ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΕΞΟΡΚΙΣΤΕΣ

 

Την τελευταία δεκαετία, η Καθολική Εκκλησία των Η.Π.Α. έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εξορκισμών που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Γενικά, οι εξορκισμοί είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται ραγδαία στις Η.Π.Α. τους τελευταίους μήνες.

Άλλη διάσταση όμως δίνει στο θέμα, η μεταφορά των εξορκισμών, από την εκκλησία, στα τύπου ριάλιτι σόου "εξορκιστήρια" της TV. Ίσως ο πιο διάσημος τηλεοπτικός εξορκιστής αυτή την εποχή να είναι ο Bob Larson. Μόνο σε μία βδομάδα ο 57χρονος Larson έχει κάνει δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις προσκεκλημένος στην εκπομπή του Charlie Winburn, πρώην δημοτικού συμβούλου της πολιτείας του Cincinnati.

Ο Larson εξασκεί εξορκισμούς εδώ και πολλά χρόνια. Η πιο πρόσφατή του μάχη εκτυλίχθηκε μπροστά σ' ένα κοινό 500 ατόμων. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του πλήθους, ο Larson κρατώντας τη Βίβλο στο χέρι, προσπάθησε να εξορκίσει ένα δαίμονα που είχε καταλάβει ένα 15χρονο κορίτσι, το οποίο κλωτσούσε και ούρλιαζε, με το πρόσωπο παραμορφωμένο. Τελικά, μετά από σκληρή μάχη μιας ώρας, έχοντας μάλιστα βοηθό του τον ίδιο τον Winburn, ο Larson έκαμψε την αντίσταση του αντιπάλου του.

Το εκπληκτικό είναι ότι αν και ο δαίμονας αρνούνταν πεισματικά να αποκαλύψει το όνομά του, τελικά υπέκυψε στις πιέσεις του εξορκιστή και μέσω μιας βραχνής, σχεδόν ζωώδους φωνής που έβγαινε απ' το στόμα του κοριτσιού, κατονομάστηκε. Το όνομά του ήταν - η ελληνική λέξη - "Μαλακός", το "αρχαίο πνεύμα της γυναικείας σεξουαλικής διαστροφής". Ο Winburn κατάλαβε το όνομα, μιας και ήξερε λίγα ελληνικά.

Μετά απ' αυτή την επιτυχία, δεκάδες άλλα άτομα, ζήτησαν κλαίγοντας και παρακαλώντας τη βοήθεια του Larson, ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ένα χρόνιο πρόβλημά τους ή να τους λυτρώσει απ' τους πόνους και τις αμαρτίες τους.

Όλα αυτά όμως είναι για κάποιους απλά ένα καλοστημένο εμπορικό παιχνίδι με στόχο τη δημοσιότητα και την ακροαματικότητα.

Τα "θύματα" είναι κυρίως ψυχικά ασθενείς παρά άτομα που έχουν καταληφθεί από ένα δαίμονα, ακόμα και άτομα που απλά ψάχνουν λύση στα χρόνια ψυχολογικά τους προβλήματα, τα οποία αδυνατούν μόνα τους να λύσουν. Γι' αυτό πολλές φορές ο Larson τους φέρνει αντιμέτωπους με τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος τους, όπως ακριβώς κάνει ένας ψυχαναλυτής.

Κάτι τέτοιο συνέβη για παράδειγμα με την 38χρονη Kim Centers που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης απ' τον παππού της, όταν ήταν 8 ετών. Ένα σύμπλεγμα ενοχών και ντροπής την είχε κυριαρχήσει από τότε οδηγώντας την σ' ένα αποτυχημένο γάμο. Αφού την άλειψε με λάδι ο Larson την έκανε να ανατρέξει στην τραυματική αυτή εμπειρία και μάλιστα της είπε να του μιλάει σαν να ήταν, αυτός, ο παππούς της. Τελικά, αφού έβαλε τη Βίβλο πάνω στο κεφάλι της Kim, φώναξε: "Σατανά άφησε αυτή τη γυναίκα" και ως δια μαγείας χαμογέλασε και αναφώνησε: "Σ' ευχαριστώ Ιησού", έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα που την βασάνιζε επί χρόνια.

Παρόλα αυτά ο Larson επιμένει για την αυθεντικότητα των εξορκισμών του, ενώ το κοινό που συμμετέχει στις εκπομπές του φαίνεται να τον συμμερίζεται και να είναι φανατικός υποστηρικτής του στις μάχες με τους δαίμονες, υπακούοντας σε κάθε του προτροπή στη διάρκεια του σόου.

Όλα αυτά βέβαια με ... το αζημίωτο, καθώς στο τέλος της βραδιάς, ο Winburn κάλεσε το πλήθος να κάνει μια προσφορά στον Larson, δίνοντας τον οβολό τους σε φακέλους που είχαν μοιραστεί ήδη. Εξάλλου τα έσοδα του Larson απ' την ενασχόλησή του με τον κόσμο του μεταφυσικού, δεν προέρχονται μόνο απ' τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά και από μια σειρά βιβλίων και βιντεοκασετών, στις οποίες εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι μπήκαν στην κιβωτό του Νώε και ότι τα UFO αποτελούν πνευματική απειλή.

http://www.cincypost.com/2002/may/18/exor051802.html

 

Προσθέστε: Σχόλια - Παρατηρήσεις - Δικές σας απόψεις,

στην διεύθυνση arthra@esoterica.gr

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ