Έγγραφο του Βατικανού δείχνει ότι ο Πάπας είχε συγχωρέσει τους σφαγιασμένους Ναίτες Ιππότες

 

Ίσως να έχετε ακούσει για τους Ναΐτες Ιππότες (ή Ιππότες του Ναού), ένα μυστικιστικό τάγμα του Μεσαίωνα, που απέκτησε πολλά μέλη και δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Τελικά οι Ιππότες του Τάγματος κυνηγήθηκαν και σφαγιάστηκαν με τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Πάπας Κλημέντιος ο Ε΄ στο Συμβούλιο της Βιέννης το 1312, ώθησε την διάλυση των Ναϊτών. Ο Μέγας Δάσκαλος του Τάγματος, Ζακ ντε Μολέ, κάηκε στην πυρά με διαταγή του Φίλιππου Δ΄ της Γαλλίας (γνωστού και ως "Φίλιππος ο Ωραίος"), Ακολούθησε η σφαγή 2.000 Ιπποτών σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Τουλάχιστον αυτά ξέραμε μέχρι τώρα, επειδή πρόσφατα ήρθαν στο φως έγγραφα του Βατικανού που δείχνουν ότι ο Πάπας - σε κάποια μυστική δίκη - είχε απαλλάξει τους Ναΐτες απ' τις κατηγορίες που τους βάρυναν για "αιρετική δράση, ειδωλολατρεία και σεξουαλικές διαστροφές". Το έγγραφο αυτό είχε θεωρηθεί (μαζί με άλλα) χαμένο μετά την λεηλασία του Βατικανού απ' τον Ναπολέοντα.

Συγκεκριμένα ο Πάπας προσπάθησε να παρακάμψει τις επιθυμίες του Φίλιππου, ο οποίος εποφθαλμιούσε την τεράστια περιουσία των Ναϊτών. Μάλιστα, είχε κατορθώσει η ανάκριση των φυλακισμένων ανωτέρων στελεχών του Τάγματος να γίνει από δικούς ανακριτές του Βατικανού. Οι κατηγορούμενοι είχαν πείσει τους ανακριτές ότι οι υποτιθέμενες βλασφημίες που διέπραταν δεν ήταν παρά παρεξηγημένες (και παραποιημένες) τελετουργίες.

Ο θόρυβος όμως που είχε γίνει, είχε ξεσηκώσει διάφορους εκκλησιαστικούς και λαϊκούς κύκλους και ο Πάπας φοβούνταν ακόμα και ένα ενδεχόμενο εκκλησιαστικό σχίσμα. Έτσι καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της απόφασής του και εντωμεταξύ ο Φίλιππος άρχισε τη σφαγή των Ιπποτών.

http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-252124,00.html



Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ