Μυστικά από την επιστροφή της μούμιας σε Αιγυπτιακές ανασκαφές.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ HELEN RUMBELOW ΚΑΙ DAVID SHARP


ΤΡΙΑ σώματα 5.600 ετών που βρέθηκαν θαμμένα σε Αιγυπτιακή έρημο ανατρέπουν την θεωρία της μουμιοποίησης.

Οι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν από καιρό ότι η τεχνική ξεκίνησε από την εποχή των Φαραώ, για να διατηρήσουν την εμφάνιση τους μετά το θάνατο τους. Όμως αυτά τα σώματα υποδηλώνουν ότι αναπτύχθηκε πολύ νωρίτερα, ανάμεσα στους ανθρώπους της τάξης των εργατών για να μπορούν να κινούνται και να τρέφονται μετά θάνατον. Όταν η Renee Friedman, διευθυντής του Βρετανικού μουσείου, τράβηξε το κάλυμμα πάνω από την πρώτη γυναίκα, δεν μπορούσε να πιστέψει σ΄ αυτό που έβλεπε. Το σώμα είχε υποβληθεί σε περίτεχνη μουμιοποίηση τουλάχιστον 500 χρόνια πριν τις πρώτες γνωστές μούμιες, αλλά οι επίδεσμοι είχαν τυλιχτεί μόνο γύρω από τα χέρια και το κεφάλι.

Η Dr. Friedman είπε: ''Σε αυτό το σημείο δεν ξέραμε τι να το κάνουμε. Ήταν μαξιλάρι; Ή γάντια''; Τα περιτυλίγματα μιας άλλης γυναίκας είχαν διατηρήσει ένα περίτεχνό χτένισμα που περιελάμβανε την πρώτη γνωστή χρήση πρόσθετων μαλλιών και χένας για να συγκαλύψει αδύναμα και γκρίζα μαλλιά.

Οι μούμιες ήταν μεταξύ των ανακαλύψεων στην Hierakonpilis, την πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου, που έχουν καταπλήξει την αρχαιολογική κοινότητα.

Οι τελευταίες ενδείξεις έρχονται σε αντιπαράθεση με την θεωρία της μουμιοποίησης να ξεκινά από μέλη της ελίτ, επειδή τα σώματα αυτών καίγονταν στην ζεστή και ξηρή άμμο της ερήμου, που είναι καλύτερος φυσικός τρόπος συντήρησης από την μουμιοποίηση. Τα μέρη της γυναικείας σάρκας που ήταν τυλιγμένα, στην πραγματικότητα αποσυντέθηκαν περισσότερο απ' αυτά που ήταν εκτεθειμένα στην άμμο, υποδηλώνοντας ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι άρχισαν την μουμιοποίηση για να κρατούν ενωμένα τα πιο ευαίσθητα κοκάλα του σώματος, πιστοποιώντας ότι ο νεκρός θα μπορούσε να συνεχίσει δραστηριότητες όπως το φαγητό στον κόσμο των πεθαμένων.

''Υπάρχουν όλων των ειδών οι υποθέσεις για το γιατί μόνο το κεφάλι και τα χέρια είναι τυλιγμένα'', είπε η Dr. Friedman, διευθυντής της αποστολής. ''Μπορεί να είναι έτσι επειδή όταν το σώμα μετατρέπεται σε σκελετό τα χέρια και το σαγόνι πέφτουν κάτω και μπορούν εύκολα να χαθούν, και ίσως να προσπαθούσαν να κρατήσουν μαζί τα μέρη του σώματος που χρειάζονταν''.

Η γυναίκα έζησε στην προϊστορικοί εποχή, περίπου 500 χρόνια πριν τον πρώτο Φαραώ, το 3000 π.Χ. Ήταν εργάτες θαμμένοι σε ένα νεκροταφείο αυτής της τάξης στην Αρχαία Hierakonpolis, ''την πόλη του γερακιού'', που κείται στην άκρη της ερήμου περίπου 60 μίλια νότια του Λούξορ. Όταν η Dr. Friedman άκουσε ότι η περιοχή επρόκειτο να σκαφτεί με μπουλντόζα, το 1996, για να κάνει δρόμο για την παραγωγή ζαχαροκάλαμου, η ομάδα έσπευσε στο μέρος.

''Την τελευταία μέρα του 1997, και εννοώ την τελευταία μέρα, βρεθήκαμε μπροστά από ένα σώμα τυλιγμένο με μια όμορφη ψάθα. Όταν το σηκώσαμε, βρήκαμε το πρώτο σώμα που είχε τυλιχτεί, εντελώς άθικτο από την ημέρα που θάφτηκε'', είπε.

Έλεγχοι πιστοποίησαν ότι το λινάρι που χρησιμοποιήθηκε ήταν επιστρωμένο με ρητίνη, που ίσως να είχε αντιβακτηριακές ιδιότητες, χρησιμοποιώντας σταδιακά λεπτότερο ύφασμα κοντά στο δέρμα. ''Αυτή ήταν μια προσεχτικά σχεδιασμένη διαδικασία'', είπε η Dr. Friedman.
Μέχρι τώρα, 170 από τα 2.000 υπολογιζόμενα σώματα στο νεκροταφείο έχουν αποκαλυφτεί, αλλά κανένα κομμάτι από τον επίδεσμο μουμιοποίησης δεν έχει βρεθεί σε ανδρικό τάφο, υποδηλώνοντας ότι οι γυναικείες ήταν οι πρώτες μούμιες, πιθανώς εξαιτίας του επαγγέλματος τους σαν υφάντρες.

Έχουν επίσης βρει την παλαιότερη διατηρημένη γενειάδα, φροντισμένη από μια πολύ κοφτερή λεπίδα, και ένα μοναδικό περουκίδιο από αρνίσιο μαλλί. ''Οι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις περούκες, αλλά αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη περουκιδίου που έχω ακούσει'', είπε.

Η τελευταία από τις τρεις γυναίκες είχε το λαιμό της τελετουργικά κομμένο, μετά το θάνατο της, και μετά είχε επιδεθεί. Μια θεωρία είναι ότι οι Αιγύπτιοι έπαιζαν το μύθο του θεού Όσιρη, που σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε από ένα αντίζηλο θεό, πριν να συναρμολογηθεί και να αναταθεί.
Σε Αρχαία επικήδεια κείμενα, οι γραμμές "τοποθέτησε το κεφάλι σου πίσω από το σώμα σου, συνέλεξε τα κόκαλα σου", μπλέκουν τους Αιγυπτιολόγους. " Ίσως αυτή είναι η είναι η πρώτη ένδειξη του πράγματος για το οποίο μιλούν τα κείμενα", είπε η Dr. Friedman.

Ο John Taylor, βοηθός φύλακας στο τμήμα της Αρχαίας Αιγύπτου του Βρετανικού μουσείου, είπε: "Αυτού του είδους οι ανακαλύψεις που έρχονται στο ΄φως κάθε 50 χρόνια, ή περίπου, είναι ένα βασικό βήμα μπρος για την κατανόηση της Αρχαίας Αιγύπτου. Πρέπει να επανεξετάσουμε την άποψη που έχουμε για εκείνη την εποχή για να δείξουμε ότι ήταν μια κοινωνία πολύ πιο σύνθετη απ΄ ότι νομίζαμε".

http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-2001201920,00.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ