18 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

 

Αν είστε απ' αυτούς που πιστεύουν στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, αν νομίζετε ότι στον 'πολιτισμένο' δυτικό κόσμο η ελευθερία του τύπου είναι δεδομένη, τότε το βιβλίο της Kristina Borjesson, "Into the Buzzsaw" θα σας φανεί καταπέλτης.

Η πρώην παρουσιάστρια του CBS παρουσιάζει μια σειρά από 18 υποθέσεις λογοκρισίας και διώξεων που υπέστησαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί παραγωγοί στις ΗΠΑ, επειδή τόλμησαν να "ακουμπήσουν" ένα "ευαίσθητο" θέμα, θίγοντας έτσι κάποια μεγάλα συμφέροντα. Τρανταχτά παραδείγματα: ο ρόλος της CIA στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η πτήση 800 της TWA, σφαγές του πολέμου της Κορέας, η περίπτωση αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφους σε μαύρους ψηφοφόρους στην εκλογή του Bush, ο κίνδυνος της ανάπτυξης των βοοειδών με ορμόνες και πολλά άλλα.

Κάθε φορά που μια τέτοια "λεπτή" υπόθεση βγαίνει στο φως, το σύστημα απαντάει με μισόλογα, διφορούμενες απαντήσεις, παραπληροφόρηση, παρενοχλήσεις των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το θέμα από αγνώστους ή ακόμα και από το FBI, κλοπές αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ. Η κατάληξη πολλές φορές είναι η δυσφήμηση του προσώπου και η καταστροφή της καριέρας του.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι εκδότες ή οι αρχισυντάκτες κάποιων εντύπων, θάβουν τις "ενοχλητικές" αποκαλύψεις δημοσιογράφων, αφήνοντάς τους παράλληλα εκτεθειμένους, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό τους και τη δουλειά τους. Η ίδια η Borjesson ήταν θύμα τέτοιας μεταχείρισης όταν στάλθηκε απ' το CBS να ερευνήσει τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου της πτήσης 800 της TWA.

Η όποια αντίδραση των δημοσιογράφων τους φέρνει αντιμέτωπους με δικαστικές αγωγές ή θεωρούμενους σαν υποκινητές κάποιου σκανδάλου ή συνωμοσίας. Παράλληλα επιστρατεύονται άλλοι δημοσιογράφοι ή ΜΜΕ για να δυσφημήσουν αυτούς που προχώρησαν στις αποκαλύψεις, κατηγορώντας τους για κινδυνολογία υποβαθμίζοντας τη σημασία όσων έρχονται στο φως.

Το εκπληκτικό είναι ότι δεν είναι λίγες η περιπτώσεις δημοσιογράφων που βραβεύονταν με δημοσιογραφικά βραβεία και στρέφονταν συχνά προς όποια κατεύθυνση έθιγε κατεστημένα συμφέροντα, αλλά που αργότερα έπεσαν κι αυτοί θύματα διώξεων, απειλών ή δυσφήμησης.

Το βιβλίο της Borjesson αν μη τι άλλο μας φέρνει μπροστά στη σκοτεινή όψη της δημοσιογραφίας και της "ελευθερίας του τύπου".

http://www.alternet.org/story.html?StoryID=12753


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ