Αφυπνίζοντας ξανά τον δημιουργικό νου


Το ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μια ανεξερεύνητη περιοχή για τους επιστήμονες είναι γνωστό. Να όμως που κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να ξυπνήσουν τις δυνάμεις αυτής της χαοτικής "ζούγκλας".

Αυστραλιανοί επιστήμονες στο Σίδνεϊ, ανέπτυξαν μια συσκευή που αυξάνει τις πιθανότητες να μπορέσουν να "ξεκλειδωθούν" αδρανείς περιοχές του ανθρώπινου εγκέφαλου, κάνοντας έτσι να ξεπηδήσουν άγνωστες ως τώρα δυνατότητες.

Η συσκευή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "σκεφτόμενο καπέλο" (θυμάστε μήπως το μαγικό καπέλο στον Χάρι Πότερ;) μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς της να ξυπνήσει κρυμμένα ταλέντα μας, ερεθίζοντας με μαγνητισμό συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι κατασκευαστές της - ο καθηγητής Allan Snyder και η συνεργάτης του Elaine Mulcahy - δοκίμασαν τη συσκευή σε 17 εθελοντές και υποστηρίζουν ότι, συγκεκριμένες δεξιότητες τους αναπτύχθηκαν μέσα σε 15 λεπτά !!!

Η ιδέα ξεκίνησε από την ταινία του Χόλιγουντ "Ο Άνθρωπος της Βροχής" (Rain Man), όπου πρωταγωνιστής ήταν ένα "άτομο με ειδικές ανάγκες" που έπασχε από "σύνδρομο ευφυΐας" (savant syndrome πιο επιστημονικά). Απ' τη μια είχε κινητικά προβλήματα και έλλειψη προσαρμοστικότητας με το περιβάλλον, αλλά απ' την άλλη είχε τρομακτικές ψυχονοητικές ικανότητες (π.χ. μπορούσε να μετρήσει σε ελάχιστο χρόνο και με ακρίβεια εκατοντάδες οδοντογλυφίδες που έπεσαν στο πάτωμα ή να κάνει πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις σε ελάχιστο χρόνο).

Το σύνδρομο αυτό - κατά μία θεωρία - είναι αποτέλεσμα της υπερλειτουργίας του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου εις βάρος του αριστερού. Κι αυτό επειδή οι δεξιότητες αυτών που "πάσχουν" (;) απ' το σύνδρομο σχετίζονται κατά κανόνα με λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου.

http://news.bbc.co.uk/hi/english/sci/tech/newsid_1932000/1932709.stm

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ