Νέα θεωρία, γύρω από το "μυστήριο" του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου

Οι ιστορικές διηγήσεις απ’ την αρχαιότητα αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας, ο μεγάλος αυτός κατακτητής, ο δημιουργός μιας απέραντης αυτοκρατορίας, πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. μόλις στα 32 του χρόνια, αφού ταλαιπωρήθηκε πολλές μέρες από πυρετό. Ποιο όμως ήταν το μυστικό αυτού του πυρετού; Τι οδήγησε τον Αλέξανδρο στο θάνατο; Αν και αρκετές υποθέσεις έχουν γίνει, ακόμα και σήμερα η επιστήμη … σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Μια υπόθεση μιλάει για τυφοειδή πυρετό, ενώ άλλες κάνουν λόγο για κίρρωση του ήπατος, ελονοσία, χωρίς να αποκλείονται βέβαια και «εξωγενείς παράγοντες», δηλ. μία … "προσεκτική" δηλητηρίαση. Μια πιο πρόσφατη και επιστημονική υπόθεση θέλει τον Αλέξανδρο να έχει πέσει θύμα του «ιού του δυτικού Νείλου».

Υποστηρικτές αυτής της άποψης φέρονται δυο Αμερικανοί επιστήμονες: ο John Marr, επιδημιολόγος του Τμήματος Υγιεινής της Βιρτζίνια και ο Charles Calisher απ’ το πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι δύο γιατροί βασίζονται στις περιγραφές του Πλούταρχου για να υποστηρίξουν τελικά ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε από εγκεφαλίτιδα που του προκάλεσε ο ιός του δυτικού Νείλου.

Τι είναι όμως αυτός ο ιός; Πρόκειται για έναν ιό που αρχικά προκαλεί συμπτώματα όμοια με μιας απλής γρίππης αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο – π.χ. μια εγκεφαλίτιδα. Προσβάλλει τα πουλιά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο μέσω των κουνουπιών. Οι Marr και Calisher ενισχύουν την άποψή τους για τη δράση αυτού του ιού από την περιγραφή του Πλούταρχου για ένα σμήνος κορακιών που περιτριγύριζε τον στρατό του Αλέξανδρου καθώς αυτός έμπαινε στη Βαβυλώνα.

Στις ίδιες περιγραφές – του Πλούταρχου – βασίζονται όμως άλλοι επιστήμονες για να υποστηρίξουν διαφορετικές απόψεις, όπως ο David Oldach, της ιατρικής σχολής του πανεπιστήμιου του Μέριλαντ, που δίνει καθαρά οιωνοσκοπικό χαρακτήρα στο πέταγμα των κορακιών και – βασιζόμενος κι αυτός στις περιγραφές του Πλούταρχου – υποστηρίζει ότι ο Αλέξανδρος πέθανε από τυφοειδή πυρετό. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και άλλοι ερευνητές όπως ο Burke Cunha, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Winthrop στη Νέα Υόρκη.

Έτσι το μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλέξανδρου παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο! Ίσως ακόμα και να μην έχει και τόση σημασία η αιτία του θανάτου του, όσο τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε στην ιστορία αλλά και τα κίνητρα που τον ώθησαν στην πορεία του.

Εντωμεταξύ ας περιμένουμε και την γνώμη ενός άλλου ειδικού: του αμερικανού σκηνοθέτη Oliver Stone που θα φέρει σε λίγο καιρό μπροστά στα μάτια μας τη δικήτου άποψη για τη ζωή και το θάνατο του μεγάλου βασιλιά της Μακεδονίας.

http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=10&categ_id=4&Article_id=6485

Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ