Γονίδια ή Νότες; Ιδού η απορία!!!

ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΟΥ DNA ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΣΑΝ "ΜΟΥΣΙΚΗ";

 

Πρόσφατα, η εταιρία βιοτεχνολογίας "Maxygen" με έδρα το Redwwod City της Καλιφόρνια, αναζητώντας τρόπους να διαφυλάξει το αποτέλεσμα των εργασιών της σε κάποιο κομμάτι του DNA, πρότεινε την παρακάτω ενδιαφέρουσα μέθοδο:

να κωδικοποιήσει με ψηφιακό τρόπο το κομμάτι αυτό του DNA (το οποίο είναι ουσιαστικά μια ακολουθία απ' τα 4 βασικά χημικά στοιχεία που αποτελούν την πρωτεινική αλυσίδα του DNA) σε μουσικό κομμάτι και μ' αυτό τον τρόπο να κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα πάνω του (copyright), με βάση το νόμο που ισχύει για τις μουσικές δημιουργίες.

Την πρόταση της εταιρίας μελετάει αυτόν τον καιρό, ο Neil Boorstyn, δικηγόρος ειδικός στο θέμα. Ο ίδιος μάλιστα είχε δούλεψει για τους Beatles πάνω στο ανάλογο θέμα. Όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια της επιστημονικής (ή μήπως "βιομηχανικής") κατασκοπείας.

Έτσι η εταιρία προσπαθεί να παρακάμψει την νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα για την έρευνα του DNA, η οποία είναι συγκριτικά πιο χαλαρή απ' αυτήν των μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων (π.χ. ένα μουσικό κομμάτι είναι προστατευμένο για 100 χρόνια, ενώ μια επιστημονική πατέντα για μόλις 17 χρόνια).

Οι υπεύθυνοι της "Maxygen" δηλώνουν ότι, μ' αυτόν τον τρόπο μια φυσική ακολουθία DNA θα μπορεί να κωδικοποιηθεί σαν μουσικό κομμάτι MP3 και κάθε ερευνητική προσπάθεια πάνω σ' αυτήν την ακολουθία θα μπλοκάρεται απ' τη νομοθεσία. Φυσικά θα υπάρχει και το ανάλογο software που θα αποκωδικοποιεί το "μουσικό" κομμάτι. Αυτό θα επιτρέπει την αγορά του κομματιού από κάθε άλλον ερευνητή (ή μη), όπως σήμερα αγοράζει κάποιος ένα μουσικό CD.

http://news.independent.co.uk/world/science_medical/story.jsp?story=277097

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ