Είμαστε κοντά στην ανακάλυψη της μυθικής Ατλαντίδας;

Μύθος ή πραγματικότητα; Η θρυλική Ατλαντίδα, βγαλμένη μέσα απ’ τα γραπτά του Πλάτωνα πριν από 2.500 χρόνια, τυραννάει ακόμα και σήμερα τους αναζητητές της αλήθειας. Για κάποιους υπήρξε μόνο στο μυαλό του Έλληνα φιλόσοφου, αλλά για κάποιους άλλους είναι μια πραγματικότητα την οποία αναμένουν να έρθει στο φως. Σε λίγο καιρό, άλλη μια ερευνητική αποστολή πρόκειται να επιδοθεί στο έργο της ανακάλυψης της χαμένης πολιτείας … Μια αναζήτηση που ενέπνευσε πολλούς και διάφορους: από τον Ιούλιο Βερν και τον Walt Disney, μέχρι και τον Χίτλερ.

Η ομάδα αποτελείται από τον γεωλόγο Jacques Collina-Girard και κάποια απ’ τα κορυφαία μέλη της αποστολής που ανακάλυψε πριν από μερικά χρόνια το κουφάρι του Τιτανικού στο βυθό του Ατλαντικού. Ο χώρος δράσης της νέας αυτής αποστολής πρόκειται να είναι ο θαλάσσιος χώρος γύρω απ’ τα στενά του Γιβραλτάρ.

Για τι άραγε ψάχνει η αποστολή; Για ο,τιδήποτε θυμίζει έναν μεγάλο πολιτισμό: ίχνη κατασκευών, ναών, εργαλεία κ.λπ. Κι όλα αυτά έχοντας την υποστήριξη από κάποιους σπόνσορες και ειδικό εξοπλισμό.

Ο καθηγητής Collina-Girard διάλεξε να ερευνήσει την περιοχή γύρω απ’ το Γιβραλτάρ, καθώς ο Πλάτωνας στον διάλογό του «Κριτίας» αναφέρει σαν θέση της θρυλικής χώρας, τον χώρο «πέρα απ’ τις Ηράκλειες Στήλες», που για τους αρχαίους Έλληνες χώριζαν τη Μεσόγειο απ’ τον Ατλαντικό.

Τη θέση του αυτή ενισχύουν προσωπικές έρευνες που σχετίζονται με τη γεωγραφική διαμόρφωση του χώρου του Γιβραλτάρ, όπως αυτός ήταν πριν από 11.000 χρόνια, αλλά και αναφορές για μετακινήσεις πληθυσμών από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική πριν από 19.000 χρόνια. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, εκείνη την εποχή το επίπεδο της θάλασσας ήταν χαμηλότερο και ο κ. Collina-Girard πιστεύει ότι, ένας σημερινός υποβρύχιος σχηματισμός που βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ και φέρει το όνομα Spartel, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η χαμένη Ατλαντίδα.

Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υποθέσεις του καθηγητή δεν είναι σωστές, καθώς ο εν λόγω γεωλογικός σχηματισμός είναι πολύ μικρός για να ταιριάζει με την περιγραφή του Πλάτωνα - ο οποίος περιγράφει την Ατλαντίδα σαν μια ήπειρο μεγαλύτερη από τη Λιβύη και την Ασία μαζί – αλλά και το ότι ως τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο «ύποπτο» δείγμα πολιτισμού στην περιοχή.

Όμως ο κ. Collina-Girard παραβλέπει αυτές τις «διαφορές» και πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανακαλύψει τα απομεινάρια του θρυλικού πολιτισμού.

Δεν μένει παρά να αναμένουμε για να δούμε, για πόσο ακόμα η Ατλαντίδα θα τηρεί … σιγή ιχθύος !

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2003/10/27/
natlan27.xml&sSheet=/news/2003/10/27/ixnewstop.htm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ