Αναζητώντας το Θεό στο Berkeley

του Mark Athitakis

Σ' ένα καταρρέον ερευνητικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Berkeley, ο Jed Macosko αναζητά το Θεό. Ο Macosko είναι ερευνητής μοριακής βιολογίας που έχει πτυχίο Χημείας από την Καλιφόρνια και το MIT. Σαν Χριστιανός, πιστεύει ότι ο Θεός είναι παντού. Σαν επιστήμονας, σκέφτεται ότι ο Θεός ίσως ζει στα βακτήρια.

Η έρευνα του Macosko περιεργάζεται σε βάθος το E. coli, ένα βακτήριο πιο γνωστό για τη θανατηφόρα για τη λοιμογόνο ποικιλία που προκάλεσε τους πανικούς στα εστιατόρια fast-food, αν και φυσιολογικά είναι αβλαβές (κολυμπάει στα έντερά σας αυτή τη στιγμή). Είναι ελκυστικό θέμα για ένα βιοχημικό: η εσωτερική ζωή του E. coli - πράγματι, κάθε μικροσκοπικός οργανισμός - είναι ένας επιτηδευμένος χορός πρωτεϊνών και αμινοξέων που συνδέονται και εργάζονται μαζί. Πολλοί μοριακοί βιολόγοι βρίσκουν εντελώς καταπληκτικό, το ότι υπάρχει στη φύση, κάτι τόσο μικροσκοπικό, αλλά τόσο εκπληκτικά περίπλοκο.

Αλλά η ερμηνεία του Macosko, δημιουργεί πλήρη διάσταση απ' τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του: πιστεύει ότι η εργασία που γίνεται μέσα σ' αυτά τα βακτήρια δεν είναι απλά εκπληκτικά περίπλοκη - είναι τόσο θαυμάσια περίπλοκη ώστε θα ήταν αδιανόητο να είχε διαμορφωθεί μέσω της εξέλιξης. Η μόνη λογική εξήγηση, λέει, είναι ότι αυτά τα συστήματα και οι διαδικασίες τους, δημιουργήθηκαν σκόπιμα από ένα "ευφυή σχεδιαστή".

Ο Macosko, ένας νέος, συμπαθητικός και με καλές συστάσεις επιστήμονας, που έχει συγγράψει μια χούφτα εκδομένων επιστημονικών διατριβών, αποκαλεί αυτό το σχεδιαστή, Θεό, αν και λέει ότι θα μπορούσες να το αποκαλέσεις όπως σου αρέσει. Αν σου αρέσει, λέει, αποκάλεσέ τον: εξωγήινους. Εμπνέεται από αυξανόμενα στοιχεία ότι η θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου - το βασικό θεμέλιο της βιολογίας - έχει καταρρεύσει στο μοριακό επίπεδο και η καριέρα του σαν επιστήμονας και η έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Berkeley προσαρμόζονται στο να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία. Ερευνώντας το βακτήριο E. coli, λέει, "η φυσική υπόθεση ότι πρέπει να υπάρχει μια άλλη διάνοια εκεί έξω, είτε είναι εξωγήινη μορφή ζωής ή κάποια θεότητα ή κάτι έξω απ' το σύμπαν μας ή από μια ανώτερη διάσταση, το οποίο δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε."

Η ανταπόκριση της επικρατούσας τάσης της επιστημονικής κοινότητας σε τέτοιου είδους δηλώσεις, ποικίλει από τρανταχτά γέλια έως ωμό μένος. Επίσης, ο Macosko δεν είναι μόνος στις πεποιθήσεις του και οι πρωτοπόροι της θεωρίας της "ευφυούς σχεδίασης" έχουν βαθμιαία συνασπιστεί σε μια αξιόπιστη κίνηση. Μέχρι πρόσφατα, επιθέσεις κατά της εξέλιξης έρχονταν συνήθως από τον κλήρο. Για δεκαετίες, η "επιστήμη της δημιουργίας" προσπάθησε να ξεσκεπάσει τον Δαρβίνο, χρησιμοποιώντας τη Βίβλο για να εξηγήσει τις αρχές της ζωής. Εξ' ορισμού, η επιστήμη της δημιουργίας απορρίπτονταν εύκολα απ' τον επιστημονικό κόσμο. Παρ' όλα αυτά, η θεωρία της ευφυούς σχεδίασης, χρησιμοποιεί την ίδια την επιστήμη για να υποσκάψει την εξέλιξη, και πολλοί απ' τους υποστηρικτές της είναι μελετητές από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Berkeley. Πράγματι, η Καλιφόρνια έχει παράγει αρκετούς πρωτοπόρους της ευφυούς σχεδίασης. Εκτός απ' τον Macosko, περιλαμβάνεται και ένας πρώην καθηγητής εγκληματολογίας, που έχει γίνει ο αυτό-αναγνωρισμένος ηγέτης της κίνησης της ευφυούς σχεδίασης και ένας άλλος επιστήμονας του Berkeley που τραβάει την προσοχή με ένα βιβλίο που καλεί για πάγωμα της κυβερνητικής χρηματοδότησης στην εξελικτική έρευνα και για προειδοποιητικές ετικέτες στα σχολικά βιβλία της βιολογίας.

Με τέτοια διαπιστευτήρια, η ευφυή σχεδίαση έχει συγκεντρώσει δυνάμεις με τέτοιο τρόπο που η επιστήμη της δημιουργίας δεν είχε ποτέ. Τα επιχειρήματά της έχουν αρχίσει να αναρριχούνται στους πίνακες των δημόσιων σχολείων. Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο Oakland και που εποπτεύει τις προσπάθειες για την εισαγωγή της θρησκείας στο σχολικό πρόγραμμα διδασκαλίας, έχει δει τη μεγαλύτερη έκρηξη νομοθεσίας στην εικοσάχρονη ιστορία του, κατά κύριο λόγο χάρη στις προσπάθειες των υποστηρικτών της ευφυούς σχεδίασης.
Παρ' όλα αυτά, στο μυαλό των περισσότερων επιστημόνων, η ευφυής σχεδίαση είναι απλά ένα πιο ύπουλο περιτύλιγμα της επιστήμης της δημιουργίας. Υποστηρίζουν, ότι η θεωρία της ευφυούς σχεδίασης είναι η τελευταία καμπή στην συνεχόμενη προσπάθεια να χωθεί η θρησκεία στα δημόσια σχολεία και παράλληλα δεν θυμίζει καν θεωρία. Είναι απλά κακής ποιότητας επιστήμη, λένε, η οποία δημιουργεί αληθοφανείς, απατηλούς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς για τη φύση του σύμπαντος.

http://www.sfweekly.com/issues/2001-06-20/feature.html/page1.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ