Μεθάμε ή μας παίζει παιχνίδια το μυαλό μας;

Ψυχολόγοι, μετά από έρευνες ανακοίνωσαν ότι η αίσθηση της μέθης οφείλεται ως ένα βαθμό στο μυαλό μας, κι αυτό γιατί μέσα στις μελέτες ανακάλυψαν ότι η μνήμη, για παράδειγμα ενός ατόμου που νομίζει ότι πίνει αλκοόλ ενώ μπορεί να πίνει σκέτο νερό, επηρεάζεται.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια της Νέας Ζηλανδίας, έβαλαν σ' αυτή τη θέση 148 μαθητές, στη θέση του να νομίζουν ότι πίνουν βότκα, με την πρόφαση ότι το κάνουν για να δοκιμάσουν το φαινόμενο της αυθυποβολής.

Έβαλαν λοιπόν όλους τους μαθητές σε μια αίθουσα που ήταν στημένα τα πάντα σαν μια κανονική pub, δηλαδή με την ανάλογη διακόσμηση, με ποτά και σερβιτόρους. Στους μισούς μαθητές είπαν ότι πίνουν βότκα και στους άλλους μισούς ότι πίνουν νερό κινίνου. Στην ουσία βέβαια είχαν δώσει σε όλους νερό στο οποίο είχαν προσθέσει αρώματα.

Στη συνέχεια τους παρουσίασαν κάποιες σκηνές με εγκλήματα και τους ρωτούσαν διάφορα πράγματα για το αν συνέβησαν ή όχι, προσπαθώντας να τους παραπλανήσουν.

Στο τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που νόμιζαν ότι είχαν πιει βότκα δεν θυμόταν καλά όσα είχαν δει, σε σχέση με αυτούς που νόμιζαν ήταν νηφάλιοι. Επίσης δεν ήταν τόσο σταθεροί στις απαντήσεις τους και ήταν λιγότερο αξιόπιστοι σαν αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος που είδαν.

Μία εκ των ερευνητών, η Maryanne Garry, είπε ότι με το πείραμα αυτό κατάφεραν να επηρεάσουν τη μνήμη πολλών ανθρώπων, και μ' αυτό να δείξουν ότι η μνήμη του ανθρώπου δεν είναι σαν του υπολογιστή, που απλά τη γεμίζεις με δεδομένα. Η μνήμη χρησιμοποιείται και για να έχουμε αναμνήσεις από ένα γεγονός, όπως ένα έγκλημα, αλλά και για να καταλάβουμε τα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω μας, στην κοινωνία που ζούμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ. Jim Golby του Πανεπιστημίου του Teeside της Αγγλίας, είναι ήδη γνωστό ότι η μνήμη μπορεί να επηρεαστεί από την αντίληψη που έχει κάποιος για τον κόσμο. Ανάλογα δηλαδή με τις εμπειρίες, και τα σημαντικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στη ζωή του φτιάχνει μια κοσμοθεωρία και βλέπει τα πάντα γύρω του σύμφωνα με αυτή. Οπότε ανάλογα επηρεάζεται και η μνήμη του.

Η έρευνα αυτή θα δημοσιευθεί σε λίγο καιρό στο Αμερικανικό περιοδικό Psychological Science.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2634499.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ