ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ

Τι προκαλεί άραγε τα διάφορα, μικρά ή σημαντικά λάθη που κάνουμε καθημερινά; Η κούραση; Το ξύπνημα από έναν κακό ύπνο; Ποιος είναι αυτός ο παράγοντας που μας ελαττώνει την προσοχή, τη συγκέντρωση και την ικανότητα αντίδρασης; Φαίνεται ότι κάποιοι επιστήμονες βρήκαν μια άκρη! Πού; … Μα σε αυτό το απέραντο κουβάρι που λέγεται «εγκέφαλος».

Μια ομάδα γιατρών απ’ το Cambridge πειραματίστηκε με εθελοντές που πήραν μέρος σε ένα πείραμα, κατά το οποίο απ’ την οθόνη ενός υπολογιστή περνούσαν πολύ γρήγορα αριθμοί, στους οποίους αυτοί έπρεπε να ανταποκριθούν πατώντας το ποντίκι του υπολογιστή, εκτός αν έβλεπαν τον αριθμό 3. Λογικό είναι μετά από λίγα λεπτά συνεχόμενης δραστηριότητας, να αρχίσουν ... οι αστοχίες. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να δουν τι συμβαίνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή στον εγκέφαλο, καταγράφοντας τα κύματα που εκπέμπει.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι, τα λάθη αρχίζουν να συμβαίνουν όταν αρχίζουν να ελαττώνονται κάποια εγκεφαλικά κύματα που ονομάζονται «P300». Διαπιστώθηκε ότι γενικά κάθε φορά που θεωρούμε ότι κάναμε μια αφηρημάδα ή απροσεξία ή δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε σε ένα ξαφνικό συμβάν (π.χ. σε ένα φρενάρισμα), ο εγκέφαλός μας δεν εκπέμπει επαρκή ποσότητα κυμάτων P300.

Αυτός ο παράγοντας λειτουργίας του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για τις μικρές αφηρημάδες μας, αλλά και για σημαντικά λάθη ή παραλείψεις όπως αυτές που μπορεί να προκαλέσουν ένα ατύχημα του μεγέθους του πυρηνικού ατυχήματος του Τσέρνομπιλ … Εμείς απλά αποδίδουμε το λάθος σε κούραση ή απροσεξία ή γενικά ... "στον ανθρώπινο παράγοντα".

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει με μακροχρόνιες μελέτες ότι, οι στιγμές που κάνουμε συχνότερα λάθη σχετίζονται με τον κύκλο του ύπνου μας και με το βιολογικό μας ρολόι. Και τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν τα νέα τους ευρήματα σε ανθρώπους με διαταραχές στην προσοχή ή ανθρώπους που έχουν συχνές ή μόνιμες διαταραχές ύπνου.

Εσείς προς το παρόν … γρηγορείτε !!!

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/3330601.stm

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ