Η πολύ σκέψη... βλάπτει σοβαρά την υγεία σου !!!

«Τι μου είπε; Τι να εννοούσε άραγε; Αχ, πόσο με πλήγωσε; … Αλλά κι αν εννοούσε κάτι άλλο;»

«Τι να πω για να ξεφύγω; … Αν πω αυτό που σκέφτομαι, ο άλλος θα μου πει … και τότε θα του πω … Όχι, όχι, δεν νομίζω. Καλύτερα να του πω … Αλλά θα το πιστέψει ή …».

«Η πρώτη λύση είναι η καλύτερη ή η δεύτερη; … Μα, φυσικά η δεύτερη! … Αλλά δεν λύνει τελείως το πρόβλημα ! Μάλλον πρέπει να βρω μια τρίτη … Τι τρίτη και βλακείες; Η πρώτη είναι η καλύτερη … Κι αν την συνδύαζα με τη δεύτερη; …»

Μ’ άλλα λόγια … παραδείγματα καθημερινής – ανθρώπινης - «τρέλας». Όλη μέρα προβλήματα !!! Προβλήματα με τη δουλειά, τα παιδιά, τον/την σύντροφο. Και μετά αρχίζουν οι σκέψεις !!! Σκέψεις που συχνά καταλήγουν σε νοητικούς φαύλους κύκλους. Ίσως επειδή πιστεύουμε ότι όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα, τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στη λύση του. Θέση με την οποία διαφωνεί κάθετα η Susan Nolen-Hoeksema, καθηγήτρια Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Σε πρόσφατη μελέτη της η Nolen-Hoeksema συμπεραίνει ότι, το να ψιλο-βελονιάζουμε τα προβλήματα της καθημερινής ζωής δεν οδηγεί πάντα σε λύση. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κάνει το εκάστοτε πρόβλημα όλο και πιο … άλυτο και μας αποξενώνει απ’ τους γύρω μας. Η πολύ σκέψη καταλήγει τελικά σε ένα λαβύρινθο σκέψεων και συναισθημάτων στον οποίο μπλοκάρετε ο ανθρώπινος ψυχισμός περιπλέκοντας αφάνταστα την ήδη περίπλοκη ζωή μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πιο επιρρεπής στη στάση αυτή είναι οι γυναίκες. Αυτό δείχνει άλλωστε και ο τίτλος του νέου βιβλίου της Nolen-Hoeksema: «Women Who Think Too Much». Σε γενικές γραμμές τα φύλα αντιδρούν αντιδιαμετρικά μπροστά σ’ ένα πρόβλημα: η γυναίκα θα πάρει τηλέφωνο κάποιον για να συζητήσει το πρόβλημα (περιπλέκοντας περισσότερο τον … λαβύρινθο), ενώ ο άνδρας θα αναβάλει το πρόβλημα και θα αναζητήσει τρόπο εκτόνωσης (τάβλι, αθλητικά … ξέρετε εσείς!) Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που οι γυναίκες που οδηγούνται σε κατάθλιψη είναι διπλάσιες στον αριθμό απ’ τους άνδρες.

Για την Nolen-Hoeksema, η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Πάντως το να σκεφτόμαστε πολύ ένα πρόβλημα, είναι μια καταστροφική λύση !!! Το πιο σωστό είναι αρχικά να αποτραβηχτούμε απ’ το πρόβλημα και κατόπιν – βλέποντας τα πράγματα «από έξω», σαν αντικειμενικοί παρατηρητές, να καταστρώσουμε τη στρατηγική μας.

Πάντως το να σκεφτόμαστε πολύ ένα πρόβλημα, είναι μια καταστροφική λύση !!!

Αυτή είναι όντως μια πιο «αρσενική» στάση, καθώς στις περισσότερες κοινωνίες, τα αγόρια μαθαίνουν απ’ το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, να εκφράζουν πιο ελεύθερα από τα κορίτσια τα συναισθήματά τους και έτσι να εκτονώνουν τον ψυχισμό τους πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη τάση, να θάβουν τα συναισθήματά τους … μέσα τους! Ήδη απ’ τα 11 φαίνεται να απασχολούνται σε υπέρμετρο βαθμό για το π.χ. αρέσουν στους άλλους.

Γι’ αυτό λοιπόν, την άλλη φορά που θα έχετε ένα πρόβλημα που σας έχει γίνει αγκάθι … χαλαρώστε, εκτονωθείτε (όχι πάνω στους άλλους), μην το σκέφτεστε … και κατόπιν ξανασκεφτείτε το. Μάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος – για γυναίκες και άντρες – να αποφύγετε τον λαβύρινθο αυτό και τον Μινώταυρο που σας περιμένει στο βάθος. Ο μίτος της Αριάδνης είναι στα χέρια σας … μην τον πετάτε !!!

http://www.usatoday.com/news/health/2003-02-06-women-think_x.htm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ