Αναζητώντας Εξωγήινους

Υποθέτουμε ότι οι εξωγήινοι είναι αρκετά έξυπνοι για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με εμάς. Κι αν δεν είναι; Πως θα τους βρούμε τότε εμείς;

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή , θα το κάνουμε με την μορφή μικροοργανισμών. Έχοντας αυτό υπ΄ όψιν τους, οι άστρο-βιολόγοι εξετάζουν εδώ και αρκετό καιρό την μικροβιακή ζωή σε ακραίες περιβαλλοντολογικές συνθήκες εδώ στη γη.

Ο μικροβιολόγος που διευθύνει την μονάδα της αστροβιολογίας στο «JPL» της ΝΑΣΑ, Κένεθ Νίλσον, θέτει το ερώτημα αν μπορούμε να εντοπίσουμε τη ζωή, όταν δεν χρησιμοποιούμε το RNA , το DNA, πρωτεΐνες ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε συνήθως για την ανίχνευση τη ζωή.

Ο Νέλσον και η ομάδα του προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να οργανώσουν μια έρευνα χωρίς να ξέρουν όμως τι είδους ζωή αναζητούν. Υποστηρίζουν ότι τα βίο – ίχνη θα είναι το κλειδί για την έρευνα περιοχών που ίσως φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής. Αυτά τα ίχνη μπορεί να περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες χημικές συνθέσεις, δομές ή κινήσεις με νόημα ή αξιοσημείωτους τύπους ενέργειας.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα πιθανά συστατικά που χρειάζονται για να συνθέσουν τη ζωή σε άλλους πλανήτες είναι ο άνθρακας και το νερό όπως ακριβώς και στη γη. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με αυτό…

Ένας άλλος ευκολότερος τρόπος αναγνώρισης της ζωής μπορεί να είναι μια χαρακτηριστική ροή ενέργειας. Σύμφωνα με τον Νίλσον, κάθε είδος ζωής δημιουργεί κάποιου είδους ανισορροπίας στην ενέργεια, καθώς χρησιμοποιεί χημικές ουσίες σαν «καύσιμο» και καθώς κάποια προϊόντα απορρέουν από τον μεταβολισμό του.

Στο άρθρο τους στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Astrobiology», ο Νίλσον και η Πάμελα Κόνραντ (επίσης στο «JPL») σχεδιάζουν λεπτομερώς το ξεκίνημα του τεχνικού τρόπου για την ανίχνευση αυτής της ροής ενέργειας καθώς και άλλα πιθανά σημάδια ζωής. Υποστηρίζουν ότι η εξερεύνηση του ατόμου , οι κινούμενες ακτίνες Χ φθορισμού ή το φασματόμετρο για την μάζα, ή άλλες μέθοδοι εργαστηρίου είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσουμε την αναζήτηση ζωής σε πλανήτες ή σε δορυφόρους κοντά στη γη, όπως π.χ. ο Άρης.


http://www.sciam.com/explorations/2001/071601alien/index.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ