Κυνήγι μαγισσών, οι χωρικοί του Jharkhand λίντσαραν ζευγάρι

Manoj Prasad

Ranchi, 25 Ιουνίου: Οι κάτοικοι του χωριού Jharkhand Lalgunj την Κυριακή χτύπησαν μέχρι θανάτου ένα ζευγάρι της φυλής υποπτευόμενοι ότι ήταν μάγοι. Ο Budhwa Oraon (58) και η γυναίκα του Baili Oraon (55) σκοτώθηκαν από μια ομάδα χωρικών που δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τον περασμένο χρόνο ένα ξόρκι σε τέσσερα παιδιά τα οποία πέθαναν.

Τρεις άνθρωποι, η Madi Oraon, ο Lado Oraon και ο Sunil Kumar, συλλήφθηκαν σ' αυτή τη διασύνδεση και εξομολογήθηκαν το έγκλημα τους, είπε ο Ranchi SP Sampat Meena που επισκέφθηκε το Lalgunj χθες. Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι διέφυγαν.

Και οι έξι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία φόνου υπό το τμήμα 302 του IPC και της Μαγικής Πράξης. Ρωτήθηκαν αν το κίνητρο ήταν κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένο με το σχέδιο αρπαγής της περιουσίας του ζευγαριού, η Meena αποκρίθηκε αρνητικά.

"Φαίνεται ότι σκότωσαν το ζευγάρι περισσότερο επειδή πίστευαν ότι ο Budhwa και η Baili ήταν Basaha (άντρας μάγος) και Dayan (μάγισσα) αντίστοιχα, παρά για την περιουσία τους," λέει η Meena.

Στην πραγματικότητα, οι αποθανόντες έχουν δύο γιους και τρεις κόρες που είναι παντρεμένοι και ζουν με τους συζύγους τους κάπου αλλού.

Ο Budhwa και η Baili μαζί με τους γιους τους -- το Soma και τον Asim, τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους -- τη Rupni και τη Rima αντίστοιχα -- συζούσαν σε μια καλύβα και τους ανήκαν πάνω από πέντε εκτάρια γης.

"Μετά το θάνατο τους ο Soma και ο Asim θα κληρονομούσαν την περιουσία και έτσι ο κατηγορούμενος μπορεί να υποπτευθεί ότι είχε βλέψεις για την περιουσία τους," είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας.

Πιο νωρίς, αναφέρθηκαν πολλές τέτοιες περίεργες υποθέσεις στις Ανατολικές και στις Δυτικές περιφέρειες του Singbhum, του Ranchi, του Lohardaga και του Palamau το έτος 1999-2000.
Ένας κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο Ranchi, ο Jugal Narain, είπε ότι είναι εύκολο μια γυναίκα να ανακηρυχθεί μάγισσα φέρνοντας το μάγο του χωριού. "Οι άνθρωποι που πληρώνουν τη δωροδοκία γνωρίζουν ότι ο θάνατος της θα φέρει ένα μεγαλύτερο ποσό εκτίμησης της περιουσίας."

Αλλά όπως φαίνεται στην συγκεκριμένη υπόθεση κανείς από τους έξι κατηγορούμενους δεν έχει να κάνει με την περιουσία των αποθανόντων.

Αφού χτύπησαν το ζευγάρι μέχρι θανάτου και έκοψαν το κεφάλι της Baili με ένα κοφτερό όπλο, οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με αναφορές τραγούδησαν και χόρεψαν στην αυλή όπου κείτονταν και αιμορραγούσε το κορμί της, είπε η Meena αναφερόμενη στα λόγια της Rima Devi γυναίκας του Asim, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος.

Σε ένα τμήμα της κατοικημένης από τη φυλή περιοχής Simdega υπήρξαν και άλλα τέτοια παραδείγματα που οι δολοφόνοι έφτασαν στα αστυνομικά τμήματα με τα σώματα των υποτιθέμενων μαγισσών και είπαν στην αστυνομία ότι τις σκότωσαν επειδή είχαν "φάει" πολλά αθώα παιδιά στο χωριό τους.

"Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το ότι οι κατηγορούμενοι στέκονταν στο κατηγορητήριο και αποδέχονταν ο ένας μετά τον άλλο ότι σκότωσαν τη γυναίκα επειδή ήταν μάγισσα.
Είναι τόσο μεγάλη η αθωότητα αυτών των φυλών που κατέχονται από την πίστη στη μαγεία,"
είπε ένας δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου, σε συνδυασμό με μια προηγούμενη υπόθεση.
Παρά την ενημέρωση για το κοινωνικό κακό, το κυβερνητικό Tribal Welfare Department δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την αποτροπή του. Οποτεδήποτε συμβαίνει ένα τέτοιο έγκλημα, η απάντηση από τον Υπουργό προς τα κάτω είναι η ίδια: "Το πρόβλημα μπορεί να παρεμποδιστεί χωρίς εξάπλωση της γνώσης."

Και αυτό δεν είναι μια ενοχλητική αποστολή για τα απερίγραπτα επίπεδα γνώσης ανάγνωσης και γραφής στο Jharkhand όπου πάνω από το 60 τοις εκατό των συνολικά 21,8 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι αναλφάβητοι.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ