La Belle histoire -
"Η Όμορφη ιστορία"

 Béatrice Dalle

 

 

Μια γαλλική ταινία του 1992, διάρκειας 3,5 ωρών(!!) από τον σημαντικό σκηνοθέτη Claude Lelouch ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας. Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης έχει ιδιαίτερες γνώσεις και προσωπικό ενδιαφέρον για τα εσωτερικά δόγματα. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Gérard Lanvin, που έχει έναν διπλό ρόλο - του Ιησού τσιγγάνου και του Ιησού Χριστού και η εκπληκτική Béatrice Dalle που υποδύεται την Odona.

Η "αναπάντεχη" αυτή ταινία περιέχει έντονες εσωτερικές αλληγορίες και καταπιάνεται με "δύσκολες" για τον κινηματογράφο έννοιες, όπως τη Μετενσάρκωση (βλέπουμε τους ήρωες να κινούνται σε δύο εποχές με χρονική απόσταση 2000 ετών), την απόκρυφη ιστορία του χριστιανισμού - ειδικά των πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων αλλά και των κοινοτήτων των Εσσαίων. Ειδικά για το δεύτερο υπάρχουν διάσπαρτα στην ταινία στοιχεία για τις σπηλιές του Κουμράν (βλ. χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας), σπάνιους συμβολισμούς του χριστιανισμού όπως αυτός της Μέλισσας.

Το θέμα της ταινίας δεν είναι καθόλου "εύπεπτο", ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι έρχεται σε φαινομενική αντίθεση με τις συμβάσεις του χριστιανισμού, ως θρησκευτική δομή, όπως αυτός εξελίχθηκε μετά τα πρώτα χρόνια της "αθωότητας". Για κάποιους, ειδικά η παρουσίαση του μετενσαρκωμένου Ιησού ως Τσιγγάνου, μπορεί να φαντάζει ακόμη και ύβρη, αν και είναι σίγουρο ότι αν ξεπεραστούν τα ταμπού θα φανεί ότι οι αντιθέσεις είναι απλά και μόνον φαινομενικές. Εξαιτίας ίσως των παραπάνω η ταινία είναι δυσεύρετη στην ελληνική αγορά...

Μεταφράζουμε από την περίληψη της πλοκής της ταινίας όπως αναγράφεται στον δικτυακό τόπο Internet Movie Database - http://www.imdb.com

"Ο Ιησούς είναι ένας Γάλλος Τσιγγάνος που θα μπορούσε να είχε γίνει ταυρομάχος εάν δεν τον είχαν παγιδέψει με μία ψεύτικη κατηγορία για υπόθεση ναρκωτικών και δεν είχε κλειστεί στην φυλακή. Η Odona είναι μία μικρο-απατεώνισα που καταδιώκεται αλλά και προστατεύεται από ένα αστυνόμο της πόλης του Παρισιού. Η Marie, η οποία γνώριζε τον Ιησού ως μικρό κορίτσι, χάνει τη δουλειά της όταν αρχίζει να διδάσκει την Μετενσάρκωση και αφήνει του νεαρούς μαθητές της να φιλούν Μέλισσες.
Όλοι τους βιώνουν τον έρωτα, όλοι υποφέρουν από απώλειες, και όλοι αναζητούν την γαλήνη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας η "πολύχρωμη" οικογένεια του Ιησού προσφέρει χορό και μουσική, μυστήριο και ατμόσφαιρα γιορτής. Σαν μέρος του θέματος της Μετενσάρκωσης, οι κεντρικοί χαρακτήρες εμφανίζονται σε χρονικές αναδρομές που λαμβάνουν χώρα την εποχή του Χριστού και των διωγμών των πρώτων Χριστιανών."

 

Arzuna

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

 

 

 

 

Κεντρική σελίδα ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κινηματογράφος - αρχική σελίδα