Αναφέρθηκε η ύπαρξη υποθαλάσσιας πόλης δυτικά της Κούβας.

Linda Moulton Howe, © 2001

Στην δυτική άκρη της Κούβας, σε βάθος περίπου 2.200 ποδιών (700-800 μέτρα), η ωκεανογράφος Paulina Zelitsky από τις Προηγμένες Ψηφιακές Επικοινωνίες στέλνει σε ένα μεγάλο πλατό "σχήματα που παριστάνουν πυραμίδες, δρόμους και οικοδομήματα".

"Είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που παρατηρούμε με τον ίδιο ρυθμό το βυθό των θαλασσών της Κούβας κάτω από τα 50 μέτρα. ... Είναι τόσο συναρπαστικό. Ανακαλύψαμε ... πιθανότατα, μια βυθισμένη πόλη, η οποία χτίστηκε την προκλασική περίοδο και κατοικήθηκε από ένα προηγμένο πολιτισμό συγγενικό με την πρώιμη κουλτούρα του Teotihuacan στο Yucatan".

- Paulina Zelitsky, ωκεανογράφος, Προηγμένες Ψηφιακές Επικοινωνίες, Μάιος 2001.

18 Μαΐου 2001, Washington, D.C.
- Ο δημοσιογράφος Andrew Cauthorne, στην αναφορά του από την Αβάνα, "Cuba for Reuters" γράφει για μια ιστορία της 15ης Μαΐου με τίτλο "Εξερευνητές χτενίζουν τις κουβανικές θάλασσες για θησαυρούς και μυστήρια". (Βλέπετε το πλήρες κείμενο παρακάτω). Αυτή στηρίχτηκε στη συζήτηση με την ωκεανογράφο Paulina Zelitsky, υπάλληλο των Προηγμένων Ψηφιακών Επικοινωνιών (ADC) και έχει την έδρα της στην Tarara, κατά μήκος των παραλίων ανατολικά της Αβάνας. Σύμφωνα με το αντικείμενο, η Ms Selitsky είπε: "Είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που παρατηρούμε με τον ίδιο ρυθμό το βυθό των θαλασσών της Κούβας κάτω από τα 50 μέτρα. ... Είναι τόσο συναρπαστικό. Ανακαλύψαμε ... πιθανότατα, μια βυθισμένη πόλη, η οποία χτίστηκε την προκλασική περίοδο και κατοικήθηκε από ένα προηγμένο πολιτισμό συγγενικό με την πρώιμη κουλτούρα του Teotihuacan στο Yucatan. ...Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας συσκευές sonar, έχουν ανακαλύψει σε βάθος περίπου 2.200 πόδια (700 - 800 μέτρα) μια τεράστια επίπεδη έκταση με ξεκάθαρες εικόνες από κάτι που φαίνεται να είναι αστικό κέντρο που σε πολλά σημεία έχει καλυφθεί από άμμο. Από πάνω, τα σχήματα απεικονίζουν πυραμίδες, δρόμους και οικοδομήματα".
Επί πλέον, ο Mr. Cawthorne αναφέρει πως "η ADC είναι γοητευμένη αλλά επιφυλακτική μέχρι τη συνδιάσκεψη της Κουβανικής Ακαδημίας των Επιστημών με την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., που θα γίνει νωρίς μέσα στο καλοκαίρι".

Έχω προσπαθήσει να εξασφαλίσω πηγές πληροφοριών για την Paulina Zelitsky, την Κουβανική Ακαδημία των Επιστημών και την ADC από την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία και να επιβεβαιώσω αυτή την ιστορία. Αυτά που ακολουθούν είναι μόνο σχόλια την αντιπροσώπου της Εθνικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας, Washington, D.C.:

"Γνωρίζουμε πως οι Κουβανοί μας έχουν μιλήσει στη βάση μιας αμερόληπτης εισαγωγικής επισκόπησης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη φανερή πρόθεση, όπως πιστεύω, την προηγούμενη χρονιά, όταν εργαζόμασταν στον έλεγχο συσκευών βυθομέτρησης στης παραλίας της Αβάνας. Ανακάλυψαν μερικά πράγματα με ενδιαφέρον, όμως ήταν μια προκαταρκτική έρευνα, αν και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τον τύπο των συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν. Πάντως, συμφωνούν πως χρειάζεται να επιστρέψουν στην περιοχή με έναν διαφορετικό τύπο πολύ εξειδικευμένων συσκευών. Έτσι, μας υποδεικνύουν, πιστεύω, πως χρειάζονται βοήθεια για να εξερευνήσουν την περιοχή. Αυτή είναι μόλις μια από τις προτάσεις για μια τέτοια εξερεύνηση που εμείς λαμβάνουμε υπ' όψη, αυτή τη στιγμή".

Ποια είναι η ADC;

"Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γι' αυτό".

Όμως, έχει η Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία την τεχνογνωσία της ADC;

"Είμαι βέβαιος πως την έχουμε, Linda, μπορώ να βρω περισσότερα γι' αυτό αν χρειαστεί να με καλέσεις ξανά πάνω σ' αυτό".

Ναι, θα το κάνω. Θα ήθελα να μιλήσω σε κάποιον εδώ. Τώρα, σύμφωνα με την ιστορία του Reuters, αυτοί έχουν μιλήσει με την Paulina Zelitsky, η οποία ειδικεύεται στην ωκεανογραφία. Μπορείτε να μας μιλήσετε για την Paulina Zelitsky;

"Δεν γνωρίζω αρκετά, παρά μόνο πως γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και τοποθετήθηκε στην Αβάνα και είναι μια πολύ ανακατεμένη σε υποθαλάσσιες εργασίες στα νερά της Κούβας και την γνωρίσαμε κάποια στιγμή".

Έτσι, εσείς μέσα από την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία επικοινωνείτε με την Paulina Zelitsky;

"Ακριβώς".

Και η πρότασή της έγινε σαν ωκεανογράφος που συνεργάζεται με την ADC;

"Ναι, πιστεύω πως έχει κάνει την πρόταση για συμφέρον της εταιρείας που εκπροσωπεί, την ADC. Όμως, εξακολουθώ να υποστηρίζω πως είναι πολύ νωρίς σε αυτό το πρόγραμμα και, ειλικρινά, κάποια από τα στοιχεία που η Paulina έχει αναφέρει είναι, όπως λέγεται, πολύ περίεργα. Απλά, δεν γνωρίζουμε, μέχρι τώρα, να υπάρχει κάτι αντίστοιχο".
Στο άρθρο του Reuter αναφέρει πως "... είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που παρατηρούμε με τον ίδιο ρυθμό το βυθό των θαλασσών της Κούβας κάτω από τα 50 μέτρα" και υποτίθεται πως είναι στα 2.200 πόδια. "Είναι τόσο συναρπαστικό. Ανακαλύψαμε ... πιθανότατα, μια βυθισμένη πόλη, η οποία χτίστηκε την προκλασική περίοδο και κατοικήθηκε από ένα προηγμένο πολιτισμό συγγενικό με την πρώιμη κουλτούρα του Teotihuacan στο Yucatan". Αφού ισχυρίζεται πως η ADC χρησιμοποίησε και έλεγξε συσκευές βυθομέτρησης στην παραλία της Αβάνας, όπως μόλις είπατε, πότε βρήκαν αυτά που περιγράφει τόσο καθαρά σαν "εικόνες από sonar υψηλής ανάλυσης" τα οποία δείχνουν λευκή άμμο και στο μέσο της λευκής περιοχής υπάρχουν "ξεκάθαρα ανθρώπινα αρχιτεκτονικά σχέδια μεγάλης κλίμακας. Μοιάζουν, όταν πετάς από πάνω τους, με πόλεις κατασκευασμένες με σχέδιο και μπορεί να δει κανείς μεγάλους δρόμους, σήραγγες και οικοδομήματα".

Έχω ένα αντίγραφο μιας ιστορίας που μοιάζει με αυτήν εδώ. Ξέρω πως τα έχει υπόψη της όλα αυτά. Επίσης, αναφέρει πως δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό και δεν έχουμε ακόμη αποδείξεις σε video. Νομίζω πως θα συμφωνούσε πως είναι πραγματικά νωρίς να ισχυρίζεται τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω. Μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, αν αποδειχτεί πως είναι κάτι τόσο εξαιρετικό. Θα ήθελα να ελπίζω τόσο, να θέλουμε να αναμιχθούμε.

Ναι, αυτό φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και στη συνέντευξη του Reuters ειπώθηκε πως η ADC έχει χρησιμοποιήσει "ολοκληρωμένο δορυφορικό σύστημα χαρτογράφησης βυθού, υψηλής ακρίβειας πλευρικής σάρωσης sonar και τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ. Σχεδιάζει να προσθέσει δύο επανδρωμένα υποβρύχια". Και αυτό δείχνει το αν η Paulina Zelitsky έχει δει εικόνες από υψηλής ανάλυσης sonar.

Το αντίγραφο που έχω, γράφει πως οι συσκευές της ADC συμπεριλαμβάνουν τέτοιες δυνατότητες. Δεν γνωρίζω το αν έχουν κάνει χρήση τους σ' αυτή την τοποθεσία ακόμη. Προφανώς, υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερα ενδιαφέρον προς ανακάλυψη πάνω στο όλο πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι στο οποίο, αυτή τη στιγμή, είμαστε σε διαδικασία δοκιμής.

Ωραία, αφότου το Reuters λέει πως "η ACD είναι γοητευμένη αλλά επιφυλακτική στο να το υποστηρίξει, μέχρι την συνδιάσκεψη της Κουβανικής Ακαδημίας των Επιστημών με την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α. που θα γίνει νωρίς αυτό το καλοκαίρι". Μπορείτε να μιλήσετε για τη δουλειά που κάνετε με την Κουβανική Ακαδημία των Επιστημών;

"Ξαναλέω πως αυτή η παράγραφος θεωρεί πως έχουμε ένα πρόγραμμα και, οπωσδήποτε, αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν πολλά λογικά ερωτήματα πάνω στα οποία ακόμη εργαζόμαστε. Και, όπως είπα, πρόκειται για ένα από δεκάδες ή εκατοντάδες προγράμματα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα από αυτή την ιστορία. Δεν νομίζω πως έχουμε κάτι επίσημο από καμία ομάδα.
Όμως, θα πρέπει να υπάρχει κάτι στην Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία, η οποία έχει πολλές εικόνες από υψηλής ανάλυσης sonar που η Paulina Zelitsky περιγράφει και, ως εκ τούτου, βασίζει την απόφασή της να ενεργήσει αυτή την αρχαιολογική ερευνητική εργασία;

Δεν έχω ρωτήσει γι' αυτό. Δεν έχω δει κάτι τέτοιο πάντως. Πιστεύω πως πρόκειται περισσότερο για απλές ανεπίσημες συζητήσεις. Όμως, μπορώ να μάθω και να σας ενημερώσω.
Επίσης, σ' αυτή την ιστορία του Reuters αναφέρεται από την Paulina Zelitsky πως "η ατζέντα τους είναι πολύ διευρυμένη. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε παγκόσμιες περιβαλλοντικές μεταβολές. Η αρχαιολογία μας εξασφαλίζει την δυνατότητα της διεξαγωγής ευρύτατων επιστημονικών ωκεάνιων εξερευνήσεων". Και έτσι, τρεις ξένες εταιρείες, "μία καναδική, μια γαλλική και μια νοτιοαφρικάνικη εκμεταλλεύονται τα επιφανειακά ύδατα για λογαριασμό της ADC. Σύμφωνα με συμβόλαια του συντρόφου υπουργού εξωτερικών της Κούβας, του Geomar, όλοι οι εμπορικοί οίκοι που έχουν δικαιώματα ερευνών σε διαφορετικές θαλάσσιες ζώνες, υποχρεούνται να μοιράζονται τα οφέλη τους με την κυβέρνηση". Μπορείτε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω στις άλλες διεθνείς προσπάθειες που γίνονται έξω από τα όρια της Κούβας;

Όχι.

Άρα, η Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία συνεργάζεται μόνο με την ACD;

Από όσο μπορώ να γνωρίζω, ναι. Και με την Κουβανική Ακαδημία των Επιστημών. Όμως δεν εργαζόμαστε ακόμη με κάποιον απ' αυτούς σίγουρα. Αυτά είναι μόνο όσα έχω υπ' όψη μου.
Και αν το κάνετε, μπορεί αυτό να γίνει μέσα στο καλοκαίρι του 2001;

Δεν ξέρω πως να απαντήσω αυτή την ερώτηση, όμως πιστεύω θα θέλαμε να το κάνουμε όσο το συντομότερο δυνατό, αν είναι να γίνει. Αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο.
Και πότε πιστεύετε θα υπάρξει μια απόφαση ώστε η Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία να κινηθεί μαζί με την Κουβανική Ακαδημία των Επιστημών και την ADC για να ερευνήσει αυτά τα υποβρύχια ευρήματα πιο ειδικά;

Δεν ξέρω τίποτε άλλο. Νομίζω, ωστόσο, πως θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Μια ώρα αργότερα, η Ms Moffet άφησε αυτό το μήνυμα στον τηλεφωνητή μου:

"Linda, είμαι η Barbara Moffet από το τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας. Φοβάμαι πως δεν έχω κάτι άλλο για σένα. Οι υπεύθυνοι αυτού του προγράμματος δεν βρίσκονται σήμερα εδώ. Όμως, κάποιος άλλος που μίλησα μαζί του, και ο διευθυντής μου, λένε πως η φύση, η κατάσταση αυτού του προγράμματος και το μέρος που εκτελείται αυτό το πρόγραμμα, βρίσκονται ακόμη σε πολύ εμπιστευτική φάση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορούμε να ανακοινώσουμε. Δεν έχουμε εικόνες για δημοσίευση. Επίσης, δεν πιστεύω πως έχουμε κάποιες εικόνες ή κάποιον άλλο αριθμό τηλεφώνου. Αυτή είναι η μόνη πληροφορία, πως αυτή τη στιγμή είναι εμπιστευτικό. Λυπάμαι, δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο, όμως ελπίζω να μπορείς να κάνεις κάτι με αυτά που σου έδωσα και κρατώ το όνομα και το τηλέφωνό σου για να σε ενημερώσω όταν έρθει αυτή η μέρα. Ευχαριστώ πολύ".

Η Πυραμίδα του Ήλιου, Teotihuacan, 33 μίλια βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης του Μεξικού.
Teotihuacan σημαίνει "Η Πόλη των Θεών" ή "Το Μέρος που ο Άνθρωπος Συναντά τους Θεούς". Ήταν η πιο σημαντική και ισχυρή πόλη του προκολομβιανού κεντρικού Μεξικού, 33 μίλια βορειοανατολικά της πόλης του Μεξικού, χτισμένη μερικούς αιώνες π.Χ.. Περιλαμβάνει την Πυραμίδα του Ήλιου, την Πυραμίδα της Σελήνης και τον Ναό του Quetzalcoatl.
Οι πιο αξιόπιστες χρονολογήσεις τοποθετούν τις πρώτες εγκαταστάσεις περίπου στο 400 π.Χ.. Οι ρίζες και η γλώσσα των κατοίκων του Teotihuacan είναι ακόμη άγνωστη. Ο πολιτισμός και οι πολιτιστικές επιδράσεις τους απλώθηκαν σ' ολόκληρη την Κεντρική Αμερική. Η περιοχή του Teotihuacan περικλείει 8 τετραγωνικά μίλια και περιέχει κατοικημένες ζώνες, μεγάλες πλατείες, ναούς και ανάκτορα. Οι δύο κύριες ομάδες οικοδομημάτων και πυραμίδων συνδέονται με έναν δρόμο, την Οδό του Θανάτου, 130 πόδια πλάτος και 1,5 μίλια μήκος.


[Αρχή του κειμένου του Reuters]

"Εξερευνητές χτενίζουν τις κουβανικές θάλασσες για θησαυρούς και μυστήρια"
Andrew Cawthorne

Αβάνα, 15 Μαΐου, Reuters: Οι αχνές μνήμες από την περίοδο της αποικιοκρατίας, των πειρατών και των ναυαγίων, κάνουν τους βυθούς γύρω από την Κούβα, στην παγκόσμια φαντασία, να υπόσχονται βυθισμένα πλοία γεμάτα με θησαυρούς, βαθιές γνώσεις από παλιές εποχές και, ίσως, κάποτε μια χαμένη πόλη.

Ένα σημείο διέλευσης για τα πλοία του χρυσού, του ασημιού και άλλων λαφύρων από τον Νέο Κόσμο προς τον Παλιό, τα νερά των νησιών της Καραϊβικής μοιάζουν να κρύβουν θησαυρούς αξίας δισεκατομμύρια δολαρίων από τα πλοία που βυθίστηκαν από αβαρίες, καταιγίδες και πειρατές.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά που δελεάζουν ξένες εταιρείες, οι οποίες, με επισφαλείς σχέσεις με την κυβέρνηση του Προέδρου Fidel Castro, ξεκινούν μια άνευ προηγουμένου συστηματική έρευνα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελάχιστα εξερευνημένες υποθαλάσσιες εκτάσεις.
Τόσο καλά όσο οι χρυσοφόρες ισπανικές γαλέρες, σημαντικά μυστικά και γνώσεις της τοπικής ιστορίας, παγκόσμιες περιβαλλοντικές τάσεις, αρχαία γεωγραφία και υποβρύχια επιστήμη, παραμονεύουν το ίδιο καλά στους βυθούς.

"Είναι ένα νέο σύνορο", λέει με ενθουσιασμό η σοβιετικής καταγωγής καναδή ωκεανογράφος Paulina Zalitsky, από την Advanced Digital Communications (ADC), μια εταιρεία με έδρα την Βρετανική Κολομβία, στηριζόμενη σε εικόνες video, που λήφθηκαν από υποβρύχια ρομπότ, για τους μέχρι τώρα αόρατους βυθούς.

"Είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που παρατηρούμε με τον ίδιο ρυθμό το βυθό των θαλασσών της Κούβας κάτω από τα 50 μέτρα. ... Είναι τόσο συναρπαστικό. Ανακαλύψαμε ... πιθανότατα, μια βυθισμένη πόλη, η οποία χτίστηκε την προκλασική περίοδο και κατοικήθηκε από ένα προηγμένο πολιτισμό συγγενικό με την πρώιμη κουλτούρα του Teotihuacan στο Yucatan", είπε.

Η ADC, το φαβορί ανάμεσα σε τέσσερις ξένες ερευνητικές εταιρείες εδώ, εξέτασε τον υποβρύχιο εξοπλισμό της στα ανοιχτά της παραλίας της Αβάνας στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, όταν το πλοίο της "Ulysses" βρήκε τα υπολείμματα ενός αμερικανικού θωρηκτού, του "The Maine", ενώ ερευνούσε τον βυθό.

Το πλοίο βυθίστηκε μυστηριωδώς στα 1898, πνίγοντας 260 αμερικανούς ναυτικούς, κατά τη διάρκεια του ισπανο-αμερικανικού πολέμου.

Η ADC έχει επίσης εξερευνήσει μια συστάδα υποβρύχιων ηφαιστείων σε βάθος περίπου 5.000 πόδια (1.500 μέτρα) στα ανοιχτά του δυτικού άκρου της Κούβας, όπου πριν από εκατομμύρια χρόνια μια λωρίδα γης ένωνε το νησί με τη χερσόνησο του Yucatan στην Peninsula.
ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ;

Με μεγάλη σχολαστικότητα, ερευνητές, χρησιμοποιώντας συσκευές sonar, ανακάλυψαν σε βάθος 2.200 ποδιών (700-800 μέτρα) μια τεράστια επίπεδη έκταση με ξεκάθαρες εικόνες στις οποίες φαίνεται να είναι μια πόλη σκεπασμένη κατά μεγάλο μέρος από άμμο. Από ψηλά, τα σχήματα παριστάνουν πυραμίδες, δρόμους και οικοδομήματα.

Η ADC είναι γοητευμένη αλλά επιφυλακτική στα συμπεράσματά της, μέχρι την συνεδρίαση της Κουβανικής Ακαδημίας των Επιστημών με την Εθνική Γεωγραφική Υπηρεσία των Η.Π.Α., η οποία θα γίνει νωρίς μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι.

Είναι θαυμάσιο. Αυτά που είδαμε στις εικόνες των υψηλής ανάλυσης sonar μας είναι απεριόριστα, κινούμενα, λευκή άμμος τα σκεπάζει και στο μέσο αυτής της υπέροχης λευκής άμμου υπάρχουν καθαρές ανθρώπινες αρχιτεκτονικές κατασκευές τεράστιας κλίμακας. Μοιάζει, όταν πετάς από πάνω, σαν μια πόλη χτισμένη με σχέδιο και μπορεί να δει κανείς μεγάλους δρόμους, σήραγγες και οικοδομήματα", λέει η Zelitsky.

Δεν ξέρουμε τι είναι και δεν έχουμε ταινίες video που να μαρτυρούν γι' αυτά ακόμη, όμως δεν πιστεύουμε πως η φύση είναι ικανή να παράγει σχέδια συμμετρικής αρχιτεκτονικής, εκτός κι αν πρόκειται για θαύμα", προσθέτει σε μια συνέντευξη στο γραφείο της στην Tarara, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αβάνας.

Ο υποβρύχιος εξοπλισμός της ADC περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο δορυφορικό σύστημα χαρτογράφησης βυθού, υψηλής πιστότητας πλευρικής σάρωσης διπλής συχνότητας sonar και τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ. Σχεδιάζει να προσθέσει και δύο επανδρωμένα υποβρύχια.
Στο κυνήγι του θησαυρού, υπάρχουν περίπου 700 σημεία-στόχοι όπου υπάρχουν πιθανά ιστορικά ναυάγια και έχουν βιντεοσκοπηθεί πρόσφατα και αναγνωριστεί τρία από αυτά σαν μεγάλα πλοία του 17ου αιώνα με πολύτιμο φορτίο.

Ο μύθος για θησαυρούς θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Όμως η Zelitsky λέει, "η ατζέντα μας είναι πολύ εκτεταμένη. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε παγκόσμιες περιβαλλοντικές μεταβολές. Η αρχαιολογία μας εξασφαλίζει την δυνατότητα της διεξαγωγής ευρύτατων επιστημονικών ωκεάνιων εξερευνήσεων".

Οι άλλες τρεις ξένες εταιρείες - μια καναδική, μια γαλλική και μια νοτιοαφρικάνικη - εκμεταλλεύονται τα επιφανειακά ύδατα για λογαριασμό της ADC. Σύμφωνα με συμβόλαια του συντρόφου υπουργού εξωτερικών της Κούβας, του Geomar, όλοι οι εμπορικοί οίκοι που έχουν δικαιώματα ερευνών σε διαφορετικές θαλάσσιες ζώνες, υποχρεούνται να μοιράζονται τα οφέλη τους με την κυβέρνηση.
[Τέλος του κειμένου του Reuters]

http://www.earthfiles.com/earth239.htm

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ