Το αίνιγμα της "μπαταρίας της Βαγδάτης"

Όχι μόνο μια ανθρωπιστική, αλλά και μια γενικότερη πολιτισμική καταστροφή είναι προ των πυλών στο Ιράκ. Αυτό υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, κυρίως αρχαιολόγοι, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος απειλεί ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά κειμήλια από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Μεσοποταμία (Σουμέριους, Βαβυλώνιους κ.λπ.). Η πολιτισμική κληρονομιά του Ιράκ είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για την ανθρωπότητα, καθώς στην κοιλάδα του Τίγρη και του Ευφράτη έχουμε πανάρχαια δείγματα γραφής της ανθρωπότητας, την εφεύρεση του τροχού, αλλά και τις πρώτες ηλεκτρικές κυψέλες !

Αν καταλάβατε μιλάμε για τη διάσημη "μπαταρία της Βαγδάτης", την οποία έφερε στο φως το 1938, κοντά στη Βαγδάτη, ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig. Το εύρημα ήταν μια πήλινη στάμνα μήκους 13 εκ. που περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο, ο οποίος με τη σειρά περιέκλειε μια σιδερένια ράβδο. Το αγγείο αυτό είχε σημάδια διάβρωσης, μάλλον από κρασί ή ξίδι που περιείχε. Μετά από έρευνα, ο Konig κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εύρημά του ήταν απλά μια ... πανάρχαια μπαταρία ! Κάτι που τον έφερε σε αντίθεση με το επιστημονικό, αλλά ακόμα και το θρησκευτικό κατεστημένο της εποχής του.

Από τότε έχουν βρεθεί και άλλες παρόμοιες μπαταρίες, αποτελώντας ένα αίνιγμα του παρελθόντος μοναδικό στο είδος του, αφού κάτι παρόμοιο δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Χρονολογούνται μεταξύ 250 π.Χ. και 225 μ.Χ. Αν και οι πιο πολλοί αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μπαταρίες και έχουν κατασκευαστεί σύγχρονά αντίγραφά τους που παράγουν ηλεκτρική τάση από 0,8 έως 2 Volt, πολλές γνώμες υπάρχουν για το ποια ακριβώς υπήρξε η χρήση τους. Αλλά πέρα απ' αυτό το αίνιγμα παραμένει! Γνώριζαν οι αρχαίοι Πέρσες το μυστικό του ηλεκτρισμού και της διοχέτευσής του από τόσο παλιά; Πάντως καλώδια δεν βρέθηκαν!

Διαφορές υποθέσεις των αρχαιολόγων για τη χρήση των μπαταριών είναι:

- Χρήση για ιατρικούς σκοπούς. Οι Έλληνες είχαν μιλήσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ηλεκτρισμού και οι Κινέζοι τον χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με τον βελονισμό.

- Για γαλβανισμό μετάλλων.

- Στην κατασκευή κοσμημάτων.

- Η τοποθέτηση συστοιχίας τέτοιων μπαταριών σε αγάλματα, με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να ηλεκτρίζουν, σαν ένα εφέ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ναούς ή σαν ένα τρικ που χρησιμοποιούσαν οι ιερείς.

- Για τελετουργικούς ή μαγικούς σκοπούς. Κάτι ανάλογο υπήρξε κατά μια άποψη και το "αυτόματο του Ήρωνα".

Άγνωστο αν θα βρούμε ποτέ μια ικανοποιητική εξήγηση στο αίνιγμα αυτό. Ίσως κάποιο άλλο εύρημα να μπορούσε να δώσει κάποια ένδειξη για τη χρήση των μπαταριών της Βαγδάτης. Αλλά τίποτα βοηθητικό δεν έχει βρεθεί προς το παρόν.

 

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2804257.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ