Αναζητώντας

τον τάφο του Ιησού

 

Ένα απ' τα άλυτα μυστήρια της χριστιανικής παράδοσης, που περιμένει ακόμα τη λύση του απ' τους ερευνητές, είναι ο τάφος του Ιησού, το σημείο δηλαδή που ενταφιάστηκε το σώμα του μετά την αποκαθήλωση και απ' το οποίο αναστήθηκε μετά από 3 μέρες.

Με το θέμα αυτό ασχολείται και ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που έκανε την πρεμιέρα του την Κυριακή 31/3, στο National Geographic Channel των ΗΠΑ. Σε αυτή την αναζήτηση, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Martin Biddle, προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο, μέσω των επιγραφών που άφησαν οι προσκυνητές, σκαλίζοντας πάνω στα μάρμαρα και τα βράχια.

Σήμερα το σημείο που θεωρείται τάφος του Ιησού (ο Πανάγιος Τάφος) καλύπτεται από μια σειρά κατασκευών (ιερών χώρων) που χτίστηκαν διαδοχικά πάνω του, μέσα στους αιώνες. Κάθε κτίσμα ερχόταν να περιβάλει το προηγούμενο, καλύπτοντάς το. Έτσι ο Biddle προσπαθεί να φτάσει στην αλήθεια, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας μικρό-κάμερες και μεθόδους θερμικής επεξεργασίας εικόνας.

Ο Biddle απαντά επίσης στο ερώτημα σχετικά με την αναφορά της Βίβλου που τοποθετεί τον τάφο έξω απ' την Ιερουσαλήμ, θεωρώντας ότι το σημείο πράγματι βρίσκονταν εκτός των τειχών, μέχρι την επέκταση της πόλης του 41 μ.Χ.

Όμως για τον Biddle, το πιο ασαφές σημείο και αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η έρευνα, είναι το αν το σημείο αυτό, το οποίο όρισε ο Μέγας Κωνσταντίνος σαν "Τάφο του Χριστού" το 325, είναι όντως το σημείο ταφής του ιστορικού Ιησού. Γι' αυτόν η ταύτιση δεν είναι δεδομένη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι σύμβουλοι του αυτοκράτορα να όρισαν αυθαίρετα το σημείο σαν τον "Τάφο του Χριστού", μετά την επιθυμία του Κωνσταντίνου να χτίσει μια βασιλική πάνω απ' το σημείο.

Τέλος, ερευνάται μια άλλη δημοφιλής εκδοχή, η οποία θέλει τον "Τάφο του Ιησού" να βρίσκεται σ' ένα "κήπο" έξω από την "Πύλη της Δαμασκού" στην Ιερουσαλήμ.

Κι όλα αυτά στο ασταθές κλίμα της περιοχής και κάτω από μια ασαφή κατάσταση που δημιουργεί η ανάμειξη τριών χριστιανικών κοινοτήτων (Ορθόδοξων, Καθολικών και Κοπτών).


http://www.msnbc.com/news/726054.asp?cp1=1

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ