Αναμνήσεις απ’ αυτούς που επέστρεψαν από τον θάνατο.


Αναρίθμητες είναι οι αναφορές για μεταθανάτιες εμπειρίες, δηλ. εμπειρίες ανθρώπων που πλησίασαν στο θάνατο, πέρασαν για λίγο το «κατώφλι» του και γύρισαν ξανά στο φυσικό κόσμο. Οι εμπειρίες που διηγούνται, έχουν γίνει πλέον αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης. Μελέτης που έχει δείξει ότι κάποιες κοινές εμπειρίες επαναλαμβάνονται για την πλειοψηφία των «ταξιδιωτών», ενώ άλλες υπόκεινται στον υποκειμενισμό αυτού που τις βίωσε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και μετά τη ζωή … η ζωή συνεχίζεται !!!

Συχνά το αποτέλεσμα ενός τέτοιου βιώματος, είναι να γίνονται τα άτομα «πιο πνευματικά», με την έννοια ότι πιστεύουν πια σε κάτι που δεν πίστευαν, σε κάτι αόρατο και σαφώς απομακρυσμένο από τις υλικές αισθήσεις. Κάποιοι γίνονται πιο θρήσκοι, καταφεύγοντας κατά κανόνα στη θρησκεία του οικείου τους περιβάλλοντος.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι μετά την εμπειρία τους αυτή, έχουν την εντύπωση ότι έχουν αναπτύξει κάποια «6η αίσθηση», που τους επιτρέπει ακόμα και να αντιληφθούν πράγματα πριν αυτά συμβούν.

Άλλοι έχουν μια φοβία που τους κάνει να έχουν αναστολές στο να περιγράψουν την εμπειρία τους. ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ, ΤΟ ΑΝΕΡΜΗΝΕΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΑΝΤΑ ΦΟΒΙΖΕΙ! Γι’ αυτούς μάλιστα έχουν συσταθεί κάποιες ομάδες υποστήριξης, σε στυλ ψυχολογικής θεραπείας, ώστε να καταφέρουν να ανοιχθούν και να μοιραστούν τα βιώματά τους τουλάχιστον με ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο.

Για παράδειγμα η Kate Edwards, που τώρα είναι 25 ετών, σπάνια μιλάει για την μεταθανάτια εμπειρία που βίωσε στα 15 της. Τώρα παρακολουθεί την ομάδα υποστήριξης του κ. Bressler που βρίσκεται στο Μιλγουόκι των Η.Π.Α. Η Kate είχε κινδυνεύσει να πνιγεί όταν έπεσε στην πισίνα του σχολείου της. Θυμάται πολύ καλά την εξωσωματική της εμπειρία, κατά την οποία συνάντησε τον παππού της, ο οποίος της είχε μάθει κολύμπι όταν ήταν πιο μικρή. Ο ίδιος μάλιστα της έδωσε μια πετσέτα και την παρότρυνε να επιστρέψει στην πισίνα. Αμέσως μετά η Kate θυμάται τον εαυτό της στο ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ποιες είναι όμως οι αντικειμενικά κοινές εμπειρίες που βιώνουν τα άτομα που περνάνε για λίγο το κατώφλι της ζωής; Μερικές απ’ αυτές είναι: να νιώθουν ότι ίπτανται πάνω απ’ το φυσικό τους σώμα και να βλέπουν άτομα που βρίσκονται γύρω του, η κίνηση μέσα σ’ ένα σκοτεινό τούνελ, η βίωση έντονων συναισθημάτων (ευχάριστων ή δυσάρεστων), η θέα ενός λαμπρού φωτός που συνήθως τους έλκει, το άκουσμα κάποιου μηνύματος που τους στέλνει πίσω στη ζωή, η συνάντηση με άλλα πρόσωπα είτε γνωστά τους, είτε απροσδιόριστες «οντότητες φωτός», κ.λπ.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι βιώνουν εμπειρίες ενός εξίσου πραγματικού κόσμου με αυτόν που έχουμε μπροστά στα μάτια μας, σε κάθε πρωινό μας ξύπνημα.

http://www.gmtoday.com/content/LSW/2003/May/66.asp

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ