Οι δυνάμεις των πνευματιστών κάνουν τους επιστήμονες να πιστέψουν.

By Robert Matthews

Ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ επιστημονικό πείραμα έδωσε τρομακτικές αποδείξεις ότι κάποια "πνευματικά μέντιουμ" μπορεί όντως να έχουν υπερφυσικά ταλέντα.
Επιστήμονες που ενεπλάκησαν στη μελέτη στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα λένε ότι τα ευρήματα είναι τόσο εξωπραγματικά που δημιουργούν βασικές ερωτήσεις για την επιβίωση των συναισθήσεων μετά το θάνατο.
Μέχρι τώρα, το όλο θέμα της "μεταθανάτιας ύπαρξης" αποπέμφθηκε από τους περισσότερους δεσπόζοντες επιστήμονες, με τα πνευματικά μέντιουμ να θεωρούνται σαν απατεώνες ή τσαρλατάνοι. Τώρα η πιο σοβαρή εργαστηριακή μελέτη μιας ομάδας μέντιουμ βρήκε ότι μοιράζονται μια μυστηριώδη ικανότητα να δηλώνουν γεγονότα για τους αποθανόντες συγγενείς ανθρώπων που πήγαν σε αυτούς.
Τα πειράματα, λεπτομέρειες των οποίων θα εκδοθούν αυτή την εβδομάδα, ενέπλεξαν πέντε μέντιουμ και δύο εξεταζόμενα άτομα άγνωστα προς τα μέντιουμ, με τους αποθανόντες συγγενείς των οποίων ζητήθηκε να επικοινωνήσουν.
Στο πρώτο πείραμα, κάθε μέντιουμ εξάντλησε μια ώρα με κάθε εξεταζόμενο στο εργαστήριο, με μια οθόνη που εμπόδιζε την οπτική επικοινωνία. Σταθερά υπήρχε επίβλεψη με βίντεο, και καθένας ξεκινούσε να μιλάει για την όψη των αποθανόντων συγγενών του εξεταζόμενου. Στο άτομο επιτρεπόταν μόνο να απαντάει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις από το μέντιουμ με τις λέξεις "ναι" και "όχι". Στο τέλος κάθε τμήματος, οι πληροφορίες που συλλέγονταν από τα μέντιουμ αναλύονταν για την ορθότητα τους.

Οι εγγραφές κάθε τμήματος έδειξαν ότι τα μέντιουμ τυπικά παρήγαγαν περισσότερα από 80 στοιχεία για τους αποθανόντες συγγενείς, που κυμαίνονταν από τα ονόματα και τις προσωπικές ιδιοσυγκρασίες μέχρι ακριβή γεγονότα του θανάτου τους. Όταν αναλύονταν για την ορθότητα τους, τα μέντιουμ έφτασαν ένα ποσοστό επιτυχίας 83 τις εκατό, με ένα να φτάνει το 93 τις εκατό.

Παρόμοια επιτυχία επιτεύχθηκε σε πειράματα που εμπλέκονταν δεύτερος εξεταζόμενος, και ακόμη όταν τα μέντιουμ δεν επιτρεπόταν να επικοινωνούν με αυτόν με κανένα τρόπο. Οι σκεπτικιστές διαφωνούν κάθετα και υποστηρίζουν ότι η επιτυχία των μέντιουμ πρέπει να αποκαλείται "Ψυχρή Ερμηνεία", στο οποίο τα μέντιουμ κάνουν προβλέψεις για αποθανόντες ανθρώπους - όπως ρωτώντας αν ο σύζυγος έχει πεθάνει από καρδιακή προσβολή, που είναι ένας κοινός τρόπος θανάτου.
H ομάδα διεκδικεί ότι κατάφερε, με αυτή τη δυσκολία, μετά από ένα πλαίσιο περισσοτέρων από 60 ανθρώπων που ζητήθηκε να τροφοδοτήσουν τις ίδιες πληροφορίες όπως τα μέντιουμ για τους εξεταζόμενους. Ο μέσος όρος ήταν μόνο 36 τις εκατό, με τον πιο πετυχημένο μάντη να φτάνει το 54 τις εκατό.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματα τους στο προσεχές τεύχος του Journal of the Society for Psychical Research, οι ερευνητές καταλήγουν: "Τα πολύ έμπειρα μέντιουμ έχουν την ικανότητα να πετύχουν ορθές και πανομοιότυπες πληροφορίες." Ο καθηγητής Gary Schwartz, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας, είπε στο The Telegraph: "Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια τάξη πολύ έμπειρων μέντιουμ που κάνουν κάτι εξωπραγματικό."

Το μυστικό της επιτυχίας τους δεν είναι ξεκάθαρο: κάθε προφύλαξη λήφθηκε για να αποκλεισθούν το ασυνείδητο κλέψιμο ή οι απάτες. Σε ένα πείραμα, ένα μέντιουμ δήλωσε ότι ήταν σε επικοινωνία τρεις μέρες πριν τη συνάντηση με την μητέρα ενός εξεταζόμενου , η οποία είχε πεθάνει. Ο καθηγητής Schwartz είπε ότι τέτοια στοιχεία είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις μέντιουμ ότι είχαν άμεσες σχέσεις με τους νεκρούς, περισσότερο παρά με το μυαλό των sitter. Είπε: "Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με την επιβίωση των συναισθήσεων μετά το θάνατο. Βασισμένοι στα μέχρι σήμερα στοιχεία μας, η πιο φειδωλή εξήγηση είναι ότι τα μέντιουμ είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον αποθανόντα."

Οι σκεπτικιστές λένε ότι ενόσω τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αφήνουν πολλές ερωτήσεις αναπάντητες. Ο Dr Chris French, ένας από τους πρώτους ειδικούς στο κολέγιο Goldsmiths, του Λονδίνου, είπε: "Οι παραψυχολόγοι έχουν απογοητευτεί από τις μελέτες των μέντιουμ γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι συνήθως τίποτε περισσότερο από "ψυχρή ερμηνεία". Αυτή η μελέτη έχει αποτελέσματα που είναι τόσο εκτός γραμμής που κάποιος θα πρέπει να δει πολύ προσεκτικά το πώς έγινε."

Οι επιπτώσεις της μελέτης θα συζητηθούν σε μια διεθνή συνάντηση στην Αριζόνα αυτή την εβδομάδα. Ο καθηγητής Schwartz παραδέχτηκε ότι τα ευρήματα ήταν για να ενοχλήσουν πολλούς ανθρώπους. Είπε: "Κάποιοι από τους συναδέλφους μας θα ήθελαν να κάναμε αυτή την έρευνα κάπου αλλού."

http://www.telegraph.co.uk/et?ac=000579381554028&rtmo=qxxssJq9&atmo=99999999&pg=
/et/01/3/8/ecnmed08.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ