ΟΛΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΥ

Όταν η επιστήμη και η ζωή προλαβαίνουν την επιστημονική φαντασία ...



 

 

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου αποκρυπτογραφούνται ... Ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Brown, κατασκεύασαν μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν και αποκωδικοποιούν τα εγκεφαλικά κύματα που ελέγχουν την κίνηση των χεριών.

Για τα πειράματα που οδήγησαν στο επίτευγμα αυτό, χρησιμοποίησαν τρεις πιθήκους στους οποίους εμφύτευσαν αυτά τα ηλεκτρόδια που κατέγραφαν τη λειτουργία κάποιων συγκεκριμένων νευρώνων του εγκεφάλου τους, καθώς οι πίθηκοι καλούνταν να χειριστούν μια συσκευή παρόμοια με το ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μετά από εξαντλητική μελέτη των καταγραφών τους, κατάφεραν να συνδέσουν τις εκπομπές των νευρώνων με τις κινήσεις των πιθήκων και των θέσεων του δείκτη του ποντικιού στην οθόνη του υπολογιστή και να πετύχουν την αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών σημάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν θαυμαστά. Καθώς οι πίθηκοι έπαιζαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι στον υπολογιστή, ο έλεγχος πέρασε απ' τους ίδιους τους πιθήκους σ' ένα πρόγραμμα που χειρίζονταν το σύστημα. Ενώ ο πίθηκος κουνούσε το άκρο του νομίζοντας ότι αυτός παίζει το παιχνίδι, η κίνηση του κέρσορα κατευθύνονταν απ' τα εγκεφαλικά σήματα του πιθήκου και το πρόγραμμα που τα μετέφραζε σε δράσεις μέσα στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τον Mijail D. Serruya του Πανεπιστημίου του Brown, η μέθοδος μπορεί να επεκταθεί για να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, κάνοντάς τους λειτουργικούς.

Πάντως, προς το παρόν η μέθοδος περιμένει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. για να μπορούν να γίνουν πειράματα και με ανθρώπους - εθελοντές. Προς το παρόν η έγκριση δεν έχει δοθεί.

http://www.beyond2000.com/news/Mar_02/story_1342.html



Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ