Γιατί οι άνδρες είναι λιγότερο θρήσκοι;

Μήπως είναι μια μορφή της ανάληψης ρίσκου όπως και κατά την εγκληματική συμπεριφορά;

Πολλές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Και η επιστήμη τις ερευνά, μπαίνοντας όλο και πιο πολύ σε λεπτομέρειες, όπως το γιατί οι άνδρες φαίνεται να είναι λιγότερο θρήσκοι από τις γυναίκες.

Το κοινωνιολογικό αυτό ζήτημα έχει απασχολήσει κατά καιρούς διάφορους ειδικούς. Τώρα μια ξεχωριστή άποψη έρχεται να προστεθεί σε τόσες άλλες που έχουν ακουστεί. Προέρχεται από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Rodney Stark.

Ο Stark πιστεύει ότι το φαινόμενο είναι μια μορφή της τάσης ανάληψης ρίσκου που έχουν οι άνδρες, τάση που τους οδηγεί για παράδειγμα και σε μεγαλύτερη εγκληματικότητα απ’ ό,τι τις γυναίκες.

Ο Stark ενισχύει την άποψή του, από βιοχημικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι, τόσο η μειωμένη θρησκευτικότητα, όσο και η υψηλότερη εγκληματικότητα που παρουσιάζεται στους άντρες, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν μπορούν έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα να καθησυχάζουν τα πάθη τους, ειδικά αυτά που απαιτούν άμεση ικανοποίηση. … Μ’ άλλα λόγια οι άνδρες δίνουν λιγότερο σημασία απ’ τις γυναίκες για το αν θα πάνε στη φυλακή, αλλά και για το αν θα πάνε … στην κόλαση !

Φυσιολογικό ! … Όλο και κάτι κοινό έχουν αυτά τα δυο.

Η μελέτη του Stark επεκτάθηκε σε 57 χώρες. Και στις 57, οι γυναίκες αποδείχθηκαν πιο θρήσκες απ’ τους άνδρες. Αλλά επιπλέον ο Stark υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της εποχής μας, αλλά … όλων των εποχών! Έτσι ήταν και στην αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη, αλλά και στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά θρησκευτικότητας στο γυναικείο πληθυσμό παρατηρούνται άσχετα απ’ το αν η γυναίκα μένει στο σπίτι ή αν έχει μια εξωτερική καριέρα. Και οι καριερίστες είναι το ίδιο θρήσκες με τις νοικοκυρές!

Άνδρες … γρηγορείτε !!!

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2002-12/uow-wam121802.php


Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ