.


Όποτε κι όπως κι αν έγινε η εμφάνιση της λατρείας του Διονύσου στη Μυκηναϊκή εποχή, ο Διόνυσος στα Ομηρικά Επη δεν αναφέρεται συχνά σε σχέση με τις άλλες γνωστές ελληνικές θεότητες, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι δεν ήταν πλήρως ενσωματωμένη η λατρεία του στην Ελλάδα τη δεύτερη χιλετία π.Χ. Φαίνεται να έφτασε κάπως αργά στα μέρη μας

Οπως και να'χει το θέμα είναι πως δεν έχει καμία λογική να χρησιμοποιούμε τον Διόνυσο και το μυθολογικο/θρησκευτικό του πλαίσιο για να αιτιολογήσουμε τις εγγενείς γλωσσικές ομμοιότητες πλήθους γλωσσών στην αρχαιότητα. Ακόμα κι ένα μικρό παιδί μπορεί να το καταλάβει αυτό

http://aklafton.blogspot.com/

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/10/2007, 20:04:56  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
quote:
Ostria

Αγαπητέ Agnostic διάβασα τα στοιχεία που δίνεις στην σελίδα 29. Θα μπορούσαμε να πούμε και γι αυτά πως μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι. Πάντως δεν είναι τόσο δυνατά ώστε να μας δίνουν κάποια σαφή ένδειξη.


Αγαπητή Ostria,

Σχετικά με τα μυθολογικά στοιχεία που έδωσα, επισήμανα κι εγώ ότι τα θεωρώ δευτερεύοντα και συμπληρωματικά των γλωσσικών και αρχαιολογικών. Ωστόσο στον τεράστιο αυτό όγκο που κατέθεσα(υπάρχουν κι άλλα) κάποια είναι πιο δυνατά από τα υπόλοιπα και κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορούσαν να προκύψουν τυχαία ή από μεταγενέστερο δανεισμό. Ειδικά ο άνδρας θεός του ουρανού και της βροντής που υπάρχει σε πολλούς Ινδοευρωπαϊκούς λαούς σε διάφορες παραλλαγές(Δίας, Dayas Pitar κτλ) μάλλον αποτελεί κατάλοιπο μιας παλιότερης ΠΙΕ κοινωνίας ή τμήματος αυτής, που λατρευαν την αρχέγονη εκδοχή αυτού του θεού.
Εξίσου ισχυρά φαίνεται πως είναι τα στοιχεία σχετικά με τις ομοιότητες ανάμεσα στην ινδική και ρωμαϊκή τελετή (asvamedha, Ιππος του Οκτώβρη) που περιλάμβαναν άρματα και άλογα. Τέτοια στοιχεία φαίνεται να έχουν ένα παλιότερο κοινό "background".


quote:
Ostria

Οπότε και η πιθανολογούμενη "εκστρατεία" στην Ινδία μπορεί να έγινε εκεί γύρω χρονικά και μέχρι καμιά 200αριά χρόνια πριν αυτήν της Τροίας.
Αν γίνει αυτή η χρονική μετάθεση, λύνεται η δυσκολία της μετακίνησης, αλλά πιθανόν θα έπρεπε να είχαμε πολλά περισσότερα στοιχεία είτε από τις ελληνικές, είτε από τις ξένες πηγές.


Πολύ σωστά

Αφού λοιπόν δεν εχουμε περισσότερα στοιχεία και από τους Ελληνες και από τους ξένους λαούς, οι οποίοι θα είχαν βιώσει πιο πρόσφατα(ας πούμε το 1400 π.Χ.) τον υποτιθέμενο "εκπολιτισμό" και θα τον διατηρούσαν φρέσκο στη μνήμη τους, στα αρχαία κείμενά τους, σε τοιχογραφίες κτλ, φτάνουμε στο λογικό συμπερασμα ότι η εκστρατεία του Διονύσου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ευχάριστος και συναρπαστικός μύθος, τον οποίο θα μπορούσε άνετα να τον διαβάζει η γιαγιά στα εγγονάκια της, τα βράδια του χειμώνα δίπλα στο τζάκι, αντί του Κοντορεβυθούλη

quote:
Dying_Incubus

Η λατρεία του Δία άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένη από τη Μυκηναϊκή εποχή - αν θυμάμαι καλά - κι ύστερα.
Οπότε, η εμφάνιση του Διονύσου δεν θα έπρεπε να αρχίζει λίγο μεταγενέστερα από τη Μυκηναϊκή εποχή?
Εκτός κι αν ο Διόνυσος προϋπήρχε κι απλά "μετουσιώθηκε" σε κάποια άλλη θεότητα με τον καιρό.


Όποτε κι όπως κι αν έγινε η εμφάνιση της λατρείας του Διονύσου στη Μυκηναϊκή εποχή, ο Διόνυσος στα Ομηρικά Επη δεν αναφέρεται συχνά σε σχέση με τις άλλες γνωστές ελληνικές θεότητες, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι δεν ήταν πλήρως ενσωματωμένη η λατρεία του στην Ελλάδα τη δεύτερη χιλετία π.Χ. Φαίνεται να έφτασε κάπως αργά στα μέρη μας

Οπως και να'χει το θέμα είναι πως δεν έχει καμία λογική να χρησιμοποιούμε τον Διόνυσο και το μυθολογικο/θρησκευτικό του πλαίσιο για να αιτιολογήσουμε τις εγγενείς γλωσσικές ομμοιότητες πλήθους γλωσσών στην αρχαιότητα. Ακόμα κι ένα μικρό παιδί μπορεί να το καταλάβει αυτό

http://aklafton.blogspot.com/

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/10/2007, 08:48:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Όποτε κι όπως κι αν έγινε η εμφάνιση της λατρείας του Διονύσου στη Μυκηναϊκή εποχή,

Μήπως εννοείς τον Δία;

Απ' ό,τι είχα διαβάσει προ Μυκηναϊκής εποχής ήταν περισσότερο διαδεδομένη η λατρεία του Ποσειδώνα - ο οποίος αρχικά ήταν θεός των νεφελών - παρά του Δία.
Όσον αφορά τον Διόνυσο πάντως, δεν θυμάμαι κάποια αναφορά του στην Ιλιάδα τουλάχιστον.
Θυμάται κανείς να έχει αναφερθεί το όνομα του;


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/10/2007, 17:21:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης
quote:

quote:

Πρέπει να θυμηθούμε ότι και ο ¨Ομηρος είχε τοποθετηθεί από το κατεστημένο του 19ου αιώνα στην βολική κατηγορία του μυθοπλάστη που γράφει έπη με σκοπό την κατασκευή ηρωικών προτύπων. Βεβαίως μετά την ανακάλυψη της Τροίας και της Κνωσού, μέρα με την μέρα απεδείχθη ως μια από τις πιο αξιόπιστες ιστορικές πηγές.

OANNHSEA

Ναι, μόνο που μετά από τον Όμηρο, το δοκιμάσανε και με άλλους πολλούς συγγραφείς και έχουν αποτύχει με μεγάλο ποσοστό από αυτούς...
Για παράδειγμα ακόμα και μετά την εξέταση του βιβλίου του Μάρκο Πόλο, αμφισβητούν ότι έφτασε στο Καρακόρουμ...



"Σύμφωνα με είδηση του γαλλικού πρακτορειου,στις αρχές αυγουστου,
το γαλλικό πρακτορείο VSD δημοσίευσε ένα ναυτικό χάρτη του 13ου αιώνα στον οποίο
φέρονται χαρτογραφημένες ακτές της ινδιας,κινας,ιαπωνίας ,ινδονησιας,ρωσίας,και της βόρειας αμερικης.

Ο χάρτης αποδίδεται στον Μάρκο Πόλο ο οποίος κατά πως φαίνεται γνώριζε 200 χρόνια
νωρίτερα από τον Κολόμβο την ύπαρξη της Αμερικής..
Επικεντρώνεται στον πορθμό που χωρίζει την αλασκα από τις ακτές της ανατολικής σιβηριας.

Ο χάρτης είχε δωρισθει το 1933 στην βιβλιοθήκη του κογκρέσου.
Το 1943 εξετάσθηκε από το FBI και πιστοποιήθηκε η γνησιότητα του .

Φαίνεται ότι ο ευρωπαίος είχε πραγματοποιήσει και αλλά ταξίδια τα οποία δεν κατεγράφησαν ή τα γραπτά στοιχεία τους δεν έφτασαν ως εμάς."


---


Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/10/2007, 18:32:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
Τυχερούλη.....
Δεν πήγα ακόμα στο Μουσείο της Αταλάντης, να όμως κάτι προς σκέψη...
Έχεις ακούσει ποτέ για τα ταξίδια του ΚΙΝΕΖΟΥ Τσενγκ Χο;
Ο γιγαντιαίος στόλος του όργωνε τις θάλαττες από το 1403 μέχρι το 1433...
Και οι χάρτες που έφερε πίσω αποδεικνύουν ότι ΑΥΤΟΣ πρώτος ανακάλυψε την Αμερική...
Μάντεψε όμως...
Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες και κάποια νέα δεδομένα δεν ήταν ο πρώτος ΚΙΝΕΖΟΣ θαλασσόλυκος...

Αχ αυτή η μανία των Ευρωπαίων ότι αυτοί τα ανακάλυψαν ΟΛΑ πρώτοι...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/10/2007, 22:03:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης
Ναι μα ο Μάρκο γύρισε το 1295 στην Βενετία με το χάρτη.

Άρα τυπικά προηγείται 100 χρόνια +.

Η άποψη μου είναι ότι μάλλον αντέγραψε από τους οικοδεσπότες του..


----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/10/2007, 07:45:33  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
Η άποψη σου είναι ίδια με την δικιά μου.
Ψάξε να δεις π.χ. τι έκανε ο Τσιν (ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης Κίνας), στην προσπάθεια του να γίνει αθάνατος.
Το κακό είναι ότι με τις μεγαλομανίες κάποιων, τις καταστροφές που ακολούθησαν και την περίεργη φύση των Κινέζων, έχουν χαθεί πολλά στοιχεία...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Agnostic
Πρώην Συνεργάτης

Greece
3373 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/10/2007, 20:29:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Agnostic
quote:
Dying_Incubus


Μήπως εννοείς τον Δία;

Απ' ό,τι είχα διαβάσει προ Μυκηναϊκής εποχής ήταν περισσότερο διαδεδομένη η λατρεία του Ποσειδώνα - ο οποίος αρχικά ήταν θεός των νεφελών - παρά του Δία.
Όσον αφορά τον Διόνυσο πάντως, δεν θυμάμαι κάποια αναφορά του στην Ιλιάδα τουλάχιστον.
Θυμάται κανείς να έχει αναφερθεί το όνομα του;



Oχι Dying, εννοώ τον Διόνυσο. Εφόσον συναντάμε το όνομα του στις πινακίδες γραμμικής Β,σημαίνει ότι η θεότητα ήταν γνωστή από τα Μυκηναϊκά χρόνια. Ωστόσο βλέπουμε ότι πολύ αργότερα άρχισε να ισχυροποιείται η θέση του στο ελληνικό πάνθεο. Αρχικά ήταν αρκετά απόμακρος.

Απ'όσο έψαξα βρήκα ότι ο Διόνυσος αναφέρεται από τον Ομηρο(Ιλιάδα Ζ' 129), αν και υπάρχουν υποψίες ότι η αναφορά αυτή μπορεί να είναι μεταγενέστερη προσθήκη.
.
.
.
.
τυχερούλη και OANNHSEA, για την Αμερική μην ξεχνάτε και το τόπικ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=9301


Lost in Necropolis

La ville de la mort

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/10/2007, 23:42:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
quote:

Oχι Dying, εννοώ τον Διόνυσο. Εφόσον συναντάμε το όνομα του στις πινακίδες γραμμικής Β,σημαίνει ότι η θεότητα ήταν γνωστή από τα Μυκηναϊκά χρόνια. Ωστόσο βλέπουμε ότι πολύ αργότερα άρχισε να ισχυροποιείται η θέση του στο ελληνικό πάνθεο. Αρχικά ήταν αρκετά απόμακρος.

Απ'όσο έψαξα βρήκα ότι ο Διόνυσος αναφέρεται από τον Ομηρο(Ιλιάδα Ζ' 129), αν και υπάρχουν υποψίες ότι η αναφορά αυτή μπορεί να είναι μεταγενέστερη προσθήκη.



Θα μπορούσε η θεότητα και η λατρεία του να ήταν και παλιότερη των ολυμπίων θεών. Οπως λέει και ο συγγραφέας εδώ http://research.haifa.ac.il/~mluz/dionysus.html η εμφάνιση του θεού και των ακολουθητών του (μαινάδες, σάτυροι, σηλεινοί) αντιπροσώπευαν δυνάμεις της φύσης που κυριαρχούσαν στον προϊστορικό κόσμο και η "αγριότητα" της λατρείας του αλλά και ο μυστικισμός που περιέχει δείχνει πάλι προς αρχαιότερες τελετές γονιμότητας. (Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν και όσοι μελετητές θεωρούν ότι ο θεός και η λατρεία του δεν μπορεί να είναι ελληνική και πρέπει να προέρχονται από την ανατολή)


Πάντως και από τον Ομηρο ακόμα, γίνεται σαφές ότι η λατρεία του Διονύσου κυνηγήθηκε στην αρχή ακόμα και από την πατρίδα του (την Θράκη), νομίζω ότι οι στίχοι είναι ενδεικτικοί στον διάλογο ανάμεσα στον Διομήδη και τον Εκτορα.
Ρωτάει ο Διομήδης τον Εκτορα ποιός είναι και συνεχίζει:
» Αν όμως είσαι τ' ουρανού θεός κατεβασμένος,
» εγώ μ' αθάνατους θεούς δεν πάω να πολεμήσω.
130 » Τι και του Δρύα ακόμα ο γιος, ο δυνατός Λυκούργος, (βασιλιάς της Θράκης)
» δεν πρόκοψε που με θεούς ζητούσε να μαλώνει·
» που μιά φορά του μανιακού Διονύσου τις βυζάχτρες
» στης Νύσας το πυκνό βουνό τις πήρε κηνηγώντας, (Παγγαίο;)
» κι' εκείνες χάμου τα δαδιά πετούσαν σαν τις χτύπαε
135 » με τη βουκέντρα. Κι' ο θεός τρυπώνει απ' την τρομάρα
» μέσα στο κύμα του γιαλού· κι' η Θέτη σαν τον είδε,
» τον πήρε και τον έκρυψε μες στο λεφκό της κόρφο,
» τι απ' του Λυκούργου τις φωνές τρεμούλιαζε σα φύλλο.

http://www.mikrosapoplous.gr/homer/iliada/06.html

Ο θεός μετά ταξειδεύει και ταξειδεύει σε πολλά μέρη μαζί με την περίεργη συνοδεία του. Από κάποια μέρη τον διώχνουν, αλλού τον δέχονται πιό εύκολα, κερδίζει οπαδούς μαθαίνοντάς τους την καλλιέργεια της αμπέλου και πώς να φτιάχνουν το κρασί,έχει περιπέτειες με πειρατές... γιατί το θεωρούμε τόσο παράλογο να ταξειδέψει και προς την ανατολή; .. ή μάλλον, γιατί θεωρούμε εύκολο το ταξείδι από την ανατολή προς την δύση και όχι και το αντίθετο;


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/10/2007, 07:58:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus
quote:
Απ'όσο έψαξα βρήκα ότι ο Διόνυσος αναφέρεται από τον Ομηρο(Ιλιάδα Ζ' 129), αν και υπάρχουν υποψίες ότι η αναφορά αυτή μπορεί να είναι μεταγενέστερη προσθήκη.

Δεν το θυμόμουν αυτό αλλά μπορώ να ψάξω κι εγώ από το σπίτι μου για τους στίχους ώστε να τους διαβάσω.
Αν και θυμάμαι αρκετά καλά τις αναφορές της Ιλιάδας στους άλλους θεούς του ελληνικού πάνθεου, δεν θυμόμουν κάτι για τον Διόνυσο.

Σημαντικές πληροφορίες δίνει κι η Ostria για τις δυνάμεις της Φύσης που αντιπροσώπευαν οι ακόλουθοι του Διόνυσου.
Ειδικά οι τραγοπόδαροι Σάτυροι αντιπροσωπεύουν την γονιμότητα.

quote:
Ο θεός μετά ταξειδεύει και ταξειδεύει σε πολλά μέρη μαζί με την περίεργη συνοδεία του. Από κάποια μέρη τον διώχνουν, αλλού τον δέχονται πιό εύκολα, κερδίζει οπαδούς μαθαίνοντάς τους την καλλιέργεια της αμπέλου και πώς να φτιάχνουν το κρασί,έχει περιπέτειες με πειρατές...

Μήπως οι περιοδείες και τα ταξίδια του Διονύσου έχουν μεγάλη ομοιότητα και με τις περιοδείες του Όσιρη, ο οποίος έχει επίσης ιδιότητες γονιμότητας - ανάμεσα στις άλλες;


In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/10/2007, 12:31:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
quote:
Ο θεός μετά ταξιδεύει και ταξιδεύει σε πολλά μέρη μαζί με την περίεργη συνοδεία του. Από κάποια μέρη τον διώχνουν, αλλού τον δέχονται πιο εύκολα, κερδίζει οπαδούς μαθαίνοντάς τους την καλλιέργεια της αμπέλου και πώς να φτιάχνουν το κρασί,έχει περιπέτειες με πειρατές... γιατί το θεωρούμε τόσο παράλογο να ταξιδέψει και προς την ανατολή; .. ή μάλλον, γιατί θεωρούμε εύκολο το ταξείδι από την ανατολή προς την δύση και όχι και το αντίθετο;

Για αρχή είναι λογικό να θεωρούμε ως πραγματικότητα τον μύθο;
Δεύτερον πως είναι δυνατόν να ξέρει ο μύθος τι έγινε ΧΙΛΙΑΔΕΣ χιλιόμετρα μακριά;
Τρίτον πως είμαστε σίγουροι ότι στον μύθο δεν πρόσθεσαν ΜΕΤΑ στοιχεία;

Είναι ΜΥΘΟΣ και άρα θα πρέπει να βρεθούν κάποια στοιχεία που να τον υποστηρίζουν.
Το κρασί είναι ένα από αυτά.
Το κρασί και το αμπέλι ήρθαν από περιοχές της βόρειας Μεσοποταμίας - άρα είναι λογικό να ήρθε στην Θράκη πρώτα η καλλιέργεια του και μετά να διαδόθηκε προς τα δυτικά (και νότια ενδεχομένως) και όχι το αντίστροφο...
Άλλωστε και μόνο η έκφραση "βασιλιάς Λυκούργος" λέει πάρα πολλά για το αν το κείμενο και ο μύθος είναι απείραχτα...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ostria
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"


4324 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/10/2007, 01:11:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ostria
Αυτό που έβαλα παραπάνω είναι το κείμενο από την Ιλιάδα, αγαπητέ Incubus. Υπάρχει και ο ομηρικός ύμνος που αναφέρει τις περιπέτειες του Διόνυσου (ο 7ος ύμνος), αλλά ελέγχεται αν πρόκειται για τον ίδιο τον ποιητή. Παρόλα αυτά οι μελετητές θεωρούν ότι γράφηκε την ίδια εποχή.

Καλές ερωτήσεις αγαπητέ Oannhsea. Καταρχήν η λέξη μύθος χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα ως συνώνυμος της αφήγησης μιάς ιστορίας, είτε αληθινής είτε φανταστικής (αλληγορική, διδακτική κλπ). Η γνώμη μου είναι ότι στην μυθολογία των λαών συνυπάρχουν αληθινά και φανταστικά στοιχεία. Και σε αυτή την περίπτωση ψάχνουμε να δούμε ποιά μπορεί να είναι τα αληθινά (ιστορικά) στοιχεία.
Στην δεύτερη ερώτησή σου, έχουμε μια συρραφή τοπικών μύθων, που σημαίνει ότι ο τελικός μύθος γράφηκε αρκετά αργότερα από κάποιον που γνώριζε όλες τις επιμέρους ιστορίες (αυτό κάνουν και ο Ομηρος και ο Ησίοδος και οι μεταγενέστεροι όταν αναφέρονται στην ζωή των θεών ή στις περιπέτειες των ηρώων).

Οσο για την αναφορά στον Λυκούργο, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Σε ενόχλησε η αναφορά στο όνομα ή στον τίτλο; Ο Λυκούργος ήταν σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ο βασιλιάς των Ηδωνών μιάς φυλής που ζούσε κοντά στον Στρυμόνα.

Οσο για την ιστορία της αμπελουργίας στην ελλάδα βρήκα δύο ενδιαφέροντα άρθρα.

Η λατρεία του Διονύσου στη Μαρώνεια είναι από τις αρχαιότερες και πλέον σημαντικές. Κατά μία παράδοση ο Μάρωνας, ο μυθικός ιδρυτής της Μαρώνειας, ήταν γιος του Διονύσου. Δίδαξε στους κατοίκους την καλλιέργεια της αμπέλου και καθιέρωσε την λατρεία της θεϊκής τριάδας Δία – Διονύσου – Μάρωνα.
http://www.panepo.gr/Maronia.htm


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Χρίστος Ντούμας
«Οι Θηραίοι έφτιαχναν κρασί ήδη από το 1700 π.Χ.»
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_100070_10/04/2006_150207


'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

OANNHSEA
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1892 Μηνύματα
Απεστάλη: 26/10/2007, 07:59:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους OANNHSEA
quote:
Οσο για την αναφορά στον Λυκούργο, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Σε ενόχλησε η αναφορά στο όνομα ή στον τίτλο;

Tο πρόβλημα Ostria είναι στον τίτλο: βασιλιάς.
Ο τίτλος αυτός είναι μεταγενέστερος και φυσικά όχι της εποχής που συζητάμε. (Φυσικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε εάν ήταν βασιλιάς της Ηδωνίας ή των Ηδωνών.) Άρα όπως έγραψες το κείμενα συμπληρώθηκαν και γράφτηκαν σε πάρα πολύ μακρινά χρόνια από την αρχή της δημιουργίας τους.
Άρα δεν ξέρουμε ποιά ήταν η αλήθεια...
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Όμηρο...

Για το κρασί όμως έδωσε ένα ενδιαφέρων λινκ πιο πάνω ο Τυχερούλης.
Δείχνει πιστεύω από που ξεκίνησε η καλλιέργεια της αμπέλου...
Όμως εάν ο περίπατος του Διονύσου ήταν στο Μυκηναϊκό χρονικό όριο, τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο ανθηρά για κάποιους...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 51 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 51
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.265625
Maintained by Digital Alchemy