Δημιουργία "Βεδικής Πόλης" σύμφωνα με τις αρχές της γιόγκα.

David Pitt

FAIRFIELD, Iowa. Οι χωματόδρομοι γύρω απ' αυτή την κωμόπολη της νότιας Iowa κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του καλαμποκιού και της σόγιας. Τώρα υπάρχουν πλακόστρωτα μονοπάτια προς μια λαμπερή κοινότητα από επιχρυσωμένα κτήρια.

Μια νέα, υψηλής τεχνολογίας, πόλη αναπτύσσεται - και μάλιστα από μια απίθανη προέλευση. Η τελευταία αξιοποίηση της Iowa είναι η ανάπτυξη, από τους οπαδούς του Maharishi Mahesh Yogi, ο οποίος είναι γνωστός στον υπερβατικό διαλογισμό από την εποχή των Beatles. Η κοινότητα, που βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια του Fairfield, είναι προσεκτικά προσανατολισμένη, σύμφωνα με τις κατασκευές του Sthapatya Veda, μιας αρχαίας ινδικής αρχής, η οποία ελέγχει την συνάφεια του ιδιοκτήτη με τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τα άστρα.

Η επονομαζόμενη από τους οραματιστές της "Βεδική Πόλη", επιζητά να γίνει η 950η νόμιμη εταιρεία της Iowa, η πρώτη από το 1982. Οι κατασκευαστές της οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα τις 7 Ιουνίου, το οποίο επιτρέπει στους κατοίκους της να ψηφίζουν στην εταιρεία. Μέσα σε 45 ημέρες από το δημοψήφισμα, η εκλογή δημάρχου και σώματος δημοτικού συμβουλίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Ξενοδοχεία, ιδιαίτερα δωμάτια, επιχειρήσεις και κοινοπραξίες έχουν ήδη ξεπεταχτεί στη νέα κοινότητα των 125 περίπου κατοίκων. Οι κατασκευαστές της τελικά οραματίζονται μια πόλη των 5.000 κατοίκων, που να ακτινοβολεί ειρήνη και θετική σκέψη σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αγρότες της περιοχής έχουν εκδηλώσει σαφώς κάποια δυσφορία σχετικά με τη νέα πόλη, η οποία αρπάζει πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη, και κάποιοι αξιωματούχοι του Fairfield ανησυχούν πως οι κάτοικοί της θα προσαρτήσουν αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά στα όρια της πόλης ή πως θα είναι αδύνατη η παροχή βασικών υπηρεσιών.

"Η πόλη δεν έχει κάποια θέση στο πολεοδομικό σχέδιο, αλλά έχουμε κάποιους μπελάδες", δήλωσε ο διαχειριστής της πόλης John Brown. "Μερικοί απ' αυτούς τους μπελάδες δεν μπορούν να ξεκαθαριστούν πριν να δούμε τα μελλοντικά τους σχέδια".

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Iowa δεν φαίνεται να δίνουν σημασία. Επιφανειακά γνωρίζουν γι' αυτή πως έχει μια βουκολική ομορφιά, αγροτική προϊστορία και, όπως ο μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία δήλωσε σε κλειστή πολιτική συγκέντρωση, η Iowa φαίνεται πως αποκτά μια νέα πόλη σε ανάπτυξη.

"Πρόκειται για κάτι καλό, πλούσια θρεπτικό για την Iowa", είπε o Lindsay Oliver, ένας υπάλληλος στη "The Raj", μια κλινική ολιστικής υγείας και ιαματικών λουτρών του Fairfield.

"Υπάρχουν κοινές αξίες εδώ," λέει ο Oliver. "Καταλαβαίνουμε πως ζείτε στην εξοχή για κάποιο λόγο, και όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έρχονται εδώ, είμαστε ευαίσθητοι στην ποιότητα της ζωής. Θέλουμε κι εμείς να δούμε τα άστρα στη νύχτα".

Οι οπαδοί της υπερβατικής τάσης έχουν μετατρέψει το Fairfield σε μια λέξη-κλειδί από το 1970, όταν άνοιξε το Πανεπιστήμιο Εμπορικής Διαχείρισης του Maharishi. Κάπου 4.000 στρέμματα αγοράστηκαν το 1991 σαν βάση για τη νέα πόλη.

Η "Βεδική Πόλη" θα οικοδομηθεί σε ένα δακτύλιο από δέκα κύκλους. Τα σχέδια δείχνουν ένα παρατηρητήριο και δύο χρυσά δωμάτια στο κέντρο της πόλης, ένα για γυναίκες και ένα για άνδρες.

Υπάρχουν τώρα περίπου 40 κτήρια, συμπεριλαμβάνοντας ένα ξενοδοχείο, μερικά καταστήματα λιανικής και ιδιωτικές κατοικίες. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη "veda" που σημαίνει "γνώση". Η κατασκευή ενός σπιτιού στη "Βεδική Πόλη" δεν είναι κάτι φτηνό. Τέσσερα στρέμματα γης μπορεί να κοστίζουν, σε δολάρια, περίπου 100.000, αλλά το κόστος πιθανότατα θα μειωθεί αν η ενσωμάτωση στο σχέδιο πόλης εγκριθεί, λέει ο Bob Wynne, ένας σύμβουλος εμπορικής διαχείρισης.

Η σχεδίαση της πόλης και όλα της τα κτήρια συμφωνούν με τις υπερβατικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν πως τα οικοδομήματα έχουν την πρόσοψη στην ανατολή, όλα τα υλικά είναι φυσικά, έχουν άφθονο φυσικό φως και προσεκτικά τοποθετημένα δωμάτια. Οι κουζίνες, για παράδειγμα, θα πρέπει να εγκατασταθούν εκεί που η χώνεψη είναι πιο ευνοϊκή.

Οι οπαδοί, ιδιοκτήτες σπιτιών που εφαρμόζουν τους κανόνες, μπορούν να σκεφτούν πιο καθαρά και δημιουργικά, αποκτούν καλύτερη σταθερότητα χαρακτήρα, αισθάνονται οξύτερα και γίνονται ευτυχέστεροι και υγιέστεροι. Ο Wynne είναι ένας πιστός. Ήρθε στο Fairfield το 1978 για να παραδώσει μια συνάντηση υπερβατικού διαλογισμού, κι έμεινε. Αυτός και η σύζυγός του, η Maureen, είναι μεταξύ των πρώτων κατοίκων της "Βεδική Πόλη".

Το σπίτι τους έχει ένα σχέδιο ανοικτού πατώματος με μεγάλα παράθυρα, αντιπλημμυρικές ζώνες γύρω του και φως από όλες τις κατευθύνσεις. Κάθε δωμάτιο είναι προσανατολισμένο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την μεταβαλλόμενη ενέργεια του ήλιου, καθώς αυτός κινείται στον ουρανό.

"Η διέγερση των νευρώνων του εγκεφάλου εξαρτάται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη διεύθυνση προς την οποία είμαστε στραμμένοι", λέει ο Wynne. "Αν είστε στραμμένος προς την Ανατολή και τον Βορρά, οι έρευνες έχουν δείξει πως έχετε καλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα".
Η πορεία της "Βεδικής Πόλης" προς την ενσωμάτωση ξεκίνησε αφού οι πρωτοπόροι ξόδεψαν τα χρήματά τους για καχεκτικά φυτά και για μια υδατοδεξαμενή 600.000 δολαρίων. Επίσης, κέρδισαν ένα μέρος του φόρου ταξινόμησης που τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν έσοδα του φόρου ιδιοκτησίας για να λιθοστρώσουν δρόμους και να κάνουν άλλες βελτιώσεις. Σύντομα αντιλήφθηκαν πως μπορούσαν να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από την έκδοση εγγυήσεων ενσωμάτωσης, που εφαρμόζονται από κυβερνητικές χορηγήσεις και εισπραττόμενους φόρους.

"Η ιδέα της δημιουργίας μια πόλης εμφανίστηκε όπως η κρίσιμη μάζα", λέει ο Wynne.

LINK: http://beliefnet.com/story/77/story_7776_1.html

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ