Αν απαγορέψουμε τον Harry Potter , μήπως ο επόμενος είναι ο Macbeth;
Από τον Christopher Bantick

Ο γιος μου άρχισε να διαβάζει Harry Potter. Ανακουφιστήκαμε που τουλάχιστον δείχνει μια συμπεριφορά φυσιολογική για την ηλικία των 8 χρόνων. Δεν υπάρχει πιο ικανοποιητικός και υγιής ήχος από το να ακούς ένα παιδί να γελάει με ένα βιβλίο.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που οι γονείς των παιδιών του κολεγίου του Queensland's Nambour CrhistianOutreach College θα άκουγαν ευχαρίστως. Από εκεί ο Harry Potter έχει εκτοπισθεί.

Η απόφαση του Διευθυντή του κολεγίου Dr. Chas Gullo να απαγορεύσει τον Harry Potter από την σχολική βιβλιοθήκη είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Ο Gullo παραδέχθηκε ότι διάβασε μόνο το πρώτο κεφάλαιο από το τελευταίο best seller του H.K.Rowling's "Ο Harry Potter και το κύπελλο της φωτιάς". Βασιζόμενος σε αυτό απαγόρευσε την ανάγνωση του Hogwarts. Ο λόγος; Υπήρχαν μυστικιστικά θέματα στο βιβλίο και επομένως ήταν αντιχριστιανικό.

Αυτό είναι αφορμή ενός αριθμού σημαντικών ερωτήσεων. Η πιο φανερή είναι μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα σχολεία βάζοντας κανόνες πάνω στο τι θα μπορούσαν να διαβάζουν τα παιδιά; Κάθε σχολική βιβλιοθήκη πιθανόν να έχει βιβλία που μερικοί γονείς θα τα θεωρήσουν απαράδεκτα.

Ας σκεφτούμε τους βιβλιοθηκάριους που πολεμάνε να κάνουν τα παιδιά να διαβάζουν την στιγμή που σε πολλά παιδιά έχουν εδραιωθεί αντιλήψεις ότι τα βιβλία δεν έχουν ενδιαφέρον. Ο Harry Potter είναι "αρρωστημένος" και "κακός" με άλλα λόγια έχει κάνει μάγια σε αναγνώστες.

Εντάξει, υπάρχουν λοιπόν τέσσερα εγκλήματα στο πρώτο κεφάλαιο του "Harry Potter και το κύπελλο της φωτιάς", αλλά τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Πιστεύει σοβαρά ο κάθε δάσκαλος ή βιβλιοθηκάριος ή σε αυτό το ζήτημα ο κάθε γονέας ότι ο Harry Potter είναι κατά κάποιο τρόπο ανατρεπτικός ή κατά τα λεγόμενα του Dr. Chas Gullo "επικίνδυνος"; Το βιβλίο έχει πουλήσει 30.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που έχει κάνει ο Harry Potter, όπως έκανε το 80 ο Roald Dahl, είναι ότι κάνει μάγια στα παιδιά ώστε σαν τα παρακινήσει να διαβάζουν.

Ο Harry Potter προσφέρει τις αντιπροσωπευτικές απολαύσεις μιας καθαρής φύσης από την πραγματικότητα. Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα αγόρια που νόμιζαν ότι τα βιβλία είναι κάτι που τα μαζεύει κανείς με τσιμπίδες, τρελαίνονται για τον Harry Potter. Ο λόγος είναι διασκεδαστικά απλός.

Ο Harry Potter δίνει πραγματικά αυτό που τα παιδιά ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλά εύχονται να μπορούσαν. Ούτε είναι κάτι που αφορά μόνο τα αγόρια. Και τα κορίτσια έλκονται από την γοητεία του Hogwarts και της Hedwig , της έμπιστης κουκουβάγιας του Harry.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προκύπτει από την απόφαση του Gullo είναι η απαγόρευση του Harry Potter για λόγους ηθικής. Τα Χριστιανικά σχολεία λειτουργούν με αρχές που μεταδίδουν μια συγκεκριμένη άποψη για τον κόσμο. Αλλά με το να απαγορεύσεις το "Harry Potter και το κύπελλο της φωτιάς" για τον λόγο ότι είναι αντιχριστιανικό, αρνείσαι στα παιδιά την ευκαιρία της αβλαβούς ευφάνταστης απόλαυσης του διαβάσματος .

Η επιμονή ότι ο Harry Potter δεν θα είναι διαθέσιμος στο χριστιανικό κολέγιο του Nambour έχει τον κίνδυνο να παρουσιάσει τον Χριστιανισμό σαν μια αγέλαστη και επικριτική θρησκεία που έπεσε στην παγίδα της δογματικής αυστηρότητας. Είναι άραγε σωστό να κρύβεις από τα παιδιά πράγματα που φαίνονται απλώς και μόνο για να υπερασπίσεις την άποψη του χριστιανισμού για τον κόσμο;

Αξίζει να προσέξουμε ότι η Rowling κάνει κάτι παραπάνω από το να γράφει βιβλία με τον Harry Potter. Μια ανύπαντρη μητέρα έχει βασίσει την επιτυχία της για αγαθά έργα -κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχει δείξει χριστιανική φιλανθρωπία- χαρίζοντας 1,3 εκατομμύρια δολάρια στο Βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο των Μονό-γονικών Οικογενειών.

Η επιτυχία του Harry δεν έγκειται μόνο στο ότι κάνει τα παιδιά να διαβάζουν. Η δημοτικότητα των βιβλίων του στην Αγγλία έχει μια θετική επίδραση στη φήμη των οικοτροφείων. Η ευρεία αποδοχή του Hogwarts έχει οδηγήσει τον Dr Stephen Διευθυντή του Uppingham, ενός πρότυπου οικοτροφείου να πει ότι ο Harry έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση της εικόνας του οικοτροφείου σε κάτι που είναι διασκεδαστικό και σε κάτι συναρπαστικό.

Μετά είναι το στοιχείο της μαγικής τέχνης στον Harry. Αυτό έχει απήχηση στα παιδιά. Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό. Παλιά και ασφαλή δημοφιλή παραμύθια όπως η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, ή ο Hansel και η Gretel έρχονται αμέσως στο μυαλό μας. Επιπλέον ο Σαίξπηρ ανέφερε στον Macbeth για μάγισσες. Πρέπει κι αυτά να απαγορευθούν;

Επειδή τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την μαγική τέχνη στο Hogwart. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα διαφθαρούν και θα μυηθούν στον κόσμο του μυστικισμού. Μια θρησκεία που φοβάται από αυτό, σημαίνει ότι τα θεμέλια της πίστης της είναι ανασφαλή. Το να αφαιρέσουμε τον Harry Potter από την βιβλιοθήκη του Χριστιανικού κολεγίου δεν προσφέρει τίποτα στο να μαθαίνουν τα παιδιά να κάνουν διακρίσεις. Η ηθική συνταγολογία δεν είναι εκπαίδευση αλλά δογματισμός.

Κατά μια έννοια είναι μαζί ενθαρρυντικό και ειρωνικό ότι ένα σχολείο που μπορεί να απαγορεύσει ένα βιβλίο, διακηρύσσει τη δύναμη του γραπτού λόγου. Σε ένα κόσμο όπου κυβερνούν τα κομπιούτερ ο Harry Potter μας υπενθυμίζει ότι τα βιβλία ακόμα έχουν μια θέση . Επιπλέον η ιστορία των βιβλίων που έχουν απαγορευτεί δείχνει ένα σίγουρο αποτέλεσμα . Κάθε απαγόρευση αυξάνει τις πωλήσεις. Αυτό χωρίς αμφιβολία θα γίνει στο Nambour.

Ο Christopher Bantick είναι δημοσιογράφος της Μελβούρνης.
http://www.theage.com.au/news/2001/02/06/FFXU8CZ0TIC.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ