ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 Περί Πίστεως
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 12
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 02:40:54  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Δημήτρη,
σε ευχαριστώ για το λινκ στο βιβλίο του Wittgenstein το οποίο και δεν είχα υπόψη μου.

quote:
Οι β.ε. αυξάνονται είτε αφαιρώντας περιορισμούς, είτε αυξάνοντας την πληροφορία. Απ’ ότι βλέπω, στο παράδειγμά μας, δυο τρόποι υπάρχουν για να γίνει αυτό: ο μυστικιστικός και ο επιστημονικός. Ακολουθώντας τον πρώτο, ο άνθρωπος εκλεπτύνει όλο και περισσότερο τα φυσικά του όργανα και επεκτείνει τις αισθήσεις του πολύ πέρα από τον μέσο όρο και από αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι ως όρια των αισθήσεών μας (άρα και την συνειδητότητά του). Για να γίνει αυτό απαιτεί προσωπική προσπάθεια και η χρήση των αυξημένων αισθήσεων μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο και από κανέναν άλλο.

Ναι με βρίσκεις σύμφωνο σε αυτό με την έννοια ότι η μύηση είναι μία απολύτως βιωματική και προσωπική εμπειρία.

quote:
Συμπέρασμα δεύτερο : η επιστήμη είναι μαγεία!!

Αυτό μου θύμησε την εξελικτική ανθρωπολογία του Fraser στο Χρυσό Κλώνο. Είναι αλήθεια πως πολλά από τα πειράματα της "μαγικής" Αλχημείας σήμερα αποτελούν βασικές γνώσεις χημείας όπως και αρκετές από τις "απόκρυφες" αστρολογικές γνώσεις της αρχαιότητας διδάσκονται σήμερα σε ένα βασικό μάθημα αστρονομίας.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 02:59:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σε όλους τους συνταξιδιώτες, στέλνω την αγάπη μου και τους θερμότερους χαιρετισμούς...

-Η τριαδική έκφραση της Αλήθειας.

Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον. Διάνοια-Νόηση-Σκέψη...

Μια ανάμνηση γίνονται όλα στο αέναο παρόν της λογικής μας. Κι ένα μέλλον που διαμορφώνεται συνεχώς μέσα σε αυτό το παρόν των επιλογών μας.

[..] Πατέρας και γιος μελέτησαν τις μεταβολές του λόγου για τρία ολόκληρα χρόνια. Το πέρασμα του παιδιού γεγονός. Η ενσάρκωση ο μεγάλος θεραπευτής. Τέλος, ο πατέρας είπε στον γιό του: "Το στάγμα που πηγάζει από το σύνολο κάποιων βοτάνων όταν το βράζουμε, το πόσιμο μέρος, λέγεται κοκτέιλ. Έτσι από το σύνολο του λόγου που μέσα σου έχεις, το στάγμα που βγαίνει αυτό ονομάζεται πίστη. Με βάση την ποιότητα και ουσία της πίστης τα πάντα κινούνται και υπάρχουν.

Η διάνοια περνώντας μέσα από βουνό του λόγου που μέσα μας έχουμε ενσαρκώσει, παίρνει ποιότητα από το βουνό του λόγου που μέσα μας έχουμε ενσαρκώσει, παίρνει ποιότητα από το βουνό του λόγου που μέσα μας έχουμε. Στην συνέχεια, η διάνοια μέσα από την ουσία και την ποιότητα που δεχθήκαμε, από όλο το σύνολο του βουνού-λόγου που μέσα μας έχουμε, γεννά την νόηση.

Η νόηση τώρα είναι η υψηλότερη ενσάρκωση της ουσίας του όλου λόγου που μέσα μας έχουμε δεχθεί. Η νόηση τώρα μέσα από την ουσία της και την ποιότητά της γεννά όλα τα αποτελέσματα, ορατά και αόρατα σε όλα τα μήκη και πλάτη, σε όλη μας την ύπαρξη, νοητική, πνευματική, σαρκική, ψυχική. Η ποιότητα του εσωτερικού μας ανθρώπου -που αυτήν την ποιότητα του εσωτερικού μας ανθρώπου την ονομάζω το νερό τς ζωής- οριοθετεί την θέση που στο αιώνιο θα λάβουμε. [..]

Από το βιβλίο "Αρχή είναι δώρο πνεύματος" σελ. 264 (Νίκος Βάθης)

Τώρα τουλάχιστον γνωρίζεται από που δανείστηκα την "εικόνα" του βουνού. Τίποτα από αυτά που "κατέχω" δεν θεωρώ πως είναι πραγματικά δικά μου. Όλα ένα μικρό "δάνειο" είναι στο ταξίδι που αποκαλούμε ζωή...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 04:26:28  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Όλα ένα μικρό "δάνειο" είναι στο ταξίδι που αποκαλούμε ζωή...

Ακριβώς και μακάρι να το σκεφτόμασταν αυτό και πιο συχνά, ίσως τότε και η ζωή μας να αποκτούσε διαφορετικό νόημα.

Φίλε Tryfield,
ενδιαφέρον το απόσπασμα αλλά τον συγγραφέα δεν τον έχω ξανακούσει.

Από απλή περιέργεια, γιατί δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κατανόηση του αποσπάσματος, αν θέλεις γράψε λίγο περισσότερα για το ποιός είναι.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 09:29:48  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλέ μου A. Kircher

Για να συσχετίσουμε την πίστη με τη μνήμη, πρέπει κατ' ανάγκη να δεχτούμε ότι η αλήθεια προϋπάρχει του μηνύματός της.

Ίσως πρέπει και να δεχτούμε ότι η ανάκληση της ανάμνησης βασίζεται σε κάποιο έγγραμμα και ότι ενδεχομένως δρα συνειρμικά, δηλ. αφυπνίζει συγχρόνως διάφορα τμήματα του ασυνειδήτου έτσι που να μας δίνει την εντύπωση ότι θυμόμαστε, ότι ξυπνάμε δηλαδή σε μια διευρυμένη ξάφνου πραγματικότητα ή αλήθεια.

Ας σκεφτούμε όμως ότι το μήνυμα της αλήθειας δεν είναι απαραίτητο να κομίζεται από κάποιον αγγελιαφόρο, μπορεί εξίσου καλά να προέρχεται από το βίωμα (βλ. και "βιωματική αλήθεια").

Επίσης, ας σκεφτούμε ότι η μνήμη μας είναι επιλεκτική, επομένως ότι ανά πάσα στιγμή δεν έχουμε πρόσβαση στο σύνολο της αλήθειας, αλλά σε ορισμένα κάθε φορά στοιχεία της.

Το δεύτερο ποστ σου μας πηγαίνει, αν το καταλαβαίνω καλά, αλλού. Έχεις ήδη δεχτεί ότι οι πίστεις εξαρτώνται από μηνύματα και αγγελιαφόρους και εξετάζεις πώς λειτουργεί ο μηχανισμός τους. Ο μηχανισμός βασίζεται στην επανάληψη (τα τελετουργικά και θρησκευτικά τυπικά εκεί αποσκοπούν) και εντέλει στην εντύπωση του μηνύματος στη μνήμη των πιστών.

Εμένα πάλι με ενδιαφέρει περισσότερο όχι τόσο το πώς η πίστη βασίζεται στη μνήμη για να λειτουργήσει ως μηχανισμός, αλλά το πώς η ίδια η πίστη, η πίστη ως δύναμη, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάμνηση.

Δέχομαι δηλαδή ότι υπάρχει μια αλήθεια μέσα μας ή έξω από μας (ασχέτως του πόσο συμβάλλουμε στη διαμόρφωσή της) και ότι η πίστη είναι εκείνη που μας τη θυμίζει, όπως η νόηση είναι εκείνη που την κάνει αντιληπτή. Επομένως η πίστη υπενθυμίζει την ύπαρξη της αλήθειας, είναι ο απόηχός της τρόπον τινά... υπάρχει μέσα μας ως δυνατότητα και δύναμη γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Τώρα που το σκέφτομαι μάλιστα, δεν ξέρω κατά πόσο θα νομιμοποιούμασταν να αναγνωρίσουμε διάφορα σημερινά πιστεύω μας ως ανάμνηση εμπειριών από προηγούμενες ζωές ή ως κατάλοιπο κάποιας βαθιάς εμπειρίας από την ασυνείδητη ένωσή μας (ως θεϊκών σπινθήρων) με τη Μία Αλήθεια.


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****

Edited by - Unseen on 16/10/2006 09:58:53Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 09:31:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Τίποτα από αυτά που "κατέχω" δεν θεωρώ πως είναι πραγματικά δικά μου. Όλα ένα μικρό "δάνειο" είναι στο ταξίδι που αποκαλούμε ζωή...
Παιδιά πολλών ανθρώπων είναι τα λόγια μας φίλε μου Tryfield. Κι όλοι μας μικρές σταγόνες στην καταιγίδα των φθαρτών πραγμάτων...

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 12:57:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δημήτρη μου, Δημήτρη μου! Τι έγραψες πουλάκι μου;! Τι μαγικά επιστημονικά ήταν αυτά! Εύγε και πάλι εύγε! Στ’ αλήθεια απόλαυσα το διανοητικό σπιντ στο οποίο μας παρέσυρες ξεκινώντας από στέρεα μαθηματικά βήματα για να επιταχύνεις μετά σε ρυθμό απογείωσης! Με έστειλες αγαπητέ και εννοώ όχι μόνο για διάβασμα.. Nice που λέει και το μαγόπουλο o Γιώργος (λέει κι άλλα, μα για να πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρος ότι τα καταλαβαίνω, αλλά μάλλον δεν με αφορούν οπότε who cares που λέει και η Unseen, αν και όλο και κάτι παρά πάνω περί μαγείας υποψιάζομαι ότι θα κατέχει)

Άριστα, νέε μου. Καταλαβαίνω, αγαπητέ Δημήτριε, ότι πλέον θα πρέπει να ασφυκτιάτε στα στενά πλαίσια των παρωχημένων παραδόσεων του πτωχού (πλην τιμίου) επαρχιακού μας φόρουμ και κατανοώ ότι ευλόγως θα αναζητάτε ανωτέρου (για να μην πω ανωτάτου) επιπέδου ιδρύματα που θα είναι πλέον σε θέση να φιλοξενήσουν το ασυγκράτητο πνεύμα σας και στα οποία θα μπορέσετε επιτέλους να πραγματοποιήσετε το (δεν αμφιβάλλω περί αυτού) πολλά υποσχόμενο διδακτορικό σας, Εμείς εδώ μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα μας επισκέπτεστε όποτε οι υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν ώστε να γευόμαστε κάτι από την αίγλη της πνευματικής σας παρουσίας.


Ακολούθησε τη ροή

Edited by - Ampere on 16/10/2006 14:16:53Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 13:00:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σου Unseen. Με έχουν έως τώρα χαρακτηρίσει ποικιλοτρόπως αλλά είναι η πρώτη φορά που με αποκαλούν «ρεαλιστή». Ειλικρινά σε ευχαριστώ γιατί πρόσθεσες μια πολύτιμη ψηφίδα στο μπερδεμένο παζλ της αυτογνωσίας μου. Να ‘σαι καλά. Βλέποντας μάλιστα ότι σχεδόν έχω εξασφαλίσει και τη ψήφο σου (πράγμα που με διευκολύνει –για να μην πω με αναγκάζει- να σου συγχωρήσω τις όποιες παρεκκλίσεις σου από τον …ίσιο δρόμο), νομίζω ότι οι προσδοκίες μου (για το δημαρχιλίκι εννοείται) μπορούν πλέον να θεωρούνται όντως ρεαλιστικές.

Εύγε, αγαπητή μου και σας διαβεβαιώ ότι ασμένως , άμα τη εκλογή μου, θα επιληφθώ για την διευθέτηση οιουδήποτε προβλήματος σας ταλανίζει, όσον αφορά τα εν δήμω, βεβαίως – βεβαίως, και όχι τα εν οίκω δια τα οποία, εννοείται, ουδεμίαν έχω αρμοδιότητα .

Α, να μην το ξεχάσω. Σωστά επισημαίνεις αγαπητή Unseen ότι

quote:
…Δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για βραχυκύκλωμα και όχι για φυσιολογική λειτουργία. …Γιατί η «μερική αντίληψη» του συνόλου των «πραγματικών δεδομένων και βιωμάτων» θα πρέπει να κρίνεται ελαττωματική ή βραχυκύκλωμα;

Καταλαβαίνω ότι τα αποσπάσματα και το σχεδιάγραμμα που παράθεσα μπορεί όντως να οδηγήσει σε τέτοιες εντυπώσεις.

Πάντως σύμφωνα και με το πνεύμα του κειμένου ο όρος βραχυκύκλωμα δεν είναι η καλύτερη απόδοση για αυτό που συμβαίνει τουλάχιστον όχι στην αρχή της εξέλιξης της όλης διαδικασίας. Αρχικά πρόκειται για βρόγχο (αυτo)-ενίσχυσης (εξ ου και το R= Reinforcement) , απαραίτητος για την δόμηση και τη σταθερότητα του συστήματος.

Άλλωστε όπως και ο Δημήτρης πολύ ωραία διατύπωσε
Θεωρητικά, χωρίς περιορισμούς, το μάτι θα μπορούσε να τα δει όλα, δηλαδή τίποτα καθώς δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει οτιδήποτε από κάτι άλλο.

Συμπέρασμα πρώτο: Δεν μπορεί να υπάρξει συνείδηση και διαδικασία μάθησης και γνώσης άνευ περιορισμών ορισμών και σταθερών.

Μπράβο ρε Δημήτρη για άλλη μια φορά. Πραγματικά υπέροχο όλο το post.

Όλα αυτά βέβαια μέχρις ενός ορίου. Μέχρις εκεί δηλαδή που πλέον απομονώνεται το κύκλωμα από οτιδήποτε δεν είναι «ταυτόν» και απορροφά πλέον όλες τις «ηλεκτρικές» ροές οδηγούμενο σχεδόν με βεβαιότητα στο κάψιμό του. Νομίζω ότι έτσι φαίνεται πως δεν διαφωνούμε ούτε ως προς αυτό (για να μην πω ότι συμφωνούμε και έχουμε κανένα ατύχημα).

Εξαιρετική βρίσκω επίσης και την διατύπωση της προς διερεύνυση πτυχής του θέματός μας

Η πίστη ως ανάμνηση της λανθάνουσας αλήθειας που φέρουμε μέσα μας ;
ή
Η πίστη ως μέσο συντονισμού με την αλήθεια εκεί έξω ;

Εύγε και πάλι Unseen!


Ακολούθησε τη ροή

Edited by - Ampere on 16/10/2006 14:18:05Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 16/10/2006, 16:30:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δύσκολα πλέον προλαβαίνω τις εξελίξεις και χαίρομαι γι αυτό. Παρακολουθώ λοιπόν κι εγώ τα διερευνούμενα από εσάς φίλτατοι A.Kircher και Unseen περί της πίστης ως ανάμνησης -αν και η πίστη επίσης ως μέσο συντονισμού (ίδε και Tryfield) θα πρέπει επίσης νομίζω, να «παίζει»-. Υπόσχομαι να τοποθετηθώ, (εντάξει κανείς δεν μου το ζητάει αλλά εν τέλει αν όχι ως υπόσχεση δείτε το ως απειλή) αργότερα, όταν θα καταφέρω και από άποψη χρόνου να συμμαζέψω ότι καταλαβαίνω γι αυτά και σύμφωνα με το πώς θα έχει κυλήσει στο μεταξύ, η μεταξύ σας πολύ γόνιμη θα έλεγα συζήτηση.

Χαίρε και σε σένα αγαπητέ Tryfield. Δεν σου κρύβω ότι αυτή τη φορά μπερδεύτηκα λίγο παρά πάνω από συνήθως. Ώστε τα βαθύτατα νοήματα στα οποία συχνά μας έθετες για να εμβαθύνουμε ήταν δάνεια από το έργο του (κυρίου;) Βάθη; Αν ναι, συμφωνώ με τον A. Kircher πως θα άξιζε, να μας κάνεις μια σύντομη έστω παρουσίασή του και να πρότεινες πιθανώς κάποια link.
Θα παρατηρήσω πάντως πως διέκρινα μια ιδιότυπη συντακτική και γραμματική έκφραση (παράλειψη άρθρων, πλεονασμοί και επαναλήψεις που μάλλον προσθέτουν σε ασάφεια) που αν δεν πρόκειται για λάθη εξ αντιγραφής ή εκ μεταφράσεως, προσωπικά με ενοχλούν. Έχω ομολογήσει άλλωστε (και) αυτό μου το κουσούρι στα περί την γλώσσα. Εν τούτοις δεν θα το αφήσω να με εμποδίσει από το να προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με την ουσία του έργου του, αφού για σένα φίλτατε είναι τόσο σημαντικός.

quote:
Παιδιά πολλών ανθρώπων είναι τα λόγια μας φίλε μου Tryfield. Κι όλοι μας μικρές σταγόνες στην καταιγίδα των φθαρτών πραγμάτων...
Πολύ ωραίο (και αυτό) Unseen, αλλά ακριβώς γι αυτό και στο βαθμό που είναι δυνατόν, θα παρακαλέσω να μνημονεύουμε και τους «γονείς» όσων τουλάχιστον εκ των λόγων μας γνωρίζουμε την καταγωγή τους.

Εντύπωση πάντως μου έκανε και ο τίτλος του βιβλίου και το πώς μπορεί να συσχετίζεται με το μότο της Unseen, δηλαδή

«Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή»
η οποία
«Αρχή είναι δώρο πνεύματος»
στον κόσμο του οποίου, δηλαδή
«Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή»
κτλ

Προβλέπεται πολύ διάβασμα. Wilber, Wittgenstein, Βάθης, Frazer .. οπότε παιδιά μη με περιμένετε. Συνεχίστε εσείς και ...έχει ο Θεός.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Tryfield
Μέλος 2ης Βαθμίδας


194 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 00:09:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Tryfield  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε Ampere,

Καταλαβαίνω πως το κείμενο του βιβλίου που παρέθεσα δεν παίρνει νόμπελ λογοτεχνίας. Θα έλεγα πως ίσως αυτό, σε ένα υψηλότερο επίπεδο να ήταν και σκόπιμο από μέρους του. Το λέω αυτό γιατί κρίνοντας από το βάθος των νοημάτων που παραθέτει συνολικά στο βιβλίο του φανερώνει έναν πνευματικό πλούτο ασύγκριτης ομορφιάς και συμμετρίας. Απλά αυτήν η συμμετρία έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται σε ένα απροσδόκητα υψηλότερα επίπεδο από το συντακτικό.

Η συντακτική του παραξενιά και ο τρόπος που κινεί τον λόγο του, έχω την υποψία πως για άλλους γίνεται το κλειδί που ανοίγει την πόρτα επιτρέποντάς τους να εισχωρίσουν βαθύτερα στα νοήματα που ο ίδιος παρουσιάζει. Αλλά για άλλους απλά κλειδώνουν μόνοι τους την πόρτα, αφού δεν ενδιαφέρονται (γενικότερα) για την ουσία. Την βαθύτερη εκείνη ενσάρκωση της αλήθειας πέρα από το φαινομενικό.

Και τί θα μπορούσε να είναι ίσως αυτό που δίνει το φαινομενικό; Ίσως εκείνες οι μεγάλες εγωκεντρικές κρίσεις μας προς το κάθε τι. Ο μεγάλος κριτής που υπάρχει μέσα μας και μας κρύβει την αλήθεια της ύπαρξης. Ένας κριτής που υποκρίνεται το σοφό, τον παντογνώστη, τον φωτοδώτη και το σωτήρα όλων τον άλλων. Έναν κριτή που φτάνει να κρίνει ουρανούς και γη. Έναν κριτή που είναι υποκριτής μέγιστος. Και μήπως αυτός δεν υπάρχει μέσα μου; Ναι, βεβαιώνω με το λόγο μου πως ΥΠΑΡΧΕΙ!

Και γω στην αρχή φίλε Ampere είχα την ίδια αίσθηση, αλλά μια παράξενη επιμονή με κράτησε στο βιβλίο και μου έδωσε την δυνατότητα να συλλέξω μαργαριτάρια ανώτερης πνευματικής σοφίας.
Αυτό όμως αφορά μόνο εμένα και την προσωπική μου σχέση με αυτό το βιβλίο.

Για το βιβλίο και το συγγραφέα δεν υπάρχουν πολλά να πω. Ο άνθρωπος ήταν βοσκός, δεν έχει πτυχία, δεν έχει σπουδές, δεν έχει διδάξει σε σχολεία, δύο βιβλία έγραψε όλα κι όλα και το ένα είναι αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως το βιβλίο του δεν το βρήκα εγώ, με βρήκε. Με βρήκε γιατί απλά δεν πουλιέται σχεδόν σε κανένα βιβλιοπωλεία.

Ναι, αλήθεια σας λέω ήρθε και με βρήκε στα βουνά της Λίμνης Πλαστήρα που δούλευα. Τί να πω, ήταν σχεδόν μαγικό. Από αυτά τα πράγματα που δεν μπορείς να μιλήσεις παρά μονο να τα βιώσεις.

Ο συγγραφέας που αναγράφεται δεν είναι ο πραγματικός. Ο αληθινός συγγραφέας του το "χάρισε" γιατί δεν θεωρούσε το έργο του ιδιοκτησία του. Αυτό το τελευταίο είναι ένα δικό μου συμπέρασμα μέσα από αυτά που έμαθα στην πορεία και γνωρίζω.
Τον πραγματικό συγγραφέα πήγα και τον γνώρισα από περιέργεια πριν από 1,5 χρόνο περίπου.

Τα δύο βιβλία που έχω είναι το "Αρχή είναι δώρο πνεύματος" Νίκος Βάθυς, εκδόσεις Άνω λύση, και το "Αέναον φυσικός στο φως" Παναγιώτης Παναγόπουλος εκδόσεις Άνω λύση. Ο τελευταίος είναι και ο συγγραφέας για τον οποίο γίνεται ο λόγος.

Αυτά...

"Παιδιά πολλών ανθρώπων είναι τα λόγια μας φίλε μου Tryfield. Κι όλοι μας μικρές σταγόνες στην καταιγίδα των φθαρτών πραγμάτων..."

Unseen, απλά σε ευχαριστώ...
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 07:56:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλημέρα.

Αυτή τη φορά θα αρχίσω ανάποδα.

Tryfield

quote:
"Παιδιά πολλών ανθρώπων είναι τα λόγια μας φίλε μου Tryfield. Κι όλοι μας μικρές σταγόνες στην καταιγίδα των φθαρτών πραγμάτων..."

Unseen, απλά σε ευχαριστώ...


Κι εγώ σε ευχαριστώ Tryfield, έχεις έναν πολύ γλυκό και ευθύ τρόπο όταν γράφεις που με αγγίζει.

Ωστόσο για να τηρήσουμε την εντολή "Τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου" που όπως πολύ σωστά λέει ο Ampere πρέπει να εφαρμόζεται και στα λόγια, το "παιδιά πολλών ανθρώπων..." είναι ασφαλώς στίχος του Σεφέρη.

Η δεύτερη φράση "μικρές σταγόνες στην καταιγίδα..." είναι δάνειο από το "Τυπωθήτω" (Imprimatur), ένα λογοτεχνικό βιβλίο που είχα διαβάσει πέρυσι αν δεν κάνω λάθος.

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 08:07:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ampere

quote:
Εντύπωση πάντως μου έκανε και ο τίτλος του βιβλίου και το πώς μπορεί να συσχετίζεται με το μότο της Unseen

Ναι αλλά δεν τον ξέρω τον κ. Βάθη. Συνειρμικά μου θυμίζει την Πλατεία Βάθης, αλλά ούτε αυτό πρέπει να έχει σχέση (Tryfield, πλάκα κάνω...).

Εξάλλου έτσι όπως είναι ο τίτλος "Αρχή είναι δώρο πνεύματος" δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν αυτό το "αρχή" είναι "principle" ή "beginning". Το δικό μου μότο είναι μετάφραση του αγγλικού "in the world of the spirit we are always at the beginning" και σκοπός του είναι να λειτουργεί (για μένα κυρίως) ως υπενθύμιση του γεγονότος ότι ουσιαστικά δεν ξέρω τίποτα...

Μια και βγάζουμε τα σώψυχά μας τι σημαίνει "go with the flow", καλέ μου Ampere?

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 08:24:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και ξανά η ήσσονος σημασίας ιστορία του τόπικ, η δευτερεύουσα πλοκή (Ampere vs. Unseen). Ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι το πόνημά μας δεν είναι akin to fiction?

quote:
Γειά σου Unseen. Με έχουν έως τώρα χαρακτηρίσει ποικιλοτρόπως αλλά είναι η πρώτη φορά που με αποκαλούν «ρεαλιστή». Ειλικρινά σε ευχαριστώ γιατί πρόσθεσες μια πολύτιμη ψηφίδα στο μπερδεμένο παζλ της αυτογνωσίας μου.
Γεια σου Ampere. Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι μέσα σε λιγοστές εβδομάδες καταφέραμε να βγάλουμε ο ένας στον άλλον όψεις που δεν μπορείς να πεις ότι μας χαρακτηρίζουν; Πώς στην ευχή το καταφέραμε αυτό;

quote:
Εύγε, αγαπητή μου και σας διαβεβαιώ ότι ασμένως , άμα τη εκλογή μου, θα επιληφθώ για την διευθέτηση οιουδήποτε προβλήματος σας ταλανίζει, όσον αφορά τα εν δήμω, βεβαίως – βεβαίως, και όχι τα εν οίκω δια τα οποία, εννοείται, ουδεμίαν έχω αρμοδιότητα .
Ασφαλώς. Αφού λοιπόν σας συγχαρώ κ. Δήμαρχε για την επιτυχή εκλογή σας, θέλω να αιτηθώ να πιστεύσετε ολίγον περισσότερο εις εμένα. Δεν γνωρίζω τον λόγο δια τον οποίον επιθυμώ τοσούτον να τύχω της αποδοχής σας, ίσως επειδή γνωρίζω ότι συνομιλώ με κολοσσό ήθους και ως εκ τούτου δεν θα ανθέξω να διαψευσθούν οι προσδοκίες μου.

Ampere, αν δεν πίστευα σε εσένα, δεν θα έγραφα στο τόπικ σου. Είσαι ένας έξυπνος, πνευματώδης και με καταπληκτικό χιούμορ άνθρωπος... Εντάξει, έχεις και τα κολλήματά σου (βλ. ορθογραφία) αλλά at the end of the day κανείς δεν είναι τέλειος!

Καλημέρα σε όλους.
Unseen


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 16:38:29  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Tryfield, σε ευχαριστώ για όλα τα ωραία σου που καταθέτεις εδώ και ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα (κυριολεκτικά) προσωπικά δεδομένα σου που μοιράστηκες μαζί μας. Ελπίζω να με συγχωρείς αν υπήρξα αγενής και σε διαβεβαιώνω ότι αυτό που μου έμεινε είναι πως αφού εσύ τον εμπιστεύεσαι σίγουρα θα πρόκειται για πολύ αξιόλογο άνθρωπο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτούμαστε από το δικαίωμα της κριτικής. Στο κάτω – κάτω ουδείς ...άσφαλτος. Ούτε καν εγώ!

Αγαπητή Unseen, υπερβάλετε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πιστέψω σε σας αρκεί να μην πρέπει να πιστέψω και τα όσα ισχυρίζεστε περί κολοσσού. Θα σας απογοητεύσω αλλά η αλήθεια (η αντικειμενική) είναι ότι συνομιλείτε με έναν ανθρωπάκο που συνεχίζει να υπάρχει μάλλον χαριστικά και συχνά φαντασιώνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από σκέτος ανθρωπάκος, ενώ στη καλύτερη περίπτωση απλώς βρίσκει πειστικές δικαιολογίες για να κοροϊδεύει τον εαυτό του και να ξεχνάει τα χάλια του -end of story-.


Επ, έχουμε και αυτό με τη ροή. Λοιπόν, «ακολούθησε τη ροή» θα πει, ... ακολούθησε τη ροή. Δηλαδή είναι, για παράδειγμα, κάποιες φορές που πρέπει να σωπάσεις και όμως συνεχίζεις να μιλάς. Άλλες φορές είναι να μιλήσεις και παραμένεις σιωπηλός. Τώρα θα μου πεις πως θες να ξέρω πότε είναι ώρα να μιλήσω και πότε είναι ώρα να σωπάσω; Ε αυτό είναι το κόλπο. Αν θυμάσαι ότι υπάρχει αυτή η ροή, βοηθάει στο να διαισθάνεσαι τι αυτή επιτάσσει την κάθε στιγμή. Κάπως έτσι. Είναι και άλλα, βέβαια αλλά δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος. Δεν θυμάμαι να το είδα αυτούσιο κάπου γραμμένο στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Σίγουρα είναι πολύ σχετικό με την όγδοη (αν δεν κάνω λάθος) επίγνωση στο βιβλίο του Redfield, «Ουράνια Προφητεία». Ίσως να είναι από κει που το έχω προσεταιριστεί. Πάντως αποτελεί πλέον μία από τις ...δέκα εντολές μου.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 16:41:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μέχρι να προμηθευτώ τη βιβλιογραφία που όπως ανέφερα πιο πάνω διαπίστωσα έκπληκτος ότι λείπει από την κατά τ’ άλλα πληρέστατη βιβλιοθήκη μου, είπα να δω τι σχετικό με το θέμα μπορώ να βρω στους απειράριθμους σχολαστικά αρχειοθετημένους τίτλους που ήδη διαθέτω. Αφού λοιπόν φυλλομέτρησα τα άπαντα σχεδόν των «Αντιρίξ και Συμφωνίξ» και όλους τους τόμους των Αστερίξ και τους περισσότερους των Ιζνογκουντ, Βαβέλ , Ωτο σπορ, Πι σι μάστερ, Διάβασέ με ... (ε ...χμ πού βρέθηκε αυτό εδώ;) η προσοχή μου στράφηκε στην πτέρυγα της βιβλιοθήκης μου με τα ακαδημαϊκά συγγράμματα (καλά εντάξει, μια χαρτοκούτα νουνού με διάφορα χαρτικά στοιβαγμένα μέσα). Επιτέλους το σωστό βιβλίο!

«Φιλοσοφία Γ Λυκείου», Κ. Κατσιμάνη, Ε. Ρούσου.
Μέρος Τρίτο. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

1. Υπάρχει (αντικειμενική) πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της ουσίας)

2. Μπορούμε να γνωρίσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της δυνατότητας)

3. Από πού προέρχεται η γνώση της (αντικειμενικής) πραγματικότητας; (Το πρόβλημα της πηγής)

Ώστε λοιπόν απασχόλησαν και άλλους τα ερωτήματά μας; Και όχι μόνο τους απασχόλησαν αλλά βρήκαν και απαντήσεις;
Για να δω, για να δω ... μμμ, λέει και για μένα. Λοιπόν:
«Ρεαλισμός: στο ερώτημα αν ο κόσμος βρίσκεται έξω από την συνείδηση και είναι ανεξάρτητος από αυτήν ο ρεαλισμός δίνει απάντηση καταφατική».
Άααα, γι αυτό η Unseen με είπε έτσι.
«...του ρεαλισμού διακρίνουμε δύο παραλλαγές: τον αφελή...»
φτου, με κορόϊδεψε η άτιμη, αυτό θα είχε στο μυαλό της, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς με αποκάλεσε αφελή
«... και τον κριτικό ρεαλισμό».
Επ, λες να την παρεξήγησα. Ναι ρε μάλλον, αυτό θα εννοούσε. ... Είναι καλό αυτό όμως;


Αλλά κάτσε, αυτό που τώρα εξετάζουμε είναι το πρόβλημα 3. Δηλαδή της πηγής ή ίσως (και) της καταγωγής. Όχι της γνώσης όμως αλλά της πίστης.
Ουφ.
Δηλαδή ρε συ, τώρα κατάλαβα τι ρωτάω;


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 22:06:23  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Ampere,
Αν κρίνω από τον ενθουσιασμό σας, να υποθέσω ότι πέρασα την τάξη και μάλιστα χωρίς εξετάσεις; Τιμή μου που αναγνωρίσατε την πνευματική αίγλη που διαθέτω (ουάοο) αλλά δεν πρόκειται να το πάρω και επάνω μου και να μετακομίσω σε άλλα φόρουμ «ανωτέρω» ή ανωτάτου επιπέδου και ούτε θα υποπέσω, βεβαίως-βεβαίως, στο σφάλμα να υπερασπιστώ τους τίτλους μου και την αίγλη μου. Δεν κατέχω τίποτα, όλα είναι δανεικά (όπως λέει και ο Tryfield), δεν απαιτώ πνευματικά δικαιώματα, είμαι χαλαρός και free! Και γιατί να κατέχω δηλαδή; Είναι πολύ καλύτερα να περπατάνε ελεύθερες δίπλα μου ή λίγο παραπέρα οι (όποιες) γνώσεις παρά να τις κουβαλάω στους όμως μου ως βαρύ φορτίο.

Αντε γεια.., πάω διακοπές, τα λέμε του χρόνου στην επόμενη τάξη.


Αστειεύομαι δεν σας αφήνω. Μήπως υπερβάλεις λίγο στον ενθουσιασμό σου; Εγώ ομολογώ ότι δεν ενθουσιάζομαι τόσο εύκολα και μου φαίνεται λίγο παράξενο. Και τέλος πάντων, όλο το ποστ ήλθε ως ανταπόδοση στα ερεθίσματα που έλαβα από την πολύ ωραία συζήτηση που γίνεται εδώ. Τα επιχειρήματα και η (όχι ακλόνητη αλλά σχετικά στέρεη) «απόδειξη» που παρέθεσα, ουσιαστικά δεν δείχνουν τίποτε άλλο παρά τις βαθύτερες πεποιθήσεις μου με τις οποίες προφανώς συμφωνείς (γι’ αυτό και ο ενθουσιασμός;).

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/10/2006, 22:15:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Και για να έρθουμε στο θέμα μας..

quote:
1. Υπάρχει (αντικειμενική) πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της ουσίας)

Βεβαίως και υπάρχει. Είναι ο κοινός τόπος όπου ζούμε, αναπνέουμε και δρούμε. Αν φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει και ότι μπορώ για παράδειγμα να πετάξω πηδώντας από ένα ψηλό κτήριο, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξω εκεί που θα καταλήξει και ο οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να κάνει το ίδιο (με τον ίδιο τρόπο). Αυτό είναι προφανές και αντικειμενικό για όλους.
quote:
2. Μπορούμε να γνωρίσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της δυνατότητας)

Εξ' ολοκλήρου οχι. Μπορούμε να γνωρίσουμε τόσο όσο μας επτρέπουν κάθε φορά οι αισθήσεις που διαθέτουμε και οι περιορισμοί που τις συνοδευουν.
quote:
3. Από πού προέρχεται η γνώση της (αντικειμενικής) πραγματικότητας; (Το πρόβλημα της πηγής)

Αν εννοείς το μέρος και όχι το όλο, αυτή προέρχεται από έξω (πληροφορία) και από μέσα, (αποθηκευμένη πληροφορία – μνήμη). Ο συνδυασμός και των δύο (εφόσον γίνεται συνδυασμός δηλαδή και δεν επαναπαυόμαστε νωχελικά στα ήδη γνωστά) αναπτύσσει τη γνώση.
Για να εξηγούμαστε όμως, όταν έχουμε να κάνουμε με προτιμήσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για αντικειμενική πραγματικότητα. Αν δηλαδή σε κάποιον αρέσει το μπλε χρώμα και σε κάποιον άλλον αρέσει το κόκκινο, δεν μπορούμε να πούμε αντικειμενικά πιο χρώμα είναι πιο καλό, ωραίο, κα. Ωστόσο το γεγονός ότι και τα δυο χρώματα είναι υπαρκτά και αντιληπτά (κάτω από ίδιες συνθήκες), είναι αντικειμενικό.

(Ελπίζω να μην έχει ξενερώσει εντελώς ο φίλος μου ο Tryfield )

quote:

«Ρεαλισμός: στο ερώτημα αν ο κόσμος βρίσκεται έξω από την συνείδηση και είναι ανεξάρτητος από αυτήν ο ρεαλισμός δίνει απάντηση καταφατική».
Άααα, γι αυτό η Unseen με είπε έτσι.
«...του ρεαλισμού διακρίνουμε δύο παραλλαγές: τον αφελή...»
φτου, με κορόϊδεψε η άτιμη, αυτό θα είχε στο μυαλό της, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς με αποκάλεσε αφελή
«... και τον κριτικό ρεαλισμό».
Επ, λες να την παρεξήγησα. Ναι ρε μάλλον, αυτό θα εννοούσε. ... Είναι καλό αυτό όμως;

Εσύ τις Πιστεύεις ; Ότι σε αποκάλεσε αφελή ρεαλιστή ή κριτικό ρεαλιστή; Και αυτό που πιστεύεις, μπορεί να επηρεάζει την συμπεριφορά σου απέναντι στην Unseen, όπως μπορεί να επηρεάζει και την δική της απέναντι σε εσένα ;

Και για να έρθουμε στο ερώτημα της πηγής.. Από πού προήλθε η πίστη σου ότι σε αποκάλεσε αφελή ρεαλιστή ή κριτικό ρεαλιστή ; Το κείμενο της Unseen είναι εκεί εξω και είναι το ίδιο ακριβώς τώρα όπως και ήταν και πρίν από 2 ώρες. Λοιπόν, πόθεν η πίστη σου; (μήπως την εντοπίζουμε στις -συναισθηματικές- καταγραφές;)

Και στο κάτω κάτω γιατί δεν την ρωτάς στα ίσα (ρε) φίλε;


Edited by - Δημήτρης on 17/10/2006 22:21:27Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 00:41:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή μου Unseen και λοιποί φίλοι γειά σας,

quote:
Δέχομαι δηλαδή ότι υπάρχει μια αλήθεια μέσα μας ή έξω από μας (ασχέτως του πόσο συμβάλλουμε στη διαμόρφωσή της) και ότι η πίστη είναι εκείνη που μας τη θυμίζει, όπως η νόηση είναι εκείνη που την κάνει αντιληπτή. Επομένως η πίστη υπενθυμίζει την ύπαρξη της αλήθειας, είναι ο απόηχός της τρόπον τινά... υπάρχει μέσα μας ως δυνατότητα και δύναμη γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Με βρίσκεις σύμφωνο, δεν θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα.

Φυσικά και κάποιος μπορεί να διαφωνίσει με το παραπάνω γι'αυτό και κάνω το παρακάτω σχόλιο σχετικά με το τι σημαίνει το ότι συμφωνώ.

Δηλαδή: Αυτό που γράφεις με εκφράζει ως προσωπική θεώρηση/εκτίμηση, την οποία και κατά την αντίληψη μου έχω εν μέρει επιβεβαιώσει μέσω της εμπειρίας μου. Επομένως η παραπάνω αντίληψη έχει ιδιαίτερη αξία για την ατομική πορεία μου μέσα στη ροή του ποταμού της "πραγματικότητας" αλλά δεν θα είχε νόημα να την συζητήσω παραπέρα ή να προπαθήσω να την αποδείξω πέρα από το επίπεδο της αυστηράς προσωπικής εμπειρίας.
----------------------------------------------------------------------

Μερικά ακόμα στοιχεία για την θεώρηση της Πίστης ως ανάμνηση/υπενθύμιση.

Πλατωνισμός/Νεο-Πλατωνισμός. Αυτό το έχουμε σε κάποιο βαθμό συζητήσει με την αναφορά στον "μύθο" της σπηλιάς (ελλιπώς βέβαια). Αν και η θεωρία του Πλάτωνα περί Ανάμνησης είναι στην ουσία της μία γνωσιολογική θεωρία, στο βαθμό που αντιλαμβανόμαστε την Πίστη ως οδοδείκτη στην ατραπό προς την Αλήθεια, μπορεί να θεωρηθεί πως και η Πίστη αποτελεί μία ανάλογη "αναμνηστική" λειτουργία δεδομένου ότι μας παρέχει την δυνατότητα συντονισμού με αυτήν.

Συλλογικό Ασυνείδητο
Η θεωρία του συλλογικού ασυνείδητου βασίζεται στην ύπαρξη αρχετυπικών οντοτήτων-μονάδων που πολλές φορές εκφράζονται με την μορφή συμβόλων, μύθων, ονειρικών παραστάσεων και που συχνά δεν μπορούν να ερμηνευτούν μέσω πολιτισμικής διάδοσης ή συμπεριφοράς που αποκτήθηκε μέσω μάθησης (learned behavior). Τα αρχέτυπα έχουν παν-ανθρώπινη, δια-πολιτισμική ύπαρξη αλλά και επιρροή, και αποτελούν την βάση των διαφόρων θρησκειών (σύμφωνα πάντοτε με τους θιασώτες της θεωρίας του συλλογικού ασυνείδητου).

Επιπλέον το μοντέλο του συλλογικού ασυνείδητου επιτρέπει την ύπαρξη όχι μόνο της προσωπικής μνήμης αλλά και μνήμης που παρουσιάζει ένα διαπροσωπικό χαρακτήρα και επίπεδο.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον να ακούσουμε τον ίδιο τον Jung να περιγράφει την επικοινωνία του με τον αρχετυπικό-πνευματικό οδηγό του που ονόμασε Φιλήμων.

"Ο Φιλήμων, και άλλες φιγούρες από την φαντασία μου, μου πρόσφεραν την εσωτερική αντίληψη ότι υπάρχουν πράγματα στην ψυχή τα οποία δεν παράγω εγώ, αλλα είναι αυτοπαραγόμενα και έχουν την δική τους ζωή. Ο Φιλήμων αντιπροσωπεύει μια δύναμη που δεν είναι δική μου. Στην φαντασία μου, συζήτησα μαζί του και μου είπε πράγματα τα οποία και δεν είχα σκεφτεί συνειδητά. Γιατί παρατήρησα ξεκάθαρα πως ήταν αυτός που μίλαγε και όχι εγώ....Ψυχολογικά ο Φιλήμων αντιπροσώπευε την υπέρτατη ενόραση. Για μένα ήταν μια μυστηριώδης μορφή. Κάποιες φορές μου φαινόταν να είναι αρκετά αληθινός σαν να είχε την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα. Περπάτησα πάνω κάτω στον κήπο μαζί του και για μένα ήταν αυτό που οι Ινδοί ονομάζουν guru."

(δική μου μετάφραση από το Memories, Dreams, Reflections σελ. 183 στην αγγλική έκδοση)

Φυσικά η παραπάνω εμπειρία δεν διαφέρει και πολύ από την θρησκευτική εμπειρία.

O Jung επίσης θεωρούσε ότι η έδρα της Πίστης δεν είναι το συνειδητό. Αντιθέτως, η Πίστη πηγάζει από μια αυτόβουλη και αυτογενή θρησκευτική (εσωτερική λέω εγώ) εμπειρία που φέρνει την ατομική πίστη σε άμεση σχέση (συντονισμό όπως λέει και η φίλη unseen) με τον Θεό. Το ασυνείδητο δεν ταυτίζεται με το Θείο αλλά είναι το μέσο, μέσω του οποίου η εμπειρία του Θείου έρχεται σε εμάς.

Στο παραπάνω μοντέλο η όποια αντικειμενική απόδειξη δεν παρέχει αλλά ούτε και μειώνει την ουσιαστικότητα και την ισχύ της πίστης.

"Η απόλυτη βεβαιότητα (της εμπειρίας) μεταφέρει το δικό της τεκμήριο χωρίς ανάγκη ανθρωπομορφικών αποδείξεων," λέει πάλι ο Jung.

Αν δεχτούμε τα αρχέτυπα ως ενυπάρχουσες "οντότητες"-"αλήθειες εκφράζουσες την μία Αλήθεια" τις οποίες κληρονομούμε, και αν η Πίστη αποτελεί βιωματική μη-αποδείξιμη εμπειρία συντονισμού με αυτά, τότε ίσως η Πίστη να μπορεί να θεωρηθει ως επιστροφή (ανάμνηση) στο κομμάτι του εαυτού μας και του κόσμου που ενυπάρχει σε λανθάνουσα μορφή εντός και εκτός. Ίσως η πίστη να είναι η μνήμη των "χαμένων πατρίδων" της ύπαρξης μας και της ίδιας μας της ουσίας. (ακούγεται ποιητικό, το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να το εκφράσω διαφορετικά για την ώρα).

Συγνώμη για το "κατεβατό" και για μια ακόμα φορά να είστε όλοι καλά.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 09:08:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε μου Ampere

Σου είχα στείλει ένα τεύχος της ηλεκτρονικής έκδοσης DailyOm με τίτλο "go with the flow" στο προσωπικό σου e-mail πριν από λίγο καιρό, δεν το έλαβες;

quote:
Ρεαλισμός: στο ερώτημα αν ο κόσμος βρίσκεται έξω από την συνείδηση και είναι ανεξάρτητος από αυτήν ο ρεαλισμός δίνει απάντηση καταφατική».
Άααα, γι αυτό η Unseen με είπε έτσι.
«...του ρεαλισμού διακρίνουμε δύο παραλλαγές: τον αφελή...»
φτου, με κορόϊδεψε η άτιμη, αυτό θα είχε στο μυαλό της, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς με αποκάλεσε αφελή
«... και τον κριτικό ρεαλισμό».
Επ, λες να την παρεξήγησα. Ναι ρε μάλλον, αυτό θα εννοούσε. ... Είναι καλό αυτό όμως;

Χα χα χα δεν μπήκα σε τόσο μεγάλη ανάλυση. Θα πρέπει να κοιτάξω το λεξικό μου φιλοσοφικών όρων για τους σχετικούς ορισμούς και θα κρίνω ανάλογα πού... ταξινομείσαι εντέλει.

Δημήτρη

quote:
Και στο κάτω κάτω γιατί δεν την ρωτάς στα ίσα (ρε) φίλε;
Μα στα ίσα με ρωτάει, δια της... πλάγιας ερωτήσεως. Τόσο πολύ τον έχω τρομάξει. Αλλά... Δημήτρη, ετοιμάσου να τρομάξω κι εσένα οσονούπω!

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****

Edited by - Unseen on 18/10/2006 09:40:56Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 09:12:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
1. Υπάρχει (αντικειμενική) πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της ουσίας)

Βεβαίως και υπάρχει. Είναι ο κοινός τόπος όπου ζούμε, αναπνέουμε και δρούμε. Αν φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει και ότι μπορώ για παράδειγμα να πετάξω πηδώντας από ένα ψηλό κτήριο, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξω εκεί που θα καταλήξει και ο οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να κάνει το ίδιο (με τον ίδιο τρόπο). Αυτό είναι προφανές και αντικειμενικό για όλους.


Προφανές και αντικειμενικό για όλους; Χμ... όχι εντελώς. Πολλά πράγματα φαίνονται ακατόρθωτα όμως πολλές ιστορίες επιβίωσης διαψεύδουν το αντικειμενικά "αδιαμφισβήτητο" και τότε μιλάμε για "θαύμα". Μήπως όμως, αν πάψουμε να βλέπουμε τα πράγματα μέσα στα τετράγωνα κουτάκια της "αντικειμενικής πραγματικότητας", μπορέσουμε να φτιάξουμε μια νέα πραγματικότητα που θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από "θαύματα";

Από εκεί ξεκινάει η δική μου ένσταση για την "αντικειμενική πραγματικότητα" και προτιμώ να βλέπω "υποκειμενικές πραγματικότητες" που συμπίπτουν σε κάποιους κοινούς τόπους τους οποίους δεχόμαστε ΚΑΤΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ως αντικειμενική πραγματικότητα. Ώσπου κάποιος μέσω ενός θαύματος να τους θέσει κι αυτούς εν αμφιβόλω...

Και, πιο επιστημονικά, το πείραμα με το κουτί και τη γάτα το γνωρίζεις έτσι δεν είναι; Πώς γίνεται η γάτα να έχει 50% πιθανότητες να είναι ζωντανή όταν θα ανοίξουμε το κουτί και πώς γίνεται η πίστη μας για το αν η γάτα θα είναι ζωντανή να επηρεάζει το αν θα ζήσει εντέλει ή όχι; Πόσο αντικειμενική είναι η πραγματικότητα της γάτας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν εξαρτάται από την υποκειμενική κρίση του παρατηρητή; (άντε πάλι!)

quote:
2. Μπορούμε να γνωρίσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα; (Το πρόβλημα της δυνατότητας)

Εξ' ολοκλήρου οχι. Μπορούμε να γνωρίσουμε τόσο όσο μας επτρέπουν κάθε φορά οι αισθήσεις που διαθέτουμε και οι περιορισμοί που τις συνοδευουν.

Νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα των αισθήσεων και του βαθμού τελειότητάς τους, όπως έχουμε ξανασυζητήσει. Είναι κυρίως θέμα εκπαίδευσης της νόησής μας και εκεί μεγάλη σημασία παίζουν παράγοντες όπως η μνήμη (ο Τryfield θα έβαζε και το συλλογικό ασυνείδητο κάπου εδώ), η οξύτητα της αντίληψης, τα προσωπικά πιστεύω, γενικά το υπερεγώ.

Σκέψου το παράδειγμα των παιδιών που βρίσκονται σε ηλικία όπου οι αισθήσεις τους είναι ανεπτυγμένες αλλά η νόησή τους όχι ακόμη, όπως ο γιος μου δηλαδή, γύρω στα 4. Πόση γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας μπορούν να έχουν, πιστεύεις; Τα ζώα;

Η νόησή μας έχει τόσο κυρίαρχο ρόλο στη δυνατότητά μας να γνωρίσουμε την πραγματικότητα που εντέλει έχω οδηγηθεί να πιστεύω (όπως οι ιδεαλιστές) ότι η νόησή μας ΕΙΝΑΙ η πραγματικότητα.

quote:
3. Από πού προέρχεται η γνώση της (αντικειμενικής) πραγματικότητας; (Το πρόβλημα της πηγής)

Αν εννοείς το μέρος και όχι το όλο, αυτή προέρχεται από έξω (πληροφορία) και από μέσα, (αποθηκευμένη πληροφορία – μνήμη). Ο συνδυασμός και των δύο (εφόσον γίνεται συνδυασμός δηλαδή και δεν επαναπαυόμαστε νωχελικά στα ήδη γνωστά) αναπτύσσει τη γνώση.

Το ζήτημα είναι τι γίνεται όταν δεν υπάρχει match, δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ της έξωθεν πληροφορίας και της εσωτερικής πληροφορίας. Σε παραπέμπω σε συζητήσεις περί ιθαγενών και πλοίων παραπάνω (στην προηγούμενη σελίδα συγκεκριμένα).

quote:
Αν δηλαδή σε κάποιον αρέσει το μπλε χρώμα και σε κάποιον άλλον αρέσει το κόκκινο, δεν μπορούμε να πούμε αντικειμενικά πιο χρώμα είναι πιο καλό, ωραίο, κα. Ωστόσο το γεγονός ότι και τα δυο χρώματα είναι υπαρκτά και αντιληπτά (κάτω από ίδιες συνθήκες), είναι αντικειμενικό.
"Αν κάποιος λαός δεν έχει λέξη για το μπλε (όντως κάποιοι αφρικάνικοι λαοί δεν έχουν), αυτό δεν σημαίνει ότι έχει υποστεί βλάβη το οπτικό του νεύρο και δεν βλέπει το μπλε έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, αλλά ότι – για κάποιον λόγο –έχει κάνει μια διαφορετική λογική κατηγοριοποίηση του συγκεκριμένου χρώματος (σαν ανοικτό μαύρο συγκεκριμένα). Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια το μπλε όντως να μην υφίσταται σαν αυτοτελές χρώμα για τον συγκεκριμένο λαό, n’ est-ce pas?". Κι αυτό από την προηγούμενη σελίδα.

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 09:40:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
A. Kircher

Καταπληκτικές οι αναφορές! Εύγε!

Να κάνουμε μια βόλτα και από κβαντική φυσική;

"Νομίζω λοιπόν ότι όπως είπα και από την αρχή, η θεωρία του Πεδίου Μηδενικού Σημείου είναι αυτή που έχει την απάντηση. Σε κβαντικό επίπεδο, δεν υπάρχει γραμμικότητα στο σύμπαν και ασφαλώς δεν υπάρχει χρόνος. Όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα και όλα όσα συμβαίνουν καταγράφονται στο Πεδίο Μηδενικού Σημείου με τη μορφή μοναδικών συχνοτήτων (signature frequencies). Το Πεδίο αποτελεί τη μεγάλη αποθήκη όλων των πληροφοριών χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Ακόμη και η μνήμη μας είναι εξωσωματική, δηλ. ο νους απλά συντονίζεται με συγκεκριμένες πληροφορίες του Πεδίου και τις οικειοποιείται. Δυνητικά έχουμε (εμείς και καθετί από τα υποατομικά σωματίδια μέχρι τον ευκάλυπτο στη γωνία) πρόσβαση σε καθετί στο σύμπαν, ανά πάσα στιγμή."

**************

"Η κβαντική μηχανική μας έδειξε ότι τα υποατομικά σωματίδια όχι μόνο μπορούν να είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά δεν έχουν καν νόημα καθένα μόνο του, παρά αποκτούν νόημα σε σχέση με τα άλλα. Η ύλη στο θεμελιώδες επίπεδό της, είναι εντελώς αδιαίρετη. Το σύμπαν μπορεί να κατανοηθεί μόνον ως ένας δυναμικός ιστός διασύνδεσης. Τα πράγματα που έρχονται σε επαφή μια φορά, παραμένουν σε επαφή στον χωροχρόνο για πάντα. Μάλιστα, ο χωροχρόνος φαίνεται να είναι μια αυθαίρετη δομή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτό το επίπεδο του κόσμου. Το μόνο που υπάρχει είναι η στιγμή, το άπειρο "εδώ και τώρα".

Από τα μέσα το περασμένου αιώνα και μετά, κάποιοι πρωτοπόροι φυσικοί μελέτησαν ξανά ορισμένες εξισώσεις που δεν είχαν ληφθεί αρχικά υπόψη στην Κβαντική Φυσική. Οι εξισώσεις αυτές αντιπροσώπευαν το Πεδίο Μηδενικού Σημείου – έναν ωκεανό μικροσκοπικών δονήσεων στο διάστημα μεταξύ των πραγμάτων. Συνειδητοποίησαν πως αν το Πεδίο Μηδενικού Σημείου συμπεριλαμβανόταν στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πιο θεμελιώδη φύση της ύλης, η εικόνα μας για το σύμπαν άλλαζε δραματικά. Το σύμπαν μεταβαλλόταν σε μια απέραντη θάλασσα ενέργειας, ένα τεράστιο κβαντικό πεδίο όπου ίσχυαν όλα τα κβαντικά φαινόμενα που λέγαμε: της μη τοπικότητας, της κβαντικής συνοχής, κλπ.

Πειράματα σαν αυτά που ανέφερα, επαλήθευσαν το φυσικό συμπέρασμα ότι κι εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο βασικό υλικό. Ουσιαστικά είμαστε "πακέτα" κβαντικής ενέργειας που διαρκώς ανταλλάσσουν πληροφορίες με αυτήν την ανεξάντλητη θάλασσα ενέργειας.
Ακόμη και ο νους μας φαίνεται να λειτουργεί σύμφωνα με τις κβαντικές διαδικασίες. Είπα ήδη κάτι για τη μνήμη. Αλλά από κει και πέρα η συνειδητή παρατήρηση, η πρόθεση, η βούληση επηρεάζουν όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά τα πάντα γύρω, ολόκληρο τον κόσμο μας στο παρελθόν και στο μέλλον."

Τα παραπάνω έγραψε η υποφαινόμενη στο τόπικ:
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=1&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=8487

Πηγή για τις παραπάνω αναφορές ήταν το βιβλίο "Το Πεδίο" της Lynne McTaggart, του οποίου το ελληνικό κείμενο είχα τη χαρά να επιμεληθώ.

Κι εγώ συγνώμη για το κατεβατό.

Καλημέρα
Unseen


***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Unseen
Πλήρες Μέλος

Greece
1331 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 10:20:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Unseen  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Αλλά η πλέον εξωφρενική άποψη του ολογραφικού εγκεφαλικού μοντέλου του καθηγητή Pribram είναι εκείνη που προκύπτει ενώνοντας το μοντέλο αυτό με τη θεωρία του Bohm. Αν η πραγματικότητα του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δευτερεύουσα πραγματικότητα και αυτό που υπάρχει δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ολογραφική δύνη συχνοτήτων και αν ακόμη ο εγκέφαλος είναι μόνο ένα ολόγραμμα που επιλέγει μερικές από τις συχνότητες αυτές μετασχηματίζοντάς τις σε αισθητικές αντιλήψεις, τι μένει από την αντικειμενική πραγματικότητα;
Με απλά λόγια δεν μένει τίποτα, η αντικειμενική πραγματικότητα δεν υπάρχει !"

Johniebegood από το παραπάνω τόπικ, όπου (άκουσον-άκουσον) μιλάνε επίσης για την ύπαρξη ή μη αντικειμενικής πραγματικότητας.

Βλέπεις Ampere? Πάλι αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο...

***** Στον κόσμο του πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή *****Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 16:33:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Έξοχα αγαπητέ A. Kircher! Για άλλη μια φορά φρόντισες να μας εφοδιάσεις με πολύτιμο υλικό. (Αν είμασταν στο στρατό σίγουρα θα είχες πολλά να προσφέρεις στο τομέα των ανεφοδιασμών). Σωστά επισημαίνεις λοιπόν ότι «…η θεωρία του Πλάτωνα περί Ανάμνησης είναι στην ουσία της μία γνωσιολογική θεωρία…» αλλά δικαιούσαι νομίζω (ως γνήσιος …Πλατωνιστής ) και να συμπεραίνεις πως «…στο βαθμό που αντιλαμβανόμαστε την Πίστη ως οδοδείκτη στην ατραπό προς την Αλήθεια, μπορεί να θεωρηθεί πως και η Πίστη αποτελεί μία ανάλογη "αναμνηστική" λειτουργία… » (η υπογράμμιση δική μου).

Επ’ ευκαιρία, μεταγράφω εδώ, από το σχολικό (να μη ξεχνιόμαστε, γιατί πρέπει να καλύψουμε και την ύλη του Υπουργείου ) τα όσα αφορούν στο ερώτημα περί της πηγής της Γνώσης. Τρεις λοιπόν κύριες «σχολές» σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου (εκδ. 1996), απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

1. η Ορθολογική σχολή, που περιλαμβάνει φιλοσόφους που αποδίδουν στο λόγο –στην καθαρή νόηση- καθοριστική σημασία για την όλη γνωστική διαδικασία.

Ειδικά για τον Πλάτωνα αναφέρεται ότι ο ορθολογισμός του είναι απόρροια της θεωρίας του για τις ιδέες.
Η γνώση που μας παρέχουν τα αισθητήρια όργανά μας … είναι γνώση απατηλή και εφήμερη. Χάρη στις αισθήσεις, όμως, η ψυχή παρατηρεί στον κατ’ αίσθηση κόσμο τα ατελή αντίγραφα των ιδεών και θυμάται τα αιώνια εκείνα πρότυπα, κοντά στα οποία είχε ζήσει κατά τη διάρκεια μιας προγενέστερης ύπαρξης. Έτσι αισθάνεται να τη φτερώνει η μεταφυσική νοσταλγία, που είναι προϋπόθεση για τη γνώση του «όντως όντος».Σε τελευταία ανάλυση γνώση ενός πράγματος είναι η ανάμνηση της αντίστοιχης ιδέας.

2. ο Εμπειρική σχολή σύμφωνα με την οποία οι λογικές έννοιες δεν βρίσκονται εκ των προτέρων στη συνείδηση, αλλά απορρέουν από την εμπειρία. Προεμπειρικά στοιχεία με τη μορφή των έμφυτων ιδεών δεν υπάρχουν.

3. η Κριτική σχολή (με κύριο εκπρόσωπο τον Καντ) που προσπαθεί να ξεπεράσει τις αντιθέσεις των δύο πιο πάνω με το ότι «η γνώση μας προϋποθέτει στενή συνεργασία λόγου και εμπειρίας».

Από κει και πέρα περνάμε στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, το σχετικό με τη Γενική Θεωρία της Επιστήμης, αλλά αυτό, που ίσως το δούμε στα παρακάτω, πραγματεύεται ήδη σε άλλο topic στο οποίο μάλιστα μας παραπέμπει η Unseen. Να μη το κάνουμε όμως κι εδώ …αχταρμά. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Βέβαια το θέμα μας δεν είναι η γνωσιολογία αλλά η …πιστιολογία και δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η δεύτερη μπορεί να αναχθεί στην πρώτη ως υποπερίπτωσή της έστω. Για μένα όπως έχω πει «η πίστη δεν είναι γνώση αλλά περισσότερο ένα είδος “μεταγνώσης” δηλαδή απόφανσης περί της αξίας όσων έχουμε καταχωρήσει ως γνώσεις, ως ελπιζόμενα, πληροφορίες, εικασίες κτλ…»

Για κάποιο λόγο πιστεύουμε το άλφα ή το βήτα. Αυτό το «για κάποιο λόγο» της πίστης είναι ταυτόσημο με το πώς αποκτούμε και θεμελιώνουμε τις γνώσεις μας;
Αν ναι, τότε η πίστη, μάλλον, δεν είναι τίποτε άλλο από κάποιου είδους γνώση και επομένως νομιμοποιούμαστε να αναζητήσουμε τις πηγές της εκεί που αναζητούμε και τις πηγές της γνώσης και ίσως και να κλείσουμε το θέμα εκεί. Αν όχι, τότε πόθεν προέρχεται; Ποια η πηγή της, ποια η καταγωγή της;


Χμ... επίσης ζητώ συγνώμη για το κατεβατό.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 16:36:43  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Δημήτριε με στεναχωρείς. Κατ’ αρχήν ο (γεροντικός) ενθουσιασμός μου οφείλονταν κυρίως στο ότι διατύπωσες καθαρότατα αυτό που διατύπωσες. Ο λόγος σου είχε αυτοσυνέπεια, σαφήνεια, πνεύμα και χιούμορ και αυτός ο συνδυασμός πάντα με ευχαριστεί. Το ότι συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό αν όχι εξ ολοκλήρου με αυτά που εξέφρασες στο συγκεκριμένο post, δεν θα αρκούσε από μόνο του να με ενθουσιάσει. Έχω διαβάσει πράγματα με τα οποία κανονικά θα έπρεπε να συμφωνώ εκατό τοις εκατό αλλά ήταν γραμμένα τόσο αποκρουστικά για τα γούστα μου που με έκαναν να θέλω να τα αμφισβητήσω αν όχι και να τα απορρίψω.

Με στεναχώρησες όμως και γιατί οι απαντήσεις σου στα γνωσιολογικά ερωτήματα και ιδιαίτερα το τρίτο (αφού μόνο αυτό αφορούσε τη συνέχεια της συζήτησής μας, τα άλλα δύο τα παρέθεσα για ...διδακτικούς λόγους και όχι απαραίτητα για να απαντηθούν) δεν είχαν τη στιβαρότητα, την επάρκεια και την πληρότητα που μας έχεις συνηθίσει και περιμένω πλέον στο εξής από σένα.

Όσον αφορά την Unseen νομίζω πήρες την απάντησή σου. Εκείνο όμως που επίσης με στεναχώρησε είναι που χρησιμοποίησες καταχρηστικώς και πάντως όχι κατάλληλα τον όρο «πίστη» και τα παράγωγά του στις ερωτήσεις που μου απευθύνεις, αντί για τα πιο ακριβόλογα «εικάζεις», «νομίζεις», «εντύπωση» κτλ. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μελέτησες επαρκώς τις αρχικές ...παραδόσεις στις οποίες μάλιστα απουσίαζες. Γι αυτό σε παρακαλώ, φρόντισε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα ώστε να μην υποχρεωθώ να αναθεωρήσω την συνολική βαθμολογία σου.


Ακολούθησε τη ροή

Edited by - Ampere on 18/10/2006 16:42:33Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 16:39:59  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Unseen
Πολύ ενδιαφέρονται πράγματι τα όσα παραθέτεις καθώς και όλο το σχετικό topic. Όμως μήπως βιάζεσαι λίγο; Είπαμε, εδώ έχουμε άλλους ρυθμούς, ρυθμούς σκουληκιού… άσε που αυτά είναι στα …πάρα κάτω.
«Βλέπεις Ampere? Πάλι αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο...»
Δεν κατάλαβα το «είμαστε». Ίσως γιατί δεν κατάλαβα ούτε την απόδειξη. Αν πάντως μου πεις και ποιοι άλλοι είναι σ’ αυτό τον κόσμο ελπίζω να μπορέσω καταλάβω σε ποιους «είμαστε» αναφέρεσαι.
Εκτός αν με το «είμαστε» μιλάς για όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Οπότε επί τη ευκαιρία να διευκρινίσω ότι εγώ «πιστεύω» ότι υπάρχει μεν αντικειμενική πραγματικότητα αλλά ότι αυτή δεν είναι, ή εν πάση περιπτώσει, δεν εξαντλείται σε αυτό που εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε ή να περιγράψουμε ως αντικειμενική πραγματικότητα.

Δεν έλαβα αυτό που μου έστειλες. Μήπως ήταν μεγάλο αρχείο και δεν το «χώραγε» η e-θυρίδα μου; Μήπως δεν έγραψες σωστά τη διεύθυνση (έχει και μία κάτω παύλα πριν το 4); Αν θες προσπάθησε πάλι γιατί ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Σ’ ευχαριστώ πάντως έτσι κι αλλιώς για τη χειρονομία.

---=== * ===---

Για τα περί συλλογικού ασυνείδητου και συλλογικής μνήμης δεν έχω τίποτε να πω προς το παρόν. (Εννοείται, θα συμβουλευτώ την φοβερή βιβλιοθήκη μου και θα επανέλθω …δημήτριος). Σίγουρα όμως τα όσα αναφέρουν οι Tryfield και A. Kircher αποτελούν μια πολύ καλή βάση για συζήτηση και περαιτέρω ανάπτυξή τους τουλάχιστον στο βαθμό που άπτονται και αφορούν το θέμα μας δηλαδή το … ta daaa…
«Η καταγωγή των πίστεων».

Το απόσπασμα πάντως που αναφέρεται στην άποψη του Γιουγκ περί πίστεως μου φέρνει στο νου την «ενδιάθετο πίστη» όπως την είχα διαβάσει από τον παπα Ρωμανίδη. Θα το τσεκάρω και αν ταιριάζει το αντιγράφω.

Να θυμίσω επίσης ότι στο θέμα μας, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αναζήτηση και ο σχολιασμός παραδειγμάτων όπου η πίστη αναδεικνύεται ως κύριος συντελεστής αποτελεσμάτων. Μόνο η Unseen (μπράβο παιδί μου) ξεκίνησε κάτι αλλά κι αυτό έμεινε στη μέση.
(Άντε μπράβο, τρέχουμε τώρα δεν καθόμαστε.
Αλήθεια, είδε κανείς τον Dying Incubus; Δεν πιστεύω να κάνει κοπάνες;)


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 19:22:15  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου Ampere

quote:
Δημήτριε με στεναχωρείς

Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων και σπάει η μονοτονία!

Σ’ ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Πολύ σωστά το εντόπισες αρχικά : σταθερά βήματα και μετά απογείωση. Μ’ αρέσει να υπερίπταμαι που και που αλλά θέλω και να πατάω γερά και στη γη.

quote:

(αφού μόνο αυτό αφορούσε τη συνέχεια της συζήτησής μας, τα άλλα δύο τα παρέθεσα για ...διδακτικούς λόγους και όχι απαραίτητα για να απαντηθούν)

Χμ, πάνω στην βιασύνη νόμισα ότι εντασσόταν στην προηγούμενη ενότητα :"πίστη και πραγματικότητα"

quote:
«Όσον αφορά την Unseen νομίζω πήρες την απάντησή σου.»

Θέλω να ελπίζω ακόμα ότι δεν πιστεύεις πως περίμενα οποιαδήποτε απάντηση. Αν κοιτάξεις λίγο προσεκτικότερα θα δεις ότι εσύ προκάλεσες το ερώτημα για το οποίο «έλαβα» απάντηση και επιπλέον το ύφος μου ήταν ανάλογο του «περιβάλλοντος». Χρησιμοποίησα το χαριτωμένο λογοπαίγνιο που έκανες (ίσως καταχρηστικά) για να θέσω έναν προβληματισμό που εσύ ο ίδιος λίγο πιο κάτω πάλι διατύπωσες. Και είναι ο εξής:

quote:

Για κάποιο λόγο πιστεύουμε το άλφα ή το βήτα. Αυτό το «για κάποιο λόγο» της πίστης είναι ταυτόσημο με το πώς αποκτούμε και θεμελιώνουμε τις γνώσεις μας;
Αν ναι, τότε η πίστη, μάλλον, δεν είναι τίποτε άλλο από κάποιου είδους γνώση και επομένως νομιμοποιούμαστε να αναζητήσουμε τις πηγές της εκεί που αναζητούμε και τις πηγές της γνώσης και ίσως και να κλείσουμε το θέμα εκεί. Αν όχι, τότε πόθεν προέρχεται; Ποια η πηγή της, ποια η καταγωγή της;

Γνώμη μου ότι η πίστη προέρχεται από κάποιου είδους πληροφορία (όχι γνώση) που δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον τρόπο σχηματισμού της. Η βεβαιότητα με την οποία πιστεύουμε το άλφα ή το βήτα δεν προσφέρει κανένα τεκμήριο ότι το ένα ή το άλλο ισχύει και είναι έτσι όπως το πιστεύουμε. Το μόνο που προσφέρει είναι ένα ΑΥΤΟΜΑΤΟ όχημα (μερικές φορές μια ελπίδα) που μας πάει κάπου.

Θα επανέλθω (καταχρηστικά ίσως) πάλι στο παράδειγμα με το λογοπαίγνιο (τουλάχιστον εγώ ως λογοπαίγνιο το εξέλαβα) όπου αυτό που διατύπωσε η unseen (η οποιοσδήποτε άλλος) αν και είναι ξεκάθαρο (ο τάδε είναι ρεαλιστής), ωστόσο ο αποδέκτης φιλτράροντάς το με βάση τις προγενέστερες καταγραφές του (για όσους πιστεύουν, οι καταγραφές αυτές πάνε μέχρι και σε προγενέστερους βίους) το χρωματίζει με τρόπο ώστε να επιβεβαιώνει εκείνες που είναι ισχυρότερες, να επιβεβαιώνει δηλαδή εκείνο το κομμάτι του εαυτού του που του δίνει ταυτότητα, διότι κάθε φυσιολογικός οργανισμός (ο εαυτός μας εδώ όχι ως βιολογικός οργανισμός αλλά ως ταυτότητα) θέλει να επιβιώνει, να συντηρείται, να πολλαπλασιάζεται και να διαιωνίζεται.
Η ύψιστη μορφή επιβεβαίωσης της ταυτότητας και της ατομικότητας εντοπίζεται στην Πίστη του για μια μεταθάνατο ζωή και στη σχέση του με τον Θεό. Αρνείται το τέλος του και προστρέχει στην ελπίδα.

Ξανά στο παράδειγμα, ο τρόπος που φιλτράρει ο αποδέκτης την φράση : «Είσαι ρεαλιστής» δημιουργεί και την ανάλογη συμπεριφορά από μέρους του, όπως και την ανάλογη αντίδραση από την άλλη πλευρά που συνήθως επιβεβαιώνει το πιστευόμενο. Η πίστη λοιπόν αποτελεί από μόνη της όχημα για να μας πάει, πού αλλού; Εκεί που ήδη είμαστε (όχι τοποχρονικά, αλλά ψυχολογικά).

Πατώντας στην απλή πίστη (όπως την ανέπτυξα παραπάνω) μίλησα και την θρησκευτική πίστη ή Πίστη (με κεφαλαίο Π) όπως την θέλει ο Ampere

Unseen, να σχολιάσω σ’ αυτό το τοπικ τις παρατηρήσεις σου και να γίνουμε αχταρμάς ή να πάω στον αχταρμά που έχει ανοίξει το lamogio και να συνεχίσω; Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως δεν ξέρω τι γένους είναι το lamogio (είναι ο lamogios ή η lamogia;) και έχω κάποιες επιφυλάξεις .
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Dying_Incubus
Συντονιστής

Tuvalu
13482 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/10/2006, 21:07:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Dying_Incubus  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
(Άντε μπράβο, τρέχουμε τώρα δεν καθόμαστε.
Αλήθεια, είδε κανείς τον Dying Incubus; Δεν πιστεύω να κάνει κοπάνες;)

Αγαπητέ Ampere, εδώ είμαι.
Διαβάζω όλες τις απαντήσεις σας όμως θεωρώ οτι είναι καλύτερο να είμαι εδώ ως παρατηρητής...
Ίσως είναι καλύτερα έτσι.
Άλλωστε κι η απουσία υποδηλώνει μια παρουσία κατά κάποιο τρόπο.

Καλή σας συνέχεια!

A. Kircher, πολύ καλές οι αναφορές σου!

In anticipation of my resurrection...

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2006, 00:59:34  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο πίστεις.

Η μία πίστις είναι η εγκεφαλική, η λογική πίστις της αποδοχής. Ο άνθρωπος εδώ αποδέχεται κάτι λογικά και πιστεύει σ’ αυτό που αποδέχεται.

Η άλλη πίστις είναι η καρδιακή πίστις, η πίστις της καρδιάς, διότι δεν υπάρχει η πίστις αυτή στην λογική, δηλαδή στην διάνοια αλλά στον χώρο της καρδιάς.

Αυτή η πίστις είναι δώρο Θεού, δηλαδή δεν θα την λάβη ο άνθρωπος, αν δεν θελήση ο Θεός να του την χαρίση, και ονομάζεται ενδιάθετος πίστις… Η ενδιάθετος πίστις προέρχεται από εμπειρία Χάριτος.

Ρωμανίδης Ι. «Πατερική Θεολογία»


Υπάρχουν επομένως δύο είδη ή ποιότητες πίστης.
Υπάρχει η πίστη που είναι συνώνυμο των πεποιθήσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα της λογικής επεξεργασίας δεδομένων στο πλαίσιο μιας δυναμικής αλληλεπίδρασης με την ίδια (κάτι με κότα και αυγό μου θυμίζει αυτό, αλλά πράγματι ισχύει).
Υπάρχει η πίστη που είναι συνώνυμο της υπέρβασης και αψήφισης της λογικής (όπως όταν κινεί όρη και άλλα βαριά αντικείμενα), η οποία μάλλον βασίζεται ή επιδρά στο συναίσθημα.

Unseen (Περί πίστεως σελ.1)

"Ο Φιλήμων, και άλλες φιγούρες από την φαντασία μου, μου πρόσφεραν την εσωτερική αντίληψη ότι υπάρχουν πράγματα στην ψυχή τα οποία δεν παράγω εγώ, αλλα είναι αυτοπαραγόμενα και έχουν την δική τους ζωή. Ο Φιλήμων αντιπροσωπεύει μια δύναμη που δεν είναι δική μου. Στην φαντασία μου, συζήτησα μαζί του και μου είπε πράγματα τα οποία και δεν είχα σκεφτεί συνειδητά. Γιατί παρατήρησα ξεκάθαρα πως ήταν αυτός που μίλαγε και όχι εγώ....Ψυχολογικά ο Φιλήμων αντιπροσώπευε την υπέρτατη ενόραση. Για μένα ήταν μια μυστηριώδης μορφή. Κάποιες φορές μου φαινόταν να είναι αρκετά αληθινός σαν να είχε την δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα. Περπάτησα πάνω κάτω στον κήπο μαζί του και για μένα ήταν αυτό που οι Ινδοί ονομάζουν guru."

O Jung επίσης θεωρούσε ότι η έδρα της Πίστης δεν είναι το συνειδητό. Αντιθέτως, η Πίστη πηγάζει από μια αυτόβουλη και αυτογενή θρησκευτική (εσωτερική λέω εγώ) εμπειρία που φέρνει την ατομική πίστη σε άμεση σχέση (συντονισμό όπως λέει και η φίλη unseen) με τον Θεό. Το ασυνείδητο δεν ταυτίζεται με το Θείο αλλά είναι το μέσο, μέσω του οποίου η εμπειρία του Θείου έρχεται σε εμάς.

Α Kircher (...ανιχνεύοντας και μεταφράζοντας Jung)


Τι λέτε, έχουν κάποια σχέση ή είναι η ιδέα μου;


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2006, 01:10:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ Δημήτρη, μάλλον ξέφυγα λίγο (ή και πολύ). Εν τούτοις στο παράδειγμα που χρησιμοποιείς με αφορμή τα λογοπαίγνια που χρησιμοποιήθηκαν, δεν έβλεπα να «παίζει» η πίστη κάποιο ρόλο και αυτό εννοούσα (άκομψα οπωσδήποτε) με τη «στεναχώρια» μου.

Έτσι όμως όπως το επαναδιατυπώνεις καταλαβαίνω ότι λες τα εξής:

Αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας –με οποιοδήποτε τρόπο και αν έχουν διαμορφωθεί- είναι καθοριστικά για το πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας συνιστούν την υπαρξιακή μας ταυτότητα και ως τέτοια «ενδιαφέρονται» να επιβιώσουν, ει δυνατόν να πολλαπλασιαστούν και γιατί όχι εν τέλει, να διαιωνιστούν.

Αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας έχουν πρωτίστως ψυχολογική αξία, είναι αυτοενισχυόμενα και έχουν (συνήθως;) σαν συνέπεια, να καταλήγουμε αργά ή γρήγορα στο να αποδεχόμαστε και να συμπεριλαμβάνουμε στα πιστεύω μας οτιδήποτε θα μας εξασφάλιζε την προοπτική της αιωνιότητας, φτάνοντας έτσι σε αυτό που ονομάζουμε θρησκευτική πίστη.

Κάπως έτσι ή καμία σχέση;
.
.
.
Dying Incubus: «θεωρώ οτι είναι καλύτερο να είμαι εδώ ως παρατηρητής...»

Όπως προτιμάς αγαπητέ φίλε, μόνο που έχω αρχίσει να αισθάνομαι σαν τη γάτα του Σρέντινγκερ και ανησυχώ. Είδες τι γράφει η Unseen;
«Πόσο αντικειμενική είναι η πραγματικότητα της γάτας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν εξαρτάται από την υποκειμενική κρίση του παρατηρητή;»
Καταλαβαίνεις λοιπόν την αγωνία μου για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για την πραγματικότητά μας οι θέσεις και οι κρίσεις των παρατηρητών;
.
.
.
Άσχετο αλλά μετά από όσα έχουμε γράψει, φοβάμαι ότι τελικά δικαιώνεται η Unseen με εκείνο το «…είμαστε πάντα στην αρχή». Κι εγώ που ήλπιζα ότι κοντεύουμε στο τέλος… ο αφελής

Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
A. Kircher
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

USA
1626 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2006, 03:34:45  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους A. Kircher  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γειά σας φίλοι μου,

Ampere,
πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα του Ρωμανίδη.

Παιδιά αν έχετε χρόνο μπορείτε επίσης να διαβάσετε το 8ο κεφάλαιο (Πίστη και Επιστήμη στην Ορθόδοξη Γνωσσιολογία) από το βιβλίο του Γ. Μεταλληνού με τίτλο Σχέσεις και Αντιθέσεις εδώ:

http://www.oodegr.com/oode/epistimi/genika/sxesi2.htm

Λυπάμαι που δεν έχω χρόνο να το σχολιάσω για την ώρα αλλά θα επανέλθω.
Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχόλιο στο απόσπασμα του Ρωμανίδη που περέθεσε o Ampere.

Επίσης

quote:
Να θυμίσω επίσης ότι στο θέμα μας, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αναζήτηση και ο σχολιασμός παραδειγμάτων όπου η πίστη αναδεικνύεται ως κύριος συντελεστής αποτελεσμάτων. Μόνο η Unseen (μπράβο παιδί μου) ξεκίνησε κάτι αλλά κι αυτό έμεινε στη μέση.

Το είχα τελείως ξεχάσει αυτό. Ampere, ως θεματοθέτης, αν μπορείς υπενθύμισε μας κάποια πράγματα σχετικά με το συγκεκριμένο ζητούμενο.

Infinitum Finitum ProducitΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Ampere
Μέλος 3ης Βαθμίδας


471 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/10/2006, 20:45:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Ampere  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σ’ ευχαριστώ A. Kircher για το link. Εκτιμώ πολύ τον παπα Γιώργη το Μεταλληνό και τον θεωρώ , όπως και τους αστροφυσικούς Δανέζη και Θεοδοσίου, από τα πολύτιμα πνευματικά κεφάλαια του τόπου μας. Μου αρέσει μάλιστα να σκέφτομαι ότι άνθρωποι σαν αυτούς είναι μονάχα η κορφή του παγόβουνου και ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη λιγότερο ίσως «εμφανείς» πνευματικοί άνθρωποι, που όμως η ζωή και το έργο τους μας δίνουν λόγους να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε.

Αντιγράφω, λοιπόν, από το link που μας παρέθεσες.
Πίστη είναι η γνώση του Ακτίστου και επιστήμη είναι η γνώση του κτιστού. Πρόκειται, συνεπώς, για δύο διαφορετικές γνώσεις, κάθε μία από τις οποίες έχει τη μέθοδο και το όργανό της.


Ο πιστός, κινούμενος στο χώρο της υπερφυσικής γνώσης ή γνώσης του Ακτίστου, δεν καλείται να μάθει κάτι (μεταφυσικά) ή να αποδεχθεί κάτι (λογικά), αλλά να "πάθει" κάτι, κοινωνώντας μαζί του. Αυτό συντελείται με την ένταξή του σ' έναν τρόπο ζωής (μέθοδος), που οδηγεί στη θεία γνώση.

.
.
.
Σχετικά με το ζητούμενο που εκκρεμεί:

quote:
Τι λέει το αναλυτικό πρόγραμμα;
«Αναζήτηση παραδειγμάτων όπου εμπλέκεται η δύναμη της πίστης». Άντε να βρεις υλικό τώρα …και απ’ ότι βλέπω ούτε στο βιβλίο του καθηγητή έχει τίποτε.
Κάτσε, κάπου έχω κάτι σημειώσεις από πέρυσι. Λοιπόν…
1. Φαινόμενο placebo.
Πώς η λήψη σκευασμάτων χωρίς φαρμακευτική αξία δρα θεραπευτικά σε ασθενείς που πιστεύουν ότι αυτά που τους χορηγούνται είναι τα καταλληλότερα για την ασθένειά τους.
2. Αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες.
Πώς οι προσδοκίες μας για ένα αποτέλεσμα προκαλούν την επαλήθευσή τους.
Αν πιστεύω ότι η τάξη μου αποτελείται από αστέρια, τελικά θα καταλήξω να έχω όντως μια αστεράτη τάξη. Λες να πιάνει;
3. Υπερφυσικά κατορθώματα πίστης.
Οι αναστενάρηδες, ως σταθερά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο είναι ένα καλό παράδειγμα.
4. ?…

Τέσσερα; Η κατάκτηση του Γιούρο πρόπερσι, λες να εντάσσεται στα φαινόμενα πίστης; Τέλος πάντων, ας ξεκινήσω με αυτά, και θα τα βάλω να μου βρουν δικά τους παραδείγματα. Στο κάτω-κάτω φαίνεται να καταλαβαίνουν το θέμα καλύτερα από μένα.



Αντιγράφω επίσης το σχετικό σχόλιο της Unseen μέσα από τη δική της εμπειρία
quote:
Πριν από έξι χρόνια έπιασα μια κόλλα χαρτί και ένα μολύβι και, με απόλυτη πίστη ότι την αξίζω και θα την πετύχω, προδιέγραψα την βέλτιστη θέση εργασίας. Σκέφτηκα ακόμη και το κτήριο που θα εργαζόμουν πώς ήθελα να είναι, ο μισθός, οι συνθήκες, οι προοπτικές, τα πάντα. Ένα χρόνο μετά υπέγραφα τη σχετική σύμβαση εργασίας. Ικανοποιήθηκαν όλες, ουδεμίας εξαιρουμένης, οι αρχικές μου προσδοκίες.


Ακολούθησε τη ροή
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Το Θέμα καταλαμβάνει 12 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy