Harry Potter

and the Sorcerer's Stone

"ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

 

Το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, "Χάρι Πότερ" με τίτλο "Η Φιλοσοφική Λίθος", παίζεται με τεράστια επιτυχία στους κινηματογράφους όλου του κόσμου.

Ο Χάρι Πότερ ζει μέχρι τα 11 χρόνια του σ'ένα προάστειο του Λονδίνου με την θεία και τον θείο του. Συμβιώνει μαζί τους κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό που ξέρει, είναι ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ώσπου στα ενδέκατα του γενέθλια η ζωή του αλλάζει ως…δια μαγείας, αφού του αποκαλύπτεται μ' ένα γράμμα ότι είναι μάγος όπως οι γονείς του, των οποίων η ζωή χάθηκε εξ' αιτίας του Βόλτεμορτ ενός μαύρου μάγου. Ο ίδιος προσπάθησε να σκοτώσει και το μωρό τότε Χάρι και απέτυχε. Απ' αυτήν την αποτυχία ο Βόλτεμορτ έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής του.

Χωρίς να γνωρίζει τίποτα απ' όλα αυτά ο Χάρι, αναδεικνύεται ήρωας ενός μαγικού κόσμου που ζει και δρα παράλληλα με τον κόσμο των κοινών ανθρώπων (Μάγκλς), αλλά χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Ο μικρός Πότερ, που το επίθετό του σημαίνει πήλινος, μυείται στον μυστηριακό κόσμο της μαγείας στο Χόγκουαρτς, ένα σχολείο αποκλειστικά για μάγους και μέσα από διάφορες περιπέτειες, ακολουθεί και εκπληρώνει τη μοίρα του που είναι να προστατεύσει τον κόσμο που απειλείται απ' τις δυνάμεις του κακού.

Ένα παραμύθι λοιπόν για μικρούς και μεγάλους.
Ένα παραμύθι με βαθιά φιλοσοφικά μηνύματα.
Ένα παραμύθι με το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, απαλλαγμένου απ' τον βαθύ υλιστικό εγωκεντρισμό που τον διακατέχει και ταυτόχρονα εμποτισμένο με δημιουργική φαντασία, ένα είδος μαγείας δηλ. που τον κάνει ικανό να οραματίζεται και να δημιουργεί, ενεργοποιώντας κοιμισμένες δυνάμεις και δυνατότητες.

Τόσο το βιβλίο, όσο και η κινηματογραφική του απόδοση, είναι ένα χαστούκι στον "πολιτισμένο" κόσμο μας, που απ' τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, αφορίζει τα οράματα και "καίει" τους οραματιστές.

Η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, του σκοταδιού με το φως, είναι η κεντρική ιδέα του έργου.
Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά, διαδραματίζονται στον σύγχρονο κόσμο, ανύποπτο πάντα γιαυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Έτσι, το παραμύθι γίνεται πιο πραγματικό και οι ήρωές του πιο προσιτοί. Ταυτοχρόνως η απειλή ενός σκοταδιστικού κόσμου χωρίς αξίες και ιδεώδη, γίνεται πιο φανερή και η αναγκαιότητα ενός καλύτερου κόσμου πιο έντονη. Όσον αφορά την κινηματογραφική του απόδοση είναι πολύ καλή, ακολουθεί πιστά τις εικόνες του βιβλίου και δεν προδίδει τον αναγνώστη- θεατή, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Έχει έξυπνο χιούμορ και τα πρόσωπα φαίνεται να είναι προσεκτικά επιλεγμένα απ' τον σκηνοθέτη για να ανταποκρίνονται στους χαρακτήρες των ηρώων του έργου.

Σ' εκείνο που λίγο υστερεί σε σχέση με το βιβλίο, είναι η απόδοση κάποιων όρων και ονομάτων.
Ωστόσο συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους δεν έχουν δει την ταινία να την δουν, καθώς επίσης και σε όσους δεν έχουν διαβάσει την τετραλογία να την διαβάσουν, με την ευχή, αφού περάσουν την αποβάθρα 9 και 3/4, να έχουν ένα όμορφο και δημιουργικό ταξίδι.

Δ.Κ.

Official site: http://harrypotter.warnerbros.com

Άλλα ενδιαφέροντα σχετικά sites:

http://www.harrypotterrealm.com

http://www.harrypotterfans.net/

 

(Περιμένοντας την πολυαναμενόμενη ταινία - τα σχόλιά μας πρίν βγει στις αίθουσες)

Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέα J.K.Rowling, το οποίο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς αναγνώστες.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Cris Colombus της Warner Bro. Υπάρχει η σκέψη στην Warner να γυριστούν συνολικά 4 ταινίες αντίστοιχες των βιβλίων που έχει γράψει η συγγραφέας, ή κατά μια άλλη εκδοχή και 7 ταινίες μια και τόσα έχει σκοπό να γράψει η Rowling.

Ο Χάρυ Πότερ είναι ένα 10χρονο ντροπαλό αγόρι που μεγάλωσε ορφανό στην σκιά των θείων του οι οποίοι δεν τον συμπαθούσαν. Κάποια μέρα έρχεται να τον συναντήσει ένας περίεργος γίγαντας, ο οποίος προσπαθεί να τον πείσει να εγγραφεί σε ένα σχολείο για Μάγους.

Ο Χ. Πότερ γρήγορα βγαίνει από την μιζέρια της καθημερινότητάς του και ανακαλύπτει ότι υπάρχουν τελικά δύο κόσμοι. Ένας αυτός μέσα στον οποίο ζούσε μέχρι εκείνη την στιγμή και ένας άλλος κόσμος μαγείας και Φαντασίας στον οποίο είναι προορισμένος να ζήσει…

Αρχικά ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ να σκηνοθετήσει την ταινία. Διαφώνησε όμως με την συγγραφέα ως προς τον ηθοποιό που θα υποδυόταν τον Χάρυ Πότερ για αυτό και αποχώρησε.

Στη συνέχεια η εταιρία ζήτησε από ένα καστ σκηνοθετών με ηχηρά ονόματα να βοηθήσουν την ταινία με τις ιδέες τους, όπως για παράδειγμα ο Τέρυ Γκίλιαμ, ο Τζόναθαν Ντεμ, ο Αλαν Πάρκερ, ο Τίμ Ρόμπινς κ.α.

Όλοι τους έβαλαν ένα μικρό λιθαράκι. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας είναι σε λίγες ημέρες, τον Νοέμβριο του 2001.

 

Α.Χ

www.SaveHarry.com
Το ESOTERICA.gr συμμετέχει ως υποστηρικτής (endorsing organization) στη διεθνή καμπάνια "Save Harry!" που προσπαθεί να αποτρέψει τις ακρότητες στην εμπορική εκμετάλευση του "φαινομένου" Harry Potter από τον γίγαντα Coca-Cola. Δηλώστε κι εσείς την αντίθεσή σας! Επισκεφθείτε το site www.SaveHarry.com

 

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

 

Κεντρική σελίδα ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κινηματογράφος - αρχική σελίδα

 

 

 

Διαβάστε και το
άρθρο:
Το "Λεξάρι" του Χάρι Πότερ