Πώς θα είναι άραγε το τέλος του κόσμου;


Από την αυγή του πολιτισμού μας υπήρχαν προφητείες γιά το τέλος του κόσμου. Σήμερα, οι πιθανότητες να παραμείνει ο γαλάζιος πλανήτης ζωντανός και υγιής όλο και λιγοστεύουν, εξαιτίας της επιταχυνόμενης τεχνολογικής ανάπτυξης, επισημαίνει ο Martin Rees, βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας.

Ο Rees υπολογίζει ότι οι πιθανότητες γιά επερχόμενη "αποκαλυπτική" μεγακαταστροφή έχουν αυξηθεί τα τελευταία 100 χρόνια από 20 σε 50%! Ο εξηντάχρονος επιστήμονας, συγγραφέας του βιβλίου "Our final hour" ("η τελευταία μας ώρα") διαπιστώνει ότι η εξέλιξη της επιστήμης είναι πλέον πιό απρόβλεπτη και πιθανότατα πιο επικίνδυνη από ποτέ!

Παραθέτει τρείς από τους μεγαλύτερους κινδύνους: πυρηνική καταστροφή, θανατηφόρους ιούς, γενετική μηχανική ικανή να αλλοιώσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να προκύψουν από ένα απλό αθώο λάθος ή από την ανεξέλεγκτη δράση ενός μονάχα ατόμου.

Το 2020, ένα δευτερόλεπτο από βιο-λάθος ή βιο-τρομοκρατία θα σκοτώνει ένα εκατομμύριο άτομα, προειδοποιεί ο Rees.

Θα πρέπει δηλαδή να αναρωτιόμαστε πλέον αν τη ανακάλυψη ενός καινούργιου τεχνολογικού θαύματος είναι ένα χαρμόσυνο ή πένθιμο γεγονός...

Ο κοσμολόγος Rees συμπληρώνει ότι οι φυσικές καταστροφές πάντα ενεδρεύαν στο χρόνο -η έκρηξη ενός μεγα-ηφαιστίου, η πτώση ενός αστεροειδή στη γη προκαλώντας ανυπολόγιστης σημασίας κλιματολογικές αλλαγές- αλλά οι πιό τρομακτικές καταστροφές είναι πιθανότατα έργα του ανθρώπου. Η πυρηνική απειλή, άγνωστη στον άνθρωπο μόλις πριν 100 χρόνια, παραμένει ακόμη μιά μεγάλη απειλή.

Η βιομηχανία των όπλων, έχει την αμέριστη συνεργασία της αποδοτικότερης μερίδας των επιστημόνων. Οι φορείς της βιομηχανίας των όπλων οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους και να ενημερώνουν το κοινό γιά το τεράστιο ρίσκο το οπόιο αναλαμβάνουν με τη δοκιμή και εφαρμογή κάθε νέου τεχνολογικού επιτεύγματος.

Η βιο-τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την ανθρωπότητα!"Γιά πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου η φύση του ανθρώπου δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια". Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα και η γενετική μηχανική εισέρχονται και ενδυναμώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλο βαθμό, παρατηρεί ο Rees.Με την γοργά εξελισσόμενη τεχνολογία του DNA "ακόμη και ένα μοναδικό άτομο θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή", προειδοποιεί ο Rees, άποψη που μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί κοινό τόπο γιά τους περισσότερους αμερικάνους.

Χιλιάδες άτομα έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν ιούς και βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρες επιδημίες. Ακόμη και αν ένας τέτοιος "παρανοϊκός" δε σκοτώσει πολλούς ανθρώπους, ο επικείμενος κίνδυνος της βιολογικής τρομοκρατίας είναι ικανός να αλλάξει ριζικά την ψυχολογία και την καθημερινότητα πολλων ανθρώπων.

Η νανο-τεχνολογία -το αντικείμενο της πρόσφατης ταινίας του Μichael Crichton σχετικά με τον πανικό που δημιουργήθηκε από την δραπέτευση από τα εργαστήρια χιλιάδων μικροσκοπικών μηχανών- αποτελεί επίσης πιθανό κίνδυνο. Αν ο τομέας αυτός της επιστήμης αναπτυχθεί περισσότερο, αυτο-πολλαπλασιαζόμενες νανο-μηχανές -που θα τρέφονται από οργανικό υλικό και θα εξαπλώνονται και πολλαπλασιάζονται σαν τα έντομα- θα μπορούν να ερημώσουν μία ήπειρο σε λίγες μόνο ημέρες, γράφει ο Rees.

O κίνδυνος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου -την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας- επίσης δεν είναι αμελητέος. Όπως και η πιθανότητα βιβλικής καταστροφής που μπορεί να προέλθει από επιστημονικά πειράματα με σωματιδιακούς επιταχυντές, "ίσως θα μπορούσε να σχηματιστεί μιά μαύρη τρύπα και να απορροφήσει ο,τιδήποτε στο περιβάλλον της".

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Οι Βρετανοί επιστήμονες ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία και έλεγχο στα πειράματα και γενικότερα σε επιστημονικές έρευνες. "Είναι αναγκαίο να μπορούμε να ελέγχουμε την πορεία αυτών που έχουν πιθανότατα θανατηφόρα τεχνογνωσία", δηλώνει ο Rees. Προτείνει επίσης να αυξήσουμε τις προσπάθειες μείωσης των ατόμων που θεωρούνται περιθωριοποιημένοι, έτσι ώστε να μην νιώθουν μειονεκτικά και να έχουν το κίνητρο να προκαλέσουν καταστροφές.

http://edition.cnn.com/2003/TECH/science/06/09
/doom.predictions.reut/index.html

Δείτε κι άλλες συναρπαστικές ειδήσεις και έρευνες από τον χώρο του Ανεξήγητου, του Εσωτερισμού και της Μεταφυσικής

Στείλτε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις στο arthra@esoterica.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ