Γενετικές διαφορές ανθρώπων και χιμπατζήδων

 

του Greg Mone,

απ' το Scientific American

Αποτελούσε ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες της γενετικής: πώς γίνεται το DNA του ανθρώπου με αυτό του χιμπατζή να είναι πανομοιότυπα κατά 98,7 % κι όμως να διαφέρουμε τόσο πολύ στην εμφάνιση, τη συμπεριφορά, την ικανότητα και την ευφυΐα;

Ίσως σήμερα να δίνεται μια επιστημονική απάντηση ! Διαπιστώθηκε ότι η "έκφραση" των γονιδίων του ανθρώπινου εγκέφαλου είναι 5,5 φορές πιο γρήγορη απ' αυτή του χιμπαντζή. Με τον όρο "έκφραση" εννοείται ο ρυθμός με τον οποίο ένα γονίδιο παράγει το αγγελιοφόρο RNA και τις πρωτεΐνες που πραγματοποιούν τις διατάξεις του. Έτσι παρατηρείται μεγαλύτερη γενετική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο απ' αυτόν των χιμπατζήδων.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται μόνο στο εγκεφαλικό ιστό κι όχι στους ιστούς του συκωτιού ή στο αίμα ανθρώπων και χιμπαντζήδων.

Το ίδιο φαινόμενο εξηγεί - κατά τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Plank για την Εξελικτική Ανθρωπολογία - και το γιατί οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευαίσθητοι σε κάποιες ασθένειες, στις οποίες ο οργανισμός των χιμπατζήδων αντιστέκεται. Σε επόμενο στάδιο ερευνών, θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν πώς γίνεται οι χιμπαντζήδες να μπορούν να αντισταθούν σε ασθένειες όπως το AIDS, τη νόσο Alzheimer, τον καρκίνο και την ελονοσία.

http://www.sciam.com/news/041502/1.html


Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ