ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Η Μεγάλη Βρετανία συζητά δημόσια
την αστρολογία σε πανεπιστημιακή βάση

Λονδίνο: Σε μια καταπληκτική αστρική συνάντηση, προβλεφθείσα από κανένα και σχεδόν ανεπηρέαστη από τους πλανήτες, η Βρετανία συναντάει την Ινδία σε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση: Θα έπρεπε η αστρολογία να γίνει κύριο πανεπιστημιακό μάθημα ή είναι πανεπιστημιακή τρέλα ;

Η διαφωνία πάνω στο ακριβές status της αστρολογίας- τέχνη, επιστήμη ή αιθεροβάμων ανοησίες- επικεντρώνεται γύρω από εκθέσεις δυο Βρετανικών πανεπιστήμιων που σχεδιάζουν να συνενώσουν αυτά τα δυο στο Southampton, Manchester και Plymouth για να βρουν την αστρολογική αλήθεια.

Η αλήθεια, αφής εξαρχής ανακαλυφθεί, θα προσφέρει βαθιά γνώση σε δυο Βρετανούς αστρολόγους. Μερικές Βρετανικές ερευνητικές ομάδες εξετάζουν τα σημάδια των άστρων ("καλά" ή "κακά") Νεπαλέζων κοριτσιών που κινούνται στην πορνεία. Αλλοι αναζητούν για αστρολογικούς δεσμούς στην εξάρτηση από ναρκωτικά και τους πλανητικούς οιωνούς για την αντιπαραγωγικότητα.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι είναι σαν μια "τρελή" κρυστάλλινη σφαίρα που την κοιτάμε με προσήλωση και φοβούνται ότι στο μέλλον θα απειλούμαστε από τους αστρικά απεργούντες δόκτορες στα ωροσκόπια..

Η Βρετανική διαμάχη, που παρουσιάζεται στους Sunday Times του Λονδίνου, καλύπτει όλα τα τετριμμένα πεδία που πρόσφατα καλύφθηκαν στην Ινδία από τον αστροφυσικό Jayant Narlikar και τον αστρολόγο Vasant D Bhat αμέσως μετά την εμφάνιση της Επιτροπής Επιχορηγήσεων των Πανεπιστημίων που σχεδιάζει να δημιουργήσει Τμήμα Βεδικής αστρολογίας.

Ο Bhat είχε προκαλέσει την κριτική του Narlikar για την απόφαση της Επιτροπής Επιχορηγήσεων. Το σημείο τριβής του Narlikar ήταν ότι θα πήγαινε την Ινδία πίσω στον χρόνο και ότι το προτεινόμενο πανεπιστημιακό μάθημα δεν θα έπρεπε να ονομάζεται jyotirvigyam γιατί η αστρολογία δεν είναι επιστήμη.

Ο Narlikar υπέδειξε ότι στα μέσα της δεκαετίας του 70, σχεδόν 200 κορυφαίοι κυρίως Δυτικοί επιστήμονες αναγνώρισαν την αστρολογία σαν μια σημαντική απειλή σε μια ορθολογιστική ομιλία ακόμη κι αν η αστρολογία ήταν ένα περιθωριακό θέμα στη Δύση.

Αλλά, η συγκεκριμένη διαμάχη εμφανίζεται να δείχνει ένα θαυμάσιο ξύπνημα για την αστρολογία. Οι Sunday times υπογραμμίζει ο Dr. Christopher French ο οποίος εξετάζει την ψυχολογία του υπερφυσικού στο Κολέγιο Goldsmith του Λονδίνου. Λέει ότι η δημοφιλής επιρροή της αστρολογίας παραμένει τεράστια, με 75% των ανθρώπων να διαβάζει ωροσκόπια και έναν στους πέντε να τα πιστεύει.

Η Diana, η τελευταία Πριγκίπισσα της Ουαλίας, και η Nancy Reagan , πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, χρεώνονται με την επιστροφή του αστρολόγου της Αυλής πίσω στην μόδα στη Δύση, ακόμη και η σοβαρή Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανακατασκευής και Ανάπτυξης θεωρείται ότι έχει επενδύσει γύρω στα 5 εκατομμύρια λίρες σε φεγγαράδες και αστρολογικούς χάρτες.

Η εφημερίδα επίσης λέει ότι αρκετές μεγάλες Δυτικές εταιρείες καθημερινά συμβουλεύονται τους οικονομικούς τους ωροσκόπους σχεδόν όπως ακριβώς ο μέσος Ινδός πολιτικός ψάχνει για κάποιο καλό οιωνό στους ουρανούς.

Αλλά σαν τους Ινδούς ομολόγους τους, οι Βρετανοί επιστήμονες και αστρονόμοι απορρίπτουν την αστρολογία ως "πρωτόγονες και παλαβές θεωρίες" και σαν ένα αρχαίο αεροσκάφος χωρίς εμπειρική απόδειξη. Ενας καθηγητής της εφαρμοσμένης αστρολογίας του Cambridge λέει ότι η αστρολογία είναι "το αντίθετο άκρο της σοβαρής επιστήμης". Η διαμάχη φαίνεται να συνεχίζεται και να οδηγείται σε αδιέξοδο.

http://www.timesofindia.com/180601/18worl7.htm