Το βαρυτικό πεδίο της Γης αναπτύσσει ... καμπούρα !


απ' το Goddard Space Flight Center

Τίποτα δεν είναι σταθερό σ' αυτό τον κόσμο! Όλα αλλάζουν. Έτσι η Γης μας, όχι μόνο ... κινείται, αλλά αλλάζει και το βαρυτικό της πεδίο. Σ' αυτή τη διαπίστωση έχουν οδηγηθεί οι επιστήμονες, μελετώντας δεδομένα από δορυφόρους.

Συγκεκριμένα το βαρυτικό πεδίο της Γης, αναπτύσσει μια "καμπούρα" στην περιοχή του ισημερινού ήδη απ' το 1998.

Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση, συνδέει τις αλλαγές αυτές με την αλλαγή στη θερμοκρασία της και την αλλαγή στη μάζα των ωκεανών. Παρατηρείται λοιπόν, κάθε φορά που οι πάγοι λιώνουν, τα κομμάτια ξηράς που καλύπτονταν από πάγους να ανυψώνονται και αυτό φέρνει αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο.

Κάτι τέτοιο έγινε και στην περίοδο μετά που ακολούθησε την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, δημιουργώντας το φαινόμενο που οι επιστήμονες ονόμασαν PGR (post-gracial rebound) και το οποίο προκαλούσε μια εξομάλυνση της μορφής του βαρυτικού πεδίου της Γης. Τώρα όμως κάποια φαινόμενα εξουδετερώνουν τα αποτελέσματα του PGR, δημιουργώντας ένα εξόγκωμα του βαρυτικού πεδίου στον ισημερινό και αντίστοιχες "λακούβες" στους πόλους. Αυτό τονίζει ο Christopher Cox ερευνητής του Goddard Space Flight Center της NASA.

Σε γενικές γραμμές τρεις παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν μετατόπιση στερεών ή υγρών μαζών της Γης και να προκαλέσουν τέτοιες αλλαγές: οι ωκεανοί, οι πάγοι των πόλων και η ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες της NASA, αποκλείουν τον παράγοντα "ατμόσφαιρα" και με βάση τις παρατηρήσεις τους δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια σοβαρή επιρροή απ' τη δραστηριότητα των πολικών πάγων ή απ' τα παγόβουνα.

Έτσι απομένει ο παράγοντας των ωκεανών. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανή αυτή την εκδοχή, τονίζοντας ότι το φαινόμενο της κυκλοφορίας ωκεάνιων μαζών των ωκεάνιων ρευμάτων. Τα ρεύματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες μετατοπίσεις ωκεάνιων μαζών μέσα σε λίγα χρόνια. Τις μετατοπίσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν παράγοντες όπως η θερμοκρασία των ωκεανών ή η αλμυρότητά τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα μετρήσεων για τους παράγοντες αυτούς και έτσι η NASA αποφάσισε την εκτόξευση νέων δορυφόρων που θα μπορούσαν να παρέχουν τέτοια δεδομένα.

Για να δούμε... Ίσως η Γη αλλάζει δραματικά, οδηγώντας μας σε μια ... άλλη Εποχή.

http://www3.cosmiverse.com/news/space/0802/space08020201.html

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ