Εξερευνητής του Τιτανικού ερευνά για σημάδια της κιβωτού του Νώε

της Julia Damianova, Βάρνα, Βουλγαρία

Ο εξερευνητής που βρήκε το ναυάγιο του Τιτανικού, στήνει αυτό το καλοκαίρι μια αποστολή για να ψάξει για αποδείξεις, πως η Μαύρη Θάλασσα δημιουργήθηκε από μια τεράστια πλημμύρα, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί έμπνευση για τη βιβλική διήγηση της κιβωτού του Νώε.

Ο Αμερικανός ωκεανογράφος Robert Ballard, θα ερευνήσει ισχυρισμούς ότι η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας που προκλήθηκε απ' την τελευταία εποχή των παγετώνων, άσκησε πίεση σε ένα φυσικό φράγμα ώστε αυτό να ξεχειλίσει, περίπου 7.000 χρόνια πριν, κατακλύζοντας 19.000 τετραγωνικά μίλια κατοικημένης γης γύρω από μια τεράστια λίμνη γλυκού νερού.

Ο Ballard είναι πεπεισμένος ότι θα βρει στοιχεία για να αποδείξει ότι, η Μαύρη Θάλασσα είναι ό,τι απέμεινε από μια τόσο μεγάλη πλημμύρα που προκάλεσε την εμφάνιση του θρύλου του Νώε. Πιστεύεται ότι, ένας τοίχος νερού από τη φουσκωμένη θάλασσα του Μαρμαρά βρήκε διέξοδο στη σημερινή κοιλάδα του Βοσπόρου, με δύναμη 200 φορές αυτή των καταρρακτών του Νιαγάρα.

Ο καθηγητής Petko Dimitrov, επικεφαλής του τμήματος Ωκεανογραφίας της Βουλγάρικης Ακαδημίας Επιστημών, που δουλεύει με τους Αμερικανούς, είπε ότι, υπάρχουν υποθέσεις για πάνω από 20 χρόνια, ότι η πλημμύρα είχε εξαφανίσει ανθρώπινες εγκαταστάσεις, αν και ο κατακλυσμός ήταν πιο πιθανόν να κράτησε 40 χρόνια παρά 40 ημέρες.

Ο Dimitrov πιστεύει ότι, οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα κατακλυσμένα σπίτια τους, διέδωσαν τις ιστορίες ενός κατακλυσμού, οι οποίες έγιναν η βάση όχι μόνο για την ιστορία του Νώε, αλλά και για παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλους πολιτισμούς.

Ο Ballard, που βρήκε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1985, έχει κάνει δύο εξερευνητικά ταξίδια στην περιοχή, στη διάρκεια των οποίων αυτός και η ομάδα του βρήκαν αρχαία κοχύλια και μια ακτογραμμή γλυκού νερού 550 πόδια (167 μέτρα) κάτω από τη βρώμικη επιφάνεια.

Συνάντησαν επίσης σημάδια κτιρίων κάτω από 311 πόδια (95 μέτρα) νερού, μερικά 12 μίλια από την Τουρκική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη σύγκλιση δύο βυθισμένων αρχαίων ποταμών.

Ο Ballard πιστεύει ότι, τα ευρήματα συμπεριλαμβανομένων δέντρων, υπολειμμάτων τοίχων, λίθινων εργαλείων και μιας χωματερής απορριμμάτων, αποδεικνύουν κατοίκηση σε μια περιοχή όπου τα επίπεδα του νερού υψώθηκαν καταστροφικά.

"Είναι πέρα απ' την πιο άγρια φαντασία μας," είπε. "Δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν άνθρωποι εκεί κάτω όταν εισήλθε το νερό. Αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι: ποιοι ήταν αυτοί;"

Η ομάδα του Ballard, που έχει τη βάση της πάνω στο Βουλγαρικό ερευνητικό σκάφος "Akademik", θα χρησιμοποιεί τελευταίας λέξης τεχνολογία, όπως ο "Άργος", ένα καταδυόμενο ρομπότ με τρεις περιστρεφόμενες υποβρύχιες κάμερες, φώτα, μια σταθερή, ηλεκτρονική κάμερα και ένα σύστημα ανίχνευσης σόναρ που κάνει τις ανθρώπινες κατασκευές να ξεχωρίζουν.

Ο "Άργος" προσαρμόζεται με ένα άλλο καλώδιο, σ' ένα τηλεχειριζόμενο όχημα γνωστό σαν "Μικρός Ηρακλής", το οποίο έχει μια υποβρύχια βιντεοκάμερα ποιοτικής μετάδοσης και ένα υποβρύχιο σύστημα φωτισμού.

Ο Ballard πιστεύει ότι, η σχεδόν πλήρης έλλειψη οξυγόνου στη Μαύρη Θάλασσα θα διευκολύνει την εργασία της αποστολής. "Είναι πραγματικά μια γιγάντια θαλάσσια λεκάνη, γεμάτη από αλμυρό νερό που έχει λιμνάσει" είπε. "Η απουσία οξυγόνου σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί που φθείρουν το ξύλο, κάτι που σημαίνει ότι πολλά από αυτά που βρίσκονται εκεί κάτω θα είναι άθικτα."

Η έρευνά του εμπνεύστηκε απ' τον Κατακλυσμό του Νώε, ένα βιβλίο του 1998 των Δρ. William Ryan και Δρ. Walter Pitman, θαλάσσιων γεωλόγων απ' το Πανεπιστήμιο Columbia, οι οποίοι θεώρησαν δεδομένη τη σχέση μεταξύ του κατακλυσμού και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ryan χαιρέτησε τα ευρήματα του Ballard σαν δικαίωση της δουλειάς του. "Είναι καταπληκτικό," δήλωσε αφού βρέθηκε ο υποβρύχιος οικισμός στη Μαύρη Θάλασσα. "Πρόκειται να γράψει εξ αρχής την ιστορία των αρχαίων πολιτισμών, επειδή αποδεικνύει ότι ο βιβλικός κατακλυσμός συνέβη και ότι οι αρχαίες ακτές κατοικούνταν από ανθρώπους. Αυτή είναι μια συντριπτική επιβεβαίωση της θέσης μας."


http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2001/06/17/stifgneeu01002.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ