Ανάπηροι μπορούν να μάθουν να ελέγχουν προσθετικά άκρα
με την σκέψη και μόνο.


Ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει ανάπηρους ανθρώπους να μάθουν να ελέγχουν προσθετικά μέρη σώματος με την σκέψη και μόνο.
Στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα η Dawn Taylor και οι συνεργάτες της έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ένα σύστημα για να εκπαιδεύσουν πιθήκους πώς να ελέγχουν νοητικά μια πραγματική μπάλα.
"Υπάρχουν πολλά θέματα να λύσουμε ακόμη για να το κάνουμε πρακτικό για τους ανθρώπους" , λέει η Taylor, "αλλά η τεχνολογία μπορεί μια μέρα να επιτρέψει ένα ανάπηρο άτομο να ελέγχει ένα πρόσθετο μέλος του με τον ίδιο τρόπο που όλοι οι άλλοι το κάνουν , απλώς και μόνο με το να το φαντάζεται"

ΜΟΝΤΕΛΑ

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπο να "διαβάσουν" τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα δίνουν εντολές στα χέρια και τα πόδια. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ενός τεχνητού μέλους.
Για παράδειγμα, ακριβείς μετρήσεις του τι κάνει ένα χέρι απαιτούν ενοποιημένα σήματα από εκατοντάδες νευρώνες σε μια μεγάλη επιφάνεια του φλοιού του εγκεφάλου.

Αλλά τώρα το γκρουπ της Taylor μπορεί να έχει βρει ένα τρόπο να ελέγχει ένα μέλος παρακολουθώντας μια σειρά κυττάρων, απλοποιώντας δραματικά την διαδικασία.

ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΛΕΣ

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα σήματα από 22 κύτταρα του εγκεφάλου πιθήκων. Άφησαν αυτά τα κύματα να οδηγηθούν σε ένα στόχο που ήταν μια βυθιζόμενη μπάλα. Σε μια οθόνη τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας έβαλαν τον πίθηκο έτσι ώστε να την κοιτάζει.

Το χέρι του πιθήκου συγκρατήθηκε και εκπαιδεύτηκε να μετακινεί την μπάλα προς ένα στόχο. Μέσα σε 2 βδομάδες, ο πίθηκος έμαθε να ελέγχει την μπάλα κάνοντας κινήσεις και έτσι προκάλεσε ερεθίσματα για σωστές εντολές στα αντίστοιχα κύτταρα.

Προς το παρόν το σύστημα που ελέγχει και μεταφράζει τα σήματα είναι πάρα πολύ ογκώδες για να είναι φορητό, όμως άλλα εργαστήρια ήδη δοκιμάζουν απλούστερες εκδόσεις ενός τέτοιου συστήματος.

Αυτή η έρευνα παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στην Νέα Ορλεάνη που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Επιστήμης Νεύρων. Πλήρη κάλυψη των νέων επιστημών του συνεδρίου θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.newscientist.com/conferences/

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ