Μην κινείτε τους μυς του προσώπου γιατί λέτε... ψέματα.

Υπάρχουν τα απλά ψέματα, υπάρχουν τα εξαιρετικά ψέματα και επίσης υπάρχουν οι απίστευτα μικρές χειρονομίες της γλώσσας του σώματος. Όλα αυτά είναι δείγματα για να καταλάβουμε ότι μας λένε ψέματα. Επιστήμονες στο Μάντσεστερ ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν έναν ανιχνευτή ψεύδους που μπορεί να εντοπίσει όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί απλά με ένα φορητό υπολογιστή και μια κάμερα. Το όλο σκεπτικό λειτουργεί με την παρατήρηση των συσπάσεων των μυών του υποψήφιου ψεύτη.

Πέντε χρόνια διήρκησε αυτή η έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η συσκευή μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει χιλιάδες πολύ μικρές κινήσεις των μυών του προσώπου, που δεν γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι. Οι ερευνητές του προγράμματος είπαν με σιγουριά ότι το σύστημα έχει τέτοιες δυνατότητες που μπορεί να εντοπίσει ακόμη και φοροφυγάδες, με καταπληκτική ακρίβεια.

Μετά από τα πειράματα ανακοίνωσαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει πάνω από 80% επιτυχία, σε σχέση με τον παλιό σύστημα ανίχνευσης ψεύδους που είχε 60% και στηριζόταν κυρίως στη μέτρηση των χτύπων της καρδιάς και την αλλαγή του τόνου της φωνής.

Εκτός αυτού ο νέος ανιχνευτής είναι πολύ πιο εύκολος στη χρήση και δίνει και ποσοστό ψέματος, δηλαδή για παράδειγμα αν όλα όσα λέγονται είναι ψέματα ή κάποια πσοστό απ' αυτά.

Το όνομα του συστήματος είναι "Silent Talker", και έχει χρησιμοποιηθεί και σε πραγματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του δολοφόνου του Γιορκσάιρ. Και απ' ότι είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος, ο Zuhair Bandar, ο "Silent Talker", ήταν που τους έδωσε όλες τις πληροφορίες.

http://news.independent.co.uk/world/
science_medical/story.jsp?story=373121


Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ