ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
 "Χημικές ουρές" - Kάποιοι ανέλαβαν να ψεκάσουν τον πλανήτη? Νο1
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 50
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/03/2008, 09:18:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
Ρεπορτάζ YAHOO για την Ώρα της Γής
http://news.yahoo.com/s/ap/20080330/ap_on_re_us/world_lights_out

(έχει αναφορά [λίγο υπερβολική] για την Αίγινα)

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 31/03/2008, 14:55:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
http://www.enouranois.gr/english/ekdilosisenglish/indexearthhour.htm

Αίγινα, 30 Μαρτίου 2008

Δελτίο Τύπου

Πρώτος απολογισμός της εκδήλωσης για την Ώρα της Γης στην Αίγινα

Η Αίγινα εκπροσώπησε, φέτος, την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοβουλία Η Ώρα της Γης, μια και ήταν το μοναδικό μέρος που συμμετείχε επίσημα στη χώρα μας στην κίνηση αυτή.


Η επισημότητα έγκειται στο ότι αναλάβαμε να ενημερώσουμε τον πληθυσμό της Αίγινας για την πρωτοβουλία και, παράλληλα, διεξάγαμε καμπάνια ενημέρωσης για τις κλιματικές αλλαγές και για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Δείτε εδώ σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Ακόμη, δεσμευτήκαμε να δημοσιεύσουμε το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της Ώρας της Γης. Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τις μετρήσεις της ΔΕΗ.

Η ομάδα μας αποφάσισε και δήλωσε την συμμετοχή του νησιού μας στην πρωτοβουλία, αφού πήρε την προφορική έγκριση του κ. Κουκούλη, Δημάρχου Αίγινας. Θα υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι o κεντρικός οργανωτικός πυρήνας είμαστε εθελοντές και ανεξάρτητοι. Φυσικά, στάθηκαν στο πλευρό μας πολλοί φορείς του νησιού, και τελευταία και ο Δήμος Αίγινας.

Στις 8 ακριβώς στις 29 Μαρτίου 2008, το λιμάνι στην πόλη της Αίγινας βυθίστηκε στο σκοτάδι. Όλα τα καταστήματα έσβησαν τα φώτα τους, εκτός από τα κτίρια των τραπεζών- με εξαίρεση την Αγροτική Τράπεζα. Τα φώτα του λιμανιού ήταν και αυτά κλειστά, και, με πρωτοβουλία της ΔΕΗ Αίγινας, σκοτείνιασαν και όλοι οι δρόμοι του νησιού.


Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού παρέμειναν στα σπίτια τους, πάνω από 400 παιδιά και ενήλικες συμμετείχαν στην προγραμματισμένη εκδήλωση στο λιμάνι της Αίγινας για την Ώρα της Γης. Ξεκινώντας από την Παναγίτσα, στο δεξί μέρος του Λιμανιού, πορευτήκαμε ειρηνικά υπό το φως των κεριών μέχρι την άλλη άκρη, καταλήγοντας στο κέντρο του λιμανιού.

Kατά τη διάρκεια της πορείας και σε πολυσύχναστα σημεία κατά μήκος του λιμανιού, τα παιδιά του νησιού επαναλάμβαναν με σιγουριά τα παρακάτω λόγια, στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα για την σχέση που πρέπει να καλλιεργήσουμε με τη Γη, αν θέλουμε πραγματικά να την βοηθήσουμε.

"Eίμαι μόνο ένα παιδί!
Τι θα κάνω για τη Γη;
Κάθε μέρα στη Ζωή
θα ‘ναι πιο συνειδητή.
Κάθε πράξη απ’ το πρωί
θα ‘χει Αγάπη για τη Γη.
Ενημέρωση είναι η Αρχή.
Εξοικονόμηση
Ανακύκλωση
Αφύπνιση
Ζωντανή Σχέση με τη Γη!"

Μια και η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Γη, ακούσουμε την άποψή της για αυτά που συμβαίνουν στον πλανήτη. Διαβάστε εδώ το μήνυμά της.

Μπορείτε να δείτε εικόνες στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ εδώ και φωτογραφίες από την εκδήλωσή μας εδώ. Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Ειρήνη Κουνάδη, Φωτογραφία και Τέχνη, Κυβερνείου 12, Αίγινα.

Από όλη αυτή την εμπειρία έχουμε να καταθέσουμε τα εξής ως η ομάδα εθελοντών για την Ώρα της Γης στην Αίγινα:

1ον Μία μικρή κίνηση, όπως το να κλείσουμε τα φώτα μας για μία ώρα, όταν γίνεται με συλλογικότητα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

2ον: Μια μικρή ομάδα, όταν κινείται με αποφασιστικότητα μπορεί να κάνει ολόκληρη την Ελλάδα να την ακούσει (και όχι μόνο, δείτε το άρθρο του Associated Press).

Χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες δομές με πρόθεση την ενημέρωση για τις κλιματικές αλλαγές και λειτουργώντας σε πνεύμα συνεργασίας, το αποτέλεσμα ήταν ότι περάσαμε το μήνυμα για την ανάγκη επανατοποθέτησης μας για τη σχέση μας με τον πλανήτη, αλλά και της ΔΥΝΑΜΗΣ των "απλών" πολιτών, με πολύ γλαφυρό τρόπο. Το ζοφερό μέλλον που περιγράφουν οι επιστημονικές μελέτες σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, μπορεί να ανατραπεί, εάν αναλάβουμε δράση τώρα.

Να αναφέρουμε ότι ο ιστότοπος www.earthhourhellas.wordpress.com δέχθηκε πάνω από 33.000 επισκέψεις και δεκάδες σχόλια τις τελευταίες 10 μέρες και κληθήκαμε για τηλεφωνική συνέντευξη για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον έντυπο τύπο πάνω από 10 φορές.

Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας! Η επιτυχία της Ώρας της Γης στην Αίγινα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Δεν θα κλείσουμε λέγοντας και του χρόνου, αλλά εις αύριον. Η προσπάθεια μας για τη Γη τώρα ξεκινά. Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.

Με εκτίμηση,

Ελένη Σκρέκου

Για την ομάδα Εarth Hour Hellas στην Αίγινα


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/04/2008, 17:47:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Halva, ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με την εκδήλωση της Earth Hour Hellas.

Οι σκέψεις μου πάνω στο θέμα της Earth Hour είναι λίγο πολύ γνωστές και μίλησα σχετικά και στην προηγούμενη σελίδα.

Αλλά μιας και έχουμε το Δελτίο τύπου τώρα να πω τα εξής:

*Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ενεργούς πολίτες να κινητοποιούν τους κατοίκους της περιοχής τους με τόση επιτυχία

-Ελπίζω και η δική μας ημερίδα από την Περιβαλλοντική ομάδα Εθελοντών Κατοίκων Κάτω Γέφυρας, που θα γίνει αυτή την Κυριακή, 6 Απριλίου με θέμα τον Καθαρισμό της παρόχθις περιοχής του Αξιού να φέρει μεγάλη συμμετοχή και να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός. -Συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα & ο Δήμος Αγίου Αθανασίου.

Όπως εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην ημερίδα, αλλά στόχος μας είναι η πράξη, η ουσία, δηλαδή ο καθαρισμός της περιοχής και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στον τόπο μας, έτσι και η Earth Hour αναφέρει πως δεν επιθυμούν να μείνουν στη συμβολική αυτή κίνηση.

Ως εδώ όλα καλά.

ΑΛΛΑ: Αν δούμε την σελίδα της Erth Hour Hellas, ακόμη και σχετικά με την κινητοποίηση, τι λέει πάνω πάνω?

http://earthhourhellas.wordpress.com/Κλιματική-Αλλαγή/

Λέει: "Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στις κλιματικές αλλαγές"

Αλήθεια αυτό κάνουμε? Αυτό είναι το ζητούμενο? Τα βάζουμε με το γήινο κλίμα και την όποια αλλαγή του? Μα αυτό παλεύουμε?

Δεν μας ενδιαφέρει περισσότερο το μύνημα που στέλνει η μητέρα Γη σε όλους μας? (από τη σχετική αναφορά στο σιτε της Earth Hour)

Όπως είπα και πριν θα πρέπει να εστιάσουμε ενάντια σε κάθε μορφή μόλυνσης και σε κάθε τεχνολογία, "ανάπτυξη" ή δράση που βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Φύση, το Περιβάλλον και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας.

ΔΕΝ θεωρώ πως η κλιματική αλλαγή μας αφορά για να ενωνόμαστε ενάντια της. Δεν μας αφορά τουλάχιστον στο μη ελέγξιμο σκέλος της. Διευκρινίζω, πως μας αφορά στο σημείο που εμείς με τη δράση μας ως άνθρωποι μολύνουμε τη Φύση και την Ατμόσφαιρα (όχι βέβαια με CO2, εδώ πρόκειται για μύθο, αλλά με άλλα βαρέα μέταλλα και βλαβερά αέρια)

Οπότε επιστρέφω και πάλι στο γεγονός, πως ναι μεν πρόκειται για δραστήρια και ευαισθητοποιημένα άτομα, τα οποία όμως είναι ακόμη παγιδευμένα στις "επίσημες κατευθήνσεις" των μεγάλων ΜΜΕ, του IPCC, της GREENPEACE και του WWF...

Και εδώ είναι το πρόβλημα για μένα:
Ο πλανήτης μας δεν είναι θύμα της ανθρωπογενούς δράσης ως προς την κλιματική αλλαγή αόριστα, ούτε υπάρχει ζήτημα φαινομένου θερμοκηπίου.


(Όπως αντίθετα αναφέρεται π.χ. στη σελίδα της Earth Hour Hellas
πηγή 1

πηγή 2)

(Αυτή είναι και η μόνη, αλλά ουσιαστική, αντίρρηση μου σχετικά με την Earth Hour Hellas. Φοβάμαι μην γίνουν σαν την greenpeace άθελα τους...

αντίθετα χαίρομαι που σε διάφορα σημεία τους βάζουν μυνήματα όπως αυτό της "ΓΑΙΑΣ")

Η ανθρωπογενής δράση όμως ΜΟΛΥΝΕΙ και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ τον πλανήτη. Και αυτό όχι ως επιλογή του καθ' ένα από εμάς αλλά σαν "σερβιρισμένη επιλογή-μονόδρομος" για να πλουτίζουν λίγοι μετρημένοι στα δάχτυλα.


Πιο συγκεκριμμένα:
*αυτοκινητοβιομηχανία - γιατί δεν βγάζουν επιτέλους οχήματα με άλλο "καύσιμο"?

*ΔΕΗ - γιατί δεν προχωράνε οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας?

*Βιομηχανίες/Εργοστάσια - γιατί δεν τηρούν τους κανόνες για την προστασία της φύσης και πετούν ανεξέλεγκτα τα απόβλητα τους στα ποτάμια & τις θάλασσες ή τα καυσαέρια τους αφιλτράριστα στην ατμόσφαιρά?

*Και γιατί δεν προωθούν νέες φυλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες?

*Κυβερνήσεις - γιατί χα¨δεύουν τα αυτιά των "μολυντών" και δεν τηρούν τα βαριά πρόστημα για τους παραβάτες?

Κτλ κτλ

Σε αυτές τις κατευθήνσεις μπορούμε να πιέζουμε. Όπως με το παράδειγμα της περιβαλλοντικής μας Ομάδας: πιάνουμε το κομμάτι της φύσης γύρω μας και το προστατεύουμε. Πιέζουμε να ασκούνται οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς -μιας και βρησκόμαστε σε βιομηχανική περιοχή δυστυχώς...-
Υιοθετούμε στην κυριολεξία το γύρω περιβάλλον και το φροντίζουμε σαν το σπίτι μας γιατί αυτό ακριβώς είναι. -Αφού και οι ίδιοι μας μέρος του περιβάλλοντος είμαστε και όχι "κατακτητές" όπως θέλουμε να πιστεύουμε...
Βέβαια εμείς δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα τέτοιας προβολής από τα ΜΜΕ... αλλά δεν πειράζει, ελπίζουμε να γίνουμε παρόλαυτα παράδειγμα για άλλους στην Ελλάδα.


_________________________________________________________
ΕΓΙΝΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟ
ΤΑ LINKS ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟ FORMAT ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ.
02/04/2008
_________________________________________________________
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/04/2008, 00:24:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
Ευχαριστώ Toxoti για την ανταποκρισή σου. Θα τη δείξω στην Ελένη Σκρέκου και στην αδελφή της.

Εν το μεταξύ μήπως έχεις κάποιες σκέψεις επίσης για το David Keith;
http://www.enouranois.gr/video/tedkeithtelikomikro.wmv

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/04/2008, 13:35:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Ειληκρηνά Halva, τα κορίτσια μου θυμίζουν κάπως εμένα πριν αντιληφθώ τι παίζεται με τα ΜΜΕ, τον Αλ Γκορ, τους "τρομοκράτες της υπερθέρμανης" κτλ.

Και ειληκρινά, δεν θα ήθελα να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας εγκλωβισμένοι από την ακαμψία που μας επιβάλλουν όλοι αυτοί.

Ας έχουμε όλοι μας κατά νου το σκοπό μας (προστασία & αποκατάσταση της φύσης & ανάπτυξη σε αρμονία με αυτή) και να σκεπτόμαστε δύο φορές πριν να υιοθετούμε τις όποιες "ειδήσεις" ή "δεδομένα" μας σερβίρουν.

Αν δεν το κάνουμε θα χάνουμε απλά χρόνο & πολύτιμες δυνάμεις δίχως αποτελέσματα στην πράξη.

Π.χ. υιοθετώντας την μάχη "ενάντια στο CO2" δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε κάτι -εκτός κι αν π΄ψουμε να αναπνέουμε...-

ενώ αν δούμε πιο σφαιρικά τη μόλυνση, απο όποια πηγή και να προέρχετε, και προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε, να την "καθαρίσουμε" όπου είναι δυνατό και να προστατέψουμε "γη-αέρα & νερό", τα αποτελέσματα έστω και μικρά θα είναι από την αρχή ορατά και αυτό θα μας αναπτερώνει το ηθικο για να "παλεύουμε" παρακάτω.

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή. Γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να κινητοποιήσεις τους πολίτες μιας κοινωνίας. Το βιώνω καθημερινά. Είναι μετρημένοι αυτοί που θα αφήσουν τον καναπέ τους και τη βολή τους για να συνδράμουν σε τέτοιες δράσεις, ακόμη και αν αυτό είναι για το καλό τους, για την υγεία τους ή για το μέλλον των παιδιών τους...

Και προ πάντων όταν βλέπουν την αναλγησία των "αρμόδιων" φορέων η αντίδραση τους είναι "καλά εγώ θα συμμετέχω και αυτοί τι κάνουν, που είναι & γιατί τους πληρώνουμε"...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/04/2008, 21:50:52  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΣΕΝΑ ΤΟΞΟΤΗ…
ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ…

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/04/2008, 06:57:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
quote:

Ειληκρηνά Halva, τα κορίτσια μου θυμίζουν κάπως εμένα πριν αντιληφθώ τι παίζεται με τα ΜΜΕ, τον Αλ Γκορ, τους "τρομοκράτες της υπερθέρμανης" κτλ.

Τοξότη πέφτεις έξω αν νομίζεις ότι καταλαβαίνεις κάτι που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα.

quote:

Και ειληκρινά, δεν θα ήθελα να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας εγκλωβισμένοι από την ακαμψία που μας επιβάλλουν όλοι αυτοί.

Δεν μας επιβάλλεται τίποτα από κανέναν.

Μπορώ να σου πω επίσης ότι δεν χρειαζόταν να πω τίποτα στις αδελφές Σκρέκου σχετικά με τη δική σου απάντηση στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν, αφού ήδη είχαν διαβάσει την απαντησή σου.

quote:

Ας έχουμε όλοι μας κατά νου το σκοπό μας (προστασία & αποκατάσταση της φύσης & ανάπτυξη σε αρμονία με αυτή) και να σκεπτόμαστε δύο φορές πριν να υιοθετούμε τις όποιες "ειδήσεις" ή "δεδομένα" μας σερβίρουν.

Λάθος. Ας συμμετέχουμε σε όλα τα σχετικά.

quote:

Αν δεν το κάνουμε θα χάνουμε απλά χρόνο & πολύτιμες δυνάμεις δίχως αποτελέσματα στην πράξη.

Πάλι, διαφωνώ.

quote:

Π.χ. υιοθετώντας την μάχη "ενάντια στο CO2" δεν πρόκειται ποτέ να πετύχουμε κάτι -εκτός κι αν π΄ψουμε να αναπνέουμε...-

ενώ αν δούμε πιο σφαιρικά τη μόλυνση, απο όποια πηγή και να προέρχετε, και προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε, να την "καθαρίσουμε" όπου είναι δυνατό και να προστατέψουμε "γη-αέρα & νερό", τα αποτελέσματα έστω και μικρά θα είναι από την αρχή ορατά και αυτό θα μας αναπτερώνει το ηθικο για να "παλεύουμε" παρακάτω.

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή. Γιατί γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να κινητοποιήσεις τους πολίτες μιας κοινωνίας. Το βιώνω καθημερινά. Είναι μετρημένοι αυτοί που θα αφήσουν τον καναπέ τους και τη βολή τους για να συνδράμουν σε τέτοιες δράσεις, ακόμη και αν αυτό είναι για το καλό τους, για την υγεία τους ή για το μέλλον των παιδιών τους...

Και προ πάντων όταν βλέπουν την αναλγησία των "αρμόδιων" φορέων η αντίδραση τους είναι "καλά εγώ θα συμμετέχω και αυτοί τι κάνουν, που είναι & γιατί τους πληρώνουμε"...


Τοξότη δεν μας είπες τα σχόλια σου για τη διάλεξη του David Keith.


Edited by - halva on 03/04/2008 07:01:11Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2008, 08:07:01  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
quote:

Τοξότη δεν μας είπες τα σχόλια σου για τη διάλεξη του David Keith.

Όχι μόνο ο Al Gore και οι Earth Hour θέλουν να μας κινητοποιήσουν, αλλά και ο David Keith:

"Αυτό που χρειάζεται όμως δεν είναι να σκέφτονται λίγοι παράξενοι όπως εγώ. Αυτό που χρειάζεται είναι ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν μουσικοί, επιστήμονες, φιλόσοφοι, συγγραφείς, που θα ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής μηχανικής και θα σκέφτοναι σοβαρά ποιες είναι οι επιπτώσεις."Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2008, 08:09:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
Mια αναπάντεχη ιδέα για την ‘αντιμετώπιση’ των κλιματικων αλλαγών

Από την ημερίδα “TED” (Technology, Entertainment, Design) στη Νέα Υόρκη, Σεπτέμβριος 2007.

David Keith: ΄Εχετε δει όλοι άρθρα για τις κλιματικές αλλαγές. Eδώ έχουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο από τoυς ‘Ταϊμς της Νέας Υόρκης’ που είναι ακριβώς ίδιο με όλα τα άρθρα που είδατε για το συγκεκριμένο θέμα. Λέει ακριβώς τα ίδια. Έχει ακόμα παρόμοιο τίτλο. Το αξιοσημείωτο σ’αυτό το άρθρο είναι ότι δημοσιεύτηκε το 1953. Ο λόγος που επισημαίνω αυτό το γεγονός είναι ότι μπορεί να νομίζατε πως πρόκειται για σχετικά πρόσφατο πρόβλημα, ότι ο κόσμος τώρα μόλις έμαθε για τις κλιματικές αλλαγές με το Κυότο και με τον κυβερνήτη Schwarzenegger, και ότι τώρα μόλις αρχίζει να κινητοποιείται, άρα μπορεί να είμαστε στο δρόμο προς την επίλυση του προβλήματος. Η πραγματικότητα όμως είναι όχι. Επί πενήντα χρόνια, ανάλογα με το πώς μετριέται ο χρόνος, γνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα. Την τελευταία δεκαετία μιλάμε ατέλειωτα γι΄αυτό και το αποτέλεσμα του μόχθου μας είναι….σχεδόν τίποτα.

Εδώ βλέπετε τον ρυθμό αύξησης των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πρέπει να το έχετε δει πολλές φορές αλλά ίσως όχι σε αυτή τη μορφή. Εκείνο που δείχνει ο πίνακας έιναι ότι ο ρυθμός αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιταχύνεται, και μάλιστα ακόμα πιο γρήγορα από τις χειρότερες προβλέψεις μας μόλις λίγα χρόνια πριν. Πολλοί σκεπτικιστές έλεγαν ότι αυτή την κόκκινη γραμμή τη βάζουν οι περιβαλλοντολόγοι στις προβλέψεις τους μόνο και μόνο για να μοιάζουν όσο γίνεται χειρότερες, ότι οι εκπομπές ποτέ δεν θα αυξάνονταν τόσο γρήγορα όσο δείχνει αυτή η κόκκινη γραμμή. Εδώ βλέπετε κάποια στοιχεία που δείχνουν το κατώτερο σημείο των πάγων της Αρκτικής. Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο χαμηλό. Ο ρυθμός εξαφάνισης των πάγων της Αρκτικής είναι πολύ πιο γρήγορος απ’ότι στις προβλέψεις. Επομένως σε πείσμα των ειδικών, όπως εγώ, που τριγυρίζουν τον πλανήτη καταναλώνοντας αεροπορικό καύσιμο, και των πολιτικών που υπογράφουν συνθήκες, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το συνολικό αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι αρνητικό, αφού το μόνο κατόρθωμα είναι η κατανάλωση καυσίμων από τα αεροπλάνα που τους μεταφέρουν. Με δεδομένο το πόσο τεράστιο είναι το εγχείρημα να βάλουμε φρένα σε αυτό το τρελό φορτηγό, δηλ. την οικονομία μας, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Στην πραγματικότητα κάνουμε αυτό που βλέπεις – λίγα πράγματα. Δεν θέλω να προκαλώ κατάθλιψη. Το πρόβλημα λύνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό. Και μάλιστα λύνεται μ’ένα τρόπο σχετικά φθηνό. Φθηνό με τα κρητήρια των στρατιωτικών δαπανών, όχι της ιατρικής περίθαλψης. Φθηνό με την έννοια ότι θα κοστίσει μερικά τοις εκατό του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό να έχουμε μια αίσθηση μεγέθων . Το πρόβλημα λοιπόν λύνεται και ο τρόπος που θα έπρεπε να προχωρήσουμε προς την επίλυση είναι …..ας πούμε σε σχέση με την παραγωγη ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί το 43 τοις εκατό περίπου, με αυξητική τάση, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα…Θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε απολύτως λογικά μέτρα όπως την οικολογική συντήρηση, την αιολική ενέργεια, την πυρηνική ενέργεια, τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα….όλες αυτές οι λύσεις είναι έτοιμες για εφαρμογή σε τεράστιο κλίμακα και είναι εξάλλου λειτουργικές. Το μόνο που λείπει είναι η πράξη, δηλαδή η απόφαση να ξοδέψουμε τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Αντί για αυτό περνάμε το χρόνο μας μιλώντας. Παρ’όλα αυτά, αυτό δεν είναι το θέμα της αποψινής μας συζήτησης. Το θέμα μας είναι αυτό που θα μπορούσε να γίνει αν δεν κάναμε τίποτα. Πρόκειται για αυτό που βλέπετε εδώ στη μέση, που δείχνει που καταλήγουμε αν δεν σταματήσουμε χωρίς καθυστέρηση τις εκπομπές. Χρειάζεται να σπάσουμε τον κρίκο ανάμεσα στις ανθρώπινες ενέργειες και την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ενώ εμείς έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές – πρέπει εδώ να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν και οφέλη. Ναι, ναι, νομίζω ότι κάνουν κάκο. Καταναλώνω τη ζωή μου προσπαθώντας να τις σταματήσω. Είναι όμως πολιτικά δύσκολο, αφού υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Δεν χάνουν όλοι. Αλλά στο κόσμο της φύσης………– κάνω επί ολόκληρες εβδομάδες σκι πάνω στις παγωμένες θάλασσες ψηλά στην Αρκτική – οι πολικές αρκούδες θα χαθούν εντελώς. Δεν μπορούν να προσαρμοστούν.

Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Η ίδεα της γεωμηχανικής στην πιο απλή της μορφή έχει ως εξής. Μπορούμε να τοποθετούμε σωματίδια – ας πούμε σωματίδια θειικού οξέος στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας – στη στρατόσφαιρα – για να αντανακλούν πίσω τις ακτίνες του ήλιου και να δροσίζουν τον πλανήτη. Εγώ ξέρω όπι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική – όχι πως δεν υπάρχουν παρενέργειες – αλλά ξέρω ότι είναι αποτελεσματική, και αυτό επειδή έχει ήδη γίνει, όχι από μας, όχι από μένα αλλά από τη φύση. Εδώ βλέπετε το ηφαίστειο Πινατούμπο στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Αυτή η έκρηξη μέσα από ένα σύννεφο τύπου ατομικής βόμβας εξέπεμψε ένα σωρό θειάφι στη στρατόσφαιρα. Το αποτέλεσμα υπήρξε συνταρακτικό. Μέτα από αυτό, μαζί με κάποιες προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων, είδαμε μια εντυπωσιακή ψύχρανση της ατμόσφαιρας. Αυτή η κατώτερη γραμμή είναι η ανώτερη ατμόσφαιρα, η στρατόσφαιρα, την οποία θερμάινουν αυτά τα ηφαίστεια, αλλά θα παρατηρήσετε ότι στην επιφάνεια της γης δημιουργείται δροσιά, επειδή υπάρχει για την ατμόσφαιρα προστατευτικό κάλυμμα. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μυστήριο. Υπάρχει μυστήριο στις λεπτομέρειες. Υπάρχουν επίσης κάποιες άσχημες παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η μερική καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Θα μιλήσω σε λίγο γι΄αυτό. Όμως σαφώς το ηφαίστειο έχει δροσιστική επίδραση και εξάλλου λειτουργεί γρήγορα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα άλλα που θα έπρεπε να κάνουμε, όπως η μείωση των εκπομπών, είναι από τη φύση τους αργά, επειδή απαιτείται χρόνος για να κατασκευαστεί ο ανάλογος εξοπλισμός. Και όχί μόνο αυτό. Όταν κόβεις τις εκπομπές δεν κόβεις και τη συγκέντρωση αφου το ποσό διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι το άθροισμα των εκπομπών διαχρονικά. Δεν μπορείς να φρενάρεις αμέσως. Αν βάζουμε σωματίδια όμως, τα αποτελέσματα έρχονται γρήγορα. Mερικές φόρες θέλουμε γρήγορη δράση. Ένα άλλο πράγμα που ίσως αναρωτιέστε εiναι: «Λειτουργεί άραγε; Μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη σκίαση για να αντισταθμίσουμε τα υψηλότερα επίπεδα του διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε να επαναφέρουμε το κλίμα περίπου στην προηγούμενη κατάσταση;» Απ’ο τι φαίνεται, η απάντηση είναι – ναι, είναι. Εδώ βλέπετε τα διαγράμματα που μάλλον έχετε ήδη δει πολλές φορές. Αυτή είναι η εμφάνιση του πλανήτη σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο κλιματικό μοντέλο, με τα διπλάσια επίπεδα του διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το κάτω διάγραμμα δείχνει το διπλάσιο διοξείδιο του άνθρακα και 1.8 τοις εκατό λιγότερο ήλιο, κι’έτσι επιστρέφουμε στο αρχικό κλίμα. Αυτό το διάγραμμα του Ken Caldeira, είναι σημαντικό να πούμε, το έχουμε επειδή ο Ken σε μια σύσκεψη – πιστεύω ότι ήταν εκεί και ο Marty Hoffert – στα μέσα της δεκαετίας του 90…... Με τον Ken ήμασταν όρθιοι στο πίσω μέρος της αίθουσας και είπαμε ‘η γεωμηχανική δεν θα αποδόσει’ και στον άνθρωπο που την προωθούσε είπαμε ‘η ατμόσφαιρα είναι πιο περίπλοκη’ και δώσαμε πολλούς λόγους γιατί δεν θα απέδιδε πολύ καλό αποτέλεσμα. Πήγε ο Ken, εφάρμοσε τις προσομοιώσεις του και βρήκε ότι απέδωσε.

Πρόκειται για άλλο ένα παλαιό θέμα. Εκείνη η έκθεση που κατέληξε στο γραφείο του Προέδρου Johnson όταν ήμουν δύο χρονών το 1965, στην πραγματικότητα περιείχε το σύνολο της σύγχρονης επιστήμης για το κλίμα. Το μόνο που συζητούσαν ήταν η γεωμηχανική. Δεν έγινε καμμία αναφορά στη μείωση των εκπομπών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει γίνει τεράστια μετατόπιση της προσεγγισής μας προς αυτό το πρόβλημα. Δεν λέω ότι δεν θα έπρεπε να μειώσουμε τις εκπομπές. Θα έπρεπε. Αλλά το αναφέρω σαν επιχείρημα γιατί έτσι χρησιμοποιήθηκε. Δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το μόνο καινούργιο είναι η έκθεση. Θα έλεγα ότι από την εποχή της αρχικής έκθεσης του Προέδρου Johnson και των διαφορετικών εκθέσεων της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ – 1977, 1982, 1990, ο κόσμος πάντα συζητούσε πάνω σε αυτή την ιδέα. Όχι ως κάτι το αλάνθαστο αλλά ως αφορμή για προβληματισμό . Αλλά μόλις εγίνε το κλίμα καυτό θέμα, αν μπορείτε να μου συγχωρέσετε το λογοπαίγνιο, δηλ. τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όλα αυτά εγίναν τόσο μη-πολιτικά ορθά ώστε να είναι αδύνατο να τα αναφέρουμε. Αλλά πέρυσι ο Paul Crutzen δημοσίευσε το δοκίμιο του που έλεγε περίπου αυτό που είχε ξαναειπωθεί: δηλ. ότι δεδομένου του αργού ρυθμού στην επίλυση του προβλήματος, όπως και της αβεβαιότητας των επιπτώσεων, θα έπρεπε να λάβουμε υπ΄όψη τέτοια ενδεχόμενα. Είπε περίπου αυτό που είχε ξαναειπωθεί. Η μεγάλη διαφορά ήταν το ότι έτυχε να έχει κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ για τη χημεία του στρώματος του όζοντος, οπότε ο κόσμος τον έπαιρνε στα σοβαρά. Παρ’όλο που όντως θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο στρώμα του όζοντος. Εδώ που τα λέμε είχε και κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Η κάλυψη στον τύπο παγκοσμίως έφθασε μέχρι τον τίτλο του Εκόνομιστ «Ο Δρ. Στρέϊντζλάβ σώζει τη Γη». Αυτό με έβαλε σε σκέψεις. ΄Εχω ασχοληθεί αποσπασματικά με αυτό το θέμα – όχι τόσο πολύ με την τεχνική πλευρά. Μια νύχτα ξαπλωμένος στο κρεββάτι και βυθισμένος σε σκέψεις, μου ήρθε στο μυαλό ένα συγκεκριμένο παιδικό παιχνίδι. Αναρωτιόμουν αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια αρχή της φυσικής που κάνει κάτι να στριφογυρίζει - όπως π.χ. το ραδιόμετρο του παιδιού - για να σηκώνουμε σωματίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα και να τα κάνουμε να παραμένουν εκεί. Ένα από τα προβλήματα με τις θειούχες ενώσεις είναι ότι πέφτουν γρήγορα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι βρίσκονται στη μέση του στρώματος του όζοντος ενώ εγώ προτιμώ να είναι πάνω από αυτό. Και όπως αποδεικνύεται …… Ξύπνησα το πρωϊ και άρχισα να κάνω τους σχετικούς υπολογισμούς. ΄Ηταν δύσκολο να γίνουν ξεκινόντας από τις βασικές αρχές. Βρέθηκα σε αδιέξοδο. ΄Εμαθα όμως ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί πολλές μελέτες που ασχολιούνται με ακριβώς αυτό το φαινόμενο επειδή συμβαίνει και στη φυσιολογική ατμόσφαιρα. Ήδη υπάρχουν λεπτά σωματίδια που υψώνονται μέχρι αυτό που ονομάζουμε μεσόσφαιρα – σε υψόμετρο περίπου 100 χιλιομέτρων – που ήδη έχουν αυτή την ιδιότητα. Θα σας πω πολύ σύντομα πως λειτουργεί. Είναι πολλές οι περιπλοκές που είναι και πολύ διασκεδαστικές. Θα ήθελα να περάσουμε ολόκληρο το βράδυ αναλυοντάς τις, αλλά δεν θα το κάνω. Ας πούμε ότι έχουμε το φώς του ηλίου που χτυπάει κάποιο σωματίδιο το όποιο θερμαίνεται με ανώμαλο τρόπο .έτσι ώστε η πλευρά που είναι γυρισμένη προς τον ήλιο να είναι πιο ζεστή ενώ η πλευρά που είναι πιο μακριά από τον ήλιο μένει δροσερή. Τα μόρια των αερίων πηδάνε μακριά με μεγαλύτερη ταχύτητα επειδή είναι ζεστά. Βλέπουμε λοιπόν συνολικά μια ώθηση μακριά από τον ηλιο. Αυτό λέγεται φωτοφορετική δύναμη. Είναι πολλές οι παραλλαγές που μαζί με συνεργάτες έχουμε σκεφθεί πώς να τις αξιοποιήσουμε. Φυσικά μπορεί να έχουμε άδικο - όλα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από επιστημονική επιτροπή – είμαστε στη μέση των σκέψεων μας για το θέμα – αλλά μέχρι τώρα μοιάζει καλό. Αλλά απ’ότι φαίνεται θα μπορέσουμε να πετύχουμε μεγάλες διάρκειες ζωής , πολύ μεγαλύτερες απ’ότι στο παρελθόν, επειδή υψώνονται. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα πράγματα έξω από την στρατόσφαιρα στη μεσόσφαιρα, λύνοντας θεωρητικά το πρόβλημα του όζοντος. Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν κι άλλα προβλήματα – και στο τέλος θα μπορούσαμε να κάνουμε τα σωματίδια να μεταφέρονται πάνω από τους πόλους. Θα μπορούσαμε να τακτοποιήσουμε την κλιματική μηχανική με τρόπο που να εστιάζεται στους πόλους, πράγμα που θα είχε ελάχιστες άσχημες επιδράσεις στις μεσαίες περιοχές που ζούμε ενώ θα είχαν τη μέγιστη επίδραση σε ότι αφορά τις πραγματικές ανάγκες, δηλ. την ψυξη των πόλων σε περίπτωση πλανητικού συναγερμού, ας πούμε. Πρόκειται για καινούργια ιδέα που μοιάζει πιο έξυπνη από το να χρησιμοποιούμε θειούχες ενώσεις. Είτε αυτή η ιδέα είτε κάποια άλλη είναι η σωστή, νομίζω ότι τελικά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επινοήσουμε πιο έξυπνες στρατηγικές από το να χρησιμοποιούμε θείο. Αν οι μηχανικοί και οι επιστήμονες βάλουν τα μυαλά τους να εργαστούν σε αυτό τον στόχο, είναι καταπληκτικό το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τον πλανήτη. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια. Αυτή η βελτιωμένη επιστήμη της γεωμηχανικής, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα μας δώσει περισσότερες δυνατότητες επιρροής πάνω στον πλανήτη, περισσότερο έλεγχο των καιρικών συνθηκών και του κλίματος. Όχι επειδή το σχεδιάζουμε, όχι επειδή το θέλουμε. Απλώς επειδή η επιστήμη μας το παραδίδει κομμάτι-κομμάτι, μαζί με καλύτερες γνώσεις για τη λειτουργία του συστήματος και καλύτερα εργαλεία μηχανικής για να το πραγματοποιήσουμε.

Tώρα, ας υποθέσουμε ότι έφθασαν οι εξωγήινοι – ίσως θα προσγειωθούν στην έδρα του ΟΗΕ εδώ κοντά – ίσως θα προσγειωθούν σε πιο έξυπνο μέρος – αλλά ας υποθέσουμε ότι φθάνουν και σου δίνουν ένα κουτί και το κουτί έχει δύο κουμπιά - το ένα κουμπί ελέγχει τη θερμοκρασία του πλανήτη, ίσως το άλλο κουμπί να ελέγχει τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα. Νομίζεις πως θα γίνει πόλεμος γι’αυτό το κουτί αφού αποκλείεται να συμφωνήσουμε πώς θα ρυθμίζουμε τα κουμπιά; Διαφορετικοί άνθρωποι θα έχουν διαφορετικές προτιμήσεις σε σχέση με τη ρύθμιση. Δεν υπάρχει παγκόσμια κυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πίστευω πως πρόκειται να συμβεί. Όμως οι επιστήμονές και οι μηχανικοί του κόσμου χτίζουν αυτό το κουτί κομμάτι-κομμάτι στα εργαστήρια τους, ακόμα και όταν το κάνουν για άλλους λόγους. Ακόμα όταν νομίζουν ότι απλώς δραστηριοποιούνται για να προστατεύουν το περιβάλλον – δεν ενδιαφέρτοναι για τρελλές ιδέες όπως η μηχανική που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Αναπτύσσουν επιστήμες που το κάνουν όλο και πιο εύκολο. ΄Οπότε η δική μου άποψη δεν είναι: «Θέλω ή δεν θέλω να το κάνω» – δεν θέλω – αλλά ότι θα πρέπει ν’αφαιρέσουμε από αυτό το θέμα τις σκιές και να το πάρουμε στα σοβαρά, επειδή αργά ή γρήγορα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αποφάσεις. Είναι καλύτερα να υπάρχει κάποια συνέπεια στη σκέψη μας, ακόμα κι’αν το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια..

Θα σας πω δύο προσεγγίσεις γι’αυτό το πρόβλημα, οι οποίες αποτελούν και έναυσμα για τη δική μου σκέψη. (Αυτό που χρειάζεται όμως δεν είναι να σκέφτονται λίγοι παράξενοι όπως εγώ. Αυτό που χρειάζεται είναι ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν μουσικοί, επιστήμονες, φιλόσοφοι, συγγραφείς, που θα ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής μηχανικής και θα σκέφτοναι σοβαρά ποιες είναι οι επιπτώσεις.) Η μία ιδέα είναι να προωθήσουμε αυτά τα προγράμματα, επειδή είναι φτηνά, αντί να μειώσουμε τις εκπομπές. Και είναι φτηνά σε βαθμό γελοίο. Χρησιμοποιώντας ή τη μέθοδο των θειούχων ενώσεων ή μια δικιά μου μέθοδο, θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε νέα εποχή παγετώνων με κόστος το 0,001% του ΑΕΠ. (Τζάμπα πράμα!) Έχουμε στη διαθεσή μας πολλούς μοχλούς πίεσης. Δεν είναι καλή ιδέα. Είναι όμως σημαντικό να σας πώ πόσο μεγάλος είναι ο μοχλός. Τόσο μεγάλος είναι. Βέβαια αμφισβητείται αυτός ο υπολογισμός. Θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με το εάν είναι λογικό ή παράλογο. Οι δυνατότητες επιρροής είναι όμως υπαρκτές. Γι’αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα παύοντας να μείωνουμε τις εκπομπές και καθώς θα ανέβαιναν οι συγκεντρώσεις θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ένταση της γεωμηχανικής. Νομίζω ότι κανείς δεν το θέλει επειδή σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το σημερινό κλίμα. Έτσι κι’αλλιώς υπάρχουν πολλά και διάφορα άλλα προβλήματα, όπως η οξύνιση των ωκεανών που προέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κανείς, εκτός από ένα-δύο πραγματικά περίεργα άτομα, δεν το προτείνει. Όμως θα σας πω τώρα κάτι που πιο δύσκολα απορρίπτεται. ΄Ας υποθέσουμε ΄ότι δεν καταφεύγουμε στη γεωμηχανική, ότι κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε, δηλαδή αρχίζουμε να καταπιανόμαστε στα σοβαρά με τη μείωση των εκπομπών. Δεν ξέρουμε όμως με ποια ταχύτητα πρέπει να τις μειώνουμε. Είναι πολλές οι αβεβαιότητες για το πόση κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική. Ας υποθέσουμε ότι δουλεύουμε σκληρά και δεν πατάμε ελαφρά τα φρένα αλλά πολύ δυνατά. Μείωνουμε τις εκπομπές και τις συγκεντρώσεις CO2 και ίσως κάποια μέρα, όπως για παράδειγμα 23 Οκτωβρίου 2075, τελικά φθάνουμε σ’αυτή την υπέροχη μέρα που οι συγκεντρώσεις θα κορυφωθούν και θα έχουμε αρχίσει να κατρακυλάμε στην άλλη πλευρά του βουνού. Κάνουμε γιορτασμούς σε όλο τον πλανήτη επειδή έχουμε περάσει τα χειρότερα. Άλλά ίσως εκείνη την ημέρα μαθαίνουμε επίσης ότι το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία λυώνει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, αρκετή για να υψωσει πολλά μέτρα τη στάθμη των ωκεανών στα επόμενα 100 χρόνια και να σβήσει από το χάρτη μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις. Ένα σενάριο εντελώς πιστευτό. Μπορεί να αποφασίσουμε σε εκείνη τη συγκυρία ότι παρ’όλο που η γεωμηχανική είναι αβέβαιη και δυσάρεστη από ηθική άποψη, είναι πολύ προτιμότερη από τη μη-γεωμηχανική. Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος: την χρήση της γεωμηχανικής ως ελέγχου κινδύνων, όχι ως δράση αυτή καθεαυτή. Θα κάνουμε για λίγο γεωμηχανική προκειμένου να ανακουφιστεί ο πλανήτης, όχι σαν υποκατάστατο δράσης. Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: Η γνώση ότι η γεωμηχανική είναι εφικτή κάνει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών να μοιάζουν λιγότερο τρομαχτικές. Μειώνει τα κίνητρα για ελάττωση των εκπομπών. Πρόκειται για κάτι που ονομάζεται από τους οικονομολόγους «ηθική διακινδύνευση». Αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που κάνουν το πρόβλημα τόσο δύσκολο να συζητηθεί. Γενικά πιστεύω ότι είναι ο βαθύτερος λόγος που η συζήτηση γι’αυτό το θέμα εθεωρείτο πολιτικά ανεπιθύμητή. Όμως δεν κάνουμε καλή πολιτική κρύβοντας την αλήθεια.

Σας αφήνω με τρία ερωτήματα και μια τελική διαπίστωση. Θα έπρεπε άραγε να κάνουμε σοβαρή έρευνα γι’αυτό το θέμα; Θα έπρεπε άραγε για χάρη του να οργανώσουμε εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα; Όχι μόνο για το πώς θα διεξάγετο πιο αποτελεσματικά αλλά και ποιοί θα ήταν οι κίνδυνοι και οι αρνητικές πλευρές. Αυτή τη στιγμη απασχολεί ελάχιστους ειδικούς, από τους οποίους άλλοι είναι υπέρ και άλλοι είναι κατά. Εκεί ελλοχεύουν κίνδυνοι, αφού οι γνωσεις για το θέμα είναι επιφανειακές. Θα μπορούσαν με πολύ λίγα χρήματα να είναι πιο βαθειές. Πολλοί από μας, ίσως και εγώ, νομίζουμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε, αλλά έχω και πολλές επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις μου έχουν κυρίως σχέση με το πρόβλημα της ηθικής διακινδύνευσης. Δεν ξέρω ειλικρινά πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ηθική διακινδύνευση. Νομίζω οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. ΄Οσο πιο πολύ το συζητάμε, τόσο νομίζει ο κόσμος ότι δεν χρειάζεται να παιδευτούμε ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ίσως χρειάζεται συνθήκη. Μία συνθήκη στην οποία θα καθορίζεται ποίος κάνει τι. Αυτή τη στιγμή μπορεί να σκεφθούμε να το κάνει μία μεγάλη πλούσια χώρα όπως οι ΗΠΑ. Αλλά δεν αποκλείεται να ξυπνήσει η Κίνα το 2030 και να συνειδητοποιήσει ότι οι επιπτώσεις στο κλίμα είναι απαράδεκτες. Τότε μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν τόσο οι δικές μας συζητήσεις ηθικής για το πώς θα έπρεπε να ξεκινήσουμε. Ίσως θα προτιμήσουν ένα κόσμο γεωμηχανικής από ένα κόσμο χωρίς τη γεωμηχανική. Και δεν θα διαθέσουμε διεθνή μηχανισμό που να καθορίζει ποιός παίρνει τις αποφάσεις.

Μια τελευταία σκέψη - που διατυπώθηκε πολύ καλύτερα πριν από 25 χρόνια στην «Έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας» απ’ό τι εγώ μπορώ να την εκφράσω σήμερα - νομίζω ότι πραγματικά συνοψίζει το πού βρισκόμαστε. Το πρόβλημα του διοξειδίου του άνθρακα, το προβλημα του κλίματος, προωθεί πολλά: καινοτομίες, καινοτόμες τεχνολογίες, που πρόκειται να μειώσουν τις εκπομπές. Αλλά επίσης, νομίζω, θα μας προκαλέσει σκέψεις για τον έλεγχο του κλίματος και του καιρού, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ήρθε η ώρα να το σκεφθούμε, ακόμα κι αν ο λόγος που το σκεπτόμαστε είναι για να βρούμε επιχειρήματα για να μην το κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ.


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/04/2008, 08:19:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
O Andrew Johnson στην Αγγλία έχει φτιάξει Chemtrail Observation Logger:

http://www.checktheevidence.com/Chemtrails/Log/chemlog.php

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/04/2008, 20:14:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΠΗΡΑΝΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ
ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ

ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ…….
ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2008, 09:00:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
quote:

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΠΗΡΑΝΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΛΒΑ
ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ

ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ…….
ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΩ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ .


Καλό θα είναι να έχουμε το σχετικό υλικό.

Ο Κώστας Λάντος μας λέει επίσης ότι έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους το βίντεο των "σκεπτικιστών" "Η Μεγάλη Απάτη της Υποθέρμανσης".

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2008, 17:06:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
quote:
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Ειληκρηνά Halva, τα κορίτσια μου θυμίζουν κάπως εμένα πριν αντιληφθώ τι παίζεται με τα ΜΜΕ, τον Αλ Γκορ, τους "τρομοκράτες της υπερθέρμανης" κτλ.

--------------------------------------------------------------------------------


Τοξότη πέφτεις έξω αν νομίζεις ότι καταλαβαίνεις κάτι που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα.


Δεν είπα πως "καταλαβαίνω κάτι που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν", είπα πως αντιλήφθηκα κάποια πράγματα που με βάζουν σε πολύ σοβαρές σκέψεις για τα κίνητρα των ΜΜΕ, των κυρίων αλά Αλ Γκορ κτλ. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, ο οποίος δρα με στόχο να πείσει τους επενδυτές της εταιρίας του Investment Managment, να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών CO2 γιατί έτσι έχουν να κερδίσουν τεράστια ποσά μέσω της αγοραπωλησίας ρύπων -με συγχωρείς- αλλά δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη,ούτε και του "χαλαλίζω" το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε....


quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Και ειληκρινά, δεν θα ήθελα να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας εγκλωβισμένοι από την ακαμψία που μας επιβάλλουν όλοι αυτοί.

--------------------------------------------------------------------------------


Δεν μας επιβάλλεται τίποτα από κανέναν.

Μπορώ να σου πω επίσης ότι δεν χρειαζόταν να πω τίποτα στις αδελφές Σκρέκου σχετικά με τη δική σου απάντηση στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν, αφού ήδη είχαν διαβάσει την απαντησή σου.


Εννοείται πως δεν μας επιβάλλεται τίποτε. όταν λέω "μας", δεν εννοώ όσους είμαστε μπροστά, εννοώ όλους τους πολίτες. Η πολύ κουβέντα και η συζήτηση μοναχά για τη συζήτηση δεν φέρνει αποτέλεσμα. Ο κόσμος παθαίνει "ανοσία". Θέλει δράση και κυρίως ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης από τη σχολική ηλικία. Αυτό μας λείπει...

Κάπου διάβασα για τις αδελφές Σκρέκου -νομίζω στο ΑΒΑΤΟΝ, σχετικά με μία άλλη δράση τους... Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι κυρίες αυτές σχετικά με τις "ενστάσεις" μου βέβαια, αφού όπως λες είδαν την απάντηση μου, καλά θα ήταν να είχαμε και την άποψη τους...


quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Ας έχουμε όλοι μας κατά νου το σκοπό μας (προστασία & αποκατάσταση της φύσης & ανάπτυξη σε αρμονία με αυτή) και να σκεπτόμαστε δύο φορές πριν να υιοθετούμε τις όποιες "ειδήσεις" ή "δεδομένα" μας σερβίρουν.

--------------------------------------------------------------------------------


Λάθος. Ας συμμετέχουμε σε όλα τα σχετικά.


quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Αν δεν το κάνουμε θα χάνουμε απλά χρόνο & πολύτιμες δυνάμεις δίχως αποτελέσματα στην πράξη.

--------------------------------------------------------------------------------


Πάλι, διαφωνώ.


Δεν πειράζει που δεν συμφωνούμε... Σημασία έχει να φέρουμε αποτέλεσμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να περιορίσουμε τη μόλυνση του πλανήτη μας

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------

Τοξότη δεν μας είπες τα σχόλια σου για τη διάλεξη του David Keith.

--------------------------------------------------------------------------------


Όχι μόνο ο Al Gore και οι Earth Hour θέλουν να μας κινητοποιήσουν, αλλά και ο David Keith:

"Αυτό που χρειάζεται όμως δεν είναι να σκέφτονται λίγοι παράξενοι όπως εγώ. Αυτό που χρειάζεται είναι ευρύτερος διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν μουσικοί, επιστήμονες, φιλόσοφοι, συγγραφείς, που θα ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής μηχανικής και θα σκέφτοναι σοβαρά ποιες είναι οι επιπτώσεις."Μου ζητήθηκε να σχολιάσω τη διάλεξη του David Keith... Με την παραπάνω επισήμανση σε γενικές γραμμές συμφωνώ να πω την αλήθεια. Ήδη γίνεται φοβερή καμπάνια, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κτλ με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Εγώ διαφωνώ με τα κίνητρα και τα κριτήρια...

Συμφωνώ περισσότερο με την οπτική εικόνα της ελληνοαμερικανίδας βιολόγου Κας Σαχτούρη, η οποία δεν τα βλέπει τόσο "τραγικά" τα πράγματα και εστιάζει σε εντελώς διαφορετική βάση την κλιματική αλλαγή, δίνοντας έναν ορίζοντα, όπου η θερμή περίοδος που καλείται να περάσει η Γη μας, θα συνδράμει σε μία θετικότερη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Η κλιματική αλλαγή αυτή καθ' αυτή δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, που τόσο δραματικά μας παρουσιάζεται. Σκεφτείται π.χ. λέει κάπου ο David Keith, πως η πολική αρκούδα δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί όπως εμείς...
Πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια υπήρξε μια άλλη κλιματική αλλαγή, στην οποία δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν οι δυνόσαυροι...
αν ζούσαμε σε εκείνη την εποχή τι θα κάναμε? Θα βάζαμε μπροστά τη γεωμηχανική για να βοηθίσουμε στην επιβίωση των δεινοσαύρων, επειδή δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν?

ας γίνουμε πιο συνετοί στο τι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ως παρεμβολή στη φυσική ροή και εξέλιξη και τί όχι, αφού δεν ξέρουμε τι είδους καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχουν τέτοιου είδους παρεμβολές...

Ήδη καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φύση, ας μην την καταστρέψουμε περισσότερο.

φυσικά και να περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων γενικότερα -επιμένω πως κακώς περιοριζόμαστε στο CO2- να ελέγξουμε κάθε είδους απόβλητα, να καθαρίσουμε τις πληγές που ανοίξαμε μέχρι τώρα και ας πρασινίσουμε επιτέλους τον πλανήτη μας.

Ήδη γίνετε σε παγκόσμια κλίμακα μια καμπάνια για να φυτάψουμε όσο περισσότερα δέντρα μπορούμε.

Λέει επίσης κάπου ο Keith, πως οι πάγοι της Γροιλανδίας πιθανόν να ανεβάσουν το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας και να πνίξουν παραλιακές πόλεις... (Λίγο τραβηγμένο βέβαια, αλλά θα τολήσω να πω:)
Και τι έγινε?
Ούτως ή άλλως οι πόλεις μας έχουν εξελιχθεί σε απάνθρωπες συγκεντρώσεις τσιμεντοποιημένων περιοχών... καιρός είναι να βάλουμε μπρος και να χτίσουμε νέες πόλεις πιο πράσινες πιο φιλικές με το περιβάλλοντα χώρο, πιο ανθρώπινες και με άλλες προταιρεότητες και νέες τεχνολογίες.

Η εξέλιξη στη φύση συμπεριλαμβάνει και την "καταστροφή" του παλιού για να ελευθερωθεί χώρος για την ανάπτυξη του νέου του καινούργιου. αν η φύση σκεφτόταν τόσο μυωπικά όσο το δικό μας εγωκεντρικό ανθρώπινο είδος δεν θα υπήρχε γύρω μας η αρμονία, η βιοποικιλότητα και η απόλυτη ισορροπία.
ας μάθουμε απο αυτή τη σοφία όπου τίποτε δεν πάει χαμένο, όλα είναι χρήσιμα και όλα ανακυκλώνονται...
(δες και τη συνέντευξη της Σαχτούρη στο ΑΒΑΤΟΝ που κυκλοφορεί, νομίζω πως σε γενικές γραμμές με καλύπτει και δίνει το πλαίσο στο οποίο αναφέρομαι.)

****Με συγχωρείς, αλλά δεν θεωρώ πως αξίζει στην πρωτοβουλία της Earth hour να υποβιβάζεται και να συγκρίνεται με τη "μαρκετίστικη" και "με το αζιμίωτο" καμπάνια του Αλ Γκορ. Είναι κρίμα για τις κοπέλες.

****Δεν γνωρίζω αν διαθέτουν κάποια κονδύλια ή αν δρουν εντελώς εθελοντικά και με χρήματα από την "τζέπη τους" όπως είναι η περίπτωση της "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΤΩ ΓΕΦΥΡΑΣ" που δημιουργήσαμε,
αλλά όταν δρούμε με πλήρη ανιδιοτέλεια δεν το βρίσκω καθόλου σωστό να ταυτιζόμαστε με "επαγγελματίες"του χώρου όπως ο Αλ Γκορ και οι όμοιοι του.

Κι εμείς τον ίδιο στόχο έχουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας. Να κάνουμε την οικολογική συνείδηση αυτονόητη συμπεριφορά. Με απλά πράγματα καθημερινά, μέσα στη ζωή μας και όχι με ξύλινη επιστημονική γλώσσα.
Τους μάθαμε να ανακυκλώνουν και ήδη συμετέχουν. Τους μάθαμε να κομποστοποιούν τα απορρήματα από τον κήπο τους και ήδη κάποιοι αλλάζουν συμπεριφορά. Τους ζητάμε να βοηθίσουν στον καθαρισμό του
Αξιού στο κομμάτι που μας αφορά και είναι παρόντες! Αύριο θα είναι η δεντροφύτευση, μεθαύριο κάτι άλλο, βήμα βήμα.
Παράλληλα δίνουμε υλικό και βάζουμε το περιβάλλον μέσα στη διδασκαλία του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας πολύ δυναμικά, γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Το πλαίσο της εμορευματοποίησης των ρύπων φυσικά και δεν με βρίσκει σύμφωνη...(γιατί στην ουσία εκεί επικεντρώνεται ο Αλ Γκορ)

Ωστόσο συμφωνώ με των περιορισμό των εκπομπών. Ακόμη και με την άμεση μείωση τους με μορφή "αναγκαστικής μείωσης" θα συμφωνούσα. Στο φινάλε ήδη μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις όποιες αποφάσεις τους. Ας απαγορεύσουν ως και 90% τις εκπομπές... Σίγουρα θα αναγκαστούν κάποιοι άλλοι να βάλουν σε λειτουργία πολύ πιο γρήγορα τις εναλλακτικές τεχνολογίες, πάλι για το "καλό μας" θα είναι...

Όμως με τίποτε δεν συμφωνώ με επεμβάσεις τύπου "γεωμηχανικής"
Ιδιαίτερα όταν ο στόχος είναι να διαφυλάξουμε ετην αλόγιστη οικονομική & τεχνολογική μας πορεία, η οποία είναι η πρώτη που θα πρέπει να μπει στο περιθώριο και να αλλάξει μορφή με κυριότερη αλλαγή τον σεβασμό της Φύσης...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2008, 05:27:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
quote:

τεράστια ποσά μέσω της αγοραπωλησίας ρύπων -με συγχωρείς- αλλά δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη,ούτε και του "χαλαλίζω" το βραβείο Νόμπελ που του απονεμήθηκε....

H αγοραπωλησία ρύπων είναι το προϊόν συμβιβασμών που επέβαλαν οι "σκεπτικιστές", οι οποίοι είναι οι εχθροί μας. Ενώ ο Al Gore απλώς δεν είναι φίλος.

quote:
Κάπου διάβασα για τις αδελφές Σκρέκου -νομίζω στο ΑΒΑΤΟΝ, σχετικά με μία άλλη δράση τους... Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι κυρίες αυτές σχετικά με τις "ενστάσεις" μου βέβαια, αφού όπως λες είδαν την απάντηση μου, καλά θα ήταν να είχαμε και την άποψη τους...

Δεν είχαν άλλη δράση. Η Ωρα της Γης ήταν η πρώτη. Δεν ξέρω αν θα σου δώσουν δημοσίως απάντηση, αλλά θα στείλω αυτά τα σχόλια. Αν φτιάξουμε ενιαίο κίνημα θα μπορέσει να γίνει μέσα σ΄αυτό το εσωτερικό πλαίσιο η συζήτηση. Χθές έγινε εκτεταμένη συζήτηση με τον Νίκο Κατσαρό.

quote:

Ας έχουμε όλοι μας κατά νου το σκοπό μας (προστασία & αποκατάσταση της φύσης & ανάπτυξη σε αρμονία με αυτή) και να σκεπτόμαστε δύο φορές πριν να υιοθετούμε τις όποιες "ειδήσεις" ή "δεδομένα" μας σερβίρουν.

To πρόβλημα είναι....Τι να κάνουμε για να σπάσουμε αυτό το φράγμα της σιωπής; Δεν είναι πρόβλημα το εάν αγαπάμε ή δεν αγαπάμε τον Al Gore.

quote:

Συμφωνώ περισσότερο με την οπτική εικόνα της ελληνοαμερικανίδας βιολόγου Κας Σαχτούρη, η οποία δεν τα βλέπει τόσο "τραγικά" τα πράγματα και εστιάζει σε εντελώς διαφορετική βάση την κλιματική αλλαγή, δίνοντας έναν ορίζοντα, όπου η θερμή περίοδος που καλείται να περάσει η Γη μας, θα συνδράμει σε μία θετικότερη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Όλοι οι "σκεπτικιστές" που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη των chemtrails είναι εχθροί.

quote:

Ήδη καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φύση, ας μην την καταστρέψουμε περισσότερο.

O "σκεπτικιστής" Ball λέει ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον Crutzen το βραβείο Νόμπελ επειδή προτείνει να ψεκάζει με θείο την στρατόσφαιρα. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο Ball. Αυτός φταίει για το ότι δεν προτείνει αποδεκτές λύσεις ο Crutzen.

quote:

****Με συγχωρείς, αλλά δεν θεωρώ πως αξίζει στην πρωτοβουλία της Earth hour να υποβιβάζεται και να συγκρίνεται με τη "μαρκετίστικη" και "με το αζιμίωτο" καμπάνια του Αλ Γκορ. Είναι κρίμα για τις κοπέλες.

Nομίζω ότι η διαθεσή τους είναι να αξιωποιήσουν όσο μπορούν αυτή την μαρκετίστική πτυχή της πρωτοβουλίας.

quote:

****Δεν γνωρίζω αν διαθέτουν κάποια κονδύλια ή αν δρουν εντελώς εθελοντικά και με χρήματα από την "τζέπη τους" όπως είναι η περίπτωση της "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΤΩ ΓΕΦΥΡΑΣ" που δημιουργήσαμε,
αλλά όταν δρούμε με πλήρη ανιδιοτέλεια δεν το βρίσκω καθόλου σωστό να ταυτιζόμαστε με "επαγγελματίες"του χώρου όπως ο Αλ Γκορ και οι όμοιοι του.

Λειτουργούν εθελοντικά όπως εσείς και όπως εγώ. Προσωπικά δεν περιφανεύομαι για το ότι κανείς δεν με πληρώνει.

quote:

Όμως με τίποτε δεν συμφωνώ με επεμβάσεις τύπου "γεωμηχανικής"

O ίδιος ο Keith λέει ότι "δεν συμφωνεί". Και εν το μεταξύ γίνονται αυτοί οι ψεκασμοί.

Τοξότη χθές μου έδωσε ο Κώστας Λάντος τη διατριβή του: "Xημικοί Αεροψεκασμοί για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Μεταβολών και οι Επιπτώσεις τους στη Δημόσια Υγεία."


Edited by - halva on 08/04/2008 05:34:25Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 08/04/2008, 14:12:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Ουφ! έγραψα ολόκληρο κατεβατό και μου την πέταξε το σύστημα, θα γράψω τα σύντομα πιο βασικά:

*φυσικά και δεν χρειάζεται να περηφανεύεται κανένας για την εθελοντική του δράση, απλά επειδή δεν γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης της Earth Hour, γι' αυτό και ρώτησα.
δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σήμερα να βλέπουμε να δημιουργούνται σύλλογοι και κινήματα για το περιβάλλον, οι οποίοι ξεκινούν όχι από ενδιαφέρον αλλά απλά για να αποκτήσουν κάποιο σχετικό κονδύλι...

**Χαίρομαι που δν βλέπεις ως "φίλο" τον Αλ Γκορ. Το να το χρησιμοποιούν-εκμεταλλεύονται στην Εarth Hour για να προβάλλουν το σκοπό τους δεν είναι κακό, αλλά προσωπικά δεν θα επέλεγα κάτι τέτοιο.

***Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα αν τον αγαπάμε ή όχι τον Αλ Γκορ, αλλά ακόμη και αυτός κατέχοντας μεγάλο μέρος της προβολής του θέματος μέσω των ΜΜΕ, δυσκολεύει και δεν διευκολίνει στο σπάσιμο του τείχους της σιωπής, ειδικά όσων αφορά τα chemtrails...

****H Σαχτούρη όταν λέει πως η ανθρωπότητα είναι ικανή να ανταπεξέλθει και να "βελτιωθεί" μέσα από την άνοδο της θερμοκρασίας, είναι σαν να λέει πως δεν χρειάζεται "ανθρώπινη παρέμβαση τύπου γεωμηχανικής" για να διατηρηθεί η σημερινή θερμοκρασία... Δεν θα την έβαζα με τους σκεπτηκιστές.

*****Αλήθεια όταν λες σκεπτικηστές πους εννοείς:
-όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή?
-όσους αρνούνται τα βασικά αίτια της?
-όσους αρνούνται την εφαρμογή της γεωμηχανικής και ειδικά των chemtrails?
-ή κάποιο συνδυασμό?

****** Θα ήθελα πολύ να δω τη διατριβή του Κώστα του Λάντου, αλλά καινα μάθω τα νεότερα σε σχέση με τον Κο Κατσαρό.

Σήμερα εξάλλου άρχισαν πάλι να ψεκάζουν στα μέρη μας από το πρωί... εκεί τι γίνετε?

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 09/04/2008, 23:57:40  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΜΑΡΙΣΑ ΕΝΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ ΜΕΣΑΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ.....ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΜΑΓΕΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

ΜΙΛΏΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΛΟΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΑ ΨΕΚΑΣΤΚΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ...ΧΑΟΣ ΔΕΝ ΛΕΩ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΣΥΓΝΩΜΗ.....ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
....................
ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ...ΤΟΞΟΤΗ Η ΑΙΓΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΚΟΜΒΙΚΟ
ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΗ ΕΔΩ......

ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΙΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΓΩ ΠΑΘΑΙΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΝΟ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ..ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΡΗΣΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ...ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΟΠΟΤΕ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/04/2008, 18:55:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
quote:

*****Αλήθεια όταν λες σκεπτικηστές πους εννοείς:
-όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή?
-όσους αρνούνται τα βασικά αίτια της?
-όσους αρνούνται την εφαρμογή της γεωμηχανικής και ειδικά των chemtrails?
-ή κάποιο συνδυασμό?

Οι άνθρωποι που βάζω αναμφισβήτηα στην κατηγορία του εχθρού ειναι εκείνοι που αγνοούν ή διαψεύδουν τους ψεκασμούς και συγχρόνως αμφισβητούν και τον "ανθρώπινο" παράγοντα στις κλιματικές αλλαγές.

Edited by - halva on 10/04/2008 19:11:24Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

halva
Μέλος 2ης Βαθμίδας

Greece
271 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2008, 08:30:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους halva
Glass Particles in the Sky Studied as 'Global Warming' Fix

http://www.cnsnews.com/ViewCulture.asp?Page=/Culture/archive/200804/CUL20080410a.html


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 11/04/2008, 15:51:37  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
το λινκ που μας έδωσες halva, δίνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία για τη συζήτηση μας:

ήδη γνωρίζουν οι επιστήμονες, πως αυτά που διαδίδονται για τον περιορισμό του CO2 δεν μπορούν να βοηθίσουν πραγματικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών...

Υπερασπιστές ή επικριτές της γνώμης των ΜΜΕ & IPCC, τείνουν να συμφωνίσουν ως προς αυτό και βαδίζουν με βήματα προς την κατεύθηνση της Γεωμηχανικής... είτε τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις είτε τονίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής τέτοιων τεχνολογιών....

ποιος είναι 100% σίγουρο πως θα κερδίσει από τέτοιου είδους εφαρμογές: ο πλανήτης, η ανθρωπότητα ή οι μεγαλοβιομήχανοι?....


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2008, 12:33:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΒΡΟΧΗ….ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΜΑ……………………ΧΤΕΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΜΟΙΑΖΕ Η ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΛΟΧΝΕΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΤΗΣ ….ΠΡΟΧΤΕΣ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΣΠΡΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΡΩΝ …..ΧΤΕΣ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΟΥΤΕ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΟΥ…….ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΡΝΙΩΝΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ….ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!!!!! ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΒΑΡΕΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ….ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΡΕΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΣΕ ΑΛΛΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ………….Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ Η ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΛΛΟΝ ΠΟΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ…………………………………………………………………………………………………………………………………………ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ …….ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΝΟΥΝ…..ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 3 ΜΕΡΕΣ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΦΑ …… ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΠΟΛΗΣ …… ΔΕΝ ΕΒΡΕΞΕ ……..ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΒΡΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/04/2008, 23:12:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΛΕΕΙ ΜΕ ΠΛΗΡΩΦΟΡΟΥΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΣΜΟΓΚ ΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΕΝΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.........ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ....... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ.......... ΤΑ ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ............Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
rukunas
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
103 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2008, 22:07:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους rukunas
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι μερικοι τρωνε προλογο
και ταρτες.Ποιος αλ γκορ και τι ψεκασμος για να βρεξει,
ολα αυτα τα λαμογια μεσα στο κολπο ειναι.Οπως ειπε
και ενας φιλος παραπανω ειναι τοξικες χημικες ουσιες
που πεφτουν απο την ατμοσφαιρα στο εδαφος και στον
υδροφορο οριζοντα.Φυσικα ολα αυτα δεν ειναι τυχαια,
τα εχουν σχεδιασει εδω και καιρο και εχει και συνεχεια..
Οπως και με το τσουναμι κατω στην ινδονησια που οποιος
νομιζει οτι προκληθηκε απο σεισμο ειναι πολυ γελασμενος.
Τα εχουν χαραξει τα κατορθωματα τους σε μεγαλες πετρινες
πλακες οι και καλα"νεες εντολες"κατ εμε.Θα μαθετε περισοτερα
αν βρειτε το ντοκυματερ ταινια του αλεξ τζοουνς the endgame.
Προς το παρον ομως δειτε αυτα τα αθλια μασοναρια σε αυτα τα
βιντεο.Να τους χαιρεστε..

http://www.youtube.com/watch?v=j8NmzfjIkI0

http://www.youtube.com/watch?v=E3biFKW_vWY&feature=relatedΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2008, 14:51:10  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Tα ίδια έχουμε και στη Θεσσαλονίκη...

Βλέπεις τι ωραία που μας ενημερώνουν τα Μεσα μαζικής πλύσης εγκεφάλων?

Μέχρι πριν βλέπαμε τη σκόνη από τη Σαχάρα κατακκόκινη να πέφτει με τη βροχή πάνω στους δρόμους και τ' αυτοκίνητα μας, δίχως άλλες παρενέργειες...

Ξαφνικά η σκόνη της Σαχάρας έγινε υπόλευκη και έχει ως περενέργεια αισθήματα κόπωσης και υποτονικότητας στους κατοίκους...


Όχι καλέ τώρα η Σχαάρα μας τη στέλνει με αεροπλάνα τη σκόνη της, δεν είναι chemtrails που ψεκάζονται ούτε είναι οι παρενέργειες από τα ψεκαζόμενα βαρέα μέταλλα -και ποιος ξέρει τι άλλο...

Στο βιβλίο του Καλογεράκη "Η Γη σε τροχιά θανάτου", αναφέρεται, πως η Ελληνική κυβέρνηση υπάγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2002, για να επιτραπεί ο από αέρος ψεκασμός μας με τα chemtrails...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2008, 14:51:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΧΩΡΙΣ ΝΟΤΙΑ ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ? 15 ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΝΟΙΑ....ΔΕΝ ΦΥΣΑΕΙ ΕΔΩ Κ 15 ΗΜΕΡΕΣ.....Κ ΕΔΩ Κ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΒΗΧΑ ΜΙΑ ΔΥΣΠΕΨΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΕΥΡΑ ΤΡΕΛΛΑ....... ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ...... ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.... ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ 1000 ΜΕΤΡΑ......

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

power of the soul
Νέο Μέλος


6 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2008, 20:04:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους power of the soul
Να σου πω τι είναι....είναι σκόνη όπως άλλωστε συμβαίνει παντού, κάθε χρόνο.

'Οταν υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα όλα είναι "μουντά" σαν να είσαι σε άλλον πλανήτη.

Επίσης ο άνθρωπος τρελλαίνεται από την σκόνη....όπως χτές για παράδειγμα στην πόλη, οι όδηγοί εκαναν ότι ήθελαν, σαν να ήταν μόνοι στον δρόμο....το παρατήρησα διότι είχε σκόνη και ζέστη. Φαίνεται χτυπάει στην ψυχολογία και στην διάθεση του κάθε ανθρώπου ανεξερέτος. Trust me!!!!!! Its true!!!

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/04/2008, 21:48:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ...ΜΑΣ ΞΕΣΚΟΝΙΣΑΝ........Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
NIKON
Μέλος 1ης Βαθμίδας


139 Μηνύματα
Απεστάλη: 02/05/2008, 21:58:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους NIKON
ΒΑΡΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ ΤΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΜΑΖΙ
ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΟΥΡΑ ΤΑ ΑΛΛΑ 2 ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΑΛΛΟ.. ΤΙ ΑΛΛΟ?? ΑΓΝΩΣΤΟ..ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΗΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ Η ΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΡΟΠΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΑ......ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ........

ΓΙΑ ΜΕΝΑΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΞΕΡΟΒΗΧΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ... ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΠΑΩ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ...
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ Κ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.......Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

aspirin
Μέλος 1ης Βαθμίδας


119 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/05/2008, 14:45:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους aspirin
Ψεκασμός σήμερα με ουρές παράλληλες μεταξύ τους που απλώνανε και καλύπταν τον ήλιο. Εντάξει, δε χωράει αμφιβολία όται υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτά. Είχα πολύ καιρό να δώ στον αττικό ουρανό ουρές. Ίσως και 2 μήνες. Αλλά αυτές τις μέρες έχουν ξαναρχίσει.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/05/2008, 13:23:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Η αλήθεια είναι πως τις προηγούμενες 3-4 ημέρες η επιχείρηση αεροψεκασμών ήταν στα φόρτε της στην περιοχή μας. Είχαν καταφέρει να ασπρίσουν εντελώς τον ουρανό...

Ακόμη και στο λευκό φόντο συνέχιζαν να ψεκάζουν...

Απ' ότι έμαθα στο Βόλο χθές υπήρχε πολύ έντονος ψεκασμός.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουμε μία επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς όπως έμαθα είναι υπεύθηνοι για απαντήσεις σε οποιοδήποτε πολίτη και μάλιστα φαίνεται καταλληλότερη στρατηγική απ' οτι οι επερωτήσεις βουλευτών που τόσο εύκολα αποκρούονται...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

toxotis
Πλήρες Μέλος

Greece
1256 Μηνύματα
Απεστάλη: 30/05/2008, 15:34:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους toxotis
Τόσο εδώ όσο και στο Βόλο παρατηρήθηκε το εξής:
chemtrails που προφανώς ψεκάστηκαν σε γύρω περιοχές ήρθαν ΄λίγο εως πολύ 'ανοιγμένα" και κάλυψαν τον ουρανό, δίχως να υπάρχει η γνωστή κίνηση αεροσκαφών. Φαινόταν σαν να μετακηνείται ένα τεράστιο λεπτό "σεντόνι" παρασυρόμενο μάλλον απο ανέμους σε εκείνο το ύψος.

Βέβαια δεν έλλειψαν και οι "κλασικοί αεροψεκασμοί".

Τείνει να γίνει κανόνας: o καθαρός καταγάλανος ουρανός δεν διαρκεί περισσότερο από μία μέρα. Αμέσως ακολουθεί επιχείρηση αεροψεκασμού και λεύκανση του ουρανού. Συνήθως -με βάση τα περασμένα χρόνια- αρχές καλοκαιριού παρατηρείται ένα μικρό διάλειμμα (από μέσα Ιουνίου, μέχρι τέλη Αυγούστου).
Θα δείξει αν και φέτος ακολουθήσουν την ίδια τακτική...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 50 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
 
 Νέο Θέμα  Topic Locked
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.25
Maintained by Digital Alchemy