ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 19
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 14:45:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου φίλε Πλωτίνε

quote:
Απομονώνεις ένα πολύ σημαντικό σημείο από τον Απόστολο Παύλο.

Τον λόγο που αναφέρω περιγράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο:

ΛΟΥΚ ιζ:20,21

20. Επερωτηθείς δε υπό των Φαρισαίων πότε έρχεται η βασιλεία του Θεού, απεκρίθη αυτοίς και είπεν• ουκ έρχεται η βασιλεία του Θεού μετά παρατηρήσεως,
21. ουδέ ερούσιν ιδού ώδε ή ιδού εκεί• ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν.


Ίσως βέβαια αναφέρεις το παραπάνω γιατί ο Λουκάς κατέγραψε το κήρυγμα του Παύλου, ή γιατί ίσως ο Παύλος είχε διαβάσει Επίκτητο, Μπακαβάντ Γκιτά, Ρούμι, ή ίσως ο ίδιος ο Χριστός από 12 – 30 χρόνων που τον «χάσαμε», εκεί στη Αίγυπτο να συνάντησε τους πατέρες των φιλοσόφων και να του το σφύριξαν στο αυτί.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι ακριβώς από τα παραπάνω έγινε και δεν μπορώ να βοηθήσω. Υπάρχουν πολλοί «επιστήμονες» εδώ μέσα που έχουν μεγάλα αρχεία και μπορούν να ανασύρουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Δεν έχει σημασία ποιος το είπε πρώτος. Ίσως όλοι να ήταν πρώτοι. Αν είχαν επαφή με την πηγή.

Σημασία έχει από ποια θέση το λέει κάποιος. Και επίσης σημασία έχει ότι χρεώνεται σε όλους και όχι στο Χριστό.

Να σου θυμίσω τι έγραψες:

quote:
Ο εγκλωβισμός της σκέψης πιστεύω ότι προήλθε από την στιγμή που η σωτηρία του ανθρώπου μετατοπίστηκε στο επέκεινα

Σε αυτό απάντησα. Και μετέφερα : η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν.


quote:
Σημαίνει πως άντε πείσε με ορθολογικά επιχειρήματα πως η δική σου αντίληψη περί Θειου (ενός θείου που είναι άφατο απερίγραπτο κ.λπ.) είναι ορθότερη από την δική μου...


Σίγουρα δεν μπορώ να σε πείσω. Εσύ μπορείς να με πείσεις με ορθολογικά επιχειρήματα;

Μπορείς να πείσεις με γνώμονα τον ορθολογισμό την ύπαρξη και παρουσία του οποιουδήποτε θείου πνεύματος; Για πείσε με ορθολογικά ότι υπάρχει ψυχή.....

Κατά τα άλλα όμως αναφέρεις την πίστη σαν γνωστική λειτουργία των απαίδευτων.

Σίγουρα έχω πει πολλά για το θέμα πίστη....... το όπλο και των απαίδευτων και των σοφών.


quote:
«Ο φόβος και ο τρόμος από τις τιμωρίες με τις οποίες οι Θεοί υποτίθεται ότι τιμωρούν τους παραβάτες, καθώς και άλλες φρικιαστικές εικόνες που αναστατώνουν τον απλοϊκό νου αποτρέπουν τα πλήθη από την παρανομία...Είναι αδύνατο να κυβερνηθεί ο κοινός όχλος και να οδηγηθεί στην αρετή μέσω φιλοσοφικών επιχειρημάτων, αλλά αυτό γίνεται μέσω της δεισιδαιμονίας, μέσω παραμυθιών και μέσω μυθολογικών τεράτων...Όλα αυτά τα επινόησαν οι αρχαίοι νομοθέτες για να τρομάζουν το ανόητο πλήθος».


Συμφωνώ με παραπάνω. Απλά δεν πιστεύω ότι η ύπαρξη εφευρημάτων (ή συνειδητής απόκρυψης αληθειών) για να χαλιναγωγηθεί ή για να οδηγηθεί ο όχλος στην αρετή αναιρεί την ατραπό.

Μπες μέσα στα εφευρήματα γνώρισε τα και διείσδυσε στην κρυμμένη αλήθεια που είναι για λίγους και εκλεκτούς. Το να απορρίπτεις την ατραπό λόγω των εφευρημάτων θα σε οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση να χάσεις την αλήθεια και να εμπλακείς σε ένα άλλο κόσμο εφευρημάτων. Ίσως λίγο πιο φιλοσοφικών.


quote:
Η σωτηρία είναι στο χέρι μας φίλε μου. Οι αντιπρόσωποι συγχωρούν, αλλά αυτούς ποιος θα τους συγχωρέσει..?


Αυτός που θα συγχωρέσει και εμάς.

Θεωρείς ότι εμείς είμαστε άμεπτοι και οι άλλοι θέλουν συγχώρεση; Την ώρα που εγώ έγραφα και εσύ διαβάζεις ένα παιδί πέθανε από την πείνα. Τι κάναμε εμείς οι δύο;

Θα μου πεις δεν είναι στο χέρι μας. Αν αυτό δεν είναι στο χέρι μας γιατί είναι η σωτηρία φίλε μου;;;

Φίλε Λορέντζο ας σωθούμε από τον "λίγο" άνθρωπο που έχουμε μέσα μας. Σε τρομάζει η λέξη σωτηρία; Τότε ας την αλλάξουμε με τις λέξεις "σύνάντηση με το θείο φως".
Δεν είναι αυτό σωτήριο;


Απευθύνομαι σε σένα με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό ακόμα και αν χρειάζεται να διαφωνήσω. Λορέντζο το ίδιο ισχύει και για σένα.

Να είστε καλά.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ

Edited by - ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ on 20/05/2005 14:51:56Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΠΛΩΤΙΝΟΣ
Πρώην Συνεργάτης

Greece
1491 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/05/2005, 17:30:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΠΛΩΤΙΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Φίλε αναστημένε διαβάζοντας το παρακάτω που έγραψες:

quote:
Μπορείς να πείσεις με γνώμονα τον ορθολογισμό την ύπαρξη και παρουσία του οποιουδήποτε θείου πνεύματος; Για πείσε με ορθολογικά ότι υπάρχει ψυχή.....


Και θυμήθηκα ότι κάτι παρόμοιο είχε πέι ο Θεόφιλος Αντιοχείας:

«Η μορφή του Θεού είναι άφατη και απερίγραπτη, και δεν μπορεί να θεαθεί με τα μάτια της σάρκας. Είναι απεριχώρητος στη δόξα, ακατανόητος στη μεγαλειότητα, ασύλληπτος στην επιβλητικότητα, ασύγκριτος στη δύναμη, απρόσιτος στη σοφία, αμίμητος στην αγάπη, ανέκφραστος στη φιλανθρωπία…(…)…Όπως η ψυχή μέσα στον άνθρωπο δεν φαίνεται αφού είναι αθέατη στους ανθρώπους, αλλά ξέρουμε την ύπαρξή της από τις κινήσεις του σώματος, έτσι ο Θεός δεν μπορεί να ιδωθεί με ανθρώπινα μάτια, αλλά βλέπεται και γνωρίζεται από την πρόνοια του και τα έργα του».

Όχι φίλε μου δεν είμαι εντελώς ορθολογιστής. Το παράξενο είναι ότι άρχισα να γίνομαι περισσότερο ορθολογιστής με την ενασχόληση μου με την θεολογία…Και αυτό ίσως διότι όπως λέει Σοπενχάουερ : « Ο γιατρός βλέπει τον άνθρωπο με όλη του την αδυναμία, ο νομικός με όλη την παλιανθρωπιά, ο θεολόγος με όλη την βλακεία του»...
Προσωπικά δεν αμφισβητώ τους Λόγους του Χριστού του Βούδα ή του Κρίσνα.. Απλώς πιστεύω πως ένας εξανθρωπισμένος Θεός που ασχολείται με τα εγκόσμια είναι επικινδύνος για τις ορέξεις των ανήθικων ανθρώπων που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα…
Αυτό που ονομάζουμε Θεό είναι σίγουρα έσω μέσα μας, Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, καθώς μοιραζόμαστε τα ίδιο δομικά στοιχεία με το σύμπαν, τόσο σε επίπεδο ύλης όσο και πνεύματος…

quote:

Το να απορρίπτεις την ατραπό λόγω των εφευρημάτων θα σε οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση να χάσεις την αλήθεια και να εμπλακείς σε ένα άλλο κόσμο εφευρημάτων


Ο Κρίσνα λέει στην Μπαγκαβάτ Γκίτα, ότι τον λατρεύουν τέσσερις τάξεις ανθρώπων. Ο δυστυχισμένος, ο αναζητητής των υλικών πραγμάτων, ο ερευνητής ο ανιδιοτελής εραστής της αλήθειας.
Οι άνθρωποι που είναι δυστυχείς, προσεγγίζουν τον Θεό για ανακούφιση.
Αν είναι άρρωστοι, τον λατρεύουν για να τους θεραπεύσει.
Αν έχασαν την περιουσία τους, προσεύχονται για να τους επιστραφεί πίσω.
Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που τον αναζητούν για όλα τα είδη των πραγμάτων διότι είναι γεμάτοι από επιθυμίες, όνομα, φήμη, περιουσία, θέση κ.λ.π. Αυτοί θα πουν:«Θα σου κάνω μια προσφορά αν μου δώσεις αυτό που θέλω, αν πετύχεις να ανταποκριθείς στις προσευχές μου, θα λατρεύω των Θεό και θα σου δώσω ένα μέρος από καθετί».
Ο τελευταίος ερευνά για να βρει τον προορισμό του, για να αναπτύξει την πνευματικότητα του.
Όπως πολύ σωστά λες οι τελευταίοι είναι πολύ λίγοι. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς, πασχίζω πρώτα να γίνω άνθρωπος, ίσως κάποτε βέβαια γίνω και ημίθεος… αστειεύομαι βέβαια…
Όσο αναφορά στα περί «σωτηρίας»που ρωτάει και ο αγαπητός φίλος Λορέντζο, εννοώ το αυτονόητο, εμείς ορίσουμε τις τύχες μας, εμείς μολύνουμε το νερό που πίνουμε, ο Θεός μάλλον πρέπει να έχει άλλες σοβαρότερες ασχολίες…
Δράττομαι της ευκαιρίας για να αναφέρω μία ιστορία από τα παλιά που μου αρέσει που έχω αναφέρει και παλαιοτέρα αλλά δεν νομίζω πως έχετε διαβάσει μιας και είστε νεότερα μέλη.
Ο Διαγόρας θαύμαζε μαζί με έναν φίλο του τα πολλά ακριβά αναθήματα των θεών σε κάποιον ναό της Σαμοθράκης. Ο φίλος του, του εξηγούσε ότι ήταν προσφορές από ευγνώμονες πιστούς, και από κάποιους που κινδύνεψαν στην θάλασσα και έταξαν στους Θεούς, ότι αν τους έσωζαν από τον υγρό τάφο, θα τους έκαναν αυτά τα δώρα. Και κατέληξε λέγοντας, ότι τα μνημεία αυτά, αποτελούν αποδείξεις της αποτελεσματικότητας της προσευχής αλλά και της δύναμης των Θεών. Ο Διαγόρας τότε του απάντησε ειρωνικά :

«για φαντάσου πόσα περισσότερα τέτοια μνημεία θα υπήρχαν αν όλοι εκείνοι που έχουν πνιγεί, μπορούσαν επίσης να αφιερώσουν στους Θεούς!!»

Ο Λύσανδρος είχε πάει στην Σαμοθράκη για να πάρει μέρος στα Καβείρεια μυστήρια. Ο ιερέας που εξομολογούσε τους πιστούς, του ζήτησε να μαρτυρήσει το μεγαλύτερο αμάρτημα του. Ο Λύσανδρος τότε τον ρώτησε

«εσύ ή οι Θεοί θέλουν να το μάθουν»;,

και ο ιερέας του απάντησε οι Θεοί, και τότε ο Λακεδαιμόνιος του απάντησε:

«εσύ φύγε από εδώ, και εάν με ρωτήσουν οι Θεοί θα τους το πω..»

Είναι γεγονός πάντως και μάλλον οφείλεις να παραδεχτείς πως από ένα σημείο και μετά υπάρχει μια έντονη μεσσιανική και σωτηριολογική προσέγγιση στην Χριστιανική θεολογία. Δευτέρα παρουσία ανάσταση νεκρών κάθισμα εκ δεξιών το αντίπαλο δέος κλ.π..


«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/05/2005, 16:36:12  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Την ώρα που εγώ έγραφα και εσύ διαβάζεις ένα παιδί πέθανε από την πείνα. Τι κάναμε εμείς οι δύο;

Θα μου πεις δεν είναι στο χέρι μας. Αν αυτό δεν είναι στο χέρι μας γιατί είναι η σωτηρία φίλε μου;;;

Φίλε Λορέντζο ας σωθούμε από τον "λίγο" άνθρωπο που έχουμε μέσα μας. Σε τρομάζει η λέξη σωτηρία; Τότε ας την αλλάξουμε με τις λέξεις "σύνάντηση με το θείο φως".
Δεν είναι αυτό σωτήριο;



Δεν καταλαβαίνω φίλε μου καλέ, από που εκπορεύεται η αγωνία σου και γιατί θα πρέπει να φορτωθείς εσύ το βάρος, στη δική σου συνείδηση, επειδή ένα παιδί πέθανε κάπου.... Ε, και.. Αυτό γίνεται παντού στην φύση. Θάνατος και ζωή αντάμα ταξιδεύουν έχω γράψει κάπου. Εσύ τι θεωρείς ότι είσαι? Ο ΘΕΟΣ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ??? Με πιο αυθαίρετο δικαίωμα ΚΡΙΝΕΙΣ κάτι που δεν μπορείς να καταννοήσεις??? Πως προσδίδεις ιδιότητες {καλόυ-κακού} σε κάτι που δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις την σκοπιμότητα του να συμβαίνει??? Ποιός σου προσδιόρισε τον "ρόλο" της ύπαρξης σου!!! Εκτός απο τα λόγια κάποιων, όπου κι όπως επέβαλλε ο άνθρωπος έμπρακτα τις καλές του προθέσεις πάντα και παντού απέτυχε!!! Όχι απο πρόθεση αλλά απο άγνοια του προσδιορισμού του ΚΑΛΟΥ και του ΚΑΚΟΥ!

Αναφέρεις κάπου...

quote:
Η Πατερική σκέψη – φιλοσοφία έχει κατά κόρον χλευαστεί και υβρισθεί μέσα στα φόρουμ. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας!!!

Μα φίλε μου είναι ψέματα όλα αυτά που σου γράφω? Δεν είναι ύβρεις, αντιθέτως είναι σεβασμός και ταπεινοφροσύνη μπρός σ' αυτό που με ξεπερνά!! Ύβρις είναι όταν το κατεβάζω στα μέτρα μου και του προσδίδω χαρακτηρισμούς και ιδιότητες οι οποίες κρύβουν στις περισσότερες των περιπτώσεων - αν κι οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, - ιταμές σκοπιμότητες!!!

Εγώ λοιπόν φίλε μου, ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ότι δεν μπορώ, δεν έχω την διάνοητική ικανότητα να καταλάβω την ζωή και τον θάνατο ως σκοπιμότητες κι ως εκ τούτου τις χαίρομαι τις ζω όσο πιο βαθειά μπορώ να τις νοιώσω, να τις απλώσω, αυτούσιες κι αγνές όπως τα λουλούδια κι επειδή ως ζωντανός λειτουργώ μέσα σε μιά κοινωνία σέβομαι κι επιθυμώ το αυτό και για τους άλλους μ' όποιον τρόπο ταιριάζει στον καθένα τους...

Αυτές είναι οι Προσταγές της Καρδιάς όλων μας όταν καθάριες νοιώθουν, αισθάνονται ελεύθερες απ' το "φορτίο της ενοχικότητας" που τους φορτώνουν όσοι εποφθαλμούν τον θώκο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ!!!!

Προχωρώ μες στην βροχή και χαίρομαι την βροχή στο κορμί μου, βρέχομαι και δεν τρέχω να προφυλαχτώ ούτε προσπαθώ να εξηγήσω το φαινόμενο ή την σκοπιμότητα του.. Αυτά είναι "αλλουνού παπά ευαγγέλια" όπως λέει κι η λαικά σοφία.. Δέχομαι την ζωή ως δώρο και ευχαριστώ τον δωρητή με την χαρά μου κι όχι προσπαθώντας ο κακομοίρης δήθεν να του το ανταποδώσω..
ΠΩΣ???? ΤΙ ΑΝΑΓΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ???!!!!!!!!!!

Νάσαστε καλά

Φιλία κι εκτίμηση
lorenzo



Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 14:29:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου φίλε μου Λορέτζο
Η ζωή λοιπόν και ο θάνατος. Ένα παιδί κάπου πεθαίνει από την πείνα. Ε και?

Έτσι είναι η ζωή, έτσι και ο θάνατος. Γιατί εγώ να ενοχοποιηθώ?

Δεν θέλω να ενοχοποιηθώ, δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Μου χαλά την ευδαιμονία που έχω να αποδώσω στο δημιουργό μου.

Σκοπός η ευδαιμονία. Να χαρίσω στο δημιουργό μου τη χαρά της ζωής και του θανάτου, τη χαρά του πόνου (χαρά θανάτου—ωραίο ακούγεται αλλά πως γίνεται;).

Μήπως δεν πονάς Λορέντζο? Εάν αυτό το παιδί ήταν το δικό ΜΑΣ τόσο εύκολα θα φιλοσοφούσαμε περί θανάτου και ζωής που αντάμα ταξιδεύουν?

Ο κάθε ένας δίνει τη δική του ερμηνεία στο άγνωστο, στη ζωή, στο θάνατο, στο πόνο φίλε. Ο κάθε ένας δίνει τον δικό του εαυτό.

Εσύ δέχεσαι ένα δημιουργό που με άφησε να υπάρξω μέσα στην αλυσίδα της ακατάσχετης δράσης του και μου χάρισε τη ζωή και το θάνατο σαν μια αλυσίδα εξέλιξης.

Εγώ δέχομαι ένα θεό που με έφτιαξε κατά εικόνα και ομοίωση Του και γιατί με αγάπησε και με έβαλε να ζω στον παράδεισο Του. "Ζήτουλα," "κακομοίρη", "φουκαρά" ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!! Θα μου πεις όπως λες σε άλλο τόπικ. Δεν πειράζει καλέ μου φίλε, η αγανάκτηση δεν υποδηλώνει πάντα την αλήθεια.

Σε ρωτώ και εγώ με τη σειρά μου (Αν θες απαντάς σε ένα ζήτουλα).

Από πού εκπορεύεται η «αθωωτική» αυτή άποψη σου για τον καθένα που σηκώνει ένα μαχαίρι και παίρνει μια ζωή, ή για κάποιον που με το ξίφος της αδιαφορίας έμμεσα αφαιρεί μια ζωή, η για κάποιον που με τη βία πληγώνει μια ψυχή?

Ένα παιδί πέθανε. Ε και? Αυτό πάντα συμβαίνει. Το παν είναι εγώ να μην ενοχοποιηθώ, να μη χαλάσω την χαρά μου γιατί αυτή θα δώσω σαν δώρο στο δημιουργό μου.

Ρωτάς ποιος μου προσδιόρισε το ρόλο της ύπαρξης μου? Ε λοιπόν θα σου απαντήσω. Παντού βλέπεις ιερατεία και ποιμένες, άστα λίγο στην άκρη.

Εάν σήμερα στα πλαίσια της οποιαδήποτε ηθικής οι αρχηγοί των ψυχών και των σωμάτων των ανθρώπων έπειθαν την ανθρωπότητα ότι είναι καλό να σκοτώνεις, ή να βιάζεις, τότε κάποιοι άνθρωποι ρισκάροντας και την ίδια τους τη ζωή ΔΕΝ θα σκότωναν και δεν θα βίαζαν.
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. Δεν θα σκότωναν όχι υπακούοντας στη ηθική της κοινωνίας ή της θρησκείας αλλά υπακούοντας σε μια εσωτερική φωνή.

Αυτή η φωνή λέγεται συνείδηση του Θείου όντος. Αυτή λοιπόν η φωνή θα καθορίζει πάντα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι την ύψιστη και μέγιστη αξία του Ανθρωπίνου όντος σαν κατά χάρη θείου όντος, και όχι σαν τυχηματικό ζωώδες εξέλιγμα.

Ναι φίλε με βάση αυτή τη φωνή καθορίζω το θείο και το μη θείο, αφού δεν σου αρέσει η αντίθεση καλό και κακό.

Λοιπόν φίλε μου όσο συζητώ μαζί σου κατανοώ ότι ο «Χριστιανικός» θεός είναι κατεξοχήν πιο φιλάνθρωπος από τον Συμπαντικό θεό όπου ζωή και θάνατος είναι όλα μορφές εξέλιξης.

Τουλάχιστον ο πρώτος έφτιαξε τον άνθρωπο σαν και Αυτόν και τον έβαλε να ζήσει στον παράδεισο, έστω εάν ενοχοποιήθηκε μέσω της αμαρτίας και τον έδιωξε να ζήσει στη υλική ζωή.

Ενώ ο δεύτερος τον άφησε να υπάρξει μέσα σε μια εξέλιξη σαν ένα μικρό στοιχείο της δημιουργίας μέσα στην οδύνη, χωρίς να μπορεί να κατανοεί αυτή την εξέλιξη.

Είναι ωραίο να λέμε ότι ο θάνατος είναι η αρχή μιας νέας μορφής ζωής. Αλλά όταν το ζούμε τι γίνεται? Χαίρεσαι το θάνατο όπως ένα λουλούδι???

Σκέφτηκες ποτέ εάν ο φτωχός δίπλα μας δεν είναι τυχαία εκεί, αλλά κάποιος τον «έβαλε» για να γίνει η αιτία να γνωρίσουμε τη θεία φωνή μέσα μας? Γιατί να μην ισχύει αυτό, αφού παραδέχεσαι την διανοητική αδυναμία της κατανόησης της ζωής και του θανάτου. Και όμως το απορρίπτεις πετώντας το από τη συνείδηση σου γιατί αποτελεί θέση του Χριστιανικού «εκτρώματος».

Για αυτό το λόγο είπα ότι η Πατερική σκέψη – φιλοσοφία έχει κατά κόρον χλευαστεί και υβρισθεί μέσα στα φόρουμ χωρίς να μελετηθεί ή να κατανοηθεί. Αρκεί που υπήρξε ένας κακός παπάς ή χίλιοι. Αυτό φτάνει για όλα.

Από πότε είναι ταπεινότητα να θεωρώ ότι ένα παιδί πεθαίνει από τη πείνα, γιατί έτσι γίνεται στη ζωή, ενώ εγώ γεύομαι τις σταγόνες της βροχής δικαιωματικά και με τις ευλογίες του δημιουργού μου?
Ποια δικαιοσύνη το λέει αυτό.

Όλα αυτά που μου γράφεις δεν είναι ψέματα αλλά είναι η δική σου αλήθεια. Όσο και αν ο λόγος σου διακατέχεται από «αγανάκτηση» (σε άλλο τοπικ) επιμένει να είναι η δική σου αλήθεια. Και εάν θέλεις την άποψη μου άκρως εγωιστική.

Γιατί ενώ αποδέχεσαι την διανοητική αδυναμία της κατανόησης της ζωής και του θανάτου ως σκοπιμότητες την ίδια στιγμή λαμβάνεις θέση ως προς τη στάση του ανθρώπου απέναντι τους. Και λες:
«κι ως εκ τούτου τις χαίρομαι τις ζω όσο πιο βαθιά μπορώ να τις νοιώσω, να τις απλώσω, αυτούσιες κι αγνές όπως τα λουλούδια»

Έτσι λοιπόν θεωρείς σώφρον να τις δεχτείς και να τις «χαίρεσαι», αλλά κακόηθες και κατακριτέο να επιζητάς μέσα από αυτές μια στάση ζωής, ελέους προς όλους και θυσίας πιστεύοντας και σε μια άλλη αιώνια ζωή.

Τελικά μήπως κατανοείς τη ζωή και το θάνατο? Μήπως γνωρίζεις τι είναι?

Αυτή είναι η ζωή για την οποία πλαστήκαμε?

Εάν είναι αυτή η ζωή για την οποία γεννήθηκα άσε με να πιστεύω ότι γεννήθηκα σε ένα παράδεισο και έπεσα λόγω δικού μου λάθους.

Έστω και αν μου προκαλεί ενοχές……..ίσως κάποτε καταφέρω να γυρίσω.....

Το υπέρτατο ον δεν έχει ανάγκη από κανένα άνθρωπο. Και ο άνθρωπος δεν μπορεί τίποτα να του ανταποδώσει. Η ζωή είναι ένα δώρο και να τη χαίρεσαι.

Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να σώσεις ένα παιδί που πεθαίνει……..όταν μάλιστα είναι και ένα κομμάτι του δημιουργού σου?

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 23/05/2005, 17:19:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Καλή σου μέρα φίλε μου ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ.

Η ερμηνεία που έδωσες στα γραφόμενα μου είναι και πάλι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να παρουσιάζεται "ηδονιστική"..
Το αθώο παιδικό βλέμμα που εγώ προσπαθώ να δω τα πράγματα το δαιμονοποιείς όταν συμπεραίνεις {δεν καταλαβαίνω απο που?} ότι σκοπός μου είναι η ευδαιμονία! Με αυτήν την θεώρηση ο δικός σου ποιός είναι? Δεν επιζητάς κι εσύ΄τον δικό σου Παράδεισο???

Κι εγώ "πονάω" στον θάνατο, κι εγώ έχω τα ίδια συναισθήματα μ' εσένα φίλε μου, αλλά εγώ κι εσύ έχουμε διαφορετικά "φίλτρα" στο πως προσλαμβάνουμε το γεγονός!! Άλλη "ζυγαριά"..
Κι επι του συγκεκριμένου παραδείγματος. Εγω πονώ γιατί θα ήθελα κατ' εμέ, σύμφωνα με τα δικά μου "θέλω" να συνέχιζε να ζεί, για Χ {να μη μακρυγορώ αναφέροντας τους} δικούς μου λόγους!!!
Ξέρω όμως κι ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ότι Αυτός/η ξέρει καλύτερα, έχει την δυνατότητα να βλέπει το Όλον κι όχι το μόνον το μέρος, τον δικό μου μικρόκοσμο!!!
Δεν προσπαθώ φίλε μου να κατανοήσω το γεγονός, απλώς το αποδέχομαι!

ΕΣΥ???

Σκέψου το σε παρακαλώ και μην το προσπερνάς αβασάνιστα!!!
Προσπάθησε σε παρακαλώ να δεις τα γεγονότα όπως ένα αθώο παιδί, ελεύθερα όπως τα 'βλεπες κάποτε..., πριν προσαρμοστεί η "ματιά" σου απο γνώσεις και θεωρίες που προσέλαβες στην πορεία της ζωής σου..

Ας έρθουμε τώρα στην φράση μου που δανείστικες απο άλλο τόπικ κι απ' όπου ξεχώρισες την λέξη "ζήτουλας".
Θέλω να μου απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά, τι αισθήματα σου δημιουργεί η εικόνα μιας κηδείας, όπου προσλαμβάνουν επ' αμοιβή μοιρολογίστρες να "κλάψουν" τον νεκρό? Πως θα τους χαρακτήριζες εσύ???

Με ρωτάς, τοποθετώντας αυθαίρετα τον εαυτό σου με τους προαναφερομένους - πράγμα που εγω δεν έκανα για σένα, αλλά εσύ μόνος αυτοπροσδιορίζεις τον εαυτό σου -

quote:
Από πού εκπορεύεται η «αθωωτική» αυτή άποψη σου για τον καθένα που σηκώνει ένα μαχαίρι και παίρνει μια ζωή, ή για κάποιον που με το ξίφος της αδιαφορίας έμμεσα αφαιρεί μια ζωή, η για κάποιον που με τη βία πληγώνει μια ψυχή?

Ένα παιδί πέθανε.


Και σου ξαναλέω ε, και? πως μπορώ να ξέρω την σκοπιμότητα του. Μήπως
σού 'ρχεται στο νου κάποιος τραγικός ήρωας του Ευαγγελίου ονόματι ΙΟΥΔΑΣ????

και συνεχίζεις..

quote:
Ε λοιπόν θα σου απαντήσω. Παντού βλέπεις ιερατεία και ποιμένες, άστα λίγο στην άκρη.

Εάν σήμερα στα πλαίσια της οποιαδήποτε ηθικής οι αρχηγοί των ψυχών και των σωμάτων των ανθρώπων έπειθαν την ανθρωπότητα ότι είναι καλό να σκοτώνεις, ή να βιάζεις, τότε κάποιοι άνθρωποι ρισκάροντας και την ίδια τους τη ζωή ΔΕΝ θα σκότωναν και δεν θα βίαζαν.
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. Δεν θα σκότωναν όχι υπακούοντας στη ηθική της κοινωνίας ή της θρησκείας αλλά υπακούοντας σε μια εσωτερική φωνή.

Αυτή η φωνή λέγεται συνείδηση του Θείου όντος. Αυτή λοιπόν η φωνή θα καθορίζει πάντα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι την ύψιστη και μέγιστη αξία του Ανθρωπίνου όντος σαν κατά χάρη θείου όντος, και όχι σαν τυχηματικό ζωώδες εξέλιγμα.

Ναι φίλε με βάση αυτή τη φωνή καθορίζω το θείο και το μη θείο, αφού δεν σου αρέσει η αντίθεση καλό και κακό.


Κι έρχομαι ο αδαής να σε ρωτήσω το εξής βαθυστόχαστο: θά μπορούσαν λέγοντας κάτι άλλο να κυριαρχίσουν, να τιθασσεύσουν τις μάζες?? Ξέρεις κάποιον άλλο τρόπο που θα μπορούσε να προστατεύσει τους αδύναμους απο τους δυνατούς? Θα μου πεις είναι κακό αυτό? Όχι είναι τόσο καλό όσο και κακό με την έννοια ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα, κι ως τέτοιο είναι σαθρό! Πρόσεξε όμως το αποδέχομαι υπο την έννοια ότι κάποιον σκοπό ανώτερο εξυπηρετεί για να έχει υπάρξει τόσα χρόνια. Δεν δέχομαι όμως αυτούς τους αυτόκλιτους ¨ΑΓΙΟΥΣ" και το "θεάρεστο" έργο τους κι αυτό "πολεμώ"!!! Ξεκάθαρα κι απλά!!!
Η Συνείδηση φίλε μου καλέ είναι τελείως άλλο πράγμα. Είναι μεγάλη κουβέντα όμως κι αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο σχετικό τόπικ.
Πάντως για να μην τ' αφήσω ασχολίαστο θα σου πω μόνο τούτο. Είναι το σημείο εκείνο το βασικό, το κέντρο του στόχου, όπου επικεντρώθηκαν κι επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες όλων των "ηγετών-καθοδηγητών" προκειμένου να το κατευθύνουν να το διαμορφώσουν κατά το δοκούν ώστε άκοπα κι αβίαστα να πετύχουν τους όποιους σκοπούς τους!!!

quote:
Σκέφτηκες ποτέ εάν ο φτωχός δίπλα μας δεν είναι τυχαία εκεί, αλλά κάποιος τον «έβαλε» για να γίνει η αιτία να γνωρίσουμε τη θεία φωνή μέσα μας? Γιατί να μην ισχύει αυτό, αφού παραδέχεσαι την διανοητική αδυναμία της κατανόησης της ζωής και του θανάτου. Και όμως το απορρίπτεις πετώντας το από τη συνείδηση σου γιατί αποτελεί θέση του Χριστιανικού «εκτρώματος».

Συνεχίζεις το ίδιο τροπάρι κι εδώ. Απο που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα? Εξ ιδίων κρίνεις γιατί πρόσεξε τι κάνεις. ΄Μου αποδίδεις μίαν οπτική ενώ εγώ μιλώ για άπειρες!!! Την πρόθεση του δημιουργού που αποδέχομαι την περιορίζεις σε μία!!! Αυτός ο τρόπος είναι βολικός αλλά άνευ ουσίας και περιεχομένου γιατί οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι μη αληθείς. Δηλαδή αποσπασματικός όπως κι ο λόγος των πολιτικών. Ξύλινη γλώσσα!!!
Δεν απορρίπτω φίλε μου τίποτα εγώ! Δεν το χρειάζομαι γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω ούτε να φοβηθώ!!! Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής.Κι όταν λέω όλα το εννοώ. ΟΛΑ!!! Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που σου αφαιρεί τον αντίλογο όχι δια της απαγορεύσεως όπως εσύ κι οι ομοιδεάτες σου κάνετε αλλά δια της αποδοχής κι ενσωμάτωσης στην "θέαση" μου και της δικής σας αλλά ως μίας οπτικής ισοδύναμης κι ισοβαρούς με χιλιάδες χιλιάδων άλλων που αδυνατώ να έχω!!!

Αυτό το θεωρείς εγωιστικό και μάλιστα άκρως εγωιστικό και το αποδέχομαι γιατί επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός κι οτιδήποτε δικό του είναι μόνον δικό του, έστω κι αν το αντιγράφει όπως αυτός το αντιγράφει, γιατί αυτός είναι αυτός κι εσύ είσαι εσυ κι εγώ είμαι εγώ!!!

quote:
Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να σώσεις ένα παιδί που πεθαίνει……..όταν μάλιστα είναι και ένα κομμάτι του δημιουργού σου?


Υπάρχει φίλε μου καλέ. Αυτή που δεν ξέρω και περιμένω να γνωρίσω όταν... Η προσμονή, το ταξίδι με ΟΛΑ τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα που λαχταρώ να ΖΗΣΩ!!!! Ελεύθερος σαν τα πουλιά... στο φως και στη χαρά της δημιουργίας... Κι όταν ενηλικιωθώ χμ, βλέπουμε τότε.. Η ματιά απ' την κλειδαρότρυπα τα σκοτάδια και τα λιβάνια, τις σκοπιμότητες και τις ραδιουργίες για δήθεν επίτευξη στόχων κουτόφραγκων....- δεν συνεχίζω γιατί δεν έχω πρόθεση να σε στενοχωρήσω όχι γιατί απευθύνομαι σε σένα αλλά γιατί εσύ συνήθως το προσλαμβάνεις έτσι...- δεν με αγγίζουν συναισθηματικά! Τις αποδέχομαι ως εξυπηρετούσες κάποια σκοπιμότητα που δεν είμαι σε θέση να κρίνω, αλλά πέραν τούτου ουδέν!!

Νάσαι πάντα καλά

Φιλία κι εκτίμηση
lorenzo


Όποιος σκοπεύει να παλέψει με τέρατα πρέπει να φροντίσει να μη γίνει ο ίδιος τέρας Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/05/2005, 13:01:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Θέλω να μου απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά, τι αισθήματα σου δημιουργεί η εικόνα μιας κηδείας, όπου προσλαμβάνουν έπ’ αμοιβή μοιρολογίστρες να "κλάψουν" τον νεκρό? Πως θα τους χαρακτήριζες εσύ???

Μου δημιουργεί απέχθεια και θλίψη. Θα τους χαρακτήριζα χαμένους σε μια ζωή θέατρο. Αυτή είναι η άποψη που πρώτα βγαίνει από μέσα μου.

Ψυχραιμότερα ίσως κάπου τους δικαιολογούσα λέγοντας ότι έτσι τους έμαθαν.

Ακόμα πιο ψύχραιμα θα έλεγα (όπως λες και εσύ) ότι δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητα αυτού που έκαναν και για μένα και για αυτούς.

Εάν ακούσω το Λόγο δεν θα πω τίποτα. Αρκετά «δοκάρια» κουβαλώ και εγώ.

Ο άνθρωπος ΔΕΝ γνωρίζει καμιά σκοπιμότητα, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν τον αποτρέπει να δράσει, να νοιαστεί, να θυσιαστεί να βοηθήσει το συνάνθρωπο του.

Ο κάθε ένας κρίνεται από την πράξη και τη δράση του και όχι από την εν γένει σκοπιμότητα μιας κατάστασης.

Αλλιώς ας πούμε, ότι δεν γνωρίζω τη σκοπιμότητα καμιάς συγκεκριμένης κατάστασης, για αυτό ας κοιτάξει ο κάθε ένας την πάρτη του και τη χαρά του..........

quote:
Μου αποδίδεις μίαν οπτική ενώ εγώ μιλώ για άπειρες!!! Την πρόθεση του δημιουργού που αποδέχομαι την περιορίζεις σε μία!!!

Σου αποδίδω μία από τις οπτικές που δέχεσαι. Δεν είναι έντιμο να κρύβεσαι πίσω από τις χιλιάδες για να μην «λογοδοτείς» για καμιά, την ίδια στιγμή που ζητάς από τον άλλο εξηγήσεις για τη δική του.

Αλήθεια πως ορίζεις τις άπειρες οπτικές;;;;;
Σαν μια αλήθεια κερματισμένη;;;;
Σαν πολλές αλήθειες;;;;;;
Σαν πολλές μορφές της ίδιας αλήθειας;;;;
ή σαν μια ευκαιρία να μπερδευτούμε και να μην ακολουθήσουμε κάτι, γιατί όταν ακολουθώ κάτι έχω κόστος, πρέπει να αφήσω κάτι από τον εαυτό μου......

quote:
Η Συνείδηση φίλε μου καλέ είναι τελείως άλλο πράγμα.

Φίλε μου Λορέντζο δεν μίλησα για τη συνείδηση. Η συνείδηση είναι κάτι υποκειμενικό (αξίες, ηθική κλπ). Μίλησα για τη φωνή που ονομάζω συνείδηση του Θείου όντος. Εσύ το θεωρείς ανθρώπινο δημιούργημα. Δεν μπορώ να σε πείσω. Μην προσπαθήσεις να με πείσεις.

quote:
δεν συνεχίζω γιατί δεν έχω πρόθεση να σε στενοχωρήσω όχι γιατί απευθύνομαι σε σένα αλλά γιατί εσύ συνήθως το προσλαμβάνεις έτσι...-


Δεν είναι προσωπικό φίλε. Έχει να κάνει με την ταύτιση που ο κάθε ένας προσπαθεί να κάνει ενώνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως (και όχι πάντα με αγνούς σκοπούς), τη σκέψη και τη φιλοσοφία που παρουσιάζω με συμπεριφορές, απόψεις, παρερμηνείες και παραμορφώσεις που παρουσιάστηκαν στην ιστορία πάμπολλες φορές.

Το ότι κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει έτσι ή αλλιώς το Χριστό, χαρακτηρίζει αυτόν και όχι το Χριστό. Εάν ήθελα να μιλήσω για πράξεις θα πήγαινα στο –ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ-. Θέλω να μιλήσω για τη θεωρία.

Μα θα μου πεις και η πράξη;;;;

Φίλε μου δεν γνωρίζω εάν έστω και ένας άνθρωπος έπραξε στη ζωή του όπως ο Χριστός, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν όλοι οι άνθρωποι έπρατταν όπως Αυτός, τότε τα λιοντάρια θα έτρωγαν χορτάρι στα πόδια των ανθρώπων.
Και αυτοί που στηρίζουν τις απόψεις τους στον υλικό κόσμο ειλικρινά θα σάστιζαν.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 13:02:47  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Για όλα τα προηγούμενα στάθηκα, ως τώρα στο πρώτο επίπεδο, όπου πραγματώνεται η πνευματική φύση του ανθρώπου, στην επιστημονική του, ας πούμε, πορεία, ή, για να μιλήσουμε τη γλώσσα των Πατέρων, στάθηκα στο επίπεδο της θύραθεν σοφίας..

Της σοφίας που έρχεται από τους μη χριστιανούς, που είναι έργο ανθρώπων οι οποίοι, όταν περιεργάζονται τον άνθρωπο και τον κόσμο, αρκούνται στα μέτρα του ανθρώπου.

Τη σοφία αυτή δεν την απορρίπτουν οι χριστιανοί, δεν την αρνούνται.

Αρνούνται όμως ότι σώζει τον άνθρωπο. Είναι θύραθεν σοφία, κάτι, θα λέγαμε τώρα, που έρχεται απ' έξω, δεν αναβλύζει λοιπόν από την εσωτερική αναστροφή της ψυχής με τον Θεό, εκείνη την αναστροφή που γίνεται, μόνο όταν ένοικος της ψυχής -είναι ο ίδιος ο θεός.

Κατά την αναστροφή αυτή, όπως λέει, ο Γρηγόριος ο Νύσσης, η ψυχή: «μείζων αυτής πάντοτε δια της του υπερέχοντος μετουσίας γίνεται, και αυξανομένη ούχ ίσταται».

Αυτά σημαίνουν ότι, για να κατανοήσουμε σε όλο το βάθος και την έκταση του το νόημα που δίνουν οι Πατέρες στους όρους, πίστη και λόγος, πρέπει να κάνουμε ένα δεύτερο άλμα.

Πρέπει η δύναμη της ψυχής που την ονομάσαμε πίστη και που κρατιέται χέρι χέρι με το λόγο και είναι ζυμωμένη μαζί του, να ανοίξει τα φτερά της με όση ένταση χρειάζεται, ώστε να νικήσει και να ξεπεράσει τα ανθρώπινα μέτρα να ξεπεράσει την πίστη και τη γνώση που δίνουν αυτά τα μέτρα, και να οδηγήσει την ψυχή «στη θύρα την ολόχρυση της Παντοδυναμίας», για να λουστεί μέσα στο φως της παρουσίας του Θεού .

Τότε θα ενωτιστεί τον θείο λόγο, την αποκεκαλυμμένη αλήθεια . Την αλήθεια που δεν τη σκεπάζουν πια τα μαγνάδια των μέτρων του ανθρώπου, αλλά είναι αυτή η ίδια που με το δικό της στόμα μιλά στον άνθρωπο.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

lorenzo
Πλήρες Μέλος


1432 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/06/2005, 23:33:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους lorenzo  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
lorenzo
Απεστάλη: 26/04/2005, 23:59:17
quote:


Έτσι – με λίγους φανατικούς και πολλούς αδιάφορους, οι θρησκείες επιβιώνουν και πλουτίζουν και καταδυναστεύουν τον άνθρωπο..

Καταδυναστεύουν; Εδώ μπορεί να μου αντιπαρατεθεί ένα βασικό επιχείρημα πολλών μη-πιστών που υπερασπίζονται τις θρησκείες: Ότι με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχέστεροι – ή, έστω, λιγότερο δυστυχείς. Πως η πίστη σε κάτι – ακόμα και αναληθές – τους παρηγορεί για τις δυστυχίες του βίου. Ζωτικόν ψεύδος.

Αναρωτιέμαι αν θα χρησιμοποιούσαν το ίδιο επιχείρημα για να υπερασπιστούν τις επίγειες απολυταρχίες… Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα στο ψέμα του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν ευτυχέστεροι στην ανελευθερία τους (πράγμα που αμφισβητείται) αποτελεί αυτό δικαιολογία για να παραταθεί το ψέμα;

Αλλά πέρα από όλα αυτά, το επιχείρημα είναι έωλο: οι θρησκείες, που επανήλθαν τόσο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ευτυχία των ανθρώπων, αλλά τους οδηγούν στον όλεθρο. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε θρησκευτικές διαμάχες και πολέμους. Είναι, βεβαιωμένα, η πρώτη αιτία βίαιου θανάτου στην ιστορία. Και ο πρόξενος άφατης οδύνης σε όλο τον κόσμο – όπως αποκαλύπτει η ανάγνωση της καθημερινής μας εφημερίδας. Ο θρησκευτικός φανατισμός και φονταμενταλισμός (ναι, και ο Μπους φονταμενταλιστής είναι…) αποτελεί το πρώτο μας πρόβλημα σήμερα.

Προσωπικά, ως φιλελεύθερος άνθρωπος, δεν έχω, ούτε μπορώ να έχω, καμία αντίρρηση στο να πιστεύει ο κάθε άνθρωπος ό,τι θέλει, στο να ασκεί ελεύθερα την πίστη του, να λατρεύει όπως θέλει το Θεό του και να ζει σύμφωνα με τις εντολές της θρησκείας του. Φτάνει να μην επιβάλει την πίστη του στους άλλους, και να μην επεμβαίνει θετικά η αρνητικά στη ζωή τους.

Και επίσης ως ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να πάρω την δική μου στάση απέναντι στο (υπαρκτό) μυστήριο του κόσμου. Να μην το οριοθετήσω, να μην του δώσω αυθαίρετα όνομα και υπόσταση, να μην το υποτάξω στην λογική και την εξουσία των προπαγανδιστών. Αρνούμαι να νιώθω ενοχές για πράγματα που δεν έκανα, να δοξολογώ αντί να θρηνώ, να ικετεύω αντί να σκέπτομαι.

Ενώ έγραφα το κείμενο αυτό, φανατικοί ισλαμιστές μπήκαν σε χριστιανικό νοσοκομείο στο Πακιστάν δολοφονώντας νοσοκόμες σε ένα παρεκκλήσιο…

Πράγματι, σκέπτομαι, «τα πάντα εν σοφία εποίησεν»…


© Nίκος Δήμου Κείμενα - Φωτογραφίες: Νίκος Δήμου Design & Developed by HellasNet S.A.


ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Απεστάλη: 06/06/2005, 13:02:47

quote:
Πρέπει η δύναμη της ψυχής που την ονομάσαμε πίστη και που κρατιέται χέρι χέρι με το λόγο και είναι ζυμωμένη μαζί του, να ανοίξει τα φτερά της με όση ένταση χρειάζεται, ώστε να νικήσει και να ξεπεράσει τα ανθρώπινα μέτρα να ξεπεράσει την πίστη και τη γνώση που δίνουν αυτά τα μέτρα, και να οδηγήσει την ψυχή «στη θύρα την ολόχρυση της Παντοδυναμίας», για να λουστεί μέσα στο φως της παρουσίας του Θεού .

Τότε θα ενωτιστεί τον θείο λόγο, την αποκεκαλυμμένη αλήθεια . Την αλήθεια που δεν τη σκεπάζουν πια τα μαγνάδια των μέτρων του ανθρώπου, αλλά είναι αυτή η ίδια που με το δικό της στόμα μιλά στον άνθρωπο.



Επαναλαμβανόμαστε επι των πλείστων φίλε μου, αν και διακρίνω μιά κάποια προσέγγιση των θεάσεων μου εκ μέρους σου ή καλύτερα λιγότερον δογματισμό στο δια ταύτα των θέσεων σου...


Όταν κοιτάζεις επίμονα την άβυσσο η άβυσσος κοιτάζει εξίσου επίμονα πίσω σε σένα Fr. NietzscheΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 10/06/2005, 14:44:26  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η εσωτερική πνευματική ζωή του ανθρώπου πλουτίζεται από τον υπερβατικό φωτισμό του Πνεύματος που δίνει η Πίστη . Η πίστη που όπως πιο πάνω αναφέρω ζυμώνεται με το λόγο και ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα.

Έτσι γίνεται προσιτός στην ψυχή ο Ων (το όντως ον) με το υπερβατικό φως. Έτσι Στην ανώτατη αυτή βαθμίδα της ζωής του πνεύματος έχουμε, την ίδια ώρα απόλυτη αυτονομία και απορρόφηση από το Θεό.

Τίποτα δε γίνεται, τότε, στην αίσθηση και στη φαντασία, που να μην το θέλησε το εγώ, ή να μην το έχει εμπνεύσει η υπέρτατη δύναμη (ο θεός) , που έχει απορροφήσει μέσα του το εγώ.

Αυτή η βαθμίδα της ζωής του πνεύματος αποτελεί τη μεγάλη εισφορά του Χριστιανισμού, περιέχει την ουσία του Ευαγγελίου, της Καινής Αγγελίας, η οποία φέρνει στον άνθρωπο την καλή αλλοίωση, εκείνη που του ανοίγει το δρόμο προς τη σωτηρία.

Στο λόγο του στην Καινή Κυριακή, την Ανάσταση δηλαδή, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος οραματίζεται την αλλοίωση στην οποία καλεί ο Χριστιανισμός τον άνθρωπο και καταλήγει στην ακόλουθη αποστροφή:
«'Αλλ' εγκαινίζεσθε..... εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθε, πασι χαλινόν επιθέντες, έξ ών ο θάνατος. Τα αρχαία παρήλθε ιδού γέγονε τα πάντα καινά. Τούτο τή εορτή καρποφόρησαν, την καλήν αλλοίωση άλλοιώθητι».

Είναι φανερό ότι ο Χριστιανισμός αρνείται να δει τον άνθρωπο κατ' άνθρωπο, να τον περιορίσει δηλαδή στα μέτρα του. 'Αρνείται να τον δει σαν κάτι το συμβεβηκός κατά την αριστοτελική ορολογία, σαν ένα επεισόδιο μέσα στη διαδρομή του κόσμου αυτού, μέσα στη φυσική αιτιοκρατία.

Ο άνθρωπος ερμηνεύεται, θεμελιώνεται, σώζεται, μόνο όταν τον δούμε κατά Θεόν, εργάτη και συνεργάτη του Θείου λόγου, όταν αναζητήσουμε μέσα του την Θείαν μοίρα, το θεϊκό του μέρος, όπως είπε κιόλας ο Πλάτων.

Αλλιώς το πρόσωπο του ανθρώπου δεν αποκτά το πλήρες νόημα του αλλιώς στέκεται, όση ενεργητικότητα κι αν αναπτύξει, δίπλα στο χείλος του μηδενός και καταποντίζεται.
Δεν μπορεί να είναι άλλη η αποκορύφωση του ανθρώπου από εκείνη που επιθυμεί το θεϊκό μερίδιο, που ο ίδιος ανακαλύπτει στο καθαρό βάθος της ψυχής του.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 22/06/2005, 15:41:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Ο άνθρωπος, μας είπε ο Πλάτωνας, «φυτόν ούκ εγγειον άλλα ουράνιον».

«Γήινα είναι, τα ζώα», λέει ο Μέγας. Βασίλειος, που γνωρίζει από κοντά τον Πλάτωνα, αλλά το ουράνιον φυτόν ο άνθρωπος έχει, ακριβώς γι' αυτό, άλλον προορισμό. Προορισμός του «τα άνω ζητείν..........υπέρ τα γήινα είναι τη διάνοια........έχε», λέγει στον άνθρωπο, «το πολίτευμα εν ουρανοίς».

Με όλη τη δύναμη της ψυχής και του πνεύματος οι Πατέρες της Εκκλησίας, αγωνίζονται να αφυπνίσουν τη συνείδηση του ανθρώπου, να στραφεί προς τον εαυτό της, να ανακαλύψει μέσα της το θεϊκό της μερίδιο και να το πραγματώσει.

Να πείσουν ότι ο άνθρωπος δεν ολοκληρώνεται παρά μόνο ως «Υιός του Θεού του ζώντος» μόνο τότε διώχνει μακριά του το θάνατο, το μηδέν, και, όντας κοντά στην πηγή τής Ζωής, σώζεται και ο ίδιος.

Ό Χριστιανισμός καλεί τον άνθρωπο να ρυθμίσει τη ζωή του απάνω και μέσα στη διάσταση της αιωνιότητας. Τότε το πρόσωπο του αποκτά την πλήρη ακεραιότητα, και φωτίζεται, ως τα έγκατα της η συναίσθηση της ευθύνης. Πιο λαμπρή διακήρυξη της εσωτερικής ελευθερίας του ανθρώπου από αυτήν που προσφέρει ο Χριστιανισμός δεν έχουμε.

Πρέπει όλοι αυτοί που λένε ότι ασπάζονται και αγαπούν το Χριστό να έχουν συναίσθηση και ευθύνη αυτής της διάστασης.

Με λίγα λόγια η διδασκαλία των Πατέρων, ακολουθώντας πιστά τον Λόγο του Ευαγγελίου, επιδιώκει να οργανώσει στον άνθρωπο μια συνείδηση που ξεπερνά, όχι μόνο τη φυσική, την αιτιοκρατική, άλλα και τη λογική παρουσία του.

Η ψυχή του Χριστιανού θυμάται και στοχάζεται τον Παράδεισο διαισθάνεται το ασύλληπτο, ποθεί εκείνο που δεν είδε με τα μάτια της και όχι μόνο το διαισθάνεται και το ποθεί, αλλά απάνω σ' αυτό ρυθμίζει και τη δική της πορεία.

Όταν η ψυχή αφυπνίζεται, έχει ένα αλάνθαστο σημάδι για να δείξει, ότι είπε το μεγάλο ναι, ότι αφέθηκε στην οδήγηση της πίστης, ότι οδηγό της έχει το Λόγο του θεού το σημάδι αυτό είναι η στιγμή, όπου με το εσωτερικό φως της πίστεως βλέπει η ψυχή, ότι η σοφία του κόσμου αυτού είναι μωρία.

Ας προσέξουμε όμως πότε και γιατί είναι μωρία; Είναι μωρία, όταν αποπειράται να περιορίσει τον άνθρωπο και να τον κλείσει μέσα στα μέτρα του, που όσο πλούσια, μεγάλα και ευέλικτα, και αν φαίνονται, φτωχά είναι, μπροστά στο ανεξερεύνητο βάθος προς το οποίο γαλουχημένη από την Πίστη φέρεται η ψυχή, εμπρός στο Μέγα Μυστήριο, τον Θεό.

Υπάρχει τρόπος να μην είναι μωρία η σοφία του κόσμου όταν την ώρα, που ασχολείται με το έργο της, και με τον άνθρωπο, δεν ξεχνά, ότι χρέος της είναι να αφήνει ανοιχτούς τους δρόμους για το φτέρωμα της ψυχής προς την ολοκλήρωση της.

Όταν δεν ξεχνά ότι αποτελεί ένα μέρος, όχι ολόκληρο το πρόσωπο του ανθρώπου.

Όταν η συνείδηση του πιστού φτάσει σ' αυτό το σημείο, τότε έχει επιτελέσει το μεγάλο άλμα, έγινε ή μεταστροφή του, έτοιμη είναι να δεχτεί το φως της χριστιανικής διδασκαλίας.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Helios
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
735 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/07/2005, 16:45:51  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Helios  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο Αναστημενος,οπως και οι λοιποι ευλαβουμενοι,
ξεκινουν ιστοριες ,οπως η ανωτερω,
ξεχνωντας μερικα βασικα πραγματα...
οπως...
Δεν μπορει να υπαρξει φιλοσοφια
σε εξ'αποκαλυψεως αποκλειστικες θρησκειες,
οπως οι εβραιογενεις 3 γνωστες.
Η καποιος συμφωνει με τα δογματα τους
η δεν συμφωνει.
Η καποιος πιστευει σε αυτες και αποκλειει τις αλλες...
Βεβαια,ως χαρακτηρηστικα αιμοδιψεις,και οι 3,
σφαζονται και μεταξυ τους.
Και βεβαια δογμα και φιλοσοφια ειναι πραγματα ασυμβατα.
H φιλοσοφια ξεκινα να ερευνησει και να γνωρισει,
ενω το δογμα ηδη ξερει,δεν κατανοειται,δεν επιδεχεται
ερευνας και εξετασης η αμφισβητησης,
γι'αυτο δεν μπορει κανεις να προχωρησει
και σταματα εκει...
καπου στον Μεσαιωνα...
Ο χριστιανισμος,γι'αυτο,
ηταν η απαρχη της παρανοιας στον πλανητη
παρανοια που αφου μολυνε
το συναισθηματικο-νοητικο κεντρο της ανθρωποτητας,
αναποφευκτα εκδηλωθηκε και κοινωνικοιστορικα
με τις γνωστες εβραιοχριστιανικες επιτευξεις
στην τεχνη
στην επιστημη
στην οργανωση της κοινωνιας
(με την μορφη φεουδαρχιας-καπιταλισμου),
αλλα και τις γνωστες παρλαπιπες περι αγαπης,
σεβασμου της πιστης,συνειδησης,ελευθεριας του ατομου,
ανοχη στις λοιπες θρησκευτικες-φιλοσοφικες πεποιθησεις
κλπ,κλπ,κλπ.
Εκει δε που παρανοησαν μαζικα,
ηταν η αναγορευση του Ιησου σε θεο,
με λυσσαλεο κυνηγι,καταστροφη και συκοφαντια
ολων των λοιπων μηνυματων αλλων ουρανιων απεσταλμενων.
Τι κι αν τα μηνυματα του θεου τους ειναι
παρομοια με αλλων θεικων απεσταλμενων?
Βεβαια!ο δικος τους ειναι ο καλυτερος!
Ο ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ,ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ.
Ταχουμε πει,μην τα ξαναλεμε,
και αλλο Ιησους
και αλλο χριστιανισμος,
και τα δυο αυτα δεν εχουν καμμια σχεση.
Τωρα τι προσπαθουν οι Αναστημενοι να πετυχουν,
θα το δειτε λιγο στις Κρατζαφερικες παρλαπιπες,
που γινονται κορωνες
οταν τα αρπαζει απο την Αρχιεπισκοπη,
τα ιδια συνεβαιναν
και στην απαρχη της εβραιοχριστιανικης εκκλησιας,
τα ιδια και στο καναλι ΟΡΙΟΝ ,
οπου τα μισθωμενα οργανα της εκκλησιας
Σιαμακης,Αλβανος,Κωνσταντινιδης
και οι λοιποι,
κανουν την προπαγανδα τους.
Τελειωνοντας,
ειναι διασκεδαστικο να βλεπει κανεις
τις τελευταιες προσπαθειες του Μεσαιωνα
να δειχτει σαν Φωτισμενη Αναγεννηση...

www.godulike.co.uk

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 15/07/2005, 15:00:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεια σας

ΚΑΘΑΡΣΗ

Φαίνεται αρκετά καθαρά από τα προηγούμενα που ανέφερα ότι στο βάθος η χριστιανική διδασκαλία επιχειρεί μια κάθαρση της ψυχής , είναι κατά τον Πλατωνικό όρο μια ψυχαγωγία, μια οδήγηση της ψυχής.

Κάθαρση και ψυχαγωγία, θέλει και ο Πλάτωνας τη φιλοσοφία. Το περιεχόμενο βέβαια κάθε φορά, είναι άλλο κοινή όμως η κατεύθυνση.
Σκοπός και τις δυο φορές είναι η έξοδος της ψυχής από το σκότος και η στροφή της προς το φως.

Μερικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν να συλλάβουμε καλύτερα τον περί ανθρώπου λόγο του Χριστιανισμού.

Οι Στωικοί φιλόσοφοι έβλεπαν τον κόσμο σαν ένα προκαθορισμένο ξετύλιγμα, που το προσδιορίζει ο Λόγος, ο διαχυμένος σε όλο το σύμπαν. Προκαθορισμένη είναι η πορεία του κόσμου και στα πιο ασήμαντα φαινόμενα της. Κατά τον ίδιο τρόπο απόλυτα προσδιορισμένος είναι και ο Άνθρωπος και η ζωή του. Ορισμένη η θέση που ο καθένας κατέχει μέσα στο σύμπαν.

Δουλειά του σοφού, λένε οι Στωικοί, είναι να ανακαλύπτει τη θέση που του όρισε ο λόγος μέσα στο σύμπαν, το ρόλο που του όρισε, τη μοίρα του, όπως λέμε, και να την αποδέχεται, να ζει ομολογουμένως, με εκούσια κατάφαση.

Αυτό είναι η άκρα σοφία, κατά τους Στωικούς, σοφία που στηρίζεται στην πίστη ότι ο λόγος, ο Θεός, διαποτίζει και κυβερνά τον κόσμο με τρόπο άριστο γι' αυτό ο κόσμος είναι ο άριστος δυνατός κόσμος.

Ο φαύλος. ο μη σοφός, που δεν καταφάσκει τη μοίρα, του, δεν την αποφεύγει. Τον μη σοφό τον σέρνει η μοίρα στον προδιαγεγραμμένο δρόμο του.

Ένα κομμάτι λοιπόν μέσα στο σύμπαν, αναπόσπαστα δεμένο μαζί του με ορισμένη από πριν μοίρα, είναι ο άνθρωπος.

Ούτε ο Πλάτωνας κατόρθωσε να αποφύγει, παρά τη διάκριση του κόσμου σε κόσμο νοητό και κόσμο αισθητό, παρά τον άκρο ιδεολογικό προσανατολισμό της σκέψης του, την ένταξη του ανθρώπου μέσα στη γενική κοσμολογική σύλληψη.

Στον Χριστιανισμό, αντίθετα, τον άνθρωπο δεν τον προσδιορίζει η θέση του μέσα στο κοσμικό σύστημα, αλλά, όπως στην αρχή είπα, η αναφορά του προς τον Θεό. Τέκνο του Θεού είναι, πλασμένος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση Εκείνου. Μέσα σ' αυτό το καθ' ομοίωση κρύβεται όλη η δημιουργική ικανότητα, η ευθύνη άλλα και το μεγάλο δράμα του ανθρώπου.

Η δημιουργική ικανότητα του ανθρώπου είναι : η έφεση να ομοιάσει προς τον Θεό. Φτάνει, λέγει ο Γρηγόριος ο Νύσσης, λίγο να απομακρύνει κανείς τη σκέψη του από το σώμα, να απαλλαγεί από τη δουλεία, των παθών και της αφροσύνης.

Εραστής του θεού ο άνθρωπος από τη φύση του, με έρωτα απαθή και μακάριο, όταν κατανοήσει ότι είναι η εικόνα εκείνου, του Θεού, που πρώτος αγαπά τον άνθρωπο. Ό γαρ Θεός ημών η αγάπη εστίν, λέει και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός.

Με άλλα λόγια ο Χριστιανισμός μας λέει : πηγαίνετε στο βάθος, όλο και περισσότερο στο βάθος της ψυχής, εκεί θα βρείτε το Θεό, διότι θα κατανοήσετε, ότι η ψυχή είναι εικόνα Εκείνου.

Σ' αυτή τη στροφή προς τα έσω, κατά την οποία η ψυχή κάνει ένοικο της το Θεό, η σκέψη των Πατέρων της Εκκλησίας παίρνει έναν υψηλό λυρικό τόνο, που συχνά θυμίζει στον αναγνώστη τον οίστρο του Πλάτωνα κάθε φορά που η σκέψη του οδεύει προς το Αγαθόν.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2005, 14:50:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Οι Πατέρες ξεκινούν βέβαια από το δόγμα, από την πίστη, , αλλά έργο τους θέτουν την κατανόηση του δόγματος, με άλλα λόγια δέχονται ενορατικά το δόγμα
Η πίστη έκπνευματώνεται.

Δεν είναι λοιπόν στο βάθος πολύ διαφορετική η στάση τους από τη στάση των άλλων φιλοσόφων. Και έχει το μέγα κέρδος, ότι με την πίστη έρχεται σε επαφή με νέους κόσμους, ανοίγει στη σκέψη απεριόριστους ορίζοντες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το να καταφάσκει και να καταξιώνει την πίστη, ολοκληρώνει την πνευματική φυσιογνωμία του ανθρώπου, που είναι λόγος, αλλά είναι και πίστη.

Πρώτοι οι Χριστιανοί κατέδειξαν ότι ή πίστη δεν είναι κάτι το άλογο, ότι αντίθετα, όπως είπαν, ο λόγος χωρίς πίστη είναι άλογος, αυτοκαταστρέφεται, πέφτοντας στον απόλυτο σκεπτικισμό, ή στο μηδενισμό.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xeiram
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/07/2005, 18:40:04  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xeiram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ:
quote:
Οι Πατέρες ξεκινούν βέβαια από το δόγμα, από την πίστη, , αλλά έργο τους θέτουν την κατανόηση του δόγματος, με άλλα λόγια δέχονται ενορατικά το δόγμα
Η πίστη έκπνευματώνεται.

Δεν είναι λοιπόν στο βάθος πολύ διαφορετική η στάση τους από τη στάση των άλλων φιλοσόφων. Και έχει το μέγα κέρδος, ότι με την πίστη έρχεται σε επαφή με νέους κόσμους, ανοίγει στη σκέψη απεριόριστους ορίζοντες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, με το να καταφάσκει και να καταξιώνει την πίστη, ολοκληρώνει την πνευματική φυσιογνωμία του ανθρώπου, που είναι λόγος, αλλά είναι και πίστη.


Η στάση των "φιλοσόφων" δεν ομοιάζει με την στάση των πατέρων, άλλο πράγμα είναι ο έρωτας της αλήθειας και άλλο ο έρωτας της βεβαιότητας(δόγμα).
Η πίστη του θρησκευόμενου αντλείτε απο την ανάγκη για βεβαιότητα,
ο "φιλόσοφος" αν είχε πίστη θα ομοίαζε με του αιρετικού, μια πίστη που
πάντα ερευνά και που δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη.
Η ανατροπή των μύθων και αργότερα των θρησκειών αποτέλεσαν την απαρχή της φιλοσοφίας.
Η φιλοσοφία δεν απαξιώνει κανένα δόγμα και καμία διδασκαλεία, σέβεται τους πάντες και τα πάντα, για να την καταλάβουμαι και να την εννοήσουμε ίσως πρέπει να της δώσουμε δογμάτικη υπόσταση, τότε δεχόμαστε την επιστήμη σαν την πίστη του φιλόσοφου, φιλοσοφία θα πει να είσαι "καθ'οδόν" ,προσπαθείς πάντα να αναιρείς την ίδια σου την πίστη(επιστήμη).


ΦΙΛΙΚΑ...Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 03/08/2005, 13:07:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ xeiram

Η επιστημονική έρευνα και η φιλοσοφική διερεύνηση επιτυγχάνουν το στόχο τους και αυτές, όταν από την εμπειρική γνώση, που δίνουν οι αισθήσεις, υψωθούν στη θεωρητική σύλληψη και τον έλεγχο όταν περάσουν από το ΟΤΙ, που παρέχουν οι αισθήσεις, στο ΔΙΟΤΙ που παρέχει ή θεωρητική θεώρηση, στο λόγο που ερμηνεύει το ΟΤΙ .

Έτσι η επιστήμη και η φιλοσοφία «σώζουν τα φαινόμενα», κατά την επιγραμματική έκφραση των Ιπποκράτειων τα επισκοπούν αυτά καθ' αυτά και δι' εαυτά, έξω από τις υποκειμενικές και άλλες διαθέσεις του νοούντος υποκειμένου οδηγούν λοιπόν και αυτές τον άνθρωπο να πραγματώσει τη φύση του πέρα από το κατά φύση ζην.

Αυτό ακριβώς αποτελεί το μεγαλείο του ανθρώπου. Ότι μπορεί και υψώνεται πέρα από την απλή φυσική υπόσταση, την ξεπερνά. Ποια φύση του όμως πραγματώνει με την επιστήμη;

Αυτήν πού δίνει η γνώση, τη ΛΟΓΙΚΗ του φύση.

Η λογική φύση, η γνώση γενικά, βοηθάει τον άνθρωπο να οργανώνει και την ηθική του διαγωγή, την πράξη, όταν ο λόγος έλθει και τη φωτίσει και της δώσει νόημα.

Όταν τον βοηθά να θέτει αρχές και σκοπούς, και να μεταβάλλει την ενέργεια του από απλή φυσική εκδήλωση σε έλλογη ηθική ενέργεια και πράξη.

Είναι γνωστό, ότι οι αρχαίοι πρόγονοι μας πρώτοι αυτοί ανακάλυψαν και οργάνωσαν το θεωρητικό βάδισμα του νου πρώτοι «θεώρησαν», ερεύνησαν με τους νόμους του νου τον κόσμο και τον εαυτό Γι' αυτό, όταν κατά τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες ήλθαν σε οξύτατο διάλογο με την ακατανόητη γι' αυτούς χριστιανική διδασκαλία, αντέταξαν στους χριστιανούς ένα επιχείρημα, που το πίστευαν ακαταμάχητο:

Ή γνώση σώζει, είπαν, τον άνθρωπο.

Φωτίζει η γνώση, άλλα όταν υπηρετεί το Αγαθόν. λέει ο Πλάτωνας

Το επιχείρημα των Ελλήνων φιλοσόφων δεν έπαψε ποτέ να ασκεί τη γοητεία του. Ιδιαίτερα μεγάλη και δυνατή στάθηκε η γοητεία του στους νεώτερους χρόνους, και μάλιστα σήμερα.

Ή πίστη σώζει, απαντούν οι χριστιανοί Πατέρες.

Ο Πλάτων κιόλας, ο μεγάλος θεωρητικός νους, (που τα πρωτεία μολαταύτα τα δίνει στο Αγαθό), έκαμε μια πολύτιμη, πλούσια σε νόημα διάκριση στην περιοχή των γνώσεων.
Διέκρινε δυο είδη γνώσεων: τις γνώσεις των πραγμάτων και των όρων που τα προσδιορίζουν από τη μια, και τη γνώση του αγαθού από την άλλη.

Οι πρώτες, λέει, δεν προσδιορίζουν τη βούληση.

Μόνο η δεύτερη την προσδιορίζει, γιατί σε τελευταία ανάλυση γνώση του Αγαθού είναι η ομολογία της συνείδησης με τον εαυτό της αυτή η ομολογία αποτελεί και κατά τον Σωκράτη το αναμφιλογώτατο Αγαθόν, εκείνο πού δεν έρχεται ποτέ σε αντίθεση με τον εαυτό του.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γνώση φωτίζει το νου, τη συνείδηση κατά την ενέργεια της.. Πράττει όμως και το αντίθετο γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει την αγαθή βούληση προς την επιτέλεση του καλού, άλλο τόσο μπορεί να βοηθήσει και την ορμή προς την επιτέλεση του κακού.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι μόνη της η γνώση δεν επιτελεί το έργο του φωτισμού του ανθρώπου. Για να ασκήσει την ευεργετική της επίδραση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει δεκτή από μια ψυχή, από μια συνείδηση που την έχει κιόλας φωτίσει η Θέα του Αγαθού, από ψυχή που έχει γνώση του απόλυτα Αγαθού, του Θεού δηλαδή.

Φωτίζει η γνώση, άλλα όταν υπηρετεί το Αγαθόν.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xeiram
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 04/08/2005, 04:33:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xeiram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ


Έθιξες πολλά θέματα μαζί στην τοποθέτηση σου , α) φιλοσοφία – επιστήμη , β) οι φύσεις του ανθρώπου, γ) γνώση – πίστη , δ) ψυχή-συνείδηση, ε) αγαθόν.
Καταλήγοντας στο συμπέρασμα της παραδοχής της γνώσης μόνο όταν αυτή υπηρετεί το αγαθόν.

Η αποστολή της φιλοσοφίας !
Είναι να προσφέρει πολύπλευρη και ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΗ προσέγγιση της αλήθειας, και προπάντων ουσιαστική κατοχύρωση της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ.
Την πνευματική όμως αυτονομία δεν πρέπει να την εκλάβουμε ως ένα είδος διανοητικού ναρκισσισμού . ο ελεύθερος φιλοσοφικός στοχασμός δεν είναι αυτοσκοπός . αποστολή του έχει , καλλιεργώντας την τάση για αμφιβολία και για έρευνα , να προφυλάγει από τις εύκολες λύσεις του εφησυχασμού και του ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ,να κρατά ΑΓΡΥΠΝΕΣ τις συνειδήσεις , να εμπνέει την πίστη στις ανθρώπινες αξίες και να συμβάλει στην ΑΠΡΟΚΑΤΑΛΗΠΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΔΕΩΝ για των κόσμο και την Ζωή. Έτσι ο φιλοσοφικός στοχασμός βοηθεί τον άνθρωπο να γνωρίσει το κοινωνικό περιβάλλον όπου εντάσσεται , και του υποδεικνύει τρόπους για την βελτίωση της πραγματικότητας μέσα στην οποία ζει.
Και όχι να τον σώσει από κατι κατά την πίστη των πατέρων και του χριστιανισμού γενικότερα.

Συνεχίζοντας θα μου επιτρέψεις να είμαι οπαδός «του κύκλου της Βιέννης», οπότε μια πρόταση έχει νόημα αν -και μόνο αν- είναι επαληθεύσημη . δεδομένου όμως ότι η επαλήθευση μόνο με τις αισθήσεις μπορεί να γίνει , οι μόνες επαληθεύσημες προτάσεις είναι όσες αναφέρονται στα σώματα και την κίνηση τους. Επομένως το μοναδικό ειδος έγκυρης γνώσης είναι η γνώση της ΦΥΣΙΚΗΣ .η φιλοσοφία πρέπει να επιδίδετε στην ανάλυση της ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ γλώσσας σύμφωνα με τις ΛΟΓΙΚΕΣ μεθόδους. Οι αλήθειες της λογικης δεν αποφαίνονται για τα ιδια τα πράγματα : πρόκειται για ταυτολογίες , που ενώ δε σημαίνουν τιποτα , είναι ωστόσο χρήσιμες , γιατι παραμένουν και συμβάλουν στην ευχερέστερη επεξεργασία των δεδομένων της κατ` αίσθηση εμπειριας .

Κάθε σκέψη για να είναι ορθη λοιπόν πρέπει να οι υλικοί της όροι, τους οποίους ελέγχουν και εξακριβώνουν οι εφαρμοσμένες επιστήμες . έτσι όχι μόνο η μορφή αλλα και το περιεχόμενο της σκέψης βεβαιώνεται.
Η πατερικη λογικη «φιλοσοφικά» βασίζετε στην « τυπική λογική» η οποια δεν προχωράει στην αξιοποίηση και την μελέτη των ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ. Συνεπώς δεν συνάγει αποτελέσματα επιστημονικής γνώσις .
Διαφορετικά από τον μεσαίωνα κιόλας δεν θα ειχε παραστεί ανάγκη να πραγματοποιήσει η επιστήμη τις εκπληκτικές εκείνες προόδους που άλλαξαν την μορφή του κόσμου. Αυτές οι πρόοδοι οφείλονται στην υιοθέτηση της εμπειρικής έρευνας αλλα και των ειδικών μεθόδων των επιμέρους επιστημών.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ζωντανή σκέψη των πατέρων ,γιατι η ζωντανή σκεψη δεν διαβεβαιώνει , καμια σκεψη χωρις συζήτηση, ουτε σαν ολοκληρωτικά αληθινή ουτε σαν ολοκληρωτικά εσφαλμένη! Μια διαβεβαίωση είναι αληθινή ως προς αυτό που διαβεβαιώνει ή αρνείται ΣΧΕΤΙΚΑ και ποτε απόλυτα.
Οι πατερικη σκέψη εχει δογματικό περιεχόμενο το οποίο της δίνει περιορισμένο και στενό χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου όση πίστη κιαν εχουν ακόμα κι αν η πηγή του Αγαθού εκπορεύεται μεσα από της σκέψεις τους , τα στενα δογματικά περιθώρια που κινούνται δεν εγγυώνται το φωτεινό της γνώσης.
Διότι η πίστη τους βασίζετε στο απόλυτο ναι ή στο απόλυτο όχι , στην διαβεβαίωση.
Στην διαβεβαίωση της σκεψης τους, η ζωντανη σκεψη αντιπαραβάλει την ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ , ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ.
Μονο ετσι η σκεψη μπορει να ανακατευτεί με την ζωη χωρίς να «χαθει», μονο ετσι δεν διστάζει να ψάξει στο πλουσιο, στο συγκεχυμένο, στο άμορφο στο πολλαπλό υλικό της ανθρώπινης ζωης.
Το αγαθόν και το πονηρών είναι σκέψεις του ανθρωπίνου νου , οι οποίες είναι και αυτές ακόμα σχετικές ανάλογα με την ψυχοκοινωνικο επίπεδο του ατόμου.
Ο ορισμός της έννοιας τους διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο από κοινωνία σε κοινωνία κτλ.
Συνεπώς δεν μπορεί η γνώση να υπόκειται σε ποιοτικά κριτήρια αγαθού και μη αγαθού. Πόσο μάλλον όταν η ιδια η ουσια του αγαθού δεν δίνατε να προσδιοριστή παρά μόνον με υποκειμενικά κριτιρια.


Η γνώση φωτίζει όταν κρατά ΑΓΡΥΠΝΕΣ τις συνειδήσεις, και της ανθρώπινες αξιες.
Ομολογία της συνείδησης είναι η εμπειρίες και τα συναισθήματα αυτά κάθε αυτά.
Αυτά καθορίζουν και την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Όπως και την ηθική.
Στα δομικά στοιχεία του ανθρώπου πράγματι υπάρχει και το λογικών όχι όμως ανεξάρτητο ή εκπορευόμενο από το υπέρ πέραν αλλά σαν μια ουσία εντός της ύλης
Που μόνο εντός της δίνατε να λειτουργεί . πράγματι διχως του η υλη δεν παράγει δεν επιζητεί δεν δίνει γνώση. Το λογικών όμως δεν χωρίζετε σε καλο και κακό αυτά είναι ανθρώπινες σκέψεις , προς παρηγοριά και ικανοποίηση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

«Ας πάμε κατευθείαν στον κόσμο , στα πράγματα –στο περιεχόμενο .Ας απελευθερωθούμε από όλα τα δογματικά ίχνη και τις απόλυτες διαβεβαιώσεις .
Από ολες τις σκοτεινές (και όχι φωτεινές) εκλεπτύνσεις του μεσαίωνα. Ας απελευθερωθούμε από όλα τα άλυτα «προβλήματα» . ας είμαστε αποφασιστικά μοντέρνοι . αν η πραγματικότητα είναι κινουμένη ας είναι και η σκεψη κινουμένη, και ας είναι σκέψη αυτής της κίνησης.
Αν η πραγματικότητα είναι αντιφατική, η σκέψης ας είναι συνειδητή σκέψη της αντίφασης.»
[Henri Lefebvre, 1947 Paris]


ΦΙΛΙΚΑ…



Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/08/2005, 14:18:30  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητέ xeiram

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.
Νομίζω ότι η ουσία της κουβέντας μας κρύβεται στην πιο κάτω τοποθέτηση σου :

quote:
Συνεχίζοντας θα μου επιτρέψεις να είμαι οπαδός «του κύκλου της Βιέννης», οπότε μια πρόταση έχει νόημα αν -και μόνο αν- είναι επαληθεύσημη . δεδομένου όμως ότι η επαλήθευση μόνο με τις αισθήσεις μπορεί να γίνει , οι μόνες επαληθεύσημες προτάσεις είναι όσες αναφέρονται στα σώματα και την κίνηση τους.


Αυτή ακριβώς η τοποθέτηση κάνει και τη συνέχιση της κουβέντας μας αδύνατη.

Είναι σαφές ότι το επαληθέυσημο μέσα στον υλικό κόσμο δεν ήταν ποτέ του ενδιαφέροντος μου σε όλα τα στάδια της αναζήτησης μου και δεν αφορά μόνο τη χριστιανική προσέγγιση.

Και αυτό γιατί για μένα τίποτα αληθινό δεν υπάρχει στο κόσμο του επαληθέυσιμου μέσω της αίσθησης. Η επαλήθευση μέσω των αισθήσεων είναι ένα τρικ το οποίο βασίζεται στο χτίσιμο του ανθρώπινου όντος μέσω των γεγονότων ζωής και της εκάστοτε ηθικής.

Θα μου πεις και όλα αυτά που τα στηρίζεις. Σε μια βαθιά εσωτερική αίσθηση για το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Ακόμα και αν κάποιος με πείσει ότι η ζωή είναι μόνο τα χέρια και το πρόσωπο μου, το αίσθημα και η φύση, απλά δεν θα βρω κανένα ενδιαφέρον να φιλοσοφήσω...........

Και να σου πω και κάτι. Ο κόσμος του αισθητικά επαληθέυσιμου είναι ο πραγματικός και πιο περιοριστικός δογματισμός. Γιατί για εμένα «φυλακίζει» τον άνθρωπο ΜΟΝΟ σε ένα μέρος της ύπαρξης του.
Άλλωστε πόσα επαληθέυσιμα της επιστήμης δεν ξανά-επαληθεύθηκαν;

Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι το πως η φιλοσοφία είναι ανοιχτή προς τα πάντα και ελέγχει τα πάντα, ενώ «πνίγεται» μέσα στη δίνη του επαληθεύσιμου??

Σε ευχαριστώ για τη συζήτηση.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

xeiram
Μέλος 1ης Βαθμίδας


58 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/08/2005, 18:05:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους xeiram  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και να σου πω και κάτι. Ο κόσμος του αισθητικά επαληθέυσιμου είναι ο πραγματικός και πιο περιοριστικός δογματισμός. Γιατί για εμένα «φυλακίζει» τον άνθρωπο ΜΟΝΟ σε ένα μέρος της ύπαρξης του.
Άλλωστε πόσα επαληθέυσιμα της επιστήμης δεν ξανά-επαληθεύθηκαν;

Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ, είναι το πως η φιλοσοφία είναι ανοιχτή προς τα πάντα και ελέγχει τα πάντα, ενώ «πνίγεται» μέσα στη δίνη του επαληθεύσιμου??

Σε ευχαριστώ για τη συζήτηση.


ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ

Πραγματικά έχεις δίκιο , η συζήτηση εκ των πραγμάτων είναι αδιέξοδη καθώς πρεσβεύουμε διαφορετικές «φιλοσοφίες».
Δεν μπορώ όμως να αφήσω αναπάντητο τον τελευταίο σχολιασμό σου …

Κι αυτό διότι ο θετικισμός στηρίζει το νόημα στην παρατήρηση ΑΛΛΑ διακρίνει
Δυο ειδών όρους, τους παρατηρησιακούς και τους θεωρητικούς.

Και οι μεν παρατηρησιακοί οροι αναφέρονται σε απλες παρατηρήσεις αντιληπτών
πραγμάτων , καταστάσεων και ιδιοτήτων τους .
Οι δε θεωρητικοί οροι ( άτομο, ενέργεια πεδίο κτλ ) είναι οροι που δεν προέρχονται
Από άμεση παρατήρηση αλλά αποτελούν έννοιες κάποιων γενικών επιστημονικών
Θεωριών.
Κατά συνέπια δεν είναι υποχρεωτικό όλοι οι θεωρητικοί οροί ή προτάσεις να
Στηρίζονται στην εμπειρία! Από την στιγμή μάλιστα που οι θεωρητικοί όροι
Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: α) το λογικό λεξιλόγιο , που περιλαμβάνει το
Μαθηματικό συμβολισμό και τις λογικής σταθερές , β) το παρατηρησιακό λεξιλόγιο
και γ) ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ, την μικτή γλώσσα , που περιέχει μικτές
προτάσεις.

Οπότε , αφενός εξασφαλίζουμε την γνωστική σημασία των θεωρητικών όρων
Και αφετέρου παράγεται και η σημασιολογική ερμηνεία των , μέσω της σύνδεσης
τους με τα αντιληπτά φαινόμενα .

ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,
ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ.


Ειλικρινά ομιλώ και λέω ότι σέβομαι απόλυτα την πίστη σου . Εγώ έχω ανάγκη την
επαλήθευση στην ζωή για να ζήσω ελεύθερα. Δυστυχώς μόνο δια των αισθήσεων και
μέσα από λογικές εμπειρίας μπορώ να εξηγήσω κάποια πράγματα, φαινόμενα κτλ.
Αν οι αισθήσεις μας είναι ένα τρικ, τότε ζούμε μια εικονική πραγματικότητα , συνεπώς και διάθεση για φιλοσοφείν να έχει κάποιος, δεν θα έχει την αντιληπτική ικανότητα , από αφυρημένες προτάσεις μόνο αφυρημένες σκέψεις γίνονται, οι οποίες εξάγουν αφυρημένα συμπεράσματα.
Θεωρώ ότι δογματισμός είναι ότι δεν μπορεί να καταλάβει ο άνθρωπος να το ανάγει σε μυστήριο και να το θεοποιεί μη μπορώντας να το εξηγήσει.
Η επιστήμη επαναεπαληθεύει συχνά τον εαυτό της γιατί προσπαθεί να λύσει τα μυστήρια.

Η φιλοσοφία είναι ανοιχτή προς τα πάντα και ελέγχει τα πάντα προσπαθώντας να γνωρίσει τα πάντα. Η επαλήθευση είναι ο μόνος επιστημονικά παραδεκτός τρόπος .
Αυτό δεν μας οδηγεί στο να απορρίπτουμε ότι δεν αποδεικνύεται άμεσα. Απλά δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε σαν σταθερή αξία στις εξισώσεις μας.

Ο λόγος είναι ότι οι εξισώσεις μας πρέπει να είναι αυστηρά λογικές , ώστε να επαληθεύονται από όποια μεριά κι αν τις κοιτάξεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ ΚΑΙ Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΚΑΠΟΤΕ : ΟΤΙ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ!!!
ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ.

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΦΙΛΙΚΑ…


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 13:48:19  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο άνθρωπος είναι αυτεξούσιος κατά τη χριστιανική διδασκαλία. Αυτό ακριβώς αποτελεί το «δράμα» της ζωής του, γιατί, επειδή είναι αυτεξούσιος, η αρχική προαίρεση τον φέρνει «είτε προς την οδό άνω, οπότε έχουμε την ομοίωση, με την οποία θεούται ο άνθρωπος,, είτε τον φέρνει προς την οδό κάτω, οπότε έχουμε την πτώση.

Ο άνθρωπος όμως είναι ευτυχώς από τη φύση του ον τρεπτόν και αλλοιωτόν, όχι δηλαδή αμετακίνητος, αλλά δεκτικός αλλαγής και μεταβολής.

Επιγραμματικά λέει ο Γρηγόριος ο Νύσσης: «ίδιος δε χαρακτήρας του ανθρώπου η προς το θείον ομοίωση» . Άλλα η ομοίωση φανερώνει ενεργητική στάση της ψυχής, ενεργητική και άκρως υπεύθυνη- και επιτελείται όταν κατορθώνει ο άνθρωπος να ρυθμίζει τη ζωή του με το θέλημα του Θεού, όταν, όπως λέμε, ταυτίζει τη βούληση του με το θείο θέλημα.

Υπάρχει πάντα στον άνθρωπο η δυνατότητα να φορέσει το ένδυμα του νέου ανθρώπου, να ανακαινισθεί από την επίγνωση, ότι είναι εικόνα του θεού. Και από την πτώση λοιπόν υπάρχει οδός προς τη λύτρωση. Όπως είναι γνωστό, τούτο ακριβώς είναι το βασικό θέμα της χριστιανικής διδασκαλίας, η λύτρωση του άνθρωπου.

Αυτές είναι, πιστεύω, μερικές από τις γενικές γραμμές, τις βάσεις και τα πλαίσια μέσα στα οποία η χριστιανική διδασκαλία, η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, καλεί τον άνθρωπο να πραγμάτωση την ανώτερη, την πραγματική του φύση, να τη σώσει και να σωθεί.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

nst
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2538 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/08/2005, 17:29:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους nst  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αφου διάβασα όλο το θέμα , δεν μπορω να μην γράψω αυτο:

Βασιλευ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρων, ο θησαυρός των αγαθών, και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς απο πάσης κηλίδος και σώσον,
Αγαθέ τας ψυχάς ημών.
Με αγάπηΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 12/09/2005, 14:04:41  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Σάββατο – Κυριακή - & Ογδόη μέρα.
Ζωή τάφος και έξοδος.

Κυριακή είναι μυστήριο της αληθινής γνώσεως, το όποιο δεν αποκτάται μέσα στην σάρκα και το αίμα, διότι υπέρκειται των σκέψεων. Στον παρόντα αιώνα δεν υπάρχει ογδόη μέρα ούτε αληθινό Σάββατο.

Εκείνος που είπε, «έπαυσε το έργο του την εβδόμη ήμερα», εννοούσε την κατάπαυση του δρόμου της ζωής αυτής• διότι ο τάφος είναι σώμα και ανήκει στον κόσμο.

Οι έξι ήμερες στην καλλιέργεια της ζωής τελειώνονται δια της φυλάξεως των εντολών, η εβδόμη ολοκληρώνεται στον τάφο, και η ογδόη με την έξοδο από αυτόν.

Όπως οι άξιοι σ' αυτόν τον κόσμο δέχονται τα μυστήρια της Κυριακής συμβολικά, και όχι την ίδια την ήμερα σωματικά, έτσι και οι αγωνιστές δέχονται τα μυστήρια του Σαββάτου παραβολικά, και όχι το ίδιο το Σάββατο αληθινά, πού σημαίνει κατάπαυση από κάθε θλιβερό και τελεία απαλλαγή από τα ενοχλητικά.

Διότι ο Θεός μας έδωσε να ζούμε εδώ σε μυστήριο και όχι σε πραγματικότητα.

Το αληθινό και ασύγκριτο Σάββατο είναι το μνήμα που υποδεικνύει και επισημαίνει την τελεία κατάπαυση των θλίψεων από τα πάθη και από την ενέργεια πού αντιτίθεται σ' αυτήν. Όλη η ανθρωπινή υπόσταση αναπαύεται εκεί, και η ψυχή και το σώμα.

Σε έξι ήμερες ολοκλήρωσε ο Θεός την σύσταση του κόσμου τούτου και συνέστησε τα στοιχεία και συνέδεσε την σύσταση τους με αεικίνητη κίνηση για την λειτουργία τους, και δεν θα σταματήσουν τον δρόμο τους πριν από την διάλυση τους. Και από την δύναμη αυτών, των αρχεγόνων δηλαδή στοιχείων, αποτελέστηκαν τα σώματα μας. 'Αλλ' ούτε σ' αυτά έδωσε κατάπαυση της κινήσεως τους, ούτε στα δικά μας σώματα που έγιναν από αυτά έδωσε να καταπαύσουμε την εργασία. Έθεσε όμως σ' εμάς όριο της καταπαύσεως, να ακολουθήσουμε την πρώτη μας συγγένεια, δηλαδή την κατάλυση της ζωής.

Έτσι είπε στον Αδάμ• «με τον ίδρωτα του προσώπου σου θα φάγεις τον άρτο σου». Έως πότε; «Ως πού να επιστρέψεις στην γη από την οποία ελήφθης», η οποία θα σου παραγάγει αγκάθια και τριβόλια, που είναι μυστήρια της γεωργίας του βίου τούτου, όσο υπάρχει αυτός. .
Επί πέντε χιλιάδες πεντακόσια χρόνια, και περισσότερα, άφησε τον Αδάμ να μοχθεί σ' αυτήν την εργασία, διότι μέχρι τότε δεν είχε αποκαλυφθεί η οδός των αγίων, αλλά κατά τις τελευταίες ημέρες επεδήμησε και παρήγγειλε στο αυτεξούσιο μας να μεταλλάξη ίδρωτα με ίδρωτα• πάντως δεν παρήγγειλε ανάπαυση, αλλά μεταλλαγή, διότι μας λυπήθηκε για την συνεχή κακοπάθειά μας επάνω στην γη.

Αν λοιπόν παύσουμε να ιδρώνουμε σ' αυτήν, τότε αναγκαστικά θα θερίσουμε αγκάθια. Διότι η εγκατάλειψη του ίδρωτα της προσευχής σημαίνει καλλιέργεια της σωματικής γης που παράγει εκ φύσεως αγκάθια. Στην πραγματικότητα τα πάθη είναι αγκάθια που φυτρώνουν για μας από τον σπόρο μέσα στο σώμα. Όσον καιρό φέρουμε την εικόνα του Αδάμ, κατ' ανάγκη φέρουμε και τα πάθη του. Είναι αδύνατο στην γη να παύσει να παράγει βλαστούς κατά την φύση της. Τέκνο δε της φύσεως αυτής είναι η γη των δικών μας σωμάτων, όπως βεβαιώνει η μαρτυρία του Θεού «η γη από την οποία ελήφθη»• Εκείνη παράγει αγκάθια, ενώ αυτή εδώ, η λογική, πάθη.

Αν ο Κύριος ήταν για μας συμβολικός τύπος από κάθε άποψη του μυστηρίου, δηλαδή σε όλες τις λεπτομέρειες της οικονομίας του, και μέχρι της ενάτης ώρας της Παρασκευής δεν σταμάτησε το έργο και τον μόχθο του (πράγμα που είναι σύμβολο της εργασίας μας σε όλη μας την ζωή), ενώ το Σάββατο σταμάτησε στον τάφο, που είναι αυτοί που λέγουν ότι υπάρχει Σάββατο στην παρούσα ζωή, δηλαδή κατάπαυση από τα πάθη;

Το να μιλήσουμε περί της Κυριακής είναι σπουδαίο πράγμα. Το Σάββατο μας είναι η ημέρα της ταφής, όπου πραγματικά σαββατίζει η φύσις μας.

Επομένως είναι για μας ανάγκη να ξεριζώνουμε από αυτήν τα αγκάθια,
όσον καιρό αυτή υφίσταται. Από την επίπονη εργασία μας στην καλλιέργεια περιορίζονται τα αγκάθια, αν και δεν καθαρίζεται εντελώς απ' αυτά ή γη.

Και επειδή παρατηρείται το φαινόμενο κατά το όποιο από πρόσκαιρη ραθυμία ή μικρή αμέλεια τα αγκάθια πληθύνονται και καλύπτουν την επιφάνεια της γης, συμπνίγουν τον σπόρο σου και εξαφανίζουν τον κόπο σου, είναι αναγκαίο να την καθαρίζουμε καθημερινά.

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Hermes
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
640 Μηνύματα
Απεστάλη: 01/10/2005, 13:49:35  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Hermes  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αμην.
Gott mit Uns

הצטרף לקרקס

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/10/2005, 11:05:14  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ο θεός συναντά την ψυχή του ανθρώπου με το μέτρο της θεότητας Του και εμείς Τον συναντάμε με την αξία της δημιουργίας μας "κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση" Του.


Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 21/10/2005, 14:11:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Κάποιες βασικές απόψεις του χριστιανικού πνεύματος προκύπτουν από την πρώτη θεμελίωση και διαμόρφωση της Πατερικής διδασκαλίας, κατά τους πρώτους πέντε αιώνες, του γόνιμου διαλόγου του χριστιανικού πνεύματος με το ελληνικό πνεύμα και τη σκέψη.

Θα έλεγε ίσως κανείς, ότι δεν κυριολεκτώ, αν διάλογο ονομάζω την οξύτατη πολεμική των δύο κόσμων, μια πολεμική που με τις -πολλές φάσεις της κάλυψε πέντε περίπου αιώνες.
Λογική η αντίρρηση, όχι όμως και πραγματικά σωστή καθώς παραβλέπει ότι κάθε ιστορικό φαινόμενο είναι πολυεδρικό.

Έτσι και στην περίπτωση που μας απασχολεί, την αντιθετική προβολή των ριζικά διαφορετικών θέσεων, (η γνώση σώζει - ή πίστη σώζει) ακολουθεί πάντα η εσωτερική διεργασία, η προσπάθεια για την κατανόηση και κατάκτηση του νέου, η συνθετική φάση της εργασίας.

Στο στάδιο αυτό εμφανίζεται ο διάλογος, πολύ γόνιμος, κυρίως από την πλευρά των χριστιανών, που τους επιτρέπει στην ανάπτυξη των δικών τους θέσεων, να χρησιμοποιούν άφοβα και τις μεθόδους της ελληνικής επιστήμης και πλήθος επιστημονικών αληθειών και φιλοσοφικών θέσεων της ελληνικής παιδείας.

Το σπουδαίο γεγονός, που από τον δεύτερο κιόλας αιώνα ρυθμίζει τη στάση του χριστιανικού πνεύματος, προϋποθέτει ευρύτητα, με την οποία πράγματι η πνευματική ηγεσία του χριστιανισμού αγκάλιασε την πνευματική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Υπάρχουν, λέγει ο Κλήμης ο Άλεξανδρεύς τον 2ο κιόλας αιώνα, δυο Παλαιές Διαθήκες, η Βίβλος και η Ελληνική φιλοσοφία. Και μια Καινή Διαθήκη, που σαν πηγή δέχεται στην κοίτη της νερά, πού έρχονται από πολύ μακριά».

Εξετάζοντας αλλού τη σχέση της φιλοσοφίας με την πίστη σημειώνει, με τρόπο αποκαλυπτικό ότι «η πίστη μπολιάζεται επάνω στο θέατρο της φιλοσοφίας, και όταν το μπόλι είναι τέλειο, το μάτι της πίστης υποκαθιστά το μάτι του Δέντρου, μεγαλώνει μέσα στο δέντρο και το κάνει να καρποφορεί». Με αυτό το πνεύμα επιχειρείται η σύνθεση της πίστης, που στηρίζεται στη μαρτυρία, που είναι μια ιστορία που τη ζούμε, και του λόγου, που στηρίζεται σε αποδείξεις. Και καλείται τώρα ο λόγος, φωτισμένος και ο ίδιος από το φως το αληθινό, να εργαστεί για την κατανόηση της πίστεως.

Ακόμη γενναιότερο είναι το βήμα που επιτελεί, ο Ιουστίνος κατά τον 2ο αιώνα, με τη θεωρία του για τη φυσική Αποκάλυψη. Τούτη η Αποκάλυψη, λέγει, πριν από την ενσάρκωση του Χριστού, πολλούς ανθρώπους, τους φιλοσόφους, τους φώτισε με σπέρματα του Λόγου και τους έκαμε να διδάξουν «σπέρματα αληθείας». Με τα γενναία τούτα βήματα κατόρθωσε ο χριστιανισμός να ξεφύγει τον κίνδυνο, πού εγκυμονούσε ο αυστηρός, ο άκρος απομονωτισμός των πρώτων καιρών, να βρει τον τρόπο να συμφιλιωθεί με την πλούσια ελληνική πνευματική κληρονομιά, να την αφομοίωση, όσο ήταν δυνατό, και την ίδια ώρα, όχι μόνο να μην προδώσει τα δικά του μηνύματα, τη φύση του, αλλά, αντίθετα, πλούσια να τα αναπτύξει και συστηματικά να τα θεμελίωση με τα όπλα του φιλοσοφικού λόγου, διατηρώντας αλώβητη τη χριστιανική καθαρότητα τους

Δεν κουράζονται οι Πατέρες να επαναλαμβάνουν και με πολλούς τρόπους να τονίζουν, ότι δε ζητούν την αλήθεια από τον ελληνικό λόγο: «την αλήθεια», λέγουν, «μας την απεκάλυψε ο θεός. Το μόνο μας έργο είναι να την κατανοήσουμε σωστά, και σε αυτό το έργο πολύτιμος βοηθός μας μπορεί να είναι ο λόγος».

Με άλλα λόγια η φιλοσοφία είναι θεράπαινα της θεολογίας, των «περί θεού λόγων», πού μας έδωσε το στόμα του θεού αυτής της θεολογίας θεράπαινα εννοούσαν την ελληνική φιλοσοφία, τον ελληνικό λόγο.

Ή δική μας φιλοσοφία θα πει αργότερα (τον 4ο αιώνα) ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ας φαίνεται ταπεινή, είναι «υψηλή τω κρυπτομένων» και οδηγεί στο Θεό. Μέση είναι, προσθέτει, η οδός που ακολουθεί ο χριστιανός φιλόσοφος «των μεν Ελλήνων το σχήμα και την σκηνή, ημών δε την αλήθεια και το ύψος φιλοσοφεί».



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/12/2005, 14:02:08  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγαπητοί φίλοι γεια σας (Ζητώ συγγνώμη γιατί διάφορες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να έχω ενεργότερη συμμετοχή στο τόπικ).

Αυτός ο διάλογος που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμα (ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος) και στις δύο του πλευρές, την αντιθετική και τη συνθετική, παρουσιάζεται από πιο κοντά, γύρω σε μια θεμελιώδη κοσμολογική θέση. Πρόκειται «περί της του κόσμου αϊδιότητος», την οποίαν υποστήριξαν οι Έλληνες φιλόσοφοι, μεταξύ των οποίων ο Πλάτωνας και ο 'Αριστοτέλης. Εντελώς αντίθετη ήταν η θέση που ακολουθούσαν οι χριστιανοί.

Ο Μ. Βασίλειος παρουσίασε στις περίφημες ερμηνευτικές ομιλίες του εις την εξαήμερον με τρόπο ζωηρό, τη ριζική αντίθεση των χριστιανών προς την εθνική θέση στην οποία αντιπαραθέτει τη δημιουργία του κόσμου, όπως τη δίνει η Παλαιά Διαθήκη, αναπτύσσοντας με πλούτο σκέψεων και διδαγμάτων το συνεπτυγμένο κείμενο του πρώτου κεφαλαίου της Γενέσεως.

Ή αντίθεση αρχίζει από την πρώτη κιόλας φράση της Γενέσεως, το «εν αρχή εποίησε ο θεός τον ουρανό και την γη». Η φράση αυτή δίνει στον Βασίλειο την ευκαιρία να μνημονεύσει τις αντικρουόμενες κοσμογονίες των φιλοσόφων και να τονίσει, ότι δεν ήταν δυνατό να μην βρίσκονται στην πλάνη οι φιλόσοφοι ως προς αυτό το ζήτημα, αφού « αιτία έμφρονα προεστάναι της γενέσεως των όλων ου συνεχώρησαν», αγνόησαν τον θεό ακόμα και όταν μιλούν για θεούς, και τότε αγνοούν τον θεό, τον ποιητή των όλων.

Η δημιουργία του κόσμου δείχνει καθαρά, λέγει ο Βασίλειος, ότι δεν είναι «άναρχα τα δρώμενα», ούτε αιώνια «τα από χρόνου αρξάμενα πασά ανάγκη και εν χρόνω συντελεσθήναι». Δεν είναι λοιπόν ο κόσμος «συναίδιος τω κτίστη των όλων Θεώ», όπως υποστηρίζουν εθνικοί φιλόσοφοι.

Ο ουρανός δεν είναι «Θεός άναρχος τε και ατελεύτητος, -και της κατά μέρος οικονομίας αίτιος», όπως θέλει ο 'Αριστοτέλης, είναι δημιούργημα και αυτός, όπως η γη. Ό κόσμος είναι φθαρτός, έχει αρχή και τέλος.

Δεν ευσταθεί λοιπόν ή πλατωνική θέση, ότι ή ύλη είναι «αγέννητος». Αλλά ο Πλάτων θέλει και την ύλη, κάτι το εντελώς απροσδιόριστο, πού δεν έχει καμία ποιότητα, καμιά μορφή, κάτι το μεταξύ μη όντος και όντος.
Είναι η πρώτη ύλη για τη δημιουργία του κόσμου. Αυτή την ύλη παίρνει στα χέρια του κατά τον Τίμαιο του Πλάτωνος ο δημιουργός (ο τεχνίτης δηλαδή) Θεός και, δίνοντας της μορφή με τη σοφία του, πλάθει τον κόσμο.

Δεν περιορίζεται στην άρνηση μόνο ο Βασίλειος, αλλά προχωρεί και σε ανασκευή. Αύτη την δημιουργία, όπου ο Θεός, ένας μεγάλος βέβαια τεχνίτης, αλλά τεχνίτης, βρίσκει τα μέτρα των όντων και τα πλάθει με την «άποιον υλην», τη χαρακτηρίζει ο Βασίλειος άνθρω-πομορφική, γιατί μεταφέρει τα ανθρώπινα στο Θεό, πλάθοντας τον «κατ' εικόνα και ομοίωση» του ανθρώπου.

Ό χωρισμός, λέει, της ύλης και της μορφής (του είδους) ισχύει μόνο για μας ως δημιουργούς. Για τον άνθρωπο τεχνίτη, άλλο είναι το υποκείμενο (η ύλη) και άλλο το είδος «αί τέχναι ύστεραι των υλών». Παίρνει στα χέρια του ο γλύπτης το ακατέργαστο μάρμαρο και φτιάχνει το άγαλμα. Αυτή την ανθρώπινη ενέργεια μεταφέρει ο Πλάτωνας στον Θεό.

Άλλα με τον θεό δεν συμβαίνει το ίδιο, λέει ο Βασίλειος, Δεν είναι ο «Θεός σχημάτων ευρέτης, αλλ' αυτής της φύσεως των όντων δημιουργός». Και η φύση των όντων είναι, από την πρώτη στιγμή που «εννόησε» τα όντα, ο Θεός, ύλη και είδος μαζί, αναπόσπαστα δεμένα.

Εκθέτοντας τη χριστιανική θέση για τη δημιουργία του κόσμου ο Βασίλειος δε συζητά, όπως βλέπουμε, με την αρχαία θρησκεία, άλλα με τους Έλληνες φιλοσόφους την ελληνική φιλοσοφία αντικρούει. Γιατί η φιλοσοφία ισχυρίζεται, ότι θηρεύει την αλήθεια.

Ο Βασίλειος πιστεύει, και αυτό θέλει να αποδείξει, ότι θεματοφύλακας της αλήθειας είναι μόνο η χριστιανική διδασκαλία, αφού ο χριστιανός δέχτηκε από το ίδιο το στόμα του Θεού την αλήθεια, όλη την αλήθεια. Πέρα από τη δογματική αυτή θέση πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα σπουδαία χαρακτηριστικά, που παρουσιάζει η χριστιανική κοσμολογία.

Νους και μόνο νους είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των όντων, η ίδια «έμφρων αιτία τά απεγέννησεν» όλα δικά της πλάσματα είναι.

Αυτή η ενότητα αιτίας, που δημιούργησε και συνέχει τα πάντα, πόσο πιο αντικειμενική βάση παρέχει στο νου, για να εποπτεύσει την κτίση, το αισθάνεται κανείς μόλις θυμηθεί όχι μόνο τις τερατολογίες των αστρολόγων, που ήταν μεγάλη τότε η διάδοση τους, (υστέρα μάλιστα από την υιοθέτηση, που τους έκανε ή στωική φιλοσοφία), αλλά την ίδια την κοσμολογία του 'Αριστοτέλη, που με άλλα μέτρα και σταθμά βλέπει τον υπό «σελήνης κόσμο» και με αλλά τον «υπέρ σελήνης», μέτρα και σταθμά πού διαφέρουν ως προς μια πολύ υποκειμενική ιδέα, την ιδέα, ότι η κυκλική κίνηση αντιπροσωπεύει το τέλειο.

«Τα άστρα, γράφει ο Γαζαίος στο διάλογο του «Θεόφραστος» είναι το ωραιότερο πράγμα του ουρανού, είναι όμως θνητά. Βλέποντας τα όντα, δεν αγνοούμαι τον λόγο της ουσίας τους, τη φύση τους, μπορούμε όμως, εισδύοντας βαθιά στο θαύμα της δημιουργίας, (θαύμα στον ίδιο βαθμό, ακόμη και για το φαινόμενο ή το ον εκείνο που μας φαίνεται εντελώς ασήμαντο), μπορούμε να υψωθούμε και να δοξάσουμε τη σοφία του πλάστη από το κάλλος των αισθητών, ας προσπαθήσουμε, λέγει ο Βασίλειος, να συλλάβουμε με το νου μας «τον υπέρκαλον», «και εκ του μεγέθους των αισθητών τούτων και περιγραπτών σωμάτων» ας αναλογισθούμε «τον άπειρον και υπερμεγέθη και πάσα διάνοια εν τω πλήθει της εαυτού δυνάμεως υπερβαίνοντα».



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ABRAAM
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/12/2005, 01:44:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ABRAAM  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
αναστημενε,εισαισιγουρος οτι πιστευεις?Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/12/2005, 13:19:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ABRAAM ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ....

ΦΙΛΕ ΑΝΑΖΤΗΜΕΝΕ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ...

ΤΟΣΟ Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ) ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ...

ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΡΧΟΣ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ...
ΑΝΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΕΥ ΑΡΧΗΣ...
Η ΥΛΗ ΕΙΝΑΙ "αγέννητος" ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ....

ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ....

ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ...
ΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ Η ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ??

ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΟ ΣΟΥ ΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ?????
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ???

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

AVATARGR
Πρώην Συνεργάτης

Greece
4317 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/12/2005, 13:33:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ....

ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΙΛΕ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΛΩΤΙΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΙΣ 20-5-2005..

quote:
21. ουδέ ερούσιν ιδού ώδε ή ιδού εκεί• ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν.
ΤΟ ΓΝΩΘΕΙ Σ΄ ΕΑΥΤΟΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ??

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ????
ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝ ΣΠΕΡΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ????

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ....
ΘΕΟΙ ΕΣΤΕ...

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ....(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ)

ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ABRAAM
Νέο Μέλος


10 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/12/2005, 23:44:50  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ABRAAM  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
φιλε αβαταρ, αυτο δεν το χω ξαναδει.
να μου υποδεικνυουν το αν και ποτε θα παραθεσω τις αποψεις μου.
νομιζω οτι ο φιλος αναστημενος μπορει και μονος του να μου απαντησει ή να με αγνοησει, αν θεωρησει οτι ειπα κατι που τον προσβαλει. δεν νομιζω λοιπον να ειναι πρεπον να ζητας απο τον αλλο να καταθεσει τις αποψεις του ως τοποθετηση απο την αρχη, εκτος κι αν νομιζεις οτι εισαι ενας δασκαλος στο σχολειο και εμεις τα μαθητουδια...
οπως αντιλαμβανεσαι απο το ονομα μου μαλλον θα εχω σεβασμο στην χριστιανικη διδασκαλια, οπως λογικα και στους πιστους της, οποτε η παρεμβαση σου, ειναι πλεονασμος.

ευχαριστω.

Edited by - ABRAAM on 19/12/2005 01:32:34Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ
Μέλος 2ης Βαθμίδας


398 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/12/2005, 10:11:36  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου αγαπητέ Αβατάρ

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις. Δυστυχώς η σύνταξη των κειμένων σου δεν βοηθά σε αυτό.
Σε αυτό το θέμα υπάρχουν επτά σελίδες όπου έχουν αναπτυχθεί και συζητηθεί πάρα πολλά θέματα.

Θεωρώ ότι εκτός από απλές και ασύνδετες μεταξύ τους προτάσεις μπορείς να φτιάξεις και παραγράφους έτσι ώστε να μπορείς να αναπτύξεις στο έπακρο τις θέσεις σου.

Με τσιτάτα όπως : «αυτοί σπούδασαν εκεί», «τι λες για αυτό», «έχεις ακούσει εκείνο», «καλό είναι να διαβάσεις αυτό» και τον εαυτό σου αδικείς και δεν δίνεις σε εμένα την ευκαιρία να σε καταλάβω και να σου απαντήσω.

Επέλεξε ένα ολόκληρο μήνυμα μου και γράψε τις απόψεις σου εμπεριστατωμένα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε.

Με υπεραπλουστεύσεις όπως:

ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν. = ΓΝΩΘΕΙ Σ΄ ΕΑΥΤΟΝ = ΘΕΟΙ ΕΣΤΕ

και ποιος έκλεψε ποιον νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.



Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 19 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.234375
Maintained by Digital Alchemy