ESOTERICA.gr Forums !

ESOTERICA.gr Forums !
Κεντρική Σελίδα | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα Μέλους:
Password:
Επιλογή Γλώσσας
Φύλαξη Password
Ξεχάσατε τον Κωδικό;
 Όλα τα Forums
 .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
 ΠΡΟΜΗΘΕΑ
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Σελίδα: 
από 8
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
gentleman
Μέλος 3ης Βαθμίδας


757 Μηνύματα
Απεστάλη: 05/04/2007, 21:56:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους gentleman  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
> Δόγμα είvαι o αδημιoύργητoς κόσμoς για τηv επιστήμη

"Έλα παππού να σου δείξω τα χωράφια σου" που λέει μια παροιμία.

Πάλι καλά που μπήκαμε στον κόπο και θυμίσαμε τι λέει η φυσική για το αν ο κόσμος είναι αυτοδημιούργητος ή όχι.


> Η πρόταση «Δόγμα είvαι o αδημιoύργητoς κόσμoς για τηv επιστήμη» είναι ένα αναγκαστικό κατασκεύασμα

Σώπα καλέ.


Dare To Dream
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
85 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2007, 03:24:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αγνοών
quote:
αλλά πες μου ειλικρινά,εσύ μ'αυτά που γράφεις νομίζεις ότι δε χαρακτηρίζεσαι δογματικός ?

Ως προς τι;;Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
85 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2007, 03:44:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Αλλά για να μη ξεχάσω και τα λίγα Ελληνικά μου,
Φίλε recto απ'ότι θυμάμαι η λέξη δογμα ειναι μια και δεν διαχωρίζεται σε Δογματική διδασκαλία ή δογματισμός ή δόγμα.

Αν κάνω λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε.

ΔΟΓΜΑ. Θεμελιώδης αρχή που δεν υπόκειται σε έλεγχο ή σε κριτική και που γίνεται υποχρεωτικά δεκτή.
α. (θεολ.) οι εξ αποκαλύψεως αλήθειες στις οποίες στηρίζεται η πίστη. || (ειδικότ.) καθένα από τα άρθρα της χριστιανικής διδασκαλίας, όπως διατυπώθηκαν στις οικουμενικές συνόδους: Tο ~ της Aγίας Tριάδος. || Aνατολικό / δυτικό ~, το σύνολο των δογμάτων της ανατολικής ορθόδοξης ή της δυτικής εκκλησίας και η πίστη σ΄ αυτά: Aνήκει στο ~ των Διαμαρτυρομένων.
β. (φιλοσ.) αξίωμα που δεν υπόκειται σε επιστημονικό έλεγχο: Tα δόγματα των Στωικών.
γ. (μειωτ.) άποψη, ισχυρισμός του οποίου η ορθότητα και η αλήθεια δεν μπορεί να αποδειχθεί και στον οποίο μένει κάποιος πεισματικά προσηλωμένος.
δ. βασική κατευθυντήρια γραμμή που διατυπώνεται και εξαγγέλλεται από μια πολιτική ή στρατιωτική προσωπικότητα και που εφαρμόζεται από ένα κράτος, κόμμα κτλ.: Tο δόγμα Tρούμαν, για την οικονομική υποστήριξη ξένων κρατών. Tο δόγμα Mονρόε. Aμυντικό δόγμα.
ε. βασική αρχή που ακολουθεί κάποιος στην ατομική του ζωή και την οποία δεν παραβαίνει σε καμιά περίπτωση: Tο έχει ως δόγμα στη ζωή του, να μη φανατίζεται.

[λόγ.: 1β: αρχ. δόγμα· 1α: ελνστ. σημ.· 1γ: σημδ. γαλλ. dogme (στη νέα σημ.) < λατ. dogma < ελνστ. δόγμα· 2α: σημδ. αγγλ. doctrine· 2β: με βάση τη σημ. 2α]Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

recto
Μέλος 2ης Βαθμίδας


204 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2007, 08:28:32  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους recto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Φίλε recto απ'ότι θυμάμαι η λέξη δογμα ειναι μια και δεν διαχωρίζεται σε Δογματική διδασκαλία ή δογματισμός ή δόγμα.

Και ποιος είπε ότι χωρίζεται στα τρία; Πρόκειται για τρία διαφορετικά πράγματα

-Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

recto
Μέλος 2ης Βαθμίδας


204 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2007, 08:29:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους recto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Οι επιστήμες όμως και ειδικά ο κλάδος των θετικών επιστημών δεν απαντάνε στα ίδια ερωτήματα που απαντάει η θρησκεία.


Η Θεολογία έχει συνείδηση ότι δεν είναι επιστήμη όπως και η επιστήμη ότι δεν είναι Θεολογία. Και στην Ορθόδοξη Θεολογία, η κόντρα που ξεκίνησε στη Δύση μεταξύ θεολόγων και Επιστημόνων του Διαφωτισμού, αν και έφτασε ως επιρροή, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο είναι της. Οι Ορθόδοξοι Πατέρες δεν χρειάστηκε να αναδείξουν την Αγία Γραφή ως επιστημονικό εγχειρίδιο, κάτι που δεν είναι.

Για τους Ορθοδόξους όλα είναι δοσμένα:

"εν γάρ χειρί αυτού καί ημείς καί οι λόγοι ημών πάσά τε φρόνησις καί εργατειών επιστήμη. αυτός γάρ μοι έδωκεν τών όντων γνώσιν αψευδή ειδέναι σύστασιν κόσμου καί ενέργειαν στοιχείων, αρχήν καί τέλος καί μεσότητα χρόνων, τροπών αλλαγάς καί μεταβολάς καιρών, ενιαυτού κύκλους καί άστρων θέσεις, φύσεις ζώων καί θυμούς θηρίων, πνευμάτων βίας καί διαλογισμούς ανθρώπων, διαφοράς φυτών καί δυνάμεις ριζών, όσα τέ εστιν κρυπτά καί εμφανή έγνων, η γάρ πάντων τεχνίτις εδίδαξέν με σοφία." (Σοφ. Σολ. 7:15-21)


(μτφρ.)


"Από τη δύναμη του εξαρτώμαστε εμείς και τα λόγια μας, όλη η τεχνογνωσία μας και η ευφυΐα μας. Αυτός μου έδωσε την αληθινή γνώση των πραγμάτων: σχετικά με τη σύσταση του κόσμου και τη δράση των στοιχείων, την αρχή, τη μέση και το τέλος των χρόνων, τις αλλαγές του ηλιοστασίου και τις μεταβολές των εποχών, τους κύκλους του έτους και τις θέσεις των άστρων, τη φύση των ζώων και τη συμπεριφορά των θηρίων, τη σφοδρότητα των ανέμων και τις σκέψεις των ανθρώπων τις ποικιλίες των φυτών και τις θεραπευτικές ιδιότητες των ριζών. Γνώρισα όλα όσα είναι κρυφά και φανερά." (Σοφ. Σολ. 7:15-21)


Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται από το παράδειγμα που επέλεξα, το ζήτημα της δημιουργίας του παντός, έχει φέρει ιστορικά αντιμέτωπες τις δύο πλευρές. Και ακόμα κι αν πούμε ότι η Θεολογία δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ΠΩΣ αλλά ασχολείται κυρίως με το ΠΟΙΟΣ, το ζήτημα της αρχής του κόσμου, έχει φέρει δηλώσεις αντιπαλότητας στην επιφάνεια και από τις δύο πλευρές.

Σε τεράστιο αριθμό ζητημάτων, οι δύο πλευρές δεν χωρίζουν τίποτα, στο ζήτημα όμως της αρχής του κόσμου, έχουν έρθει σε κόντρα αρκετές φορές. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα βιβλίο, που να ονομάζεται "Το βιβλίο όλων των επιστημόνων" για να αναγνωρίσουμε την κόντρα αυτή (πολύ ισχυρή επί Διαφωτισμού και Κομμουνιστικών καθεστώτων). Ούτε άλλωστε υπάρχει κανένα εκκλησιαστικό βιβλίο που να ορίζει την κόντρα αυτή από πλευράς των Ορθοδόξων. Ίσα-ίσα που πιστεύουν ότι η επιστήμη είναι δώρο Θεού. Αλλιώς θα υπήρχαν κανόνες ενάντια στη νοσοκομειακή περίθαλψη, στις σπουδές γενικά, στην παπυρολογία, στην ιστορική επιστήμη και ένα σωρό άλλα που κάθε Χριστιανός αποδέχεται χωρίς να προβληματίζει την πίστη του.

Από την πλευρά της επιστήμης, η αναζήτηση τρόπων λειτουργίας των νόμων χωρίς να υπάγονται σε κάποια βασική, πρώτη αρχή, δηλ. της λειτουργίας τους από μόνων τους, αυτομάτως είναι ένα σημείο που έρχεται σε αντίθεση με τη Θεολογία.

Και η βάση ανεύρεσης τέτοιων κανόνων παραμερίζοντας την πιθανότητα της ύπαρξης της πρώτης αρχής, είναι το δόγμα του αδημιούργητου κόσμου. Αυτό το Δόγμα φαίνεται να είναι μόνιμο στην επιστήμη. Έχω ακούσει και προσωπικά π.χ. τον Νανόπουλο, έναν σπουδαίο επιστήμονα, να λέει ότι πουθενά δεν έχει βρεθεί η πιθανότητα ύπαρξης του Θεού, σαν να ήταν δυνατόν να τον ανακαλύψει σε κάποιο εργαστήριο.

quote:
Είναι κατανοητή η ανάγκη για πίστη σε μια πατρική (κανονιστική) μορφή

Και χαριτωλογόντας να πω ότι, ως υπερασπιστής της επιστήμης ως αδογμάτιστης στο σύνολό της, καλό θα ήταν να μην καταφεύγεις σε Δόγματα...


quote:
είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να κρατάει τους πιστούς εξαρτημένους και πάντα παιδιά μπροστά στην πατριαρχική φιγούρα του θεού.

Ούτε σε κρίσεις που δεν σχετίζονται με την ουσία της Ορθόδοξης Θεολογίας, την οποία πριν την κρίνεις θα πρέπει να γνωρίσεις τι ακριβώς λέει.

Για παράδειγμα το "εξαρτημένος" όπως και το "πάντα παιδιά" με έναν υποτιμιτικό τρόπο, είναι δύο έννοιες που είναι εντελώς ασύμβατες με την Ορθοδοξία.

Όσο για την "Πατρική φιγούρα", ας τη δανειστούμε ως έκφραση και να πούμε ότι σήμερα στην επιστήμη της ψυχολογίας, το στάδιο αυτό της ανάπτυξης των παιδιών μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, είναι σωτήριο καθώς μόνο έτσι το παιδί γίνεται ένας αυτάρκης ενήλικος.

Ούτε μπορώ να συζητήσω στηριγμένος σε παραφιλολογίες που αιωρούνται συνήθως ότι "άσε το παιδί και θα βρει το δρόμο του". Αυτή η έννοια δεν υπάρχει και ούτε έχει αναγνωριστεί από κάποια σπουδαία σχολή ψυχολογίας, εκτός του ότι αυτός που το λέει αυτό αγνοεί το πόσους κανόνες έχει περάσει ο ίδιος, στο παιδί που τάχα "αφήνει μόνο του" με το λεκτικό και εμπειρικό του παράδειγμα, που είναι η βάση για την υιοθέτηση των αρχών της οικογένειας.

Για να γίνει όμως η συζήτηση αυτή θα πρέπει να δοθεί κοινή σημασία από όλους μας στις έννοιες που χρησιμοποιούνται.

-Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
85 Μηνύματα
Απεστάλη: 06/04/2007, 14:38:20  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και ποιος είπε ότι χωρίζεται στα τρία; Πρόκειται για τρία διαφορετικά πράγματα

Αντε πάλι.

Τρία πουλακια κάθοταν...

quote:
Από την πλευρά της επιστήμης, η αναζήτηση τρόπων λειτουργίας των νόμων χωρίς να υπάγονται σε κάποια βασική, πρώτη αρχή, δηλ. της λειτουργίας τους από μόνων τους, αυτομάτως είναι ένα σημείο που έρχεται σε αντίθεση με τη Θεολογία.

Μετά την αναζήτηση ερχεται η ερευνα ο πειραματισμός και η απόδειξη.
Ειδες σε κανένα λεξικό να αναφέρεται η εννοια 'Επιστημονικό Δόγμα';
Εγω προσωπικά όχι.

Η κόντρα αρχίζει απο τη στιγμή που με αποδείξεις και ευρήματα οι επιστήμονες δίνουν μία εξηγηση της δημιουργίας του κόσμου και οι θρησκείες με δόγματα και μόνο προσπαθούν να ανατρέψουν την παραπάνω θεωρία.

Ξέρεις φίλε μου το να καταγόμαστε απο το πίθηκο μπορεί και να καταριφθεί σαν θεωρία στο μέλλον.
Αυτοί που θα την καταρίψουν όμως δεν θα είναι οι δημιουργηστές αλλά και πάλι οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 13/04/2007, 23:36:46  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου recto!
quote:

Για παράδειγμα το "εξαρτημένος" όπως και το "πάντα παιδιά" με έναν υποτιμιτικό τρόπο, είναι δύο έννοιες που είναι εντελώς ασύμβατες με την Ορθοδοξία.

Θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν είχα πρόθεση να υποτιμήσω κανέναν. Είπα με όσο γίνεται λιγότερα και περιεκτικότερα λόγια την γνώμη μου. Και δεν απαξιώνω καθόλου τους κανόνες και τις αρχές, αλλά υποστηρίζω ότι αυτά μπορούν να υπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς την οργανωμένη θρησκεία, η οποία για να κρατά γερά θεμελειωμένη την ύπαρξη της έχει ανάγκη από άτομα πλήρως και άνευ όρων εξαρτημένα και απαρέγκλιτα προσηλωμένα σε δομένους (από κάπου) κανόνες.

quote:

Ούτε μπορώ να συζητήσω στηριγμένος σε παραφιλολογίες που αιωρούνται συνήθως ότι "άσε το παιδί και θα βρει το δρόμο του". Αυτή η έννοια δεν υπάρχει και ούτε έχει αναγνωριστεί από κάποια σπουδαία σχολή ψυχολογίας, εκτός του ότι αυτός που το λέει αυτό αγνοεί το πόσους κανόνες έχει περάσει ο ίδιος, στο παιδί που τάχα "αφήνει μόνο του" με το λεκτικό και εμπειρικό του παράδειγμα, που είναι η βάση για την υιοθέτηση των αρχών της οικογένειας.

Δεν το υποστήριξα και δεν το υπαινίχθηκα. Ωστόσο μιας και το έφερε η κουβέντα θα σου υπενθυμίσω ότι στην παραβολή του ασώτου ο πατέρας (θεός, εκκλησία; Ποιος ξέρει) «αφήνει το παιδί του να βρει τον δρόμο του» για να επιστρέψει αργότερα με τη θέλησή του (δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσεις διότι προφανώς δεν αποδίδουμε την ίδια σημασία στις λέξεις που χρησιμοποιούμε).

quote:

Και χαριτωλογόντας να πω ότι, ως υπερασπιστής της επιστήμης ως αδογμάτιστης στο σύνολό της, καλό θα ήταν να μην καταφεύγεις σε Δόγματα...


Φίλε recto, δεν έχω τέτοια ανάγκη.. δεν έχω την ανάγκη να είμαι υπερασπιστής της (κυρίας) επιστήμης και σίγουρα δεν έχει ανάγκη την δική μου υπεράσπιση καθώς βαδίζει τον δρόμο της με αποδείξεις (μη πλατωνικού) ρεαλισμού. Ας πούμε καλύτερα ότι είμαι θαυμαστής του τρόπου της επιστήμης και όχι της ίδιας της επιστήμης.
Αυτό που υπαινίσσεσαι ως δόγμα (μου είπε ένα φίλος ότι είναι φροϋδικό) απορρέει από την ίδια την θρησκευτική σημειολογία. Ακόμα και ο Χριστός αποκάλεσε το θεό «πατέρα». Οι άγιοι, οι πνευματικοί, οι ιερείς, οι διάφοροι μητροπολίτες (αυτοαποκαλούμενοι συλλήβδην και ««άγιοι»») καλούνται και πατέρες. Ο πατέρας είναι η κυρίαρχη φιγούρα στις μονοθεϊστικές θρησκείες.

quote:

Από την πλευρά της επιστήμης, η αναζήτηση τρόπων λειτουργίας των νόμων χωρίς να υπάγονται σε κάποια βασική, πρώτη αρχή, δηλ. της λειτουργίας τους από μόνων τους, αυτομάτως είναι ένα σημείο που έρχεται σε αντίθεση με τη Θεολογία.
Και η βάση ανεύρεσης τέτοιων κανόνων παραμερίζοντας την πιθανότητα της ύπαρξης της πρώτης αρχής, είναι το δόγμα του αδημιούργητου κόσμου. Αυτό το Δόγμα φαίνεται να είναι μόνιμο στην επιστήμη. Έχω ακούσει και προσωπικά π.χ. τον Νανόπουλο, έναν σπουδαίο επιστήμονα, να λέει ότι πουθενά δεν έχει βρεθεί η πιθανότητα ύπαρξης του Θεού, σαν να ήταν δυνατόν να τον ανακαλύψει σε κάποιο εργαστήριο.

Δόγμα είναι η αδιαπραγμάτευτη δόξα, γνώμη, κάποιου. Οι φιλόσοφοι μπορεί να έχουν τα δικά τους δόγματα (και αυτό με ερωτηματικό), με την υπογρφή τους. Οι θρησκείες έχουν τα εξ’ αποκαλύψεως δόγματα που είναι ανώτερα από τις απλές δοξασίες των ανθρώπων (έτσι διατείνονται). Ποια είναι όμως η επιστήμη; Ποιος την εκπροσωπεί; Από πού απορρέουν τα «δόγματά» της; Ο Νανόπουλος και ο κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, λέει μέχρι εκεί που ξέρει. Από κει και πέρα λέει δεν γνωρίζω, δεν απαντώ ως επιστήμονας. Αν γνώριζα δεν θα έψαχνα, θα ήμουν βέβαιος (όπως είναι και οι ορθόδοξοι που τα έχουν όλα δοσμένα όπως αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου). Λοιπόν, αν δόγμα λέγεται και η άρνηση του δόγματος, δεν θα βρούμε κοινές σημασίες στις έννοιες και κοινό κώδικα επικοινωνίας ούτε στα απλά.

(όπως όμως σου είπα και σε προηγούμενο μήνυμα, η επιστήμη γενικά δεν απαντά στα ίδια προβλήματα με την θρησκεία, απλώς της «χαλάει την μανέστρα» , την βασική υπόθεση δηλαδή και εκεί κάπου αρχίζουν να μπλέκονται τα πράγματα).


Edited by - Δημήτρης on 13/04/2007 23:47:13Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

δελφοι
Νέο Μέλος


4 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/04/2007, 11:29:25  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους δελφοι  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
παντως εγω πιστευω οτι η προμηθεα ειναι ικανοτατη και αυτο ειναι μονο η αρχη.Θα επακολουθησουν και αλλα συγκλονιστικα απο την ιδια.Αραγε ειναι τυχαιο που η προμηθεα ασχολειται με τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο?Απο που αραγε αντλησε ολη αυτη τη πρωιμη γνωση?Το πιο ευχαριστο ειναι οτι η ομιλιατης περιειχε μονο αληθειες ,σε μια χωρα που φαινομενικα ειναι ολα ελευθερα ενω στην ουσια ολα κοσκινιζονται και προσφερονται σερβιρισμενα ετσι οπως αυτοι θελουν να τα δειχνουν και να αποπροσανατολιζουν την αληθεια και κατα συνεπεια το κοσμο

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αγνοών
Πλήρες Μέλος

Greenland
803 Μηνύματα
Απεστάλη: 14/04/2007, 11:46:39  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αγνοών  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
γεια σου "δελφοί"Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2007, 04:03:13  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Oκ εκατσα και διαβασα τον λογο της Προμηθεας,οχι ολον μεν αλλα δεν χρειαζεται να τον διαβασεις και ολον:

Και εχω να πω:

Κριμα κριμα που μετετρεψαν (ή μετατραπηκε μονη της??)μια τοσο προικισμενη κοπελα σε αρχαιοβαρεμενη.

ΥΓ Δεν ειμαι ουτε χριστιανη ουτε οπαδος της αρχαιας θρησκειας και γενικα οποιουδηποτε συστηματος που βασιζεται στην πιστη και εις τις αποκαλυψεως αληθειες.

ΥΓ2 Ελληνες χρειαζομαστε απαραιτητα ενα παραμυθι καθε φορα για να μας εμπνευσει?

The plural of anecdote is not data.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αγνοών
Πλήρες Μέλος

Greenland
803 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2007, 12:08:06  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αγνοών  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
που είσαι ρε medtech ???

χρόνια και ζαμάνια Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 17/04/2007, 22:42:18  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Ψαχνοντας σε αρχαία κείμενα μέσα από το T.L.G. να βρω αναφορές στο ορισμό του φιλοσοφικού δόγματος δεν βρήκα μέχρι τώρα παρά αναφορές σε γνώμες και γενικές αρχές. Η περισσότερο κοντινή αναφορά σ’ αυτό που καταλαβαίνω ως δόγμα γίνεται στην Πολιτεία και ιδιαίτερα στα παρακάτω τρία σημεία :

Search for δογμα:

1. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 412 section e line 6.
Δοκεῖ δή μοι τηρητέον αὐτοὺς εἶναι ἐν ἁπάσαις ταῖς (5)
ἡλικίαις, εἰ φυλακικοί εἰσι τούτου τοῦ δόγματος καὶ μήτε
γοητευόμενοι μήτε βιαζόμενοι ἐκβάλλουσιν ἐπιλανθανόμενοι

2. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 413 section c line 6.
Ὃ τοίνυν ἄρτι ἔλεγον, ζητητέον τίνες ἄριστοι φύλακες (5)
τοῦ παρ’ αὑτοῖς δόγματος, τοῦτο ὡς ποιητέον ὃ ἂν τῇ πόλει
ἀεὶ δοκῶσι βέλτιστον εἶναι [αὑτοῖς ποιεῖν]. τηρητέον δὴ

3. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 414 section b line 6.
ἐκαλοῦμεν, ἐπικούρους τε καὶ βοηθοὺς τοῖς τῶν ἀρχόντων (5)
δόγμασιν;
Ἔμοιγε δοκεῖ, ἔφη.

..όπου εξετάζει με ποιους τρόπους θα επιλεγούν τα παιδιά εκείνα που όταν μεγαλώσουν θα γίνουν φύλακες και θα διαφυλάττουν τα δόγματα της πόλης με τα οποία ανατράφηκαν. Αφού τα περάσουν μέσα από δοκιμασίες πόνου, ηδονής, γητείας, ψυχολογικές και σωματικές, εκείνα τα παιδιά που θα παραμείνουν σταθερά στα δόγματά τους (πεποιθήσεις για το καλό της πόλης) θα γίνουν οι φύλακές της και οι επίκουροι των αρχόντων.

Η λέξη παίρνει διάφορες σημασίες στην μετάφραση, όπως : γνώμη, δοξασία, πεποίθηση, απόφαση (των αρχόντων), αλλά πουθενά δεν γίνεται αναφορά για φιλοσοφικό δόγμα..

Αντίθετα το τι είναι δόγμα για τους ορθόδοξους είναι αρκετά ξεκάθαρο. Μερικά αποσπάσματα από το : http://www.oodegr.com/oode/dogma/yperdogmatismos1.htm

«...Παρατηρούμε, λοιπόν, σαφώς ότι ο Απ. Παύλος χρησιμοποιεί την λέξη «δόγματα» για να περιγράψει τις διατάξεις και εντολές του Θεού προς τους Ισραηλίτες. Αλλά «δόγματα» χαρακτηρίζονται από τον Ευαγγελιστή Λουκά και οι αποφάσεις της πρώτης Αποστολικής Συνόδου, στην Ιερουσαλήμ...»

«...τα δόγματα που ενεκρίθησαν από τους Αποστόλους και τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ είχανε ρητώς την σφραγίδα του Θεού...»

«...Η ειδοποιός, λοιπόν, διαφορά που διαχωρίζει τα δόγματα της γνήσιας εκκλησίας του Χριστού από όλους τους υπολοίπους ανθρώπινους οργανισμούς, οργανώσεις και σχολές, είναι ότι τα δόγματα της Εκκλησίας έχουν αποτυπωμένη την σφραγίδα της θείας αποκαλύψεως. Ενώ, στις άλλες περιπτώσεις, τα δόγματα είναι ανθρώπινες διατάξεις...»
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 01:53:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
που είσαι ρε medtech ???

χρόνια και ζαμάνια


Ειχα αποσυρθει λιγο για να ηρεμησω.Διαπιστωσα οτι επρεπε να κανω κρατει για λιγο οταν μου ηρθε να πεταξω τον υπολογιστη μου απο το παραθυρο διαβαζοντας την βιτριολικη επιθεση προς εμενα ενος αχαρακτηριστου στο τοπικ AIDS-Aρρωστια του Εργαστηριου?

Συνεχιζοντας για την Προμηθεα.Πως μπορει καποιος που εχει τοσες θαυμαστες επιδοσεις σε μια επιστημη,να περιφρονει ταυτοχρονα τοσες αλλες επιστημες?Γιατι απο τον λογο της βλεπουμε οτι η Προμηθεα περιφρονει οσα μας λεει η Γεωλογια,η Παλαιοντολογια,η αρχαιολογια,η ανθρωπολογια,η Γενετικη,η μοριακη βιολογια κτλ κτλ

Χαρακτηριστικο αποσπασμα απο τον λογο της Προμηθεας:

"Οπως σημειώνει η επιστήμη της Γεωλογίας και των άλλων συναφών κλάδων, προ 140 εκατομμυρίων ετών ήταν όταν ολόκληρος ο πλανήτης σκεπαζόταν από νερά και χέρσα γη δεν εφαίνετο πουθενά, μια γιγαντιαία ανοδική ορογεννητική κίνησης ανύψωσε υπέρ την επιφάνεια της υδρόσφαιρας, προς τον ήλιο, την λεγόμενη Πελαγονική Οροσειρά, μια στενή ζώνη ξηράς που περιελάμβανε την βορειότερη Μακεδονία (Πελαγονία), τον Όλυμπο, την Ανατολική πλευρά της μετέπειτα Θεσσαλίας και την Βόρειο Εύβοια. Επί 115 εκατομμύρια χρόνια, αυτή η μοναδική νησίδα, η Ελλάδα μας εν μέρει, αντίκριζε ολομόναχη την πανθάλασσα που την περιτριγύριζε. Εις αυτήν την νησίδα για 80 εκατομμύρια έτη, πριν ακόμα αναδυθούν άλλες οροσειρές, άρχισε η διαδικασία των νέων μορφών της γενέσεως όντων. Πριν 35 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 105 εκατομμύρια έτη μετά την άνοδο της Πελαγονικής οροσειράς στην επιφάνεια, αναδύονται ως άλλα νησιά οι ορεινοί όγκοι όπως η Πίνδος, οι Δειναρικές Άλπεις, τα Πυρηναία και τα Ιμαλάια. Η λογική λέει, λοιπόν, η παρουσία του ανθρώπου, σε όποια εποχή και εάν εμφανίστηκε στην γη αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να αναζητείται στον Όλυμπο. Είναι δε αδύνατον ποτέ σε μια περιοχή που για λόγους ανερμήνευτους αναδύεται η πρώτη χέρσος γη, ο άνθρωπος της προνομιούχου αυτής γης να σχηματίζεται όμως αργότερα από ότι οι άλλοι άνθρωποι, που η ανάδυση της γης τους καθυστερούσε κατά πάρα πολλά εκατομμύρια έτη. Χώρος και άνθρωπος εδώ μεταξύ Ολύμπου και Πίνδου εσχημάτιζαν την πανάρχαια ελληνική γλώσσα, η οποία και εδάνεισε τις λέξεις του πολιτισμού της εις όλους τους άλλους λαούς. Αυτή η ελληνική γλώσσα περικλείει τις λύσεις στα οικουμενικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Πληθώρα ερευνών και μελετών προσκομίζει συντριπτικά στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν υπήρξε Ινδοευρωπαϊκή μητέρα γλώσσα, αλλά αντιθέτως η γονοποιός γλωσσική επίδραση, η οποία εισήγαγε στις διάφορες γλώσσες παγκοσμίως τα γνωστά λεκτικά στοιχεία, κοινά σήμερα σε αυτές, ασκήθηκε από την πανάρχαια ελληνική γλώσσα. Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως ολοένα και περισσότερα και ισχυρότερα τεκμήρια που επιβεβαιώνουν το τεράστιο ιστορικό βάθος της ανθρώπινης παρουσίας στον Ελλαδικό χώρο. Αυτά τα τεκμήρια αποδεικνύουν πως οι πολιτισμικές ρίζες της Ελλάδας χάνονται στα βάθη του απωτάτου παρελθόντος και ταυτόχρονα αχρηστεύουν αυθαίρετες θεωρίες και δόγματα περί εμφανίσεως του ανθρώπου και του πολιτισμού στην Ανατολή ή την Αφρική."

Οριστε???Αγγλιστι Say what????

ΥΓ.Μου αρεσε πολυ η φραση ενος που σχολιαζοντας τα τεκταινομενα στο πολεμο Αρχαιολατρων-Ελληνορθοδοξων ειπε" ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΞΙΟΠΛΗΞΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ".Και αυτο πρεπει να εχουμε υποψη οσοι απο μας θελουμε να δουμε την χωρα μας να προοδευει.

The plural of anecdote is not data.

Edited by - medtech on 18/04/2007 02:01:47Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Entropy
Νέο Μέλος

Greece
29 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 02:21:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Entropy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Να προτεινω κατι? ολα τα περι δογματισμου καλυτερα να τα κανετε ποστ στο θρεντ "Επιστημη vs Πιστης" ... Ειχε παρει μια τετοια κατευθηνση αν και καπου το χασε.
@ medtech
Δικιο εχεις σηκωσε τωρα και μια ψευτομοικανα πηγαινε απο τα εξαρχεια αφου πρωτα διαβασεις και κανενα επαναστατικο μανιφεστο και παιξε το και εσυ μια επαναστατρια του πνευματος. Ναι μπορεις !!! Αρκει να πιστεψεις στον εαυτο σου.
Εχουμε γεμισει με ψευτο-κουλτουριαριδες/επαναστατες που δεν μπορουν να αναγνωρισουν την χρησιμοτητα της ιστοριασ , και το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να υπακουν στις προσταγες των βοσκων τους και να αναπαραγουν το ποιημα που τους μαθαινουν (προς την εξυπηρετηση των συμφεροντων τους παντοτε). Ακουνε τι λεξη Ελλαδα (ιδιεταιρα σε συνδιασμο με τη λεξη αρχαια) και βγαζουν σπυρακια. Για λογο τον οποιο ουτε οι ιδιοι ξερουν . Απλα αλολουθουν την γραμμη...
Να ξεκαθαρισω οτι δεν επικροτω βεβαια και την χρηση της ιστοριασ απο την "αντιθετη" πλευρα . Την οποια θεωρω εξισου βλαμενη.

Τελοσπαντων το θεμα ειναι η Προμηθεια και εχουμε ξεφυγει εδω και πολλες σελιδες.

Υ.Γ. Μιασ και βαζουμε διαφορα οφ τοπικ μεσα. Σημερα ακουσα και για ενα θεμα περι "ιερων κρουαζιερων " σε καποιο δελτιο ειδησεων. Ο φιλτατος Recto τι δηλωνει για αυτο? Η μαλλον ασε ξερω (για να βοηθησω και λιγο) ...μην ταυτιζουμε το ιερατιο και τις πραξεις τους με τον λογο Του

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 03:16:11  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
δικιο εχεις σηκωσε τωρα και μια ψευτομοικανα πηγαινε απο τα εξαρχεια αφου πρωτα διαβασεις και κανενα επαναστατικο μανιφεστο και παιξε το και εσυ μια επαναστατρια του πνευματος. Ναι μπορεις !!! Αρκει να πιστεψεις στον εαυτο σου.

Γιατι δεν πας να μαθεις αρχαιολογια,ανθρωπολογια,ιστορια και τις συναφες επιστημες που καταδεικνυουν οτι οι αναφορες της Προμηθεας περι γενεσως κοσμου και ελληνικης καταγωγης ηταν ψευδοιστορικες?

Για να μιλησω ευγενικα και να μην σου κατεβασω κανενα αναποδο καντηλι.

quote:
Εχουμε γεμισει με ψευτο-κουλτουριαριδες/επαναστατες που δεν μπορουν να αναγνωρισουν την χρησιμοτητα της ιστοριασ

Αναγνωριζω την χρησιμοτητα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ και τον κινδυνο της ΨΕΥΔΟΙΣΤΟΡΙΑΣ.Οσα αναφερε η Προμηθεα περι καταγωγης των Ελληνων ηταν χοντροψευδοιστορια.

quote:
Ακουνε τι λεξη Ελλαδα (ιδιεταιρα σε συνδιασμο με τη λεξη αρχαια) και βγαζουν σπυρακια.

Aπο ΠΟΥ εβγαλες το συμπερασμα οτι οταν εγω ακουω την λεξη Ελλαδα βγαζω σπυρακια???Στο σφυριξε ο γιδοβοσκος σου ή στο ειπε το Μαντειο των Δελφων?(για να θυμομαστε οτι η δεισιδαιμονια πηγαινε συννεφο ΚΑΙ στην αρχαια Ελλαδα).

quote:
και το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να υπακουν στις προσταγες των βοσκων τους και να αναπαραγουν το ποιημα που τους μαθαινουν (προς την εξυπηρετηση των συμφεροντων τους παντοτε).

Εσυ ποιανου βοσκου τις προσταγες ακους?Το διαβασες το ρημαδι τον λογο που εκφωνησε η Προμηθεα?Βρηκες οτι οι αναφορες της περι καταγωγης των Ελληνων απο το 1000000000000000000000000000000000000000000 Π.Χ. ηταν ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ???Αν ναι τοτε το μαντρι σου μαλλον ειναι ο "Δαυλος".

quote:
Να ξεκαθαρισω οτι δεν επικροτω βεβαια και την χρηση της ιστοριασ απο την "αντιθετη" πλευρα . Την οποια θεωρω εξισου βλαμενη.

Το προβλημα δεν ειναι η χρηση της ιστοριας.Το προβλημα ειναι η χρηση της ψευδοιστοριας και του καθε παραμυθιου.Και οσα ειπε η Προμηθεα περι καταγωγης ειναι χοντροψευδοιστορια.


Να απολαυσουμε ενα ποτ πουρι ψευδοστοριας απο την Προμηθεα:
----------------------------------------------------------

Όπως σημειώνει η επιστήμη της Γεωλογίας και των άλλων συναφών κλάδων, προ 140 εκατομμυρίων ετών ήταν όταν ολόκληρος ο πλανήτης σκεπαζόταν από νερά και χέρσα γη δεν εφαίνετο πουθενά, μια γιγαντιαία ανοδική ορογεννητική κίνησης ανύψωσε υπέρ την επιφάνεια της υδρόσφαιρας, προς τον ήλιο, την λεγόμενη Πελαγονική Οροσειρά, μια στενή ζώνη ξηράς που περιελάμβανε την βορειότερη Μακεδονία (Πελαγονία), τον Όλυμπο, την Ανατολική πλευρά της μετέπειτα Θεσσαλίας και την Βόρειο Εύβοια. Επί 115 εκατομμύρια χρόνια, αυτή η μοναδική νησίδα, η Ελλάδα μας εν μέρει, αντίκριζε ολομόναχη την πανθάλασσα που την περιτριγύριζε. Εις αυτήν την νησίδα για 80 εκατομμύρια έτη, πριν ακόμα αναδυθούν άλλες οροσειρές, άρχισε η διαδικασία των νέων μορφών της γενέσεως όντων.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Οι επιστημονες της εξελικτικης βιολογιας που αναφερουν οτι η ζωη ξεκινησε απο το νερο σχιζουν τα διπλωματα τους).

Κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απωτάτου παρελθόντος, από το οποίο ακέραιο λείψανο διασώζεται σήμερα το μεγαλειώδες δημιούργημα του, η ελληνική γλώσσα μας, που χρειάστηκε πολλές μυριάδες ετών να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί, ποιοτικώς ανάλογη, φυσικά, με τον ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε το εργαλείο για την οικοδόμηση του και την λειτουργία του.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(το μεγαλυτερο δημιουργημα του Ελληνικου Πολιτισμου ειναι η Ελληνικη Γλωσσα??!!!)


Έτσι δημιούργησε ο Θεός την Ελλάδα και ονόμασε «Γη του Φωτός», γιατί «ελ» σημαίνει φως και «λας» σημαίνει «πέτρα», «έδαφος», «γη». Και από αυτή την Γη του Φωτός, την γη που πρώτη αντίκρισε το φως του ήλιου, γεννήθηκαν οι φωτοδότες των αρετών και του πολιτισμού, οι Έλληνες και σκόρπισαν αυτοί τον πολιτισμό τους εις όλη την γη καθώς και ετάχθη.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Εμπρος για εναν νεο Αρχαιολατρικο Φονταμενταλισμο!


Είναι δε αδύνατον ποτέ σε μια περιοχή που για λόγους ανερμήνευτους αναδύεται η πρώτη χέρσος γη, ο άνθρωπος της προνομιούχου αυτής γης να σχηματίζεται όμως αργότερα από ότι οι άλλοι άνθρωποι, που η ανάδυση της γης τους καθυστερούσε κατά πάρα πολλά εκατομμύρια έτη. Χώρος και άνθρωπος εδώ μεταξύ Ολύμπου και Πίνδου εσχημάτιζαν την πανάρχαια ελληνική γλώσσα, η οποία και εδάνεισε τις λέξεις του πολιτισμού της εις όλους τους άλλους λαούς.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτή η ελληνική γλώσσα περικλείει τις λύσεις στα οικουμενικά προβλήματα της ανθρωπότητας.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Να καταργησουμε τον ΟΗΕ.Βρεθηκε λυσις για ολα τα προβληματα της ανθρωποτητος!)

Πληθώρα ερευνών και μελετών προσκομίζει συντριπτικά στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν υπήρξε Ινδοευρωπαϊκή μητέρα γλώσσα, αλλά αντιθέτως η γονοποιός γλωσσική επίδραση, η οποία εισήγαγε στις διάφορες γλώσσες παγκοσμίως τα γνωστά λεκτικά στοιχεία, κοινά σήμερα σε αυτές, ασκήθηκε από την πανάρχαια ελληνική γλώσσα.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Εδω καλυτερα ηταν να σχολιασει ο Agnostic.Aλαλα τα χειλη των ασεβων!!!)

Η ελληνική γλώσσα υπήρξε και είναι η τελειότερη μέχρι σήμερα ανθρώπινη γλώσσα επί της γης

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Με τα τμηματα οπου επιτιθεται στην χριστιανικη εκκλησια και την κατηγορει οτι κατεστρεψε τον Ελληνικο πολιτισμο κτλ δεν ασχολουμαι.Δικη μου προσωπικη αποψη ειναι οτι η πτωση του Ελληνικου πολιτισμου οφειλονταν σε πληθωρα παραγοντων και δεν ευθυνονταν μονο η εκχριστιανικοποιηση του.

The plural of anecdote is not data.

Edited by - medtech on 18/04/2007 03:16:59

Edited by - medtech on 18/04/2007 03:26:14Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

recto
Μέλος 2ης Βαθμίδας


204 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 09:01:16  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους recto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:

Ψαχνοντας σε αρχαία κείμενα μέσα από το T.L.G. να βρω αναφορές στο ορισμό του φιλοσοφικού δόγματος δεν βρήκα μέχρι τώρα παρά αναφορές σε γνώμες και γενικές αρχές. Η περισσότερο κοντινή αναφορά σ’ αυτό που καταλαβαίνω ως δόγμα γίνεται στην Πολιτεία και ιδιαίτερα στα παρακάτω τρία σημεία :

Search for δογμα:

1. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 412 section e line 6.
Δοκεῖ δή μοι τηρητέον αὐτοὺς εἶναι ἐν ἁπάσαις ταῖς (5)
ἡλικίαις, εἰ φυλακικοί εἰσι τούτου τοῦ δόγματος καὶ μήτε
γοητευόμενοι μήτε βιαζόμενοι ἐκβάλλουσιν ἐπιλανθανόμενοι

2. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 413 section c line 6.
Ὃ τοίνυν ἄρτι ἔλεγον, ζητητέον τίνες ἄριστοι φύλακες (5)
τοῦ παρ’ αὑτοῖς δόγματος, τοῦτο ὡς ποιητέον ὃ ἂν τῇ πόλει
ἀεὶ δοκῶσι βέλτιστον εἶναι [αὑτοῖς ποιεῖν]. τηρητέον δὴ

3. Plato Phil., Respublica. {0059.030} Stephanus page 414 section b line 6.
ἐκαλοῦμεν, ἐπικούρους τε καὶ βοηθοὺς τοῖς τῶν ἀρχόντων (5)
δόγμασιν;
Ἔμοιγε δοκεῖ, ἔφη.



Σίγουρα δεν έψαξες και πολύ καλά. Στον Διογένη Λαέρτιο υπάρχουν δεκάδες αναφορές στο δόγμα (τουλάχιστον 50-60) το οποίο υιοθετούσαν κάποιες φιλοσοφικές σχολές με τις οποίες, τρίτοι, έλεγαν ότι συμφωνούσαν ενώ άλλοι διαφωνούσαν είτε απλά είτε με χλεύη.

Ο Λαέρτιος όμως περιγράφει σαφώς την ύπαρξη δογμάτων, ως αμετακίνητων απόψεων, στους φιλοσόφους.

Επίσης στο "Ελληνιστική Φιλοσοφία", εκδόσεις ΜΙΕΤ, σελ. 24 γράφει:

"Ό Ξενοκράτης πιθανόν θεωρούσε τον εαυτό του κατεξοχήν σχολαστικό εκφραστή τής φιλοσοφίας τοϋ Πλάτωνα. 'Υπό τή διεύθυνση του ή 'Ακαδημία διακήρυξε τον Πλατωνισμό, μιά συστηματική έκθεση των ιδεών πού ό ΐδιος ό Πλάτων, δσο και αν τις υποστήριζε απόλυτα, Ίσως ποτέ δέν σκόπευε νά τις παρουσιάσει ως σύνολο αμετακίνητων δογμάτων."

και πιο κάτω:


"Αλλά, κατά τά φαινόμενα, λίγες σημαντικές τροποποιήσεις έγιναν σέ θεμελιώδη στωικά δόγματα ώς τήν εποχή τοΰ Παναιτίου και τοΰ Ποσειδωνίου, και ή έκταση των τροποποιήσεων πού έκαναν οί τελευταίοι ήταν λιγότερο ουσιαστική άπό όσο έχουν υποθέσει μερικές φορές."

και στο βιβλίο "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ", τόμ. Β', Ν. Μακρή:

"Το διασωθέν έργο του επίσης συγχρόνου του Κικέρωνα Φιλοδήμου απηχεί τις πολεμικές και εριστικές διαθέσεις πολλών επικούρειων της εποχής οι οποίοι υπεραμύνονταν των δογμάτων της σχολής τους σε μια όντως συγκριτική εποχή."


Οι παραπάνω φράσεις αναφέρονται σαφώς σε ιδέες που εμφανίζονται ως αμετακίνητες, ή εν δυνάμει αμετακίνητες ή ελάχιστα μετακινούμενες. Όταν κάποια σοβαρό βιβλίο δεν προβληματίζεται να χρησιμοποιήσει τον όρο, όπως στον περιέγραψα, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.


Άλλωστε και ο πιο ανυποψίαστος αναγνώστης έχει ακούσει για φιλοσοφικά δόγματα όπως "γνωσιολογικός μηδενισμός" ή "οντολογικός μηδενισμός", και ένα σωρό άλλα.


Επίσης, κάνεις ένα δεύτερο λάθος:

Ούτε για μια στιγμή δεν μιλήσαμε για την ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ του δόγματος. Μιλήσαμε ΜΟΝΟ για τα αποτελέσματα του δόγματος.

Το δόγμα του Χριστιανισμού ξεκινά από την πρωτοχριστιανική εμπειρία και δεν είναι προϊόν απλής διανόησης ή φαντασίας:

"ό ακηκόαμεν, ό εωράκαμεν τοίς οφθαλμοίς ημών, ό εθεασάμεθα καί αι χείρες ημών εψηλάφησαν" (Α' Ιωάν. 1:1)

Ενώ ο Παύλος φτάνει να αναιρεί ολόκληρο τον Χριστιανισμό αν η ανάσταση δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός:

"ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών", (Α' Κορινθ. 15:17)

Το δόγμα της επιστήμης ως προς τη δημιουργία του κόσμου δεν στηρίζεται σε μια τέτοια εμπειρία, παρ' όλα αυτά, εμφανίζεται απόλυτα προσηλωμένη σε κάποιο δόγμα. Διαφέρει όμως η προέλευση του δόγματος.

Έτσι ή αλλιώς, και η Ιστορία, παρ' όλο που αποτελεί επιστήμη, έχει δόγματα που στηρίζονται σε στοιχεία που έχει συλλέξει. Το ίδιο και η δικαστική εξουσία. Εκφράζει μία αδιαπραγμάτευτη άποψη για τα πράγματα χωρίς, όπως και η ιστορία, να μπορέσει ΠΟΤΕ να αποδείξει σε εργαστήριο φυσικών επιστημών αν κάποια γεγονότα έγιναν έτσι όπως δηλώνονται.

-

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

αγνοών
Πλήρες Μέλος

Greenland
803 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 11:49:44  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αγνοών  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
medtech,
χαλαράάάάάάάΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Entropy
Νέο Μέλος

Greece
29 Μηνύματα
Απεστάλη: 18/04/2007, 16:03:09  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Entropy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Medtech τα επιχειρηματα σου με εξεπληξαν...εχω και γω μερικα τετοια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... ειδες?
Απο κει και περα καλυτερα να προσεχεις τις εκφρασεις σου. Πολυ ευκολο ειναι να κανεις μαγκιες πισω απο την οθονη ενος υπολογιστη. Τελοσπαντων δεν θα κατσω να ασχοληθω με τον αν μπορεις η οχι να μου κατεβασεις καντηλια αναποδα.

Λοιπον θα απαντησω πολυ συντομα και αποφευγοντας τα quote που γεμιζουν το χωρο.
1. Δεν διαφωνω με οσα ειπες περι ψευδοιστοριας ...ειναι καθαρα υποκειμενικο και εξαρταται απο το ατομο να μπορει να κρινει και να ψαχνει και να διασταυρωνει τις πληροφοριες του. Πες μου σε παρακαλω αν εσυ το χεις κανει...
2.Ειναι οτι πιο ηλιθιο και ισως για αυτο να αποτελει συχνο επιχειρημα των "ανθελληνων", να προσπαθηεις να κρινεις κατι που γινοταν 2000 και βαλε χρονια πριν με τα σημερινα δεδομενα-γνωσεις. Ημαρτον πια, ειναι γελοιο. Βγαλε τα συμπερασματα σου συγκρινοντας το με το τι γινοταν τοτε για να στο πω πιο απλα.
3. Το λογο της τον ειδα ,δεν τον διαβασα (εκτοσ απο καποια αποσπασματα). Οσον αφορα καποια πραγματα περι καταγωγης κτλ μου φαινονται και μενα λιγο ακραια χωρις ομωσ να εχω ακουσει καποια αλλη αποψη την οποια μπορω να ενστερνιστω πληρως. Με αφορα κυριως το κομματι της πιο "συγχρονης " ιστοριας με το οποιο ασχοληθηκε , το οποιο μονο για ψευδοιστορια δεν προκειται.
4. Συγνωμη αν σε απογοητευω αλλα δεν εχω κανενα βοσκο και μαντρι. Ο Δαυλος ειναι συμπαθητικο περιοδικο και εχω διαβασει αρκετα τευχη του. Δεν αλολουθω ομως σε καμια περιπτωση τυφλα οτι γραφει, γιατι αρκετες φορες τυχαινει να διαφωνω με τις θεσεις του. Απλα για να το ξεκαθαρισω.
5. Αν ηξερες και συ τιποτα απο τις επιστημες που αναφερεις θα μπορουσες να συνηδητοποιησεις ποσο σημαντικη ειναι η γλωσσα, και πως η σωστη της αναπτυξη δινει ωθηση στις δραστηριοτητες του ανθρωπου.

Γενικα αυτα που γραφεις για μενα δειχνουν ανικανοτητα σκεψης. Απλα ακολουθεις μια γραμμη χωρις να κρινεις μονος σου. Δεν ειναι κακο να παραδεχεσαι τα καλα που χουν κανει οι Ελληνες (οπως και αλλοι λαοι φυσικα) , αλλα και τα κακα. Ειναι θεμα ιδιοσυγκρασιας μαλλον.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 02:05:03  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
απο κει και περα καλυτερα να προσεχεις τις εκφρασεις σου. Πολυ ευκολο ειναι να κανεις μαγκιες πισω απο την οθονη ενος υπολογιστη.


Αν δεν θες να ακους τετοια να μαθεις να κρατας την στοματαρα σου.Ας θυμηθουμε την ευγενικη σου εισαγωγη:

"Δικιο εχεις σηκωσε τωρα και μια ψευτομοικανα πηγαινε απο τα εξαρχεια αφου πρωτα διαβασεις και κανενα επαναστατικο μανιφεστο και παιξε το και εσυ μια επαναστατρια του πνευματος. Ναι μπορεις !!! Αρκει να πιστεψεις στον εαυτο σου".

Και φυσικα την ευγενικη σου προτροπη:

"Εχουμε γεμισει με ψευτο-κουλτουριαριδες/επαναστατες που δεν μπορουν να αναγνωρισουν την χρησιμοτητα της ιστοριασ,και το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να υπακουν στις προσταγες των βοσκων τους και να αναπαραγουν το ποιημα που τους μαθαινουν (προς την εξυπηρετηση των συμφεροντων τους παντοτε)".

Με αποκαλεσες ψευτοεπαναστατρια,με αποκαλεσες προβατο,με αποκαλεσες ανθελληνα.Και ολα αυτα απο μια ΗΛΙΘΙΑ παρερμηνεια των οσων εγραψα αναφορικα με την Προμηθεα.Γιατι πρεπει να εισαι πολυ ηλιθιος για να βγαλεις το συμπερασμα οτι οταν εκανα κριτικη στην Προμηθεα εκανα κριτικη στην Αρχαια Ελλαδα.Μα πολυ ηλιθιος.

Φυσικα και εσυ κρυβεσαι πισω απο τον υπολογιστη σου.Δεν μου τα λες καταπροσωπο.Και εσυ μαγκιες κανεις πισω απο τον υπολογιστη.

quote:
Medtech τα επιχειρηματα σου με εξεπληξαν...εχω και γω μερικα τετοια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... ειδες?

Τι θελεις δηλαδη να κανω?Να αρχισω παραμπομπες σε sites,papers και βιβλιογραφια των επιστημων της παλαιοντολογιας,της εξελικτικης βιολογιας,της μοριακης βιολογιας,της γλωσσολογιας κτλ αναλυτικα για να δειξω ποσο ανοητα ηταν και ποσο αστηρικτα τα οσα ειπε η Προμηθεα περι καταγωγης του ανθρωπου,περι γεωλογικης διαμορφωσης του πλανητη Γη,περι Ελληνικης γλωσσας ως μητερας ΟΛΩΝ των γλωσσων κτλ?Δεν θα μας εφτανε οχι ολο το τοπικ αλλα ολοκληρο το site.

quote:
Δεν διαφωνω με οσα ειπες περι ψευδοιστοριας ...ειναι καθαρα υποκειμενικο και εξαρταται απο το ατομο να μπορει να κρινει και να ψαχνει και να διασταυρωνει τις πληροφοριες του. Πες μου σε παρακαλω αν εσυ το χεις κανει...

NAI.ΕΣΥ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ?

ΥΓ Η ιστορια ΕΙΝΑΙ αντικειμενικη επιστημη δεν μπορεις να λες οτι σου κατεβει,πρεπει να προσφερεις και στοιχεια.ΟΤΑΝ για λογους πολιτικους,θρησκευτικους κτλ αποκρυπτονται στοιχεια για να παρουσιαστει μια αλλη εικονα τοτε εχουμε να κανουμε με την ψευδοιστορια.

quote:
.Ειναι οτι πιο ηλιθιο και ισως για αυτο να αποτελει συχνο επιχειρημα των "ανθελληνων", να προσπαθηεις να κρινεις κατι που γινοταν 2000 και βαλε χρονια πριν με τα σημερινα δεδομενα-γνωσεις. Ημαρτον πια, ειναι γελοιο. Βγαλε τα συμπερασματα σου συγκρινοντας το με το τι γινοταν τοτε για να στο πω πιο απλα.

Μα εγω δεν αναφερθηκα στα εγκληματα των αρχαιων Ελληνων ουτε προσπαθησα να καταδικασω τους αρχαιους με βαση αυτα.Αναφερθηκα στο ψευδοιστορικο των ισχυρισμων της Προμηθεας περι γεωλογιας,καταγωγης του ανθρωπου κτλ. που ηταν κοτσανες.

quote:
Το λογο της τον ειδα ,δεν τον διαβασα (εκτοσ απο καποια αποσπασματα). Οσον αφορα καποια πραγματα περι καταγωγης κτλ μου φαινονται και μενα λιγο ακραια χωρις ομωσ να εχω ακουσει καποια αλλη αποψη την οποια μπορω να ενστερνιστω πληρως


ΛΙΓΟ ακραια?ΛΙΓΟ????

(αν και το προβλημα φυσικα δεν ειναι οτι ειναι ακραια,το προβλημα ειναι οτι ειναι αστηρικτα).Μιλωντας παντα για την αλα Ελ παλαιοντολογια που μας σερβιρε η Προμηθεα και μας κουφανε εντελως.

quote:
Αν ηξερες και συ τιποτα απο τις επιστημες που αναφερεις θα μπορουσες να συνηδητοποιησεις ποσο σημαντικη ειναι η γλωσσα, και πως η σωστη της αναπτυξη δινει ωθηση στις δραστηριοτητες του ανθρωπου

Ναι,αλλα δεν ειναι λυση ολων των προβληματων η γλωσσα.Η Προμηθεα ισχυριζεται λανθασμενα οτι η Ελληνικη Γλωσσα ειναι λυση ολων των προβληματων.Δυνατα και Ελληνοκεντρικα (με την κακη εννοια).


quote:
Γενικα αυτα που γραφεις για μενα δειχνουν ανικανοτητα σκεψης. Απλα ακολουθεις μια γραμμη χωρις να κρινεις μονος σου. Δεν ειναι κακο να παραδεχεσαι τα καλα που χουν κανει οι Ελληνες (οπως και αλλοι λαοι φυσικα) , αλλα και τα κακα. Ειναι θεμα ιδιοσυγκρασιας...

Απο τα συμπερασματα που εβγαλες για μενα και την κριτικη μου στη Προμηθεα,βγαζω το συμπερασμα οτι ή αλλα διαβαζεις και αλλα καταλαβαινεις ή οτι δεν εχεις το θαρρος να παραδεχτεις οτι εκανες παρερμηνεια.Πουθενα δεν καταδικασα τους αρχαιους Ελληνες,ΔΕΝ αναφερθηκα στους ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΟΤΙ:

Α)Η ΠΡΩΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ(τι λεει η γεωλογια πανω σε αυτο εκατσες να ψαξεις)?

Β)ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΓΗ ΗΤΑΝ Η ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ( η ζωη εμφανιστηκε στο νερο...)

Γ)ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ EINAI ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ (NOT..)

δ)ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (NOT!!!)

E)ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (τα αντεπειχειρηματα εδω ειναι τοσο πολλα που δεν μας φτανει ολο το web για να τα παραθεσουμε.Η παπαρα που πεταξες οτι αυτο υποστηριζεται απο το γεγονος οτι η γλωσσα ειναι εργαλειο επικοινωνιας καταρριπτεται αμεσως αν θυμηθουμε οτι η γλωσσα σαν εργαλειο υπαρχει εδω και χιλιαδες χρονια αλλα φυσικα δεν εχει λυσει ολα τα προβληματα).

ΣΥΝΕΠΩΣ αναφερθηκα στην παραχαραξη της προιστοριας.Δεν μιλησα για αρχαια Ελλαδα ουτε επιτεθηκα στους αρχαιους Ελληνες οπως παρερμηνευσες εσυ.Η αρχαια Ελλαδα ΔΕΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ Τ0 10000000000000000000000000000000000000000000000 Π.Χ!Ελεος πια!

Τωρα απο ΠΟΥ εβγαλες εσυ το συμπερασμα οτι επιτιθεμαι στην αρχαια Ελλαδα μονο οι χαωτικες και δαιδαλωδεις διεργασιες στο μυαλο σου μπορουν να μας απαντησουν.Και εαν δεν θες να τρως μπινελικια,να μαθεις να κρατας το στομα σου πρωτα.

The plural of anecdote is not data.

Edited by - medtech on 19/04/2007 02:09:00Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Entropy
Νέο Μέλος

Greece
29 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 11:03:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Entropy  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Λοιπον πρωτον για να εξηγουμαστε...δεν με ενδιαφερει να κανω μαγκιες σε κανεναν και μην ανησυχεις θα μπορουσα να σου πω και κατα προσωπο οτι θελω. Απο κει και περα, με ολα οσα κανεις quote δεν σου κανω προσωπικη επιθεση αλλα προσπαθησα να σκιαγραφησω μια ομαδα ανθρωπων , στην οποια ομως για να μαι ειλικινης μου φανηκε οτι ανηκεις και εσυ. Για αυτο ηταν και το αστειου χαρακτηρα σχολειο "ναι μπορεις και συ" κτλ...και δεν ηταν επιθετικο.
Επαναλαμβανω οτι και τα υπολοιπα που γραφεις απο κατω , σκιαγραφουν τον μεσο επαναστατη "δεν αντεχω αλλο βρε αδερφε" ελληνα, ο οποιος λιγο πολυ δεν εχει ιδεα οτι τον καθοδηγουν για πλακα.
Απο κει και περα η ιστορια ΕΙΝΑΙ αντικειμενικη επιστημη ...το πως παρουσιαζεται ΔΕΝ ειναι...και εκει βρισκεται η τομη της με την ξευδοιστορια.
Απο οτι σου ειπα δεν ασχοληθηκα με την προιστορια τοσο, στον λογο της Προμηθειας , μιας και ειναι κατι το οποιο γενικα δεν με απασχολει , χωρις ομως και να με αφηνει αδιαφορο. Οποτε επεναλαμβανω οτι το κομματι στο οποιο εγω προσωπικα την θαυμασα ηταν αυτο στο οποιο μιλησε για την πιο προσφατη ιστορια και ιδιεταιρα μεσα στο κλιμα το οποιο το επραξε.
Τωρα αν πιστευεις εσυ οτι οι ελληνες (και μονο αυτοι) χρειαζονται ενα παραμυθι να πιστευουν και αλλα τετοια ,σορρυ αλλα δεν τα βρισκουμε. Απλα συγκρινε οτι γινεται στην εποχη του , οπως σου ειπα ... Στην τελικη δεν μπορεισ να αποδιδεις γενικοτερα κοινωνικα φαινομενα στην ιδιοσυγκρασια ενος λαου και μονο. Δεν ειναι μονο οι ελληνες λοιπον που πιστευουν σε παραμυθια, ολος ο κοσμος το κανει...το γιατι ειναι ενα πολυ πιο συνθετο και ασεχτο θεμα.
Και ναι προσπαθω παντα να διασταυρωνω τισ πληροφοριες μου και εχω αποριψει παρα πολλα πραγματα κατα αυτον τον τροπο.Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
αγνοών
Πλήρες Μέλος

Greenland
803 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 12:26:55  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους αγνοών  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
medtech,σχετικά με το ΔΑΥΛΟ θα έλεγα κι εγώ ότι άσχετα με την ιδεολογία αυτών που το εκδίδουν,δεν παύει να είναι ένα συμπαθές και ενημερωμένο περιοδικό,από το οποίο μπορέις να ξεχωρίσεις μερικά πολύ καλά άρθρα

ας μην το κρίνουμε βάσει των ιδιοκτητών του αλλά βάσει των γραφομένων σε αυτόΜετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Πάνας
Μέλος 1ης Βαθμίδας

Greece
85 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 15:44:58  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Πάνας  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (τα αντεπειχειρηματα εδω ειναι τοσο πολλα που δεν μας φτανει ολο το web για να τα παραθεσουμε.Η παπαρα που πεταξες οτι αυτο υποστηριζεται απο το γεγονος οτι η γλωσσα ειναι εργαλειο επικοινωνιας καταρριπτεται αμεσως αν θυμηθουμε οτι η γλωσσα σαν εργαλειο υπαρχει εδω και χιλιαδες χρονια αλλα φυσικα δεν εχει λυσει ολα τα προβληματα).

Το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στην Ισπανία έχει ιστορία επτά αιώνων. Είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης. «Όμως οι ελληνικές σπουδές και η διδασκαλία συνεχίζονται από πάντα στην Ιβηρική. Από την εποχή του Χριστού», λέει ο 83χρονος Φρανσίσκο Αντράντος.

Από την εποχή του Άραβα φιλοσόφου Αβερρόη, που γεννήθηκε στην Κόρδοβα το 1126 και αφιέρωσε τη ζωή στη μετάφραση και τον σχολιασμό του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, μέχρι τη σύνταξη του Ελληνοϊσπανικού Λεξικού πέρασαν σχεδόν εννιακόσια χρόνια. Όμως, το πάθος, η ακρίβεια, η εμβρίθεια της επιστημονικής εργασίας, η θυσία του χρόνου παραμένουν οι ίδιες.

Ο έκτος τόμος του Ελληνοϊσπανικού Λεξικού - κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο - περιλαμβάνει 6.500 λέξεις: από το «διωξικέλευθος» - αυτός που ακολουθεί τον δρόμο - ώς το «εκπελεκάω» κι από τον Όμηρο ώς το 600 μ.Χ. «Το Ελληνοϊσπανικό Λεξικό είναι τριπλάσιο σε αριθμό λέξεων - 324.000 λήμματα - από το οξφορδιανό Λίντελ - Σκοτ (148.000 λήμματα) που ήταν ντεμοντέ, αναφέρεται σε διπλάσιους σχεδόν συγγραφείς και παπύρους, περιλαμβάνει τα καινούργια ντοκουμέντα και τις επιγραφές που ανακαλύπτονται καθημερινά, περιέχει τις νέες μελέτες, τις νέες μεθόδους της λεξικογραφίας και της Σημαντικής. Είναι σε ηλεκτρονική μορφή κι αυτό του επιτρέπει να ανανεώνεται συνεχώς», συνοψίζει ο κ. Αντράντος. Είναι η μεγαλύτερη απογραφή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που επιχειρήθηκε ποτέ.

Το τιμόνι αυτής της προσπάθειας το κατευθύνει εδώ και 40 χρόνια ο Φρανσίσκο Αντράντος που τιμήθηκε με το βραβείο «Αριστοτέλης», από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης για την προσφορά του. Ο Αντράντος, γέννημα - θρέμμα της Σαλαμάνκα, που σπούδασε την αρχαία ελληνική στο Γυμνάσιο, επέλεξε την ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο, αφιερώθηκε στη γλωσσολογία, έμαθε σανσκριτικά, γερμανικά, σλαβικές γλώσσες εκτός από την ελληνική, αρχαία και νέα, και τη λατινική για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η ελληνική είναι η πρώτη γλώσσα του κόσμου. Η άμεση ή έμμεση επίδραση του αλφαβήτου της, του λεξιλογίου της, του συντακτικού της και της λογοτεχνίας της ήταν και είναι τεράστια». Το λεξιλόγιο, τα ονόματα και τα ρήματα, οι ελληνικές λέξεις μπήκαν στο λατινικό αλφάβητο και στους μεσαιωνικούς πολιτισμούς της Ευρώπης και τώρα οι ελληνικές λέξεις συνεχίζουν να φθάνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, στον πολιτισμό, την επιστήμη, τη λογοτεχνία.


Η γλώσσα και η σκέψη είναι αδιαχώριστες, η γλώσσα με τη δομή της δίνει μια άμεση, απτή υπόσταση της λογικής. Η διδασκαλία της γλώσσας σε μια από τις αρτιότερες μορφές της, όπως είναι τα αρχαία ελληνικά, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της λογικής ικανότητας του ανθρώπου. Επιπλέον, η μελέτη της ελληνικής γλώσσας είναι μια επιστήμη που προχωράει. Εξελίσσεται και προοδεύει.

Πώς επικράτησε στην Ευρώπη η ελληνική γλώσσα και πώς τα ελληνικά δεν χάθηκαν; Στο βιβλίο σας λέτε ότι είναι η μακροβιότερη γλώσσα μαζί με την κινεζική.

Για διάφορους λόγους. Οι Ρωμαίοι μιλούσαν τα ελληνικά στη Ρώμη ως δεύτερη γλώσσα. Έπειτα, πολλές βυζαντινές λέξεις έφθασαν στην Ιταλία από τους δρόμους του εμπορίου, της ναυτιλίας, της Εκκλησίας και κατόπιν ανακάλυψαν στην Ευρώπη την αρχαία ελληνική. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν τα ελληνικά για τη λογοτεχνία και την επιστήμη. Η Ευρώπη χρειαζόταν μια πολιτιστική γλώσσα. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται τα ελληνικά για τον πολιτισμό τους. Μια γλώσσα δεν πεθαίνει ποτέ όταν ομιλείται. Τα ελληνικά ποτέ δεν πεθαίνουν. Οι δικές μας γλώσσες είναι ημιελληνικά ή κρυπτοελληνικά. Το Ελληνοϊσπανικό Λεξικό είναι η συνεισφορά μας.


Ειμί - είμαι: η αρχαιότερη λέξη
Η ελληνική γλώσσα ξεκίνησε την πορεία της από την αρχαϊκή ινδοευρωπαϊκή ΙΙΙ γλώσσα, όπως ομιλείτο ανατολικά από τα Ουράλια - στην Κεντρική Ασία, από το Τουρκεστάν ώς τον Βορρά της Μαύρης Θάλασσας. Οι μετακινήσεις των λαών έφεραν τους νομάδες προγόνους της γλώσσας μας στα Βαλκάνια, όπου διαμορφώθηκε μια κοινή ελληνική γλώσσα που εισήχθη περί το 2000 π.Χ. στη χώρα μας. Μια από τις αρχαιότερες λέξεις του ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού είναι το ειμί - είμαι, η πόλις, ο πατέρας, ο δόμος (σπίτι), η εστία, το τείχος, ο τέκτων, η εσθής (ένδυμα), ρήματα όπως το βράζω - πέσσω, οργώνω - αρόω, υφαίνω - νέω, αρμέγω - αμέλγω και ονόματα κατοικίδιων -ταύρος, βους, συς (χοίρος), κύων, ίππος-, ο κύκλος - ρόδα και η άμαξα - όχος.

Η πρώτη ελληνική ποίηση, επική και λυρική, αποτελεί συνέχεια της προφορικής ινδοευρωπαϊκής ποίησης, που βλέπουμε στη βεδική ποίηση με τις στερεότυπες εκφράσεις, τις παρομοιώσεις, τη μετρική της.

Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας χρονολογούνται πριν από 3.500 χρόνια, με τις πινακίδες της γραμμικής γραφής Β, της επίσημης μυκηναϊκής γραφής. Η δεύτερη ομάδα κατέβηκε στην Ελλάδα γύρω στα 1200 π.Χ. - οι Δωριείς, που μιλούσαν μια διαφοροποιημένη διάλεκτο. Δεν υπάρχει μια μόνο ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, υπάρχουν διάφορες, που κλιμακώνονται χρονολογικά και διαχωρίζονται σε διαλέκτους επίσης κλιμακούμενες χρονολογικά.

Το ίδιο συνέβη - διαφοροποιήσεις και ρήξεις - μέσα στην Ελλάδα με τη δημιουργία διαλέκτων - της ιωνικής, αιολικής, αρκαδοκυπριακής, ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή. Αυτή η κατάσταση όμως έφερε και την επιδίωξη της ενότητας, που επιτεύχθηκε μέσω των λογοτεχνικών γλωσσών - του έπους, του ιάμβου της ελεγείας κ.ά. «Οποιοσδήποτε ποιητής που έγραφε σε οποιαδήποτε από αυτά τα λογοτεχνικά είδη, όποια και να ήταν η πατρίδα του, έγραφε στην ειδική γλώσσα του λογοτεχνικού είδους. Ήταν διεθνείς γλώσσες», υπογραμμίζει ο κ. Αντράντος.

«Όλες τις τραγουδούσαν κι όλες τις καταλάβαιναν σ' όλα τα μέρη. Κυριαρχούσε σ' αυτές η ιωνική. Κι έτσι, όταν έφτασε ο πεζός λόγος, ήδη κατά τον 6ο αιώνα, όλοι έγραφαν και καταλάβαιναν την ιωνική. Αυτή ήταν η αρχή του αττικού πεζού λόγου που διαμορφώθηκε στην κοινή - λογοτεχνική, καθαρή, λόγια γλώσσα που επεβλήθη με την κατάκτηση του μεγάλου Αλεξάνδρου ως η πρώτη πολιτιστική και επιστημονική γλώσσα του κόσμου».


Η γλώσσα «ανακατασκευάζεται»!
Πώς είναι δυνατή η συγγραφή μιας ιστορίας της γλώσσας, όταν δεν υπάρχουν γραπτά;

«Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, υπάρχουν πολλές διάλεκτοι και γι' αυτό υπάρχει η επιστήμη της γλωσσολογίας, που ανακατασκευάζει σε ένα βαθμό τις χαμένες πιο αρχαίες φάσεις της γλώσσας μέσα στα όρια που θέτει μια ιστορία βάσει μελετών και μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή και των αποσπασματικά σωζόμενων γλωσσών».


Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 17:12:38  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Α)Η ΠΡΩΤΗ ΓΗ ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ(τι λεει η γεωλογια πανω σε αυτο εκατσες να ψαξεις)?


Πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια ,στις αρχές της κρητιδικής περιόδου ,μια γιγαντιαία ανοδική ορογενετικη κίνηση ανύψωσε ,μια στενή ζώνη ξηράς που περιλαμβάνει την βορειότερη μακεδονια (πελαγονια) , τον Όλυμπο, την ανατολική Θεσσαλία , και την βόρειο ευβοια.

Πριν από 35εκατομμυρια χρόνια όταν η τάφρος της πινδου είχε πια γεμίσει από ιζήματα σημειώνονται νέες κοσμογονικές αναστατωσεις στα έγκατα της ελληνικής γης.

Ύστερα από μια πανίσχυρη ανοδική ώθηση πτυχώθηκαν τα υλικά της τάφρου και ανυψώθηκαν σχηματίζοντας την επιβλητική οροσειρά της πινδου.

Είναι η εποχή των αλπικών πτυχώσεων ,όταν αναφαίνονται οι υψηλότεροι ορεινοί όγκοι της γης,οι αλπεις ,τα πυρηναια,τα Ιμαλάια.


Αντιγραψα από την «Ιστορία του ελληνικού έθνους» στη σελ 1(10) του τόμου Α.


Μάλλον η ακαδημία Αθηνών που βράβευσε το έργο είναι κανα τσούρμο λαλακες που ανήκουν και αυτοί στο
μαντρί του δαυλού….

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/04/2007, 23:09:05  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μια μικρή παρένθεση θα κάνω στο θέμα, όχι και εντελώς άσχετη με αυτό (ελπίζω να είναι η τελευταία)

recto, εχω και εγώ λεξικά και εγκυκλοπαίδειες που παρουσιάζουν τη λέξη «δόγμα» και αυτήν τη συζήτηση την έχω ξανακάνει. Δεν έκανα την προηγούμενη παράθεση για να μου πεις αυτά που είναι ήδη σε όλους γνωστά.

Θέλω να πω πως για τους αρχαίους φιλοσόφους η λέξη δόγμα έχει διαφορετική έννοια από αυτήν που απέκτησε κατά τους χριστιανικούς χρόνους (ο Λαέρτιος έζησε και αντέγραψε τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων τον 3ο αιώνα όταν είχε ήδη εξαπλωθεί ο χριστιανισμός) και φτάνουμε στο σήμερα να μιλάμε για φιλοσοφικό δόγμα ως ένα άλλο είδος θρησκευτικού δόγματος ενώ στην ουσία πρόκειται για εντελώς διαφορετικά «πράγματα» που μάλλον σκόπιμα συγχέονται για να εξυπηρετούν την απολογητική των θρησκειών μέσα σε ένα γενικό κλίμα θολούρας. Και ακόμα πιο οξύμωρο είναι να κάνουμε λόγο για επιστημονικό δόγμα εκεί που υπάρχουν μόνο υποθέσεις.

Ετυμολογικά η λέξη δόγμα έχει την αρχή της στο δοκώ, δοξασία/γνώμη και ενώ την χρησιμοποιούμε για δηλώσουμε μια αρχή ή ένα θεμέλιο (ιδεολογικοφιλοσοφική αρχή λέει..) είναι περισσότερο μια στέγη (δοκός/δοκάρι έχουν την ίδια ετυμολογια), που τη δεχόμαστε για να μας παρέχει προστασία, δεν είναι το θεμέλιο.

Αν λοιπόν μας παρέχει στέγη και προστασία, δεν έχει σχέση με την φιλοσοφία (που δεν είναι στραμμένη στο μεταφυσικό) καθώς καμία προστασία δεν προσφέρει αλλά σε πετάει στο κενό και σου λέει σκέψου, βρες μόνος σου. Και είναι ακόμα πιο βέβαιο πως δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη που δεν παρέχει νοητικές ή ψυχολογικές προστασίες και γνώμες αλλά αυτό που είναι απλά υπάρχει και το χρησιμοποιεί, δεν το κατασκευάζει. Είναι δηλαδή στραμμένη στα θεμέλια και όχι στην στέγη.

Αν είναι όμως γνώμη/δοξασία.. έχει άραγε ο θεός γνώμη; Είναι δυνατόν να ισχυριστούμε πως ο θεός έχει γνώμη; Μέγιστη βλασφημία, πράγματι !! Προφανώς δεν έχει γνώμη γιατί αν είχε δεν θα ήταν θεός και τότε ποιος θα τον άκουγε; Ο θεός (αν υπάρχει τέτοιο ον) απλά είναι αυτό που είναι και τελικά αυτό που καταλαβαίνουμε ή αντιλαμβανόμαστε από αυτόν στο δικό μας πεπερασμένο χώρο, το δεχόμαστε ως απόφασή του (θέλημα θεού...). Αυτήν την έννοια έχει αποκτήσει το θρησκευτικό δόγμα, είναι δηλαδή θέλημα/απόφαση θεού και γι’ αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί!

Καταλαβαίνεις recto;

Είναι ένα οικοδόμημα/παλάτι όχι ανθρώπινο σαν και αυτά που χρίζονται στην άμμο και τα παρασέρνει το κύμα αλλά θεϊκό, ακλόνητο και ατράνταχτο... μόνο που δεν έχει θεμέλια. Τα θεμέλιά του (αρχική υπόθεση) είναι σαθρά και τρίζουν σε κάθε νέα ανακάλυψη, σε κάθε νέα επιστημονική έρευνα το αδαμάντινο παλάτι κινδυνέυει να εξαφανιστεί.. Είναι ένα πολύ όμορφο και καλά δεμένο κτίσμα που στέκεται στον αέρα (πίστη).

Και αν δεν σε ικανοποιούν τα παραπάνω, υπάρχουν και τα ξενόγλωσσα λεξικά όπως το Oxford Companion to Philosophy όπου στο λήμμα Dogma κάνει αναφορά μόνο στο θρησκευτικό δόγμα και στην μεταφυσική του διάσταση χωρίς μια λέξη για φιλοσοφία και επιστήμη (it is now used pejoratively, because it sanctions not only belief unjustified by reason, but also intolerance, i.e. the punishment of false belief).

Εκείνοι λοιπόν που δικαιούνται να δογματίζουν είναι πρώτοι πρώτοι οι θρησκευόμενοι διότι είναι καταδικασμένοι να το κάνουν από τη φύση του παραπάνω κατασκευάσματος. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα όπως συνδέεται με την προέλευση. Αν υπάρχει λοιπόν κάτι λάθος, υπάρχει μόνο μέσα στο κεφάλι σου και ψάξε βρες το..

Με τα παραπάνω δεν υποστηρίζω ότι το δογμα/προστασία έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Σαφώς τα παιδιά.. χρειάζονται μια στέγη για να μεγαλώσουν, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση

Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/04/2007, 00:04:17  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Για την Προμηθέα..

Είδα το βίντεο στην αρχή και στο τέλος όπου αποχώρησε απαντώντας, σε κάποια ιστορικού περιεχομένου κριτική που της έγινε, πως αυτά είναι η αλήθεια (αυτά που είπε στην ομιλία της δηλαδή).

Εμένα όλο το σκηνικό μου φάνηκε στημένο και δεν πολυπιστευω πως πρόκειται για καθαρά δική της έρευνα και πρωτοβουλία.

Σε κάποιες επιστολές της προς τον Δαυλό (υπάρχουν στο www.davlos.gr) λέει πως διαβάζει συνέχεια, ότι πέσει στα χέρια της. Λέει ακόμα πως έχει ήδη διαβάσει όλη την σειρά των αρχαίων ελλήνων της Loeb (έλεος! Δηλαδή ολόκληρη την γνωστή αρχαία ελληνική γραμματεία, άπαντα) και τώρα διαβάζει την σειρά των Λατίνων συγγραφέων της ίδιας έκδοσης (θεωρείται ή καλύτερη και πιο πλήρης έκδοση στον κόσμο).

Εμένα μου φαίνεται απίστευτο, αλλά καμιά φορά γίνονται και θαύματα για όσους πιστεύουν. Όσοι πιστοί λοιπόν, προσέλθετε!


Οι χριστιανοί, βέβαια δεν πιστέυουν σε αυτά τα θαύματα.. false belief λέει το δόγμα τους, τζιζζ!!


Edited by - Δημήτρης on 20/04/2007 00:11:55Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

medtech
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
1799 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/04/2007, 06:43:57  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους medtech  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια ,στις αρχές της κρητιδικής περιόδου ,μια γιγαντιαία ανοδική ορογενετικη κίνηση ανύψωσε ,μια στενή ζώνη ξηράς που περιλαμβάνει την βορειότερη μακεδονια (πελαγονια) , τον Όλυμπο, την ανατολική Θεσσαλία , και την βόρειο ευβοια.

Πριν από 35εκατομμυρια χρόνια όταν η τάφρος της πινδου είχε πια γεμίσει από ιζήματα σημειώνονται νέες κοσμογονικές αναστατωσεις στα έγκατα της ελληνικής γης.

Ύστερα από μια πανίσχυρη ανοδική ώθηση πτυχώθηκαν τα υλικά της τάφρου και ανυψώθηκαν σχηματίζοντας την επιβλητική οροσειρά της πινδου.

Είναι η εποχή των αλπικών πτυχώσεων ,όταν αναφαίνονται οι υψηλότεροι ορεινοί όγκοι της γης,οι αλπεις ,τα πυρηναια,τα Ιμαλάια.


Αντιγραψα από την «Ιστορία του ελληνικού έθνους» στη σελ 1(10) του τόμου Α.



ΕΕΜΜ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΞΕΠΗΔΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ?

Γιατι αυτο μας ειπε η Προμηθεα (αναμεσα στις υπολοιπες Ελληνοκετρικες με την παγκακιστη εννοια) κοτσανες.

Ηταν η οροσειρα αυτη το πρωτο κοματι γης που ξεπηδησε απο τα νερα?

Ηταν ποτε η Γη απο την αρχη ενας τεραστιος ωκεανος???

Dont think so.

Αυτο που μας περιγραφει το αποσπασμα ειναι η διαδικασια σχηματισμου.Δεν λεει πουθενα οτι ειναι το πρωτο κοματι γης που ξεπηδησε απο τα νερα!!!!!

Επισης το επιχειρημα της Προμηθεας "αφου αυτη ηταν η πρωτη Γη,εδω ξεκινησε συνεπως η ζωη" θα κανει πολλους επιστημονες της εξελικτικης βιολογιας να ευθυμησουν.

quote:

Τωρα αν πιστευεις εσυ οτι οι ελληνες (και μονο αυτοι) χρειαζονται ενα παραμυθι να πιστευουν και αλλα τετοια ,σορρυ αλλα δεν τα βρισκουμε. Απλα συγκρινε οτι γινεται στην εποχη του , οπως σου ειπα ... Στην τελικη δεν μπορεισ να αποδιδεις γενικοτερα κοινωνικα φαινομενα στην ιδιοσυγκρασια ενος λαου και μονο. Δεν ειναι μονο οι ελληνες λοιπον που πιστευουν σε παραμυθια, ολος ο κοσμος το κανει...το γιατι ειναι ενα πολυ πιο συνθετο και ασεχτο θεμα.


Πιστευω οτι οι Ελληνες εχουν φαει πολλα παραμυθια.Ειμαι της αποψης οτι πρεπει να ξερουν την αληθεια οσο ωμη η δυσαρεστη ειναι.Η περιπτωση της Προμηθεας απλα μου υπενθυμιζει το κονταροχτυπημα 2 συστηματων πιστης,2 παραμυθιων δηλαδη,που μαλλον περισσοτερα κακα παρα καλα θα φερει.

The plural of anecdote is not data.

Edited by - medtech on 20/04/2007 06:45:32

Edited by - medtech on 20/04/2007 06:50:53Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

τυχερουλης
Πλήρες Μέλος

Greece
1123 Μηνύματα
Απεστάλη: 20/04/2007, 09:27:24  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους τυχερουλης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Ηταν ποτε η Γη απο την αρχη ενας τεραστιος ωκεανος???



http://www.scotese.com/precambr.htm


quote:
Ηταν η οροσειρα αυτη το πρωτο κοματι γης που ξεπηδησε απο τα νερα?


Ο κόσμος με την μορφή που έχει σήμερα, ο σύγχρονος κόσμος τότε σχηματίσθηκε.
το κυριότερο είναι ότι τότε η μεσόγειος θάλασσα που αποτέλεσε την κυριότερη κοιτίδα του πολιτισμού έπαιρνε την σημερινή μορφή της.
Μέχρι τότε πολλές φορές είχε αναδυθεί από την θάλασσα ξηρά και αδιαμφισβήτητα υπήρχαν πολλές μορφές ζωής μέσα στο νερό και και στην ξηρά αλλά ξαναβυθιζοταν ή καταστρεφόταν από κάποιο μετεωρίτη ή τις συνεχόμενες γεωλογικές μεταβολές και κατακερματισμούς και ξαναξεκινουσε από την αρχή.

"Με εξαφάνιση των δεινοσαύρων και το τέλος του Μεσοζωικού, τα θηλαστικά κληρονομούν γρήγορα τη Γη. Τα αρχαϊκά θηλαστικά υπήρχαν μαζί με τα πουλιά και τα σύγχρονα ερπετά όπως και τα ασπόνδυλα. Σε αυτόν τον Αιώνα (άρχισε πριν 65 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα) δημιουργήθηκε η σημερινή μορφή των ηπείρων και οι αρχικές τροπικές συνθήκες αντικαταστάθηκαν από ένα πιο ψυχρό και ξηρότερο κλίμα, που προκλήθηκε ενδεχομένως από την άνοδο των Ιμαλαΐων. Η εμφάνιση της χλόης σήμανε ότι αυξήθηκε η τροφή των θηλαστικών, και ο πιο ψυχρός και ξηρός κόσμος επέτρεψε σε ομάδες σύγχρονων θηλαστικών να εξελιχθούν, σε είδη που τώρα έχουν εκλείψει ενώ διατηρήθηκαν και μερικές αρχαίες μορφές. Μεταξύ των νεοφερμένων ήταν οι ανθρωποειδείς πίθηκοι που κατέληξαν στους ανθρωποειδείς αυστραλοπίθηκους της Αφρικής. Οι μειωμένες θερμοκρασίες και η εξάπλωση των πάγων στην Ανταρκτική οδήγησαν σε μια νέα Εποχή Πάγου. Πολύ πρόσφατα, συγκρινόμενη με την γεωλογική ιστορία της Γης, εμφανίστηκε ο Άνθρωπος (ο Όρθιος Άνθρωπος, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ και του Κρομανιόν) και μαζί η χρήση των εργαλείων και της φωτιάς. Επίσης, έγινε η εξαφάνιση της Μέγαπανίδας, και η εμφάνιση του πολιτισμού και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν μετασχηματίσει την υδρόγειο, αλλά με ένα φοβερό κόστος. Αυτό της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής."

http://www.physics4u.gr/articles/2004/geologicaltimescale1.html

«Κάθε δράμα προϋποθέτει μια σκηνή.
Και εδώ σκηνή υπήρξε η ελληνική γη ,το ελληνικό περιβάλλον, που χωρίς αμφιβολία ,επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη.
Από την γη επομένως και το περιβάλλον ,από το φυσικό και γεωγραφικό πλαίσιο θα έπρεπε να αρχίσει η ιστορία για να προχώρηση στον άνθρωπο και την ιστορική του διαδρομή»

«Ιστορία του ελληνικού έθνους» στη σελ 11 του τόμου Α

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

recto
Μέλος 2ης Βαθμίδας


204 Μηνύματα
Απεστάλη: 24/04/2007, 16:04:49  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους recto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Και αν δεν σε ικανοποιούν τα παραπάνω, υπάρχουν και τα ξενόγλωσσα λεξικά όπως το Oxford Companion to Philosophy όπου στο λήμμα Dogma κάνει αναφορά μόνο στο θρησκευτικό δόγμα και στην μεταφυσική του διάσταση χωρίς μια λέξη για φιλοσοφία και επιστήμη


Προφανώς ο φίλος μας αστειεύεται!

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το "The Oxford Companion To Philosophy" διαβάζουμε στο λήμμα dogma, μετά τις αναφορές στη θρησκευτική του σημασία, το εξής:

"...However, McTaggart revives the original positive sense, suggesting that the definition should be widened to include any proposition which has metaphysical significance, whether or not it is based on reason."


Ασφαλώς, είμαστε υποχρεωμένοι, να πάμε στο λήμμα "metaphysics" για να δούμε τι εννοεί με τον όρο αυτό το συγκεκριμένο λεξικό. Βρίσκουμε λοιπόν τα λήμματα:

"metaphysics, history of"
"metaphysics, opposition to"
"metaphysics, problems of"

στα οποία λήμματα βλέπουμε ότι τα καλουπωμένα κουτάκια που ο φίλος μας θέλει την ανθρώπινη σκέψη, ευτυχώς δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα λοιπόν με το ίδιο ακριβώς βιβλίο που επικαλείται ο φίλος μας, η μεταφυσική ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ αποτελεί τομέα της φιλοσοφίας (ενώ ο φίλος μας το αρνείται αυτό). Άρα λοιπόν, η έννοια δόγμα μπορεί να συμπεριλάβει κάθε πρόταση μεταφυσικού (άρα και φιλοσοφικού) περιεχομένου, είτε βασίζεται στο Λόγο είτε εκτός αυτού, όπως π.χ. στο Υπέρλογο. ("...whether or not it is based on reason..."

-Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Δημήτρης
Μέλος 3ης Βαθμίδας

Greece
571 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2007, 01:16:31  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Δημήτρης  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Γεια σου recto
quote:
Προφανώς ο φίλος μας αστειεύεται!

Προφανώς δεν ξέρεις τις λες!

Μιας και σχεδόν το ολοκληρώσαμε την μεταφορά, ας βάλω και την τελευταία πινελιά:

“dogma. A term that is generally applied to religious doctrines that are accepted irrespective of reason or evidence, usually on scriptural or ecclesiastical authority. It is now used pejoratively, because it sanctions not only belief unjustified by reason, but also intolerance, i.e. the punishment of false belief. However, McTaggart revives the original positive sense, suggesting that the definition should be widened to include any proposition which has metaphysical significance, whether or not it is based on reason.”
D.BER.
J.M.E McTaggart, Some Dogmas of Religion(London. 1906)

Και έγραψα στο προηγούμενο post: ..όπου στο λήμμα Dogma κάνει αναφορά μόνο στο θρησκευτικό δόγμα και στην μεταφυσική του διάσταση χωρίς μια λέξη για φιλοσοφία και επιστήμη.

Οτι δηλαδή λέει και η παραπάνω παράγραφος. Που βλέπεις εσύ να αναφέρεται άμεσα σε φιλοσοφία και επιστήμη ;
Δεν θα μπορούσε να βάλει Φιλοσοφία εκεί που επιλέγει Μεταφυσική ;
Μήπως η μεταφυσική είναι ευρύτερη έννοια από την φιλοσοφία;

Ούτε εσύ το δέχεσαι αυτό αφού όπως λες, η Μεταφυσική αποτελεί τομέα της Φιλοσοφίας. Το μόνο που κάνει είναι μια νύξη προς στο τέλος για την μεταφυσική σημασία και αυτήν ως suggestion, πρόταση/προτροπή. Για τη φιλοσοφία όμως σιωπά... , γιατί είναι κοινή συνείδηση ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ δόγματος και φιλοσοφίας από τότε που χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη η θρησκεία. Το δόγμα στη φιλοσοφία και το δόγμα στην θρησκεία είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα που σκοπίμως συγχέονται.

quote:

η μεταφυσική ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ αποτελεί τομέα της φιλοσοφίας (ενώ ο φίλος μας το αρνείται αυτό).

Δεν αρνήθηκα ότι η μεταφυσική είναι κλάδος της φιλοσοφίας (ίσα ίσα που προσωπική μου γνώμη είναι πως μόνο εκεί μπορεί να ανήκει και πουθενά αλλού..), αλλά μίλησα για τους κλάδους της φιλοσοφίας που δεν είναι στραμμένοι στα μεταφυσικά. Είπα ότι είναι συζητήσιμο αν η φιλοσοφία έχει δόγματα διότι άλλο σημαίνει η λέξη δόγμα στην φιλοσοφία και άλλο στην θρησκεία. Δεν είναι η φιλοσοφία που επικαλείται θεοπνευστία και δεν διεκδικεί αλάθητο ούτε επικαλείται σφραγίδα θεού για να μπορεί να επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητη. Αν εσύ νομίζεις ότι η γνώμη του κάθε φιλοσόφου μπορεί να παίρνει τον ίδιο χαρακτηρισμό με την ««γνώμη»» που μπορεί να έχει ένα τέλειο ον που φαντάζεσαι ότι υπάρχει, τι άλλο μένει να πούμε παρά μόνο πως ο κάθε φιλόσοφος είναι Τέλειο ον (Θεός δηλαδή). Ας τον προσκυνήσουμε λοιπόν.

Ομως εκείνο που αρνούμαι στην πραγματικότητα είναι ότι προσπαθείς εσύ να μας υποβάλεις από την αρχή, δηλαδή ότι δόγματα περιέχει και η επιστήμη.

quote:
στα οποία λήμματα βλέπουμε ότι τα καλουπωμένα κουτάκια που ο φίλος μας θέλει την ανθρώπινη σκέψη, ευτυχώς δεν υπάρχουν.

Και όμως εκεί υπάρχουν κουτάκια, που δυστυχώς για τους θεολόγους και λοιπούς περί και υπό των θρησκειών δεν χωράνε στο κουτάκι της θρησκείας (είναι έξω από το καλούπι της). Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που τους ενοχλεί.

Edited by - Δημήτρης on 25/04/2007 01:35:32Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

recto
Μέλος 2ης Βαθμίδας


204 Μηνύματα
Απεστάλη: 25/04/2007, 02:27:27  Εμφάνιση Προφίλ  Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους recto  Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
quote:
Δεν αρνήθηκα ότι η μεταφυσική είναι κλάδος της φιλοσοφίας (ίσα ίσα που προσωπική μου γνώμη είναι πως μόνο εκεί μπορεί να ανήκει και πουθενά αλλού..), αλλά μίλησα για τους κλάδους της φιλοσοφίας που δεν είναι στραμμένοι στα μεταφυσικά. Είπα ότι είναι συζητήσιμο αν η φιλοσοφία έχει δόγματα διότι άλλο σημαίνει η λέξη δόγμα στην φιλοσοφία και άλλο στην θρησκεία.

Εγώ δεν νομίζω τίποτα φίλε μου. Έλεγες αυθαίρετα ξανά το ίδιο και το ίδιο. Και επικαλείσαι τελικά μια πηγή, που δηλώνει ότι το "δόγμα" περιλαμβάνει και τη μεταφυσική. Και η μεταφυσική, στο ίδιο λεξικό, θεωρείται τομέας της φιλοσοφίας.

Γιατί όταν έφερα τον Λαέρτιο ή την Ελληνιστική Φιλοσοφία, έλεγες άλλα. Αν κοιτάξεις όμως τα λήμματα που αφορούν τα metaphysics στο λεξικό της Οξφόρδης, θα δεις πολλές φιλοσοφικές σχολές και μεγάλους φιλοσόφους που εκδήλωσαν μεταφυσική φιλοσοφία.

Εσύ όμως είχες διαφοροποιήσει τη φιλοσοφία ολοκληρωτικά. Και εφόσον διάλεξες ένα λεξικό για να μου το αποδείξεις, χρησιμοποίησα το ίδιο ακριβώς για να σου δείξω ότι τα πράγματα είναι αλλιώς.

Με ικανοποιεί πάντως που άλλαξες τόσο σύντομα και έγινες πιο διαλακτικός...

-Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας

Το Θέμα καταλαμβάνει 8 Σελίδες:
  1  2  3  4  5  6  7  8
 
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο Θέμα
 Εκτυπώσιμη Μορφή
Μετάβαση Σε:

ESOTERICA.gr Forums !

© 2010-11 ESOTERICA.gr

Μετάβαση Στην Κορυφή Της Σελίδας
0.203125
Maintained by Digital Alchemy