Πάνω από το Stonehenge
με τον Αστρονόμο Gerald Hawkins

© 2001 by Linda Moulton Howe

Το Stonehenge, κατασκευάστηκε από sarsen Γρανίτη πριν από περίπου 4,000 χρόνια,
στα βοσκοτόπια της επαρχίας Wiltshire, στην Αγγλία, δυτικά του Andover.
Φωτογραφία © 2000 by Linda Moulton Howe.

16 Ιουνίου, 2001 Ουάσιγκτον - Ο Αστρονόμος Gerald S. Hawkins, Ph.D., που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Αγγλίας και τώρα έχει αποτραβηχτεί στην Ουάσιγκτον και τη Βιρτζίνια, έγραψε ένα βιβλίο το 1973 με τίτλο Πάνω από το Stonehenge. H εφημερίδα Daily Express του Λονδίνου έγραψε γι' αυτό, "Αν ο Hawkins είναι σωστός, που οι περισσότεροι ειδικοί σήμερα συμφωνούν πως πρέπει να είναι, τότε το Stonehenge είναι το Όγδοο Θαύμα του αρχαίου κόσμου".

Ο Δρ. Hawkins είχε ήδη προτείνει σε προηγούμενη του εργασία, στο Stonehenge Decoded, ότι το ογκώδες κυκλικό πέτρινο κατασκεύασμα στα βοσκοτόπια δυτικά του Andover, Wiltshire λειτουργούσε σαν υπολογιστής για να κρατάει την ακριβή θέση της σελήνης και του ήλιου. Μετά, ταξίδεψε στο Περού και την Άνω Αίγυπτο για να μελετήσει τη μαθηματική διάταξη των αρχιτεκτονικών κατασκευών αυτών των πολιτισμών. Επιπλέον με τα σημάδια των κύκλων του ήλιου και της σελήνης, ο Δρ. Hawkins ανακάλυψε αρχιτεκτονικούς προσανατολισμούς εστιασμένους γύρω απ' το πιο φωτεινό αστέρι, το Σείριο, τον αστερισμό των Πλειάδων και άλλων αστρονομικών σωμάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι το Beyond Stonehenge που αναγνωρίζει την αρχαιο-αστρονομία σαν ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των κινήτρων που είχαν οι αρχαίοι για την κατασκευή μεγαλιθικών κύκλων, πυραμίδων, λόφων και παράξενων angled street grids.

Το Beyond Stonehenge τυπώθηκε σε νέα έκδοση 2001 σε μια στιγμή που τμήματα των αινιγματικών σχηματισμών αρχίσουν να αναφύονται να αναφαίνονται στην Αγγλία και ανά τον κόσμο από το 1990 με γεωμετρίες που προκάλεσαν τον δρ. Hawkins να αναρωτηθεί για το πνευματικό επίπεδο αυτών που έφτιαξαν τους κύκλους. Η Μεγάλη Βρετανία έχει πάνω από 2,000 πέτρινους κύκλους, τους περισσότερους απ' οπουδήποτε στη Γη. Γιατί; Ποιος τους έβαλε εκεί; Υπάρχει κάποιος δεσμός μεταξύ των δημιουργών των πέτρινων κύκλων και των crop circle makers; Ο Δρ. Hawkins περιγράφει στο Beyond Stonehenge πώς οι μεγαλιθικοί εργολάβοι ήταν εξαιρετικά έξυπνα όργανα παρακολούθησης των κοσμικών κύκλων:

"Η γνώση της περιοδικότητας έδωσε δύναμη - δύναμη για την πρόγνωση των εκλείψεων, την πρόγνωση της δυνατής λάμψης της Αφροδίτης, τη μελλοντική κίνηση των πλανητών - και έδωσε σιγουριά στο περιβάλλον του ουρανού, τον κόσμο, στην αξιοπιστία της φύσης, του θεού."

Συνέντευξη

Gerald S. Hawkins, Ph.D., αστρονόμος και συγγραφέας του Stonehenge Decoded
και του Beyond Stonehenge στο Culpeper, φάρμα της Βιρτζίνια . Φωτογραφία από την Linda Moulton Howe.

Gerald Hawkins, Ph.D., Radio Astronomy, D. Sc., Astronomy, and author of Stonehenge Decoded and Beyond Stonehenge, Washington, D. C.: "Το Stonehenge, οποιοσδήποτε το οργάνωνε, θα πρέπει να ήταν στην κορυφή του πολιτισμού. Θα ήταν αρχηγοί και θα έδιναν ανταπόκριση για την κίνηση του ήλιου και της σελήνης σχεδόν σαν ημερολόγιο και σαν ποικίλα γεγονότα που έλαβαν χώρα. Θα μπορούσαν να ανακοινώσουν ότι φτάσαμε το ψηλότερο σημείο του ήλιου στη μέση του καλοκαιριού και το χαμηλότερο σημείο του στη μέση του χειμώνα. Θα μπορούσαν επίσης να ανακοινώσουν ότι ίσως αυτό το μήνα θα γίνει έκλειψη σελήνης, όπως θα λέγαμε. Θα είχαν τη δύναμη του κόσμου, ή του σύμπαντος, στα ακροδάκτυλα τους.
Αυτό που επίσης βρήκαν στο Stonehenge ήταν μια ευφυία στην κατανόηση των κύκλων. Υπάρχει ένα δαχτυλίδι που αποτελείται από 56 γεμισμένες σημαδεμένες τρύπες που ονομάζεται τρύπες του Aubrey(John Aubrey, ερευνητής του Βρετανικού Stonehenge του 16ου αιώνα) που περιγράφει απόλυτα την κίνηση της σελήνης σε μια περίοδο 18 ή 19 ετών και όλα αυτά ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που θα περιμέναμε από ανθρώπους που δεν ήταν μορφωμένοι.

Αεροφωτογραφία του Stonehenge που δείχνει κύκλο που αποτελείται από τις
56 γεμισμένες τρύπες του Aubrey που δημιουργούν ένα δαχτυλίδι γύρω από τη μεγάλη
sarsen πέτρα "υπολογιστής"
Από τη σελίδα 53, Beyond Stonehenge © 1973 and 2001 by Gerald S. Hawkins.

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους του Stonehenge είναι ότι δεν έγραφαν. Επομένως, ωθούνται προς τα έξω. Αλλά πάντα λέω ότι έγραψαν στην πέτρα. Μπορώ να διαβάσω την επιστήμη και το τι έκαναν, αυτό μας βοήθησε πολύ για να βρούμε και καταλάβουμε πολλά για το μυαλό των ανθρώπων του παρελθόντος. Και βέβαια, έρχεται η ερώτηση, τι θα μάθουμε για εμάς στα χρόνια που θα έρθουν;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΕΓΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ - ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ STONEHENGE ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ.

Ναι, το πολύ καλό βιβλίο σας Mysterious Lights and Crop Circles ασχολείται, με το παρόν και το βιβλίο μου, Beyond Stonehenge, με τους ανθρώπους του παρελθόντος. Τώρα κατά πόσο μπορούμε να τα συνδέσουμε γεωγραφικά, οι άνθρωποι του Stonehenge ενδιαφέρονταν για τον ουρανό, τον ήλιο και το φεγγάρι. Και το crop circle mind ενδιαφέρεται για πολύ εσωτερικά μαθηματικά. Βλέπετε, ενδιαφέρομαι για τα πνευματικά προφίλ. Μελετάω το διανοητικό προφίλ του παρελθόντος από αυτά που έχουν διασωθεί και μελετάω το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων του crop circle. Έχετε μια εκτίμηση γι' αυτό που βρήκα στο βιβλίο σας. Και αυτό που βρήκα είναι πέρα από εγχειρίδια και πέρα από τη συνηθισμένη σκέψη των μαθηματικών ή των αρχιτεκτόνων, αλλά ένα περίεργο είδος μυαλού που ίσως παρά-είναι έξυπνο για το καλό του (ειρωνικό γέλιο)

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ STONEHENGE ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ CROP ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90. ΑΝ ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΑΤΕ ΠΟΣΟ ΟΜΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΑΤΕ;

Έχουμε δύο συνδέσεις στη σελίδα 243 του βιβλίου μου. Δείχνω τον επιπεδοποιημένο πέτρινο κύκλο όπου οι αρχαίοι άνθρωποι πιθανώς προσπαθούσαν αν φτιάξουν ένα κύκλο όπου το π έβγαινε ίσο με το 3. Βέβαια, στο βιβλίο σας Mysterious Lights and Crop Circles, έχετε τη δομή του Λόφου Hackpen που είναι ακριβώς αυτή η καμπύλη.

Hackpen Hill, Wiltshire, England formation in wheat, 120 meters (394 feet)
diameter, discovered July 4,1999. Aerial photograph © 1999 by Steve Alexander.

Υπάρχει άλλη μια συσχέτιση μεταξύ του αρχαίου παρελθόντος και του παρόντος και αυτή είναι λεπτεπίλεπτη Linda. Στο Λόφο Silbury, μπορεί να θυμάστε το σχηματισμό που έχει πέντε αστέρια, το καθένα με έξι μπράτσα, και το ένα μπράτσο σπασμένο. Σκεφτόμαστε ότι οι δημιουργοί των crop circles ποτέ δεν θα έκαναν τέτοια γκάφα. Και εκεί ήταν αυτό το γκαφατζίδικο χέρι. Αλλά στο Beyond Stonehenge στη σελίδα 24, θεωρώ ότι οι άνθρωποι του Stonehenge γνώριζαν ότι το 29 και το 30 ήταν οι αριθμοί κλειδιά για την ακολουθία των μηνών και του ημερολογίου, 29/30. Έτσι, αν μετρήσουμε τα μπράτσα των αστεριών, έχουμε 29. Στη συνέχεια αν προσθέσουμε το ένα που είναι σπασμένο στην άκρη, έχουμε 30. Έτσι έχουμε ένα πρότυπο που είναι 29/30. Αυτή είναι μια πολύ παράξενη συσχέτιση, Δεν ξέρω πως φτιάχνονται τα πρότυπα. Έχετε κάνει μια υπέροχη δουλειά στο Mysterious Lights and Crop Circles για την περιγραφή των μυστηριωδών επιδράσεων που υπάρχουν σε ένα crop circle. Αλλά εγώ μελετώ μόνο το πνευματικό προφίλ και αυτά είναι δύο σημεία μεταξύ των οποίων βλέπω μια σύνδεση - το πρότυπο 29/30 και την καμπύλη του Λόφου Hackpen.

ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΑΝΟΙΑ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Η αρχαία μαθηματική σκέψη είναι διαφορετική από τη μαθηματική σκέψη του crop circle. Πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονταν πολύ για τη γεωμετρία σε εκείνους τους πέτρινους κύκλους. Όπως γνωρίζετε, οι κύκλοι στο Stonehenge είναι τέλειοι κύκλοι με ακρίβεια ίντσας. Αλλά τι υπάρχει μέσα στους crop circles, τα μαθηματικά που βρήκα εκεί δεν υπάρχουν στα εγχειρίδια. Είναι πέραν του Ευκλείδη και ο Ευκλείδης ήταν το 300 π.Χ. Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι μια πολύ ευφυής εφαρμογή των μαθηματικών τέτοια που δεν αποτελεί το βασικό αυτή τη στιγμή. Ήταν κάτι πίσω από τα crop πρότυπα όπως διαπίστωσα. Βρήκαμε τα Θεωρήματα 1,2,3 και 4 τα οποία ήταν απλές ιδέες ενός τριγώνου με ένα κύκλο γύρω του και ενός τερταγώνου με ένα κύκλο γύρω του. Αλλά αυτά έδιναν μουσικές νότες, αυτό είναι - διατονικές αναλογίες.
Και έτσι ήταν πολύ κατανοητά, αν και κανείς που μπορώ να βρω στην ιστορία των μαθηματικών δεν συνδύασε τη γεωμετρία και τη μουσική. Και πιστεύω, βέβαια, στο Glimpses of Other Realities, έχετε ένα πολύ ωραίο τίτλο για το κεφάλαιο - αυτό είναι, παγωμένη μουσική. Η γεωμετρία είναι παγωμένη μουσική. Και έτσι, αυτό είναι που βρήκα.
Και μετά ήρθε ένα 5ο Θεώρημα το οποίο θα αναιρούσε όλα τα 4 θεωρήματα και ξαφνικά ήρθα απέναντι του. Με συμβούλεψαν, κατά κάποιο τρόπο, 'Μην το δημοσιεύσεις.' Αλλά, αν ο Doug και ο Dave το κάνουν, ας βγουν μπροστά και ας πουν ότι γνωρίζουν το 5ο Θεώρημα. Αλλά φυσικά, δεν το έκαναν.

Θεωρήματα της νέας γεωμετρίας I-V που ανακαλύφθηκαν από τον αστρονόμο και μαθηματικό
Gerald Hawkins τον Ιούλιο 1988-1993 crop formations. Διαγράμματα © 1995 by Gerald S. Hawkins.

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.

Αυτό ακριβώς. Προσπαθήσαμε στο Science News και σε 250,000 κυκλοφορίες και κανείς δεν ήρθε με το 5ο Θεώρημα. Προσπαθήσαμε στην εφημερίδα Mathematics Teacher και από τους 50,000 καθηγητές λυκείων κανείς δεν μπόρεσε να βρει το 5ο Θεώρημα. Αυτό ήταν μια εξαιρετική ντροπή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ CROP ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

Είναι θαυμάσιο να διαπιστώσει κανείς ότι είναι εκεί. Δεν είναι απλά καταπατημένες μάζες σιταριού. Υπάρχει διάνοια πίσω από αυτό, βέβαια. Είναι ένα πνευματικό πορτραίτο και αυτό είναι που ακολουθώ, ακολουθώ και ακολουθώ κάθε στιγμή και σας λέω την αλήθεια, Linda. Έμαθα πάρα πολλά για τα μαθηματικά μελετώντας τους crop circles. Ο Ευκλείδης σταμάτησε νωρίς με το Βιβλίο 13, Υπόδειξη 12. Αν είχε συνεχίσει, θα είχε φτάσει στα 4 crop circle θεωρήματα και ίσως επειδή δεν γνώριζε τις μουσικές αναλογίες όπως σήμερα, δεν θα είχε φτάσει μέχρι εκεί. Αλλά το 5ο Θεώρημα αποτελεί ένα απ' τα πιο καταπληκτικά γεωμετρικά θεωρήματα γιατί είναι στην ιστοσελίδα του Science News και είναι επίσης από το 1998, στην κυριολεξία, στο Mathematics Teacher. Το θεώρημα εμπλέκει κύκλους που επεκτείνονται και περιορίζονται και καθώς πάλλονται, δημιουργούν σχήματα - το τρίγωνο, το τετράγωνο και χτυπάνε μουσικές νότες.
Ποτέ δεν μπορούσα να το δω να γίνεται, αλλά μπορείτε να βάλετε το 5ο Θεώρημα σε μια κινούμενη εικόνα και αυτή θα πάλλεται σαν τους χτύπους της καρδιάς και σε συγκεκριμένα σημεία, θα δημιουργηθεί μια μουσική νότα και απ' αυτό θα βγει ένα crop circle θεώρημα που εμφανίζεται στα χωράφια της Αγγλίας. Η γεωμετρία δεν κινείται. Είναι παγωμένη, όπως λέτε. Αλλά τώρα θα πρέπει να μεταβάλλεται το κεφάλαιο σας και την κινούμενη γεωμετρία, όχι την παγωμένη.

ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ.

Ναι, το ξέρω. Βλέπουμε ένα μικρό παράθυρο εδώ, ένα άλλο εκεί. Αυτό όμως που συνέβη όταν ο σχηματισμός του Litchfield έχασε έδαφος ήταν το ότι αντιλήφθηκα ότι το 5ο Θεώρημα έμπλεκε ομόκεντρους κύκλους που επεκτείνονταν και συστέλλονταν και ότι το 5ο Θεώρημα ήταν ένα γενικό θεώρημα.

Αεροφωτογραφία του Litchfield, ανακαλύφθηκε σχηματισμός στην Αγγλία
6 Ιουλίου, 1995, διαμέτρου περίπου 200 ποδών, © 1995 by Lucy Pringle.


Το V Θεώρημα της γεωμετρίας πίσω από το σχηματισμό στο Litchfield, της Αγγλίας.
Διάγραμμα © 1996 b Gerald S. Hawkins and Freddy Silva.

Κατ' αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος: η γεωμετρία απεικονίζεται μέσα σε στόχους, μέσα σε ομόκεντρους κύκλους. Αυτό πιστεύω πως ήταν η τελική έκδοση του 5ου Θεωρήματος που έχετε τυπώσει…

ΣΤΟ MYSTERIOUS LIGHTS.

Ναι. Το είχαμε στο Mathematics Teacher το 1998.

ΣΩΣΤΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΤΕ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ.

Ναι.

ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ (LITCHFIELD 1995) ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ LITCHFIELD ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 5ΟΥ ΘΕΩΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΕΤΣΙ, ΑΥΤΌΣ Ο ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΠΤΟΤΗΤΑ.

Απολύτως. Έμαθα πολλά από τους crop circles, αλλά, Linda, έμαθα πολλά μελετώντας το Stonehenge. Δεν ξέραμε ότι υπήρχε αυτός ο κύκλος 56 χρόνων. Δεν γνωρίζαμε για την ενέργεια της γεμάτης και της άδειας σελήνης. Και είχα τη δυνατότητα να βοηθήσω πολύ τον Καθ. Alexander Thom (Έδρα της Επιστήμης Μηχανικών, Οξφόρδη) με τη δουλειά μου στο Stonehenge διερμηνεύοντας τη δική του.( a lot from my work on Stonehenge in interpreting his.) Έτσι, ο ένας όντως μαθαίνει μελετώντας το παρόν και το παρελθόν. Και έμαθα πάρα πολλά πράγματα από τους crop circles, από μαθηματική άποψη.
Και βέβαια, το πρόβλημα είναι με τους σκεπτικιστές και με τους ανθρώπους που συνεχώς εμποδίζουν τα καινούρια πράγματα αυτό είναι μια διέξοδος που θα χρησιμοποιήσουν. Και βέβαια, η διαφυγή για τους crop circles είναι, 'Όλοι είναι φτιαγμένοι από κατεργάρηδες. Οι κατεργάρηδες μπορούν να κάνουν τα πάντα. Οι κατεργάρηδες είναι έξυπνοι.' Και για να κλείσουμε για τη διαφυγή και να κρατήσουμε τους σκεπτικιστές ήσυχους γι' αυτό, πρέπει να δώσουμε τη θεωρία της απάτης. Και αυτό βέβαια δεν είναι στο χέρι μου. Το μόνο που κάνω είναι να μελετάω το πνευματικό επίπεδο και να λέω ότι οι crop circles και, βέβαια, οι αρχαίοι πέτρινοι κύκλοι δείχνουν μια διάνοια που είναι εκπληκτική."


http://www.earthfiles.com/earth251.htm

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ