ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ... "ΞΥΠΝΑΕΙ" ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ !


Χρόνια τώρα οι επιστήμονες μελετούν τη διαίρεση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε δεξί και αριστερό ημισφαίριο. Μόλις πρόσφατα όμως, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο που ονομάζεται fRMI (Functional Magnetic Resonance Imaging), ανακάλυψαν ότι σχεδόν από τη στιγμή της γέννησης, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου παίζει τον κύριο ρόλο για την εξέλιξη των περισσότερων λεκτικών λειτουργιών.

Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει την προηγούμενη πεποίθηση των ειδικών, οι οποίοι πίστευαν ότι, το αριστερό ημισφαίριο αρχίζει να ενεργοποιείται και να επικρατεί του δεξιού κατά την περίοδο της εφηβείας.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις είναι προϊόν της ερευνητικής δουλειάς του καθηγητή ραδιολογίας του UCLA, Shantanu Sinha. Η έρευνα διεξήχθηκε σε 42 νήπια, όπου θεωρήθηκε ότι και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου τους είχαν εξίσου δυνατότητες ανάπτυξης και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε τραυματική κατάσταση.

Στη διάρκεια των πειραμάτων, τα νήπια άκουγαν μέσα από ακουστικά διάφορους ήχους: από τυχαίους και ακανόνιστους θορύβους, μέχρι "μητρική" ανθρώπινη φωνή. Μόνο όμως στην τελευταία περίπτωση παρουσιάστηκε συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, που πήγαζε ξεκάθαρα από το αριστερό ημισφαίριο.

Οι έρευνες αυτές που αποδεικνύουν - αντίθετα με όσα πιστεύονταν ως τώρα - την πρώιμη εξειδίκευση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη σχέση του αριστερού ημισφαιρίου με την ομιλία και το λόγο, ενθουσιάζουν τους ειδικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι, πολλές απ' τις νέες ανακαλύψεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση ή ακόμα και την πρόληψη πολλών ειδών διαταραχών της ομιλίας.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2003-12/uoc--lso120203.php

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ