ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
"ΕΝΣΟΦΙΟΝ"
"ΟΜΑΚΟΕΙΟ"
"ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"
"ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ"
"Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης"
"Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας"
"ILLIUM - CENTER OF LIGHT"
"ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ"
"ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"
"Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών ομάδων"

ESOTERICA.gr
Η "Πύλη" στον ελληνικό δικτυακό χώρο για τη Μεταφυσική έρευνα και την Εσωτερική αναζήτηση
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ - ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ


"ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ"

Οι σελίδες της"ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ" στο ESOTERICA.gr


Η "Κίνηση" ιδρύθηκε στα τέλη του 1995, όταν αντιπρόσωποι από 21 Φιλοσοφικές και Μεταφυσικές Ομάδες, εκδήλωσαν την επιθυμία να ξεπεράσουν την απομόνωση, την εσωστρέφεια και τις προκαταλήψεις και να υιοθετήσουν μια τακτική συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων δράσης προς ενημέρωση του κοινού για θέματα μεταφυσικά και φιλοσοφικά.

Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, που η κάθε ατομική έκφραση όντας έξω από τα όρια της εθνικής θρησκείας κινδύνευε να κατηγορηθεί αθεϊσμός, αίρεση και σατανισμός, και ο φόβος του κυνηγητού και της λασπολογίας από φανατισμένες θρησκευτικές ομάδες είχε σχεδόν καταλάβει την κοινωνία μας - στην Αθήνα του 1995 - έγινε μια επανάσταση. Συνέβη μια αλλαγή στον καθιερωμένο θρησκευτικό τρόπο έκφρασης της κοινωνίας μας. Κάποιοι τόλμησαν να προασπίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης πνευματικής έκφρασης. Και αυτοί είναι που σχημάτισαν την Κίνηση των Πνευματικών και Μεταφυσικών Ομάδων για την Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση.


8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2002

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

...

Περισσότερα για την ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ...
(η σελίδα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ στο ESOTERICA.gr)
"ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

Οι σελίδες του"ΟΜΑΚΟΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ" στο ESOTERICA.gr

ΣΧΟΛΗ ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στη Ράτζα Γιόγκα δίδεται η Εσωτερική Διδασκαλία που αφορά την Πνευματική ανάταση και ολοκλήρωση του μαθητή όπω και τη σταδιακή μεταλλαγή του Νου με σκοπό τη μεταπήδησή του από την συνειδητή στη υπερσυνειδητή του λειτουργία.
Διδάσκονται ειδικές ασκήσεις συγκέντρωσης - διαλογισμού και πράναγιαμα (έλεγχος πνοής - ενέργειας).


ΣΧΟΛΗ ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ
ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Διδάσκονται ρυθμοκινούμενες ασκήσεις σώματος, (αζάνες), που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του μυϊκού και νευρικού συστήματος για την ευεξία, Υγεία και αρμονία του φυσικού σώματος.
Ταυτόχρονα γίνονται ασκήσεις χαλάρωσης, ρηλάξ για απαλλαγή από το ’γχος - Στρες. Επίσης η Κρίγια Γιόγκα διαθέτει μοναδικές ασκήσεις του Νου, που προσφέρουν την Ψυχολογική εξισορρόπηση του ατόμου και τον εισάγουν στον Διαλογισμό.


ΣΧΟΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη ολοκληρωμένου συστήματος θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας των κλάδων της Εσωτερικής Θεραπευτικής.
Θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν πρωτίστως την μεγαλειώδη τάξη και αρμονία του ανθρώπινου οργανισμού και στη συνέχεια να τους δοθεί η αναλυτική κατάρτιση να εφαρμόσουν στους εαυτούς τους και στους συνανθρώπους τους όλες τις πρακτικές αυτής της πανάρχαιας Γνώσης, για την αποκατάσταση και αρμονία της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.


ΣΧΟΛΗ ΑΤΜΟΫΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ Ν. Α. ΜΑΡΓΙΩΡΗ - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γίνονται ειδικές ασκήσεις σώματος σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις που αποσκοπούν στο λιώσιμο των λιπών και στην ταυτόχρονη σύσφιξη του μυϊκού συστήματος χωρίς μηχανικά μέσα - φάρμακα και χωρίς εξάντληση του οργανισμού.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Βασισμένα στο Μυητικό Σύστημα του Δασκάλου Νικολάου Α. Μαργιώρη, που αφορά όλη τη Γνώμη των Ανατολικών, Αιγυπτιακών, Αρχαίων Ελληνικών Μυστηρίων, του Αποκρυφισμού και του Χριστοκεντρικού Μυστικισμού.


Εγγραφές σε όλους τους κύκλους των μαθημάτων από 15 Σεπτεμβρίου 2001

Πληροφορίες: Στα γραφεία μας Αινιάνος 6, Πεδίο ’ρεως
Τηλ. 8210051 - 8211090
"ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"

Οι σελίδες της "Νέας Ακρόπολης" στο ESOTERICA.gr
url: www.nea-acropoli.gr

Τι είναι η Νέα Ακρόπολη;

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ιδρύθηκε το 1957. Από τη δημιουργία του ασχολήθηκε με τη φιλοσοφική καλλιέργεια των νέων, προσαρμοσμένη στη σημερινή εποχή, ανεξάρτητα από πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικό-οικονομικές επιρροές.

Η Νέα Ακρόπολη δίνει στη φιλοσοφία ένα κλασικό νόημα: να είναι πρακτική και ενεργητική και όχι μόνο διανοητική και θεωρητική, με σκοπό ο άνθρωπος να βιώνει αυτά που μαθαίνει.

Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνo μέσω μιας εκπαίδευσης η οποία θα προωθεί και θα αναπτύσσει τα ανώτερα ιδανικά του ανθρώπου.


Ο ιδρυτής της Νέας Ακρόπολη καθηγητής Livraga, αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της συναδελφοσύνης ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς, στην καταπολέμηση της υλικής και ηθικής μιζέριας των σύγχρονων του και στην υπεράσπιση της ελευθερίας της συνείδησης και της έκφρασης, όπου αυτή βρισκόταν σε κίνδυνο.

Δημοσίευσε πολλά και ποικίλα έργα: μελέτες για αρχαίους πολιτισμούς, μυθιστορήματα, φιλοσοφικά δοκίμια και στοχασμούς πάνω στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και πολυάριθμα άρθρα. Το έργο του αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε το 1976 με τον Σταυρό των Παρισίων σε Τέχνες, Επιστήμες και Γράμματα, ενώ -μεταξύ άλλων- έγινε αποδεκτός ως μέλος της Ακαδημίας Burckhardt. Το 1951 έλαβε το Πρώτο Εθνικό Βραβείο Ποίησης στην Αργεντινή. Αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία του ανθρωπιστικού ιδεώδους, το οποίο εμπνέει και τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό Νέα Ακρόπολη.

...

Περισσότερα για τη ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ...
(η σελίδα της ΝΕΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στο ESOTERICA.gr)
"ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ"

Οι σελίδες του"ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ" στο ESOTERICA.gr
URL: www.lectoriumrosicrucianum.org


Σκοπός

Ο σύγχρονος Ροδόσταυρος, συνεχίζοντας το έργο των Γνωστικών Αδελφοτήτων που προηγήθηκαν, παρέχει στον υποψήφιο ένα σύστημα ζωής τέλειας ενότητας, τον οδηγεί με ασφάλεια σε άμεση σύνδεση με τη θεϊκή περιοχή του Απολύτου και τελικά στην απελευθέρωση από τον τροχό της ζωής και του θανάτου.

Απευθύνεται σε αυτούς που, λόγω δικών τους εμπειριών, βίωσαν τα αδιέξοδα αυτής της φυσικής τάξης, διακρίνουν όμως παρά ταύτα στο βαθύτερο πυρήνα τους μια ακαταμάχητη δύναμη (ρόδο της καρδιάς) που τους ωθεί να αναλάβουν τις δυνάμεις τους μετά την κάθε διάψευση ή συντριβή.

Ο υποψήφιος, μετά από μία ολοκληρωτική μεταστροφή, διατρέχει την οδό της Μεταμόρφωσης και έτσι ο φορέας του μετασχηματίζεται, από κεντρομόλος και εγωκεντρικός, σε μία οντότητα που ακτινοβολεί απρόσωπα, προς όλους και όλα, τα όσα γίνεται άξια με τη στάση ζωής της και της χαρίζονται καθημερινά.

Ο Ροδόσταυρος έχοντας έτσι εγκαταστήσει ένα δίκτυο αστικών και συνεδριακών κέντρων σε όλο τον κόσμο και το κατάλληλο πεδίο ακτινοβολίας, δημιουργεί συνειδητούς συν-οικοδόμους για τη δόμηση της Νέας Ανθρωπότητας, της Ψυχικής Ανθρωπότητας.

...

Περισσότερα για τη ΔΙΕΘΝΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ ...
(η σελίδα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ στο ESOTERICA.gr)
"ILLIUM - CENTER OF LIGHT"

Οι σελίδες του"Illium - Center of Light" στο ESOTERICA.gr

Jenny Colebourne's
I l l i u m
Center of Light
Δημοχάρους 18, Αθήνα 115 21
Τηλ. και fax (010) 7231 397
e-mail: illium@hol.gr

Το Jenny Colebourne's Illium Κέντρο Φωτός στεγάζεται σε ένα όμορφο παλιό σπίτι σε μια από τις πιo πράσινες περιοχές της Αθήνας. Οι χώροι του Κέντρου είναι πραγματικά γεμάτοι φως, μερικοί από αυτούς βλέπουν σε λουλούδια και δέντρα και άλλοι έχουν εντυπωσιακή θέα του Υμηττού. Το Illium είναι ένα θεραπευτικό κέντρο, ένας χώρος για ήπια αλλά αποτελεσματική ενσυνείδητη άσκηση, εναλλακτικές θεραπευτικές τεχνικές και μασσάζ. Περνώντας την εξώπορτα έχετε αμέσως μια αίσθηση γαλήνης και αρμονίας. Το Κέντρο είναι ένα καταφύγιο από το άγχος και τις πιέσεις του σύγχρονου κόσμου που εμπλουτίζει την καθημερινή σας ζωή.

ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Θα σας καθοδηγήσουμε σε ένα ταξίδι για να ανακαλύψετε εκ νέου το σώμα σας, να τιμήσετε τη μοναδικότητά του, θα βελτιώσετε την εμφάνισή του και θα το επανεκπαιδεύσετε να κινείται με αυτοπεποίθηση και άνεση.


ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΚΑΙ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ

Η φόρμα του Tai Chi Chuan είναι βασισμένη στη ροή του Chi (ζωτική ενέργεια) μέσα από τα ενεργειακά κέντρα και τους μεσημβρινούς που το διακινούν σε όλο το σώμα. Οι φόρμες του Tai Chi Chuan μαθαίνονται αργά και αναλυτικά, απομονώνοντας κάθε κίνηση διαδοχικά. Επίσης μεγάλη σημασία δίνεται στην αναπνοή, και διδάσκονται ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις (Τσι Κουνγκ) κατά τις οποίες η αναπνοή η κίνηση και η συνείδηση είναι συγχρονισμένες

BODY CONTROL - ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ PILATES
Στο Body Control δίνεται σε κάθε άτομο μία σειρά ασκήσεων ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, ασκήσεις σχεδιασμένες να είναι θεραπευτικές και απαιτητικές ανάλογα με τις δυνατότητες καθενός. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην αναπνοή και στις λεπτομέρειες της εκτέλεσης κάθε κίνησης. Το Body Control βελτιώνει τη στάση και τη γραμμή του σώματος, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία ενός αρμονικού σώματος, ισορροπημένα ευλύγιστου και δυνατού. Αποτελεί ένα άριστο σύστημα γυμναστικής, για άτομα γυμνασμένα και μη, για όσους έχουν υποστεί τραυματισμό, ακόμα και για γυναίκες στη διάρκεια της κύησης και μετά, αλλά επίσης αποτελεί ένα συμπληρωματικό σύστημα εκγύμνασης που βοηθάει όσους ασκούν κάποιο άθλημα ή σπορ.

ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ
Η εμβάθυνση κάθε ασάνας ή μορφής γίνεται μέσω της βαθιάς χαλάρωσης. Τα αποτελέσματα είναι μεγαλύτερη συνείδηση του σώματος, πολύ βαθύ τέντωμα και συναισθηματικό ξεμπλοκάρισμα. Οι τάξεις περιλαμβάνουν επίσης ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού και είναι κατάλληλες για άτομα όλων των ηλικιών και φυσικών καταστάσεων.

Περισσότερα για το ILLIUM ...
(η σελίδα του ILLIUM στο ESOTERICA.gr)
"Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης"

Οι σελίδες του"Κέντρου Μεταφυσικής Ενημέρωσης" στο ESOTERICA.gr

Το Κέντρο Μεταφυσικής Ενημέρωσης είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό ιδρυθέν το 1984 και σκοποί του είναι η διάδοση και στήριξη της μεταφυσικής σκέψης.
Στο Κέντρο μελετάται κυρίως η Θεοσοφική Διδασκαλία, η μέθοδος της αυτοσυγκέντρωσης και του διαλογισμού, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν τον αναζητητή του υπερφυσικού.

Η μεταφυσική διδασκαλία, αποκαλύπτει τις εσωτερικές αιτίες της φαινόμενης ζωής, τη σχέση του ανθρώπου με τα υπερφυσικά του αίτια, τους πνευματικούς νόμους που ορίζουν την τάξη και την αρμονία στο σύμπαν και αναδεικνύει τον σκοπό της ατομικής ζωής που είναι η προοδευτική πνευματοποίησή της.

Χαρ. Τρικούπη 60, 3ος ορ. ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ/FAX 3627653

url: www.theosophy.gr
"ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ"

Οι σελίδες του "Ιδεοθέατρου" στο ESOTERICA.gr

Το Ιδεοθέατρον δημιουργήθηκε το 1991 από τον Ραδάμανθυ Αντώνιον Αναστασάκη. Είναι θεατρικός - εκπαιδευτικός - εκδοτικός οργανισμός που έχει ως βασικό σκοπό την παρουσίαση του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και την ένωση του με την σύγχρονη, αλλά και νέα εποχή μέσω της Θεατρικής Τέχνης, Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ειδικών Εκδόσεων . Χρησιμοποιεί την Σοφία του παρελθόντος, τις προτάσεις, εξελίξεις και ανησυχίες του παρόντος και τον οραματισμό για το μέλλον της Τέχνης και της Ανθρωπότητος.

Το Ιδεοθέατρον πραγματοποίησε από το 1991- 2001 περισσότερες από 2000 Εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κάνοντας ευρύτερα γνωστή την Ελληνική Επιστήμη, Τέχνη, Φιλοσοφία, Ιστορία, Θρησκεία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, ενώ εργάσθηκε και για την διάδοση του Παγκράτιου Αθλήματος και των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων. Αποτέλεσε κατ' αυτόν τον τρόπο την ποιοτικότερη αλλά και μεγαλύτερη εκδήλωση σε κοινωνικό επίπεδο του νέου ρεύματος της δεκαετίας 1990- 2000 για τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Το Ιδεοθέατρο αποτελεί παράδειγμα προς μίμησιν, αφού πολλοί ελληνοπρεπείς χώροι που δημιουργήθηκαν κατόπιν αυτού, εμιμήθησαν την λειτουργία του. Επίσης πολλοί νέοι αλλά και καταξιωμένοι ερευνητές και επιστήμονες έγιναν ευρύτερα γνωστοί για μέσου των χιλιάδων εκδηλώσεων του.

Το Ιδεοθέατρον με τις πολύμορφες εκδηλώσεις του, έδωσε γνωσιολογικά εναύσματα αλλά και ψυχικά ερεθίσματα για να στραφούν προς την μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και να αγαπήσουν το μέτρον και το κάλλος του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού χιλιάδες άνθρωποι εμπνέοντας τις συνειδήσεις τους.
"Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας"

Οι σελίδες της "Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας" στο ESOTERICA.gr

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ;

Το βιβλίο "Διανοητική, η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας", εκδόθηκε πριν 50 χρόνια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο με επιστημονικό αλλά απλό τρόπο, περιγράφει τις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με τη λειτουργία της ανθρώπινης διάνοιας.

Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζεται η πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας και του παραλογισμού. Πολύ περισσότερο, εμφανί-ζεται για πρώτη φορά μια μεθοδολογία που μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε που έχει μελετήσει με προσοχή το βιβλίο, για την εξάλειψη αυτής της πηγής!
Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται από άκρη σ΄ άκρη σ' ολόκληρο τον κόσμο διάφορες ομάδες Διανοητικής στις οποίες οι άνθρωποι εφάρμοζαν στην πράξη τις διαδικασίες που ο Χάμπαρντ περιγράφει στο βιβλίο του.

Οι διαδικασίες αυτές είναι μια επιστημονική επανάσταση γιατί βοηθάς ένα άτομο να ανακαλύψει πράγματα που αφορούν το παρελθόν του χωρίς να χρησιμοποιείς ύπνωση, φάρμακα ή άλλα τεχνικά μέσα και χωρίς να κρίνεις ποτέ αυτά που το άτομο λέει ή συμπεραίνει για τον ε-αυτό του.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα άτομα που έχουν δοκιμάσει τις διαδικασίες της Διανοητκής, πολύ σύντομα αντιλαμβά-νονται ότι τα προβλήματα μνήμης ξεπερνιούνται και μπορούν έτσι, με κάθε λεπτομέρεια, να θυμηθούν περιστατικά της ζωής τους που συνέβησαν πολύ παλιά.

Η βάση της θεωρίας της Διανοητικής είναι απλή. Σε κάποιες στιγμές της ζωής του το κάθε άτομο βρίσκεται με μειωμένη συναίσθηση, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το περιβάλλον του.
Παρ' όλα αυτά ένα μέρος της διάνοιάς του, η αντιδραστική διάνοια, το λεγόμενο "υποσυνείδητο" ή "ασυνείδητο", καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια ότι συμβαίνει.

Καταγράφονται οι ήχοι που ακούγονται, τα λόγια που λέγονται, τα συναισθήματα του ατόμου και πάρα πολλά άλλα στοιχεία.
Όταν αυτή η στιγμή περάσει, το άτομο δε θυμάται τι ακριβώς συνέβη.
Όμως, κάθε στιγμή στο μέλλον που το περιβάλλον του ατόμου παρουσιάσει ομοιότητες με το περιβάλλον του περιστατικού, τότε "ξυπνούν" συγκεκριμένες μνήμες οι οποίες και ασκούν ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά του ατόμου.

Τα λόγια που είχαν ακουστεί κατά τη διάρκεια του περιστατικού έχουν δύναμη εντολής επάνω του, χωρίς να το κατά-λαβαίνει.
Παράλληλα, αρχίζει να διακατέχεται από τα ίδια συναισθήματα που ένοιωθε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Έτσι, το άτομο αισθάνεται άσχημα "χωρίς να γνωρίζει το γιατί".

Ένα απλό παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί 7 χρονών πέφτει από το ποδήλατό του και χτυπά στο κεφάλι μένοντας για λίγο αναίσθητο. Οι φίλοι του τρέχουν δίπλα του κι ένα παιδάκι βάζει τα κλάματα, ένα άλλο τρέχει να τον σηκώσει κι ένα άλλο φωνάζει "Είσαι ανόητος; Πρέπει να μείνει ακίνητος!". Κάποια στιγμή, το ίδιο παιδί συνέρχεται από την αναισθησία του, σηκώνεται και φεύγει για το σπίτι του.
Δέκα χρόνια αργότερα το παιδί, έφηβος πια, στέκεται μ' έναν φίλο του μπροστά στη βιτρίνα ενός καταστήματος που πουλά ποδήλατα.
Ξαφνικά, καθώς παρατηρεί τα ποδήλατα αισθάνεται έναν αδιόρατο πόνο στο κεφάλι, νοιώθει ελαφρά ζαλισμένος και ταυτόχρονα λίγο εκνευρισμένος γιατί ενώ θέλει να φύγει αισθάνεται ότι πρέπει να μείνει ακίνητος και δεν πρέπει να κάνει απότομες κινήσεις.

Στην πραγματικότητα, το άτομο βρίσκεται κάτω από την επίδραση της αντιδραστικής του διάνοιας.

Περισσότερα για την
Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας ...
(η σελίδα της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στο ESOTERICA.gr)
 

Κεντρική Σελίδα ESOTERICA.gr